Παρασκευή, Ιουλίου 19, 2013

ολοκληρώθηκαν οι κατασκηνωτικές δραστηριότητες για παιδιά που διοργάνωσε το γραφείο Νεότητας της Ι.Μ. Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι κατασκηνωτικές δραστηριότητες για παιδιά, νέους και νέες που οργάνωσε σε τρεις περιόδους το γραφείο νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας  Αμοργού και Νήσων από 24 Ιουνίου μέχρι 15 Ιουλίου 2013.
 Στις κατασκηνώσεις φιλοξενηθήκαν 91 παιδιά σε ένα κατάλληλο και αγιασμένο χώρο,  κάτω από την προστασία της Παναγίας της Καλαμιώτισσας, στην Ανάφη. 

Από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 15 Ιουλίου αναμφίβολα το επίκεντρο της νεότητας της Μητροπόλεως χτυπούσε στην όμορφη Ανάφη.  Βιώνοντας το πνεύμα μιας ορθόδοξης εκκλησιαστικής κατασκηνώσεως με πρότυπα μιμήσεως το Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους μας τα παιδιά γνώρισαν παράλληλα νέους φίλους, είχαν τις καλύτερες προϋποθέσεις να ωφεληθούν από την κοινωνικοποίηση τους αυτή, να ωριμάσουν από τον οικογενειακό αυτό απογαλακτισμό.  

Κέφι, χαρά ζωντάνια ενθουσιασμός αυθορμητισμός… κάθε μέρα νέες ευκαιρίες προσέγγισης με αξίες και πρότυπα σταθερά μέσα σε πνεύμα αγάπης .
Με μήνυμα της κατασκήνωσης το «Ακολούθει μοι» που βίωσαν οι Άγιοι απόστολοι καλούνται τα παιδιά να ακολουθήσουν το θέλημα του Θεού στη ζωή τους.
Εμπειρίες που θα μείνουν αξέχαστες  και υποσχέσεις που θα αντέξουν μια ολόκληρη χρονιά μέχρι να ξανασμίξουν στις κατασκηνώσεις του 2014!!!   

Ακολουθούν φωτογραφίες από το blog  http://neotitathiras.blogspot.gr/   του γραφείου νεότητας Θήρας  από τις φετινές κατασκηνωτικές περιόδους  :

ένα .. ακόμη ενδιαφέρον και νόστιμο δημοσίευμα για την κουζίνα της Σαντορίνης

Σύμφωνα με ανάρτηση της σελίδας www.gourmed.gr 

Το ξέρω ότι είναι ελαφρώς παράδοξο,  μια και η Αθήνα είναι γεμάτη καλά εστιατόρια, και μάλιστα πολλά πλέον και με αστέρια  Michelin.
Όμως εμπιστεύομαι την Σαντορίνη. Εμπιστεύομαι τα υλικά τους, τα  προϊόντα τους, την ντομπροσύνη τους . Αυτή η εμπιστοσύνη δεν είναι εύκολο πράγμα να το χτίσει κάποιος. Θέλει επιμονή και πολλή δουλειά και γι αυτό συγχαίρω τον Γιώργο Χατζηγιαννάκη, αλλά και όλους τους άλλους επαγγελματίες που αφυπνίστηκαν με την προτροπή του και κατάλαβαν πόσο δίκιο είχε να θέλει η Σαντορίνη να γίνει ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός της χώρας.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να απολαμβάνεις ένα κρασί στην γεωγραφική θέση που γεννήθηκε. Να βλέπεις το Ασύρτικο που θα πιεις να μεγαλώνει μέχρι να ωριμάσει μέσα στην καλαθοφωλίτσα του που θα το προστατέψει από τους κυκλαδίτικους αέρηδες σαν γνήσια Ελληνίδα μάνα. Το ίδιο ισχύει και για τις τοπικές κουζίνες. Μια χαρά θα είναι φαντάζομαι να απολαμβάνεις  ένα Προδόρπιο Σαντορινιάς Ντομάτας αλειμμένο πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί με λίγη κάπαρη στην Νέα Υόρκη, αλλά θεϊκό είναι να απολαμβάνεις το ακριβώς ολόιδιο βλέποντας την καλντέρα.

Και κατά ένα περίεργο τρόπο το κρασί ταιριάζει πάντα με τα εδέσματα του μέρους από όπου προέρχεται. Bingo, ένα πράγμα,  ακόμα και σε τυφλές δοκιμασίες.
 Έτσι λοιπόν στην Σαντορίνη προετοιμαστείτε για τον απόλυτο γαστρονομικό παράδεισο, μια και οι chef του νησιού έχουν αστείρευτη φαντασία και μετατρέπουν τα πεντανόστιμα υλικά του νησιού σε ευφάνταστα υψηλής γαστρονομίας πιάτα. Η φάβα που είναι προϊόν ΠΟΠ  του νησιού μετατρέπεται σε POP diva, μια και την βρίσκουμε σε πολλές μοντέρνες "ενδυμασίες"  από κρέμα και τάρτα φάβας εως ακόμα και αλμυρό παγωτό.

Αν έχετε την δυνατότητα να βγείτε ένα μόνο βράδυ, είτε λόγω κρίσης είτε λόγω χρόνου, να πάτε στην  Selene. Η γευστική αισθητική της Σελήνης είναι ένα κλικ μπροστά από τους υπόλοιπους και μόνο λόγω της 28χρονης πείρας. Τα βραβεία της ατελείωτα και οι ενθουσιασμένοι πελάτες σε όλα τα μήκη της γης. Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης μετακόμισε πριν λίγα χρόνια το εστιατόριο του στον μαγευτικό Πύργο για να βρίσκεται πιο κοντά στους αγρότες αλλά και να δώσει μία νότα ηρεμίας στην διαδικασία του φαγητού. Ο πελάτης να επικεντρώνεται πρωτίστως στην απόλαυση της γεύσης, και όχι της όρασης.

Η λίστα κρασιού περιέχει όλα τα διαμάντια του σαντορινιού αμπελώνα, δυσεύρετα  κυκλαδίτικα τυριά και όλα αυτά μπορείτε να τα απολαύσετε και στον καινούργιο χώρο Selene meze & wine που έχουν ανοίξει στο ίδιο κτίριο με το εστιατόριο με πιο προσιτές τιμές. Αν έχετε λίγο χρόνο μπορείτε και να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής  αυθεντικής Σαντορινιάς κουζίνας.

Koukoumavlos
Βρίσκεται σε ένα αρχοντικό καπετανόσπιτο του 18ου αιώνα που θα σας ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή. Η άκρως δημιουργική κουζίνα του σεφ και ιδιοκτήτη Νίκου Πουλιάση, βραβευμένη επί 10 συναπτά χρόνια με Χρυσό σκούφο, σε συνδυασμό με την εκπληκτική θέα της καλντέρας και την άριστη εξυπηρέτηση, εγγυώνται μια αξέχαστα γευστική βραδιά. Δοκιμάστε το λαβράκι πάνω σε χαλβά εσπεριδοειδών, την μωβ πατατόσουπα με κουμ κουάτ και λεμονόχορτο,  τα σπαγγέτι με φιλέτο ταρτάρ. Δείτε το βίντεο για να σας ανοίξει η όρεξη!

Vinsanto
Η executive chef του Vinsanto, Μελίνα Χωματά έχει σχεδιάσει μία αποκλειστική σειρά από καινοτόμα νέα πιάτα  με βάση τα μοναδικά προϊόντα του νησιού που προέρχονται από το κτήμα του Vedema ή τοπικούς παραγωγούς, συνοδευόμενα από μία πλούσια λίστα τοπικά παραγόμενων κρασιών. Οι λάτρεις του καλού φαγητού θα υποκλιθούν στο ταλέντο της σεφ αλλά και στο ίδιο το εστιατόριο που στεγάζεται μέσα στους ηφαιστειακούς πέτρινους τοίχους ενός οινοποιείου 400 ετών στο Μεγαλοχώρι. Στα πιάτα που ξεχωρίζουν βρίσκεται το χταπόδι με Ασύρτικο κρασί και σαλάτα με αμύγδαλα και σκόρδο, σούπα φάβας με σαντορινιά φιστίκια και κρασί Vinsanto, αστακό με χυλοπίτες από κατσικίσιο γάλα με ντομάτα και μάραθο, κοτολέτες αρνίσιες με κρέμα φάβας και φασκόμηλο, κοκοράκι με ξινό τραχανά, μυρωδικά και αρσενικό Νάξου. Όλος ο κατάλογος απεικονίζει μία αυθεντική εκπροσώπηση των Μεσογειακών γεύσεων.

Assyrtico
Το 2011 ο Νίκος Πουλιάσης, ο σεφ του Κουκούμαβλου και ο Βασίλης Ζαχαράκης από το Νυχτέρι, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν ένα νέο εστιατόριο στο κέντρο των Φηρών με άπλετη θέα και μαγειρική επικεντρωμένη στα προϊόντα του νησιού.  Δοκιμάστε το ψαρονέφρι με σάλτσα από παλαιωμένο Ασύρτικο, το σαγανάκι με λαδοτύρι Μυτιλήνης και πλούσια σάλτσα από σύκο, και τελειώστε με ελληνικό cheesecake με σαντορινιό ντοματάκι γλυκό.

Nichteri 
Ο Βασίλης Ζαχαράκης έχει μεγαλώσει στην Σαντορίνη με αποτέλεσμα να γνωρίζει τα προϊόντα της απέξω κι ανακατωτά. Γνωρίζει σε ποιο χωράφι μεγαλώνει κάθε ντομάτα, και πού να βρει την πιο νόστιμη φάβα, που είναι και η αδυναμία του. Το ίδιο και με τα αμπελοτόπια. Ξεκίνησε από εστιάτορας αλλά αποφάσισε να μπει στην κουζίνα για να διασφαλίσει το τελικό αποτέλεσμα των πιάτων που θα έβγαιναν στο μαγαζί του. Το Νυχτέρι είναι στο Καμάρι, πάνω στην παραλία και είναι εξαιρετική επιλογή για φαγητό μετά την παραλία!  Ο Βασίλης έχει τρέλα με την φάβα, και θα την βρείτε πάντα μέσα στο μενού του. Εγώ την επέλεξα με αυγό ποσέ. Είναι πολύ  επηρεασμένος από την παραδοσιακή σαντορινιά μαγειρική και επιμένει με πάθος στην χρήση ντόπιων υλικών. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το ριζότο με τα αμπελόφυλλα, ταρτάρ καπνιστού χελιού, μυλοκόπι κακαβιά με κρέμα σαντορινιάς ντομάτας.  Η λίστα κρασιών του νομίζω ότι περιέχει ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει ο αμπελώνας του νησιού. Το δροσερό παγωτό γιαούρτι με γεύση σύκο και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς  με πουρέ πράσινου μήλου και ζελέ μέλι θα σας αποτελειώσει.

Το Ψαράκι
Μία υπέροχη βεράντα με θέα στην Βλυχάδα προσφέρει απλό αλλά πεντανόστιμο φαγητό και προπαντός τίμιο. Όταν ο καιρός είναι καλός μην διστάσετε να πάρετε τα  ψάρια που θα σας προτείνουν. Είναι ίσως τα καλύτερα που θα βρείτε στο νησί. Το μενού είναι και εδώ βασισμένο στις κλασσικές ελληνικές/σαντορινιές γεύσεις αλλά κάθε μέρα έχει επιπλέον επιλογές. Αυγοτάραχο με κρέμα τυριού και λεμόνι ή τα αυγά αχινού είναι must για να σας ανοίξουν την όρεξη!

1800
Το βραβευμένο εστιατόριο “1800” στεγάζεται σ’ ένα αρχοντικό που κτίστηκε γύρω στο 1845 στην Οία. Η θέα του είναι μαγευτική, αλλά και το εσωτερικό διαθέτει πολύ προσεγμένη σάλα.  Έχει και εσωτερική αυλή κατάλληλη για τις βραδιές του μελτεμιού. Το μενού εστιάζει σε πειραγμένες  Ελληνικές/Μεσογειακές γεύσεις, και πάντα περιλαμβάνει ψητό ψάρι που καλό είναι να το συνδυάσετε με βαρελάτο Ασύρτικο. Δοκιμάστε την σούπα ανανά με βασιλικό και τάρτα με σύκο.

Apiron
Με την πιο μαγευτική θέα του νησιού, το Apiron, σε κάνει να νιώθεις πριγκίπισσα. Λίγο η απεραντοσύνη του αρχιπέλαγους, λίγο η απίστευτη περιποίηση, λίγο το γλυκό Vinsanto του Αργυρού δεν θέλει και πολύ να ψωνιστεί ο άνθρωπος. Απολαύστε το διότι είναι από τις εμπειρίες που όταν γυρίσετε στην Αθήνα, θα αναρωτιόσαστε αν στα σοβαρά το ζήσατε όλο αυτό ή μήπως το ονειρευτήκατε.  Ξεκινήστε με την καυτή μελιτζανοσαλάτα, με τις φημισμένες λευκές γλυκές μελιτζάνες του νησιού, φτιαγμένη μπροστά στα μάτια σας με φέτα αλλά και με μυστικό υλικό.  Γλυστρίδα σαλάτα με σαντορινιό ντοματάκι ολόφρεσκο από τον αγρό  και χταπόδι. Κατσικάκι Τήνου λουκούμι και μακαρούνες χειροποίητες. Αν είστε του ψαριού, οπωσδήποτε δοκιμάστε το λαβράκι φρικασέ με τραγανά χόρτα. Αν προτιμάτε το κρέας, να πάρετε το φιλέτο με σάλτσα από παλαιωμένο Vinsanto και πατάτες τηγανητές τραγανές σαν της γιαγιάς μου! 


υπηρεσιακές απαντήσεις σε ερωτήσεις του βουλευτή Κυκλάδων Ν. Συρμαλένιου στα ζητήματα του ΙΚΑ Θήρας, της ΔΟΥ και των αρμοδιοτήτων των αντιδημάρχων στις νησιωτικές περιοχές

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπ. Εργασίας σε αναφορά του βουλευτή Κυκλάδων κ. Συρμαλένιου και του Δήμου Θήρας (4.6.2013)  με θέμα το ενδεχόμενο κατάργησης του τοπικού υποκαταστήματος ΙΚΑ Θήρας, σχετικά με το συγκεκριμένο υποκατάστημα αναφέρεται ότι,
Όσον αφορά την περιοχή των Κυκλάδων και συγκεκριμένα την Σαντορίνη, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής και του νησιωτικού χαρακτήρα, και προκειμένου να μην διαταραχθεί η εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων, η Διοίκηση του ΙΚΑ δεν προτίθεται να αναστείλει την λειτουργία του Τοπικού Υποκαταστήματος.

Στην επιστολή με θέμα : «Διαμαρτυρία επί της πιθανής συγχώνευσης του ΙΚΑ Θήρας», από πλευράς του Δήμου Θήρας αναφερόταν ότι,

Σύμφωνα με το Νέο Οργανωτικό Μοντέλο του Ιδρύματος, αποφασίστηκαν δράσεις όπως είναι η ανάπτυξη Γραφείων Κοινωνικής Ασφάλισης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ με γεωγραφική αναφορά σε Καλλικρατικούς Δήμους με πληθυσμούς 10.000 – 15.000 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι θα υποβιβαστεί ο ρόλος του ΙΚΑ Θήρας αφού από Υποκατάστημα μετατρέπεται σε απλό Γραφείο που θα έχει υποτυπώδεις αρμοδιότητες και στελέχωση με δύο άτομα.
Δηλώνεται κατηγορηματικά η αντίθεση του Δήμου Θήρας σε οποιαδήποτε καταστρατήγηση του όρου νησιωτικότητα. Το ΙΚΑ Θήρας εξυπηρετεί χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τόσο στο νησί της Θήρας και της Θηρασίας που ανήκουν στο Δήμο Θήρας, όσο και τα νησιά της Σικίνου, Φολεγάνδρου και Ανάφης, με συνολικό πληθυσμό 16.859 άτομα.
Η διατήρηση του ΙΚΑ Θήρας είναι επιτακτική ανάγκη καθώς τα ανωτέρω νησιά αν και μικρά σε έκταση και πληθυσμό είναι βασικοί παράγοντες του ελληνικού τουρισμού και το κράτος θα πρέπει να υποστηρίξει και το εργοδοτικό και το εργατικό δυναμικό τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον αριθμό των 5.500 και πλέον επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και τον μεγάλο αριθμό συνταξιούχων, 20.000 περίπου, του ΙΚΑ αλλά και του ΟΑΕΕ που εξυπηρετεί το Υποκατάστημα και γενικά των ασφαλισμένων σε όλα τα ταμεία όσο αφορά τα φάρμακα υψηλού κόστους (νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς κλπ).
Στο ΙΚΑ Θήρας τέλος εργάζονται μόνιμα 13 άτομα, τα οποία θίγονται άμεσα από την ενδεχόμενη κατάργηση του ΙΚΑ Θήρας. 
Παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη την πάγια και κατηγορηματική θέση μας και διατηρήσετε το Υποκατάστημα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Θήρας.
                                                                                               
Σύμφωνα με απάντηση του Υπ. Οικονομικών σε ερώτηση βουλευτών νησιωτικών περιοχών σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας των ΔΟΥ, αναφέρεται ότι,
Σας ενημερώνουμε ότι με στόχο την αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών και την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, έχει ανασταλεί η λειτουργία 154 ΔΟΥ ενώ αναμένεται ακόμη η αναστολή λειτουργίας 14 ακόμη νησιωτικών με στόχο την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Σε κάθε περίπτωση και μετά την ολοκλήρωση των οργανωτικών μεταρρυθμίσεων, θα εντοπιστούν τυχόν προβλήματα που πιθανόν προκύψουν, και τα οποία θα αντιμετωπιστούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σύμφωνα με απάντηση του Υπ. Εσωτερικών σε αναφορά του βουλευτή των Κυκλάδων Ν. Συρμαλένιου με θέμα αρμοδιότητες αντιδημάρχων στις νησιωτικές κοινότητες, σας γνωρίζουμε ότι, το Υπ. Εσωτερικών έχει ζητήσει στοιχεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, οπώτε και με βάση αυτά, θα υπάρξει από πλευράς του νεότερη ανακοίνωση για το θέμα.


δημοπράτηση μονάδας αφαλάτωσης οικισμού Ακρωτηρίου νήσου Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου «Εγκατάσταση Μονάδας Αφαλάτωσης Οικισμού Ακρωτηρίου Θήρας» μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών, των τευχών δημοπράτησης και των απαραίτητων αδειοδοτήσεων για το υποέργο (2) της ενταγμένης πράξης στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. με κωδικό ΟΠΣ 377122 και συνολικού προϋπολογισμού 394.400,00€, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 3484/15-7-2013 έγγραφο του Προϊσταμένου της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου κύριου Βουτσίνου Αντώνιου.

Το έργο θα δημοπρατηθεί άμεσα από τη ΔΕΥΑ Θήρας και με την ολοκλήρωση του θα διασφαλιστεί η αδιάλειπτη υδροδότηση του οικισμού Ακρωτηρίου από μονάδα αφαλάτωσης δυναμικότητας 250 κυβικών πόσιμο νερό ημερησίως και θα διακοπεί η καθημερινή μεταφορά νερού με υδροφόρο όχημα.

έκτακτος έλεγχος της Ανακύκλωσης του Δήμου Θήρας: πολύ καλά τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Στα πλαίσια της συνεργασίας του Δήμου Θήρας με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, πραγματοποιήθηκε έκτακτος έλεγχος για την ανάλυση του φορτίου των ανακυκλώσιμων υλικών που κατέφτασαν την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013 στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Ο έλεγχος έγινε υπό την εποπτεία της κας Δρ. Χαριτοπούλου, Διευθύντρια Εναλλακτικής Διαχείρισης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. Την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης εκπροσώπησε ο κος Αχιλλέας Γκούγκος, υπεύθυνος για το νησί της Σαντορίνης, ενώ για λογαριασμό του Δήμου Θήρας παρευρέθη ο κος Λουκάς Μπελλώνιας, υπεύθυνος του προγράμματος ανακύκλωσης. 

Η διαδικασία του ελέγχου διήρκησε 4,5 ώρες και έδωσε τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Ανάλυση κατά είδος
Χαρτί   Χαρτί/Χαρτόνι  55,50%    59,80%
Έντυπο            4,00% 
Χάρτινη Συσκευασία Tetrapack         0,30% 
Πλαστικό         Φιλμ    6,30%  17,10%
Φιάλες Pet       3,10% 
PE/PP/PS         7,70% 
Γυαλί   Γυαλί   7,20%  7,20%
Μέταλλα         Σίδηρος           1,60%  2,50%
Ογκώδη Ανακυκλώσιμα         Ογκώδη Πλαστικά      0,50%  2,00%
Ογκώδη Μέταλλα       1,50% 
ΥπόλειμμαA   ΥπόλειμμαB    11,40%            11,40%

Τα αποτελέσματα χαρακτηρίστηκαν τόσο από την εκπρόσωπο του ΕΟΑΝ όσο και από τον υπεύθυνο μηχανικό του έργου κο Γκούγκο άριστα. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι το υπόλειμμα των μπλε κάδων της Αττικής ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 45% και άλλων νησιών σε 25%.

Σκοπός των ελέγχων που πραγματοποιούνται απροειδοποίητα από τους αρμόδιους φορείς, είναι να διαπιστώνεται πόσο σωστά πραγματοποιείται η διαδικασία της συλλογής και μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών προς τα κέντρα διαλογής. 


«συνάντηση εργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, κ. Νίκου Χρυσόγελου

Συνάντηση εργασίας κατά την οποία συζητήθηκαν βασικά αναπτυξιακά ζητήματα του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας των Κυκλάδων, πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013 και ώρα 10:00 στην έδρα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κ. Νίκος Χρυσόγελος, η κα Χριστίνα Ευθυμιάτου, σύμβουλος σε θέματα νησιωτικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος και στελέχη του Επιμελητηρίου και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου (ΕΤ.Α.Π.) Κυκλάδων.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε κύρια στον τομέα της Ενέργειας, των Κοινωνικών Συνεταιρισμών, της Αγροτικής Ανάπτυξης και των σοβαρών ελλειμμάτων που παρουσιάζει ο νομός Κυκλάδων σε θέματα βασικών υποδομών και εφαρμογής αρχών υγιεινής για την ασφάλεια των τροφίμων.

Στον τομέα της Ενέργειας, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στη σημασία των υποστηρικτικών δομών, της τεχνογνωσίας και εμπειρίας που υπάρχουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κυρίως των δυνατοτήτων αξιοποίησης τους από την Ελλάδα, στην προσπάθεια που γίνεται για μεγαλύτερη διείσδυση στις Α.Π.Ε.

Για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ένα θεσμό - με βασική επιδίωξη, το συλλογικό όφελος και την εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων - που λειτουργεί με επιτυχία σε πολλές χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης, καταλαμβάνοντας αξιοσημείωτο ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας, αναφέρθηκε ότι ήδη έγιναν οι πρώτες συστάσεις τέτοιων φορέων – επιχειρήσεων και στις Κυκλάδες, ενώ αναμένεται και περαιτέρω δραστηριοποίηση της τοπικής κοινωνίας σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δείγματα. Επιπλέον εξετάσθηκαν οι δυνατότητες συνεργασιών με τέτοιους φορείς, αλλά και η ενίσχυσή τους μέσω στοχευμένων δράσεων.

Στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης και της προώθησης – προβολής των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, καταρχήν εντοπίστηκαν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε υποδομές απαραίτητες για την ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου, όπως είναι η ύπαρξη και λειτουργία εγκαταστάσεων σφαγείων. Οι απαράδεκτες συνθήκες σφαγής των ζώων σε συνδυασμό με την έλλειψη πιστοποιήσεων σε μεγάλο μέρος των τοπικών προϊόντων, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα, αφενός για την βιωσιμότητα του ζωικού κεφαλαίου και αφετέρου για την κυκλοφορία, κατανάλωση και προώθηση των προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Όπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρο κ. Γιάννη Ρούσσο, το Επιμελητήριο Κυκλάδων υλοποιεί συντονισμένες ενέργειες και δράσεις για μεγαλύτερη διείσδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στα πλαίσια του επιχειρησιακού του προγράμματος, ξεκινώντας πιλοτικά από το νησί της Σίφνου. Παράλληλα, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας και προβολή των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, εντός και εκτός συνόρων, σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία Aegean Cuisine.

Τέλος, ο κ. Γιάννης Ρούσσος ευχαρίστησε τον κ. Νίκο Χρυσόγελο για την παρουσία του, και κυρίως για την άψογη συνεργασία και υποστήριξη, σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του. 


μια πραγματικά ωραία βραδιά από το "Aressana life"

Μια πολύ ωραία βραδιά έζησαν όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ξενοδοχείου Aressana στα Φηρά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τίτλο "Aressana life" που διοργανώνει αρχής γενομένης από το φετινό καλοκαίρι.

Η όμορφη εκδήλωση επιμελήθηκε και διοργανώθηκε από τις επικεφαλής της πολυμελούς οικογένειας Μενδρινού, κυρίες Μόσχα και Ευαγγελία, οι οποίες είχαν φροντίσει και για την παραμικρή λεπτομέρεια ώστε να ικανοποιήσουν τα γευστικά και μουσικά γούστα των καλεσμένων τους, των μελών της οικογένειάς τους και των προσκεκλημένων φίλων τους.

Η όλη εκδήλωση "Aressana life" ήταν εμπνευσμένη και βασισμένη στις μουσικές και τις εικόνες της Ελλάδας των δεκαετιών του 1960 και του 1970, συνδυάζοντας επιτυχημένα γνωστά και δημοφιλή τραγούδια της εποχής, με πλάνα και αποσπάσματα από ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου της ίδιας περιόδου, που προβάλλονταν κατά την διάρκεια της όλης εκδήλωσης. 

Η επιλογή και ερμηνεία των τραγουδιών έγιναν από την Μαρίνα Δημητρίου, ερμηνεύτρια με μεγάλη εμπειρία και γνώση σε αυτό το είδος των τραγουδιών, και τον Γιώργο Πανταλό, πιανίστα, με σημαντικές συνεργασίες στην διαδρομή του στον χώρο.

Η μουσική παράσταση είχε τίτλο “sweet life – γλυκιά ζωή, μια φωνή – ένα πιάνο”
ο οποίος “σηματοδότησε” και ταίριαζε απόλυτα με το όλο σκεπτικό και περιεχόμενο της εκδήλωσης..

Η όμορφη βραδιά περιελάμβανε επίσης ένα ιδιαίτερα προσεγμένο μενού 5 πιάτων, βασισμένο σε υλικά από την τοπική κουζίνα του νησιού, νόστιμα μαγειρεμένα και συνδυασμένα μεταξύ τους, και σερβιρισμένα με ιδιαίτερη φροντίδα και διάθεση περιποίησης προς τους προσκεκλημένους.
Το κρασί που ομόρφυνε κι αυτό από την πλευρά του την βραδιά και την ατμόσφαιρά της, ήταν το Ασύρτικο του 2012 της Santo Wines.

“Ψυχές” τις βραδιάς τέλος, δεν ήταν άλλες από τις φιλόξενες και περιποιητικές, κυρίες Μόσχα και Ευαγγελία Μενδρινού, οι οποίες κυριολεκτικά έδωσαν μαθήματα σωστής και εγκάρδιας φιλοξενίας στους φίλους και προσκεκλημένους τους..

Ένωση Ξενοδόχων Θήρας - πρόγραμμα κατάρτισης προσωπικού του ΕΦΕΤ - παράταση ημερομηνίας υποβολής συμμετοχής

Η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας ενημερώνει τα μέλη της ότι προκειμένου να συμμετάσχουν οι περισσότεροι δυνατοί ενδιαφερόμενοι στο πρόγραμμα “κατάρτισης προσωπικού”  του ΕΦΕΤ, η ημερομηνία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής ΠΑΡΑΤΑΘΗΚΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για δήλωση συμμετοχής 210 90 29 780

Για κάθε πληροφορία σχετικά με το πρόγραμμα και την συμμετοχή των ξενοδόχων σε αυτό μέσω του εκπαιδευτικού φορέα με τον οποίο συνεργάζεται η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας, μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα της Ένωσης Ξενοδόχων Θήρας στην διεύθυνση : http://santorinihoteliers.blogspot.gr/2013/07/blog-post_8.html

ΕΠΑΜ Θήρας – ανακοίνωση

Σύμφωνα με αυτήν,

Συμπολίτη/ Συμπολίτισσα,

Η πατρίδα μας τεμαχίζεται και πουλιέται ως υλικά οικοδομών. Οι ντόπιοι προδότες εξαγοράζουν πολιτικό χρόνο ξεπουλώντας τη περιουσία των Ελλήνων σε ιδιώτες-αρπακτικά.
Η εργασία γίνεται δουλεία και πωλούν εμάς και τα παιδιά στα σκλαβοπάζαρα των παγκόσμιων αγορών. Οι νέοι επιστήμονες μεταναστεύουν με όρους χειρότερους της δεκαετίας του ’60.
Δημοκρατία πεθαίνει στη χώρα που τη γέννησε. Η αστυνομική καταστολή γίνεται εντονότερη κάθε μέρα που περνάει.
Η Εθνική Ανεξαρτησία έχει εξαλειφθεί και η χώρα κυβερνάται εδώ και καιρό από ξένους επιτρόπους και όχι από τους εκλεγμένους σου αντιπροσώπους. Η Ελληνική Βουλή έχει καταργηθεί με εντολές των τοκογλύφων δανειστών.
Έχει συντελεστεί Γενοκτονία. Οι Έλληνες αυτοκτονούν. Οι Έλληνες πεθαίνουν από πείνα ή από έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Το 2012 είχαμε 12.000 επιπλέον θανάτους από γεννήσεις. Είναι, βλέπεις, πολυτέλεια να παντρεύεσαι και να κάνεις παιδιά σε μια ευρωπαϊκή αποικία χρέους. Έτσι έχουν καταντήσει τη Πατρίδα μας.

Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το δείτε εδώ : http://epamthiras.blogspot.gr/

επιστολή διαμαρτυρίας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond.

Σύμφωνα με την επιστολή διαμαρτυρίας που συνέταξαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond, (19.7.2013) 

Κυρίες και κύριοι,
στις 16/7/2013, πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία αναδημοσίευσαν άρθρο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ΑΜΠΕ, με τίτλο «Πολύ μικρή η ποσότητα πετρελαίου από το Sea Diamond στη Σαντορίνη». Αυτό αποτελούσε μέρος της κατάθεσης που δόθηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, όπου διεξάγεται η δίκη για το ναυάγιο του Sea Diamond, από τον υπεύθυνο της εταιρείας για την απορρύπανση, κ. Βασίλειο Μαμαλούκα.

Ο λόγος της διαμαρτυρίας μας βασίζεται στο γεγονός ότι δημοσιεύθηκε η κατάθεση ενός μάρτυρα υπεράσπισης της πλοιοκτήτριας εταιρείας, χωρίς να είναι γνωστή η ακρίβεια των στοιχείων αυτών, αρκούμενοι μόνο στα γραπτά ενός δημοσιογράφου του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και χωρίς να δημοσιεύεται σε αντίστοιχη έκταση η άποψη της πολιτικής αγωγής ή αντίστοιχου μάρτυρα κατηγορίας που μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει πολλοί. Έτσι θα διασφαλιζόταν τουλάχιστον η αντικειμενική ενημέρωση των αναγνωστών και δεν θα καθοδηγούνταν σε μονόπλευρα συμπεράσματα.

Όσον αφορά την ακρίβεια των στοιχείων που παρουσιάζονται στο δημοσίευμα αυτό οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

1) Στο ανωτέρω άρθρο αναφέρεται ότι: «Σχετική μελέτη αποδεικνύει ότι οι 11 δεξαμενές του πλοίου κατά τη βύθισή του, λόγω της μεγάλης αυξομείωσης της πίεσης και του βάθους, 127-148 μέτρα, συνεθλίβησαν, γι’ αυτό και η μεγαλύτερη διαρροή σημειώθηκε τότε και αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά, υποστήριξε ο Ωκεανογράφος. Δήλωσε ότι από τους συνολικά 425 τόνους αποβλήτων καυσίμων του πλοίου μαζεύτηκαν από τα ειδικά συνεργεία οι 330. Η ποσότητα πετρελαίου που εκλύεται πλέον από το ναυάγιο του Sea Diamond στη θαλάσσια περιοχή Αθηνιός Σαντορίνης, είναι πολύ μικρή και ανεβαίνει με μορφή σταγόνων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος διέρρευσε και περισυλέχθηκε από τα ειδικά συνεργεία κατά τη βύθιση του πλοίου».

Αντίθετα, στο δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, στις 13/4/2007, με τίτλο «Κρίσιμες ώρες για την απάντληση του πετρελαίου» της κυρίας Τάνιας Γεωργιοπούλου(1), μία εβδομάδα μετά το ναυάγιο του Sea Diamond, σε συνέντευξη που έδωσε τότε ο ίδιος ο κ. Μαμαλούκας Βασίλειος, αναφέρονται τα εξής: «Έως τώρα έχουν συλλεγεί 500 κυβικά μέτρα από τη θάλασσα, από τα οποία όμως μια μικρή ποσότητα είναι πετρέλαιο, ενώ το υπόλοιπο είναι γαλακτώματα (πολλοί τύποι αργού πετρελαίου εμφανίζουν την τάση να απορροφούν νερό σχηματίζοντας γαλακτώματα πετρελαίου αυξάνοντας τον όγκο του ρυπαντή κατά 3-4 φορές) και νερό». «Η μεγαλύτερη ποσότητα των καυσίμων βρίσκεται μέσα στις δεξαμενές του πλοίου» και επίσης «όπως φαίνεται, το κρουαζιερόπλοιο έχει σταθεροποιηθεί σ’ ένα βράχο σε βάθος 120 μέτρων, αλλά κινδυνεύει να ξαναπέσει. Σε αυτήν την περίπτωση και η άντληση θα είναι πιο δύσκολη, αλλά και είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ρήγμα στη δεξαμενή καυσίμων. Eίναι χαρακτηριστικό ότι εφόσον δημιουργηθεί ρήγμα και τα καύσιμα «βγουν» στη θάλασσα υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθεί κηλίδα που μπορεί να αγγίξει τα 70-75 τετραγωνικά χιλιόμετρα και να καλύψει περίπου 20 χιλιόμετρα ακτής. Μάλιστα, εφόσον αυτή η ποσότητα χυθεί στη θάλασσα, μικρό ποσοστό της τάξης του 15-20% μπορεί να ανακτηθεί.» (1):

Από τότε μέχρι και σήμερα η θέση του πλοίου δεν άλλαξε και συνεπώς η πίεση δεν αυξήθηκε στις δεξαμενές. Μεγάλη διαρροή καυσίμων από ρήγμα στις δεξαμενές ποτέ δεν σημειώθηκε και ποτέ δεν είδαμε όλη την περιοχή της Καλντέρας της Σαντορίνης (έκτασης περίπου 83 τετραγωνικών χιλιομέτρων) πλημμυρισμένη από πετρελαιοειδή. Αυτό είτε επειδή τα εξαεριστικά των δεξαμενών καυσίμων ήταν ανοιχτά κατά τη βύθιση του πλοίου και συνέβη σταδιακή εξίσωση της πίεσης στο εσωτερικό και το εξωτερικό των δεξαμενών, οπότε και δεν προκλήθηκαν σοβαρά ρήγματα, είτε επειδή το μαζούτ που διέρρευσε από αυτές εγκλωβίστηκε στους εσωτερικούς χώρους του πλοίου που ακόμη στέκεται σχεδόν όρθιο σε μία απότομη πλαγιά του βυθού της Σαντορίνης χωρίς πολύ σοβαρές ζημιές στα διπύθμενά του.

Η επιχείρηση απάντλησης που έγινε τον Ιούνιο του 2009 ήταν σχεδόν αποτυχημένη αφού από τους 155 τόνους υγρών που συλλέχθηκαν μόλις το 1% αντιστοιχούσε σε πετρελαιοειδή και το 99% σε θαλασσινό νερό σύμφωνα με την ανάλυση του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Με ποιο τρόπο λοιπόν ισχυρίζεται ο κ. Μαμαλούκας, υπεύθυνος της εταιρείας «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος», ότι “από τους συνολικά 425 τόνους αποβλήτων καυσίμων του πλοίου μαζεύτηκαν από τα ειδικά συνεργεία οι 330”; Μία εβδομάδα μετά το ναυάγιο έλεγε στο άρθρο της Καθημερινής ότι έχει συλλεχθεί μία πολύ μικρή ποσότητα πετρελαίου. Πότε βγήκε στην επιφάνεια της θάλασσας της Καλντέρας μας τόσο πολύ μαζούτ και δεν το είδαμε; Με δεδομένο ότι κάθε κυβικό μέτρο πετρελαίου καλύπτει θαλάσσια επιφάνεια τουλάχιστον 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων, θα έπρεπε οι 330 τόνοι που συλλέχθηκαν από τα συνεργεία απορρύπανσης στην επιφάνεια της θάλασσάς μας να καλύπτουν 660 τετραγωνικά χιλιόμετρα τουλάχιστον! Δηλαδή 8 φορές την έκταση της Καλντέρας της Σαντορίνης!

Στη διάρκεια των δύο μηνών περίπου που διήρκεσε η επιχείρηση απορρύπανσης της θαλάσσιας επιφάνειας και των γειτονικών ακτών σε καμία περίπτωση δεν έγινε κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό άλλωστε και πραγματοποιήθηκε και η επιχείρηση απάντλησης δύο χρόνια μετά τη βύθιση του ναυαγίου, αλλά δυστυχώς χωρίς επιτυχία.

2) Ποιος αρμόδιος δημόσιος φορέας πιστοποίησε αυτές τις ποσότητες που υποτίθεται πως συλλέχθηκαν κατά τον κ. Μαμαλούκα; Πόση ήταν η περιεκτικότητά τους σε μαζούτ και πόση σε θαλασσινό νερό;

3) Πως είναι δυνατόν να αναφέρεται στο άρθρο ότι από το ναυάγιο του Sea Diamond η ποσότητα πετρελαίου που συνεχίζει να διαρρέει είναι πολύ μικρή, σε μορφή σταγόνων, όταν καθημερινά βλέπουμε τον υπάλληλο που επιτηρεί το φράγμα να βγάζει στην ακτή από 30 έως 50 λίτρα πισσωδών καταλοίπων, όπως αυτά που φαίνονται στην διπλανή φωτογραφία;

4) Σύμφωνα με το Πράσινο Διαβατήριο που εξέδωσε το 2008 η ίδια εταιρεία  «Τεχνική Προστασία Περιβάλλοντος» που είναι υπεύθυνος ο κ. Μαμαλούκας, μέσα στο ναυάγιο του Sea Diamond, την ημέρα της βυθίσεώς του υπήρχαν 505 τόνοι καυσίμων (μαζούτ και diesel), 62.000 λίτρα λιπαντικών – λαδιών μηχανών, 22 κυβικά μέτρα λυμάτων πετρελαίου, περισσότερα από 2582 κυβικά μέτρα μονωτικών υλικών όπως πετροβάμβακας και υαλοβάμβακας, 406 κιλά ανοδίων που περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο, κάδμιο και ψευδάργυρο, περισσότερα από 17.000 μέτρα καλωδιώσεων που περιέχουν χαλκό, περισσότερα από 300 λίτρα ηλεκτρολύτη στις μπαταρίες του πλοίου που περιέχουν ισχυρά οξέα, μόλυβδο και κάδμιο, περισσότερους από 3 τόνους χρώματα, διαλυτικά, αντισκωριακά και σταθεροποιητές βαφών, 7 τόνους χημικών σε συσκευασμένη μορφή, 7000 λαμπτήρες φθορισμού και αλογόνου αλλά και πολλές ηλεκτρονικές συσκευές στα όργανα και στις εγκαταστάσεις του πλοίου που περιέχουν υδράργυρο, ενώ όλες οι εύφλεκτες επιφάνειές του ήταν εμποτισμένες με βρωμιούχες φλογοεπιβραδυντικές χημικές ενώσεις. Όλα αυτά και άλλα πολλά, συνεχίζουν να απειλούν την υγεία μας, μέσω της βιοσυσσώρευσης στους θαλάσσιους οργανισμούς, αλλά και το φυσικό οικοσύστημα της περιοχής με ανεπανόρθωτη βλάβη. Συνεπώς είναι εγκληματικό, ιδιαίτερα κατά την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας, να προσπαθούν κάποιοι να ωραιοποιούν την κατάσταση και να προσπαθούν να πείσουν τους Θηραίους πολίτες και κατ’ επέκταση τον Ελληνικό λαό, ότι κανένας κίνδυνος δεν υφίσταται πλέον από το ναυάγιο του Sea Diamond στη Σαντορίνη.

Περιπτώσεις όπως αυτές του ναυαγίου του Sea Diamond ντροπιάζουν τη χώρα μας και τη ναυτιλία μας στα μάτια όλου του κόσμου, βλάπτουν πολύ σοβαρά την τουριστική βιομηχανία του τόπου μας και απειλούν απευθείας την υγεία μας και το φυσικό μας περιβάλλον από το οποίο εξαρτόμαστε άμεσα. Πέρασαν έξι ολόκληρα χρόνια από τότε, έξι χρόνια εμπαιγμών, κενών υποσχέσεων και πολιτικής αδράνειας. Ωστόσο εμείς δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες. Για τους κατοίκους της Σαντορίνης, μοναδική και οριστική λύση αποτελεί η ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου του Sea Diamond από τη θάλασσά μας και επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος στην προτέρα κατάστασή του. Απαιτούμε την εφαρμογή του νόμου 2881/2001 και του άρθρου 24 του Ελληνικού Συντάγματος. Απαιτούμε καθαρό φυσικό περιβάλλον, καθαρή θάλασσα. Είναι θεμελιώδες δικαίωμά μας, που ποτέ δεν θα απεμπολήσουμε! Το οφείλουμε στους προγόνους μας, έχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας! 

Με εκτίμηση                         
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών
για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond


“πολίτες κόντρα στον καιρό” – ανακοίνωση για την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου στην Πάτμο (18.7.)

Στην 10η του έτους 2013 συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που έγινε  στη Πάτμο στις 18 Ιουλίου 2013, η παράταξή μας εκπροσωπήθηκε από τον περιφερειακό μας σύμβουλο Παύλο Χρυσαφίδη.

Στο 2ο Θέμα «Προβλήματα και Προοπτικές ανάπτυξης του Δήμου Πάτμου», με εισηγητή τον Δήμαρχο Πάτμου, μετά το τέλος της εισήγησης και αφού ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Χ.Κόκκινος πρότεινε έκδοση ψηφίσματος για την υποστήριξη όσων ανέφερε ο κ. Δήμαρχος Πάτμου, ειδικά σε θέματα υγείας, ο Παύλος Χρυσαφίδης πήρε το λόγο και τοποθετήθηκε και συγκεκριμένα ανέφερε:

«Τόσα πολλά προβλήματα σε ένα τόσο μικρό νησί. Είναι τρομερό και θλιβερό μαζί. Ωραία τα λόγια για ευλογίες και Ιερά Νησιά. Σεβόμαστε την ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του τόπου και τον τιμούμαι. Πόσα χρόνια όμως θα χρειαστούν για να ξεπεραστούν τα προβλήματα; Μερικές φορές κ. Κόκκινε τα ψηφίσματα είναι σαν την τακτική  που δίδαξε ο Πόντιος Πιλάτος, δηλαδή σε σταυρώνω αλλά «νίπτω και τας χείρας μου». Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον κ. Περιφερειάρχη, πρόσθεσε: «Κύριε Περιφερειάρχη, ακούσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί από τον Δήμαρχο, όπως ακούσαμε και μια σειρά από έργα που σας ζήτησε να ενταχθούν. Θα θέλαμε να μάθουμε ποια είναι η θέση της Περιφέρειας για αυτά τα έργα».

Στο 5ο θέμα «Λήψη μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από την λειτουργία ΧΑΔΑ, ΧΥΤΑ και ΒΙΟΚΑ στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου»,  ο Παύλος Χρυσαφίδης τοποθετήθηκε  ως εξής:
«Αναρωτιόμαστε γιατί πάντα υπό το καθεστώς εκβιασμών (αναφορά στη δημόσια υγεία) προωθούμε λύσεις ιδιωτικοποιήσεων όπως ακριβώς και με την ψήφιση των μνημονιακών μέτρων. Αναρωτιόμαστε μέχρι πότε θα κάνουμε τους αδιάφορους για τη μνημονιακή πολιτική αντί να έρθουμε σε ευθεία ρήξη με την κυβέρνηση, μέχρι πότε θα αποδεχόμαστε τα πάντα χωρίς καν να ασκούμε κριτική στην εφαρμογή του Καλλικράτη (αρμοδιότητες, πόροι, Δήμοι-μικρά “Κυβερνεία”).

Επιτρέψτε μου να μεταφέρω όσα γράφει σε ένα άρθρο του ο Νίκος Μυλωνάς, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης  “ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ”  από την Κω, και τα οποία επικροτούμε και συνυπογράφουμε, μαζί με λίγα δικά μας λόγια.
Στην εισήγηση αναφέρεται ότι: “υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος συνολικής αναστολής ή πλημμελούς λειτουργίας των υποδομών αυτών (ήδη υπάρχουν τέτοια παραδείγματα που δυστυχώς συνεχώς αυξάνονται, ακόμα και σε πολύ τουριστικές περιοχές) με βάση συνεχείς καταγγελίες που φτάνουν στις υπηρεσίες περιβάλλοντος, υγιεινής και βιομηχανίας”.

Το θέμα αφορά και τον ΧΥΤΑ Κω που λειτουργεί ως Χωματερή καλής ποιότητας μια που όλα τα συστήματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης δεν λειτουργούν, οι τεχνικές αρχές λειτουργίας του συστήματος δεν τηρούνται! Κραυγαλέα περίπτωση το γεγονός της καύσης του πρώτου κυττάρου χωρίς να επιβληθούν κυρώσεις και χωρίς να αποκατασταθεί. Εδώ συμπληρώνω εγώ ότι αφορά επίσης τον ΧΥΤΑ Μυκόνου που καίγεται εδώ και βδομάδες σε μια αδιέξοδη πραγματικά κατάσταση και συμμερίζομαι τον προβληματισμό του κ. Αντιπεριφερειάρχη σχετικά, συγχρόνως όμως πιστεύουμε ότι η πρόληψη είναι σαφώς προτιμότερη από την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ανησυχεί λοιπόν η Περιφέρεια και βάζει το θέμα για συζήτηση όχι για να επιβάλει ελέγχους και ποινές για την κακή λειτουργία των συστημάτων, όπως είναι το καθήκον της αν είχε στόχο να υπηρετήσει την ποιοτική λειτουργία αυτών των κοινωνικών υποδομών, αλλά για την “ανάληψη πρωτοβουλιών μόνιμης αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ζητήματος με προτεραιότητα στην κατ' εξαίρεση έγκριση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού (εργατικού και τεχνικού) και της αντιμετώπισης των προβλημάτων που αφορούν τα θέματα ανάθεσης εργολαβιών”, καθώς “Ειδικά σε νησιωτικές, τουριστικές περιοχές και δήμους που λόγω μεγέθους, απαγορεύσεων και οικονομικών αδυναμιών, δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν ή που λόγω νομοθετικών περιορισμών δεν μπορούν να προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό», όπως αναφέρεται στην εισήγηση.
Από τη μια μιλά για συνεργασία για την πρόσληψη προσωπικού, για να αυτοαναιρεθεί στη συνέχεια λέγοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Έτσι μένει μόνο η πρόταση της “για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τα θέματα ανάθεσης εργολαβιών”.
Στο τέλος, η εισήγηση της περιφερειακής αρχής προτείνει: “Εναλλακτικά θα μπορούσε να ακολουθηθεί η διαδικασία προγραμματικής σύμβασης μεταξύ όμορων δήμων με τη συμμετοχή και της Περιφέρειας με καθορισμό των όρων πρόσκλησης ενδιαφέροντος για εταιρίες που θα αναλάβουν την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των υποδομών αυτών με τις αντίστοιχες ρήτρες.”
Το αποτέλεσμα είναι σαφές: α)υπάρχει πρόβλημα κακοδιαχείρισης των υποδομών “ΧΥΤΑ, ΧΑΔΑ, ΒΙΟΚΑ, Αφαλατώσεων” και β)η πρόταση της περιφέρειας είναι: ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ!!!
Όλα πλέον κινούνται στο ρυθμό της νέας πολιτικής ανακάλυψης! Οι δήμοι απέτυχαν στη διαχείριση και η περιφέρεια απέτυχε στον έλεγχο και στην εφαρμογή του υπάρχοντος περιφερειακού σχεδιασμού. Η αποτυχία της πολιτικής του τοπικού και περιφερειακού προσωπικού αντί να οδηγήσει σε αυτοκριτική και σε προσπάθεια ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού της διαχείρισης, οδηγεί στην προώθηση της λύσης της ιδιωτικοποίησης! Ωραία! Μόνο που ιδιωτικοποίηση θα σημάνει άμεσα πρόσθετη κοινωνική επιβάρυνση στους ήδη φτωχούς εργαζόμενους των νησιών μας! Κανένας ιδιώτης δεν θα διαχειρίζεται το σύστημα κάτω του κόστους! Ο ιδιώτης εξ άλλου θα είναι υπόλογος στους μηχανισμούς ελέγχου και θα τηρεί κάποιες αρχές που ανεβάζουν το κόστος! Οι δήμοι και η περιφέρεια είχαν ΑΣΥΛΙΑ γιατί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, τους οποίους και είχαν υπό τον έλεγχό τους, αχρηστεύτηκαν από τους ίδιους για πελατειακούς λόγους! Ο Αντιδήμαρχος π.χ. σε κάποιο νησί, κ. Κουκά, είναι δεκαετίες και ο σχετικός εργολάβος.

Η φιλολαϊκή λύση θα ήταν: δημοτική διαχείριση με αυστηρή τήρηση των κανονισμών και ανακοστολόγηση των προσφερόμενων υπηρεσιών με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια ώστε να επιβαρύνονται οι μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις (με κραυγαλέα πολλαπλάσιες επιφάνειες κτηρίων από τις δηλωμένες) και όχι να επιδοτούν τα νοικοκυριά τις μεγάλες επιχειρήσεις πληρώνοντας ακριβά δημοτικά τέλη όπως γίνεται μέχρι και σήμερα!!!

Και τελειώνω  με την υπενθύμιση ότι όλα αυτά τα έργα (ΧΥΤΑ, ΧΑΔΑ κλπ) έχουν γίνει με κρατικούς πόρους (είτε συγχρηματοδοτούμενα είτε αυστηρά κρατικά), που σημαίνει δηλαδή ότι όλοι εμείς πληρώσαμε τα έργα, τα οποία επιθυμούν τώρα πολλοί να παραχωρήσουν σε ιδιώτες για την εκμετάλλευσή τους. Και το λέω αυτό γιατί οι καιροί που ζούμε είναι πονηροί και πολλοί προσπαθούν με πλάγια μέσα (κίνδυνος δημόσιας υγείας κλπ ), να τα “χαρίσουν”, αφού από πίσω υπάρχουν άμεσα και ασφαλή κέρδη για τους κρατικοδίαιτους “επιχειρηματίες”.
(Ψηφίσαμε αρνητικά)

Στο 7ο θέμα «Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου για την αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου  Ανάπτυξης για τον Τουρισμό», ο περιφερειακός μας σύμβουλος, κατά την τοποθέτησή του, ανέφερε τα εξής:

«Διαβάζοντας κανείς το προτεινόμενο χωροταξικό σχέδιο του τουρισμού όπως αυτό έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ, αναρωτιέται αν το προτεινόμενο σχέδιο έρχεται να βάλει μια τάξη στην άναρχη λειτουργία του τουριστικού χώρου στην Ελλάδα ή αν τελικά αποτελεί ένα κατά παραγγελία χωροταξικό σχέδιο που, σε συνδυασμό με το ήδη κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή περί απλούστευσης διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, εξυπηρετεί τα κάθε λογής κοράκια που περιμένουν να δημιουργήσουν επιχειρηματικούς παραδείσους βιάζοντας τα νησιά μας. Αν πραγματικά κάποιος ήθελε να βγάλει ένα τίτλο από το προτεινόμενο χωροταξικό θα ήταν: Βιάζουν τα νησιά μας και το περιβάλλον τους!

Η αναθεώρηση αυτή σηματοδοτεί με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο την επιστροφή στην αγρία ανάπτυξη.  Σχεδόν παντού, επιτρέπονται σχεδόν τα πάντα.  Η προστασία του περιβάλλοντος, η αειφόρος ανάπτυξη και ο βιώσιμος τουρισμός είναι διακηρύξεις κενές περιεχομένου.  Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που συνοδεύει την προτεινόμενη αναθεώρηση, αποτελεί μνημείο καταστρατήγησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Είναι χαρακτηριστική η ανεκδιήγητη φράση: “επειδή το αναθεωρημένο Πλαίσιο προστατεύει το περιβάλλον, αναμένονται θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του!”. Δεν σχολιάζει, δηλαδή, τις προτάσεις του πλαισίου περιβαλλοντικά. Απλά τις δέχεται ως περιβαλλοντικά επωφελείς χωρίς καμία κρίση.
Το προτεινόμενο σχέδιο δεν αποτιμά τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί παλαιότερα και αφορούν στον τουρισμό, προκειμένου να μπορεί να τεκμηριώσει τα αποτελέσματα που παραλαμβάνουμε από την εφαρμογή όλων των πολιτικών για τον τουρισμό που έχουν ήδη εφαρμοστεί. Επίσης, δεν θέτει άξονες – δείκτες μέτρησης της απόδοσης των μέτρων που προτείνονται, προκειμένου να είναι μετρήσιμα τα αποτελέσματα του σχεδιασμού σε κάποιο χρονικό διάστημα.

Βασικό χαρακτηριστικό του πλαισίου αυτού είναι η οργάνωση του  χώρου με στόχο την εντατική ανάπτυξη μαζικού τουρισμού με την πλήρη εκμετάλλευση των τουριστικών δυνατοτήτων κάθε περιοχής, διατηρώντας και αναπτύσσοντας  χωρικούς μηχανισμούς για την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας.

Επί της ουσίας, ο αναθεωρημένος σχεδιασμός επιδιώκει την ίδρυση τουριστικών κωμοπόλεων και εκτεταμένων πολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων δίπλα και μέσα στο φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα των νησιών μας.

Η κατηγοριοποίηση του εθνικού χώρου γίνεται με ένα συγκεχυμένο τρόπο. Μια περιοχή μπορεί να διαθέτει περιοχές με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά ή δυνατότητες και να μπορεί να εντάσσεται σε παραπάνω από μία κατηγορίες. Η εναπόθεση της τελικής κατάταξης όλων των επί μέρους περιοχών στα ειδικά περιφερειακά σχέδια και τις αναθεωρήσεις τους, αναδεικνύουν την αδυναμία του σχεδιασμού. Επίσης ο νησιωτικός χώρος ομογενοποιείται με δραματικό τρόπο. Νησιά που δεν παρουσιάζουν ομοιότητες κατατάσσονται στις ίδιες κατηγορίες.
Επίσης δεν γίνεται αναφορά ούτε  υπολογίζεται η φέρουσα τουριστική ικανότητα των περιοχών. Ως Φέρουσα Ικανότητα Τουρισμού ορίζεται «το επίπεδο της ανθρώπινης δραστηριότητας που μια περιοχή μπορεί να φιλοξενήσει, χωρίς να επιδεινωθεί η περιοχή, να επηρεαστούν αρνητικά οι κάτοικοι ή να μειωθεί η ποιότητα της εμπειρίας των επισκεπτών». Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εντατικοποιήσεις της τουριστικής εκμετάλλευσης των χώρων.

Ειδικότερα για την Περιφέρειά μας:
1.         Αίρεται ο περιορισμός των 100 κλινών εντός σχεδίου και εντός ορίου οικισμού για τα νησιά της ομάδας ΙΙ, με άμεσο αποτέλεσμα την πριμοδότηση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που θα βλάψουν το περιβάλλον αλλά και τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν στα νησιά αυτά.
2.         Μειώνεται η επιφάνεια των νησιών στα οποία επιτρέπεται η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων. Από 90 τ. χιλ. σε 70 τ. χιλ. Αυτό μεταφράζεται σε 5 νησιά  (Μύκονος, Σύρος, Σαντορίνη, Σέριφος και Σίφνος) που εντάσσονται επιπλέον σε αυτή τη δυνατότητα.
3.         Αίρονται οι περιορισμοί δόμησης για τα μικρά νησιά τα οποία πλέον εντάσσονται στην κατηγορία των υπολοίπων νησιών. Αυτό σημαίνει ότι με απόφαση του Υπουργού όλα τα νησιά μπορούν να αποτελέσουν υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων, ανεξαρτήτως μεγέθους.
4.         Για πρώτη φορά, στα ακατοίκητα νησιά καθιερώνεται η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων.
5.         Εξαφανίζεται η έννοια των κορεσμένων περιοχών, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα επιπλέον επιβάρυνσης των ήδη κορεσμένων περιοχών.
Κύριοι συνάδελφοι, όπως είπαμε και στην αρχή, το προτεινόμενο χωροταξικό καθώς και η ΣΜΠΕ που το συνοδεύει, έχει προφανή στόχευση, όχι τον περιορισμό της άναρχης δόμησης και της καταστροφής του περιβάλλοντος, αλλά την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, που έρχονται να αρπάξουν μισοτιμής τη δημόσια αλλά και την ιδιωτική περιουσία των νησιών μας. Πρέπει να το δούμε σε συνδυασμό με το ήδη κατατεθειμένο νομοσχέδιο για τον τουρισμό που ουσιαστικά επιτρέπει τη δημιουργία Περιοχών Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης σχεδόν σε όλα τα νησιά, αλλά και  οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων σχεδόν παντού. Ακόμη μην ξεχνάτε ότι η σημερινή επίσκεψη Σόιμπλε έχει να κάνει με τον ερχομό και εγκατάσταση γερμανικής τράπεζας που σκοπό έχει να αγοράσει τα κόκκινα δάνεια έναντι πινακίου φακής και να προχωρήσει άμεσα σε πλειστηριασμούς. Το έγκλημα είναι οργανωμένο! Εμείς με την ψήφο μας δεν πρέπει να το διευκολύνουμε. Αντίθετα πρέπει να αγωνιστούμε με την κοινωνία για να ανατραπούν οι σχεδιασμοί τους μια ώρα αρχύτερα!!!
Κύριε πρόεδρε, σας παρακαλούμε λόγω της μεγάλης σοβαρότητα του θέματος να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.
(Ψηφίσαμε αρνητικά  στην κοινή πρόταση των Γ.Μαχαιρίδη-Χ.Κόκκινου)

Στα υπόλοιπα θέματα που πρόλαβαν να συζητηθούν, ψηφίσαμε θετικά.
Η συνεδρίαση άρχισε 10:30΄ και τελείωσε 18:45΄, με αποτέλεσμα να αναβληθεί το μείζον θέμα (8ο στην ημερήσια διάταξη) της «Στρατηγικής της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου για την Απασχόληση»  καθώς και το 10ο θέμα «Τροποποίηση Οργανισμού Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

Τέλος, υπερψηφίσαμε, μετά από βελτιώσεις που έγιναν κατόπιν παρέμβασής μας, ψήφισμα που πρότεινε η μείζων μειοψηφία σχετικά με την ανάγκη στήριξης και ανάληψης δράσης για την επίλυση των προβλημάτων (στον τομέα της υγείας κλπ) που αντιμετωπίζει το νησί της Πάτμου.

Το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίστηκε να γίνει στη Ρόδο ή στη Σύμη ή στην Αστυπάλαια ή στην Κάρπαθο.



ενημέρωση για το BLACK SEA TOURISM FORUM AND WORKSHOP (10-11 Οκτωβρίου, 2013) στην Αθήνα

Η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας, σε συνέχεια της ενημέρωσης που έλαβε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (Τηλ. 210-3312535-36, Φαξ.210-3230636 www.hhf.gr   info@hhf.gr ) ενημερώνει τα μέλη της σχετικά με την διοργάνωση  BLACK SEA TOURISM FORUM AND WORKSHOP (10-11 Οκτωβρίου, 2013) που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Black Sea Tourism Forum & Workshop

Το Γραφείο Συνεδρίων & Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) προγραμματίζει την διοργάνωση του «Black Sea Tourism Forum & Workshop» στις 10 – 11 Οκτωβρίου 2013.

Το «Black Sea Tourism Forum & Workshop» θα φιλοξενήσει στην Αθήνα, επιλεγμένο αριθμό Tour Operators, εμπορικούς εκπροσώπους από 12 χώρες της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και κορυφαίους επιλεγμένους αγοραστές της Ευρωπαϊκής τουριστικής αγοράς με στόχο την δημιουργία και την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας συνεργασίας της τουριστικής βιομηχανίας των εν λόγω περιοχών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα της Ένωσης Ξενοδόχων Θήρας στην διεύθυνση : http://santorinihoteliers.blogspot.gr/2013/07/black-sea-tourism-forum-and-workshop-10.html


Πέμπτη, Ιουλίου 18, 2013

συμμετοχή στις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Αθήνα από εκπροσώπους του Συλλόγου εργαζομένων στον Δήμο Θήρας

Στις πρόσφατες κινητοποιήσεις και την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17.7 στην Αθήνα με την συμμετοχή εργαζόμενων σε Δήμους και την Δημοτική Αστυνομία, σχετικά με τις κυβερνητικές επιλογές για την κινητικότητα και την μεταφορά αρμοδιοτήτων και του προσωπικού της Δημοτικής αστυνομίας στις Αστυνομικές διευθύνσεις, συμμετείχαν εργαζόμενοι του Δήμου Θήρας καθώς και ο Δήμαρχος του νησιού..

τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ) Νοτίου Αιγαίου – διαφωνία ως προς την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας

Με εξαιρετικά επείγουσα όπως την χαρακτηρίζει επιστολή του στους αρμόδιους Υπουργούς, το τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ) Νοτίου Αιγαίου, εκφράζει την διαφωνία του στην κυβερνητική απόφαση, περί κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας και του θεσμού των νησιωτικών φυλάκων, καθώς επίσης με οποιαδήποτε απόφαση της Κυβέρνησης , η οποία αφορά την κατάργηση υπηρεσιών και Νομικών Προσώπων της Αυτοδιοίκησης και απόλυσης του προσωπικού τους.

Σύμφωνα με την επιστολή,

Το Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, διαφωνεί με την κυβερνητική απόφαση, περί κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας και του θεσμού των νησιωτικών φυλάκων, καθώς επίσης με οποιαδήποτε απόφαση της Κυβέρνησης , η οποία αφορά την κατάργηση υπηρεσιών και Νομικών Προσώπων της Αυτοδιοίκησης και απόλυσης του προσωπικού τους.

Οι δήμοι  με την μείωση πλέον του 60% των επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, και με την εφαρμογή του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ έχουν συνεισφέρει το μεγαλύτερο κομμάτι στην δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας μας. Οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση του προσωπικού ή των οικονομικών μας πόρων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση των δήμων.

Ειδικότερα η νησιωτική τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να ασκήσει πληθώρα αρμοδιοτήτων οι οποίες απαιτούν τη στελέχωσή τους με το αναγκαίο και ικανό προσωπικό. Η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων μας είναι τουριστικοί και συνεπώς το έργο της δημοτικής αστυνομίας είναι καθοριστικό για την λειτουργία και αποδοτικότητά τους. Επίσης η κατάργηση του κρίσιμου θεσμού των σχολικών φυλάκων θα σημάνει στην έλλειψη ελέγχου και φύλαξης των σχολικών μας μονάδων. Αμετακίνητη  θέση μας είναι πως όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί ο θεσμός, αλλά θα πρέπει να επεκταθεί και στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τη φύλαξη και προστασία μαθητών και κτιρίων.

Στην απευκταία  περίπτωση κατά την οποία ψηφιστεί το σχέδιο νόμου θα πρέπει να προβλεφθούν σε αυτό, ειδικά για τους νησιωτικούς δήμους,  τα παρακάτω:
1.         Να μην ισχύσουν οι διαθεσιμότητες στους νησιωτικούς δήμους σε εφαρμογή της συνταγματικής διάταξης.
2.         Εάν δεν ψηφιστεί το ανωτέρω να υπάρχει κινητικότητα εντός του ιδίου (νησιωτικού) δήμου για όσους βγαίνουν σε διαθεσιμότητα.
3.         Όσοι δημοτικοί αστυνόμοι ή σχολικοί φύλακες προέρχονται από άλλες οργανικές θέσεις να μπορούν να επιστρέψουν στην αρχική τους οργανική θέση ( ή σε προσωποπαγή θέση), πριν από τη μετάταξη.
4.         Να προβλεφθεί όσοι είναι κοντά στη συνταξιοδότηση να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα.
Καλούμε τους βουλευτές του νομού μας, να μην συνηγορήσουν με την ψήφο τους στην περαιτέρω υποβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις απολύσεις προσωπικού, των έτσι και αλλιώς ελλιπώς στελεχωμένων δήμων .

Η ακολουθητέα πολιτική όχι μόνο δεν συμβάλλει στο ξεπέρασμα της οικονομικής ύφεσης, αλλά οδηγεί τις τοπικές μας οικονομίες και κοινωνίες στην φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση τους. 

Ν. Συρμαλένιος – αναφορά προς τους αρμόδιους υπουργούς με θέμα την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας

Ο Βουλευτής Κυκλάδων, Νικόλαος Συρμαλένιος, κατέθεσε αναφορά το έγγραφο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων της 12.07.2013 με αριθμό πρωτ. 74 σχετικά με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.
Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «Το Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, διαφωνεί με την κυβερνητική απόφαση, περί κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας και του θεσμού των νησιωτικών φυλάκων, καθώς επίσης με οποιαδήποτε απόφαση της Κυβέρνησης, η οποία αφορά την κατάργηση υπηρεσιών και Νομικών Προσώπων της Αυτοδιοίκησης και απόλυσης του προσωπικού τους.»

εξιχνιάστηκε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών στη Θήρα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Αιγαίου,

Συνελήφθησαν την Κυριακή (14-07-2013) στη Θήρα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας, τρία (3) άτομα από τα οποία δυο ημεδαποί ηλικίας 38, 32 ετών και μια 21χρονη υπήκοος Πολωνίας, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής, προμήθειας και διάθεσης ναρκωτικών ουσιών.

Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται ακόμη δυο ημεδαποί ηλικίας 27 και 42 ετών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία οι συλληφθέντες βρίσκονταν σε διακριτική επιτήρηση, ενώ στις 14-07-2013 το απόγευμα στη Θήρα έγινε αιφνιδιαστικός έλεγχος στους δυο ημεδαπούς συλληφθέντες, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ναρκωτικές ουσίες.
Κατά την εξέλιξη της υπόθεσης πρόεκυψε ότι οι δυο ημεδαποί συλληφθέντες προμηθεύονταν ναρκωτικές ουσίες από τον 27χρονο και έναν ακόμη ημεδαπό ηλικίας 42 ετών, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί.
Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι που διέμεναν η 21χρονη με τον 27χρονο, ο οποίος αντιλαμβανόμενος την παρουσία των αστυνομικών τράπηκε σε φυγή.
Οι συλληφθέντες, σε βάρος του οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, οδηγήθηκαν χθες στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Νάξου, ο οποίος τους άσκησε δίωξη και τους παρέπεμψε στον κ. Ανακριτή Νάξου. 

Τετάρτη, Ιουλίου 17, 2013

συναυλία του Μιχάλη Τζουγανάκη απο τον Σύλλογο Κρητών Σαντορίνης

Η επόμενη εκδήλωση του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης αφορά στην συναυλία του δημοφιλούς ερμηνευτή παραδοσιακών κρητικών τραγουδιών, Μιχάλη Τζουγανάκη, που θα πραγματοποιηθεί στο Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου, το Σάββατο 20 Ιουλίου στις 21.30

Το πλήρες πρόγραμμα των φετινών καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης «το Αρκάδι», μπορείτε να το δείτε εδώ : 

Τρίτη, Ιουλίου 16, 2013

άκαρπη η συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Σαντορίνης και του Υπ. Υγείας για το θέμα της λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου

Ραντεβού σε 15 μέρες έδωσαν ο Υπουργός Υγείας καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου στους εκπροσώπους της Σαντορίνης που τους επισκέφθηκαν σήμερα (15.7) με θέμα και αίτημα την λειτουργία του νέου Νοσοκομείου (κόστους 14 εκ ευρώ από χρήματα του κράτους) που κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε για να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες του νησιού.

Από το περιεχόμενο της πολύωρης συζήτησης προέκυψε ότι το Υπουργείο υποστηρίζει την πρόταση λειτουργίας με το μοντέλο των Σ.Δ.Ι.Τ. (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) με τους ιδιώτες να αναλαμβάνουν πλειοψηφικό ποσοστό στο σχήμα της Διοίκησης, ενώ συζητήθηκε και η πρόταση για λειτουργία του με την χρηματοδότηση του Δήμου, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες βρήκε αρχικά σύμφωνο τον Υπουργό, έναντι της πρότασης για την λειτουργία του στο πλαίσιο του εθνικού συστήματος υγείας, ως δημόσιου νοσοκομείου.

Η συνάντηση δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα και αποφάσεις, ενώ ορίστηκε νέα συνάντηση σε 15 μέρες ώστε να συζητηθεί το θέμα ξανά, μετά και από εκ νέου εξέτασή του από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Υγείας.

Ν. Συρμαλένιος : «Άμεση λειτουργία του νοσοκομείου Θήρας μέσα από εταιρεία λαϊκής βάσης»

Σύμφωνα την με ανακοίνωση του βουλευτή Κυκλάδων του Συριζα Νίκου Συρμαλένιου σχετικά με το αίτημα για άμεση λειτουργία του Νοσοκομείου της Σαντορίνης, και ύστερα από την σύνάντηση για το θέμα που πραγματοποιήθηκε χθες 15.7 στο Υπ. Υγείας,

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει έτοιμη πρόταση την οποία θα παρουσιάσει στους φορείς και στην κοινωνία της Σαντορίνης

Σε σύσκεψη που έγινε χθές (15.7) στο υπουργείο Υγείας με θέμα τη λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης, ο δήμαρχος Θήρας Ν. Ζώρζος, ο πρόεδρος της ΑΕΜΥ Φ. Σερέτης, φορείς του νησιού και εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα για τη λειτουργία του νοσοκομείου, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, που ήταν παρών στη συνάντηση, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Για λόγους αρχής, εμείς θα θέλαμε το νοσοκομείο να λειτουργεί στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Όμως αυτό το ΕΣΥ σήμερα έχει καταρρακωθεί και δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα. Εκείνο που προέχει λοιπόν είναι η άμεση έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου Θήρας με δημόσιο χαρακτήρα, έτσι ώστε να παρέχονται υπηρεσίες υγείας σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της Σαντορίνης, στους εργαζόμενους στο νησί και στους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες του.

Η πρότασή μας για να λειτουργήσει άμεσα το νοσοκομείο είναι να συσταθεί μια ανώνυμη εταιρεία λαϊκής βάσης, με μεγαλομετόχους (ενδεικτικά) την Εκκλησία και το Δήμο Θήρας, με συμμετοχή του Δημοσίου και άλλων φορέων και ιδιωτών του νησιού. Στην εταιρεία αυτή η πλειοψηφία των μετοχών δεν θα ανήκει σε ιδιώτη.  Στο νοσοκομείο θα ενσωματωθεί και το υπάρχον Κέντρο Υγείας του νησιού.

Πηγές χρηματοδότησης του νοσοκομείου είναι: 1. Το κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού που διατίθεται για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας. 2. Τα έσοδα από τις εισφορές των ασφαλιστικών εταιρειών με τις οποίες είναι συμβεβλημένοι οι χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι θα κάνουν χρήση των υπηρεσιών του νοσοκομείου. 3. Η συνεισφορά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Νομικού (τελεφερίκ), όπως έχει συμφωνήσει ο δήμος Θήρας.

Η λειτουργία του νοσοκομείου μπορεί να γίνει σταδιακά, ξεκινώντας με το ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας συν τις άμεσες προσλήψεις που μπορούν να γίνουν με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Η ολοκληρωμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα παρουσιαστεί πολύ σύντομα ενώπιον των φορέων και της κοινωνίας στη Σαντορίνη». 


στις Βρυξέλλες (12.6) ο Αντιπεριφεριάρχης Κυκλάδων κ. Πουσσαίος με θέμα την επιχειρηματικότητα στις νησιωτικές περιοχές της ΕΕ

Στη δημόσια ακρόαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή με πρωτοβουλία του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες με θέμα την επιχειρηματικότητα στις νησιωτικές περιοχές της ΕΕ, παρέστη ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος.

Στις εργασίες της συνάντησης συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔ «Επιχειρήσεων» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. CallejaKrespo, η κα AnnaMariaDarmanin, εκ μέρους της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, ο κ. AntonioGomez, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης των Βαλεαρίδων Νήσων και o Υπουργός της Κυβέρνησης της Μάλτας, υπεύθυνος για το νησί Gozo, κ. AntonRefalo.Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και Γ.Γ. του INSULEUR κ. Γ. Μπενέτος, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου και Οικονομικός Επόπτης του INSULEUR κ. Β.Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γ.Ρούσσος, και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Ι. Μαργαρώνης.

Σκοπός της δημόσιας ακρόασης ήταν η παρουσίαση των θέσεων του Δικτύου των Επιμελητηρίων των νησιωτικών περιοχών της ΕΕ επί της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Σχέδιο Δράσης για την Επιχειρηματικότητα 2020, η συμβολή στη συζήτηση από τις νησιωτικές περιοχές και τους οικονομικούς φορείς που επηρεάζονται άμεσα από τις αποφάσεις της ΕΕ και η ανοικτή ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους αξιωματούχους των οργάνων της ΕΕ και τους εκπροσώπους των νησιωτικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Πουσσαίος, στις επαφές του με τους Ευρωπαίους Αξιωματούχους είχε την ευκαιρία να επισημάνει για μία ακόμη φορά ότιη διαφορετικότητα αλλά και η ομοιότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές της Ε.Ε., μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα και οφέλη για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά, μόνο  με κοινές και συλλογικές διεκδικήσεις και επανέλαβε την πάγια θέση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ότι ο νησιωτικός χώρος αποτελεί ένα μεγάλο και ευαίσθητο γεωγραφικό χώρο με αρκετές ιδιαιτερότητες, περιορισμούς αλλά και σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης καινοτομιών, ανθρώπινου, πολιτισμικού και κοινωνικού κεφαλαίου.



συγκρότηση Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Μήλου με απόφαση της Α.Δ.Α.

Τη  συγκρότηση Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής,  στην Περιφερειακή Ενότητα Μήλου και με έδρα την Μήλο, αποφάσισε η Γενική Γραμματέας ΑΔΑ κ. Χριστιάνα  Καλογήρου, τροποποιώντας και συμπληρώνοντας προηγούμενη απόφαση της ΑΔΑ (αριθμ. 21408/3030/15-01-2013) .
Η κ. Καλογήρου απεδέχθη τα αιτήματα των φορέων και των αντίστοιχων Δήμων , εκτιμώντας, ότι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις συγκρότησης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής με χωρική αρμοδιότητα στα νησιά Μήλο, Κίμωλο, Σίφνο και Σέριφο.

ο Χ. Κόκκινος εξελέγει πρόεδρος της διδασκαλικής ομοσπονδίας Ελλάδος

Την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013 ο Χαράλαμπος Κόκκινος  εξελέγη Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΟΕ. Μετά την εκλογή του δήλωσε:

«Αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη η ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου του Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Αναλαμβάνω σε μία περίοδο κρίσιμη γι ατη χώρα αλλά και την Εκπαίδευση.
Οι εφαρμοζόμενες από το 2010 μέχρι σήμερα , μνημονιακές πολιτικές ΄΄επιβαρύνουν΄΄ την καθημερινότητα όλων των ελλήνων και διακυβεύουν το αγαθό της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον οι εκπαιδευτικού πλήττονται από τις άδικες , αντιεκπαιδευτικές και αντιλαϊκές πολιτικές αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι χάρη στο φιλότιμο και τις προσπάθειές τους μορφώνονται τα παιδιά του ελληνικού λαού.

Σε αυτήν την κρίσιμη ώρα για την εκπαίδευση και τον τόπο δηλώνω ότι θα συνεχίσω να υπηρετώ με πάθος και ανιδιοτέλεια το διεκδικητικό και ανεξάρτητο συνδικαλιστικό κίνημα . Ευχαριστώ την παράταξή μου της Δημοκρατικής Ανεξάρτητης Κίνησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΑΚΕ) που με πρότεινε και με στήριξε για να αναλάβω την τιμητική θέση του Προέδρου της ΔΟΕ . Συνεχίζω τις προσπάθειες υπηρετώντας ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Δηλώνω τέλος  ότι όπως έπραξα όλα αυτά τα χρόνια και στην αυτοδιοίκηση και τον συνδικαλισμό , θα συνεχίσω να λειτουργώ υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της εκπαίδευσης και του ελληνικού λαού, μακριά από στείρες ιδεοληψίες και κομματικές αγκυλώσεις.

Οι εκπαιδευτικοί και η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση αξίζουν περισσότερα. Αυτό οφείλει να το αντιληφθεί άμεσα η πολιτεία.΄΄

Γ. Βρούτσης, δήλωση για το πολυνομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών και τον κατώτατο μισθό

 Με αφορμή την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό του έργο. Προχωρά στη θεσμοθέτηση δυο ακόμη μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση, αντίστοιχα.

Πρόκειται για το νέο μηχανισμό προσδιορισμού του κατώτατου μισθού και το ενιαίο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Η πρώτη αλλαγή μας φέρνει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις διεθνείς πρακτικές, ως προς τον καθορισμό ενός μισθολογικού επιπέδου ασφαλείας για όλη τη χώρα, πάνω από το οποίο οι κοινωνικοί εταίροι θα μπορούν να συμφωνούν όποιο υψηλότερο μισθό θέλουν. Σημειώνεται ότι μέχρι και το τέλος του 2016, ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός στα 586 ευρώ.


Η δεύτερη αλλαγή, με την αξιοποίηση σύγχρονων ηλεκτρονικών εργαλείων παρακολούθησης και ενιαίας διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών,  θεραπεύει ένα – έως σήμερα - κατακερματισμένο, διάτρητο και αναποτελεσματικό σύστημα είσπραξης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ενίσχυση της χρηματοδοτικής βάσης και τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Με την ψήφιση του Ν.4093/2012 από την ελληνική Βουλή, κατ΄εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο ν.4046/2012, θεσμοθετήθηκε νέος μηχανισμός προσδιορισμού του κατώτατου μισθού για το σύνολο της χώρας και της οικονομίας. Με την παρούσα διάταξη που εισάγεται προς ψήφιση στο πολυνομοσχέδιο, εξειδικεύεται και περιγράφεται λεπτομερώς η διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού.  

Σε 20 από τις 27 χώρες της Ευρώπης ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από την Κυβέρνηση έπειτα από διαβούλευση με τους Κοινωνικούς Εταίρους (ενδεικτικά Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία και Τσεχία). Με συλλογικές συμβάσεις μόνον, ο κατώτατος μισθός καθορίζεται στο Βέλγιο, την Εσθονία, την Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία καθώς και στην Ελλάδα μέχρι τη ψήφιση του Ν.4093/2012.

την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ υποστηρίζει ο Σύλλογος των εκπαιδευτικών της Σαντορίνης

Ανακοίνωση για τις αποφάσεις του Υπ. Παιδείας εξέδωσε η ΟΛΜΕ (την οποία προωθεί η ΕΛΜΕ Θήρας) σύμφωνα με την οποία,

Αγαπητοί γονείς,

Είναι δύσκολο να χωρέσει ο νους του ανθρώπου το έγκλημα που διαπράχθηκε κατακαλόκαιρο σε βάρος της παιδείας του τόπου μας, σε βάρος του σχολείου των παιδιών μας.

Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας, υπακούοντας πειθήνια στις εντολές της τρόικας, κατάργησαν με μια μονοκοντυλιά 50 από τις 110 ειδικότητες της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και 2 ειδικότητες εκπαιδευτικών της Γενικής Εκπαίδευσης.

Χτύπησαν αυτή τη φορά εκεί όπου ζει, αναπνέει και μορφώνεται το πιο ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού, η νεολαία. Και έπληξαν θανάσιμα ιδίως εκείνο τον τομέα της εκπαίδευσης, στον οποίο προσφεύγουν τα παιδιά των πιο αδύναμων και φτωχών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, επιζητώντας γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση, την τεχνική - επαγγελματική εκπαίδευση.

Με αυτά τα απάνθρωπα, αντι-εκπαιδευτικά και αντι-αναπτυξιακά  μέτρα η κυβέρνηση:
·      στερεί από 20.000 περίπου μαθητές και μαθήτριες τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε βασικούς επαγγελματικούς κλάδους, όπως υγεία - πρόνοια, γραφικές τέχνες κ.λπ.,
·      στέλνει τα παιδιά αυτά βορά στην αχόρταγη ιδιωτική εκπαίδευση (ΚΕΚ και ΙΕΚ), φορτώνοντας έτσι χιλιάδες οικονομικά εξαθλιωμένες οικογένειες με πρόσθετα δυσβάσταχτα έξοδα,
·      καταδικάζει στην ανεργία 2.500 περίπου εκπαιδευτικούς που δίδασκαν σε αυτά τα σχολεία, οδηγώντας τους στη διαθεσιμότητα και στη συνέχεια στην απόλυση,
·      ανοίγει το δρόμο για το κλείσιμο και άλλων σημαντικών τομέων, δομών και υπηρεσιών της δημόσιας εκπαίδευσης,
·      οδηγεί ουσιαστικά σε κλείσιμο εκατοντάδες σχολεία της επαγγελματικής εκπαίδευσης (Επαγγελματικά Λύκεια και Επαγγελματικές Σχολές).
·      κατευθύνει τους μαθητές στη «μαθητεία» δηλαδή την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία (εθίζοντας έτσι τα παιδιά μας στο γενικευμένο μοντέλο εργασίας και ζωής, που θρέφει το σύστημά τους: δουλειά χωρίς δικαιώματα, ετοιμάζοντας τους σύγχρονους δούλους του 21ου αιώνα).  

Έχουν ήδη προηγηθεί άλλα μέτρα εξίσου καταστροφικά, όπως είναι οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, η δημιουργία πολυπληθών τμημάτων στα σχολεία, η κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας, το κλείσιμο σχολικών βιβλιοθηκών, η εγκατάλειψη της εκπαίδευσης των παιδιών με ειδικές ανάγκες, η απόλυση των σχολικών φυλάκων.

Ταυτόχρονα, επέβαλαν αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών ανά εβδομάδα, για να δημιουργήσουν έτσι τεχνητά πλεόνασμα εκπαιδευτικών και να οδηγήσουν περισσότερους στην απόλυση.

Δεν πρόκειται να σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε. Ξεπουλούν στην ολιγαρχία του πλούτου όλα τα δημόσια αγαθά: παιδεία, υγεία, περίθαλψη, σύνταξη, ασφάλιση, πολιτισμό,  περιβάλλον, ενημέρωση, δημόσια ραδιοτηλεόραση, ύδρευση, καθαριότητα, ενέργεια, πλουτοπαραγωγικές πηγές, δρόμους, λιμάνια, συγκοινωνίες, τουρισμό-νησιά… Όλα μετατρέπονται σε εμπόρευμα και υποτάσσονται στο σύγχρονο θεό: το κέρδος. 

Δευτέρα, Ιουλίου 15, 2013

"2013 'Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη" και ηλεκτρονικά οι αιτήσεις συμμετοχής

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωσή του σχετικά με το πρόγραμμα,

Ο Δήμος Θήρας με την πολύτιμη συνεργασία του Συλλόγου Εστιατόρων Σαντορίνης, της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης και των οινοποιών της Σαντορίνης διαμόρφωσε και έχει ήδη ανακοινώσει στις επιχειρήσεις Εστίασης της Θήρας και της Θηρασίας, προτάσεις για τη συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία "2013 'Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη".

Στόχος είναι η δημιουργία απολαυστικών γαστρονομικών επιλογών για τους επισκέπτες και η γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα, που είναι προικισμένα με τους μοναδικούς οργανοληπτικούς χαρακτήρες λόγω του ηφαιστειογενούς εδάφους των νησιών μας.

Για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων εστίασης δημιουργήθηκε και ηλεκτρονική φόρμα υποβολής αίτησης συμμετοχής, μέσω της οποίας σε λίγα λεπτά ολοκληρώνεται η διαδικασία στον παρακάτω σύνδεσμο:


Επίσης στο δικτυακό τόπο του Δήμου Θήρας για την πρωτοβουλία "2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη", http://santorini2013.gr  και στους αντίστοιχους συνδέσμους έχουν αναρτηθεί:

Ο κατάλογος των επιχειρήσεων που συμμετέχουν ενεργά στην επιτυχία του εγχειρήματος και ενημερώνεται τακτικά για νέες συμμετοχές:

Οι όροι συμμετοχής των επιχειρήσεων εστίασης:

Ο ενιαίος κατάλογος  των οίνων των οινοποιείων της Σαντορίνης: