Τετάρτη, Ιανουαρίου 05, 2011

ατμόσφαιρα μεσοπολέμου στην Ευρώπη

 Ένα πολύ ωραίο κείμενο δημοσιευθηκε χθές. Στην σελίδα www.sofokleous10.gr. Η Σελίδα αναφέρεται σε αναλύσεις και σχόλια σχετικά με την πορεία μετοχών του Χ.Α. καθώς και την πορεία του ιδίου... Πλήν όμως φιλοξενούνται και κείμενα με γενικότερες πολιτικές αναλύσεις.
Ένα εκ των οποίων αυτό που ακολουθεί, στο οποίο μπορείτε να διαβάσετε μια πολύ ενδιαφέρουσα και προσεγμένη προσέγγιση για τον καινοφανή Γερμανικό ιμπεριαλισμό (οχι, οχι.. το κείμενο εχει γραφτεί απο συνάδελφο .. τεχνοκράτη, του οικονομικού..!)

Ευνόητο είναι το γεγονός ότι όλοι οι Έλληνες ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τα δεινά που επιφέρει στο λαό μας η οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου κατ’ εντολήν της ΕΕ και του ΔΝΤ, καθώς μάλιστα αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την Ελλάδα στην χρεοκοπία μέσω των απαιτήσεων του διαβόητου πλέον Μνημονίου. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές με τα σοβαρά πολιτικά μηνύματα επέτειναν το κλείσιμο της ελληνικής κοινωνίας στον εαυτό της, μέσα σε ένα κλίμα φόβου και αγωνίας για το άμεσο μέλλον. Η «Ελλάδα της μιζέριας», που δημιούργησε η πολιτική συνεργασία κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ δείχνει φυσιολογικά ελάχιστη διάθεση να ασχοληθεί με τα όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο και πρωτίστως στην Ευρώπη. Αν οι Έλληνες έστρεφαν το βλέμμα τους προς τα έξω, η αλήθεια είναι ότι θα ανησυχούσαν πολύ περισσότερο. Δεν αναφερόμαστε μόνο στην πραγματικά ανατριχιαστική διαδικασία μέσω της οποίας οι Γερμανοί, η ΕΕ και Άγγλοι έλιωσαν την Ιρλανδία, πειθαναγκάζοντάς την να υπαχθεί στον ατιμωτικό μηχανισμό «διάσωσης» παρά τη σθεναρή αντίσταση ακόμη και της κυβέρνησης της, η οποία πιθανότατα σύντομα θα ανατραπεί.

Παγκόσμια ανησυχία
Η παγκόσμια οικονομική κρίση προκάλεσε μια κατάσταση η οποία προκαλεί πλέον σοβαρότατες ανησυχίες όχι μόνο οικονομικές και νομισματικές, αλλά και πολιτικές. Ο παράγοντας που διαταράσσει τους συσχετισμούς δυνάμεων είναι η Γερμανία- όχι μόνο, αλλά πρωτίστως. Είκοσι χρόνια μετά την ενοποίηση της ως αποτέλεσμα της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης και του στρατοπέδου του «υπαρκτού σοσιαλισμού», η Γερμανία αισθάνεται παντοδύναμη στην Ευρώπη. Αξιοποιώντας την ΕΕ και το ευρώ υπέρ της, η Γερμανία ενίσχυσε αποφασιστικά τον ηγεμονικό της ρόλο στη Γηραιά Ήπειρο. Περιθωριοποίησε εντελώς τη Βρετανία, εγκατέλειψε την προνομιακή μεταχείριση που έδειχνε προς τη Γαλλία επί σαράντα ολόκληρα χρόνια μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να την αξιοποιεί ως φύλλο συκής για να μην προκαλέσει αντιδράσεις στους ευρωπαϊκούς λαούς η εκ νέου γιγάντωση της Γερμανίας, η οποία έπνιξε την Ευρώπη στους ωκεανούς αίματος των δυο παγκόσμιων πολέμων του 20ού αιώνα. Αποτίναξε τα στρατιωτικά δεσμά των ΗΠΑ που ήταν υποχρεωμένη να ανέχεται όσο υπήρχε η ΕΣΣΔ και ο κίνδυνος πολέμου των δυο συστημάτων.

Το Δ’ Ράιχ
Η ΕΟΚ και η ΕΕ στη συνέχεια, οι οποίες υποτίθεται ότι θα τιθάσευαν τη γερμανική επιθετικότητα και θα την εγκλώβιζαν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης μιας πολύπλευρης συνεργασίας των ευρωπαϊκών κρατών, απέτυχαν παταγωδώς σε αυτή την αποστολή τους. Το Βερολίνο ανέχτηκε αρχικά μια ΕΟΚ συνεργασίας ευρωπαϊκών εθνών. Στη συνέχεια όμως μετέτρεψε την ΕΟΚ και κυρίως την ΕΕ (από το 1992 κι έπειτα) σε μοχλό ενίσχυσης της κυριαρχίας της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Σήμερα φτάσαμε πλέον στο σημείο όπου η γερμανική ηγεσία δείχνει αποφασισμένη να εγκαταλείψει ακόμη και τα προσχήματα. Αρνείται τον επίπονο και σαφώς πιο δαπανηρό δρόμο της συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού πόλου στο διεθνές σκηνικό, ενός πόλου που αυτονόητο είναι ότι θα βρίσκεται υπό γερμανική ηγεμονία, αλλά ταυτόχρονα θα ενέχει σοβαρά στοιχεία συνεταιρισμού με τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις και παράλληλα θα φροντίζει να χρηματοδοτεί μια πορεία σύγκλισης προς τα άνω του βιοτικού επιπέδου των ευρωπαϊκών χωρών. Το Βερολίνο δείχνει αποφασισμένο να μεταλλάξει την ΕΕ σε ένα πλήρως πειθαρχημένο προς της γερμανική ηγεσία στρατόπεδο. Από την «Ευρώπη των εθνών» που ονειρευόταν και υποστήριζε ο Γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκολ τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, οδηγηθήκαμε στη «ΕΕ των κρατών περιορισμένης εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας» και τώρα οι Γερμανοί απαιτούν να μετατρέψουν τα ευρωπαϊκά κράτη σε… «επαρχίες του Δ’ Ράιχ»!

«Δημοσιονομικό Νταχάου»
Η νέα στρατηγική της Γερμανίας εμπεριέχει ορισμένες πολύ σοβαρές αλλαγές. Πρώτον, το Βερολίνο δεν επιθυμεί πλέον η ηγεμονία του να κατοχυρώνεται μέσω της ταχύτερης γερμανικής ανάπτυξης εντός ενός πλαισίου γενικευμένης ευρωπαϊκής ευημερίας. Αντιθέτως, όπως αποδεικνύεται από την υστερία επιβολής προγραμμάτων λιτότητας σε όλη την ΕΕ κατ’ απαίτηση της Γερμανίας, η σημερινή κυβέρνηση του Βερολίνου επιδιώκει την καθολική πτώση (!) του βιοτικού επιπέδου όλων των λαών της Ευρώπης. Η γερμανική ηγεσία μετατρέπει έτσι ολόκληρη την Ευρωζώνη και την ΕΕ σε ένα απέραντο… «δημοσιονομικό Νταχάου», όπου θα ρίχνονται ο ένας μετά τον άλλο οι ευρωπαϊκοί λαοί προκειμένου να «αναμορφωθούν» σε έναν πολύ πιο «σπαρτιατικό» τρόπο ζωής. Μέσω της πτώσης των αμοιβών, των μισθών και των τιμών στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, επιδιώκει το Βερολίνο να επεκτείνει στις χώρες αυτές την επιχειρηματική δραστηριότητα, την κατοχή περιουσιών από Γερμανούς και την απόλαυση υπηρεσιών με χαμηλότερα γερμανικά έξοδα. Δεύτερον, η Γερμανία δεν τάσσεται πλέον υπέρ της εύκολης διεύρυνσης της ΕΕ με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες φυσικά δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία. Τρίτον, αλλάζει η γερμανική γραμμή και στο θέμα του ευρώ. Ενώ μέχρι τώρα ίσχυε η πολιτική βούληση του Βερολίνου να εντάσσεται αμέσως στο ευρώ όποια χώρα ήθελε, τώρα η Γερμανία θέλει το ευρώ πιο σκληρό, σε βαθμό που όχι μόνο η ένταξη μιας χώρας στην Ευρωζώνη δυσκολεύει αισθητά, αλλά και τίθεται πλέον επί τάπητος το θέμα αποβολής μιας χώρας από το ευρώ, αν αυτή αρνείται ή αδυνατεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του γερμανικού «δημοσιονομικού Νταχάου» της ΕΕ!

«Συντεταγμένη χρεοκοπία»
Η συμπεριφορά της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα και την Ιρλανδία αποσκοπεί βεβαίως πρωτίστως στον παραδειγματισμό των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης και της ΕΕ και στον εξαναγκασμό τους να αποδεχτούν την υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου. Η υπόθεση όμως δεν σταματά εκεί. Το Βερολίνο δελεάζεται από την ιδέα ακόμη και να πετάξει έξω από το ευρώ κάποιες μικρές χώρες που τις θεωρεί «άχρηστες», προκειμένου να αποδεχτούν εκούσες ακούσες οι υπόλοιπες να μεταβληθούν σε πειθαρχημένες επαρχίες του Δ’ Ράιχ! Στην Ευρώπη μαίνεται πλέον η συζήτηση αν το ευρώ θα επιβιώσει με τη σημερινή του μορφή ή αν θα μετατραπεί σε νόμισμα μόνο μιας ομάδας χωρών του νέου γερμανικού Ράιχ. Όσο για την ανυπαρξία από το ευρώ, αυτή παρακάμπτεται μέσω της «συντεταγμένης χρεοκοπίας» κρατών που εισηγούνται οι Γερμανοί και την οποία θα περάσουν με πραξικοπηματικό τρόπο στην ΕΕ. Η «συντεταγμένη χρεοκοπία» αποσκοπεί ακριβώς στην εξόντωση των χωρών της ΕΕ που θα εμφανίζονται απρόθυμες να εκτελέσουν τις εντολές του Βερολίνου.

Παρίσι – Λονδίνο
Η γερμανική στρατηγική αναστατώνει όχι μόνο τις χώρες της ΕΕ, αλλά και τη Γαλλία και τη Βρετανία, οι οποίες διαβλέπουν τους κινδύνους. Παρά τις αβυσσαλέες αντιθέσεις τους, Παρίσι και Λονδίνο προέβησαν τον περασμένο μήνα σε μια πρωτοφανή κίνηση με σαφή αντιγερμανική αιχμή. Αποφάσισαν μέτρα και διαδικασίες συντονισμού των πυρηνικών οπλοστασίων τους! Με δεδομένο ότι στη Γερμανία έχει απαγορευτεί η κατοχή πυρηνικών όπλων ως απόρροια της ήττας της στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η αγγλογαλλική πυρηνική συνεργασία, η οποία δεν είχε σημειωθεί ούτε στις πιο επικίνδυνες στιγμές του «Ψυχρού Πολέμου», στοχεύει στο να υπενθυμίσει στο Βερολίνο πως η οικονομική και πολιτική κυριαρχία του στην Ευρώπη έχει ως αντίβαρο σε έσχατη ανάγκη την αγγλογαλλική στρατιωτική υπεροχή στον πυρηνικό τομέα! Κανείς φυσικά δεν διανοείται στρατιωτική σύγκρουση στην Ευρώπη σε αυτό το επίπεδο μεγάλων χωρών. Ούτε απειλείται τέτοια σύγκρουση. Και μόνο όμως ο συμβολισμός της κίνησης των Γαλλοβρετανών επιβεβαιώνει πόσο αρρωστημένο είναι σήμερα το πολιτικό και οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη, θυμίζοντας εκείνη την απεχθή εποχή του Μεσοπολέμου…

Μαχαιρίδης - συναντήσεις

Απο την γραμματεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με έδρα την Ερμούπολή λάβαμε την ανακοίνωση με θέμα,  Διήμερο επαφών του Περιφερειάρχη στη Σύρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
Αμέσως μετά την εκλογή του Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης είχε σειρά επαφών στη Σύρο όπου παρέμεινε, προκειμένου να διευθετηθούν ζητήματα και εκκρεμότητες που αφορούν στην κρίσιμη μεταβατική περίοδο και τη λειτουργία της Περιφέρειας.
Το διήμερο (Τρίτη και Τετάρτη) ο Περιφερειάρχης είχε σειρά συναντήσεων με τους εργαζομένους και υπηρεσιακούς παράγοντες των υπηρεσιών που εδρεύουν στη Σύρο, με τους οποίους συζήτησε τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την εύρυθμη και δημιουργική λειτουργία των νέων δομών.
Επίσης, διαπιστώθηκε το έντονο κτιριακό πρόβλημα με τη διασπορά των υπηρεσιών της Περιφέρειας και για το λόγο αυτό έγινε αυτοψία σε κτίρια που μπορούν να αξιοποιηθούν, με τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη λειτουργία τους και η εξυπηρέτηση των πολιτών.

ΣΗΜΕΡΑ, στο πρώην Νομαρχιακό Μέγαρο της Σύρου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των Κυκλάδων και την πορεία του ΕΣΠΑ.

Αργότερα ο κ. Μαχαιρίδης είχε συνεργασία με τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Πουσσαίο και υπηρεσιακούς παράγοντες με σκοπό τη διάρθρωση των αρμοδιοτήτων σε συνάρτηση με τις τρεις Γενικές Διευθύνσεις που εδρεύουν στην Ερμούπολη.
Σύσκεψη με ανάλογο αντικείμενο θα γίνει τη Δευτέρα (10/1) στη Ρόδο, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Φώτη Χατζηδιάκου.
Με το τέλος των συναντήσεων ο κ. Μαχαιρίδης δήλωσε οτι "Οι ανάγκες και οι απαιτήσεις που δημιουργούνται με τη λειτουργία του νέου θεσμού της αιρετής Περιφέρειας δεν μας επιτρέπουν τον παραμικρό εφησυχασμό. Πιάσαμε δουλειά από την πρώτη στιγμή διότι απαιτούνται έγκαιρες παρεμβάσεις και διορθώσεις όπου χρειαστεί. Δεν έχουμε λεπτό για χάσιμο".

Γίνεται γνωστό ότι ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, αύριο (Πέμπτη) εορτή των Θεοφανείων, θα παραστεί στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων που θα πραγματοποιηθεί στην Ερμούπολη της Σύρου.

Σύλλογος Μεγαλοχωρίου "το Μετόχι" - βασιλόπιτα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοχωρίου «ΤΟ ΜΕΤΟΧΙ» μας προσκαλεί (αυριο) την Πέμπτη 6η Ιανουαρίου 2011 (ημέρα των Θεοφανίων) και ώρα 15:30΄το μεσημέρι , στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, που θα πραγματοποιηθεί στα Γραφεία του Συλλόγου (Πίσω από τον Ενοριακό Ναό «Εισόδεια της Θεοτόκου»).
Η παρουσία των κατοίκων του χωριού θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Την ανακοίνωση υπογράφουν
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ « ΤΟ ΜΕΤΟΧΙ»

Βρούτσης για υποβάθμιση υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες

Ανακοίνωση με θέμα και τίτλο "την υποβάθμιση ακόμη και της αξίας της ζωής στις Κυκλάδες" εξέδωσε ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.
Υπευνθυμίζουμε οτι στο ίδιο θέμα είχε εναφερθεί προ ημερών και η ΤΕΔΚ Κυκλάδων η οποία με ανακοίνωση που υπέγραφε ο πρόεδρός της κ. Δεκαβάλλας, ζητούσε την άμεση "αλλαγή κατηγορίας" (την παραμονή στο μέχρι σήμερα καθεστώς δηλ) και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του νοσοκομείου της Σύρου.

Στην ανακοίνωσή του ο βουλευτής Κυκλάδων αναφέρει οτι,

«Με το Ν. 3896/2010, ψήφισαν διάταξη που υποβαθμίζει το Νοσοκομείο Σύρου, τα Κέντρα Υγείας σε Μύκονο, Τήνο, Πάρο, Σαντορίνη, Μήλο, Ίο, Άνδρο και 12 Πολυδύναμα Ιατρεία του Ν. Κυκλάδων που υπάγονται σε αυτό»
Την έντονη αντίδρασή του για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Σύρου, καθώς και των Κέντρων Υγείας που υπάγονται σε αυτό (Μύκονος, Τήνος, Πάρος, Σαντορίνη, Μήλος, Ίος, Άνδρος) από τη Ζώνη Γ΄ των προβληματικών περιοχών, στη Ζώνη Β΄ των μονάδων της ηπειρωτικής Ελλάδας, εξέφρασε ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γ. Βρούτσης με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την αρμόδιο υπουργό Υγείας, Διατροφής και Άθλησης.

Στο κείμενο της ερώτησης του, ο Βουλευτής Κυκλάδων υπογραμμίζει ότι «Η κυβέρνηση παραβιάζοντας ακόμη μια φορά τη συνταγματική διάταξη του άρθρου 101 για τη νησιωτικότητα, έρχεται προκλητικά και ψηφίζει νύχτα και μάλιστα σε άσχετο νόμο (του Υπουργείου Εργασίας), ρύθμιση που ουσιαστικά υποβαθμίζει τις Υπηρεσίες Υγείας των Κυκλάδων.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, όπως είναι φυσικό, προκαλεί αρρυθμίες στη λειτουργία των Υγειονομικών Μονάδων, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών στις Κυκλάδες, περιορίζει δραματικά τις εφημερίες, στερεί τη δυνατότητα από τα απομακρυσμένα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία να έχουν γιατρούς. Παράλληλα, όμως, δημιουργεί και σοβαρά αντικίνητρα για την στελέχωση των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού.
Όλη αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, προκαλεί την εύλογη οργή και το θυμό των κατοίκων των νησιών, οι οποίοι βλέπουν ημέρα με την ημέρα την κυβέρνηση να υποβαθμίζει με την αναλγησία της, την αξία της ζωής στις Κυκλάδες.
Αποτελεί τουλάχιστον εμπαιγμό, αν όχι πολιτική υποκρισία, το γεγονός ότι η κυβέρνηση αφού ψήφισε με προχειρότητα την απαράδεκτη αυτή ρύθμιση σε άσχετο νόμο, μετά ήρθε χωρίς το παραμικρό ίχνος ντροπής να υπόσχεται -μέσω των εκπροσώπων της - ότι η επίμαχη διάταξη (άρθρο 34, ν 3896/2010) θα διορθωθεί σε επόμενο νομοσχέδιο.
Η κυβέρνηση, θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει τα πολιτικά παιχνίδια και να φερθεί με την πρέπουσα σοβαρότητα. Η ασφάλεια των νησιωτών και η ποιότητα των Υπηρεσιών Υγείας στις Κυκλάδες πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο. Οι Υπηρεσίες Υγείας των Κυκλάδων επιβάλλεται να ενισχυθούν και όχι να υποβαθμίζονται.
Γι’ αυτό λοιπόν και στην ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή (8569/5-1-2011), ζητώ από τον αρμόδιο υπουργό να διορθώσει άμεσα αυτή την άδικη, επικίνδυνη και αντικοινωνική ρύθμιση, προκειμένου το Σύστημα Υγείας των Κυκλάδων να επανέλθει στην προγενέστερη κατάσταση (Ζώνη Γ΄)».

συμπεράσματα Ημερίδας "ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΝΗΣΙΑ: προοπτικές ανάπτυξης"

Από το Γραφείο Τύπου του Υφυπουργού Οικονομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κυρίου Παναγιώτη Ρήγα μας ενημέρωσαν σχετικά με το κείμενο με τα βασικά συμπεράσματα της Ημερίδας «ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΝΗΣΙΑ: προοπτικές ανάπτυξης στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2013», τα οποία προέκυψαν από τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων ομιλητών. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 20.12.2010 στην Χίο.
Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων,
(το πλήρες κείμενο είναι στην διάθεση όσων ενδιαφέρονται)

- Οι επιβεβαιωμένες ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών δημιουργούν άνισες συνθήκες ανάπτυξης σε σχέση με άλλες περιοχές της ΕΕ, με δυσμενείς επιπτώσεις στην ελκυστικότητά τους ως τόπου κατοικίας και επιχειρηματικότητας, αλλά και με ένταση που ποικίλει μεταξύ των νησιών.

- Η ποικιλομορφία των νησιωτικών περιοχών δεν άρει το γεγονός ότι τα χαρακτηριστικά του μικρού μεγέθους και της απομόνωσης τα καθιστούν διακριτή περίπτωση από άλλες περιφέρειες της Ευρώπης. Τα νησιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε οικονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και ιδιαίτερα ευπαθή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

- Ένα επιπρόσθετο χαρακτηριστικό για πολλά από τα νησιά, πέραν της νησιωτικότητας, είναι ο περιφερειακός τους χαρακτήρας, συχνά ως εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θέση τους έχει σημαντική γεωστρατηγική, γεωοικονομική, αλλά και γεωπολιτισμική σημασία, όχι μόνον για τις χώρες τους, αλλά και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πιέσεις στις οποίες εκτίθενται είναι πολλές, από την παράνομη μετανάστευση και το λαθρεμπόριο, μέχρι τους έντονους περιβαλλοντικούς κινδύνους.

- Σε πολλές περιπτώσεις το κόστος υλοποίησης δημόσιων πολιτικών είναι αρκετά υψηλότερο από αυτό στις ηπειρωτικές περιοχές. Η εξάρτηση από τις εισαγωγές, η απουσία οικονομιών κλίμακας, η απομόνωση δημιουργούν πρόσθετο κόστος, το οποίο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό των ευρωπαϊκών πολιτικών σε συνάφεια με την αρχή της αναλογικότητας.

Βρούτσης για ανεργία

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, σχετικά με τις εκρηκτικές διαστάσεις της Ανεργίας, καθώς και τα συνεχή δημοσιεύματα για το κύμα φυγής των Νέων Ανέργων από τη χώρα μας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η καινούργια χρονιά βρήκε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας ν’ αντιμετωπίζουν το φάσμα της Ανεργίας και να ωθούνται στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Ιδιαίτερα οι νέοι μας πληρώνουν βαρύ το τίμημα της πολιτικής του Μνημονίου, της πολιτικής της Ύφεσης, της Ανεργίας και των “Λουκέτων”.

627.301 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ το μήνα Νοέμβριο!
12,4% η Ανεργία της Χώρας το Σεπτέμβριο του 2010!
33,6% η Ανεργία των Νέων!
1 στους 3 νέους μας είναι Άνεργος

Ο πολυτιμότερος και σπανιότερος πόρος της κοινωνίας μας μένει αναξιοποίητος και, τώρα πια, αναγκάζεται να μεταναστεύσει, να ξενιτευτεί.
Τους διώχνει η κυβερνητική πολιτική του Μνημονίου, που εγκλωβίζει την Ελληνική Οικονομία σε μια εφιαλτική παγίδα χαμηλών εισοδημάτων, ελάχιστων ευκαιριών και μηδενικών προσδοκιών.
Μια πολιτική, που δημιουργεί ανοιχτές πληγές στην Ελληνική Κοινωνία.
Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακριβή στοιχεία για το πόσοι άνεργοι και ιδίως νέοι αναγκάζονται να καταφύγουν στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας.
Η κυβέρνηση, μετά από σχετική ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή, καλείται να δώσει απαντήσεις και ακριβή στοιχεία για τον αριθμό αυτών που φεύγουν, αλλά και για τα χαρακτηριστικά τους (ηλικία, εκπαίδευση, ειδικότητα).
Ένα μείζον κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα, που αποκτά επικίνδυνες διαστάσεις με τη μορφή χιονοστιβάδας, όπως η μετανάστευση – φυγή νέων ανθρώπων από τη χώρα, απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση.
Επιβάλλεται μια ολοκληρωμένη πολιτική συγκράτησης του κύματος φυγής, μέσα από τη δημιουργία, στη χώρα μας, προϋποθέσεων για δουλειά, καριέρα, προοπτική.
Αυτό, μπορεί να το πετύχουμε μόνο μέσα από ένα Εθνικό Σχέδιο Στήριξης της Νέας Γενιάς, που θα βασίζεται στην :
Στροφή στην Ανάπτυξη
Προώθηση της Καινοτομίας
Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας
Επένδυση στην Έρευνα και τις Νέες Τεχνολογίες
Ανάπτυξη εκπαιδευτικών δομών της χώρας μας
Όλα αυτά, όμως, δεν αποτελούν προτεραιότητα του Μνημονίου και η κυβέρνηση αδυνατεί να τα υλοποιήσει.
Μόνο μια άλλη πολιτική μπορεί να τα κάνει πραγματικότητα.
Μια πολιτική που θα εγγυάται την Ανάπτυξη, την Απασχόληση και θα διασφαλίζει την Κοινωνική Συνοχή.
Μια πολιτική Αλληλεγγύης, Προοπτικής και Ευκαιριών για τους νέους της πατρίδας μας».

Ρήγας για νέο επενδυτικό Νόμο

Με ανακοίνωσή του το γραφείο του Υφυπουργού Οικονομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μας ενημερώνει για την τοποθέτηση του υφυπουργού για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο.
Ο νέος επενδυτικός νόμος αποτελεί την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης στη νέα χρονιά, σηματοδοτώντας έτσι την ισχυρή βούλησή της για αναθέρμανση και επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Ο Υφυπουργός, κ. Παναγιώτης Ρήγας, κλείνοντας τη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο επενδυτικός νόμος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες στήριξης της αναπτυξιακής μας στρατηγικής. Έρχεται να απαντήσει στο καθολικό αίτημα της υγιούς επιχειρηματικότητας για έναν επενδυτικό νόμο σύγχρονο, λιτό, σαφή, ευέλικτο και λειτουργικό και κυρίως με σαφή στόχευση. Διασφαλίζει την ταχύτητα στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων (μέσα σε εννέα μήνες) και κυρίως την απόλυτη διαφάνεια, αφού η αξιολόγηση θα γίνεται σχεδόν καθ΄ ολοκληρία ηλεκτρονικά.

Τα επενδυτικά σχέδια θα υποβάλλονται δύο φορές το χρόνο (Απρίλιο και Οκτώβριο) και οι υποψήφιοι επενδυτές θα γνωρίζουν εκ των προτέρων το ετήσιο ύψος του προϋπολογισμού, με το οποίο θα χρηματοδοτείται ο επενδυτικός νόμος».
Τέλος, ο κ. Ρήγας παρουσίασε καταλυτικά στοιχεία για τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, που είχε ψηφιστεί το 2004 από τη Νέα Δημοκρατία, και ο οποίος εξ αιτίας των αδυναμιών του δημιούργησε αρκετά προβλήματα με την εφαρμογή του.

σ.σ. ο κ. Ρήγας ασκεί σκληρή κριτική στον τρόπο εφαρμογής του αναπτυξιακού νόμου απο την προηγούμενη κυβέρνηση κάνοντας λόγο για πελατειακού τύπου διαχείρηση που δημιούργησε πολλά έξοδα στο κράτος.

facebook και tripadvisor για τον τουρισμό..

Το δημοφιλέστατο και με μεγάλη επιρροή ταξιδιωτικό site TripAdvisor εγκαινίασε πρόσφατα μια μια νέα υπηρεσία του, συνδεδεμένη με το Facebook που εξατομικεύει αμέσως τις πληροφορίες που έχει κταχωρήσει κάθε χρήστης του σχετικά με τα μέρη που εχει επισκεφθεί και τις κριτικές που έχει γράψει, αναβάζοντάς τα και στο Facebook, δημιουργόντας ετσι έναν διαδραστικό κοινωνικό χάρτη.
Στο ίδιο εργαλείο μπορούν να παρουσιαστούν και οι τόποι και τα σχόλια που έχουν κάνει οι φίλοι κάθε χρήστη για κάθε τόπο που έχουν επισκεφθεί.
Το εργαλείο αυτό είναι ενα κομμάτι της προσπάθειας να γίνει ο σχεδιασμός των ταξιδιών πιο διασκεδαστικός, πιο κοινός μεταξύ φίλων, και τελικά πιο κοινωνικός για τους ταξιδιώτες.


Σκεφτήκαμε, πόσο ωραία θα ήταν αν μπορούσε κάποιος που πρόκειται να ταξιδέψει να δει ταξιδιωτικά σχόλια από τους φίλους του, ενώ ερευνά τις διακοπές στο TripAdvisor. Είμαστε ενθουσιασμένοι που καταφέραμε να το κάνουμε με το Facebook," δηλώνει ο Steve Kaufer, ιδρυτής και CEO της TripAdvisor.  Συμπληρώνοντας οτι, "Περισσότεροι από τους μισούς χρήστες του TripAdvisor έχουν λογαριασμό στο Facebook, και θέλαμε να καταστεί ευκολότερο για αυτούς να βρουν τις πιο σχετικές ταξιδιωτικές αναφορές γρήγορα και να μοιραστούν την εμπειρία τους με τους φίλους τους. Το πρόσφατο αυτό λανσάρισμα αποτελεί επανάσταση για τις ενσωματώσεις του TripAdvisor από την εποχή του λανσαρίσματος της εφαρμογής Cities I`ve Visited. Έτσι ανυπομονούμε να δούμε ακόμα περισσότερα ταξίδια να σχεδιάζονται με τους φίλους των χρηστών μας”.



Πηγή: http://technorati.com/lifestyle/travel/article/tripadvisor-and-facebook-get-friendly/
(ελεύθερη) μετάφραση : "έχουμε και λέμε"

...κι η ελλάδα παλεύει να δικτυωθεί (ηλεκτρονικά...)

(εναλλακτικός τίτλος,  ακόμα.....; )

Ερχεται το e-∆ηµόσιο: όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θαµπορούν να συναλλάσσονται ηλεκτρονικά µε τις δηµόσιες υπηρεσίες και να ολοκληρώνουν όλες τις διοικητικές διαδικασίες γρήγορα και χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους.
Σε δηµόσια διαβούλευση τίθεταιτις επόµενες ηµέρες το νοµοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το οποίο θα περιλαµβάνει όλες τις ρυθµίσεις και διαδικασίες για τη µετάβαση στον νέο τρόπο διεκπεραίωσηςτων συναλλαγών µε το ∆ηµόσιο. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, στόχος είναι να ψηφιστεί έως τον Μάρτιο, προκειµένου να υλοποιηθεί έως το τέλος του έτους.

..χωρίς σχόλιο, γιατί ποιός θα μπορούσε να διαφωνίσει στο οτι οι ουρές και το περίμενε και τα ...σφραγιδόσημα (μου χει τύχει πολλές φορές να περιμένω με τις ώρες για μια σφραγιδούλα του ελληνικού δημοσίου...) είναι πολύ τριτοκοσμικές εικόνες και διαδικασίες που σε μένα τουλάχιστο φέρνουν στο μυαλό καρέ απο ταινίες, στα σύνορα κάποιας τριτικοσμικής χώρας με τους -γενικώς τσαντισμένους- φρουρούς να εξετάζουν τσαλακωμένα πιστοποιητικά....
Γενικώς δηλ. την ώρα που όλα λειτουργούν μέσα απο συστήματα υπολογιστών (ταξίδια, ξενοδοχεία, τράπεζες...) για να πάρεις μια σφραγιδούλα απο το Ικα μπορεί να χρειαστείς αρκετές ώρες και να βρεθείς απέναντι σε συμπεριφορές που σε κάνουν να αισθάνεσαι ενα τίποτα. Τουλάχιστο εμένα, μου χει τύχει να νοιώσω ετσι.... Και για να μην παρεξηγιόμαστε, αναφέρομαι στην εξυπηρέτηση για πολύ απλές διαδικασίες, μιας παροχής για ιατρική εξέταση δηλαδή, δεν είμαστε όλοι εργολάβοι σε τούτη την χώρα...

Τρίτη, Ιανουαρίου 04, 2011

Οικολογικός Άνεμος για εκλογικές Περιφερειακού

Πρόλογος.
Καλά λένε οτι με τους μικρούς καμμιά φορά τα βρίσκεις καλύτερα....
Τουλάχιστο, εγω αυτό εχω να σχολιάσω βλέποντας την μοναδική, για την ώρα, ανακοίνωση απο πλευράς Περιφερειακού Συνδιασμού σχετικά με τα αποτελέσματα της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας. Η ανακοίνωση προέρχεται απο τον συνδιασμό "Οικολογικός Άνεμος" ενω απο τα αποτελέσματα βλέπουμε οτι έχει ξεκινήσει με πολύ καλό βηματισμό την πορεία της στα Αυτοδιοικητικά της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση απο πλευράς του συνδιασμού οικολογικός Άνεμος,

Την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011 συνεδρίασε για πρώτη φορά το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου, στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης Σύρου, για να εκλέξει το Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.

Η ψηφοφορία ανέδειξε ως Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου τον Γιώργο Γκούφα (παράταξη Γ. Μαχαιρίδη) με ψήφους 43 υπέρ, 7 λευκά, Αντιπρόεδρο τον Γιάννη Γιαννακάκη (παράταξη Χ. Κόκκινου) με ψήφους 38 υπέρ, 12 λευκά και Γραμματέα τον Νίκο Χρυσόγελο (ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ) με ψήφους 43 υπέρ, 7 λευκά.
Τακτικά μέλη της 9μελούς Οικονομικής Επιτροπής – επικεφαλής είναι ο Περιφερειάρχης – εκλέχτηκαν ο Αντώνης Χατζηϊωάννου (32 ψήφοι), η Ευαγγελία Παπάτση (32), ο Βασίλης Μαργαράς (32), ο Αντώνης Κοκκιασμένος (30) και η Ειρήνη Σβύνου (27) από την πλειοψηφία, ενώ από την μείζονα αντιπολίτευση ο Χαράλαμπος Κόκκινος (31) και ο Γιώργος Παπαμανώλης (30) καθώς και ο Ευάγγελος Σιγάλας (27) από την “Λαϊκή Συσπείρωση”. Δεν εκλέχτηκε ο Νίκος Συρμαλένιος (19) των “Πολιτών Κόντρα στον Καιρό”.
Εκλέχτηκαν, επίσης, 8 αναπληρωματικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, 5 από την πλειοψηφία, 2 από την μείζονα αντιπολίτευση και 1 από την “Λαϊκή Συσπείρωση”. Δεν εκλέχτηκε ο υποψήφιος των “Πολιτών κόντρα στον Καιρό”.
Δήλωση ανεξαρτητοποίησης από την παράταξη του κ. Κόκκινου κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Ζωγραφίδης.

Μετά τις ψηφοφορίες, ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, Γραμματέας του Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου δήλωσε:

«Έχουμε δηλώσει ότι ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, εκτός από την κριτική που θα ασκούμε σε ότι θεωρούμε στραβό, θα επιδιώκουμε με πρωτοβουλίες μας τη διαμόρφωση ισχυρών πλειοψηφιών στη βάση συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων για μια βαθιά οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αλλαγή στην νησιωτική μας περιφέρεια. Αυτή την έννοια είχε εξάλλου και η υποψηφιότητά μου για τη θέση του Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου όπως - πιστεύω – εκπέμπει ως μήνυμα και η στάση των Περιφερειακών Συμβούλων που με εξέλεξαν στη θέση αυτή με μεγάλη πλειοψηφία.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ιστορική ευθύνη να συμβάλλει στη χάραξη και στην προώθηση πολιτικών που θα περιορίσουν την ένταση της κρίσης και τις επιπτώσεις από τις κοινωνικά άδικες κι αναποτελεσματικές πολιτικές στην περιοχή μας, που θα συμβάλλουν στην σύγκλιση και στην κοινωνική συνοχή στο Ν. Αιγαίο σε μια εποχή που κινδυνεύει με διάλυση ο κοινωνικός ιστός και υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο οι αδύναμες στην περιοχή κοινωνικές υποδομές. Ελάχιστα πράγματα θα μπορέσει να κάνει τα επόμενα χρόνια στο επίπεδο της διαχείρισης υπαρχόντων πόρων. Μπορεί, όμως, να κάνει πολλά για να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας, να συμβάλλει στην προώθηση ενός πιο βιώσιμου οικονομικού μοντέλου στην περιοχή μας και να προωθήσει τη νησιωτικότητα σε όλες τις πολιτικές. Κυρίως πρέπει να βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες να εξασφαλίσουν νέες πηγές οικονομικών πόρων (από την παραγωγή πράσινης ενέργειας και την ανάπτυξη πράσινων καινοτομιών μέχρι την πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς πόρους μέσα από ανταγωνιστικά προγράμματα), να συνδυάσουν τη σοφία του παρελθόντος με σύγχρονες, πράσινες, οικολογικές λύσεις για την οικονομία, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η δουλειά του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης δεν είναι καθόλου εύκολη με δεδομένο ότι ο θεσμός ξεκινάει με πολλά προβλήματα, κενά και έλλεψη πόρων και αυτό είναι ήδη τραγικά φανερό από τις πρώτες μέρες. Φαίνεται, όμως, να καταλαγιάζει η τοπικιστική αντιπαράθεση που δεν θα βοηθήσει να λυθούν τα προβλήματα, και να ωριμάζει η ανάγκη διαμόρφωσης κοινής περιφερειακής κουλτούρας. Πρέπει να πάμε, όμως, ένα βήμα παραπέρα και να αναζητήσουμε, οργανώσουμε κι αξιοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές προοπτικές του θεσμού.

Είμαστε έτοιμοι ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ να καταθέσουμε μια σειρά προτάσεων που αφορούν στην οργάνωση της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον σημαντικό τους ρόλο. Θα επιδιώξουμε με τις παρεμβάσεις μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και έξω από αυτό, να αναπτυχθεί μια κουλτούρα ουσιαστικού διαλόγου όχι μόνο μεταξύ των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και με τις νησιωτικές κοινωνίες καθώς και να στηθούν γέφυρες της Περιφέρειας και των νησιωτικών κοινωνιών με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και θεσμούς, κάτι στο οποίο θα επενδύσουμε ιδιαίτερα”.

πρόσκληση (επαναληπτική) για δημοτικό συμβούλιο

Η γραμματεία του δημοτικού Συμβουλίου Σαντορίνης μας ενημερώνει οτι λόγο μη απαρτίας η συνεδρίαση για την εκλογή του Προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου και μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για τη διετία 2011–2012
θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιανουαρίου 2011, Κυριακή και ώρα 10:00 π.μ. στην αίθουσα Νομικού, στο Δημοτικό Σχολείο των Φηρών.

Aegean Airlines - πείτε μου να καταλάβω...

ή εσείς στην Aegean πάτε καλά;

Και καλά, οτι ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί στην Ελλάδα (έλα...) το ξέρουμε και το εμπεδώσαμε μετά και την συνεργασία της πρώην (κρατικής;) Ολυμπιακής και την ιδιωτικής Aegean, σε σε οτι αφορά τις αερομεταφορές. Οι τιμές είναι οι ίδιες και γενικώς κανένας δεν ανταγωνίζεται κανέναν σε υπηρεσίες και .. τιμές. Το αποτέλεσμα; Οι εταιρίες κάνουν οτι θέλουν ανάλογα με την ημέρα και τα κέφια τους κι ο κοσμάκης ακολουθεί. Εντάξει, αυτά είναι δεδομένα πράματα, και κανένας δεν έχει όρεξη να κάθεται να τσακώνετε περί ..(του μη ισχύοντος) ανταγωνισμού..

Εν πάσει περιπτώσει (ή, οι μικροί άνθρωποι, ασχολούνται με τα μικρά...) αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί η Aegean δίνει την δυνατότητα να επιλέξουν οι πελάτες τις κατηγορίες για παιδιά 2-5 ετών και 6-12, αφού χρεώνει τις ίδιες τιμές.
Μισή ώρα (πρωί Τρίτης 4.1.2011) ψάχνω τις τιμές, αλλά διαφορές δεν βλέπω.
Τουλάχιστο ρε παιδιά, βγάλτε απο το σύστημα τις "παιδικές εκπτώσεις" και ξεκινήστε να χρεώνετε με την καρέκλα. Όπως γίνεται και στην Αμερική. Ξεκαθαρίστε το να μη δουλευόμαστε και μεταξύ μας....

Δημοτικές Κοινότητες - προεδρεία

Με αφορμή την έναρξη της νέας περιόδου διοίκησης του Δήμου της Σαντορίνης αξίζει να παρουσιάσουμε τα προεδρεία των νέων Δημοτικών Κοινοτήτων.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ ΘΗΡΑΣ
1 ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (ΜΠΟΥΜΠΗΣ)
2 ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΚΟΥΡΟΥΜΠΙΝΗΣ)
3 ΚΑΤΣΙΠΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του Νικολάου.
4 ΔΕΝΑΞΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ) του Αντωνίου.
5 ΠΡΕΚΑ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ του Αγγέλου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΩΝΙΑΣ ΘΗΡΑΣ
1 ΠΕΛΕΚΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ του Γεωργίου.
2 ΜΑΪΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ του Ευαγγέλου.
3 ΜΗΝΔΡΙΝΟΥ – ΚΩΧ ΕΙΡΗΝΗ του Βασιλείου.
4 ΑΡΓΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ του Ελευθερίου.
5 ΚΑΡΑΜΑΛΕΓΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΝΤΡΙΝΕΛΑΣ) του Αρτεμίου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΗΡΩΝ ΘΗΡΑΣ
1 ΜΕΛΙΧΟΥΡΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Ελευθερίου.
2 ΝΟΜΙΚΟΥ – ΣΟΡΩΤΟΥ ΜΑΡΙΑ του Μάρκου.
3 ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ του Εμμανουήλ.
4 ΤΣΙΡΓΙΕΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Σωτηρίου.
5 ΚΑΒΑΛΛΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΚΟΚΚΟΤΑΣ) του Γεωργίου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ ΘΗΡΑΣ
1 ΡΟΥΣΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Βασιλείου.
2 ΒΑΖΑΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ανδρέα.
3 ΒΑΖΑΙΟΥ ΑΝΝΑ (ΣΥΖ.ΠΕΤΡΟΥ) του Χαραλάμπους.
4 ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του Δημητρίου.
5 ΡΟΥΣΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΛΟΝΤΟΣ) του Νικολάου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΣΑΡΙΑΣ ΘΗΡΑΣ
1 ΣΥΡΙΓΟΥ ΜΑΡΚΕΛΛΑ του Δημητρίου.
2 ΛΥΓΝΟΣ ΛΟΥΚΑΣ του Ευαγγέλου.
3 ΞΑΓΟΡΑΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ του Ευαγγέλου.
4 ΦΟΥΣΤΕΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Δημητρίου.
5 ΖΑΡΑΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του Πέτρου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΗΡΑΣΙΑΣ ΘΗΡΑΣ
1 ΠΙΤΣΙΚΑΛΗ ΜΑΡΙΑ του Παναγιώτη.
2 ΣΥΡΙΓΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Σπυρίδωνος.
3 ΠΑΡΑΒΑΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του Γεωργίου.
4 ΜΠΑΛΟΠΗΤΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ του Ευαγγέλου.
5 ΠΙΤΣΙΚΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Εμμανουήλ.

Δημοτικό Συμβούλιο Σαντορίνης - οι καινούργιοι ..

Με αφορμή πάντως την πρόσφατη πρόσκληση για την ανάδειξη προεδρείου και μελών επιτροπών (συνεδρίαση που δεν έγινε λόγο μη απαρτίας) αξίζει να παρουσιάσουμε τους εκλεγέντες Δημοτικούς Συμβούλους. Η κατάταξη αντιστοιχεί στον αριθμό των ψήφων που έλαβαν στις εκλογές.

Απο τον Συνδιασμό της πλειοψηφίας εξελέγησαν 18 δημοτικοί σύμβουλοι οι εξής :

1. ΒΑΡΒΑΡΗΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
2. ΚΑΦΟΥΡΟΣ ΜΑΡΚΟΣ
3. ΖΩΡΖΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
4. ΧΛΩΡΙΔΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
5. ΑΡΓΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
6. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
7. ΣΙΓΑΛΑΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ (ΦΑΝΗΣ)
8. ΖΩΡΖΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
9. ΔΑΡΖΕΝΤΑΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ (ΑΡΓΥΡΗΣ)
10. ΜΗΤΡΟΠΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
11. ΧΑΛΑΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ)
12. ΞΑΓΟΡΑΡΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
13. ΣΙΓΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΒΟΥΤΣΑΣ)
14. ΑΣΙΜΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
15. ΝΟΜΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
16. ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ-ΜΑΝΕΤΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
17. ΑΡΓΥΡΟΣ ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ
18. ΝΟΜΙΚΟΥ ΜΑΡΙΑ

Απο τον Συνδιασμό της μειοψηφίας εξελέγησαν 7 δημοτικοί σύμβουλοι οι εξής :

1. ΣΙΓΑΛΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
2. ΠΑΓΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
3. ΜΑΪΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
4. ΔΡΟΣΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΤΑΥΡΟΣ
5. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
6. ΓΡΑΤΣΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
7. ΔΡΟΣΟΣ ΜΑΡΚΟΣ (ΚΟΝΤΟΣ) ΑΓΓΕΛΟΣ

Απο τον συνδιασμό της κ. Μαρίας Αργυρού εξελέγησε η ίδια και ο κ.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΟΣ ΟΡΕΣΤΗΣ

ρεβεγιόν στην Πλατεία Φηρών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την έλευση της νέας χρονιάς στην Πλατεία των Φηρών. Το παρόν του στην εκδήλωση έδωσε και ο νεοεκλεγής δήμαρχος Νίκος Ζώρζος που ευχήθηκε για την νέα χρονιά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση απο πλευράς διοργανωτών,

Διάχυτο Σαντορινιό Κέφι, πολύχρωμα φώτα που "έντυσαν"γιορτινά τη κεντρική πλατεία, ήχοι διασκέδασης, τοπικό εμφιαλωμένο κρασί γνωστό για την ποιότητά του, παραδοσιακή σπιτική βασιλόπιτα, καπνογόνα και βεγγαλικά που απογείωσαν την ήδη χαρούμενη ατμόσφαιρα, εκατοντάδες πολίτες αλλά και επισκέπτες του νησιού, πλαισίωσαν τη μεγάλη φωτιά που άναψε στην Πλατεία των Φηρών στις 31 Δεκεμβρίου, για να "ζεστάνει" τις καρδιές μας και να υποδεχτούμε όλοι μαζί, σαν μια μεγάλη Σαντορινιά Οικογένεια το 2011 !!!

23:30 στη γιγαντοοθόνη προβολής που υπήρχε στην Πλατεία, ένα βίντεο μας ‘ταξίδεψε’ από το Βόρειο Πόλο, σε όλες τις Ηπείρους και τις μεγάλες πόλεις, ακολουθώντας τη Παγκόσμια διαδρομή του Αϊ Βασίλη, που μετά από τη στάση του στο Κολοσσιαίο της Ρώμης, έφτασε στην Ελλάδα, τον Παρθενώνα, την Κεντρική Πλατεία της Σαντορίνης…που μικροί και μεγάλοι τον περίμεναν με λαχτάρα, για να ζήσουν το ‘παραμύθι’ του και να τους χαρίσει όμορφα δώρα.

23:57 με στίχους Ελύτη και οδηγό το ρολόι που μετρούσε αντίστροφα στην γιγαντοοθόνη, ο νέος Δήμαρχος κύριος Ζώρζος, παρέα με τους συμπολίτες του, παραδίδει τη σκυτάλη στο Νέο Έτος, ευχόμενος το υψηλό όραμα της Σαντορίνης, να γίνει εφικτό !!!
…Κάπως έτσι γεννιέται ένας Πρωτοχρονιάτικος Θεσμός !!!
Εν αναμονή λοιπόν της επόμενης ‘Πρωτοχρονιάτικης μας Συνάντησης’ και των εκπλήξεων που μας επιφυλάσσει η Σαντορίνη, από τούδε και στο εξής και κατά τη διάρκεια της Χειμερινής περιόδου, γιατί αυτό το νησί είναι μαγικό 365 ημέρες το χρόνο !!!

Περιφερειακό Συμβούλιο - εκλογές

Πραγματοποιήθηκε χθές (3.1.2011) η προβλεπόμενη διαδικασία για την Εκλογή του Προεδρείου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στην Σύρο και παρά τις πρόσφατες, γνωστές, ενστάσεις των εκλεγέντων απο τα νησιά της Δωδεκανήσου ως προς την έδρα της Περιφέρειας και το "αναγκαστικό" των μετακινήσεών τους, άπαντες μετακινήθηκαν τελικώς, μιας και απο τα 51 μέλη του συμβουλίου, τα 50 προσήλθαν.
Στο συμβούλιο και στην διαδικασία προήδρευσε ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, πλειοψηφίσας σύμβουλος, ενω ο κ. Γιώργος Γκούφας εξελέγει πρώτος πρόεδρος του Περιφ. Συμβουλίου.

Μετά από τις αντίστοιχες προτάσεις των παρατάξεων, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου εξελέγη ο κ. Γιώργος Γκούφας με σαράντα τρεις (43) ψήφους και εφτά (7) λευκά.
Αντιπρόεδρος εξελέγη ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης με τριάντα οκτώ (38) ψήφους και δώδεκα (12) λευκά.
Γραμματέας του σώματος εξελέγη ο κ. Νίκος Χρυσόγελος με σαράντα τρεις (43) ψήφους και εφτά (7) λευκά.

ΓΙΑ την Οικονομική Επιτροπή, τα οκτώ (8) τακτικά μέλη που εξελέγησαν είναι οι (σε παρένθεση οι ψήφοι):
Κοκιασμένος Αντώνης (30), Μαργαράς Βασίλης (32), Παπατσή Λίνα (32), Σβύνου Ειρήνη (27), Χατζηϊωάννου Αντώνης (32), Κόκκινος Χαράλαμπος (31), Παπαμανώλης Γιώργος (30) και Σιγάλας Ευάγγελος (27). Δεν εξελέγη ο κ. Νίκος Συρμαλένιος

Αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν οι: Βίλλας Ματθαίος, Γρυπάρης Δημήτρης, Έψιμος Στέργος, Φάκκα – Βασιλαράκη Τζένη, Φτακλάκη Λίτσα, Καλαθιανάκης Άγγελος, Μπίζας Κωνσταντίνος και Περδικάρης Γιάννης. Δεν εξελέγη ο κ. Χρυσαφίδης Παύλος.