Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2010

Απόψε ο τελικός του Souper Cup. εδω. (στην Σαντορίνη εννοούμε..!)

Δεν το ήξερα αλλά το ..έμαθα! ότι και το αθλητικό ρεπορτάζ μπορεί να προλογηθεί με … μουσικό τρόπο!


Στο σημερινό της ρεπορτάζ για τον αποψινό αγώνα “Σούπερ Καπ” βόλεϊ ανδρών μεταξύ των αιωνίων “αντιπάλων” του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού η εφημερίδα “το Βήμα” γράφει σήμερα μεταξύ άλλων ότι ο αγώνας έχει και συμβολικό χαρακτήρα από την στιγμή που σπάζοντας τα καθιερωμένα οι παίκτες και τα τίμ των 2 ομάδων ταξίδεψαν μαζί και έμειναν στο ίδιο ξενοδοχείο ενώ η επιλογή ο αγώνας να πραγματοποιηθεί εκτός των τειχών της πρωτεύουσας αποτελεί μια μεγάλη νίκη της αθλητικής άμιλλας, μακριά από την λογική των αντιπαραθέσεων.

Σύμφωνα με το κείμενο,
«Κρουαζιέρα θα σε πάω. Γιατί σε νοιάζομαι και σ΄ αγαπάω. Μύκονο και Σαντορίνη σαν ερωτευμένοι πιγκουίνοι». Οι στίχοι του τραγουδιού του Βαγγέλη Γερμανού θα μπορούσαν να ήταν το σλόγκαν του σημερινού Σούπερ Καπ βόλεϊ ανδρών. Οχι βέβαια ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού θα μπορούσαν να αισθάνονται «σαν ερωτευμένοι πιγκουίνοι» αλλά στον σημερινό αγώνα που θα διεξαχθεί στη Σαντορίνη ελπίζουν να ευχαριστηθούν για μια φορά το παιχνίδι μακριά από τον φόβο χουλιγκανικών επεισοδίων τα οποία συνοδεύουν εδώ και χρόνια τις αναμετρήσεις των δύο ομάδων στον φιλέ.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των «αιωνίων» αντιπάλων δεν έκρυβαν τη χαρά τους για την επιλογή του τόπου διεξαγωγής. «Είναι ευχάριστο να ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα της Αθήνας και θέλουμε να προσφέρουμε όμορφο θέαμα σε ένα μέρος που δεν διεξάγονται υψηλού επιπέδου αγώνες» εξομολογήθηκε ο αρχηγός του Παναθηναϊκού Σωτήρης Πανταλέων, ενώ ο προπονητής των Πρασίνων κ. Στέλιος Καζάζης ευχόταν «αυτό το παιχνίδι να είναι ένα βήμα που θα ενώσει,παρά θα χωρίσει». Οι διοργανωτές υπο σχέθηκαν ότι δεν θα υπάρξουν παρατράγουδα αφού τα 800 εισιτήρια διατέθηκαν στην τοπική κοινωνία και όπως ανέφερε με νόημα ο γενικός γραμματέας της Λίγκας του βόλεϊ κ. Χάρης Βασιλείου «δεν περιμένουμε και δεν θέλουμε... ανεπιθύμητες παρουσίες».
Οσο για αυτούς που πιστεύουν ότι το παιχνίδι θα είναι περισσότερο σαν φιλικό προετοιμασίας, ο ιταλός τεχνικός του Ολυμπιακού κ. Φάμπιο Γκουλινέλι απάντησε πως: «Βλέποντας μόνο τα μάτια των παικτών μου, ακούγοντας τις συζητήσεις τους και γνωρίζοντας την προϊστορία των δύο συλλόγων, ποτέ ένα ματς μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού δεν θα είναι φιλικό». Αλλωστε είναι η πρώτη φορά που οι «αιώνιοι» συναντώνται σε τελικό Σούπερ Καπ, και μάλιστα στη Σαντορίνη...

Η αθλητική σελίδα sport24 σε ρεπορτάζ του Στέλιου Χαρτζουλάκη παρουσιάζει βίντεο και φωτογραφίες από την παραμονή των παικτών και των προπονητών των 2 ομάδων στο ξενοδοχείο που μένουν. Το βλέπετε εδώ.

Από τα υπόλοιπα ρεπορτάζ διαλέγουμε τα:

Εθνοσπόρ: Αστυνομικές δυνάμεις από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων κινητοποιήθηκαν για να συνδράμουν τους «ντόπιους» συναδέλφους τους, στη Σαντορίνη, εν όψει του αποψινού Σούπερ Καπ του βόλεϊ, Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού (7 μ.μ., Novasports 3), στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο της Θήρας.
Μολονότι στην παρθενική μονομαχία «αιωνίων» στην ιστορία του θεσμού απαγορεύτηκαν οι οργανωμένοι οπαδοί, η Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων εκπόνησε ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης επεισοδίων για τη σπουδαιότερη διοργάνωση-γιορτή που φιλοξένησε ποτέ η Σαντορίνη.
«Παράλληλα με τις δυνάμεις που μεταφέρθηκαν από άλλα νησιά των Κυκλάδων θα υπάρχουν και διμοιρίες υποστήριξης. Τα εισιτήρια θα είναι ονομαστικά και άπαντες θα ελεγχθούν αρκετά μέτρα νωρίτερα, ώστε, αν χρειαστεί, να απομακρυνθούν. Καλό θα είναι να μην κατέβουν οργανωμένοι οπαδοί, γιατί θα εγκλωβιστούν εκεί», επεσήμανε στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ» ο υπασπιστής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων, κ. Γαλανόπουλος.
Το Κλειστό Γυμναστήριο της Σαντορίνης «χειροκροτεί» στο σημερινό του κείμενο ο Κώστας Χολίδης του «κόντρα» γράφοντας μεταξύ άλλων ότι,

Σίγουρα πόλος έλξης για όλους όσους έρχονται στην Σαντορίνη είναι η Καλντέρα και οι υπόλοιπες ομορφιές του νησιού, αλλά πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους για το Δημοτικό κλειστό.
Πρόκειται πραγματικά για ένα στολίδι που θα το ζήλευαν πολλές ομάδες. Μπορεί να έχει χωρητικότητα μόνο 800 θεατών (μπορεί να φτάσει έως 1200), όμως είναι αξιοζήλευτη η οργάνωσή του. Διαθέτει υπερσύγχρονους χώρους για την εξυπηρέτηση τόσο των αθλητών, όσο των θεατών αλλά και των δημοσιογράφων. Μακάρι το παράδειγμα των ανθρώπων της Σαντορίνης να το ακολουθήσουν και άλλοι ώστε να αποκτήσει η ελληνική επαρχία περισσότερα κλειστά τέτοιο επιπέδου.

Γενεαλογικά της Σαντορίνης - κυκλοφόρησε ο δεύτερος τόμος

Δεν θα συμμετάσχω στις ερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη των Περιφερειακών συμβούλων στις Κυκλάδες” ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα στον ραδιοφωνικό σταθμό Σαντορίνη 106.4 ο εκδότης της εφημερίδας Θηραϊκά Νέα και λαογράφος κ. Μανόλης Λιγνός. Συμπληρώνοντας την ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η συμμετοχή του είχε ανακοινωθεί με δεδομένη την συμμετοχή ως “χωρικού” (για τις Κυκλάδες δηλαδή) υποψήφιου Αντιπεριφεριάρχη του κ. Μπάιλα. Όμως, μετά και τις εξελίξεις που τον απομάκρυναν από την υποψηφιότητά του, ο κ. Λιγνός δήλωσε ότι δεν έχει λόγο να συμμετάσχει και με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο δεν του έχει ζητηθεί, μέχρι στιγμής.


Κατά την διάρκεια της ραδιοφωνικής του παρουσίας ο κ. Λιγνός μίλησε για την πρόσφατη κυκλοφορία του δεύτερου τόμου της έκδοσης “Γενεαλογικά της Σαντορίνης” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της εφημερίδας “Θηραϊκά Νέα” και πωλείται στο βιβλιοπωλείο του κ. Νομικού στην πλατεία των Φηρών έναντι 15 ευρώ.

Την δευτερη έκδοση του βιβλίου, όπως άλλωστε και την πρώτη, υπογράφουν συγγραφικά οι κύριοι Νίκος Αλυπράντης και Μανόλης Λιγνός.

Από το προλογικό σημείωμα που υπογράφει ο κ. Λιγνός διαβάζουμε,

Μετά την έκδοση του 2004 και την επανέκδοση του 2006 και την επιτυχία που σημείωσε ο πρώτος τόμος της μελέτης “Γενεαλογικά της Σαντορίνης” του γνωστού Παριανού φιλολόγου, συγγραφέα και λογοτέχνη, φιλοθηραίου Νίκου Αλιπράντη, φίλου αγαπητού και πολύτιμου από τα φοιτητικά μας χρόνια, σε συνεργασία, παρουσιάζουμε τον δευτερο τόμο για άλλες οικογένειες της Σαντορίνης και πρόσθετα στοιχεία γι’ αυτές που παρουσιάστηκαν στον πρώτο.
Η μελέτη για τα «Γενεαλογικά της Σαντορίνης» θα ολοκληρωθεί με την έκδοση του τρίτου τόμου αφού το ενδιαφέρον του ακαταπόνητου μελετητή Νίκου Αλυπράντη για την Σαντορίνη παραμένει αδιάπτωτο, παράλληλα με την πλούσια συγγραφική παραγωγή του για την Πάρο και την ανελλιπή έκδοση του σπουδαίου περιοδικού «Παριανά».
Με την έκδοση των τόμων αυτών αξιοποιήθηκε μέρος του Αρχείου της Εφημερίδας «Θηραϊκά Νέα» και την προσωπικής μου συλλογής όπως και εκείνων του συγγραφέα.

Το βιβλίο αφιερώνεται στα “Θηραϊκά Νέα” για τα 50 χρόνια συνεχούς έκδοσής τους και στον αείμνηστο ιδρυτή τους Αντώνιο Λιγνό (1905-1981).

έφυγε απο την ζωή ο π. Νικόλαος Κοκκαλάκης (14.10.10)

Έφυγε από τη ζωή το πρωί της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου στην Αθήνα όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα, ο ιερέας της καθολικής Επισκοπής Θήρας π. Νικόλαος Κοκκαλάκης σε ηλικία 84 ετών.

Ο π. Νικόλαος Κοκκαλάκης ήταν ένας ήρεμος και γαλήνιος άνθρωπος αγαπητός σε όλους στην Σαντορίνη, στο νησί που ζούσε και ιερούργησε για περισσότερα από 50 χρόνια ως ιερέας της Καθολικής Επισκοπής Θήρας. Κατά την διάρκεια της ιερουργίας του όσοι τον γνωρίζουν έχουν να μιλήσουν με τα καλύτερα λόγια για το έργο του τόσο ως ιερέα όσο και ως ανθρώπου που ενδιαφερόταν για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου και των κατοίκων του.
Ο π. Νικόλαος Κοκκαλάκης κράτησε ενωμένη και δραστήρια την κοινότητα των καθολικών της Σαντορίνης ενώ συνεργούσε στο πολύ καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των 2 εκκλησιών.
Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 16 Οκτωβρίου στις 11.00 το πρωί στην Σαντορίνη.

Περισσότερα για την ζωή και το έργο του μπορείτε να διαβάσετε στην πολύ αξιόλογη σελίδα με νέα και ειδήσεις από την Σαντορίνη του σήμερα και του χθές «Καλλιστορώντας»

Ο π. Νικόλαος Κοκκαλάκης γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 1926 απο τον Στέφανο και την Φλώρα Κοκκαλάκη. Κατά την διάρκεια της μαθητείας του φοίτησε στο Γυμνάσιο της Νάξου, παρακολούθησε κατ οίκον μαθήματα στην Σαντορίνη ενώ πήρε απολυτήριο 6τάξιου γυμνασίου από την Σύρο. Στην Συνέχεια φοίτησε στην Ουρβάνειο Ιερατική Σχολή στην Ρώμη και το 1952 χειροτονήθηκε ιερέας. Το 1954 επέστρεψε στην Σαντορίνη και μετά από ένα χρόνο διορίστηκε εφημέριος του νησιού.
Κατά την διάρκεια της θητείας του ίδρυσε «Σχολή Ταπητουργίας» στην οποία φοίτησαν και εργάστηκαν δεκάδες κορίτσια του νησιού, που λειτούργησε για 30 χρόνια. Το 1980 ανέλαβε τη διεύθυνση του Πνευματικού Κέντρου Μεγάρου Γκύζη με συνεργάτιδα την κ. Τερέζα Κοκκαλάκη. Διετέλεσε για 25 χρόνια επίτιμος Πρόξενος της Γαλλίας στη Σαντορίνη δραστηριότητα για την οποία τιμήθηκε το 2002 από τη Γαλλική Κυβέρνηση. Το 2003 συμπλήρωσε 50 χρόνια ιερουργίας, ενώ ο επίσημος εορτασμός έγινε τον Άυγουστο του 2004.

Πέμπτη, Οκτωβρίου 14, 2010

Lady Gaga – Santorini. Περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα…

Σύμφωνα με τα πλάνα και τα ρεπορτάζ του ελληνικού καναλιού Στάρ σχετικά με την επίσκεψη της δημοφιλούς Αμερικανίδας ποπ στάρ Lady Gaga στην Σαντορίνη, είπαν ότι … μίλησε ελληνικά (!) μιας και -όπως απεφάνθησαν οι δημοσιογράφοι- τους είπε «ναι». Άλλοι πάλι λένε ότι μπορεί και να το κατάλαβαν.. Να νόμισαν δηλαδή ότι τους το είπε εν ίδει παραληρήματος, γιατί εδώ που τα λέμε δεν είναι κι ευκολο πράμα να περιμένεις 10 ώρες έξω από μια κλειστή πόρτα να εμφανιστεί η στάρ. Διότι κι εκείνη την δουλειά της κάνει κι εσύ την δικιά σου. Κι εδώ που τα λέμε το «περίμενε» δεν είναι κι εύκολη δουλειά. Γιατί μπορεί να περιμένεις 10 ώρες αλλά ένα κατούρημα (με το συμπάθειο κιόλας) μπορεί να στα χαλάσει όλα…. Οπότε, με τέτοιες πιέσεις, τι να σου κάνει κι ο δημοσιογράφος, μπορεί να νομίσει ότι άκουσε ένα "ναι" σε σπαστά ελληνικά που μπορεί να το είπε και η καμαριέρα του ξενοδοχείου…

Εν πάσει περιπτώσει και πέρα από τα σχόλια του Τύπου και το κυνηγητό των φωτορεπόρτερ, η καλύτερη φωτογραφία της κυρίας Gaga (που μεταξύ μας αυτή και η ομάδα της φαίνονται πολύ κωλοπετσωμένοι τύποι, δεδομένης της ποσότητας και ποιότητας της δουλειάς τους..) από την επίσκεψή της στην Σαντορίνη κυκλοφόρησε στο twitter απο τον Θοδωρή Μαραντίνη των «Ονιράμα» που την συνάντησε στο νησί της συστήθηκε κι εκείνη δέχτηκε να ποζάρει μαζί του. Τόσο απλά. Εμείς αναδημοσιεύουμε την φωτογραφία, ούτως η άλλως ανέβηκε ελεύθερα στο ίντερνετ, ενώ… αφήνουμε στην τύχη τους(;) τα σχόλια που μια ακόμη φορά ακούστηκαν σχετικά με το τι φόραγε, αν κρατούσε πούρο ή όχι, αν ήταν ευγενική(;) και ανάλογα κουτσομπολίστικα που δεν μας κάνουν κέφι τέτοια ώρα… Γιατί, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και φορές που είμαστε όλοι (Ρεν..) τόσο «τσιτωμένοι» που μας ξεμπλοκάρουν ελαφρώς το… ελαφρό μυαλό μας χωρίς να τους δίνουμε και πολύ πολύ σημασία. (ας το κάνει κανας άλλος πιο διανοούμενος, εμείς είμαστε εργαζόμενοι..)

Στο διαδύκτιο πάντως γράφτηκε ότι : «η τραγουδίστρια βγήκε από το ξενοδοχείο όπου διαμένει στην Σαντορίνη, φορώντας μαύρο εσώρουχο, μακριά αλλά άκρως αποκαλυπτική καφέ τουαλέτα, χρυσό καπέλο και τα γνωστά παπούτσια «υπερπαραγωγή», απαντώντας στα ελληνικά στις ερωτήσεις του ρεπόρτερ» ….

Επίσης, πιο σοβαρά γράφτηκε ότι,
Στη Σαντορίνη βρέθηκαν για μερικές ημέρες οι «Onirama», οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις προετοιμασίες για το νέο τους Cd με τίτλο «Στη χώρα των τρελών».
Σε μια από τις βραδινές τους εξόδους για φαγητό, στο διπλανό τραπέζι βρισκόταν η Lady Gaga. Αμέσως την κάλεσαν στο τραπέζι τους και εκείνη μόλις ενημερώθηκε ότι επρόκειτο για ελληνικό συγκρότημα δέχτηκε χωρίς δισταγμό.
Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, Θοδωρής Μαραντίνης, δημοσίευσε μια φωτογραφία στην σελίδα του συγκροτήματος στο twitter, η οποία συνοδευόταν από πολλά θετικά σχόλια.
Η Lady πάντως (όχι η εγχώρια -!-) εξελίσσετε σε μια δυναμικότατη παρουσία στον χώρο της συμμετέχοντας σε μπόλικες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες σχετικές μετα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η πλέον πρόσφατη στο Όρεγκον (χαίρε Αμερικάνικη ύπαιθρος…) σχετικά με τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων όπου δεν δίστασε να τα βάλει ακόμη και με γερους-ιαστές.
Σε ρυθμούς Super Cup Volleyleague 2010 κινείται εδώ και αρκετές ημέρες η Σαντορίνη, αφού η τοπική κοινωνία αδημονεί για το μεγάλο παιχνίδι μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού (Παρασκευή 15.10, 19.00, Novasports) όπως γράφει σήμερα το σπορνετ.gr εδω


Τα 800 εισιτήρια που είχε αποφασιστεί να εκδοθούν στην σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας (η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα) αποδείχθηκαν πολύ λίγα για να καλύψουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, αφού χθες το πρωί εξαντλήθηκαν τα τελευταία.
«Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η ανταπόκριση του κόσμου της Σαντορίνης και το γεγονός ότι εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μας δημιουργεί μεγαλύτερη ικανοποίηση. Παράλληλα είμαι ενθουσιασμένος από την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε από την πρώτη στιγμή με την ΕΣΑΠ και την ΕΛ.ΑΣ για οργανωτικά αλλά και θέματα ασφάλειας και είμαι πεπεισμένος ότι θα παρακολουθήσουμε μια πραγματική γιορτή του Βόλεϊ», δήλωσε στο volleyleague.gr ο πρόεδρος του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού Σαντορίνης κ. Ορφανός και συμπλήρωσε:  «Για το αν αισθανόμαστε δικαιωμένοι που επιμέναμε τόσο πολύ για να φιλοξενήσουμε αυτόν τον αγώνα στη νησί μας θα σας το πω μετά την ολοκλήρωση του, η αλήθεια όμως είναι ότι αν υπήρχε ένα γήπεδο διπλάσιας ή και μεγαλύτερης χωρητικότητας θα ήταν και πάλι κατάμεστο, κι αυτό λέει πολλά».

ΣΗΜΕΡΑ  μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το πρώτο μεγάλο ραντεβού της χρονιάς, αφού νωρίς το μεσημέρι θα αφιχθούν στο νησί οι αποστολές των δύο ομάδων.
Στις 17.30 πραγματοποιήιθηκε η επίσημη συνέντευξη Τύπου για το Super Cup Volleyleague 2010, παρουσία εκπροσώπων των διοργανωτών, των δύο προπονητών και των αρχηγών των ομάδων, ενώ θα ακολουθήσουν οι προπονήσεις του Ολυμπιακού (18.00-19.30) και του Παναθηναϊκού (19.30-21.00) στο κλειστό γυμναστήριο Σαντορίνης στο οποίο θα φιλοξενηθεί και ο αγώνας.
ΣΗΜΕΡΑ το πρωί, αντιπροσωπείες των δύο ομάδων θα επισκεφτούν τα Δημοτικα Σχολεία Φηρών και Καρτεράδου, όπου θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να φωτογραφηθούν με τους μαθητές.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν την έναρξη του Super Cup Volleyleague 2010, θα πραγματοποιηθεί αγώνας επίδειξης μεταξύ των γυναικείων ομάδων Ηφαιστου Σαντορίνης - Παναξιακού.

Sea Diamond - διαμαρτυρία Σύνταγμα

Ομολογώ ότι στην αρχή μπερδεύτηκα λιγάκι με την «παρούσα και σύντομη» ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Πολιτών για το Sea Diamond μετά και την προχθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε στην Αθήνα.

Ειδικά εκεί που γίνεται αναφορά για την πρόθεση εκπροσώπων της Επιτροπής να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό (ο οποίος σε σημείο εμμονής παλεύει να ξεβουλιάξει την Ελλάδα) το κείμενο γράφει ότι αυτό «επετράπει» (προφανώς ήθελαν να πούν αποτράπει, δεν μπόρεσε να γίνει δηλαδή) εξ αιτίας της παρουσίας των ΜΑΤ που αποτελούνταν από μια 2μοιρία ενστόλων οι οποίοι ως γνωστό την δουλειά τους κάνουν και το μεροκάματό τους βγάζουν οι άνθρωποι και δεν αφήνουν τους διαμαρτυρόμενους να συναντούν τον πρωθυπουργό. Διαφορετικά ο πρωθυπουργός δεν θα έκανε άλλη δουλειά αυτήν την εποχή στην Ελλάδα από το να συναντά διαμαρτυρόμενους και ανθρώπους που δεν το έχουν και σε τίποτα να βγάλουν την παντόφλα και να τον κυνηγάνε. Πολιτισμένα πράματα δηλαδή. Οπότε και τα ΜΑΤ κατά κανόνα και παράδοση φυλάνε τον πρωθυπουργό και τους 300 της Βουλής από θερμόαιμους που άλλοι θέλουν να τους βρίσουν, άλλοι να τους φασκελώσουν, άλλοι θέλουν χάρες, ενώ κάποιοι πολεμόχαροι θέλουν να τους κάψουν κιόλας(!) κι αν όχι τους ίδιους, το μαγαζί τους, την Βουλή δηλαδή, εξού και τα ΜΑΤ κάθονται απέξω και την φυλάνε.


Οι δε υπάλληλοι των σωμάτων ασφαλείας (αυτοί με τις βαριές στολές) που είναι κατασταλαγμένοι άνθρωποι είπαν ότι «κι εμείς την δουλειά μας κάνουμε» ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες μας οι υπάλληλοι των αρμόδιων υπουργείων που συνάντησαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής στην συνέχεια τους είπαν ότι «καλά κάνετε, πλήν όμως σε προεκλογικές περιόδους δεν κουνιέται φύλλο, όσο δυνατά κι αν φυσάει ο άνεμος…»


Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, μέλη της Επιτροπής που έχουν μια κάποια εμπειρία σε κινητοποιήσεις φέρεται να δήλωσαν με το τέλος της διαμαρτυρίας ότι πάλι καλά που ήρθαν και τα ΜΑΤ και άναψαν λίγο τα αίματα, είχαμε κάποιον απέναντί μας να τα βάλουμε δηλαδή, διαφορετικά υπήρχε ο κίνδυνος να περάσουμε απαρατήρητοι και να περάσει και ο κύριος πρωθυπουργός από δίπλα, να μας χτυπήσει την πλάτη και να μας ρωτήσει «τι νέα και πώς μας φαίνεται η πλατεία συντάγματος και να μας ρωτήσει αν θα δώσουμε κι εμείς κανα φράγκο από τις οικονομίες μας για να σωθεί η Ελλάδα….». Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχουν και τα ΜΑΤ. (μην περιμένεις και πολλά αναγνώστη μου, περάσανε τα χρόνια, «ωριμάσαμε» -να φχαριστηθείς κι εσύ…- κι έχουμε πια να μεγαλώσουμε παιδιά, ως εκ τούτου εκτονώνουμε την επαναστατικότητά μας γράφοντας «χαριτωμένα κειμενάκια»..)

Ψιλοάσχετος ο πρόλογος, πλήν όμως τι να κάνει και ο νησιώτης συντάκτης που καλείται να περιγράψει μια πορεία «τοπικού ενδιαφέροντος»…
Να το συγκεκριμενοποιήσουμε.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή με την επιστροφή της,

«υπάρχει πολύ υλικό από την συγκέντρωση και την πορεία διαμαρτυρίας στην Πλατεία Συντάγματος, εν συντομία όμως μπορούμε να πούμε ότι,
ο πρώτος στόχος που ήταν η επαναφορά του προβλήματος στην επικαιρότητα πέτυχε κατά 100% αφού δεκάδες ΜΜΕ κάλυψαν την εκδήλωση διαμαρτυρίας και γράφουν ρεπορτάζ στις σελίδες τους. Ο δεύτερος στόχος που ήταν η προσέγγιση του Πρωθυπουργού και η κατάθεση ψηφίσματος από τη Συντονιστική Επιτροπή, δεν επετράπει από τα ΜΑΤ ενώ απάντηση δεν πήραμε στο γιατί δεν μας αφήνουν...
Μετά από μισή ώρα παραμονής στο δρόμο, και αφού επέστρεψε η τριμελής επιτροπή που μπήκε στη Βουλή για να επιδώσει το ψήφισμά μας στο Γραμματέα της Βουλής, η πορεία κατευθύνθηκε προς τον Άγνωστο Στρατιώτη όπου και διαλύθηκε εκεί χωρίς επεισόδια...»
Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι θα συνεχίσει να ζητά συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς για το θέμα προκειμένου να προσδιοριστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης.

Η συγκέντρωση είχε καλή ανταπόκριση, σε αυτήν συμμετείχαν και μαθητές των σχολείων της Σαντορίνης καθώς και ιδιαιτέρως εύστοχα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό.
Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ και βίντεο για το θέμα μπορείτε να διαβάσετε εδω
απ’ όπου και αναδημοσιεύουμε τις φωτογραφίες, αναφέροντας βέβαια την πηγή.

Τέλος, και σχετικά με την αναφορά της Επιτροπή στην παρουσία δυνάμεων της Πυροσβεστικής στο σημείο της διαμαρτυρίας, έχουμε να σημειώσουμε ότι, μην το παίρνεται και τόσο προσωπικά, ετσι όπως έχουν τα πράγματα, η Πυροσβεστική κάθε μέρα απέξω είναι (από την βουλή..)


 


Τετάρτη, Οκτωβρίου 13, 2010

Η φάβα έγινε ΠΟΠ (με το καλό και rock) όπως "Φάβα on the rock"!

Πιό είναι αυτό το ωραίο ροζ λουλουδάκι;; (και που φύεται παρακαλώ;!)    Είναι η Φάβα της Σαντορίνης και φύεται στην Σαντορίνη! (αυτη που πουλάει η Santo Wines μετα βεβαιότητος φύεται στην Σαντορίνη διότι το κάθε σακουλάκι γράφει επάνω το μέρος που καλλιεργήθηκε, το όνομα του παραγωγού, και την σοδειά.  Κατα συνέπεια δε χωράει αμφιβολίας οτι είναι Σαντορινιά η συγκεκριμένη φάβα..!) Το λουλουδάκι πάντως είναι πανέμορφο. Κι όσοι το χουν μυρίσει λένε οτι μυρίζει κιόλας όμορφα.

Αφορμή για την αναφορά μας στην "Φάβα" (στην ντόπια φάβα) η ανακοίνωση της Santo Wines σύμφωνα με την οποία η φάβα έγινε ΠΟΠ (ενω είναι στα σίγουρα φούλ ρόκ!) με το ΠΟΠ να σημαίνει οτι είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Santo Wines  Η ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΕΙΝΑΙ Π.Ο.Π. !!

Την «σφραγίδα» ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), απέκτησε η ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 901/2010 , που δημοσιεύτηκε στις 9 Οκτωβρίου 2010 στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει του οποίου καταχωρείται στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων.

Η πολύχρονη προσπάθεια της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επιστημονική επίβλεψη του καθηγητή Σέρκο Χαρουτουνιάν, στέφθηκαν με επιτυχία, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους καθώς ένα τόσο ιδιαίτερο προϊόν όσο είναι η ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, κατακτά την δική του διακριτή θέση στην διεθνή αγορά.

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, σε συνέχεια των προσπαθειών της για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, που αναδεικνύουν την μοναδικότητα της Σαντορίνης και τιμούν τους Σαντορινιούς παραγωγούς, έχει επίσης υποβάλει φάκελο για αναγνώριση ΠΟΠ και για το Τοματάκι Σαντορίνης.


Λεζάντες Νο1:   στην αρχή είναι ετσι. φυτό και λουλουδάκι. Στην συνέχεια Νο2 γίνεται καρπός (καλά, περνάει κι απο διάφορα άλλα στάδια πρώτα..) στην συνέχεια Νο3 η Σάντο την συσκευάζει σε σακουλάκια ενω της αρέσει να φωτογραφίζεται και ωμή Νο4 με πολύ στύλ και χάρη...(για την φάβα μιλάμε πάντα..!)

Αξίζει πάντοτε να λέμε οτι η φάβα της Σαντορίνης είναι ενα εξαιρετικά θρεπτικό και νόστιμο φαί που εχει μεγαλώσει γενιές και γενιές Σαντορινιών. Εσχάτως δε και με την τουριστική ανάπτυξη του νησιού η φάβα έχει εξελιχθεί σε ενα γκουρμέ φαγητό κι απο κεί που ήταν το...λιτό και φτωχικό φαί του λαού έχει γίνει ενα απο τα πιο ακριβοπληρωμένα πιάτα. Έστω! ας θεωρήσουμε οτι αυτη είναι η "μοίρα" των αυθεντικών γευσεων!

Santorini Donkey Rebublic - Donkeys On Sale!

Διαλέγω να βάλω στην φωτογραφία το συγκεκριμένο γαιδουράκι, που είναι δουλειά του φίλου (όλοι φίλοι είμαστε!) πολυτάλαντου Γιώργου Στρώνη (που για βιοποριστικούς λόγους είναι ξεναγός ενω είναι πολύ καλός σαξοφωνίστας αλλά και ηθοποιός) με τίτλο : "Unstill Life Dreamy".
Το γαιδουράκι εχει τοποθετηθεί στον Περίβολο και ήταν ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ toαξιοθέατo της περιοχής. Πέρναγε δηλαδή ο κόσμος και ρώταγε "ποιός, τι, γιατί κλπ.." ενω φωτογραφιζόταν κιόλας μαζί του.
Αφορμή για την αναφορά μας στο "Santorini Donkey Republic" που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος (έγινε πραξη δηλαδή η ιδέα για την κατασκευή και την καλλιτεχνική επιμέλεια περισσότερων απο 20 γαιδουριών με σκοπό να "τιμηθεί" το υπομονετικό ζωάκι εργάτης-σύντροφος σήμα κατατεθέν της Σαντορίνης) είναι η ανακοίνωση για την δημοπράτησή τους.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας απο τον εμπνευστή και διοργανωτή του "Santorini Donkey Republic" Παναγιώτη Κατσίμπα,

Ολη την χρονιά μας κράτησαν συντροφιά και αγαπήθηκαν πολύ απο ντόπιους και ξένους.
Ομόρφηναν το τοπίο και χωρίς διαμαρτυρία υπέμειναν τα πάντα. Οι φωτογραφίες τους γύρισαν ολο τον κόσμο και.... γέμισαν το διαδίκτυο.
Έφτασε η ώρα να "ξεκουραστούν" στην αγκαλιά των ανθρώπων που θα τα προσέχουν και θα τους προσφέρουν ενα φιλόξενο περιβάλλον και αυτά σε ανταπόδοση θα συνεχίσουν να προσφέρουν αδιαμαρτύρητα τις υπηρεσίες τους.
Στην δημοπρασία που θα γίνει την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στον Πύργο,στο φιλόξενο περιβάλλον του wine-bar Selene στις 18,00 το απόγευμα εχετε την δυνατότητα να αποκτήσετε ενα διάσημο εργο απο τη συλλογή μας με την υπογραφή των καλλιτεχνών που τα φιλοτέχνησαν.
Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η κ. Νόνη Δούνια.
Εσοδα απο την δημοπρασία θα προσφερθούν στο καταφύγιο Ιπποειδών του Δήμου Θήρας για τη ακόμη καλλίτερη φροντίδα των γέρικων γαιδουριών.
Σας περιμένουμε.
Το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης ας ενημερώνει οτι διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα για το κοινό και τις αρχές της Σαντορίνης, στην οποία θα παρουσιαστούν τα νεότερα δεδομένα από την παρακολούθηση του ηφαιστείου και οι δραστηριότητες του Ινστιτούτου. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Λουκά & Ευάγγελου Μπελλώνια (Φηρά), το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 19.00-21.00.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τις εξής παρουσιάσεις:
1. Εισαγωγική ομιλία από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΙΜΠΗΣ, Ομότιμο Καθηγητή Α.Π.Θ., κ. Μιχάλη Φυτίκα
2. «Νέα στοιχεία από την πρόσφατη υποθαλάσσια έρευνα στο ηφαιστειακό κέντρο του Κολούμπου». Δρ. Γ. Βουγιουκαλάκης, Ηφαιστειολόγος ΙΓΜΕ
3. «Σεισμολογικό δίκτυο παρακολούθησης: αναβάθμιση και επέκταση, νέα δεδομένα και μετρήσεις». Δ. Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Α.Π.Θ.
4. «Δίκτυο παλιρροιογράφων», Κ. Αλμπανάκης, Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ.
5. «Καταγραφικό-Τηλεμετρικό Δίκτυο GPS και Δίκτυο περιοδικών μετρήσεων GPS για την ανίχνευση και μελέτη μαγματικών ανωμαλιών». Ε. Στείρος, Αν. Καθηγητής Παν. Πατρών
6. «Φυσικοχημική παρακολούθηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας». Δρ. Γ. Βουγιουκαλάκης, Ηφαιστειολόγος ΙΓΜΕ

Μετά το τέλος των παρουσιάσεων από τους επιστήμονες του ΙΜΠΗΣ, θα ακολουθήσει συζήτηση.
Το Δ.Σ. του ΙΜΠΗΣ σας προσκαλεί να παρευρεθείτε στην ημερίδα για την καλύτερη ενημέρωσή σας και τη συμμετοχή σας στις προσπάθειές μας.

Την πρόσκληση υπογράφουν ο πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ κ. Φυτίκας ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. και ο κ. Παναγιωτόπουλος  Γεν. Γραμματέας του ΙΜΠΗΣ καθηγητής του Α.Π.Θ.

4ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής κουζίνας "Νίκος Τσελεμεντές" - Σίφνος

Για την πραγματοποίηση του 4ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας που διοργανώθηκε με επιτυχία στις 2, 3, και 4 Σεπτεμβρίου στην Σίφνο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και το Επαρχείο Μήλου, μας ενημέρωσε πριν από λίγες ημέρες ο εκδότης της εφημερίδας Θηραικά Νέα κ. Μανόλης Λιγνός.



Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας παρείχε,
Το φεστιβάλ ονομάζεται «Νικόλαος Τσελεμεντές» προς τιμήν του αρχιμάγειρα και εκσυγχρονιστή της ελληνικής κουζίνας που καταγόταν από τη Σίφνο και συνέδεσε το όνομά του με τον οδηγό μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

Σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα, μάγειρες και μαγείρισσες από 12 νησιά των Κυκλάδων θα «έστρωσαν» τραπέζι με τοπικά φαγητά και γλυκίσματα για όλους τους επισκέπτες και παρουσίασαν τον τρόπο παρασκευής τους, ενώ την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ έγινε, ενώπιον επιτροπής, διαγωνισμός μαγειρικής.

Παράλληλα, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Στενό του Αρτεμώνα, όπου προβάλλονταν παραδοσιακά προϊόντα, να ξεναγηθούν στην έκθεση λαογραφικού υλικού που λειτουργεί στο χωριό, να επισκεφτούν την έκθεση με τα Νέα Αποκτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου καθώς και την έκθεση με παλιές φωτογραφίες της Σίφνου από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη στο Πολιτιστικό Κέντρο, να διασκεδάσουν με τις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις που πλαισίωσαν το φεστιβάλ.

Στόχος της διοργάνωσης ήταν η ανάδειξη της κυκλαδικής κουζίνας, η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των νησιών, η προβολή των κοινών χαρακτηριστικών των Κυκλάδων και του ενιαίου τους χαρακτήρα.
Το φεστιβάλ υποστηρίχθηκε από το Δήμο Σίφνου, φορείς και συλλόγους από τη Σίφνο και όλα τα συμμετέχοντα νησιά.

Μεγάλος Χορηγός του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου ήταν η εταιρία Ventouris Sea Lines.
Για πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Μαρία Ναδάλη στα τηλέφωνα 2284033950 - 6947610783


Άλλωστε, σύμφωνα και με τα όσα γνωρίζουμε και προβάλλουν για την φιλοξενία και την κουζίνα τους οι Σιφνιοί, είναι φιλόξενοι, εύθυμοι και καλοσυνάτοι και διατηρούν τις παραδόσεις και την παραδοσιακή μαγειρική τους. Οι Σιφνιοί είναι γλεντζέδες και καλοφαγάδες και κατ' επέκταση καλοί μάγειρες. Οι μοναδικές γεύσεις της τοπικής κουζίνας κάνουν τη Σίφνο να ξεχωρίζει!

Δεν είναι τυχαίο που η Σίφνος είναι η γενέτειρα πολλών μεγάλων μαγείρων όπως ο Νίκος Τσελεμεντές και ο «Μάρκος». Η κουζίνα της είναι γευστικότατη με παραδοσιακά εδέσματα όπως: οι ρεβιθοκεφτέδες, τα αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά, η κυριακάτικη παραδοσιακή ρεβιθάδα που ψήνεται από το βράδυ του Σαββάτου όλη τη νύχτα στο φούρνο με ξύλα, η καπαροσαλάτα, το ψητό κρέας στο μαστέλο κ.ά.
Ένα από μυστικά της κουζίνας της: Το μαγείρεμα σε πήλινα σκεύη κατασκευασμένα από τους τοπικούς αγγειοπλάστες! Επίσης, τα ντόπια τυριά, η μυζήθρα, η μανούρα και η χλωρομανούρα ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους ενώ εξαίσια είναι και τα γλυκά -πόσο μάλλον τα σπιτικά- όπως η τα βουτήματα, τα αμυγδαλωτά, η μελόπιτα, τα μπουρέκια, οι κουραμπιέδες, το παστέλι, τα λουκούμια, οι κουλούρες κ.ά. Ένα από τα μυστικά των γλυκών: Βασικό συστατικό στα περισσότερα, είναι το ντόπιο θυμαρίσιο μέλι!

Από τα νησιά των Κυκλάδων στο φεστιβάλ «Νικόλαος Τσελεμεντές» συμμετείχαν οι

ΣΥΡΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ «Ο Ποσειδών»
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΡΗΣ «Η Πανάχραντος»

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΩΝ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ

ΜΥΚΟΝΟΣ
ΤΟΠΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΝΩ ΜΕΡΑΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΥΚΟΝΟΎ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ «ΑΝΩΜΕΡΙΤΙΣΣΕΣ»

ΠΑΡΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΝΑΟΥΣΑΣ
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΣΕΡΙΦΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΙΦΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕΡΙΦΟΥ «Η ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ»

ΚΕΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΕΑΣ «Η ΜΕΛΙΤΗ»

ΚΥΘΝΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΥΟΠΙΔΑΣ

ΝΑΞΟΣ
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ – ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΜΑΤΣΙΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ -ΨΑΡΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ –
ΨΑΡΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ (υπό την αιγίδα)
2Ο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΕΜ. Α. ΛΙΓΝΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΗΡΑΪΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ SANTO WINES

ΑΜΟΡΓΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΜΟΡΓΟΥ

ΜΗΛΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΗΛΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΑ ΤΡΙΟΒΑΣΑΛΟΥ

ΑΝΔΡΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΝΔΡΟΥ

ΚΡΗΤΗ
ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ

Τρίτη, Οκτωβρίου 12, 2010

Αυτές τις ειδήσεις δεν θα τις ξεχάσω ποτέ. Μα ποτέ. Θα τις θυμάμαι, μια ζωή, κι ευελπιστώ να μαι καλά να τις λέω και στα εγγόνια μου (αν ποτέ αποκτήσω) ότι,


«….κάποια στιγμή στην Ελλάδα, περάσαμε, ζήσαμε, πολύ άσχημες μέρες. Κι ο κόσμος δυσκολευόταν πολύ να επιβιώσει. Και δυσανασχετούσαν κι όσοι υποστήριζαν -με σθένος- ότι θα πρέπει να αλλάξουν όλα και να σταματήσει η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και ότι θα πρέπει να πάψουμε να μιλάμε «ξύλινα» και με μια κάποια δόση «ανωτερότητας» που κάποιοι έλεγαν φαντασιοπληξία (αν και δεν είναι άσχημο να ονειροβατεί καμιά φορά κανείς..) Κι ότι ο «αιρετικός» λόγος μέσα σε δυό χρόνια έγινε μέινστριμ, κι ότι η απλή και ξεκάθαρη αντίληψη των παιδιών που κατά καιρούς εμφανιζόταν στον Τύπο ως πρωτοσέλιδο με το σχόλιο «ιδού μια καθαρή φωνή» για να ακούτε εσείς οι «μεγάλοι», έγινε η φωνή του λαού. Των ενηλίκων δηλαδή που ενέταξαν στην λογική και την φρασεολογία τους την αντίληψη των παιδιών. Την ξεκάθαρη και προφανή. Την μη ξύλινη δηλαδή, που σημαίνει ότι «δεν ακούω τίποτε, άλλα λέω κι άλλα εννοώ».

Γενικώς πάντως, περάσαμε δύσκολα χρόνια, που θα έπρεπε κανείς να αγωνίζεται και να δίνει μάχες για τα αυτονόητα και τα κεκτημένα, σε αντίθεση με τις προηγούμενες μάχες που οι μισοί έβγαιναν στον δρόμο ζητώντας -άνευρα, μηχανικά και αμήχανα σε πολλές περιπτώσεις- λίγο πιο μεγάλες αυξήσούλες στους μισθούς τους, κι οι υπόλοιποι (όσοι ήταν ψύχραιμοι ή στην απέξω) γκρίνιαζαν κι έκαναν λόγο για «μεγάλο και πολυέξοδο κράτος».
Παρόλ αυτά, κάποιοι που έβλεπαν πιο μπροστά διέκριναν τις «κρίσεις» και τις συγκρούσεις στον ορίζοντα.
Γενικώς πάντως περάσαμε δύσκολες μέρες στην Ελλάδα….» ΘΑ έχουμε να λέμε...

Αυτές τις ειδήσεις δεν θα τις ξεχάσω ποτέ. Μα ποτέ. Θα τις θυμάμαι, μια ζωή, κι ευελπιστώ να μαι καλά να τις λέω και στα εγγόνια μου (αν ποτέ αποκτήσω) όπως κάνουν δηλαδή και οι σημερινές γιαγιάδες που χουν να λένε για «πείνες, κατοχές, φτώχια και πολέμους» έτσι καλή ώρα να χω να λέω κι εγώ ότι “κάποια στιγμή στην Ελλάδα, υπήρχε ένα βαθύ, πολύ βαθύ κράτος, για το οποίο κάποιοι νέοι της εποχής μιλούσαν κι έγραφαν και καυτηρίαζαν κι έφτιαχναν σελίδες στο διαδίκτυο -ήταν το Μέσο της εποχής- και κατηγορούσαν όλους όσους το έχτισαν και το στήριζαν και τους κατέστρεφαν τις ελπίδες, μα ακόμη χειρότερα και πολύ περισσότερο, μετά το βαθυκράτος (που κάποιοι το έλεγαν και παρακράτος) ήρθε ένα άλλο κράτος και κυβέρνησε το ελληνικό, ένα τόσο σκληρό κράτος που μαζί με τα ξερά έκαψε και τα χλωρά και ισοπέδωσε ακόμη περισσότερο από τον κόσμο, τον κοσμάκη. Τον κοσμάκη που δούλευε μια ζωή και δεν ήξερε άμα θα πάρει σύνταξη και πότε και που με έκπληξη ανακάλυπτε ότι το ασφαλιστικό του ταμείο δεν είναι σε θέση να του παρέχει ούτε τα βασικά, και πως άμα αρρωστήσει θα πρέπει να κολυμπήσει μόνος του…

Αυτές τις ειδήσεις δεν θα τις ξεχάσω ποτέ. Μα ποτέ. Θα τις θυμάμαι, μια ζωή, κι ευελπιστώ να μαι καλά να τις διηγούμαι και στα εγγόνια μου (αν ποτέ αποκτήσω) ότι “κάποια στιγμή…έτσι συνέβησαν τα πράγματα …» Και το χειρότερο είναι πως όταν διαμαρτύρονταν γι αυτά, χρόνια τώρα, οι μεγαλύτεροι, σε πολλές περιπτώσεις, οι "νεότεροι" -μες τον ενθουσιασμό και την υγεία,  τους θρωρούσαμε μίζερους και γραφικούς..

Ασθενείς με χρόνιες παθήσεις πληρώνουν από την τσέπη τους την ιατροφαρμακευτική φροντίδα τους.
Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι ασθενείς µε αιµατολογικές παθήσεις για µία σειρά εξειδικευμένων εξετάσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, χιλιάδες ασθενείς (καρκινοπαθείς, διαβητικοί, άνθρωποι µε νεοπλασµατικές ασθένειες αλλά και µε αναπηρίες) αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα απαραίτητα για την ιατροφαρµακευτική φροντίδα τους, εξαιτίας των περικοπών των ασφαλιστικών ταµείων και της απουσίας κοστολόγησης σύγχρονων θεραπειών.
Άνιση είναι η μάχη που δίνουν οι Έλληνες καρκινοπαθείς, οι οποίοι εγκλωβισµένοι στον απαρχαιωµένο εξοπλισµό των δηµόσιων νοσοκοµείων αναζητούν λύσεις στον ιδιωτικό τοµέα. Τα Ταµεία δεν έχουν ορίσει την τιµή για τον συνολικό σχεδιασµό της θεραπείας, µε αποτέλεσµα να καταβάλλουν µόλις 1.000 - 1.500 για τον κύκλο των ακτινοθεραπειών την ώρα που ο λογαριασµός ξεπερνά ακόµη και τις 7.000 ευρώ. Οι ασθενείς δεν παίρνουν πίσω ούτε ένα ευρώ.
«Η µόνη πράξη που έχει κοστολογηθεί (άρα πληρώνεται από όλα τα Ταµεία) είναι η ακτινοθεραπευτική συνεδρία. Όλα όσα πρέπει να γίνουν για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια της θεραπείας, όπως ο τρισδιάστατος σχεδιασµός, η εξοµοίωση, η κατασκευή εξατοµικευµένων blocks προστασίας, δεν έχουν ακόµη κοστολογηθεί» λέει ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού - Ογκολογικού Τµήµατος του Νοσοκοµείου Αλεξάνδρα, Γιώργος Πισσάκας.
Το αποτέλεσµα είναι οι ασφαλισµένοι του Δηµοσίου να πληρώνουν ακόµη και για τη θεραπεία τους στο ΕΣΥ: οι καρκινοπαθείς καταβάλλουν από 270 έως και 400 ευρώ, χωρίς να παίρνουν πίσω ούτε ένα. Τα καλά νέα σύµφωνα µε τον κ. Πισσάκα είναι ότι η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων για την αντιµετώπιση του καρκίνου πέρασε πλέον στις προτεραιότητες του υπουργείου.
Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλει η Εθνική Συνοµοσπονδία Ατόµων µε Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ), στο µισό έκοψε τις παροχές το Ταµείο Ελεύθερων Επαγγελµατιών (ΟΑΕΕ) για την κάλυψη των «διαλειπόντων καθετηριασµών» (σύστηµα για την ουροσυλλογή και αντιµετώπιση ουρολοιµώξεων) των τετραπληγικών. Έτσι, οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι περίπου 450 ευρώ τον µήνα. Περικοπές έκανε πρόσφατα και το ΙΚΑ στα µαξιλάρια κατάκλισης, που κοστίζουν 580 ευρώ, αλλά το Ταµείο καλύπτει δαπάνη 320 ευρώ.
Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν και οι ασθενείς µε αιµατολογικές παθήσεις για µία σειρά εξειδικευµένων εξετάσεων, καθώς η κάθε µία από αυτές κοστίζει τουλάχιστον 250 ευρώ, αλλά τα Ταµεία δεν έχουν προνοήσει για την κάλυψή τους.
«Πρόκειται για εξετάσεις που επιβάλλονται ως αναγκαίες από τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας, και όµως δεν καλύπτονται έως και σήµερα. Αυτός είναι και ο λόγος που αποστείλαµε σχετικό αίτηµα, εκτός από το υπουργείο Υγείας, στον Συνήγορο του Πολίτη και στον Επιθεωρητή Δηµόσιας Διοίκησης» λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Αιµατολογίας και µέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αιµατολογικής Εταιρείας Παναγιώτης Παναγιωτίδης.

Δεν χορηγεί το ΙΚΑ τα θεραπευτικά υποδήματα στους διαβητικούς γιατί ο ακρωτηριασμός κοστίζει λιγότερο.
Οι αυξήσεις μηδενίζουν τις εκπτώσεις από το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Εμείς τα είπαμε, ο Καραμανλής δεν τα άκουσε
Μετά τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ήταν η σειρά του Ολι Ρεν. Ο επίτροπος δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες είχαν προειδοποιήσει αρκετές φορές την κυβέρνηση Καραμανλή για τον κίνδυνο κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, όταν εκδηλώθηκε η παγκόσμια κρίση.

Ακόμη και 3 χρόνια θα απαιτούνται εφεξής για να καταβληθεί η εφάπαξ αποζημίωση από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπάλληλων (ΤΠΔΥ), σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει η διοίκηση του Ταμείου. Περισσότερα

Στους δρόμους και πάλι οι Γάλλοι εργαζόμενοι κατά των αλλαγών στο ασφαλιστικό
(πλήν όμως μέχρι να γίνουμε κι εμείς Γάλλοι και να βγαίνουμε στον δρόμο από ανάγκη κι όχι γιατί μας καλούν τα -α-διάφορα συνδικάτα για τα συμφέροντά τους, θα περάσει καιρός..)


κρίση οικονομική η κρίση ειλικρίνειας;

Ειλικρινά με έκπληξη, όση έκπληξη μου έχει απομείνει, άκουγα χθές τον αντιπρόεδρο κ. Πάγκαλο να λέει οτι στην εκλογική περιφέρειά του, στην Περιφέρεια Αττικής, το 80% των σπιτιών που έχουν χτιστεί είναι παράνομα. και το άκουσα με έκπληξη οχι τόσο για τον αριθμό, όσο για την παραδοχή. Ότι έτσι δηλαδή έχουν τα πράγματα…

Όλοι χάσαμε, άλλος πολύ, άλλος λίγο, ο καθένας ας κάνει το δικό του μέτρημα.. (μου το είπε προχθές ένας φίλος και μου άρεσε πολύ..)
Με εκπλήσσει επίσης το γεγονός οτι ο κόσμος, απ όσο παρατηρώ, δεν έχει όρεξη ούτε για σχόλια πια. Και το λέω διαβάζοντας τα άρθρα των περισσοτέρων εφημερίδων που στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις ζητούν τα σχόλια των αναγνωστών τους.. Αλλά, σχόλια δεν υπάρχουν πια. Είπε ο κόσμος, έγραψε, ξαναέγραψε, δεν έχει και πολύ όρεξη πια να μιλάει στον βρόντο και τίποτε να μην γίνεται. Και πολύ περισσότερο από τα ξερά, να καίγονται τα χλωρά αυτήν την εποχή. Και το «φάγωμα των χρημάτων» που όλοι πια παραδέχονται δημόσια με Παγκαλική ειλικρίνεια «εσείς τα φάγατε, εμείς ζητάγαμε ψήφους» καλούνται να πληρώσουν οι μικροί. Οι πολύ μικροί. Που μαζί με όλους τους υπόλοιπους έβλεπαν ότι το χρήμα τελειώνει, αλλά δεν έτρωγαν τόσο όσο να αποταμιεύσουν. Μπορεί τελικά και να φταίμε όλοι… και να προσπαθεί αυτή η κυβέρνηση να μας λοβοτομήσει και να μας κάνει να σκεπτόμαστε διαφορετικά. Να σεβόμαστε και την … δραχμούλα.
Είναι ύστερα να απορείς που ελάχιστοι πια ενδιαφέρονται να μάθουν περί τα διαμορφούμενα «κλάμπ» των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων; Δεν είναι. Γιατί όταν ο άλλος ζορίζεται, αυτό που τον ενδιαφέρει το λιγότερο είναι ποιος κάνει παρέα με ποιόν στο καφενείο της βουλής.. κάτι σε ξε-περασμένες εποχές και μεγαλεία είχε μεγάλο καλαμπουράκι… ως εκ τούτου αυτά τα άρθρα έχουν και την μικρότερη αναγνωσιμότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες τρέμουν για την δουλειά τους, απλά, θα χουν να λένε άλλα..


Το παραπάνω κειμενάκι μπορεί να εκληφθεί και ως «εισαγωγικό» για τις ερχόμενες εκλογές.
Οι επόμενες αναρτήσεις που θα ακολουθούν με καθημερινή συχνότητα θα αναφέρονται και στην προεκλογική δραστηριότητα της περιοχής μας.