Παρασκευή, Φεβρουαρίου 01, 2013

δεμένα τα πλοία το Σαββατοκύριακο (2-3.2) νέα 48ωρη απεργία αποφάσισε η ΠΝΟ

Σε νέα 48ωρη απεργία που θα ξεκινήσει από τις 6 τα ξημερώματα του Σαββάτου θα προχωρήσει η ΠΝΟ, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής με τον υπουργό Ναυτιλίας, Κ. Μουσουρούλη.

Οι ναυτικοί, που πραγματοποιούν από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης 48ωρη απεργία, θεωρούν ότι με το νέο πολυνομοσχέδιο «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις» θα αυξηθεί επιπλέον η ανεργία στους ναυτικούς και τα ασφαλιστικά τους ταμεία θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.
Ο συνδικαλιστικός φορέας των ναυτικών ζητά επίσης την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την παρέμβαση του υπουργείου, προκειμένου να καταβληθούν δεδουλευμένα που οφείλονται από ακτοπλοϊκές εταιρείες σε Έλληνες ναυτικούς.     

οργάνωση Δράσεων Εθελοντισμού στο Δήμο Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ο Δήμος Θήρας στο πλαίσιο της ίδρυσης και οργάνωσης του Γραφείου Εθελοντισμού, ενημερώνει όλες τις εθελοντικές ομάδες του νησιού αλλά και όσους πολίτες ενδιαφέρονται, ότι το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Θήρας θα εδρεύει στο Δημοτικό Κατάστημα της Τοπικής Κοινότητας Πύργου και θα είναι ανοιχτό κάθε Παρασκευή και ώρα 10:00 – 12:00.
Υπεύθυνη Γραφείου Εθελοντισμού: κα Σπυριδούλα Βλάχου, τηλ. 2286031226 και 2286360167 fax. 2286031226, e-mail: volunteer@1353.syzefxis.gov.gr 

Εάν λοιπόν έχεις αποφασίσει ότι ο εθελοντισμός σου ταιριάζει, βρες τη δράση που είναι πιο κοντά στα ενδιαφέροντα σου, την προσωπικότητά σου και το πρόγραμμά σου και έλα κοντά μας να βοηθήσεις να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.
Με την πλήρη οργάνωση των δράσεων θα επιτύχουμε την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και τη συνοχή που όλοι οραματιζόμαστε και αξίζουμε.

αποτελέσματα Ανακύκλωσης Δήμου Θήρας 2012

Από τον Δήμο Θήρας ανακοινώνεται ότι κατά το έτος 2012 στο νησί μας συλλέχτηκαν και αποστάλθηκαν για ανακύκλωση 585.310 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών. 

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος παρατηρείται άνοδος της τάξεως 25,73%. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό δείχνει ότι η διαδικασία της ανακύκλωσης υιοθετείται από ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε στην προστασία του εδάφους του νησιού μας και του περιβάλλοντος, μειώνοντας κατά πολύ τις ποσότητες που καταλήγουν στον χώρο διάθεσης.
Ο Δήμος Θήρας δεσμεύεται να συνεχίσει την υλοποίηση δράσεων που έχουν ως στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της ανακύκλωσης και την συμμετοχή ολοένα και περισσότερων κατοίκων και επιχειρήσεων στην διαδικασία αυτή.
Οι πολίτες που επιθυμούν να παραλάβουν την ειδική επαναχρησιμοποιούμενη μπλε τσάντα για την ανακύκλωση, αλλά και για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δήμου, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο του προγράμματος κο Λουκά Μπελλώνια στο τηλ 2286360108.

η εκδήλωση (26.1) του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Το απόγευμα του Σαββάτου 26 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με θέμα «ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ – Πώς να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές δυσκολίες και να βγούμε πιο δυνατοί».

Η ανοικτή αυτή διάλεξη, εισηγητής της οποίας ήταν ο Δρ. Αντώνης Κατσαλής, απευθυνόταν σε κάθε πολίτη ανεξαρτήτως ηλικίας ή επαγγέλματος και σκοπός της ήταν να προσφέρει μια διαφορετική, ανθρώπινη  προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κρίσης, που ταλανίζει τη χώρα μας τον τελευταίο καιρό.

Αποφεύγοντας συνειδητά «τεχνικούς», επιχειρηματικούς όρους και έννοιες, ο κ. Κατσαλής χρησιμοποίησε παραδείγματα και οπτικοακουστικό υλικό από την καθημερινή ζωή για να δείξει πως η εμπλοκή του καθένα μας στην κρίση αυτή είναι περισσότερο υπόθεση προσωπική και όχι συλλογική και πως όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και εστιάζουμε στις καταστάσεις και χειριζόμαστε τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.

Εύγλωττο συμπέρασμα της παρουσίασης του κ. Κατσαλή ήταν ότι κάθε άνθρωπος έχει τη δύναμη να επιλέξει πως θα σταθεί απέναντι στα γεγονότα και είναι, τελικά, η επιλογή αυτή που καθορίζει, εν πολλοίς, τις προοπτικές για έξοδο από τη δυσμενή κατάσταση.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου στην Ερμούπολη με ταυτόχρονη διασύνδεση με τα γραφεία του φορέα στα 7 μεγαλύτερα νησιά, ξεκίνησε με μια σύντομη τοποθέτηση του Προέδρου, κ. Γιάννη Ρούσσου, σχετικά με τη νέα πορεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και τις πρωτοποριακές ενέργειες που συμπεριλαμβάνονται στο «πακέτο υπηρεσιών» που θα προσφερθεί προς τις επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τελειώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Ρούσσος ευχήθηκε στους παρευρισκομένους «Καλή Χρονιά» κόβοντας την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η ομιλία του κ. Κατσαλή καθήλωσε για περισσότερο από 2 ώρες τους παρευρισκόμενους, ενώ πολλά ήταν τα θετικά σχόλια που ακούστηκαν γι’ αυτή τη διαφορετική εκδήλωση του Επιμελητηρίου.

Η εκδήλωση είναι διαθέσιμη σε όποιον ενδιαφέρεται μέσω ηλεκτρονικού συνδέσμου στη δικτυακή «πύλη» του Επιμελητηρίου www.e-kyklades.gr ή με αντίγραφο σε DVD (παρακαλούμε επικοινωνήστε με την κα Πέγκυ Στεργίου, 22810 82346 εσωτ. 125), ενώ ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο επανάληψής της μετά από πληθώρα αιτημάτων.

Η εκδήλωση είναι διαθέσιμη μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

σύλλογος ξενοδόχων Σαντορίνης– γενική συνέλευση και εκλογές (2.2)

Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στις 11.00 στο ξενοδοχείο Δαίδαλος θα πραγματοποιήσει γενική συνέλευση καθώς και τις εκλογές της για την ανάδειξη νέου ΔΣ η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πρόσκληση και διαδικασία είναι επαναληπτική μιας και στην προηγούμενη πρόσκληση η ανταπόκριση δεν ήταν τέτοια ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Δ.Δ. Ακρωτηρίου – κοπή πίτας (3.2)

Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη γιορτή για την κοπή της πίτας του 2013 στην Κοινότητα του Ακρωτηρίου. Την γιορτή συνδιοργανώνουν η τοπική κοινότητα Ακρωτηρίου και ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού σχολείου του χωριού.

συνάντηση στο Μεγαλοχώρι

Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 10.00 – 12.00  η Πρόεδρος του χωριού θα βρίσκεται στην κοινότητα με βασικό σκοπό την προσέλευση όσων επιθυμούν για την κατάθεση οποιουδήποτε χρηματικού ποσού μπορούν για την πληρωμή του δικηγόρου που έχει αναλάβει την υπόθεση των ενστάσεων κατά της επιλογής της περιοχής «ορυχεία Μεταξά» για την εκεί δημιουργία χώρου διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σαντορίνη 2013 – έτος γαστρονομίας, στις 3.2 η παρουσίαση της πρωτοβουλίας στην Σαντορίνη

Σύμφωνα με πρόσκληση του Δήμου Θήρας,

Ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος μας προσκαλεί να παρευρεθούμε  στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη της πρωτοβουλίας:
2013 ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
την Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2013, στις 18:30 στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φηρά.

Για την επιβεβαίωση της συμμετοχής τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την διεύθυνση: santorini2013@1353.syzefxis.gov.gr 

σύλλογος υπαλλήλων ΠΝΑ – ανακοίνωση για τις διαμαρτυρίες στο Υπ. Εργασίας

Ανακοίνωση για τις διαμαρτυρίες στο Υπ. Εργασίας εξέδωσε το ΔΣ του Συλλόγου των Υπαλλήλων της ΠΝΑ (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου) που υπογράφουν ο πρόεδρος Χαρης Ζεπάτος και η ΓΓ Ειρήνη Πετράκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,  

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων ΠΝΑ (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου) καταγγέλλει  την πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού και τρομοκρατίας της συγκυβέρνησης  ενάντια σε εκλεγμένους συνδικαλιστές, δια του υπουργού ανεργίας και εργοδοσίας  Ιωάννη Βρούτση. Η κυβέρνηση του «νόμου και της τάξης» που αδυνατεί να «συλλάβει» τη φοροδιαφυγή,  δεν δίστασε να χτυπήσει και να συλλάβει δεκάδες εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων (Προέδρους, Γραμματείς, κλπ.) που πήγαν στο Υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό για να διαμαρτυρηθούν για τις  προκλητικές του δηλώσεις σχετικά με το ασφαλιστικό.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων ΠΝΑ ( Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου),  καταγγέλλει επίσης την  προβοκατόρικη  κυβερνητική  σκηνοθεσία πρόκλησης «ζημιών και καταστροφών» στο γραφείο του υπουργού, όταν η σκηνοθεσία αποδεικνύεται και από τις φωτογραφίες που δημοσίευσαν,  ως γραφείο τύπου, τα ΜΜΕ των εργολάβων – συνεταίρων της κυβέρνησης αλλά και από την κοινή λογική.
Ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης που συνεχίζεται μετά τις χουντικού τύπου επιστρατεύσεις και το χτύπημα των απεργιακών αγώνων, δείχνει και τον μοναδικό δρόμο που έχουμε μπροστά μας ως εργαζόμενοι : είναι ο δρόμος του μαζικού ανυποχώρητου αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής των χαρατσιών, των απολύσεων, της φτώχειας, της ανεργίας, της καταστρατήγησης θεμελιακών εργασιακών κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως το οχτάωρο και η κοινωνική ασφάλιση, το δικαίωμα στην μόρφωση και την υγεία κ.λ.π.
 Το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων ΠΝΑ ( Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου), καταδικάζει απερίφραστα τον αυταρχικό κατήφορο της συγκυβέρνησης  και απαιτεί την απόρριψη όλων των χαλκευμένων κατηγοριών ενάντια στους εκλεγμένους αντιπροσώπους των εργαζομένων που «έστησαν» η κυβέρνηση και ο υπουργός της.

επιμελητήριο Κυκλάδων - ενημερωτική εκδήλωση (6.2)

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων και η Εταιρεία Ανάπτυξης & Προόδου Κυκλάδων (ΕΤ.Α.Π.) στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλουν για ενημέρωση των επιχειρήσεων του Νομού Κυκλάδων, μας προσκαλούν στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνουν την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη, για την παρουσίαση της δράσης,
«Ενίσχυση Μ.Μ.Ε. που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού – Εμπορίου & Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 – ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου»
σε συνεργασία με την ΕΛΑΝΕΤ (Εταίρο του ΕΦΕΠΑΕ για τις Περιφέρειες Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου). Η παρουσίαση θα γίνει με «ζωντανή» συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης με τα γραφεία του Επιμελητηρίου, στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο, όπου οι επιχειρηματίες καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά και να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους.
Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων προσανατολισμένων στην καινοτομία, το περιβάλλον και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον, επιδιώκεται και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, καθώς η ενίσχυση κατευθύνεται και σε υπό σύσταση επιχειρήσεις.

Η παρουσιάσεις αφορούν:
Υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις που μέχρι τις 31.12.2011, έχουν δύο ή περισσότερες κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις τουλάχιστον δωδεκάμηνης διάρκειας
Νέες - υπό σύσταση πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Το ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέρχεται σε 40% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και σε 50% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Επίσης προβλέπεται επιχορήγηση ύψους 25% για τις λειτουργικές δαπάνες μόνο των μικρών και πολύ μικρών νέων και υπό σύσταση επιχειρήσεων.

Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 25.02.2013 και μέχρι τις 25.04.2013 στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr )      

λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα της ΠΝΑ για το 2013

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδυασμού,

Σχετικά με την συζήτηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος για το 2013, στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στη Σύρο στις 28-1-2013, οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με την Λαϊκή Συσπείρωση υπογραμμίζουν τα παρακάτω:
Η Λαϊκή Συσπείρωση κρίνει τον προϋπολογισμό από καθαρά ταξική σκοπιά, δηλαδή κατά πόσο αυτός ικανοποιεί τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων της περιφέρειας μας. Από αυτή την άποψη εξετάζοντας και τα οικονομικά στοιχεία του Π/Υ, η απάντηση μας είναι κατηγορηματικά όχι.
Ο προϋπολογισμός που παρουσίασε η Περιφερειακή Αρχή, για το 2013, συντάχθηκε με βάση των Κ.Υ.Α 48514/27-12-2013 ευθυγραμμίζεται και υποτάσσεται πλήρως με τον άγριας λιτότητας και φορομπηξίας κρατικό προϋπολογισμό του 2013. Υποτάσσεται δηλαδή στην αντιλαϊκή πολιτική της τρικομματικής συγκυβέρνησης , της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δ.Ν.Τ στις απαιτήσεις του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου ( Μ.Π.Δ.Σ) 2012-2016 και στις ειδικές ρυθμίσεις του για την τοπική Διοίκηση σε βάθος τετραετίας.
Στο δε άρθρο 4 της Κ.Υ.Α αλλά και στα εισηγητικά κείμενα της Περιφερειακής Αρχής και στην έκθεση του ΥΔΕ (Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου), με σαφήνεια δηλώνονται σαν βασικοί στόχοι:
Η συγκράτηση των δαπανών στα επίπεδα του 2012 με προσπάθεια παραπέρα μείωσης τους κατά την εκτέλεση τους.
Με παράλληλο στόχο την μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης
Αναφέρονται στο άρθρο 5 παρ. 10 σαν ενδεικτικές περιπτώσεις περιορισμού δαπανών της πολθνησιώτικης περιφέρειας μας τ’ ακόλουθα: στις υπηρεσιακές μετακινήσεις, στην υπερωριακή απασχόληση, στη συμμετοχή σε συλλογικά όργανα, στις προμήθειες, στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Είναι καθαρό, ότι η Περιφερειακή Αρχή, μας εμπαίζει, ότι ύπο τέτοιες συνθήκες μη χρηματοδότησης, ο προϋπολογισμός, κινείται σε αναπτυξιακή κατεύθυνση και σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων, αφού από το σύνολο των προβλεπόμενων εσόδων για το 2013 ( 69.582.422,49) ευρώ μόνο τα ( 24.679.054,56) ευρώ είναι από διάφορες κρατικές πηγές χρηματοδότησης, ενώ τα υπόλοιπα είναι κυρίως από προηγούμενα ταμειακά υπόλοιπα.
Ακόμη και αυτά τα 24.679.054,56 ευρώ είναι μικρότερα από το 50% του αντίστοιχου απολογισμού του 2011 και του 2012.Επιβεβαιώνεται έτσι η άποψη μας ότι ο « Καλλικράτης» είχε από την αρχή στόχο:
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ( Δήμοι και Περιφέρειες) να γίνουν το βασικό εργαλείο του κράτους στο να περάσει σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο η στρατηγική του κεφαλαίου για τη θωράκιση της κερδοφορίας του σε περιόδους « ανάπτυξης» και την ελαχιστοποίηση των απωλειών του σε περιόδους κρίσης.
Είναι φανερό ότι αυτή η στρατηγική είναι σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, για την ικανοποίηση των ζωτικών τους αναγκών σε Υγεία-Πρόνοια-Παιδεία κλπ.
Όλα αυτά είναι σε συνδυασμό με επικαιροποιημένο Μ.Π.Δ.Σ και τη θεσμοθέτηση Παρατηρητηρίων « οικονομικής αυτοτέλειας» των Ο.Τ.Α, μεθοδεύοντας σταδιακά την οριστική απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση της Τ.Δ και να ωθείται η Τ.Δ σε δανεισμούς ή στην επιβολή τοπικών φόρων, που θα τα πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα.
Επόμενα έχει σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες, η παράταξη του κ. Μαχαιρίδη, που υπηρετεί πιστά και εφαρμόζει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Ευθύνες έχει και η παράταξη του κ. Κόκκινου που προσπαθεί να βγάλει λάδι την συγκυβέρνηση.
Η Λαϊκή Συσπείρωση με βάση τα παραπάνω καταψήφισε τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της Περιφερειακής Αρχής και το τεχνικό πρόγραμμα γιατί και αυτό κινείται μέσα στα πλαίσια του αντιλαϊκού προϋπολογισμού αν και υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε έργα π.χ αντιπλημειρικής, αντισεισμικής προστασίας κλπ. που πρέπει να γίνουν και δεν υλοποιούνται.
Η Λαϊκή Συσπείρωση θα κάνει ότι μπορεί για να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση μέχρι να δρομολογηθούν εξελίξεις και την ανατροπή αυτής της πολιτικής και προτίνει:
-Πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Περιφερειών και των Δήμων που θα προέρχεται από την αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας και αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας κλπ.
-Πλήρης επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων.
- Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, που χτυπάει το λαϊκό εισόδημα.
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προυποθέσεις.
- Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές .
- Αντιπαλεύουμε τη γενίκευση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων.
- Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των Περιφερειών και των Δήμων.
- Άμεση λύση μεταφοράς των μαθητών.
- Χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών- αφορολόγητο πετρέλαιο( θέρμανση, αναλώσιμα, εξοπλισμός, ειδική μέριμνα για τις φτωχές εργατικές οικογένειες).
-Διεκδικούμε έργα υποδομής και πόρους, που θα κατευθύνονται για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα  των νέων ζευγαριώ, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία.

παράρτημα Κυκλάδων της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου για την ανάγκη ενίσχυσης του αστυνομικού δυναμικού των Κυκλάδων

Επιστολή προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κο Νικόλαο Δένδια, σχετικά με την «Ενίσχυση του αστυνομικού δυναμικού των Κυκλάδων», έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:    
« Όπως πληροφορηθήκαμε μέσω εγγράφου από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, ανακοινώθηκε ο πίνακας με τις θέσεις που θα καλυφθούν με τις τακτικές μεταθέσεις έτους 2013, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το άρθρο 14 του Π.Δ. 100/2013.
Σύμφωνα με τον πίνακα αυτόν, ενώ υπήρχε σημαντικός αριθμός αιτούμενων για μετάταξη αστυνομικών στην Περιφέρειά μας, αυτό δεν έγινε δυνατό, λόγω του μικρού αριθμού των προκηρυχθέντων θέσεων. Δυστυχώς και για το 2013, θα συνεχισθεί η σημαντική έλλειψη αστυνομικού προσωπικού, μιας και οι κενές οργανικές θέσεις θα ξεπερνούν πλέον τις 100, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 30% του συνόλου της οργανικής δύναμης, η οποία και αυτή δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του νησιωτικού μας χώρου.
Η νησιωτική μας περιφέρεια προσφέρει και έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ακόμη περισσότερα για την ανόρθωση της εθνικής μας οικονομίας, κύρια μέσω του τουρισμού, για να γίνει όμως αυτό κατορθωτό, ένας από τους σημαντικούς παράγοντες είναι και η ασφάλεια των κατοίκων, αλλά και των πολυάριθμων επισκεπτών μας, ειδικότερα τους θερινούς μήνες. 
Σήμερα αποδυναμώνονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στο νησιωτικό μας χώρο, μέσω καταργήσεων Δ.Ο.Υ., τελωνειακών γραφείων, γραφείων Ι.Κ.Α., κλπ., με αποτέλεσμα ο νησιώτης να νιώθει παραμελημένος από την πολιτεία, μιας και εκτός των οικονομικών προβλημάτων, έχει να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα της επικοινωνίας,  λόγω της ιδιαιτερότητας του γεωφυσικού μας χώρου.
Αναγνωρίζουμε μεν τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε σε κεντρικό επίπεδο στα μεγάλα αστικά κέντρα , θα πρέπει όμως να λάβετε υπόψη σας και την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού μας χώρου και την πρόβλεψη του άρθρου 101 του Συντάγματος  περί νησιωτικότητας και να στελεχώσετε τις αστυνομικές υπηρεσίες των νησιών μας, για το όφελος όχι μόνο των πολιτών μας, αλλά και της τοπικής ανάπτυξης.»                           


Πέμπτη, Ιανουαρίου 31, 2013

δεμένα τα πλοία Πέμπτη και Παρασκευή λόγω απεργίας των ναυτεργατών

Ρότα για κινητοποιήσεις έχει χαράξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αρχής γενομένης από την 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει από τις 6 το πρωί της Πέμπτης (31.1.2013)  σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και με προοπτική κλιμάκωσης.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτικών εξέφρασαν την αντίθεση τους με το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή ενώ έκαναν λόγο για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που έχει ο κλάδος τους.

«Οι ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, βιώνουν μια άνευ προηγουμένου κατεδάφιση εργασιακών και αασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, που είχαν κατακτηθεί με αγώνες και θυσίες δεκαετιών» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς.
Πρόσθεσε ακόμη πως «επιβλήθηκε στους Έλληνες εν ενεργεία ναυτεργάτες μια άδικη, εξοντωτική και πέρα για πέρα εχθρική φορολογία του εισοδήματος τους, ξεχνώντας εκείνοι που την επέβαλαν ότι η ναυτεργατική τάξη τροφοδοτεί για δεκαετίες ολόκληρες την εθνική οικονομία με το πολύτιμο συνάλλαγμα της, πράγμα που συνεχίζει να κάνει και μάλιστα στην παρούσα δεινή οικονομική συγκυρία».

σύλληψη για την μεταφορά μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών

Συνελήφθη στη Νάξο (29.1.2013) ένας 38χρονος ημεδαπός για κατοχή και μεταφορά μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών (κατασχέθηκαν περισσότερα από (23) κιλά ακατέργαστης κάνναβης με προορισμό την Σαντορίνη).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας,

Συνελήφθη στις 29-01-2013 το απόγευμα στη Νάξο από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Νάξου, ένας 38χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για κατοχή και μεταφορά μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών με σκοπό τη διακίνηση. 
Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης σχετικής πληροφορίας, αστυνομικός του Αστυνομικού Τμήματος Νάξου εντόπισε τον 38χρονο να μεταφέρει με πλοίο της γραμμής από Πειραιά 5 ταξιδιωτικούς σάκους και άμεσα τον έθεσε σε διακριτική παρακολούθηση.
Κατά την άφιξη του πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Νάξου, με τη συνδρομή προσωπικού της Λιμενικής Αρχής, πραγματοποίησαν έλεγχο στις αποσκευές του 38χρονου και βρήκαν δεκατρείς (13) ανισοβαρείς συσκευασίες που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους 23 κιλών και 550 γραμμαρίων
Επιπλέον από την αστυνομική έρευνα πρόεκυψε ότι ο 38χρονος μετέφερε τους σάκους με τα ναρκωτικά προκειμένου να τα παραδώσει σε άγνωστο άτομο στη Θήρα, έναντι προκαθορισμένης αμοιβής. 
Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Νάξου, ενώ η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται.


4 αντί για 3 βουλευτές θα έχουν οι Κυκλάδες

4 αντί για 3 βουλευτές θα έχουν οι Κυκλάδες από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ως αποτέλεσμα των νέων πληθυσμιακών δεδομένων (της αύξησης των κατοίκων) όπως αυτά προέκυψαν από την τελευταία γενική απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε το 2011 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Σε ότι αφορά ολόκληρη την χώρα έχουν σημειωθεί 25 ανακατανομές στις βουλευτικές έδρες, με τις περισσότερες από αυτές να αφορούν έδρες που «μεταφέρονται» από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς την Περιφέρεια.
Εν τω μεταξύ πολλοί από τους επιλαχόντες των 2 τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων του 2012 έχουν κάνει ενστάσεις αιτούμενοι την άμεση εφαρμογή της απόφασης, πλην όμως κάτι τέτοιο δεν θεωρείται πιθανό να πραγματοποιηθεί.

πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ εκλέχθηκε ομόφωνα ο Μάρκος Καφούρος

Την σημαντική θέση του προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου κατέλαβε ομόφωνα πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μάρκος Καφούρος, γεωπόνος, αντιδήμαρχος του Δήμου Θήρας, και πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.
Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι ο κ. Καφούρος εξελέγει με το σύνολο των ψήφων των μελών του ΔΣ της Ένωσης (ΕΔΟΑΟ) ως αποτέλεσμα των επιτυχημένων του πρωτοβουλιών και προσπαθειών για την ανάδειξη των κρασιών της Σαντορίνης αλλά και γενικότερα των τοπικών προϊόντων του νησιού.

επίσκεψη της Γ.Γ. της Α.Δ.Α., Χριστιάνας Καλογήρου, σε Τήνο και Σίφνο

Η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κα Χριστιάνα Καλογήρου, ολοκλήρωσε χθες (30.1) τον κύκλο των επαφών που είχε στη Τήνο, στο πλαίσιο της επίσκεψης της στο νησί .
Η Καλογήρου πραγματοποιείσε συνάντηση συνεργασίας με τον Δήμαρχο Τήνου, κο Κροντηρά Παναγιώτη ,μέλη του  Δημοτικού Συμβουλίου  και  τον Αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου, κο Γεώργιο Πουσσαίο, με την παρουσία της υποψήφιας βουλευτού της Νέα Δημοκρατία, κας Κατερίνας Μονογυιού.
Τα ζητήματα που τέθηκαν αφορούσαν στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του Δήμου, στην άμεση αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού στο βρεφονηπιακό σταθμό, στην περιβαλλοντική αδειοδότηση για το έργο του λιμανιού της Τήνου καθώς και στην προστασία του υδροφόρου ορίζοντα του νησιού.
Σήμερα (31.1) η κα Καλογήρου θα μεταβεί στην Σίφνο για να συμμετάσχει σε νέο κύκλο επαφών με τους τοπικούς παράγοντες του νησιού, προκειμένου να συζητηθούν προβλήματα του τόπου.

Ν. Συρμαλένιος για τον προϋπολογισμό της ΠΝΑ

Στη Σύρο βρέθηκε τη Δευτέρα 28/1/2013 ο Νίκος Συρμαλένιος προκειμένου να παρευρεθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν.Αιγαίου.

Στη σύντομη τοποθέτησή του στο κεντρικό θέματης συνεδρίασης που ήταν ο προϋπολογισμός της ΠΝΑ για το 2013, κατέδειξε κατ’ αρχάς την τεράστια αντίφαση που διαπιστώνεται στους ίδιους τους στόχους που η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θέτει για τη σύνταξη των προϋπολογισμών των Περιφερειών, αφού ζητά συγκράτηση των δαπανών και ταυτόχρονα περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων. «Αποτελεί τουλάχιστον θράσος, με τις περικοπές των κονδυλίων, να μιλάμε για ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων» ανέφερε ο Νίκος Συρμαλένιος, συμπληρώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να ασκηθεί όχι μόνο καμία πολιτική ανάπτυξης αλλά ούτε καν διαχείρισης.
Στη συνέχεια, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην απειλή διάλυσης της ίδιας της υπόστασης της Περιφέρειας, καθώς με τις συνεχείς περικοπές σε κρίσιμους τομείς της ζωής στα νησιά (ακτοπλοϊα, υγεία, παιδεία, κοινωνικές δομές, κατάργηση υπηρεσιών, κατάργηση φοροαπαλλαγών, κλπ) τίθεται το ερώτημα για ποια περιφέρεια θα μιλάμε το 2014, για ποιες υπηρεσίες, ποιους πόρους και ποιο στρατηγικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό.

“νεα εποχή για τα νησιά” για τον απολογισμό του 2012 της ΠΝΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδυασμού,
   
Κατά την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στη Σύρο, παρουσιάστηκε ο απολογισμός πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για το 2012, με προχειρότητα και χωρίς να έχει διανεμηθεί γραπτή εισήγηση του θέματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από την χαρακτηριστική απουσία περιφερειακών συμβούλων, ολοκληρωτική ήταν η απουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων.
Κατά τη συνεδρίαση, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου Χ. Κόκκινος τοποθετήθηκε αποκαλύπτοντας την εικονική πραγματικότητα της περιφερειακής αρχής:
Ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του 2012 καταρτίστηκαν και υλοποιήθηκαν χωρίς αναπτυξιακή προοπτική.
Η αναζήτηση για τον "Συμπαραστάτη του Πολίτη" πάγωσε για όλο το 2012.
Ο Περιφερειακός Οργανισμός Τουρισμού που συστήθηκε στα χαρτιά από τα μέσα του 2012, δεν έχει λειτουργήσει ακόμα.
Πάγωσε η λειτουργία της Επιτροπής Τροποποίησης του Οργανισμού της ΠΝΑ.
Το προσωπικό της ΠΝΑ συρρικνώθηκε και το υπάρχον προσωπικό δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πολιτών.
Μπήκαμε στο τελευταίο χρόνο του ΕΣΠΑ και μόλις τώρα θυμήθηκε η περιφερειακή αρχή να αξιοποιήσει τα τρία εκατομμύρια (3.000.000) ευρώ για την προώθηση του τουρισμού.
Επιθυμούμε και εμείς να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ και στηρίζουμε κάθε θετική προσπάθεια. Όμως, το 35% του προγράμματος έχει καλυφθεί με λογιστικά τρικ (έργα γέφυρες, δράσεις και έργα της περιόδου 2007-2009 που πληρώθηκαν από εθνικούς πόρους).
Η περιφερειακή αρχή αγνοεί την τύχη των τομεακών έργων του ΕΣΠΑ, τα οποία υλοποιούνται από τα αρμόδιο Υπουργεία, καθώς δεν έχει μεριμνήσει για την παρακολούθησή τους.
"Με το ζόρι" και μία φορά το δίμηνο πραγματοποιούνταν οι συνεδριάσεις των επιτροπών τουρισμού και τουριστικής ανάπτυξης.
Ο περιβόητος Σρατηγικός Σχεδιασμός έχει μείνει στα χαρτιά και δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα.
Οι νέες τεχνολογίες δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα από την περιφέρεια. Η τηλεδίασκεψη δεν θα έπρεπε να περιορίζεται στη Σύρο και τη Ρόδο αλλά πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.
Διαρκώς εγγράφονται θέματα στην ημερήσια διάταξη και δεν συζητούνται κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Κλασική περίπτωση, το "Καλάθι του Αιγαίου" το οποίο δεν έχει συζητηθεί ούτε στην αρμόδια επιτροπή.
Η Αναπτυξιακή Δωδεκανησιακή Εταιρεία, αν και έχει στηριχτεί με αλλεπάλληλες προγραμματικές συμβάσεις, έχει ελλειμματικούς απολογισμούς, όπως και άλλες εταιρείες της περιφέρειας.
Όσο η ανεργία αυξάνεται και η ύφεση βαθαίνει, όσο ο περιφερειάρχης ζει στην εικονική του πραγματικότητα, μακριά από την κοινωνία και τις ανάγκες της, τόσο αποκαλύπτεται η αναποτελεσματικότητα των επιλογών της περιφερειακής αρχής. 

πολίτες κόντρα στον καιρό για προϋπολογισμό 2013 της ΠΝΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδυασμού,

Στην 2η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου για το 2013, που έγινε στη Σύρο τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013, κυρίαρχα θέματα ήταν ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το 2013, καθώς και τα προβλήματα και οι προοπτικές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Προϋπολογισμός ΠΝΑ 2013
Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της περιφέρειας,  ο Νεκτάριος Σαντορινιός στην τοποθέτησή του (παρατίθεται όλη η τοποθέτηση στο τέλος) επεσήμανε ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που επιβάλλεται από τα μνημόνια, και που εντασσόμενος στο ευρύτερο πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής, όχι μόνο δεν οδηγεί στην ανάπτυξη αλλά μοναδικό σκοπό έχει να περιορίσει την ανάπτυξη στο Νότιο Αιγαίο. Στηλίτευσε ιδιαίτερα το νέο θεσμό του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης», που συνιστά θεσμό ωμής παραβίασης της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ και σκοπό έχει την υποτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον στραγγαλισμό της κοινωνίας.
Ανέφερε ότι «καλούμαστε σήμερα ως Περιφερειακό Συμβούλιο να υπερψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό κουτσουρεμένο ελέω μνημονίου, χωρίς προτεραιότητες, χωρίς διεκδικήσεις, χωρίς πολιτική και περιφερειακή στόχευση. Κυρίως όμως έναν προϋπολογισμό που καταρτίστηκε ερήμην της κοινωνίας και χωρίς να έχει λάβει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών», ενώ πρόσθεσε την πάγια θέση της παράταξής μας για την αναγκαιότητα ενός συμμετοχικού προϋπολογισμού με τη σύμπραξη όλων των τοπικών φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών.
Κατέδειξε την κατ΄ ουσίαν αδυναμία της αιρετής περιφέρειας να εκπληρώσει το κοινωνικό και αναπτυξιακό της έργο, αφού «ένας κάκιστος Καλλικράτης δημιούργησε ένα κακέκτυπο των Ευρωπαϊκών Περιφερειών» χωρίς δυνατότητα χάραξης πολιτικών αποκέντρωσης και περιφερειακής ανάπτυξης αλλά κυρίως χωρίς πόρους, αφού η αυτοδιοίκηση τη χώρα μας διαχειρίζεται μόνο το 3,3% του ΑΕΠ έναντι του 11,50% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε., ενώ στη Δανία διαχειρίζεται το 70% των φορολογικών εσόδων.

Τεχνικό Πρόγραμμα ΠΝΑ 2013
Στην τοποθέτησή του για το Τεχνικό Πρόγραμμα, ο Παύλος Χρυσαφίδης, ανέφερε τα εξής:
«Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό χρέους στο ΑΕΠ (152%) παρόλα τα μέτρα, κουρέματα και την πολιτική εξαθλίωσης που εφαρμόζεται, και μάλιστα το ποσοστό αυτό βαίνει αυξητικά. Το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 3,4% (περίπου 7 δις), πηγή: Καθημερινή 24/01/2013…παρόλα τα μέτρα. Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων: πτώση 20%.
Τουρισμός πανελλαδικά, μείωση το τελευταίο οχτάμηνο 5% στα έσοδα.(Πηγή: Καθημερινή 24/01/13). 270.000 απούλητα ακίνητα με μείωση της αξίας τους κατά 30%.

Τώρα, όσον αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα ΠΕ Κυκλάδων & ΠΕ Δωδεκανήσου, πρόκειται για μικρά έργα κυρίως συνέχεια των έργων των πρώην ΝΑ, τα  οποία δεν αποτελούν μια ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης, ούτε καν ακολουθούν τους στόχους, αλλά ούτε και επιδιώκουν επίτευξη του οράματος, όπως αυτά τέθηκαν στο κατά τα άλλα ακριβοπληρωμένο  «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ της ΠΝΑ.
Αλήθεια, ποιοι στόχοι εκπληρώνονται; Για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, έστω και στα δεδομένα της εφαρμοζόμενης καπιταλιστικής ανάπτυξης; Πόσο θα βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων, που θα εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε θεμελιώδεις παροχές, που τόσο ακριβά πληρώνουν με τους αλλεπάλληλους φόρους που επιβάλλονται από το κεντρικό κράτος; Πόσο στοχεύουν στην παραμονή των κατοίκων στον τόπο τους;
Ελπίζουμε ότι δεν έχετε την ψευδαίσθηση ότι μας φέρνετε για ψήφιση ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που θα συμβάλλει στην όποια ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση η φιλοσοφία μας και τα δικά μας κριτήρια  είναι διαφορετικά από τα δικά σας.
Δυστυχώς, όσο δεν γίνεται μια αναλυτική καταγραφή των συνολικών έργων που πραγματοποιήθηκαν σε τούτο εδώ τον τόπο από την μεταπολίτευση και μετά, που να καταγράφονται αναλυτικά οι παρεμβάσεις σε υποδομές κα ενέργειες, τα χρήματα που δόθηκαν και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν (σε όλα τα ΚΠΣ και όχι μόνο στα έργα της πρώην ΝΑ), οι σχεδιασμοί θα ακολουθούν είτε την λογική της διεκπεραίωσης είτε της εξυπηρέτησης των πολύ άμεσων και επειγουσών αναγκών, που δεν στοχεύουν όμως στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου, εν ολίγοις δεν θα έχουν σχέση με την καθημερινότητα των νησιωτών, που θα εξακολουθούν να μην έχουν εκπαίδευση για τα παιδιά τους, νοσοκομεία για τις οικογένειές τους, συγκοινωνίες για όλους.
Τα προβλήματα ολοένα και μεγεθύνονται. Η ανεργία εκτινάσσεται στην περιφέρειά μας για πρώτη φορά φέτος σε διψήφια ποσοστά (66.957 άνεργοι στην ΠΝΑ -επίσημα- χωρίς να υπολογίζονται οι αυτοαπασχολούμενοι). Η τρομοκρατία της ανεργίας απλώνεται και στη δική μας περιφέρεια. Ελπίζουμε ότι δεν αποδέχεστε ως ωφέλιμες τις ρήσεις του κ.Αθανασόπουλου (Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ) ότι θα δημιουργηθούν μέχρι το 2020 στη χώρα 140.000 νέες θέσεις εργασίας ως όφελος από το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της χώρας, όταν μόνο σήμερα οι άνεργοι στη χώρα ξεπερνούν τους 1.500.000.
Κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας, οφείλετε και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα, και αυτή είναι η αλλαγή πλεύσης. Η διεκδίκηση ενός άλλου αυτοδιοικητικού μοντέλου που θα δίνει πόρους στην αυτοδιοίκηση να τους διαχειριστεί εκείνη, με όρους δημοκρατίας και συμμετοχής του πολίτη, ένα μοντέλο που θα αξιοποιεί τη συνταγματική προστασία της νησιωτικότητας, ένα μοντέλο που θα μπορεί να παρεμβαίνει στην καθημερινότητα του πολίτη, ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο που θα έχει σε πρώτο πλάνο τον άνθρωπο.
Όμως, μέχρι την επίτευξη άλλων πολιτικών, οφείλετε να έχετε στοχευμένες δράσεις, έστω με αυτούς τους μειωμένους πόρους, σε ενέργειες μεμετρήσιμα και άμεσα αποτελέσματα για τους νησιώτες.
Μπορούμε και πρέπει να αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτής της καταστροφικής πολιτικής, που απαξιώνει και στο τέλος θα αφανίσει το δημοκρατικό θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.»

λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου για απολογισμό 2012 ΠΝΑ

Στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου στις 29-1-2013 στη Σύρο με θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής για το 2012, οι εκλεγμένοι Περιφερειακή Σύμβουλοι του ΚΚΕ με την Λαϊκή Συσπείρωση υπογραμμίζουν τα παρακάτω.

Η ίδια η διαδικασία που ακολουθήθηκε από την Περιφερειακή Αρχή, ( χωρίς προετοιμασία, ούτε καν γραπτή εισήγηση από πριν) αποτελεί διαδικασία εκφυλισμού.
Η ουσία της προσπάθειας της Περιφερειακής Αρχής μέσα από τον απολογισμό είναι, να περάσει στην κοινή γνώμη των νησιωτών, ότι με τις αποφάσεις και με την πρακτική της και το 2012, ήταν κοντά στα προβλήματα των νησιωτών και στην ανάπτυξη της Περιφέρειας εις όφελος των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.
Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στην τοποθέτηση της, στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατήγγειλε, την πολιτική της Περιφερειακής Αρχής όπου εκφράζεται μέσα από τον απολογισμό.
Πολιτική όπου με άξονα τον «Καλλικράτη» προωθεί και εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελληνικών Κυβερνήσεων, σ’ όλους τους τομείς, μετατρέποντας την περιφέρεια σε μάνατζερ των δραστηριοτήτων του μεγάλου κεφαλαίου στην Περιοχή, μαζί με υπουργούς των κυβερνήσεων, καταδικάζοντας παράλληλα τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση.
Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η Περιφερειακή Αρχή η οποία στηρίζεται και από τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πρέπει να καταδικασθεί από τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες, με την οργάνωση του αγώνα τους, για την απόκρουση της, στην προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης που έχει ανάγκη η Ελληνική κοινωνία, με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και όχι των επιχειρηματικών ομίλων.

Γ. Μαχαιρίδης – απαντήσεις στους επικεφαλής των παρατάξεων της Περιφερειακού Συμβουλίου

Ανακοίνωση (30.1.2013) εξέδωσε ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης ως απάντηση στις τοποθετήσεις των επικεφαλής των συνδυασμών που συμμετέχουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου.
Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης μπορείτε να το διαβάσετε εδώ : http://www.exoumekaileme.com/p/2012.html  στο δεύτερο μισό της σελίδας. 

Γ. Βρούτσης – συνάντηση επιτροπής για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων

Πραγματοποιήθηκε στο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας υπό τον υπουργό κ. Γιάννη Βρούτση η πρώτη συνάντηση της επιτροπής συντονισμού έργου για την οικονομική και λογιστική ενοποίηση των τομέων ασφάλισης των υφιστάμενων ταμείων κύριας ασφάλισης.
.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένα μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων.
Παρά τις παρεμβάσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει, το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας παραμένει δαιδαλώδες και κατακερματισμένο. 
Αν και έγιναν προσπάθειες διοικητικής και οργανωτικής ενοποίησης, υπάρχουν - ακόμη και σήμερα - 90 διαφορετικά μητρώα συνταξιούχων και 60 διαφορετικοί κλάδοι ασφάλισης.
Ακόμη και τα συγχωνευθέντα με προηγούμενους νόμους ταμεία διατηρούν την «οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια» των εντασσόμενων σε αυτά τομέων, καθώς επίσης και χωριστές διοικητικές δομές και ασύμβατα πληροφοριακά συστήματα.
Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια γραφειοκρατία, πολυπλοκότητα, απώλεια εσόδων και προβληματική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αυξημένο διοικητικό κόστος, ανεπαρκή στατιστική παρακολούθηση και υπονόμευση της δυνατότητας να σχεδιάζονται αποτελεσματικές πολιτικές.

Τ. Π. Κυκλάδων της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου – αποτελέσματα συνεδρίασης

Τα σημαντικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα τα νησιά μας, συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο.

Τα κύρια θέματα τα οποία απασχόλησαν τους αιρετούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της υγείας, τα συγκοινωνιακά προβλήματα και η επικείμενη ιδιωτικοποίηση λιμανιών της περιφέρειάς μας, το πρόγραμμα ‘’ΑΘΗΝΑ’’ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η επικείμενη κατάργηση των Δ.Ο.Υ. , αλλά και άλλων σημαντικών δημοσίων υπηρεσιών

Ειδικότερα σε ότι αφορά τα θέματα της υγείας, τονίστηκε η αναγκαιότητα παρεμβάσεων από την πολιτεία στο πλαίσιο και της συζήτησης για τον εθνικό σχεδιασμό, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα ιδιαίτερα προβλήματα και οι ελλείψεις των νησιών. Συστάθηκε επιτροπή εμπειρογνωμόνων από το χώρο της υγείας, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις στο Δ.Σ. της Π.Ε.Δ., συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη δημόσια διαβούλευση και στην διεκδίκηση από τους αιρετούς, συγκεκριμένων αιτημάτων που θα συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων.
Το θέμα της υγείας θα αποτελέσει και κύριο θέμα του συνεδρίου της ΠΕΔ, το οποίο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες στη Λέρο.

Οι θέσεις της Κυβέρνησης, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κο Μουσουρούλη στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., σύμφωνα με τις οποίες σημαντικά λιμάνια προβλέπεται να ιδιωτικοποιηθούν, όπως είναι ενδεικτικά της Μυκόνου και της Ρόδου, ενώ σχεδιάζεται και η συγχώνευση ή και κατάργηση των Δημοτικών Λιμενικών  Ταμείων.
Η ΠΕΔ είναι αντίθετη στην κατάργηση αυτή, αλλά επιθυμεί να συμμετέχει και να συμβάλλει στο διάλογο με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, οι οποίες θα έχουν ως στόχο τους, την αναβάθμιση της λειτουργίας των λιμενικών ταμείων και της ευελιξίας στη λειτουργία τους.
Ομάδα εργασίας από αιρετούς που βρίσκονται σήμερα στη διοίκηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και έχουν την εμπειρία λειτουργίας τους, θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στο συμβούλιό μας.
Τις Κυκλάδες στην ομάδα εργασίας θα εκπροσωπήσει ο κος Βελισσαρίου Γ. Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Το σύνολο των αιρετών εξέφρασε την ευαρέσκεια του για το επιστημονικό και εθνικό έργο, το οποίο επιτελεί στη νησιωτική μας περιφέρεια το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συνεπώς είναι κάθετα αντίθετοι οι αιρετοί σε οποιαδήποτε σκέψη ή σχεδιασμό κατάργησης τμήματος του Πανεπιστημίου μας, στο πλαίσιο του υπό κατάρτιση προγράμματος «ΑΘΗΝΑ» του Υπουργείου Παιδείας, για συγχώνευση ή κατάργηση ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Αντιπροσωπεία της ΠΕΔ θα επιδιώξει συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας κο Αρβανιτόπουλο, για να του εκθέσει τις απόψεις και τις θέσεις μας σε ότι αφορά τα ζητήματα παιδείας.

Η κατάργηση Δ.Ο.Υ., τελωνείων, υπηρεσιών του Ι.Κ.Α., κλπ, οδηγούν στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών των δημοτών μας, χωρίς να ληφθεί υπόψη η νησιωτικότητα, σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος. Διεκδικούμε το αυτονόητο, δηλαδή οι υπηρεσίες να συνεχίσουν να λειτουργούν στα νησιά, έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος ερήμωσης των νησιών μας, μιας και οι κάτοικοί τους δεν θα μπορούν να έχουν βασικές δημόσιες υπηρεσίες.

Άλλα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στη συνεδρίαση, ήταν ο προϋπολογισμός και το πρόγραμμα δράσης της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2013, ορισμοί εκπροσώπων σε διάφορες επιτροπές, οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για θέματα παραγωγής ενέργειας από Α.Π.Ε. στις νησιωτικές περιοχές, κλπ.        



ανισότητες στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τα παιδιά των Κυκλάδων

Το ζήτημα της ανισότητας στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τα παιδιά των Κυκλάδων, της παντελούς έλλειψης εκπαιδευτικών αντισταθμιστικών μέτρων (Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, Ενισχυτική Διδασκαλία) αλλά και της συνολικής μνημονιακής πολιτικής περιστολής δαπανών στον τομέα της παιδείας, που αντανακλάται στο πανευρωπαϊκό ρεκόρ μειώσεων των μισθών των εκπαιδευτικών και στη μείωση των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, έθεσε  ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, την Τρίτη, 29/01/2013 στη Βουλή, κατά τη διαδικασία συζήτησης επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει.
Η ερώτηση, που είχε κατατεθεί την 12η Οκτωβρίου 2012, με θέμα «Ελλείψεις σε διδακτικό, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό των σχολείων στις Κυκλάδες», παρέμενε αναπάντητη έκτοτε. Εκ μέρους της κυβέρνησης, απαντήσεις  ανέλαβε να δώσει ο Υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Με δεδομένη την παρέλευση σχεδόν 4(!) μηνών από την κατάθεση της ερώτησης και την απαράδεκτη για τους κοινοβουλευτικούς κανόνες καθυστέρηση της απάντησης, ο Βουλευτής κατέθεσε τα επικαιροποιημένα στοιχεία των ελλείψεων των σχολείων στις Κυκλάδες με αιχμή:
1. Τα αδίδακτα -μέχρι σήμερα- μαθήματα Πανελληνίων Εξετάσεων σε Σαντορίνη, Ίο, Θηρασιά
2. Τη μείωση κατά 50% του διδακτικού χρόνου σε πολλά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, π.χ. Κέα, Νάξος, Σέριφος, κ.α.
3. Τα προβλήματα σε καθηγητές ειδικοτήτων με έμφαση στα μικρά νησιά και στα Επαγγελματικά Λύκεια
4. Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, που εμφανίζουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες και λειτουργούν κατά το 50% του ωρολογίου προγράμματός τους
Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η πολιτική ηγεσία προτίμησε να περιοριστεί σε ευχολόγια περί «υποστήριξης της νησιωτικότητας ως βασικού άξονα της κυβερνητικής πολιτικής» επικαλούμενη την προσπάθεια που κατέβαλε για να μην κλείσουν σχολεία με λίγα παιδιά στις Κυκλάδες αλλά και την άρνηση 27 αναπληρωτών εκπαιδευτικών να αποδεχθούν το διορισμό τους παρόλη την «ελεήμονα» βοήθεια του Υπουργείου να σιτίζονται σε λέσχες του Υπουργείου Άμυνας! Ως προς τα κενά, η απάντηση του Υπουργού ήταν επί λέξει «τα παρακολουθούμε». Από την απάντηση αυτή αλλά και από το γεγονός ότι εξήγγειλε την έναρξη νέων προγραμμάτων μέσω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ, 5-6 δηλαδή μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι ο χρόνος κυλά διαφορετικά στα σχολεία και διαφορετικά στο Υπουργείο Παιδείας…  
Ο Νίκος Συρμαλένιος κάλεσε, τέλος, τον Υφυπουργό να ανταποκριθεί θετικά και άμεσα στον διορισμό ικανού αριθμού αναπληρωτών αλλά και να αναζητήσει τρόπους αναπλήρωσης των μαθημάτων.      

Τετάρτη, Ιανουαρίου 30, 2013

απολογισμός έργου ΔΕΥΑ Θήρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση σχετικά με τον απολογισμό των δράσεων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θήρας που υπογράφει ο πρόεδρος της Επιχείρησης κ. Καμπουράκης,

Η ΔΕΥΑ Θήρας είναι μια επιχείρηση η οποία ομολογουμένως έχει παρουσιάσει μεγάλο έργο στο νησί μας και συνεχίζει και δρομολογεί πάρα πολλά έργα υποδομής.
Όταν αναλάβαμε την ΔΕΥΑΘ είχε ήδη υπογραφεί σύμβαση για το έργο της αποχέτευσης της Περίσσας και οι εργασίες ξεκίνησαν παράλληλα με την ανάληψη των αρμοδιοτήτων μας. 
Σήμερα το έργο έχει ολοκληρωθεί και είμαστε σε διαδικασία παραλαβής.
Μάλιστα το συγκεκριμένο έργο επιλέχθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ πανελλαδικά ως παράδειγμα καλής προόδου υλοποίησης έργου και παραβρέθηκε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΘ και ο Δήμαρχος Θήρας σε ημερίδα του ΥΠΕΚΑ για να το παρουσιάσουν.
Το σημαντικό είναι ότι δεν σταθήκαμε μόνο στην ορθή ολοκλήρωση ενός έργου αλλά δώσαμε αγώνα τα τελευταία δύο χρόνια και με συντονισμένες ενέργειες πολύ δουλεία και καλή συνεργασία με τους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΘ την απόλυτη συμπαράσταση του Δημάρχου Θήρας θέσαμε υψηλούς στόχους και καταφέραμε να εντάξουμε και να προωθήσουμε πάρα πολλά έργα στο ΕΣΠΑ.
Συνολικά η ΔΕΥΑΘ έχει εντάξει έως σήμερα έργα αξίας άνω των 12.000.000,00 €
Συγκεκριμένα :
1)         Έχει ενταχθεί και εκτελείται το έργο της αποχέτευσης της καλντέρας του Ημεροβιγλίου. Έργο αξίας 1.381.560 €
2)         Έχει ενταχθεί και έχει ήδη εκτελεστεί άνω του 30% του έργου του κεντρικού καταθλιπτικού   δικτύου ύδρευσης των Φηρών
Έργο συνολικής αξίας   3.770.000 €
3)         Έχει ενταχθεί, έχει υπογραφεί σύμβαση και ξεκινάνε άμεσα οι εργασίες για το έργο του κεντρικού καταθλιπτικού δικτύου ύδρευσης του Ημεροβιγλίου
Έργο συνολικής αξίας 719.200 €
4)         Έχει ενταχθεί, έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για την έναρξη των εργασιών για το έργο της ολοκλήρωσης της αποχέτευσης του οικισμού Εμπορείου
Έργο συνολικής αξίας 627.560 €
5)         Έχει ενταχθεί, έχει υπογραφεί σύμβαση και ξεκινάνε άμεσα οι εργασίες για το έργο της ύδρευσης του Πύργου
Έργο συνολικής αξίας 713.400,00 €
6)         Έχει ενταχθεί, έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για το έργο της ύδρευσης και αποχέτευσης της Φοινικιάς της Οίας
Έργο συνολικής αξίας 849.120 €
7)         Έχει ενταχθεί και αναμένεται η έγκριση των τευχών δημοπράτησης για την προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης για το Ακρωτήρι
Έργο συνολικής αξίας 394.400,00 € με ΦΠΑ 16%


Δεν παραλείψαμε να προωθήσουμε και έργα που αφορούν την νήσο Θηρασία.
Συγκεκριμένα εντάξαμε την προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 140 κυβικών ημερησίως για την νήσο Θηρασία αξίας 174.000,00 € και η οποία έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί επιτυχώς από τις 11/04/2012.
Το νησί πλέον είναι αυτόνομο και δεν εξαρτάται η υδροδότηση του από τυχόν καθυστερήσεις υδροφόρου πλοίου.
Επιπλέον με ενέργειες του Δήμου Θήρας εντάχθηκε, είναι σε εξέλιξη και διαχειρίζεται από την ΕΓΝΑΤΙΑ το έργο δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης και βιολογικός καθαρισμός νήσου Θηρασίας.
Έργο αξίας 2.782.244,83 €

Μελέτες :
Επειδή πολλά λέγονται ότι τα βρήκαμε έτοιμα θα πρέπει να αναφέρω μερικές από τις μελέτες που εκπονήθηκαν κατά την περίοδο της τελευταίας διετίας :
1)         Εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΘ η οριστική μελέτη με τίτλο: ¨Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης οικισμού Εμπορείου Νήσου Θήρας¨
2)         Ανατέθηκε και εκπονήθηκε η οριστική μελέτης του έργου με τίτλο : ¨Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης οικισμού Πύργου νήσου Θήρας¨, 
3)         Ανατέθηκε και εκπονήθηκε η οριστική μελέτης για την προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης του οικισμού Ακρωτηρίου
Τα ανωτέρω έργα όπως προανέφερα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ & σύντομα θα εκτελεστούν. Για την ένταξη τους ήταν προαπαιτούμενο η σύνταξη των σχετικών μελετών για το οποίο μεριμνήσαμε και δρομολογήσαμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.
4)         Ανατέθηκε και εκπονήθηκε η οριστική μελέτης του έργου με τίτλο : ¨Νέα δεξαμενή Δ.Δ. Φηρών Θήρας¨
Το έργο προϋπολογισμού 98.600,00 € καταφέραμε να το ενσωματώσουμε στην χρηματοδότηση του έργου ύδρευσης των Φηρών και να μην στοιχίσει στην ΔΕΥΑΘ
Οι εργασίες για την νέα δεξαμενή θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.
5)         Ανατέθηκε και εκπονήθηκε η οριστική μελέτης του έργου με τίτλο : ¨Επέκταση αποχέτευσης οικισμού Περίσσας – Περιοχή Περίβολος¨, προϋπολογισμού 1.409.400,00 €
Το συγκεκριμένο έργο είναι ώριμο προς ένταξη και έχουμε ήδη αποστείλει σχετική αίτηση και αναμένουμε την αξιολόγηση της.
6)         Ανατέθηκε και εκπονήθηκε η οριστική μελέτης του έργου με τίτλο : ¨Ύδρευση Δ.Δ. Ημεροβιγλίου Θήρας¨
Προϋπολογισμός έργου : 266.800,00 €
Αφαλατώσεις :
Όσον αφορά τα έργα αφαλατώσεων :
1)         Ολοκληρώθηκε η ηλεκτροδότηση, η εγκατάσταση και λειτουργία των δύο νέων Μονάδων αφαλάτωσης συνολικής δυναμικότητας 2.000 κυβικών νερού ημερησίως στον Έξω Γιαλό Φηρών, έργο προϋπολογισμού 2.500.000,00 €.
2)         Όπως προανέφερα εγκρίθηκε επιχορήγηση ποσού 174.000,00 € από το Υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για την προμήθεια μονάδος αφαλάτωσης για τις ανάγκες υδροδότησης της νήσου Θηρασίας.
3)         Σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας ολοκληρώθηκε η διαδικασία προμήθειας μονάδος αφαλάτωσης 500 κυβικών ημερησίως για τις ανάγκες υδροδότησης της Οίας, προϋπολογισμού 312.040,00 € από το πρόγραμμα λειψυδρίας η οποία ήταν υπό εξέταση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η νέα μονάδα αφαλάτωσης εγκαταστάθηκε και λειτουργεί από τις 25/01/2012 και πλέον η Οία δεν παρουσιάζει τα προβλήματα επάρκειας ύδατος που είχε στο παρελθόν .
4)         Επίσης μετά από ενέργειες του Δημάρχου Θήρας σε συνεργασία με την ΔΕΥΑ Θήρας καταφέραμε να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία δικτύου ύδρευσης και μονάδας αφαλάτωσης για τους οικισμούς Μέσα Γωνιάς και Αγίας Παρασκευής Δήμου Θήρας.
Το συγκεκριμένο έργο αξίας 8.500.000 € προβλέπει τα απαιτούμενα δίκτυα και μονάδα αφαλάτωσης δυναμικότητας 5.000 κυβικών ημερησίως η οποία ανοίγει πλέον τον δρόμο για την μελλοντική επίλυση του προβλήματος υδροδότησης με πόσιμο νερό των οικισμών Έξω Γωνιάς, Επισκοπή Γωνιάς, Πύργου, Μεγαλοχωρίου, Μεσσαριάς και Βόθωνα.

Λοιπά έργα - δραστηριότητες ΔΕΥΑ Θήρας που έχουν ολοκληρωθεί :
Επιπλέον η ΔΕΥΑ Θήρας την τελευταία διετία έχει εκτελέσει πάρα πολλά έργα μικρότερης αξίας αλλά εξίσου σημαντικά για την ομαλή λειτουργία της. Μέρος αυτών είναι :
1.         Ο «Τηλεματικός χειρισμός αντλιοστασίων λυμάτων και τηλεμετρία απομακρυσμένων δεξαμενών της ΔΕΥΑ Θήρας» προϋπολογισμού 145.000,00€.
2.         Η αντικατάσταση του καταθλιπτικού αγωγού ύδρευσης των Φηρών συνολικού μήκους 2.350 μέτρων, από την Μονάδα αφαλάτωσης στην θέση Κατοικίες έως την κεντρική δεξαμενή ύδρευσης Φηρών.
3.         Η εγκατάσταση νέου αγωγού ύδρευσης επί της οδού Φηρών - Πύργου συνολικού μήκους 2.700 μέτρων.
4.         Η εγκατάσταση νέου καταθλιπτικού αγωγού ύδρευσης συνολικού μήκους 1.600 μέτρων για την επικοινωνία των νέων αφαλατώσεων στον Έξω Γιαλό Φηρών  με την παλιά αφαλάτωση στις Κατοικίες.
Συνολικά η ΔΕΥΑ Θήρας με τα δικά της συνεργεία έχει εγκαταστήσει πάνω από 6.500 μέτρα δικτύων ύδρευσης.
5.         Επίσης ολοκληρώθηκε η διάνοιξη τριών γεωτρήσεων θαλάσσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υδροδότησης των μονάδων αφαλάτωσης της Οίας προϋπολογισμού 65.000,00 €.
6.         Εκτελέστηκε η διάνοιξη γεωτρήσεων θαλάσσης στην νήσο Θηρασία ως έργα υδροληψίας για την λειτουργία της νέας μονάδας αφαλάτωσης.
7.         Ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαγωνισμού και η προμήθεια πέντε νέων οχημάτων για τις ανάγκες της Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας προϋπολογισμού 60.000,00 €.

Στόχοι  και   Προγραμματισμός  Μελλοντικών  Έργων  της  ΔΕΥΑ Θήρας :
1)         ¨Αναβάθμιση υφιστάμενης Ε.Ε.Λ. Επισκοπής Γωνιάς νήσου Θήρας και επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων με άρδευση καλλιεργειών και αστικού και περιαστικού πρασίνου¨
Προϋπολογισμός έργου :  3.285.676,24 € με Φ.Π.Α.
Το έργο έχει αποσταλεί για χρηματοδότηση.
2)         ¨Προμήθεια εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος ελέγχου και μείωσης των διαρροών του δικτύου ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α. ΘΗΡΑΣ¨
Προϋπολογισμός έργου :  2. 167.402,00 € με Φ.Π.Α.
Το έργο έχει αποσταλεί για χρηματοδότηση.
3)         ¨Δίκτυα αποχέτευσης – ύδρευσης των οικισμών Μέσα Γωνιάς και Αγ. Παρασκευής του Δ. Θήρας¨
Προϋπολογισμός έργου : 5.557.560,00 € με Φ.Π.Α.
Για το έργο υπάρχουν οριστική μελέτη, τεύχη δημοπράτησης και εγκεκριμένοι Περιβαλλοντικοί Όροι και ώριμο προς ένταξη σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.
4)         ¨Επέκταση Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Φηρών Δήμου Θήρας¨ 
Προϋπολογισμός έργου : 4.164.400,00 € με Φ.Π.Α.
Για το έργο υπάρχουν προμελέτη και έχει συνταχθεί μελέτη Περιβαλ/κών Όρων.
5)         ¨Κατασκευή Μονάδας Αφαλάτωσης Δ.Δ. Επισκοπής Γωνιάς, Έξω Γωνιάς, Μεσσαριάς, Βόθωνα και Πύργου Καλλίστης¨
Προϋπολογισμός έργου : 10.266.000,00 € με Φ.Π.Α.
Έχει εγκριθεί η προμελέτη περιβαλ/κών επιπτώσεων και αναμένεται η έκδοση των περιβαλλοντικών όρων του έργου.
6)         «Κατασκευή Μονάδας Αφαλάτωσης Εμπορείου»
Εκτίμηση προϋπολογισμού έργου : 5.000.000,00 €
Εκπονείται η προμελέτη του έργου.
7)         Αντικατάσταση παλαιών δικτύων ύδρευσης οικισμών Καρτεράδου, Βουρβούλου, Μεσαριάς και Έξω Γωνιάς Θήρας.»
Εκτίμηση προϋπολογισμού 3.000.000,00 €
8)         «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»
Εκτίμηση προϋπολογισμού 500.000,00 €
9)         «Υδροδότηση οικισμών Περίσσας - Περιβόλου, κατασκευή δεξαμενής ύδρευσης και εξωτερικά δίκτυα»
Εκτίμηση προϋπολογισμού 2.000.000,00 €
10)       «Αναβάθμιση ή Κατάργηση βιολογικού καθαρισμού Καρτεράδου»
Εκτίμηση προϋπολογισμού 400.000,00 €
11)       Νέο εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης Βουρβούλου (Υδροδότηση από δεξαμενή Ημεροβιγλίου)
Εκτίμηση προϋπολογισμού 40.000,00 €
12)       Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης Μεγαλοχωρίου (Υδροδότηση από δεξαμενή ύδρευσης Πύργου)
Εκτίμηση προϋπολογισμού 60.000,00 €
13)       Επέκταση δικτύου αποχέτευσης Καρτεράδου επί της κεντρικής επαρχιακής οδού.
Εκτίμηση προϋπολογισμού 120.000,00 €
14)       Επέκταση δικτύου αποχέτευσης Μεσαριάς από διασταύρωση προς Καμάρι έως αεροδρόμιο Θήρας.
Εκτίμηση προϋπολογισμού 100.000,00 €

Όλο αυτό το έργο που έχει επιτελεσθεί και συνεχίζει να επιτελείται  μέχρι σήμερα οφείλετε σε ένα μεγάλο βαθμό και στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού της Δημοτικής Επιχείρησης τόσο της Τεχνικής Υπηρεσίας και των Διοικητικών υπαλλήλων  όσο και του Γενικού Διευθυντή Νικόλαου Μάινα .
Στις δραστηριότητες της ΔΕΥΑ Θήρας είχαμε τη συμπαράσταση και πολύτιμη βοήθεια του Δημάρχου μας ,κυρίου Αναστάσιου Νικόλαου Ζώρζου τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα.                                                                  

ΠΝΑ : απολογισμός 2012

Το πλήρες κείμενο του απολογισμού των δράσεων της Π.Ν.Α. για το 2012 μπορείτε να το δείτε εδώ:

Τρίτη, Ιανουαρίου 29, 2013

ο προγραμματισμός των έργων του Δήμου Θήρας

Στον προγραμματισμό των έργων και των δράσεων του Δήμου Θήρας αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της σύντομης ομιλίας του στην κοπή της πίτας του Δημοτικού Διαμερίσματος (της κοινότητας) του Πύργου, του αγροτικού συνεταιρισμού του Πύργου και του πολιτιστικού Συλλόγου «Εστία» του ίδιου οικισμού, ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος.

Στην ομιλία του ο κ. Ζώρζος αναφέρθηκε στην σημαντική επιλογή να συνδιοργανώσουν οι τρείς φορείς μια κοινή εκδήλωση για το καλωσόρισμα της νέας χρονιάς, υποστηρίζοντας ότι οι συνέργειες βοηθούν στην συνοχή της κοινωνίας, και
σημειώνοντας πως το 2013 έχει την δυνατότητα να είναι μια χρονιά που μπορεί να εκπληρώσει τις επιθυμίες και τις προσδοκίες των προηγούμενων δύσκολων για την χώρα μας αλλά και προσωπικά για τον καθέναν, ετών.

Αναφερόμενος στα οικονομικά δεδομένα του Δήμου Θήρας είπε πως οι δημόσιες χρηματοδοτήσεις για την τρέχουσα χρονιά υπολείπονται κατά 60% περίπου σε σχέση με το άμεσο παρελθόν, ότι σοβαρό μέρος των έργων που θα υλοποιηθούν προέρχονται από Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις καθώς και ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις του παρελθόντος τείνουν να «κλείσουν». (σ.σ. να πληρωθούν)

Σε ότι αφορά τα έργα και τον προγραμματισμό τους για το 2013 ο Δήμαρχος Θήρας ανέφερε ότι από την Άνοιξη του 2012 η Θηρασιά έχει πόσιμο νερό, ενώ είναι ενταγμένο αλλά όχι ακόμη δημοπρατημένο το έργο του βιολογικού καθαρισμού και της αποχέτευσης, ενώ η Θηρασιά έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Πράσινα Νησιά» που προβλέπει την χρηματοδότηση ήπιων αναπτυξιακών παρεμβάσεων.
Σχετικά με την Οία αναφέρθηκε στο έργο της αντιστήριξης των πρανών της καλντέρας στην περιοχή «Αμμούδι» που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ ανακοίνωσε ότι στις 8.1.2013 δημοπρατήθηκε το έργο της κατασκευής του εξωτερικού δικτύου αποχέτευσης της Φοινικιάς.
Ο κ. Ζώρζος είπε επίσης ότι δημοπρατήθηκε και αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος το έργο της ύδρευσης και αποχέτευσης του Ημεροβιγλίου, καθώς και αυτό της δημιουργίας αφαλάτωσης (ύψους 2,5 εκ. ευρώ) που θα καλύψει τις ανάγκες 4 οικισμών, των Φηρών, του Καρτεράδου, του Ημεροβιγλίου και του Βουρβούλου.
Σε επίπεδο έργων ανακοινώθηκε ότι έχει ξεκινήσει το έργο της ύδρευσης του Πύργου, οτι αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα αυτό της ολοκλήρωσης της αποχέτευσης του Εμπορείου, ενώ εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα η αφαλάτωση του Ακρωτηρίου.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι στις 22.1.2013 και στις 29.1.2013 δημοπρατήθηκαν αντίστοιχα τα έργα της αντιστήριξης των πρανών του Αθηνιού και των Φηρών, ύψους 4,5 εκ. ευρώ.
Επίσης, έγινε αναφορά στο ξεκίνημα της μελέτης για την κατασκευή ενός δεύτερου «βοηθητικού» λιμανιού στην περιοχή «Κουλούμπος» καθώς επίσης και στο ξεκίνημα της σύνταξης της μελέτης για την δημιουργία υποδομών πρόσδεσης σκαφών αναψυχής οι οποίες θα λειτουργήσουν με την συνεργασία ιδιωτών.
Σε ότι αφορά τα χρήματα του Ιδρύματος Νομικού (τελεφερίκ) ανέφερε ότι μοιράζονται δίκαια και σύμφωνα με το καταστατικό του ιδρύματος, για τις ανάγκες των δημοτικών διαμερισμάτων της Σαντορίνης με την συνεργασία και τις υποδείξεις των προέδρων τους.
Τέλος ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε μια σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου για την σήμανση και ανάδειξη των μονοπατιών του νησιού, που όπως είπε μπορούν να αποτελέσουν μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τους επισκέπτες του νησιού, ενώ αναφορά έγινε και στην πρωτοβουλία «Σαντορίνη 2013 – έτος γαστρονομίας» που σκοπό έχει όπως αναφέρθηκε να προβάλει την τοπική κουζίνα του νησιού καθώς και τα τοπικά προιόντα.

Στο πλαίσιο των χαιρετισμών και των ευχών για την νέα χρονιά, τον προγραμματισμό τους ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της κοινότητας του Πύργου Ευάγγελος Νομικός, ο πρόεδρος της Εστίας του Πύργου Μάκης Ζώρζος καθώς και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού του χωριού Χριστόφορος Ζώρζος. 

κινηματογραφική λέσχη Θήρας – πρόγραμμα προβολών 1-2.2013

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας, συνεχίζοντας την παρουσία της για 20η χρονιά στα πολιτιστικά δρώμενα της Θήρας, πληροφορεί τους φίλους και τα μέλη της ότι, από 12/01/2013 έως 23/02/2013 έχει προγραμματίσει την προβολή των παρακάτω ταινιών:

12/01/13   Η ΑΓΕΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΑΠ΄ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ
09/01/13   THE ARTIST
26/01/13   ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΑΒΡΗΣ
02/02/13   MOONRISE KINGDOM
09/02/13   ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΩ
16/02/13   ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ
23/02/13   RUMBA

Οι προβολές των ταινιών πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρο του Οινοποιείου ΜΠΟΥΤΑΡΗ στο Μεγαλοχώρι, κάθε Σάββατο στις 20.45.

Στις 02/02/2013, στο διάλειμμα της προβολής, θα πραγματοποιηθεί η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και παράλληλα θα διεξαχθούν  εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Λέσχης.

Δικαίωμα υποψηφιότητας και ψήφου έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη της Λέσχης. Όσοι επιθυμούν να γίνουν  μέλη, μπορούν να εγγραφούν πριν την έναρξη κάθε προβολής.  Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν υποψηφιότητα μπορούν να το κάνουν είτε αποστέλλοντας email με την πρόθεση τους, το ονοματεπώνυμό τους, το τηλέφωνό τους  και την ιδιότητα τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση kileth@gmail.com  ή να το δηλώσουν κατευθείαν στα μέλη του ΔΣ, μέχρι το Σάββατο 02/02/2013, 20.45 (τηλέφωνο επικοινωνίας και πληροφορίες 6973235703).
 Το Δ.Σ. της  Κ.Λ.Θ. ευχαριστεί θερμά το Οινοποιείο Μπουτάρη – Θήρας,  που και αυτό το έτος στηρίζει την προσπάθειά της:

Την ανακοίνωση για το ΔΣ υπογράφει ο πρόεδρος της Κ.Λ.Θ. Χριστόφορος Βαμβακούσης

ψηφίστηκαν ο προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης (28.1) του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το οικονομικό έτος 2013.

Εισηγούμενος το θέμα, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Τζώρτζης Μακρυωνίτης χαρακτήρισε “τιτάνια” την προσπάθεια που κατέβαλαν τα οικονομικά στελέχη της Περιφέρειας, δεδομένων των ασφυκτικών προθεσμιών και της σημαντικής καθυστέρησης της έκδοσης και ανάρτησης της υπουργικής απόφασης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών της Περιφέρειας κατά 70% και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως “ο προϋπολογισμός του 2013 θα κλείσει χωρίς έλλειμμα, παρά τη “λαίλαπα” της οικονομικής δυσπραγίας”.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Μαχαιρίδη,
“Σ' αυτήν την κορυφαία διαδικασία, όπως είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, τα πράγματα, θα έπρεπε να είναι διαφορετικά από αυτά που είναι σήμερα. Μιλώ πάντα για το σκέλος που έχει σχέση με τον προϋπολογισμό και όχι με το Π.Δ.Ε. και το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Επανερχόμενος στο θέμα των πόρων, όλον αυτόν τον καιρό, έχω άλλωστε δημοσιοποιήσει τις θέσεις μου, θεωρώ ότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση από το να αξιοποιήσουμε τους πόρους που προέρχονται, κυρίως, από τα κεντρικά τομεακά προγράμματα και τους πόρους του  ΕΣΠΑ. Θα διαπιστώσετε σε λίγο, κατά τη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος, πως η Περιφέρειά μας κατόρθωσε, όντως, να αξιοποιήσει τους προαναφερόμενους πόρους.
Προφανώς, θα μπορούσε να είναι διαφορετικός ο προϋπολογισμός μας, εάν είχαμε και τους ΚΑΠ των Επενδύσεων. Δεν τους είχαμε το 2012, δε θα τους έχουμε ούτε το 2013. Παρόλα αυτά, είμαστε από τις λίγες Περιφέρειες όπου δε έχουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές και μάλιστα χωρίς να έχουμε δανειστεί ούτε ένα ευρώ, μέχρι σήμερα.
Επειδή όμως, το προφίλ της κάθε Περιφέρειας φαίνεται στο Π.Δ.Ε., νομίζω ότι αν κανείς παρακολουθήσει την εξέλιξη του προγράμματος από τότε που δημιουργήθηκε η αιρετή Περιφέρεια, όχι μόνο σε επίπεδο έργων ΕΣΠΑ αλλά και σε επίπεδο Νομαρχιακών Προγραμμάτων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από τις υπόλοιπες Περιφέρειες της Χώρας. Φυσικά, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει μια υστέρηση και αυτό αφορά κυρίως, στο Περιφερειακό Διαμέρισμα Κυκλάδων της  Περιφέρειάς μας.
Γιατί έχει αυτήν την υστέρηση το Περιφερειακό Διαμέρισμα Κυκλάδων; Αν δείτε τα νούμερα και τα διαβάσετε, θα διαπιστώσετε ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στις Κυκλάδες, δεν είχαν προγραμματιστεί έργα κλίμακας (άνω των 300.000) από ιδίους πόρους, τα οποία θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε στο Π.Δ.Ε και το ΕΣΠΑ.
Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι διεκδικούμε πόρους, έστω και τώρα. Οι πόροι που μας στέρησαν (γύρω στα 24 εκατομμύρια) είναι οφειλές που πρέπει να μας αποδοθούν.  Αυτό το έχει αναγνωρίσει και η πολιτική ηγεσία  του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εσωτερικών. Εάν αποδοθούν αυτοί οι πόροι,  τα πράγματα, τότε, θα είναι σαφώς καλύτερα.
Υπάρχει τέλος, ένα πρόβλημα και σε επίπεδο απαξίωσης του θεσμού, το οποίο εδώ και ενάμιση χρόνο παρακολουθούμε. 
Σταδιακά, επανασυγκροτείται το κεντρικό κράτος, επαναφέροντας τις  αρμοδιότητες από την Περιφέρεια στο κέντρο και απαξιώνοντας την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Οδεύουμε στο “σύστημα των Αθηνών”, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χώρες.»
           
Στη συνέχεια, το Σώμα, ενέκρινε κατά πλειοψηφία, το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας για το 2013, όπως το εισηγήθηκαν οι Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, Γιώργος Πουσσαίος και Φώτης Χατζηδιάκος, με τον Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη να εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει συντελεστεί και συνεχίζει να συντελείται ένα τεράστιο έργο, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

“Θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι ως Περιφερειακό Συμβούλιο για το έργο που συντελείται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στο Νομό Κυκλάδων, αυτή τη στιγμή, είναι σε φάση υλοποίησης 208 έργα, με προϋπολογισμό 75 εκατομμύρια ευρώ και με απορρόφηση σήμερα, 39 εκατομμύρια.
Στο Νομό Δωδεκανήσου, αντίστοιχα υλοποιούνται 264 έργα, με προϋπολογισμό 141 εκατομμύρια και απορρόφηση 73 εκατομμύρια”.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο κ. Μαχαιρίδης τόνισε:
“Είναι αλήθεια πως οι αλλαγές των οικονομικών συνθηκών μας έχουν οδηγήσει σε οριακή κατάσταση, ως Περιφέρεια.
Οι περισσότεροι πόροι κατευθύνονται στο περιβάλλον και τον πολιτισμό, που μαζί με τα έργα παιδείας και τις υποδομές της προσπελασιμότητας, αποτελούν το “κλειδί” για το μέλλον των νησιών μας.
Στον τομέα του τουρισμού, νομίζω πως η προσπάθειά μας να διαθέσουμε τους απαραίτητους πόρους στο κομμάτι των υποδομών περιβάλλοντος, έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό, μιας και είναι γνωστό πως το συγκριτικό πλεονέκτημά μας σε σχέση με τον τουρισμό είναι, εκτός από τον πολιτισμό, κυρίως το περιβάλλον.
Άρα σωστά οι πόροι κατευθύνονται σε αυτά τα έργα, που μαζί με τις υποδομές στα οδικά δίκτυα, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, συμπληρώνουν τις υποδομές προσπέλασης, εξυπηρέτησης και διευκόλυνσης, τόσο των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών μας.

«νέα εποχή για τα νησιά» για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα της Π.Ν.Α.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου,

Κατά τη συνεδρίαση, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου Χ. Κόκκινος και οι εισηγητές του συνδυασμού ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας Μ. Δαδάος και Γ. Ι. Παπαμανώλης πρότειναν την καταψήφιση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος 2013, τεκμηριώνοντας αναλυτικά την πρότασή τους. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γ. Ζωγραφίδης, Θ. Βαρκάς και Δ. Λοτσάρης κατά τις τοποθετήσεις τους.
Ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα 2013 καταρτίστηκαν χωρίς σύνδεση με την «περιβόητη» Στρατηγική της ΠΝΑ, όπως αυτή έχει εγκριθεί από την πλειοψηφία. Στην Εισηγητική Έκθεση δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΠΝΑ.
Ο προϋπολογισμός δεν κινείται στην κατεύθυνση ενίσχυσης των παραγωγικών επενδύσεων για την  επίτευξη επαρκών ρυθμών ανάπτυξης, όπως επιβάλλεται από τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών και - κυρίως - την κοινή λογική.
Συμφωνούμε διαχρονικά με τις δράσεις στήριξης του πολιτισμού, αθλητισμού και κοινωνικής πρόνοιας. Αμφισβητούμε όμως, την ειλικρίνεια των προθέσεων και την αποτελεσματικότητα των επιλογών της Περιφερειακής Αρχής, η οποία όπως απέδειξε στο πρόσφατο παρελθόν, επενδύει στη μικροπολιτική και στερείται προγράμματος και σχεδιασμού.
Ξεκινά η τρίτη χρονιά της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τα προβλήματα του "Καλλικρατικού" μορφώματος διαιωνίζονται, αποδεικνύοντας την προχειρότητα με την οποία στήθηκε. Το θεσμικό πλαίσιο παραμένει θολό ενώ οι περιφέρειες στερούνται οικονομική στήριξη.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα κινείται στην κατεύθυνση διαχείρισης των έργων που είχαν προγραμματιστεί από τις πρώην νομαρχίες Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, οι οποίες έχουν σταματήσει τη λειτουργίας τους από το 2010. Ελάχιστες είναι οι καινούριες δράσεις ενώ αρκετοί πόροι παραμένουν δεσμευμένοι σε «βαλτωμένα» έργα.
Κατά τη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος, προτείναμε την ένταξη της συντήρησης του οδικού δικτύου της Σύρου και εισπράξαμε την «κωφότητα» της περιφερειακής αρχής.
Για την ενίσχυση της απορροφητικότητας των πόρων του ΕΣΠΑ προτείναμε τη στενότερη συνεργασία μεταξύ Δήμων και Περιφέρειας, μέσω παράστασης του περιφερειάρχη ή εκπροσώπων της Περιφέρειας στους αντίστοιχους Δήμους για την  ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα καταψηφίστηκαν από όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας, ενδεικτικό της απομόνωσης στην οποία έχει περιέλθει η περιφερειακή αρχή. 

το «αθηνόραμα» για την πρωτοβουλία Σαντορίνη 2013 - Έτος Γαστρονομίας

Σύμφωνα με ανάρτηση (29.1.2013) της δημοφιλέστατης σελίδας : www.athinorama.gr
σχετικά με την πρωτοβουλία του Δήμου Θήρας «Σαντορίνη 2013 - Έτος Γαστρονομίας», 

Είναι σίγουρα πρωτοποριακό ένας μικρός ελληνικός τόπος σαν τη Σαντορίνη να συνδέει την ετήσια δραστηριότητά του με τις γεύσεις ανακηρύσσοντας το 2013 Έτος Γαστρονομίας. Θα το περίμενε κανείς από το Σαν Σεμπαστιάν, το Παρίσι ή τη Φλωρεντία, αλλά η Σαντορίνη ξεπερνάει τον εαυτό της με μια σειρά πολυδιάστατων δράσεων που πρόκειται να δυναμώσουν το ερεθιστικό προφίλ του νησιού ως τουριστικού προορισμού νοστιμίζοντάς το με γαστρονομική ιδιαιτερότητα.

Τον τόνο αυτής της πολύπλευρης προσέγγισης της γαστρονομίας τον δίνει το σήμα του Έτους Γαστρονομίας της Σαντορίνης. Ο λογότυπος βασίστηκε σε μια τελετουργική μεσοκυκλαδική πρόχου: στην κύρια πλευρά της εικονίζεται μια λατρευτική σπονδή – η παράσταση που ενέπνευσε το σηματάκι του Έτους Γαστρονομίας– ενώ στην πίσω εικονίζεται η μύηση του αετιδέα από τον αετό στο πέταγμα. Πρόθεση των οργανωτών είναι να εξασφαλίσουν την έκθεση της πρόχου για πρώτη φορά μετά την ανακάλυψή της στις ανασκαφές του Ακρωτηρίου. Πληροφορίες επίσης μας λένε ότι πρόκειται να εκτεθούν σε προθήκες ποικίλα ευρήματα ( σπόροι, σκεύη μαγειρικής κ.λπ. ) του ίδιου αρχαιολογικού χώρου, τα οποία πιστοποιούν τις διατροφικές και γευστικές συνήθειες των κατοίκων του νησιού πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου. Το κοντινό παρελθόν της γεύσης υλοποιείται στο Παραδοσιακό Χωριό «Η Σαντορίνη που έφυγε», ένα πρότυπο λαογραφικό μουσείο όπου φιλοξενούνται αναπαραστάσεις για την παρασκευή ντοματοπελτέ, την επεξεργασία της φάβας, την οινοποίηση ή την απόσταξη ρακής.

Επιπλέον η Σαντορίνη είναι ο ιδανικός τόπος για να νιώσει κανείς τι σημαίνει terroir^ ήτοι προϊόντα ιδιαίτερης προσωπικότητας και γεύσης. Δεν είναι τυχαίο που τα άνυδρα λαχανικά του νησιού ( ντοματάκι, λευκή μελιτζάνα, κολοκύθι κ.ά. ) έχουν τόσο έντονη νοστιμιά. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση, την οποία ο ηφαιστειολόγος δρ Γιώργης Βουγιουκαλάκης συνοψίζει ως εξής: «Η μοναδικότητα και η ποικιλία των γεύσεων και των προϊόντων της Σαντορίνης οφείλονται στην ανταπόκρισή τους στο ιδιαίτερο, μοναδικό φυσικό της περιβάλλον». Συμπληρωματικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και καθηγητής Γενετικής στη Γεωπονική Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Τσαυτάρης υπογραμμίζει: «Κάποια ίχνη μετάλλων όπως το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο σίδηρος, είναι πολύ απαραίτητα και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γεύση ( σ.σ.: των φυτών και λαχανικών )». Μ’ αυτά τα προϊόντα δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια γύρω απ’ το ηφαίστειο μια ξεχωριστή γαστρονομία, η οποία τα τιμά καθιερώνοντας τη Σαντορίνη ως τον πιο σημαντικό ελληνικό γαστρονομικό προορισμό, γεγονός που επιβραβεύεται συνεχώς από τους Χρυσούς Σκούφους. Φέτος λοιπόν, για το Έτος Γαστρονομίας, τα εστιατόρια θα προτείνουν ειδικά μενού αλλά και μεμονωμένες σπεσιαλιτέ, ενώ τα ξενοδοχεία του νησιού θα προσφέρουν ελληνικό πρωινό με ντόπια προϊόντα. Εμείς πάλι θα προτείναμε τα οινοποιεία να προβούν σε κάθετες δοκιμές κρασιών, για να δείξουν το απίθανο δυναμικό παλαίωσης του Ασύρτικου.

Επίσης θα γίνουν δύο συνέδρια: το IMIC, με κατευθύνσεις τον τουρισμό και τη γαστρονομία, που γινόταν στην Αθήνα, θα διεξαχθεί στις 19-20 Απριλίου στο νησί, ενώ το 3ο Διεθνές Συμπόσιο Άμπελος θα λάβει χώρα στις 30-31 Μαΐου με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στον αμπελο-οινικό τομέα. Εν συνεχεία, 1-2 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση κρασιών από τοπικές ποικιλίες των νησιών ολόκληρης της Μεσογείου, ενώ παραλλήλως θα γίνουν συναυλίες κλασικής μουσικής. Τέλος, η ετήσια έκθεση των Σαντορινιών ζωγράφων θα έχει φέτος θέμα της τη γαστρονομία. Συν τω χρόνω θα οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα όλων αυτών των εκδηλώσεων και θα σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες.