Σάββατο, Αυγούστου 08, 2015

Πέμπτη, Αυγούστου 06, 2015

με την καθιερωμένη ρήψη βεγγαλικών και τα φετινά «Ηφαίστεια»

Με την καθιερωμένη ρήψη βεγγαλικών θα πραγματοποιηθούν τελικά και τα φετινά «Ηφαίστεια», η δημοφιλής εκδήλωση στην οποία πραγματοποιείται η εικονική αναπαράσταση του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Μετά την ανάληψη της διοργάνωσης της εκδήλωσης από το επαρχείο Θήρας και την προ ημερών ανακοίνωση στην οποία δεν προβλεπόταν η ρήψη βεγγαλικών για την εικονική αναπαράσταση του ηφαιστείου, με νεότερη ανακοίνωσή του το επαρχείο Θήρας μετά και τις αντιδράσεις για το γεγονός που υπήρξαν, αναφέρει ότι η εκδήλωση με τα βεγγαλικά θα πραγματοποιηθεί με το κόστος να το αναλαμβάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.


Νεότερες πληροφορίες σχετικά με τις ημερομηνίες και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων που προβλέπεται να έχουν διεθνή προβολή, αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. 

στην 1η θέση των δέκα καλύτερων νησιών της Ευρώπης η Σαντορίνη, στην 5η θέση στην λίστα των καλύτερων νησιών του κόσμου για το 2015, σύμφωνα με το δημοφιλές Travel and Leisure

Σύμφωνα με τον τίτλο της δημοφιλούς Αμερικανικής σελίδας : «Greek Islands Shine On Travel + Leisures 2015 Best List for Europe»

Σύμφωνα με την ανάρτηση που μπορείτε να δείτε εδώ : http://www.travelandleisure.com/worlds-best/islands#europe

Τα ελληνικά νησιά Σαντορίνη, Κρήτη και Μύκονος περιλαμβάνονται στην λίστα με τα καλύτερα νησιά στην Ευρώπη για το 2015, σύμφωνα με τους αναγνώστες του περιοδικού που ψήφισαν τα αγαπημένα τους νησιά για 20η φορά.

Η Σαντορίνη, από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των καλύτερων νησιών της Ευρώπης με 87.93 βαθμούς και στην 5η θέση στην παγκόσμια κατάταξη μετά τα νησιά Galápagos, Bali, Maldives and Tasmania.

Για την Σαντορίνη και με αφορμή την σημαντική διάκρισή της, to Travel and Leisure αναφέρει ότι πρόκειται για έναν γνωστό διεθνή ταξιδιωτικό προορισμό που προσελκύει εκατομμύρια επισκεπτών κατά την διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου η φυσική της όμως ομορφιά και χάρη καταφέρνουν να την διατηρούν ως μια αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία, παρά τα πλήθη του κόσμου που συρρέουν σε αυτή τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με το ταξιδιωτικό περιοδικό,
Travel+Leisure_best_awards2015The Greek islands of Santorini, Crete and Mykonos are among the best in Europe this year, according to discerning readers of Travel + Leisure magazine who voted for their favorite islands for the 20th time.

Santorini, one of the most popular tourist destinations in Greece, topped the list with 87.93 points and also came in fifth in Travel + Leisure’s World’s Best Island list for 2015 (after the Galápagos Islands, Bali, Maldives and Tasmania).

“The island is a well-known international vacation spot and attracts throngs of tourists during peak season, but its local charm and beauty make Santorini travel an unforgettable experience despite the crowd”, Travel + Leisure said.

Στην δευτερη θέση της ευρωπαικής λίστας βρίσκεται η Μάλτα, στην τρίτη η Κρήτη και στην τέταρτη η Μύκονος.

Travel + Leisure’s Best Islands in Europe list continues with Malta in second place with 86.90 points and is followed by Crete with 85.79 points, Mykonos with 84.84 and Majorca with 83.85 points.

On Crete, Travel + Leisure notes: “A visit to Crete, Greece’s largest island and the fifth largest in the Mediterranean, will appeal to beachcombers, armchair historians, and active travelers alike… When you visit Crete, you’ll also find an island that sits at the crossroads of Mediterranean culture; it was home to the Minoan civilization, and the Greeks, Romans, Turks, and Venetians all controlled the island at various points throughout history.”

On Mykonos, Travel + Leisure notes: “Out of the Cyclades, the islands that encircle the sacred island of Delos, Mykonos is perhaps the most famous, renowned for its rolling hills, white beaches and the high-rolling international crowd that vacations there.”


Casablanca soul – οι επόμενες εκδηλώσεις (5-8.8)

Οι επόμενες εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει το club Casablanca soul στα Φηρά, είναι οι εξής :

Τετάρτη 5.8 : The Burger Project σε ένα δεύτερη ζωντανή τους εμφάνιση μετά την συναυλία που θα δώσουν στο S.A.F. στις 4.8

Την Παρασκευή 7/8 επιστρέφει στα decks του Casa o Christo-Ζ, κοινώς Χρήστος Ζωγόπουλος με τρομερή όρεξη για μουσικό ξέσπασμα, και τέλος για το Σάββατο 8/8, o Kiko Navarro για να ...αποτελειώσει την κατάσταση. 

οι επόμενες εκδηλώσεις του συλλόγου Κρητών Σαντορίνης (6.8 – 12.9)

Οι  επόμενες εκδηλώσεις του συλλόγου Κρητών Σαντορίνης είναι οι εξής :

6/8 - 21:30 Συναυλία με τους Triz Laloun & Thiraioi Band   Καρτεράδος Είσοδος ελευθερη
7/8 - 21:30 Συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό Φηρά, Λύκειο Τιμή εισόδου  12€
17-18/8 - 21:30 Santofest  2015 , Οία          
20/8 - 21:00 Παιδική θεατρική παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη "Το παραμύθι χωρίς όνομα" στο Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου Τιμή εισόδου 12€
26/8 - 21:30 Συναυλία με τίτλο "Τα τραγούδια της ψυχής μας"  Βουρβούλος  Είσοδος ελευθερη  
27/8 - 21:30 Συναυλία με τίτλο "Τα τραγούδια της ψυχής μας"  Βόθωνας Είσοδος ελευθερη
4/9 - 21:30 Φιλαρμονική Δήμου Ηρακλείου Κρήτης Φηρά, κεντρική πλατεία Είσοδος ελευθερη 
5/9 - 21:30 Φιλαρμονική Δήμου Ηρακλείου Κρήτης Πύργος Είσοδος ελευθερη   

12/9 - 21:30 Γιορτή Ρακής με τον Νίκο Ζωϊδάκη Περίσσα, Waves Restaurant Τιμή εισόδου  25€

οι επόμενες παραστάσεις στο S.A.F. (4-7.8)

Οι επόμενες παραστάσεις που θα φιλοξενήσει το Santorini Arts Factory  είναι οι εξής:


4/8/2015 BURGER PROJECT ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΑΜΑ ΘΑ ΚΑΝΩ ΜΠΑΝΤΑ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ : ΚΑΝΟΝΙΚΟ: 8.00€ ΜΕΙΩΜΕΝΟ: 5.00€ ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:00

7/8/2015 CONCERTO ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ : ΚΑΝΟΝΙΚΟ: 15€ ΜΕΙΩΜΕΝΟ: 12€  ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:30

ο Καραγκιόζης από ψαράς παραλίγο... Βεζύρης – παιδική παράσταση στην Κάναβα Ρούσσου (8.8 21.00)

Το θέατρο σκιών Αθανασίου σας καλεί στην παράσταση «Ο Καραγκιόζης από ψαράς παραλίγο Βεζύρης» που θα πραγματοποιηθεί στο οινοποιείο «Κάναβα Ρούσσου», στη Μέσα Γωνιά Επισκοπής,  το Σάββατο 8 Αυγούστου , στις 9.00το βράδυ.

Ο Καραγκιόζης από ψαράς παραλίγο ... Βεζύρης

Ο Χατζηαβάτης πείθει τον Καραγκιόζη να του μάθει να ψαρεύει, παίρνουν την άδεια από τον Πασά και ξεκινάνε για τον φάρο όπου θα ψαρέψουν.

Ο Καραγκιόζης δεν έχει καθόλου τύχη στο ψάρεμα, συνήθως το καλάμι του μένει άδειο με το δόλωμα φαγωμένο, ώσπου μια ξαφνική κακοκαιρία θα αλλάξει εντελώς την τύχη του Καραγκιόζη....

έκθεση γελοιογραφίας της Εστίας Πύργου – εγκαίνια στις 10.8 20.30

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Εστία Πύργου Καλλίστης», παρουσιάζει απο την Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015, στον εκθεσιακό χώρο στην κεντρική πλατεία του Πύργου, την Έκθεση Γελοιογραφίας με θέμα «Γάμος στην Σαντορίνη!», σε συνεργασία με το τοπικό Διαμέρισμα και τον Δήμο Θήρας.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 20 Αυγούστου. Η επίσημη παρουσίαση της έκθεσης, με την παρουσία συμμετεχόντων γελοιογράφων, θα γίνει την Δευτέρα, 10 Αυγούστου, ώρα 20.30.


Ο Πρόεδρος,  Μάκης Ζώρζος        



                    

ανακοίνωση του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. για την αλλαγή ημερομηνιών διεξαγωγής του 2015 SANTORINI CIRCUS FESTIVAL (4-6.9 οι νέες ημερομηνίες)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός  Οργανισμός Σαντορίνης (Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ) σας ενημερώνει πως το προγραμματισμένο για τις 21-23 Αυγούστου 2015 SANTORINI CIRCUS FESTIVAL, θα μεταφερθεί στο τριήμερο 4-6 Σεπτεμβρίου 2015, ώστε να μην συμπίπτει με τις ημερομηνίες της εκδήλωσης των ηφαιστείων, που ανακοινώθηκαν προσφάτως.


Με τιμή, ο Πρόεδρος Ελευθέριος Τζούρος 

Για πληροφορίες : 22860 24828 dappossantorini@gmail.com

ανακοίνωση του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. σχετικά με την λειτουργία του γηπέδου 5Χ5 στο Ημεροβίγλι

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης σας ενημερώνει πως μετά από καταγγελία προς τον Οργανισμό απ' τους ενοίκους της περιοχής για χρήση του γηπέδου 5Χ5 του Ημεροβιγλίου πέραν των ωρών λειτουργίας του (17:00 - 22:30) μεταβήκαμε στο χώρο και διαπιστώσαμε παράλληλα την παραβίαση του ηλεκτρολογικού πίνακα απ' τον οποίο ανάβουν οι προβολείς του γηπέδου. Ως εκ τούτου, ο Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ προέβη στις απαραίτητες νομικές ενέργειες, ώστε να διασφαλίσει την ομαλή και ορθή λειτουργία του γηπέδου. Εφιστούμε την προσοχή σε όλους όσους χρησιμοποιούν το χώρο να τηρούν τα ωράρια λειτουργίας του γηπέδου και να σέβονται το χώρο.

Με τιμή, ο πρόεδρος Τζούρος Ελευθέριος


ανακοίνωση του Δήμου Θήρας για την κατάσβεση της φωτιάς στο Εμπορείο (5.8)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,                                                                                   

Η  άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θήρας, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Θήρας αλλά και της εθελοντικής ομάδας του  Εμπορείου με επικεφαλή τον Πρόεδρο της Κοινότητας Εμπορείου, την Τρίτη 04 Αυγούστου,   είχε σαν αποτέλεσμα της έγκαιρη κατάσβεση της πρώτης πυρκαγιάς   που εκδηλώθηκε στη Σαντορίνη για το 2015 στην περιοχή Ταξιάρχης Εμπορείου. 
Από την πυρκαγιά κινδύνευσαν κατοικίες και  καλλιεργούμενες εκτάσεις αλλά η έγκαιρη κατάσβεσή της απέτρεψε κάθε κίνδυνο.


η έλλειψη αστυνομικών προκαλεί προβλήματα στη Σαντορίνη – ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» σχετικά με τα δεδομένα, την κατάσταση αλλά και τα προβλήματα σχετικά με την αστυνόμευση στην Σαντορίνη

Σύμφωνα με το κείμενο του Γιάννη Παπαδόπουλου που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» στις 4.8.2015 στην διεύθυνση :

Τουλάχιστον οι μισοί αστυνομικοί στη Σαντορίνη απασχολούνται στο διεθνές αεροδρόμιο, ενώ μόνο δύο αναλαμβάνουν, μεταξύ άλλων καθηκόντων, το ανακριτικό έργο στις υποθέσεις κλοπών και διαρρήξεων, δουλεύοντας έως και 15 ώρες την ημέρα.

Από την παραβίαση μέχρι και τη φυγή, το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης κατέγραψε τα πάντα. Λίγο πριν από τις τέσσερις τα ξημερώματα της 14ης Ιουλίου, σε κεντρικό σημείο στα Φηρά, ένας νεαρός παριστάνει ότι διαβάζει τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στην τζαμαρία τουριστικού πρακτορείου. Οταν αραιώνουν οι περαστικοί πίσω του, σπάει την κλειδαριά, προσπερνάει κάποια γραφεία και επιλέγει να ανοίξει συγκεκριμένα συρτάρια.

Ξέρει ότι υπάρχουν κάμερες στραμμένες πάνω του. Στις 3:53:55 φαίνεται να κοιτάζει μία από αυτές φέρνοντας μπροστά στο πρόσωπό του το δεξί του χέρι. Φοράει γάντια. Επειτα αφήνει στον πάγκο του καταστήματος την σπασμένη κλειδαριά. Με το ένα χέρι κρατάει την κουκούλα του χαμηλά, κρύβοντας το πρόσωπό του. Με το άλλο ψαχουλεύει νευρικά για μετρητά. Οπως φαίνεται από το βίντεο του κυκλώματος παρακολούθησης μέσα σε 36 δευτερόλεπτα έχει εξαφανιστεί.


Αυτό ήταν το δεύτερο κρούσμα διάρρηξης στο νησί μέσα σε λίγες ημέρες.

«Πέρυσι υπήρχε αστυνομική παρουσία στην πλατεία. Φέτος όμως δεν έχουμε. Ούτε καν τα νέα παιδιά που έφερναν για δόκιμους», λέει στην «Κ» η σύζυγος του ιδιοκτήτη. Λίγα μέτρα μακρύτερα, στο άλλο τουριστικό πρακτορείο που διαρρήχθηκε, ο υπεύθυνος υπολογίζει ότι η ζημιά ξεπερνά τις 8.000 ευρώ. Μπορεί να του έκλεψαν περίπου 4.000 ευρώ σε μετρητά, οι δράστες όμως κατέστρεψαν στο δικό του κατάστημα τις κάμερες, το σύστημα καταγραφής, τον συναγερμό και τη τζαμαρία, επιβαρύνοντας την επιχείρηση και με το κόστος αποκατάστασης της φθοράς.

«Ο ρόλος μας δυστυχώς είναι διακοσμητικός, δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε τις βασικές ανάγκες του νησιού», λέει στην «Κ» αστυνομικός που υπηρετεί στη Σαντορίνη και μίλησε με τον όρο της ανωνυμίας. Η δύναμη του αστυνομικού τμήματος αριθμεί φέτος 45 ανθρώπους, ενώ πέρυσι το προσωπικό ήταν διπλάσιο. Τουλάχιστον οι μισοί απασχολούνται στο διεθνές αεροδρόμιο και δύο αναλαμβάνουν, μεταξύ άλλων καθηκόντων, το ανακριτικό έργο στις υποθέσεις κλοπών και διαρρήξεων, δουλεύοντας έως και 15 ώρες την ημέρα. Οσοι περισσεύουν μοιράζονται στις μεταγωγές και στα τροχαία ατυχήματα. Σε κάθε αστυνομικό πλέον αντιστοιχούν τέσσερα ρεπό τον μήνα – τα οποία μπορεί και να μη δοθούν λόγω φόρτου εργασίας. Οι ελλείψεις αφήνουν ακόμα και κεντρικά σημεία του νησιού ακάλυπτα, ενώ καταστηματάρχες στρέφονται σε ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας. «Υπάρχουν περιοχές όπου δεν έχει περάσει περιπολικό εδώ και τρεις εβδομάδες», λέει αστυνομικός.

Ο δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος-Νίκος Ζώρζος σημειώνει ότι ανέκαθεν το νησί αντιμετώπιζε προβλήματα ελλιπούς αστυνόμευσης. Τονίζει ωστόσο ότι ειδικά φέτος τα κενά έχουν διογκωθεί. Ανά τακτά διαστήματα ζητάει ενισχύσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Ο πληθυσμός μας με τους τουρίστες και τις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων ξεπερνάει τις 100.000 ανθρώπους και δεν επαρκεί ο αριθμός των αστυνομικών», αναφέρει. «Τον τελευταίο μήνα είχαμε πέντε διαρρήξεις σε κεντρικά σημεία, ενώ δεν αντιμετωπίζονται οι τροχαίες παραβάσεις και δεν λύνονται και άλλα αστικού τύπου προβλήματα, όπως η παράνομη στάθμευση».

Βαρύτητα στο αεροδρόμιο

Ο περσινός άγονος διαγωνισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τη στελέχωση του αερολιμένα Σαντορίνης με υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας ανάγκασε την ΕΛ.ΑΣ. να συνεχίσει να καλύπτει πόστα (όπως τον έλεγχο των χειραποσκευών, του φορτίου και του ταχυδρομείου) που σε άλλα διεθνή αεροδρόμια της χώρας δεν της αναλογούν. Παράλληλα, οι αστυνομικοί του αεροδρομίου σχεδόν καθημερινά συλλαμβάνουν πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα στη Δυτική Ευρώπη. Ενδεικτικά, την τελευταία εβδομάδα πραγματοποίησαν 13 συλλήψεις σε πέντε περιστατικά. Το έργο τους –και η σπατάλη της δύναμης– δεν τελειώνει εκεί, καθώς πρέπει να συνοδεύσουν τους συλληφθέντες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου. Χθες, τρεις αστυνομικοί της Σαντορίνης συμμετείχαν σε αντίστοιχη μεταγωγή. Οπως εξηγεί αστυνομικός, οι απαιτήσεις είναι τόσο πολλές αλλά οι δυνατότητες τόσο περιορισμένες, που παρότι δίνουν προτεραιότητα στο αεροδρόμιο, αναγκάζονται να υποστελεχώσουν τις βάρδιές τους εκεί.

Παράλληλα, έξι αστυνομικοί, εκ των οποίων οι τέσσερις υπηρετούσαν μόνιμα στο νησί, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών. Επειτα από έρευνες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., φέρονται να μη σχημάτιζαν δικογραφίες κατά μεταναστών που εντοπίζονταν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα στο αεροδρόμιο.

Σταδιακά, από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι και σήμερα, η Σαντορίνη δέχθηκε 25 αποσπασμένους αστυνομικούς, οι οποίοι όμως δεν αποδείχθηκαν αρκετοί. Φέτος το νησί δεν ενισχύθηκε με δόκιμους από τις σχολές αστυφυλάκων και το προσωπικό της Αστυνομίας μειώθηκε στο μισό της περσινής χρονιάς. Η Σαντορίνη δεν διαθέτει δημοτική αστυνομία που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τουλάχιστον την παράνομη στάθμευση. Από τους τέσσερις υπαλλήλους που την απάρτιζαν, ο ένας έχει αποσπαστεί στην Αστυνομία και δεν επιθυμεί να επανέλθει και άλλοι δύο δεν θέλουν να επιστρέψουν στο πόστο τους. «Είναι όλοι δυσαρεστημένοι», λέει αστυνομικός του νησιού για τους συναδέλφους του. «Εχουμε πει μεταξύ μας όμως ότι πρέπει να αποδεχθούμε την κατάσταση».



Θ.Δρίτσας - Γ.Τσιρώνης - επισπεύδουν την ανέλκυση του ναυαγίου Sea Diamond

Σύμφωνα με κείμενο του Μηνά Τσαμόπουλου που μεταξύ άλλων αναρτήθηκε στην σελίδα : https://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/nautilia/item/245290-th-dritsas-g-tsironis-epispeidoun-g-tin-anelkisi-tou-naiagiou-sea-diamond

Η επίσπευση και ολοκλήρωση των ενεργειών για την ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond αποφασίστηκε στη διάρκεια σύσκεψης στο Y.N.A. την Τετάρτη 5.8.2015

Oι Αναπληρωτές Υπουργοί Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας και Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης,με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Γεν. Γραμματέα ΥΠ.Ο.Υ.Ν.Τ. Γιάννη Θεοτοκά, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο Υπουργείων.

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να ζητηθεί από το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, το οποίο έχει την κατά νόμο αρμοδιότητα, η εκ νέου διεθνής προκήρυξη πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την ανέλκυση του ναυαγίου προς εταιρείες και οργανισμούς που εξειδικεύονται στις σχετικές εργασίες, καθώς και ο προσδιορισμός των ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν, για τη δέσμευση των εταιρειών/νομικών προσώπων που έχουν τη νομική ευθύνη ότι θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, για την ολοκλήρωση της απορρύπανσης και την ανέλκυση του ναυαγίου.

«Τα συναρμόδια Υπουργεία, θα παράσχουν κάθε δυνατή υποστήριξη στην υλοποίηση αυτής της διαδικασίας. Παράλληλα, αποφασίστηκε η συνέχιση της συνεργασίας των δύο Υπουργείων μεταξύ τους και με το Υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο τον διαρκή συντονισμό πρόσθετων δράσεων, οι οποίες αποφασίστηκαν και θα ανακοινωθούν μόλις δρομολογηθούν» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΥΝΑ.


«Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εξετάστηκε η πρόοδος που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα σε σχέση με την ανέλκυση, έγινε ενημέρωση και εκτενής συζήτηση των διαστάσεων του θέματος, καθώς και του ζητήματος της αρμοδιότητας για την ενεργοποίηση και επίσπευση των σχετικών διαδικασιών».

Θήρα 1613 π.Χ.: η μεγαλύτερη έκρηξη ηφαιστείου που γνώρισε η Ανθρωπότητα - νέα δεδομένα στη χρονολόγηση της έκρηξης και στις συνέπειές της σε Μινωικό – Αιγυπτιακό Πολιτισμό - συνέντευξη του ηφαιστειολόγου δρ Γιώργου Βουγιουκαλάκη

Σύμφωνα με ανάρτηση της σελίδας the ancientweb (4.8.2015) στην διεύθυνση : https://theancientwebgreece.wordpress.com/2015/08/05/%CE%B8%CE%B7%CF%81%CE%B1-1613-%CF%80-%CF%87-%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CE%AD%CE%BA%CF%81%CE%B7%CE%BE%CE%B7-%CE%B7%CF%86%CE%B1%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF/ σχετικά με τα νεότερα  δεδομένα στη χρονολόγηση της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης και στις συνέπειές του σε Μινωικό και Αιγυπτιακό Πολιτισμό, αναφέρονται τα εξής :

Ήταν άνοιξη (κι αυτό αποδεικνύεται από σπόρους και γυρεόκοκκους, που βρέθηκαν στην ηφαιστειακή τέφρα) του 1.613 π.Χ., όταν έγινε η μεγαλύτερη έκρηξη ηφαιστείου, που έχει γνωρίσει η Ανθρωπότητα τα τελευταία τουλάχιστον 10.000 χρόνια, η οποία κατάστρεψε ολοσχερώς τη Θήρα και τα κοντινά νησιά σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.

Από την έκρηξη σηκώθηκαν παλιρροϊκά κύματα, τα οποία σάρωσαν τις ακτές των κοντινών νησιών και της βόρειας Κρήτης. Αυτά κατέστρεψαν μεν κάποιους παραθαλάσσιους οικισμούς, δεν μπορεί να προκάλεσαν όμως, την έναρξη της παρακμής του Μινωικού Πολιτισμού, σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο δρ Γιώργο Βουγιουκαλάκη, ερευνητή του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.) και αντιπρόεδρο της Εταιρείας Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας.

Ο κ. Βουγιουκαλάκης σε συνέντευξη, που παραχώρησε στην «Ελεύθερη Έρευνα» έθεσε υπ’ όψη μας τα νέα επιστημονικά δεδομένα, που προέκυψαν από τη χρήση μεθόδων ραδιενεργού άνθρακα (C 14), δεντροχρονολόγησης και παγοχρονολόγησης, σύμφωνα με τα οποία η έκρηξη έγινε τουλάχιστον 100-150 χρόνια νωρίτερα από τη συμβατική ημερομηνία (1.500 π.Χ.), η οποία είχε βασιστεί σε συγκριτικές μελέτες της τεχνικής των αγγείων και σε Αιγυπτιακές πηγές. Πρόσφατα δε, μετά την εξέταση από Πανεπιστήμιο της Δανίας ενός κλαδιού ελιάς, που είχε θαφτεί στην τέφρα της έκρηξης, επαληθεύτηκε τελικά, ότι η έκρηξη έγινε το 1.613 π.Χ. και διήρκεσε μόλις 2-3 εικοσιτετράωρα.

«Ε.Ε.»: Κύριε Βουγιουκαλάκη, πότε εντοπίζετε την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας;
– Ουσιαστικά, το θέμα της χρονολόγησης της έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας έχει ήδη εντοπισθεί το 1.613 π.Χ. με μια απόκλιση μερικών χρόνων πριν ή μετά, που όμως δεν ξεπερνούν την δεκαετία. Η βεβαιότητά μας αυτή, επισφραγίσθηκε με το σπουδαίο νεοανκαλυφθέν εύρημα, δηλαδή ένα κλαδί ελιάς, με ρίζες και φύλλα, που βρέθηκαν στην καλδέρα του ηφαιστείου της Θήρας. Οι προηγούμενες χρονολογήσεις, που είχαν γίνει σε φυτά με μικρή διάρκεια ζωής μας άφηναν κενά, ενώ τώρα μπορούμε πάνω στο ίδιο δείγμα να εφαρμόσουμε μια σειρά από χρονολογήσεις C 14. Παράλληλα όμως με αυτό έγιναν και άλλες έρευνες από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κορνέλ, και σε πάρα πολλές θέσεις του Αιγαίου, που επιβεβαίωσαν ως χρονολογία έκρηξης του ηφαιστείου το 1.613 π.Χ., με μια ελάχιστη απόκλιση, όπως είπαμε.

«Ε.Ε.»: Το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν σκελετοί ούτε στο Ακρωτήρι, ούτε συντρίμμια πλοίων στο πέλαγος σημαίνει, ότι οι κάτοικοι είχαν προβλέψει την έκρηξη και έφυγαν πολύ νωρίτερα;
– Τα στοιχεία που έχουμε εμείς από πλευράς γεωλογίας και ηφαιστειολογίας μας λένε, ότι οι κάτοικοι του νησιού με όσες γνώσεις και εάν είχαν δεν προλάβαιναν να φύγουν. ΄Ηταν πρακτικά αδύνατον ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα. Η εικόνα που έχουμε είναι, ότι αυτή η τεράστια κλίμακας έκρηξη εξελίχθηκε τόσο πολύ γρήγορα, που ήταν αδύνατον να εγκαταλειφθεί το νησί. Όταν ξεκίνησαν τα προειδοποιητικά φαινόμενα και κατάλαβαν, ότι κάτι πολύ κακό συμβαίνει οι κάτοικοι δεν είχαν καμμιά δυνατότητα διαφυγής, γιατί ήταν πάρα πολλοί. ΄Ηταν πάνω από 10.000. Ακόμη και εάν όλα τα εμπορικά τους πλοία, που ήταν και πάρα πολλά, είχαν συγκεντρωθεί για να τους βοηθήσουν, πάλι δεν θα προλάβαιναν να εκκενώσουν την πόλη, λόγω του αριθμού τους.
Αλλά το ότι δεν βρέθηκαν ούτε σκελετοί, ούτε συντρίμμια πλοίων στο Ακρωτήρι, οφείλεται στο γεγονός, ότι είναι το μόνο κομμάτι της ξηράς που βρέθηκε και ερευνήθηκε. Το αρχαίο λιμάνι όμως, ακόμη δεν βρέθηκε και μόνον όταν το ανακαλύψουμε και ανασκαφούν τα σημεία, που ήταν συγκεντρωμένοι οι κάτοικοι, γιατί σίγουρα στο λιμάνι θα είχαν συγκεντρωθεί, τότε θα έχουμε σημαντικές και πολύτιμες πληροφορίες για τις τελευταίες δραματικές ώρες της πόλης, όπως και για την τύχη των κατοίκων της. Πιστεύουμε, ότι στο βυθισμένο αρχαίο λιμένα θα βρούμε σκελετούς, όπως έγινε και στο Ερκολάνο, που καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου.
Στην πρώτη φάση της καταστροφής σημειώθηκε ένας πολύ ισχυρός σεισμός και σίγουρα το Ακρωτήρι εγκαταλείφθηκε, διότι οι κάτοικοι του νησιού αυτού είχαν μεγάλη εμπειρία από σεισμούς, όπως φαίνεται από τις συνεχείς ανασυγκροτήσεις και τα διάφορα επίπεδα καταστροφών, που έχει υποστεί η πόλη πριν από την μοιραία τελική της. Βλέπουμε, ότι καταστρέφεται ξανά και ξανά από αλεπάλληλους σεισμούς και ξαναχτίζεται ακόμη καλύτερη, όπως μας δείχνουν οι επεμβάσεις στα κτίρια μετά από κάποιο χτύπημα του Εγκέλαδου. Αμέσως η πόλη εκκενώνεται και τα σωστικά συνεργεία αναλαμβάνουν δράση, όπως γίνεται και σήμερα με την ΕΜΑΚ. Επεμβαίνουν επιλεκτικά σε κτίρια, που μπορεί να έχουν μέσα εγκλωβισμένους ανθρώπους και πολύτιμα αγαθά. Το κομμάτι του Ακρωτηρίου που μελετάμε τώρα, έχει καταστραφεί από παλαιότερο σεισμό, όπως διαπιστώνουμε από τις επεμβάσεις των κτιρίων. Οι δε κάτοικοι, έχοντας πάρει μαζί τους ό,τι πολύτιμο και χρήσιμο είχαν, εγκατέλειψαν την πόλη.


Τέσσερις φάσεις καταγράφονται στους μηχανισμούς απόθεσης των προϊόντων της έκρηξης.
Κατά την πρώτη φάση, δημιουργείται μια μεγάλη εκρηκτική στήλη από τέφρα ύψους 35-36 χλμ. Διαρκεί περίπου 4-6 ώρες και τινάζει στον αέρα περίπου 2 κυβ. χλμ. (4,6 δισεκατομμύρια τόνους) μάγματος. Η τεράστια ενέργεια, που ελευθερώνεται από την εξάτμιση του νερού κονιορτοποιεί μεγάλες ποσότητες μάγματος και τις εκτινάσσει με μεγάλες ταχύτητες (80-150 μέτρα ανά δευτερόλεπτο) και θερμοκρασίες (150-200ο C) καλύπτοντας όλη τη Σαντορίνη με λευκή τέφρα. Οι αλλεπάλληλες αυτές εκρήξεις δημιουργούν συχνά έντονα ωστικά κύματα, τα καταστροφικά αποτελέσματα των οποίων έχουν καταγραφεί σε τμήματα οικιών του προϊστορικού οικισμού.
Στη δεύτερη εκρηκτική φάση νέφος ατμών και τέφρας κινούνται με υψηλές ταχύτητες ακτινοειδώς γύρω από την περιοχή της έκρηξης.
Κατά την τρίτη φάση η περιοχή καλύπτεται με τεράστια ποσά ηφαιστειακής τέφρας.
Κατά την τελευταία φάση εκτοξεύονται παχιά σύννεφα ζεστής κόκκινης τέφρας, η οποία τελικά εναποτίθεται στη γή, ή βυθίζεται στη θάλλασσα.
Το όλο συμβάν, από τις πρώτες εκρήξεις μέχρι και τη δημιουργία της καλδέρας, δεν πρέπει να είχε διάρκεια μεγαλύτερη από λίγα (2-3) εικοσιτετράωρα. Ο όγκος του υλικού, που εκτινάχτηκε υπολογίστηκε σε τουλάχιστον 60 km3 μάγματος ή περίπου 150 δισεκατομμύρια τόνων πετρώματος!

«Ε.Ε.»: Τι ισχύος ήταν αυτή η έκρηξη ; Τι στοιχεία έχουμε;
– Ήταν τεράστια. Ήταν η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη, που γνώρισε ποτέ η Ανθρωπότητα. Σαν να ήταν πολλές βόμβες Χιροσίμα μαζί. Τα πρώτα εικοσιτετράωρα, της έκρηξης σταμάτησε κάθε είδος ζωής σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων! Στην συνέχεια, αρχίζουν τα «τσουνάμι».

Η πρώτη έρευνα που έγινε, για να εντοπισθεί η ισχύς της έκρηξης ήταν, όπως πάντα, στην ξηρά. Αλλά τα στοιχεία για το μέγεθός της, προέρχονται κυρίως από τον υποθαλάσσιο χώρο γύρω από την Σαντορίνη. Τα στοιχεία της ξηράς είναι ο όγκος του μάγματος, που παρήγαγε και ενώ το 2005 εκτιμούσαμε, ότι ο όγκος αυτός ήταν 30 κυβικά χιλιόμετρα, τα έτη 2006 και 2007 μια νέα καλή έρευνα μας έδειξε 60 κυβικά χιλιόμετα πράγμα που αλλάζει πολλά πράγματα, όπως τα « τσουνάμι», στα οποία είχαν αναφερθεί τόσο ο κ. Μαρινάτος, όσο και ο κ. Γαλανόπουλος, αλλά δεν μπορούσαμε να τα τεκμηριώσουμε επακριβώς. Σήμερα όμως, είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε, ότι υπήρξαν «τσουνάμι», τα οποία όμως, δεν ξεπερνούσαν τα 10 μέτρα ήταν δηλαδή μεσαίου μεγέθους. Η έρευνα υπαίθρου, που έγινε στην Κρήτη, έδειξε, ότι τα κύματα είχαν ύψος γύρω στα 8 μέτρα. Το Αιγαίο, μπορεί να είναι Αρχιπέλαγος, αλλά είναι κλειστή θάλασσα και δεν ευνοούνται τα μεγάλα κύματα. Η μοντέρνα κοινωνία, έζησε την έκρηξη του Πιρατούντο, που είναι 20 φορές μικρότερη της Σαντορίνης, όπως και εκείνη του Ταμπόρα, που έχει καταγραφεί στους ιστορικούς χρόνους και είναι ακόμη μικρότερη.

«Ε.Ε.»: Τα « τσουνάμι» είναι που κατέστρεψαν την Μινωϊκή Κρήτη;
– Η Κρήτη, επηρεάζεται από τα συνεχόμενα «τσουνάμι», αλλά έπληξαν μόνον τις παράκτιες περιοχές. ΄Εχουμε εντοπίσει μαζί με τους Αμερικανούς συναδέλφους μας τουλάχιστον τέσσερις θέσεις στην Κρήτη, που έχουν καταστραφεί από αυτά. Αλλά δεν ήταν αρκετά για να καταρρεύσει ξαφνικά ένας τεράστιος πολιτισμός, όπως ο Μινωϊκός. ΄Αλλωστε η Κνωσσός ήταν μακρυά για να επηρεασθεί.
Ακόμη δεν ξέρουμε τα αίτια της καταστροφής του Μινωϊκού Πολιτισμού. Ίσως να ήταν κοινωνικά, μια φυσιολογική παρακμή ενός πολιτισμού, που εξάντλησε τα περιθώρια της εξέλιξής του και όταν μια κοινωνία οδεύει προς την κάθοδο, τότε οι φυσικές καταστροφές την επιταχύνουν. Χαρακτηριστικό είναι, ότι στην εποχή της παρακμής τους αρχίζουν να χτίζουν οχυρωματικά έργα, να οχυρώνουν τις πόλεις με τείχη κ.λπ. ενώ πιο πρίν δεν υπήρχαν. Σίγουρα η καταστροφή του κεντρικού Αιγαίου, που παρέσυρε και τα τριγύρω νησιά θα έπαιξε πολύ σοβαρό ρόλο στην ψυχολογία κατάπτωσης, αλλά και πάλι ήταν αδύνατον να οδηγήσει μια υγιή κοινωνία σε εξαφάνιση. Ακόμη είναι ένα αίνιγμα, ένα άλυτο μυστήριο.


 «Ε.Ε.»: Στην Σαντορίνη, τι είδους κοινωνία είχαμε;
– Στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, στη «συνοικία των πλουσίων», που έχει ανασκαφεί είναι εμφανές, ότι όλοι οι κάτοικοι περνούν καλά, η ευτυχία είναι διάχυτη και δεν υπάρχουν έντονες αντιθέσεις. Εάν αυτή η εικόνα είναι αντιπροσωπευτική, τότε δείχνει μια κοινωνία υγιή, δείχνει μια συσσώρευση πλούτου από την δουλειά τους, όπως και την κατανομή αυτού του πλούτου ισομερώς, για να μην υπάρχουν αντιπάθειες. Δεν υπάρχει θεοκρατία, ούτε στυγνή εξουσία. Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι, χαλαροί, έχουν ωραιότατα σπίτια με τουαλέττες στον δεύτερο όροφο(!), εργάζονται με χαρά, είναι πλούσιοι και απολαμβάνουν την ζωή τους.

«Ε.Ε.»: Στην περίφημη τοιχογραφία του Ακρωτηρίου οι κωπηλάτες, που εμφανίζονται, έχουν σπαστά κουπιά, για να αντιμετωπίζουν τα κύματα.
– Στην προϊστορική Θήρα η Ναυσιπλοϊα ήταν πάρα πολύ ανεπτυγμένη και επιπλέον διέθεταν και πάρα πολύ προηγημένη Τεχνολογία. Αυτό, αποδεικνύεται από το σχήμα του πλοίου, την θέση των κωπηλατών και το πηδάλιο. Κατασκεύαζαν δηλαδή πολύ γερά πλοία, ικανά να ταξιδεύουν πολύ μακρυά με ασφάλεια. Αλλά για το παράξενο σχήμα των κουπιών ακόμη δεν μπορούμε να αποδείξουμε τίποτα. Η τοιχογραφία του Ακρωτηρίου, που είναι πανάρχαια, γιατί δεν βρήκαμε κάτι πιο παλιό επιβεβαιώνει την επικοινωνία της Σαντορίνης με την Πελοπόννησο, γιατί στα απέναντι πλοία, είναι Μεσσήνιοι. Αυτό αποδεικνύεται από τα κράνη τους και γενικά από όλη την αναπαράσταση, που δείχνει να είναι μία πομπή, που έχει σχέση με την Πελοπόννησο.

Ο κλώνος της ελιάς, βάσει του οποίου αναθεωρούνται όλα τα ως τώρα δεδομένα για τις σχέσεις Μινωικού, Μυκηναϊκού και Αιγυπτιακού Πολιτισμών. Αριστερά η τρύπα, απ’ όπου πάρθηκε ο κλώνος της ελιάς, της οποίας οι ρίζες φτάνουν έως κάτω στη σκουρόχρωμη επιφάνεια. Επάνω δεξιά φαίνεται η τρύπα με τον κλώνο και κάτω ο ενός μέτρου κλώνος.

«Ε.Ε.»: Οι σχετικές με τις σχέσεις Μινωικού, Μυκηναϊκού και Αιγυπτιακού Πολιτισμού θεωρίες των αιγυπτιολόγων με τα νέα επιστημονικά δεδομένα ανατρέπονται;
– Πράγματι. Κατ’ αρχάς εάν ψάξετε στην Αίγυπτο για χρονολογήσεις, που να βασίζονται στην μέθοδο του C 14 δεν θα βρείτε ούτε μία. Οι ΄Αγγλοι και οι άλλες Σχολές Αρχαιολογίας δημιούργησαν μια ολόκληρη κλίμακα χρονολόγησης, που είχε ως βάση της τις ηλικίες των Φαραώ και την διάρκεια της βασιλείας τους. Σήμερα όμως, διαπιστώνουν, ότι κάποιοι Φαραώ λείπουν, ενώ μερικοί έχουν ίδια ονόματα. Συνεπώς η χρονολογία έκρηξης, που μας έδωσαν δεν ήταν τεκμηριωμένη, όπως το σημερινό 1.613 π. Χ.. Υπάρχει μεγάλη διαφορά, την οποία δεν μπορούν να καλύψουν.

«Ε.Ε.»: Το ηφαίστειο της Θήρας θα επανενεργοποιηθεί και θα εκραγεί;
– Σίγουρα περιμένουμε, ότι η Σαντορίνη θα έχει και άλλη έκρηξη. Απλά, οι εκρήξεις που περιμένουμε, δεν θα έχουν την ισχύ της Μινωϊκής, διότι η Σαντορίνη δίνει εκρήξεις αυτού του μεγέθους κάθε 15.000 με 20.000 χιλιάδες χρόνια. Τότε έχει την δυνατότητα να συσσωρεύσει την ενέργεια μιάς Μινωϊκής έκρηξης. Στο μεσοδιάστημα, σημειώνονται εκρήξεις, όπως εκείνες που γνωρίσαμε το 1925, το 1940 και το 1950. Είναι αδύνατον να υπάρξει κάτι παρόμοιο, μόνον 3.000 χρόνια μετά. Μετά από 10. 000 χρόνια ίσως, διότι σιγά – σιγά μεγαλώνουν και τα διαστήματα αυτά, λόγω της σύγκλισης των τεκτονικών πλακών. Η όλη διαδικασία, φαίνεται λίγο -λίγο να χαμηλώνει ταχύτητα, που σημαίνει ότι παράγει λιγώτερο μάγμα στον χώρο και συνεπώς, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συσσωρευθεί.



μειωμένη η κίνηση των επιβατών των πλοίων ειδικά για Κυκλάδες και από έλληνες ταξιδιώτες ως αποτέλεσμα των γενικότερων ανακατατάξεων αλλά και της οικονομίας

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του in.gr http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500017146

Απώλειες παρουσίασε φέτος τον Ιούλιο η επιβατική και η εμπορική κίνηση από το λιμάνι του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, καθώς τα capital controls που επιβλήθηκαν στις τράπεζες δεν άφησαν ανεπηρέαστο τον κλάδο.

Μειωμένα είναι και τα δρομολόγια πλοίων, ενώ ελάχιστη μείωση παρουσιάζει η έξοδος επιβατών, οχημάτων φορτηγών και δικύκλων για τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Κύκλοι της αγοράς ελπίζουν ότι η επιβατική κίνηση τον Αύγουστο θα κυμανθεί σε καλύτερα επίπεδα ωστόσο άγνωστο παραμένει αν θα έχει αποκλίσεις σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, στα οποία δεν περιλαμβάνεται η κίνηση τριών ημερών (12, 16 και 29 Ιουλίου) από τον Πειραιά πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο 602 αναχωρήσεις πλοίων με 474.488 επιβάτες για νησιά του Αιγαίου. Ταξίδεψαν επίσης 57.766 ΙΧ αυτοκίνητα, 14.223 φορτηγά και 12.772 δίκυκλα.

Σε σχέση με πέρυσι, φέτος είχαμε 92.549 λιγότερους επιβάτες, 14.017 λιγότερα ΙΧ αυτοκίνητα, 3.100 φορτηγά και 2.621 δίκυκλα.

Για τον Αργοσαρωνικό, πραγματοποιήθηκαν φέτος τον Ιούλιο 1.051 απόπλοι πλοίων έναντι 1.058 το προηγούμενο έτος. Αναχώρησαν 155.575 επιβάτες έναντι 155.419 πέρυσι, 12.351 ΙΧ αυτοκίνητα έναντι 12.930 το 2014, 953 φορτηγά έναντι 1.005 και 6.079 δίκυκλα έναντι 6.218.

Από το λιμάνι της Ραφήνας τον φετινό Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν 346 απόπλοι, ενώ αναχώρησαν 148.942 επιβάτες, 22.893 ΙΧ, 1.616 φορτηγά και 3.746 δίκυκλα.

Φέτος τον Ιούλιο αναχώρησαν από το λιμάνι της Ραφήνας 20.401 λιγότεροι επιβάτες, -2.874 ΙΧ αυτοκίνητα, -402 φορτηγά και -426 δίκυκλα.

Από το λιμάνι του Λαυρίου τον Ιούλιο του 2015 πραγματοποιήθηκαν 150 αναχωρήσεις πλοίων και αναχώρησαν 34.386 επιβάτες, 7.781 ΙΧ αυτοκίνητα, 584 φορτηγά και 946 δίκυκλα.


Φέτος αναχώρησαν από το Λαύριο 4,566 λιγότεροι επιβάτες, 796 ΙΧ αυτοκίνητα, 95 φορτηγά και 139 δίκυκλα.

στην Κω μετέβει (5.8) ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - στοιχεία σχετικά με τα δεδομένα και την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Ν. Αιγαίου που δέχονται μεγάλους αριθμούς μεταναστών - προσφύγων

Έτοιμη να συνδράμει η Περιφέρεια μετά την νομοθετική ρύθμιση που της παρέχει την δυνατότητα αποφασιστικής παρέμβασης στην διαχείριση του φαινομένου

Στην Κω μεταβαίνει την Πέμπτη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με τον Αντιπεριφερειάρχη και Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΝΑΙ, προκειμένου να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς εκτιμάται ότι αυτήν την περίοδο βρίσκονται στο νησί περί τα 3.000 άτομα.

Όπως έκανε γνωστό σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ψηφίστηκε τελικώς από την Βουλή η τροπολογία που ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Βούτση, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εκτελούν δαπάνες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Η ψήφιση της τροπολογίας, για την καθυστέρηση της οποίας ο κ. Χατζημάρκος είχε επικρίνει έντονα την κυβέρνηση, δίνει την δυνατότητα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να συμβάλει άμεσα και καθοριστικά για την ανακούφιση του προβλήματος. «Η τροπολογία πέρασε, πάμε στην Κω με την δυνατότητα μεγαλύτερου βαθμού παρέμβασης» ανέφερε και πρόσθεσε ότι ανάλογες παρεμβάσεις θα ακολουθήσουν και για την Λέρο και την Κάλυμνο, νησιά όπου το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης καθημερινά διογκώνεται.

Ειδικότερα, η παράγραφος 10, του άρθρου 14, του νόμου 4332/15 της 9ης Ιουλίου 2015, προβλέπει  τα εξής: «Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού και φορείς αυτών δύνανται, για την αντιμετώπιση έκτακτων και επειγουσών αναγκών και κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, να συνάπτουν συμβάσεις για την κάλυψη αναγκών προσωρινής στέγασης, σίτισης, άμεσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εξασφάλισης ειδών πρώτης ανάγκης και μεταφοράς από τα σημεία άφιξης προς τις προσωρινές ή μόνιμες εγκαταστάσεις φιλοξενίας, εντός των γεωγραφικών ορίων τους, νεοεισερχόμενων πολιτών τρίτων χωρών. Οι ανωτέρω δαπάνες καταβάλλονται από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού των οικείων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων τους ύστερα από απόφαση του οικείου οργάνου κατόπιν σχετικής γνώμης της οικείας Αστυνομικής ή Λιμενικής Αρχής κατά περίπτωση, η οποία στοιχειοθετεί τον έκτακτο επείγοντα χαρακτήρα των σχετικών συμβάσεων. Κατά την εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 26 και 30 του Ν. 4251/2014».
Στην Κω, ο Περιφερειάρχης συγκαλεί ευρεία σύσκεψη φορέων, το πρωί της Παρασκευής, όπου θα συζητηθούν οι τρόποι παρέμβασης. Η Περιφέρεια προτίθεται να συνδράμει στην επίλυση του προβλήματος της στέγασης (διαμόρφωση των χώρων που υποδεικνύονται από τους αρμόδιους φορείς), προκειμένου η διαδικασία της ταυτοποίησης να μην γίνεται στο κέντρο της πόλης που αποτελεί «βιτρίνα του νησιού, της μεταφοράς και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης  μεταναστών και προσφύγων.

Ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε για μια ακόμη φορά, με τρόπο απολύτως σαφή και κατηγορηματικό ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών, παρά μόνο την διαμόρφωση χώρων πρώτης υποδοχής, για την διαδικασία ταυτοποίησης, προκειμένου να αναχωρούν το συντομότερο δυνατόν από το νησί.

Αναφερόμενος στα φαινόμενα αντιδράσεων  στις τοπικές κοινωνίες, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και δεν λύνεται ούτε με στρουθοκαμηλισμούς, ούτε με κάποιο μαγικό τρόπο, αλλά μόνο μέσα από συνεργασία και συνεννόηση. «Μπορούμε και επιβάλλεται να προστατεύσουμε τα νησιά μας» ανέφερε και δήλωσε ότι κατανοεί τους φόβους και την αγωνία των κατοίκων των νησιών. Παράλληλα αιτιολόγησε και τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων, οι οποίες οφείλονται, όπως είπε, στην επιφυλακτικότητα απέναντι στις κυβερνήσεις και στην διαχρονική αναξιοπιστία τους ως προς τις υποσχέσεις που έδιναν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά και στην επικρατούσα λογική του «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».

Βασική προϋπόθεση για την ταχύτερη προώθηση προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στο κέντρο, είναι η επίσπευση της διαδικασίας ταυτοποίησης, η οποία, λόγω υποστελέχωσης των αστυνομικών υπηρεσιών, έχει καταστεί χρονοβόρα – μετανάστες μένουν έως και 25 μέρες στην Κω μέχρι να ταυτοποιηθούν – ενώ οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει την διεκπεραίωσή της, έχουν εξαντληθεί από τον υπέρογκο φόρτο εργασίας.

Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι είναι διαρκές και επαναλαμβανόμενο το αίτημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για άμεση ενίσχυση του αριθμού των αστυνομικών και λιμενικών στα νησιά όπου το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση, με την μεταφορά προσωπικού από άλλες περιοχές της χώρας.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι έτοιμη να συνδράμει αποφασιστικά στην ανακούφιση του προβλήματος και στα νησιά της Λέρου και της Καλύμνου. Στην Λέρο βρίσκονται περί τους 600 μετανάστες και αναζητείται νέος χώρος για την προσωρινή παραμονή τους, καθώς η Βίλα Άρτεμις δεν επαρκεί. Στην Κάλυμνο, μέχρι στιγμής, δεν έχει υποδειχθεί χώρος, ενώ και εκεί το φαινόμενο λαμβάνει συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις.


Γ. Βρούτσης: «εκμηδενίζονται μέσω του Χρηματιστηρίου οι αποταμιεύσεις εργαζομένων και συνταξιούχων μέσω των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων της πατρίδας μας»

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Α.Π. 4366/4.08.2015) με τίτλο «Σε ελεύθερη πτώση η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων».
Ειδικότερα, το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Από την έναρξη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η περιουσία των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης καθημερινά μειώνεται. Οι ατυχείς επιλογές της κυβέρνησης σε συνδυασμό με το συνεχώς επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον έχουν καθοριστική επίπτωση στην περιουσία των ταμείων.
Μετά από την αναγκαστική «απαλλοτρίωση» από το δημόσιο των ρευστών διαθεσίμων τους και την επιβολή των capital control, το χθεσινό πτωτικό άνοιγμα του χρηματιστηρίου Αθηνών επιβεβαίωσε το «κραχ» στην περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων.
Η κυβερνητική ανευθυνότητα, οι διαρκείς παλινωδίες και η απώλεια εμπιστοσύνης στη χώρα. Το σχέδιο επιστροφής στη δραχμή, το κλείσιμο των τραπεζών και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων της κυβέρνησης, οδήγησαν τις αγορές σήμερα στο να απαξιώνουν την περιουσία των ταμείων της πατρίδας μας.
Τα ασφαλιστικά ταμεία με την επερχόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη μη συμμετοχή τους σε αυτήν, αναμφίβολα θα χάσουν το σύνολο των κεφαλαίων που έχουν επενδύσει σε τραπεζικές μετοχές.
Επειδή, η ανωτέρω κατάσταση εκμηδενίζει τις αποταμιεύσεις ετών εργαζομένων και συνταξιούχων μέσω των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων της πατρίδας μας.
Επειδή, η δυσμενής αυτή εξέλιξη αναμένεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη θέση εκατομμυρίων συνταξιούχων και εργαζομένων και να πλήξει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του ασφαλιστικού μας συστήματος.
Επειδή, η απώλεια της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πολλά υποσχόμενες προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης περί διασφάλισης και βελτίωσης των αποθεματικών των ταμείων, καταβολής 13ης σύνταξης, μη εφαρμογής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αύξησης των συντάξεων κα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1.         Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων;
2.         Ποια είναι η αποτίμηση των κινητών αξιών (ομόλογα, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, κοινό κεφάλαιο Τραπέζης της Ελλάδος, κλπ), τις οποίες κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, με τρέχουσες τιμές και ποια ήταν η αντίστοιχη αποτίμηση των κινητών αξιών των ταμείων κατά την έναρξη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ιανουάριος 2015);

3.         Ποιο είναι το ύψος των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί άμεσα σε τραπεζικές μετοχές (μέση τιμή κτήσης επί τεμάχια);»

Τρίτη, Αυγούστου 04, 2015

Επιμελητήριο Κυκλάδων : καμία συναλλαγή στις 7.8 λόγο αναβάθμισης των πληροφοριακών του συστημάτων

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων ενημερώνει το κοινό και τα μέλη του ότι την Παρασκευή 07/08/2015 δεν θα πραγματοποιηθεί καμία συναλλαγή λόγω αναβάθμισης των πληροφοριακών συστημάτων της υπηρεσίας. Αυτό θα ισχύσει για το γραφείο της Σύρου, αλλά και για τα τοπικά γραφεία στα 7 νησιά (Άνδρος, Τήνος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μήλος, Μύκονος). Από τη Δευτέρα 10/08/2015 οι συναλλαγές με το κοινό θα πραγματοποιούνται κανονικά.

συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαννετίδη με στελέχη του Περιφερειακού Γραφείου του ΣΕΤΕ για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων

Η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ΣΕΤΕ για την καταγραφή και προβολή των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας,  ήταν το αντικείμενο συνάντησης του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα  Φιλήμονα Ζαννετίδη, με τα στελέχη του Περιφερειακού Γραφείου Νοτίου Αιγαίου του ΣΕΤΕ,  Δώρα Αναστασιάδη και Κυριάκο Ερίνη.

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας που καταβάλλει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων και η ανάδειξή τους ως ένα συγκριτικό πλεονέκτημα των νησιών της Περιφέρειας για την ενίσχυση ειδικών μορφών τουρισμού.
Τονίστηκε  το αυξημένο ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί για  την γαστρονομία, τον οινοτουρισμό, τα τοπικά προϊόντα και την τοπική κουζίνα, ως εμπειρίες του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε από το Περιφερειακό Γραφείο του ΣΕΤΕ για την έναρξη της διαδικασίας αποτύπωσης των  τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας και ζήτησε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τοπικά προϊόντα, τους τοπικούς παραγωγούς, τα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

Η αποτύπωση αυτή γίνεται προκειμένου να αναδειχτεί και να εμπλουτιστεί με κάθε δυνατό τρόπο το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας και των κατά τόπους προορισμών, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης της Περιφέρειας και της δημιουργίας του Οδικού Χάρτη Δράσεων για το Νότιο Αιγαίο, που προετοιμάζει ο ΣΕΤΕ, το Ινστιτούτο του (ΙΝΣΕΤΕ) και η Marketing Greece.  Η καταγραφή αυτή, σε επόμενο στάδιο  θα αποτελέσει την βάση και για τον  σχεδιασμό ενός ευρύτερου έργου, για  τη διασύνδεση πρωτογενή και τριτογενή τομέα.

Συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες προβολής των τοπικών προϊόντων και των γαστρονομικών εμπειριών της Περιφέρειας στην διαδικτυακή κοινότητα.


υδατοδρόμια, θεσμικό πλαίσιο λιμένων και ενδοκυκλαδικές συνδέσεις, στην ατζέντα της συνάντησης του Περιφερειάρχη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας

Πλήρης υιοθέτηση από τον Υπουργό  του σχεδιασμού της Περιφέρειας για τα υδατοδρόμια και επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του δικτύου

Το δίκτυο των υδατοδρομίων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η επίλυση του προβλήματος των ενδοκυκλαδικών συνδέσεων και η χάραξη οδικού χάρτη για την  θεσμική διαδικασία νομιμοποίησης των λιμένων, απετέλεσαν τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης που είχε σήμερα, Τρίτη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας κ. Θεόδωρο Δρίτσα.

Στην συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Ναυτιλίας συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Δημήτρης Σκιαδάς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο δίκτυο των υδατοδρομίων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας υιοθέτησε πλήρως τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τον στόχο της για την λειτουργία όσο γίνεται περισσότερων υδατοδρομίων εντός του 2016. Για το σκοπό αυτό ο κ. Δρίτσας δεσμεύτηκε για την στενή συνεργασία Περιφέρειας και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, ώστε να επιταχυνθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου, τα νησιά της Περιφέρειας να αποκτήσουν υδατοδρόμια το συντομότερο δυνατόν.

Εκτενής  συζήτηση έγινε για το μεγάλο και διαχρονικό πρόβλημα της νομιμοποίησης των λιμανιών, ζήτημα  το οποίο βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς διαθέτει 115 λιμάνια, εκ των οποίων 2 είναι  διεθνούς σημασίας, 4 εθνικής,  3 μείζονος και 106  τοπικής σημασίας. Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι η διευθέτηση του θέματος αυτού αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την δρομολόγηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που τόσο έχουν ανάγκη, υπό τις σημερινές συνθήκες, τα νησιά της Περιφέρειας αλλά και η χώρα συνολικά.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας συμφώνησε στην ανάγκη έναρξης της διαδικασίας χάραξης ενός οδικού χάρτη νομιμοποίησης των λιμένων, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία , αλλά και στην ανάγκη προετοιμασίας νομοθετικών παρεμβάσεων προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που σήμερα παρεμβάλλονται στην εν λόγω διαδικασία.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου επανέλαβε την πρόταση που και πέρυσι είχε καταθέσει στην τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που θα απλοποιεί και θα επιταχύνει την διαδικασία νομιμοποίησης των λιμανιών. Διατύπωσε μάλιστα την προθυμία του για συνεργασία με το Υπουργείο στο θέμα αυτό, με όλους τους δυνατούς τρόπους και παρότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο κ. Δρίτσας από την πλευρά του δεσμεύτηκε να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση, ζητώντας  την συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για αυτό το μείζονος εθνικής σημασίας θέμα.

Μεταξύ των θεμάτων που ετέθησαν στην συνάντηση ήταν και το πρόβλημα των ενδοκυκλαδικών συνδέσεων, με την διαδικασία αναζήτησης δεύτερου σκάφους να είναι σε εξέλιξη.

Οι κκ Δρίτσας και Χατζημάρκος συμφώνησαν να υπάρξει προσεχώς και νέα συνάντηση, ειδικά για το θέμα των αφαλατώσεων στα άνυδρα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Κυριακή, Αυγούστου 02, 2015

νέος κανονισμός χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δημοτικού Αθλητικού Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Οργανισμού Σαντορίνης

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Νέα δεδομένα και νέα λογική κυριαρχούν στην προσπάθεια του Δημοτικού Αθλητικού Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Οργανισμού Σαντορίνης να αξιοποιήσει τις αθλητικές του εγκαταστάσεις προς όφελος των πολιτών. Με γνώμονα το συμφέρον του Θηραίου πολίτη, ο οποίος επιβαρύνεται μεν κάθε χρόνο με τα έξοδα συντήρησης, αλλά δεν διαπιστώνει προς αυτόν ανταποδοτικότητα, ο Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. προωθεί διαφορετική οπτική.

Κυρίαρχο μέλημα πλέον, θα είναι η απόδοση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων στους δημότες. Αυτό θα γίνει, είτε με τις ώρες κοινού, είτε με τις δραστηριότητες του Οργανισμού, όπως προγράμματα μαζικού αθλητισμού κ.λπ. Επομένως, οι δημότες θα ωφελούνται από τους χώρους που τους ανήκουν, από δύο κατευθύνσεις.

Ο Οργανισμός όμως, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος ή αδιάφορος στην όλη διαδικασία ενεργοποίησης των πολιτών, μέσω των αθλητικών σωματείων που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του. Μάλιστα, το πλήθος των επιτυχιών σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, καταδεικνύει από μόνο του το έργο που γίνεται από τα σωματεία, ανεξαρτήτως αθλήματος που υπηρετούν.

Χρειάζεται όμως, ένας ορθολογισμός. Απαιτείται μια σαφής συμμετοχή όλων στη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων, με βάση κριτήρια αντικειμενικά, αξιολογικά, παραμετροποιημένα.
Για τους λόγους αυτούς, ο Οργανισμός έχει ετοιμάσει μια νέα Κανονιστική Διάταξη. Σε αυτή, εισάγονται τα νέα δεδομένα:

1. Χρήση των εγκαταστάσεων από δημότες, δραστηριότητες του Δ.Α.Π.Π.ΟΣ και Αθλητικά Σωματεία.
2. Ανοιχτές εγκαταστάσεις για όλους, χωρίς αποκλεισμούς (γήπεδα ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, αντισφαίρισης, πετοσφαίρισης κ.α.)
3. Διαμόρφωση κανόνων στη λειτουργία τους.
4. Αντιστοίχηση χρήσης με κόστος λειτουργίας – συντήρησης, με βάση μετρήσιμα κριτήρια.

Ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης, επομένως, επιδιώκει, από τη μια να αποδοθούν οι εγκαταστάσεις στους δημότες, από την άλλη, να υπάρχει ομαλή αξιολόγηση των σωματείων που τις χρησιμοποιούν.
Για τον λόγο αυτόν, εισάγονται αντικειμενικά κριτήρια, στη βάση του μελετημένου, πλέον, κόστους συντήρησης και λειτουργίας τους.

Έτσι, επιχειρείται η εισαγωγή κριτηρίων που σχετίζονται με:
•           αριθμό αθλητών
•           διακρίσεις σωματείων
•           πιθανή διάκριση αθλητών σωματείων σε εθνικό επίπεδο ή συμμετοχές σε εθνικές ομάδας
•           επιστημονικός τρόπος λειτουργίας του σωματείου, κ.α.

Οι λεπτομέρειες αυτές, καθώς και το κόστος χρήσης των εγκαταστάσεων, είναι αντικείμενο της νέας Κανονιστικής Διάταξης, η οποία συντόμως θα γνωστοποιηθεί στους ιθύνοντες όλων των σωματείων. Θα ακολουθήσει περίοδος διαβούλευσης εντός του καλοκαιριού, προκειμένου από τον Σεπτέμβριο, να υπάρξει ουσιαστική, σαφής και συγκεκριμένη χρήση όλων των δημοτικών εγκαταστάσεων, από τον κάθε δημότη και κάτοικο, αλλά και από τα σωματεία.


Με τιμή, ο Πρόεδρος Τζούρος Ελευθέριος

IFESTIA 2015 (21-23.8) – ανακοίνωση της επάρχου Θήρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Η εκδήλωση ‘Ifestia 2015’, αγκαλιάζεται για πρώτη φορά από την Π.Ν.Α. μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο στήριξης και οργανωμένης προώθησης του νησιού μας στον Παγκόσμιο Τουριστικό Χάρτη, με όχημα εκδηλώσεις Παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι για πρώτη χρονιά, η Π.Ν.Α. στηρίζει και πλαισιώνει τη γνωστή σε όλους εκδήλωση Παρκούρ, ‘Red Bull Art of Motion’, που θα πραγματοποιηθεί και φέτος στις 3 Οκτωβρίου στο νησί μας, στην περιοχή της Οίας και προσφέρει Παγκόσμια προβολή σε 350 εκατομμύρια θεατές ανά χρόνο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η οπτική γωνία αλλάζει !!!

Η εκδήλωση ‘Ifestia’, αξίζει και πρέπει δικαιωματικά στο εγγύς μέλλον να κερδίσει μία θέση στο καλεντάρι των Παγκόσμιων Εκδηλώσεων, με προδιαγραφές και δεδομένα, ώστε :

1)         Να αποδώσουμε τιμή στο Ηφαίστειο μας , που είναι η ‘Μήτρα’ της σημερινής Θήρας, μέσα από προγράμματα ενημέρωσης, εκπαίδευσης, προώθησης, προβολής και προστασίας αυτού του ενεργού πυρήνα της ανάπτυξης μας.
2)         Να αποδώσουμε τιμή σε ενεργούς πυρήνες αυτού του νησιού, όπως οι μόνιμοι κάτοικοι της Σαντορίνης, που είναι εδώ πάνω σε αυτό το ενεργό Ηφαίστειο, γενεές τώρα, στηρίζουν και οδηγούν την ανάπτυξή του, χειμώνα καλοκαίρι υπό όποιες συνθήκες και σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα των τελευταίων 40 χρόνων, οδήγησαν τη Σαντορίνη στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς Παγκοσμίως.
3)         Τα Παγκόσμια Μ.Μ.Ε. να δείξουν ακόμη μια φορά το δρόμο και τη μοναδικότητα αυτού του Τουριστικού προορισμού και να απογειώσουν την αναγνωρισιμότητα της Σαντορίνης.
Το Πρόγραμμα αυτής της Νέας εκδήλωσης, συνοδευόμενο από την Ενέργεια και τη Λάμψη του Ηφαιστείου μας, θα περιλαμβάνει μουσικά δρώμενα και δραστηριότητες σε όλη την έκταση του νησιού από την πιο Νότια πλευρά του έως και την Βορειότερη, αναδεικνύοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά, φέρνοντας ήχους αλλά και παραδόσεις από το βαθύ παρελθόν μας έως και σύγχρονα ακούσματα του κόσμου.

Παρασκευή 21.8.2015 / Μεγαλοχώρι, Εμπορείο
Σάββατο 22.8.2015 / Καμάρι, Οία
Κυριακή 23.8.2015 / Φηρά

Ας συμμετέχουμε λοιπόν  σε αυτή τη Γιορτή με όλη μας την καλή διάθεση και ας της δώσουμε την πίστωση χρόνου που χρειάζεται κάθε νέα αρχή, ώστε να φτάσει στο επιθυμητό στόχο και αποτέλεσμα, να γίνει μία Παγκόσμια εκδήλωση, και να αποτελεί ετησίως μαζί με την εκδήλωση του Παρκούρ ακόμη ένα δυνατό όχημα – εκδήλωση επικοινωνίας του νησιού μας στην Παγκόσμια πλατφόρμα.


Η  ΕΠΑΡΧΟΣ ΘΗΡΑΣ ΘΕΩΝΗ  ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΥ