Παρασκευή, Νοεμβρίου 12, 2010

Βρούτσης για ποσοστό ανεργίας

Με σημερινή του δήλωση -που δεν έχει καμιά σχέση με τις εκλογές- ο βουλευτής Κυκλάδων και υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Eργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας κ. Βρούτσης, με αφορμή την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) για το ποσοστό της ανεργίας του περασμένου Αυγούστου, αναφέρει οτι,

«Η κλιμάκωση της ανεργίας στο 12,2%, το μήνα Αύγουστο - ποσοστό που αντιστοιχεί σε 613.108 άτομα - και μάλιστα στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, είναι αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης αναπτυξιακής πολιτικής και, ιδίως, των πολιτικών του Μνημονίου.
Είναι αποτέλεσμα της καθυστέρησης στη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Τα προγράμματα και οι συνακόλουθοι πόροι του ΕΣΠΑ, που μπορούσαν να ενισχύσουν την απασχόληση, καθυστερούν στη γραφειοκρατία των υπουργείων.
Ο Αναπτυξιακός Νόμος, συνεχίζει να «εξαγγέλλεται».
Η ανεργία, όμως, αυξάνεται δραματικά. Υπονομεύει την όποια προοπτική ανάπτυξης και πλήττει καίρια την κοινωνική συνοχή.
Η ύφεση, η ανεργία και ο πληθωρισμός αποτελούν το σύγχρονο εφιάλτη των συμπολιτών μας.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίζει να παρακολουθεί σαν θεατής, εξαγγέλλοντας μόνο μέτρα.
Απαιτούνται άμεσες δράσεις, τώρα.Μέτρα για την ανάπτυξη. Δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης. Πολιτικές για την στήριξη των ανέργων και των φτωχών.
Το Μνημόνιο, δεν μπορεί να συνεχίζει να αποτελεί, πλέον, το άλλοθι για την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης».

Γιώργος Χάλαρης - ευχαριστήριο

Με χθεσινή του ανακοίνωση προς του πολίτες των νησιών της Επαρχείας Θήρας, ο πρόεδρος (δεν λέμε ακόμη πρώην, μέχρι τέλους του έτους ισχύουν οι τίτλοι και οι αρμοδιότητες) της Κοινότητας της Οίας - Θηρασιάς και Υποψήφιος με το συνδυασμό Νότιο Αιγαίο "Αρχιπέλαγος Δημιουργίας" κ. Χάλαρης αναφέρει οτι:

Μετά τα τελικά αποτελέσματα των Περιφερειακών Εκλογών της 7ης Νοεμβρίου διαφαίνεται ότι οι πολίτες του Νοτίου Αιγαίου έδωσαν καθαρή εντολή στον Γιάννη Μαχαιρίδη, έναν καταξιωμένο Αυτοδιοικητικό, και στο συνδυασμό του να διοικήσουν την πιο δύσκολη Περιφέρεια της χώρας.

Έδωσαν εντολή σε όλες τις Δημοκρατικές δυνάμεις να εκπροσωπηθούν στο μεγάλο εγχείρημα του Καλλικράτη, σε μια Περιφέρεια με σαράντα οκτώ (48) κατοικημένα νησιά, που το καθένα από αυτά είναι ένας μικρόκοσμος. Οι πολίτες των έξι (6) νησιών της Επαρχίας μας πρωτοστάτησαν σε αυτό και πρέπει να τους ευχαριστήσω δημόσια για αυτήν την επιλογή τους. Η εντολή που έλαβα προσωπικά από την κοινωνία, με κάνει πιο υπεύθυνο, να αγωνιστώ για το αύριο των κατοίκων που επέλεξαν να ζουν σε αυτές τις περιοχές.
Οι προσδοκίες και το όραμα όλων είναι και δικό μου, γι’ αυτό θα αγωνιστώ με συνέπεια και σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον για μια πιο δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία.

Σημειώνουμε τέλος οτι ο κ. Χάλαρης δεν κατόρθωσε να εκλεγεί Περιφερειακός σύμβουλος για την περιοχή της Σαντορίνης, μιας και εξελέγει ο συνυποψήφιός του κ. Ηλίας Μάινας που είναι και ο μοναδικός εκλεγείς Περιφεριακός σύμβουλος με τον συγκεκριμένο συνδιασμό για την περιοχή.

Ρώσικες ευχές στον Μαχαιρίδη

Ζήτω! ζήτω! μας συγχαίρουν και οι Ρώσοι!
ή, σε πρώτο πλάνο το δάπεδο....
ή -τρίτο και χειρότερο- πάλι καλά που τέλειωσαν οι εκλογές, γιατί με τέτοιες φωτογραφίες, εκλογές δεν παίρνεις, που σιγά μην "παίρνονται" οι εκλογές με φωτογραφίες, αλλά λέμε τώρα...)

Σύμφωνα με μια απο τις Πρώτες Ανακοινώσεις που μας εστάλησαν απο την Νέα Πέριφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου (και με ενδιαφέρον αναμένουμε την συνέχεια..)

Ευχές και συγχαρητήρια στον Γ. Μαχαιρίδη έστειλε ο υπουργός της Μόσχας G. Muradov: «Να συνεχίσουμε την συνεργασία μας και στο Νότιο Αιγαίο»

(σ.σ. ο κ. Μαχαιρίδης δεν έχει πάρει ακόμη συγχαρητήρια απο έλληνες υπουργούς, καθώς βλέπουμε οι ευχές ξεκίνησαν να έρχονται απο το εξωτρικό, κάτι που έχει βέβαια σημειολογικό ενδιαφέρον και δεν μπορεί απαραιτήτως να σχολιαστεί αρνητικά..Παράλληλα, αυτό που έχουμε να σημειώσουμε παρατηρόντας την φωτογραφία, είναι το μεγάλο ενδιαφέρον με το οποίο παρακολουθεί ο κ. Μαχαιρίδης τον Ρώσο αξιοματούχο..)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Συγχαρητήρια επιστολή από τον επικεφαλής των Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων της κυβέρνησης της Μόσχας Georgi Muradov δέχθηκε ο νομάρχης Δωδεκανήσου και νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.
Οι φιλικές σχέσεις και η συνεργασία που ανέπτυξαν οι δύο άνδρες τα τελευταία χρόνια κυρίως σε θέματα τουρισμού, εκπροσωπώντας ο καθένας τις περιοχές ευθύνης τους, απέφερε μετρήσιμα αποτελέσματα, με το τουριστικό ρεύμα από τη μεγάλη αγορά της Ρωσίας να έχει αυξηθεί θεαματικά προς τα νησιά της Δωδεκανήσου.
Στην επιστολή του, ο κ. Muradov προσβλέπει στη συνέχιση αυτής της συνεργασίας ανάμεσα στη Μόσχα και, τώρα πλέον, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνολικά, προς όφελος και των δύο πλευρών.
Αναφέρει συγκεκριμένα ο κορυφαίος Ρώσος αξιωματούχος στην επιστολή του:
«Αγαπητέ κ. Μαχαιρίδη,

Με μεγάλη ικανοποίηση σας απευθύνω τα εγκάρδια συγχαρητήριά μου για την εκλογή σας στη θέση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, με μια πραγματικά εντυπωσιακή πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο των εκλογών.
Είμαι βέβαιος ότι η πανέμορφη αυτή Περιφέρεια θα κερδίσει πολλά από τη σοφία σας, την αφοσίωση και την εξωστρέφειά σας. Παρακαλώ, δεχθείτε τις ειλικρινείς μου ευχές για μια επιτυχημένη θητεία.
Επιτρέψτε μου επίσης να εκφράσω την ελπίδα μου ότι οι σχέσεις συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση της Μόσχας και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα συνεχιστεί αποτελεσματικά».

2 και 3 (για την ώρα..)

Σήμερα, και για την ώρα, έχουμε 2 ανακοινώσεις - προσκλήσεις και 3ενημερωτικά πολιτικά δελτία Τύπου.
Σύμφωνα με αυτά,

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου της Σαντορίνης μας ενημερώνει οτι :
η καλλιτεχνική ομάδα θεαμάτων από το Εργαστήρι θεάτρου δρόμου και ο κος Βαζαίος Κωνσταντίνος θα βρίσκεται μαζί μας το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Νοεμβρίου και ώρα 17:00 έως 19:00 στο κτίριο δωρεάς του Εμμανουήλ Βαμβακούση στο Καμάρι, όπου και καλούνται όσοι νέοι φίλοι επιθυμούν να συμμετέχουν.  Για πληροφορίες στο τηλ 22860-31075.
Υπενθυμίζουμε ότι το αντικείμενο διδασκαλίας είναι η επαφή των μαθητών με τα παιχνίδια ισορροπίας όπως μπάλες, κορύνες, κινέζικη σβούρα, κορδέλες περιστροφής, ξυλοπόδαρα κ.α. Τα παιδιά μέσα από την ενασχόληση μαθαίνουν να συνεργάζονται μεταξύ τους, να δημιουργούν ατομικά και ομαδικά αντανακλαστικά, να διδάσκονται αρχές υποκριτικής ισορροπίας και παρουσίασης ικανοτήτων.

Ο εν Αθήναις Σύλλογος Μεγαλοχωριτών Θήρας σας προσκαλέι παραμονή της Παναγιάς μας 20 Νοεμβρίου, στον εσπερινό του Συλλόγου για να τιμήσουμε νοερά την Τρανή του Χωριού μας που θα γίνει στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κολοκυνθους, στις 18.30.
Για περισσότερες πληροφορίες, στην .... σελίδα του συλλόγου στο Facebook. Αρκεί να πληκτρολογήσετε -στο σωστό μέρος!- την λέξη "Μεγάλοχωριό" ....

Πέμπτη, Νοεμβρίου 11, 2010

ΚΕΡΙΕ - εκδήλωση

Σύμφωνα με ανακοίνωση - πρόσκληση που μας έστειλε ο εκδότης των Θηραικών Νέων κ. Λιγνός
Το ΚΕΡΙΕ με την υποστήριξη του Ρωσικού Επιστημονικού και Πολιτιστικού Κέντρου (ΡΕΠΚ) οργανώνει Επιστημονικό Συμπόσιο – Ημερίδα με θέμα:

Ρωσικό εκκλησιαστικό υλικό στην Ελλάδα το 18ο – 19ο αιώνα. Το υλικό της Σαντορίνης

Την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010 στο ΡΕΠΚ, Τζαβέλα 7, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6778 389, από 10.00 μέχρι 17.00.

Θα παρουσιαστούν ευρήματα της Ελληνο-Ρωσικής Ομάδας Έρευνας στη Σαντορίνη και θα πραγματοποιηθεί σχετική συζήτηση.

Προσκαλείστε να τιμήσετε με την παρουσία σας την επιστημονική μας εκδήλωση.

Την πρόσκληση υπογράφουν οι κύριοι,
Καθηγητής Δρ. Δρ. Εμμ. Μαρμαράς, πρόεδρος 
Δρ. Πάνος Ν. Στάμου, Γενικός Γραμματέας
Εμμ. Λιγνός Έφορος Δ. Σχέσεων

Για περισσότερες πληροφορίες,
 30 210 - 38 22 441 & - 8970 542

e-mails: emlignos@otenet.gr & ionia@ath.forthnet.gr
http://www.kerie.org/

Επιμελητήριο - μεταπτυχιακό πρόγραμμα


Ενημερωτική ανακοίνωση για την έναρξη του Μεταπτυχιακού προγράμματος στην Διοίκηση Επιχειρήσεων που πραγματοποιείται με την συνεργασία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και της ΕΕΔΕ μας έστειλε η γραμματεία του Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με αυτην,


Ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής 5 Νοεμβρίου η 1η Σειρά Κυκλάδων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, που διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (Ε.Ε.Δ.Ε.) σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Το εν λόγω πρόγραμμα – που θα έχει διάρκεια 18 μήνες – είναι το πρώτο του είδους που διοργανώνεται στο χώρο των Κυκλάδων, αλλά και το πρώτο στη χώρα που διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης 5 ενεργών σημείων, καθώς παίρνουν μέρος σε αυτό επιχειρηματίες και στελέχη εταιρειών από τη Σύρο, την Τήνο, τη Μύκονο, τη Νάξο και τη Μήλο – ένα εγχείρημα σύνθετο και ιδιαιτέρως πολύπλοκο, που επιτεύχθηκε χάρη στην άρτια τεχνολογική υποδομή που έχει εγκαταστήσει το Επιμελητήριο Κυκλάδων στα γραφεία του στα νησιά.

Καλωσορίζοντας – από το γραφείο του στην Αθήνα, μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης – τους συμμετέχοντες, ο κ. Αθανάσιος Ρούλιας, Γενικός Διευθυντής της Ε.Ε.Δ.Ε. εξέφρασε τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό του για την έναρξη του προγράμματος, τονίζοντας το γεγονός ότι πρώτη φορά στον Ελλαδικό χώρο επιτυγχάνεται ένα τέτοιο εγχείρημα, που, σε άλλη περίπτωση, δεν θα ήταν δυνατό λόγω της ιδιαιτερότητας του νομού και των δυσκολιών που δημιουργεί η νησιωτικότητα.

Ο κ. Ρούλιας αναφέρθηκε, επίσης, στο ίδιο το πρόγραμμα, το οποίο διοργανώνεται από το 1989 κι έχει αποτελέσει το εφαλτήριο για χιλιάδες στελέχη και επιχειρηματίες που επιζητούσαν ένα επιπλέον επίπεδο γνώσεων και ένα προσωπικό συγκριτικό πλεονέκτημα στο στίβο του ανταγωνισμού της αγοράς.

Ο κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, Πρόεδρος της Ε.Ε.Δ.Ε., καλωσορίζοντας με τη σειρά του τους συμμετέχοντες, τόνισε ότι η επιμόρφωση αποτελεί βασικό άξονα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ειδικά δε σε μια τέτοια περίσταση όπως αυτή που βιώνει η χώρα σήμερα.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή έναρξη του σημαντικού αυτού προγράμματος, καθώς αποτελεί το επιστέγασμα των πολύχρονων προσπαθειών της Διοίκησης και των στελεχών του φορέα, αλλά και την καλύτερη απόδειξη του ότι όπου υπάρχει θέληση, οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων αποτελεί το πλέον επιτυχημένο και διαχρονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ε.Ε.Δ.Ε. – του κολοσσού της επιχειρηματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα – καθώς διοργανώνεται ακατάπαυστα από το 1989.

Μέσα στους 18 μήνες που διαρκεί, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν – από έναν πετυχημένο συνδυασμό καθηγητών και έμπειρων managers, διακεκριμένων εισηγητών και προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό κόσμο – τις τεχνικές διοίκησης, τα συμπεράσματα των ερευνητικών μελετών κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και, γενικά, το απαύγασμα του σύγχρονου διεθνούς management σε ένα δυναμικό μείγμα που αποτελείται από όλα όσα χρειάζονται για την περαιτέρω ανέλιξή τους στην αγορά.

Τα μαθήματα για την 1η Σειρά Κυκλάδων, που έχουν ειδικά διαμορφωθεί ώστε να προσεγγίσουν την τοπική επιχειρηματική πραγματικότητα, θα διεξάγονται κάθε δεύτερη Παρασκευή και Σάββατο με φυσική παρουσία του εισηγητή στη έδρα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σύρο και με την ταυτόχρονη παρακολούθηση και συμμετοχή από τα υπόλοιπα τέσσερα νησιά.

Η υιοθέτηση κι εφαρμογή τέτοιων τεχνολογικών λύσεων επιτρέπει στο Επιμελητήριο Κυκλάδων να προσφέρει σε κάθε κυκλαδίτη επιχειρηματία – στο νησί του και χωρίς να έχει τις πρακτικές δυσκολίες της απόστασης – υψηλής ποιότητας και στάθμης εκπαιδευτικές υπηρεσίες, που, λίγα μόλις χρόνια πριν, θα φάνταζαν μακρινό όνειρο.

Ένωση Πλοιάρχων Θήρας

Την επιστολή της παραίτησής του δημοσιοποίησε σήμερα στα τοπικά Μέσα ενημέρωσης ο επί δεκαετίας πρόεδρος της Ένωσης Πλοιάρχων Θήρας κ. Δημήτρης Μηνδρινός.


Κατά την διάρκεια της θητείας του ο κ. Μηνδρινός ανέδειξε την Ένωση Πλοιάρχων Θήρας σε ισότιμο συνομιλητή όλων των φορέων του νησιού καθώς και των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους που ασχολούνται με θέματα ναυτιλίας, με τις πρωτοβουλίες τις Ένωσης να βρίσκονται τακτικότατα στην επικαιρότητα.

Μεταξύ άλλων, ως πρόεδρος της Ένωσης ο κ. Μηνδρινός είχε εισηγηθεί πολλές φορές, και μάλιστα παρουσιάζοντας μελέτες και έρευνες που ο ίδιος με την συνεργασία τοπικών φορέων είχε πραγματοποιήσει και συντάξει με αποδέκτη τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, σχετικά με την αναγκαιότητα της παρουσίας στο τουριστικό λιμάνι του νησιού που δέχεται μεγάλο αριθμό κρουαζιερόπλοιων, ενός μόνιμου πλοηγού με αντικείμενο εργασίας την πλοήγηση αυτού του τύπου των πλοίων στην περιοχή της καλντέρας. Δυστυχώς, οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες δεν έφεραν μόνιμο αποτέλεσμα.

Επίσης πολλές φορές κατά την διάρκεια της θητείας του ο κ. Μηνδρινός είχε αναφερθεί με παρεμβάσεις του στα τοπικά Μέσα στο θέμα των ναυδέτων, στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν καθώς και «στο πώς» θα έπρεπε να λειτουργούν καλύτερα για την ασφάλεια των πλοίων και των επιβατών τους.

Ο κ. Μηνδρινός με μεγάλη ευαισθησία στον σημερινό ναυτικό και την οικογένειά του είχε εισηγηθεί σειρά ευνοϊκών -και οικονομικών- μέτρων για την καλυτέρευση της καθημερινότητάς του, ενώ με σεβασμό στον απόμαχο ναυτικό την κατασκευή μνημείου στο νησί, πρόταση η οποία βρήκε τελικά δυσκολίες στην υλοποίησή της.

Σε κάθε περίπτωση η θητεία του κ. Μηνδρινού κρίνεται πλήρης σε επίπεδο προφοράς στον ναυτικό και την ναυτοσύνη.

Η επιστολή,

Σαντορίνη 10 Νοεμβρίου 2010
Παραίτηση Προέδρου Ενώσεως Πλοιάρχων Ε.Ν. Επαρχίας Θήρας Δημήτριου Μηνδρινού.

Μετά από μια δεκαετία ως Πρόεδρος της Ενώσεως Πλοιάρχων Ε.Ν της Επαρχίας Θήρας , δια προσωπικούς λόγους υπέβαλα την παραίτηση μου , παραμένω μέλος στην Ένωση μας.

Επιθυμώ δια του παρόντος να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλα τα μέλη της Ενώσεως μας , που όλα αυτά τα χρόνια με τίμησαν με την ψήφο τους εκλέγοντας με πρόεδρο.

Κατά την δεκαετία της προεδρίας μου είμεθα πάντα παρόντες και προσφέραμε τις υπηρεσίες και συμβουλές μας αφιλοκερδώς , δια θέματα γενικώς ναυτιλίας , λιμάνια κλπ στις αρχές και φορείς του νησιού μας που κατά καιρούς μας ζητήθηκαν , όπως πχ δια τον σχεδιασμό του μελλοντικού λιμένα στην νότια πλευρά της Σαντορίνης , το Αμμούδι της Οίας κ.α.

Διοργανώσαμε επιμορφωτικές εκδηλώσεις όπως π.χ «θαλάσσια ασφάλιση και είδη αυτής , P & I CLUBS , οργάνωση και λειτουργία , ρόλος στην ανάπτυξη της ναυτιλίας με ομιλητές τον γνωστό θηραίο Ναυτικολόγο Δικηγόρο κο. Στέλιο Παπανδρεόπουλο και τον επίτιμο Αρχηγό Λ.Σ Ναύαρχο Ανδρέα Συρίγο.»

Συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις που είχαμε προσκληθεί από τις αρχές και φορείς του τόπου μας .

Το έτος 2001 ο τότε Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κατόπιν προσκλήσεως του συμπατριώτη μας Αρχηγού τότε του Λ.Σ Ναυάρχου Ανδρέα Συρίγου και της Ενώσεως μας επισκέφτηκε την Θηρασία και την Θήρα.

Ήταν η πρώτη φορά που Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας πραγματοποίησε επίσκεψη στη Θηρασία . Τόσο ο Αρχηγός όσο και εγώ εκθέσαμε στον κ. Υπουργό προβλήματα της αρμοδιότητάς του που απασχολούσαν τα νησιά Θηρασία και Θήρα.

Συμμετείχαμε στις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τις επισκέψεις των εκάστοτε Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και του Υφυπουργού μετά την βύθιση του Κ/Π ‘’SEA DIAMOND’’

Διοργανώσαμε συνεστιάσεις με συμμετοχή των μελών μας και οικογενειών τους και πολλών εκλεκτών φίλων της Ενώσεως μας .

Συμπαρασταθήκαμε (σιωπηρώς )οικονομικά και ηθικά σε συνανθρώπους μας .

Τα μέλη της Ενώσεως μας τιμήθηκαν με Βραβεία (Διπλώματα) από τους ακόλουθους :

Τον αείμνηστο πρόεδρο του Ι.Λ.Ε.Μ.(Ιδρυμα Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια) κον Ευάγγελο Μπελλώνια δια την προσφορά μας στην Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία, όπως και από τον Πρόεδρο της κοινότητας Οίας κον Γεώργιο Χάλαρη δια την συμβολή μας στην προβολή της Ελλάδος παγκοσμίως και την προσφορά μας στην Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία και στον τόπο μας.

Ένας από τα εκλεκτά μέλη της Ενώσεως μας που τιμήθηκε με τα προαναφερόμενα Βραβεία , υπήρξε και ο αείμνηστος "Βετεράνος" Αρχιπλοίαρχος Καπετάν Μανώλης Πελεκάνος συμπαραστάτης και καλός σύμβουλος μας ως μεγαλύτερος και εμπειρότερος.

Αναφέρομαι με σεβασμό στη Μνήμη του .


Προσωπικά ως εκλεγμένος πραγματογνώμων από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιώς αλλά και ως αναπληρωματικό μέλος Α.Σ.Ν.Α. (Ανακριτικό Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων)μου εζητήθη από την Αρμόδια Δικαστική Αρχή να καταθέσω τις απόψεις μου για το ναυτικό ατύχημα στη Σαντορίνη , στις βυθίσεως του Κ/Π ‘’SEA DIAMOND’’.Δυστυχώς την ημέρα εκείνη δεν βρισκόμουν στο νησί.

Οι προσπάθειες των μελών της Ενώσεως μας πάντα προέβλεπαν και θα προβλέπουν θέλω να πιστεύω στην πραγματοποίηση των σκοπών της ιδρύσεως της Ενώσεως μας που μεταξύ των άλλων είναι σύμφωνα με το καταστατικό μας «Η ενεργώς συμπαράσταση μας σε πάσης φύσεως προσπάθεια παντός φορέως προς ανάπτυξη , προαγωγή και διασφάλιση της Ναυτιλίας , Ναυσιπλοΐας και παντός είδους της δια θαλάσσης μεταφοράς εν σχέση προέχοντος με την επαρχία Θήρας» και από 01 Ιανουαρίου 2011 την Περιφέρεια μας.

Τέλος εύχομαι στον Πρόεδρο και στα μέλη του εκλεγέντος νέου Δ.Σ καλή συνέχεια και επιτυχία στο έργο τους.

Θα είμαι πάντα συμπαραστάτης σε κάθε προσπάθεια τους για το καλύτερο αύριο του νησιού μας .

Στο μεγάλο καράβι – όπως το ονομάζω –που λέγεται Σαντορίνη

Δημήτριος Μηνδρινός, Πλοίαρχος Ε.Ν

Τετάρτη, Νοεμβρίου 10, 2010

μουσείο Ακρόπολης - βράβευση - διαγωνισμός για .. όλους!

Μια ακόμη καλή είδηση, και τουριστική, και πολιτιστική, και πολιτική, και αρχαιολογική! (που ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια της περιοχής μας, αλλά έχει εθνικό χαρακτήρα) Και μια καλή ιδέα!


Το βραβείο του καλύτερου τουριστικού προορισµού κέρδισε το Νέο Μουσείο Ακρόπολης από την Ενωση Τουριστικών Συντακτών Βρετανίας. Το βραβείο που έχει ιστορία 50 ετών απονέµεται σε χώρους που έχουν δηµιουργηθεί την τελευταία διετία και το οποίο διακρίνεται για τη δυναµική του στον τοµέα του τουρισµού, αλλά και για το όφελος που εξασφαλίζει στην τοπική κοινωνία και το περιβάλλον. Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης είχε να αντιµετωπίσει ως αντιπάλους το Ulster Museum του ∆ουβλίνου που φιλοξενεί από κατάλοιπα δεινοσαύρων έως σύγχρονα έργα τέχνης και το πάρκο νερού Siam Park στην Τενερίφη.
Για κίνηση που άνοιξε την πόρτα στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο τους, έκανε λόγο ο υφυπουργός Τουρισµού Γιώργος Νικητιάδης, κατά την τελετή βράβευσης το βράδυ της Κυριακής, παραµονή της παγκόσµιας τουριστικής έκθεσης του Λονδίνου, και εξήρε τη σηµασία των εξελίξεων αυτών για τον ελληνικό πολιτισµό.


"Ώρα κι όρεξη" ή "χρόνο και διάθεση".. να χεί κανείς,  και να .. συμπίπτουν μεταξύ τους…!

Στο µεταξύ ξεκινά ο τρίτος διεθνής διαγωνισµός µε θέµα τα Μάρµαρα του Παρθενώνα διοργανώνει η Οργάνωση Ελληνικού Πολιτισµού «Νόστος» µε έδρα το Μπουένος Αϊρες, υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στην Αργεντινή. Το θέµα του διαγωνισµού στον οποίο µπορούν να συµµετάσχουν συγγραφείς οποιασδήποτε εθνικότητας, ηλικίας και φύλου στην ισπανική, την ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα, (όχι περισσότερο από δέκα σελίδες) είναι:
«Μάρµαρα του Παρθενώνα. Ιστορία µιας κλοπής ή η κλοπή µιας ιστορίας;». Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να απευθύνονται έως τις 31 ∆εκεµβρίου στην Asociacion cultural helenica nostos, certamen literario internacional (Avda belgrano 615 C.a.b.a (1092), Βuenos aires, Argentina.)

ναυτικοί χάρτες του Αιγαίου απο τον 15ο εως τον 19ο αιώνα

Προτού γίνουν έργα... τεχνικής, ήταν έργα τέχνης. Πολύχρωµοι, γεµάτοι στολίδια, ανάλογα µε την καταγωγή του δηµιουργού τους, µοιάζουν µε τα δηµοτικά τραγούδια: ακολουθούν τον ίδιο καµβά, έχουν όµως τις δικές τους µικρέςή µεγάλες παραλλαγές.

Είναι οι πρώτοι χάρτες που επιχείρησαν να «καθρεφτίσουν» τον κόσµο του Αιγαίου. Να διευκολύνουν τουςναυτικούς στηνκαθηµερινότητά τους, να αναζητήσουντα ίχνη της πορείας του Οδυσσέα και του Αινεία,να καταγράψουν φρούρια και λιµάνια για στρατιωτικούς σκοπούς. Σπάνια δείγµατα της τέχνης και της επιστήµης της χαρτογραφίας από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα που προέρχονται από τη συλλογή του Βίκτωρος και της Νιόβης Μελά (έχει δωρηθεί στο Μορφωτικό Ιδρυµα της Εθνικής Τραπέζης και συνολικά αριθµεί περί τους 250 χάρτες και τέσσερις άτλαντες) παρουσιάζονται σε µια µεγάλη έκθεση – σχεδόν 100 κοµµάτια – καιυπόσχονται να αποκαλύψουν τον τρόπο µε τον οποίο ο κόσµος έβλεπε το Αιγαίο έξι αιώνες πριν από το Google Earth και τέσσερις αιώνες προτούοι χάρτες πάρουν την όψη που γνωρίζουµε όλοι σήµερα.

«Οι πρώτοι ναυτικοί χάρτες στους οποίους το Αιγαίο εµφανίζεται ως Αρχιπέλαγος χρονολογούνται µόλις λίγα χρόνια µετά την Αλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους» λέει στα «ΝΕΑ» ο επιστηµονικός επιµελητής της έκθεσης και διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ιδρυµα Ερευνών Γιώργος Τόλιας. Εξηγεί δε για ποιον λόγο το πλούσιο υλικό της συλλογής χαρτών του Αιγαίου δεν παρουσιάζεται σε ένα ενιαίο σύνολο αλλά σε δύο τµήµατα – το πρώτο τώρα (15ος - 17ος αι.) και το δεύτερο ακολουθεί (17ος - αρχές 19ου αι.).
«Είναι η εποχή κατά την οποία το Αιγαίο λειτουργεί ως ένα σύστηµα εµπορικών αλληλοεξαρτηµένων κόµβων που φέρνει πλούτο και πολιτισµό. Είναι η διεθνής στιγµή του, καθώς δεν βρίσκεται υπό τη διαχείριση στιβαρών συγκροτηµάτων διοίκησης, όπως είναι η αυτοκρατορία, µε συνέπεια να εµφανίζονται όλες οι λειτουργίες του ελεύθερες, όπως ήταν στην αρχαιότητα. Οταν θα επιβληθεί η Οθωµανική Αυτοκρατορία, το Αιγαίο από το “λατινικό αρχιπέλαγος” θα µετατραπεί σε “οθωµανική λίµνη”».

Την έκθεση πλαισιώνουν χάρτες από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, την Αlpha Bank, την ΑγιορειτικήΧαρτοθήκη, τοSylvia Ioannou Foundation και τους συλλέκτες Μαργαρίτα Σαµούρκα και Αντώνη Ι. Τάντουλο.

H έκθεση «Το Αιγαίο Πέλαγος, χαρτογραφία και ιστορία, 15ος-17ος αιώνας» εγκαινιάζεται αύριο στις 20.30 στο Μορφωτικό Iδρυµα Εθνικής Τραπέζης (Αγ. Κωνσταντίνου και Μενάνδρου). Εως τις 29 Μαΐου.

ΣυνΚυκλαδική -απολογισμός παρεμβάσεων για την Σαντορίνη

Από το περιοδικό “Κυκλαδικοί Πλόες” που εκδίδει η ΣυνΚυκλαδική Πρωτοβουλία (ο συνδυασμός με την υποστήριξη του Σύριζα στο -πρώην πλέον- Νομαρχιακό Συμβούλιο) και συγκεκριμένα από το τεύχος που κυκλοφόρησε λίγο πριν τις εκλογές, επιλέγουμε και (ανα)δημοσιεύουμε σήμερα από το θέμα σχετικά με τον “Απολογισμό των παρεμβάσεων μας στις Κυκλάδες (2007-2010)” το κομμάτι που αναφέρεται στην Σαντορίνη.

Σύμφωνα με αυτόν,

Η ΣΥΝ-Κυκλαδική Πρωτοβουλία και στην απερχόμενη τετραετή θητεία της 2007-2010, είτε με παρεμβάσεις της στο νομαρχιακό συμβούλιο, είτε αναδεικνύοντας θέματα που έφτασαν στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, είτε με την παρουσία της σε εκδηλώσεις, συμπαραστάθηκε ενεργά στους αγώνες των τοπικών φορέων και ασχολήθηκε ενεργά, με όλα τα μεγάλα θέματα των νησιών (Υγεία, Παιδεία, Ακτοπλοΐα, Τουρισμό, Οικονομία, Χωροταξία, Περιβάλλον, Πολιτισμό κ.α.) και μεταξύ των άλλων, με τα παρακάτω επί μέρους θέματα κατά νησί:

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Συμφωνία για απευθείας ανάθεση του έργου αποκατάστασης των κατολισθήσεων στην περιοχή του Αθηνιού Σαντορίνης, λόγω του εξαιρετικά επείγοντος των εργασιών. (8/3/07)
Διατύπωση ερωτήματος για τη διαδικασία για το νέο λιμάνι της Σαντορίνης, αφού είναι γνωστό ότι το σημερινό λιμάνι δεν είναι ο καταλληλότερος χώρος.(8/3/07)
Παρέμβαση για τον αρχαιολογικό χώρο στο ακρωτήρι δύο χρόνια μετά την κατάρρευση του στεγάστρου, για το οποίο δεν υπήρχε ούτε ενημέρωση, ούτε χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του (19/10/07)
Νέα παρέμβαση λόγω της εμπλοκής που έχει παρουσιαστεί στα συναρμόδια υπουργεία για το βιοκλιμάτικό στέγαστρο (26/2/09)
Παρέμβαση για την ακτοπλοϊκή απομόνωση της Θηρασιάς (11/10/07)
Απόρριψη των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στη Βλυχάδα της Σαντορίνης (3/7/08)
Ανάγκη εξαίρεσης του αμπελώνα της Σαντορίνης από το μέτρο πριμοδότησης της εκρίζωσης αμπελώνων που δεν παράγουν κρασιά ποιότητας. (1/9/08)
Πρόταση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ψηφίσματος διαμαρτυρίας για την μη εξαίρεση της Σαντορίνης από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, και πρόταση να μην μετατραπεί ούτε μια σπιθαμή αγροτική γης σε οικόπεδο.(24/9/08)
Υπερψήφιση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΟΣΚ και της Ν.Α. Κυκλάδων για τη μελέτη και κατασκευή του Γυμνασίου Μεσσαριάς Θήρας και καταψήφιση της εγκατάστασης προκάτ αιθουσών σε σχολεία της Σαντορίνης. (12/11/08)
Καταδίκη της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και της γραφειοκρατίας για την καθυστέρηση του νέου βιοκλιματικού στεγάστρου του αρχαιολογικού χώρου στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης (24/2/09).
Ανάγκη κάλυψης των κενών στο Κέντρο Υγείας Θήρας. (29/7/09)
Εξεύρεση λύσης στο θέμα των παραχωρητηρίων στους σεισμόπληκτους του 1956 στη Σαντορίνη.(29/7/09)
Συμφωνία στην τροποποίηση της Σύμβασης μεταξύ ΝΑΚ και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη μείωση της κατολισθιτικής επικινδυνότητας στα πρανή της Καλντέρας περιοχής Αθηνιού Σαντορίνης.(30/7/09)
Παρέμβαση για τροποποίηση του ΠΔ για τις ΖΟΕ ώστε να γίνει δυνατή η χωροθέτηση της μονάδας αφαλάτωσης αλλά και του ΧΥΤΥ (4/1/09)
Παρέμβαση για την επιβολή κομίστρων στη μεταφορά μονάδων αίματος (27/5/10)

Για το τεράστιο ζήτημα του ναυαγίου του Sea Diamond:
Ενεργή συμμετοχή, σε όλες τις κινητοποιήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Θηραίων Πολιτών και όλων των φορέων του νησιού, με διαρκείς παρεμβάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.
Υποστήριξη άμεσης αποστολής ψηφίσματος και προσφυγή σε ένδικα μέσα κατά παντός υπευθύνου, για τη μετά 38 μέρες στασιμότητα των διαδικασιών απάντλησης των καυσίμων από το ναυάγιο του Sea Diamond.
Υποστήριξη των προτάσεων του Επάρχου Θήρας για καταλογισμό ευθυνών στην πλοιοκτήτρια εταιρεία σχετικά με τις προθέσεις της να αποσύρει την εταιρεία απορρύπανσης, Συμφωνία για ανάληψη από το ΥΕΝΑΝΠ των ευθυνών του με τελικό στόχο την ανέλκυση του πλοίου.(11/1/08)
Ερώτηση για το κατά πόσον η Κυβέρνηση “μετά από 17 μήνες έχει σαφές σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για τη συγχρονισμένη απάντληση των καυσίμων και την ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond από το βυθό της Καλντέρας;” (25/9/08)
Θετική ψήφιση για την ανάληψη έρευνας από το Πολυτεχνείο της Κρήτης για τον ποιοτικό και ποσοτικό χαρακτηρισμό των επικίνδυνων και τοξικών ουσιών από το ναυάγιο του Sea Diamond.(19/3/09)
Χαιρετισμός για την έναρξη των εργασιών απάντλησης, κάνοντας όμως ξεκάθαρο πως η απάντληση δεν μπορεί να λειτουργήσει για την απομάκρυνση ή την ματαίωση του τελικού στόχου, που είναι και παραμένει η ανέλκυση και η οριστική απομάκρυνση του ναυαγίου από το βυθό της Καλντέρας, που διασφαλίζει οριστικά την αποτροπή κάθε κινδύνου θαλάσσιας ρύπανσης. (26/5/09) l Απόλυτη συμφωνία για την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Ν.Α. και Πανεπιστημιακού Ιδρύματος της χώρας για μελέτη ύπαρξης τοξικών ουσιών στο κουφάρι του ναυαγίου.(12/9/09)
Νέα παρέμβαση για την απειλή που υφίσταται το θαλάσσιο οικοσύστημα της Καλντέρας από την παραμονή στο βυθό του ναυαγίου του Sea Diamond (24/3/10)
Απαίτηση επιβεβαίωσης της πάγιας θέσης του νομαρχιακού συμβουλίου για ανέλκυση του ναυαγίου από το βυθό της Καλντέρας, μετά την αποσιώπηση του συγκεκριμένου στόχου από το ΥΠΕΚΑ (28/3/10).
Συμμετοχή στην πρόσφατη κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής των Θηραίων πολιτών στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα (12/10/10)
Αίτημα για ακτοπλοϊκή προσέγγιση της Θηρασιάς με τον Πειραιά δύο φορές την εβδομάδα (Οκτώβριος 2007)

Συμπαράσταση λαέ...

Συγνώμη….
Δεν πειράζει παιδί μου…(του χρόνου..)
Και πάλι συγνώμη, λυπάμαι πολύ….
Μη λυπάσαι, εγω εχω κάτσει δέκα χρόνια σπίτι μου, .. και δεν ήταν κι άσχημα
Εγω δε θέλω να πάω σπίτι μου…
Και τι θές να κάνεις;
Να (επι)σκέπτομαι τα νησιά!
Να τα (επι)σκέπτεσαι. Το καλοκαίρι;
Όχι! Όλο το χρόνο!
Είναι τόσο ωραία;
Ναι πρόεδρε!
Ε, τότε θα ρθω κι εγω καμμιά φορά….


Ο επικεφαλής του Περιφερειακού Συνδυασμού «Νέα Εποχή για τα νησιά μας» κ. Χαράλαμπος Κόκκινος μας ενημέρωσε για την συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 9ης/11/2010 συνάντηση του κου Χαράλαμπου Κόκκινου, επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κο Αντώνη Σαμαρά.
Ο κος Σαμαράς συνεχάρη τον κο Κόκκινο για την προσπάθεια και τον αγώνα που πραγματοποίησε ο ίδιος και τα στελέχη του περιφερειακού συνδυασμού στις πρόσφατες εκλογές. Ο κος Κόκκινος ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. για την αναγνώριση αυτής της συλλογικής προσπάθειας και δεσμεύτηκε ότι με αγωνιστικότητα, συνέπεια και συνέχεια , τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη του συνδυασμού του , μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο του Νότιου Αιγαίου, θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα των νησιωτών μας.

Το πρωί της ίδιας μέρας , ο κος Κόκκινος λίγο πριν αναχωρήσει από τη Σύρο, πραγματοποίησε σύσκεψη με τους υποψηφίους της περιφερειακής ενότητας του συνδυασμού του, έγινε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα για την περαιτέρω πορεία και δράση του περιφερειακού συνδυασμού.
Αντίστοιχες συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν στην αρχή της προσεχούς εβδομάδας στις περιφερειακές ενότητες της Δωδεκανήσου με πρώτη τη Ρόδο.

φιλοφρονήσεις ..


Ευχαριστώ
Όχι εγω ευχαριστώ
Όχι, εγω, ευχαριστώ
Εγω ευχαριστώ πιο πολύ,
Εγω να δείς….

Τα συγχαρητήριά του στον Γιάννη Μαχαιρίδη έστειλε ο Πρωθυπουργός (αλίμονο, δύο στους δεκατρείς έβγαλε..)

Με τον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη επικοινώνησε τηλεφωνικά αργά το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου ο Πρωθυπουργος Παπανδρέου, ο οποίος συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για τη μεγάλη του επιτυχία στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.

Ο κ. Παπανδρέου, πλήρως ενημερωμένος για τον αγώνα που έδωσε ο επικεφαλής και οι υποψήφιοι σύμβουλοι της παράταξης «Νότιο Αιγαίο – Αρχιπέλαγος Δημιουργίας», τόνισε πόσο σημαντικό είναι για τους νέους θεσμούς να υπηρετηθούν από ανθρώπους που πίστεψαν εξ αρχής στη Διοικητική Μεταρρύθμιση, όπως είναι ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης.

«Η νίκη σου από την πρώτη κιόλας Κυριακή σημαίνει πολλά» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, διαβεβαιώνοντας τον πρώτο αιρετό Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για πλήρη στήριξη στο δύσκολο έργο και αποστολή που αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαχαιρίδης ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την επικοινωνία και τις ευχές του, τον ενημέρωσε για το συντριπτικό ποσοστό (58%) που πέτυχε η παράταξη στα Δωδεκάνησα, αλλά και για την πρωτιά στις Κυκλάδες, έσπευσε όμως παράλληλα να ζητήσει συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν στη ζωή των νησιωτών και η αναγκαιότητα, ειδικά τα ακριτικά μας νησιά, να είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
«Αυτή η αναγκαιότητα έχει και εθνική σημασία για τους ακρίτες μας που ζουν μόλις μια ανάσα από τα απέναντι παράλια» υπογράμμισε ο νομάρχης Δωδεκανήσου στον κ. Παπανδρέου.

(G.A.P.)....

τα μηνύματα μετά...

Τα μηνύματα μετά (τις εκλογές…)

Δήλωση του Γενικού Γραμματέα Β. Μπρακουμάτσου για το αποτέλεσμα των Περιφερειακών εκλογών.

Η Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010 είναι πλέον ημέρα ορόσημο και ημέρα νέας πολιτικής αφετηρίας για ένα Αρχιπέλαγος Προσπάθειας, Δημιουργίας, Αποτελεσματικότητας και Αισιοδοξίας.
Η κοινωνία των πολιτών αυτού του ευλογημένου τόπου έδωσε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στον εκλεγέντα, πρώτο αιρετό Περιφερειάρχη: Γιάννη Μαχαιρίδη.

ΠΑΜΕ ΞΑΝΑ, ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ, ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ.

Αλλά το ίδιο μήνυμα έδωσε και στον κ. Κόκκινο, την κα Καφαντάρη, τον κ.Συρμαλένιο και τον κ. Χρυσόγελο.
Από σήμερα τίποτε δεν μπορεί να είναι σαν χθες. Πρέπει όλοι να αφήσουμε πίσω τα μικρά και τα μικρόψυχα και να ασχοληθούμε με τα μεγάλα έργα αποφεύγοντας τα μεγάλα λόγια.
Η απόλυτη νίκη του Γιάννη Μαχαιρίδη τον υποχρεώνει να συνεχίσει, όπως μέχρι τώρα έκανε, να είναι ο απόλυτος μαχητής μαζί με τους Αντιπεριφερειάρχες Φώτη Χατζηδιάκο, Γιώργο Πουσσαίο με τους συνεργάτες του Περιφερειακούς Συμβούλους και όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να σταματήσει η νησιωτικότητα να είναι ζητούμενο.
Οι κάτοικοι των νησιών του Νοτίου Αιγαίου και ειδικά των μικρών νησιών πρέπει να αισθάνονται και να είναι υγιείς, ασφαλείς, με εργασία, σχολεία και με ό,τι οι υπόλοιποι Έλληνες απολαμβάνουν καθημερινά.
Η ετυμηγορία των πολιτών χθες ήταν στάση ευθύνης από σήμερα με συνέχεια και συνέπεια, η ευθύνη ανήκει πλέον σε όλους τους εκλεγμένους.
Χαίρομαι και είναι τύχη αγαθή, να υπηρετώ αυτόν τον τόπο και ιδιαίτερα χαίρομαι που θα παραδώσω την πολιτική σκυτάλη στον Γιάννη Μαχαιρίδη να τρέξει πιο γρήγορα, πιο σίγουρα, πιο προσεκτικά, πιο δημιουργικά, πιο αποτελεσματικά σε αυτόν τον δύσκολο μαραθώνιο της ανάπτυξης και του εύχομαι να φτάσει στον τερματισμό με νικητή όχι αυτόν αλλά τους πολίτες της Περιφέρειας μας και ειδικά τους νέους.
Καλή δύναμη σε όλους !


Δήλωση του Γιάννη Μαχαιρίδη, πρώτου αιρετού Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου αμέσως μετά την ανακοίνωση της εκλογής του.

«Τώρα πάμε μπροστά, με ενιαία και ισχυρή φωνή»

«Το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Νοεμβρίου αποτελεί για μένα και τους συνεργάτες μου μεγάλη τιμή και βαρύ φορτίο, το οποίο είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να σηκώσουμε, με υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους εσάς, τους πολίτες της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, για τη ψήφο εμπιστοσύνης σας και για την εντολή που μας δώσατε να δουλέψουμε με συνέπεια και πάθος για να ανανεώσουμε τις ελπίδες σας και να αναζωογονήσουμε τα νησιά μας.

Η ετυμηγορία σας ήταν ένα σαφές μήνυμα. Πολιτικό και ανθρώπινο. Το πήραμε, το αξιολογήσαμε και το κάνουμε πυξίδα μας. Γίνεται για εμάς δέσμευση να αναδειχθεί το Νότιο Αιγαίο σε χώρο των μεγάλων προκλήσεων και ευκαιριών, αλλά και σε πεδίο ρήξεων και συγκρούσεων με ό, τι και όσους δεν θα κατανοήσουν ότι τα νησιά μας αξίζουν πολλά.
Αυτή την αποστολή αναλαμβάνει το πρώτο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου. Η ψήφος των Δωδεκανησίων και Κυκλαδιτών διασφάλισε τον πλουραλισμό και τη σύνθεση στο κορυφαίο πολιτικό όργανο του νέου θεσμού, στοιχείο που αποτελεί αφετηρία κοινών αγώνων και διεκδικήσεων για όλα αυτά που ενώνουν τους νησιώτες.
Τώρα πάμε μπροστά. Με ενιαία και πιο ισχυρή φωνή παλεύουμε για όσα στερήθηκαν οι Αιγαιοπελαγίτες και αυτά που δικαιούνται.
Θέλω να συγχαρώ τους συνεργάτες μου για τον όμορφο και νικηφόρο αγώνα που δώσαμε σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.
Συγχαίρω επίσης τους επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων και τους υποψηφίους συμβούλους τους, που επέλεξαν το Νότιο Αιγαίο για να εκφράσουν και αυτοί τις αγωνίες τους για το αύριο των νησιών μας.
Θα πάμε όλοι μαζί, θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, παραμερίζοντας ιδεολογικές διαφορές και κάνοντας σημαία μας την ευημερία των νησιών μας.
Θα μοιραστούμε τις ίδιες ελπίδες και προσδοκίες, μαζί θα ονειρευτούμε, μαζί θα απαντήσουμε στην πρόκληση να ριζώσει ο νέος θεσμός και να γίνει το Νότιο Αιγαίο Αρχιπέλαγος Δημιουργίας.
Σε αυτό συμφωνούμε όλοι, αυτό γίνεται στόχος ζωής για όλους μας».


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΟΥΣΣΑΙΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

«Ευχαριστώ τους πολίτες των νησιών μας που συμμετείχαν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θέλοντας μαζί με εμάς να κάνουν πράξη τον Καλλικράτη και να συνδράμουν στην ανάπτυξη του τόπου μας.
Πιστεύω ότι οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και απαιτούν σημαντικό συλλογικό έργο, που μαζί με τον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη και τους συνεργάτες μας έχοντας ως αρωγό την συμπαράσταση και την πολύτιμη συμμετοχή των νησιωτών θα το κάνουμε πράξη. Στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη.
Όλοι μαζί θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις που ανοίγονται για την περιφέρεια της οποίας αναλαμβάνουμε την ευθύνη να την πάμε μπροστά, να αναβαθμίσουμε τις υποδομές, να ενισχύσουμε τις κοινωνικές δράσεις, να αναδείξουμε όλες τις δυνατότητές της».
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι δουλεύουμε επάνω σε αξίες και με μοναδικό στόχο το συλλογικό συμφέρον».



Δήλωση Χαράλαμπου Κόκκινου,
Υποψήφιου - Επικεφαλής συνδυασμού για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους πολίτες του Νοτίου Αιγαίου που στήριξαν το συνδυασμό μας , τις θέσεις μας και το πρόγραμμα μας.
Γνωρίζαμε εκ των προτέρων, τόσο εγώ όσο και οι εκλεκτοί συνεργάτες μου, ότι δίναμε μια σκληρή και άνιση μάχη.
Όμως ήμασταν και είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με την παρακμή και τους εκφραστές της, τα «δεκανίκια» της και τους «αβανταδόρους» της.
Ήμασταν και είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για την πρόοδο και την ευημερία των νησιωτών μας.
Ήμασταν και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα όσα εμπόδια και αν υψωθούν μπροστά μας.
Αυτή είναι η εντολή που πήραμε από το ένα τρίτο σχεδόν των πολιτών της περιοχής μας , αυτό δείχνει η υπεροχή μας σε αρκετά νησιά της περιφέρειας.
Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρώτο αιρετό Περιφερειάρχη του Νοτίου Αιγαίου τον κο Μαχαιριδη και όλους τους αυτοδιοικητικους παράγοντες που συμμετείχαν σε αυτές τις εκλογές, τόσο στην περιφέρεια , όσο και στους δήμους.
Διαβεβαιώνω τους πολίτες ότι τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου , και μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο, θα συνεχίσουμε με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα να προωθούμε τα δίκαια αιτήματα του λαού μας. Θα επικροτούμε τα θετικά και θα αντιστεκόμαστε σθεναρά σε κάθε αρνητικό, θα είμαστε παρόντες με θέσεις και προτάσεις.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου , αυτούς που στάθηκαν κοντά μου και στο ψηφοδέλτιο και σε όλη αυτή τη διαδρομή, θυμίζοντας αυτό που έλεγα συχνά στις ομιλίες μου, ότι στην ιστορία και στην πολιτική ζωή του τόπου καταγράφονται τόσο οι «μαχητές» που δίνουν το «παρόν», όσο και οι «προδότες» που απουσιάζουν από τη «μάχη».


Δήλωση Νίκου Χρυσόγελου, Χριστίνας Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου, Μιχάλη Κουμπιού, υποψηφίων με τον συνδυασμό οικολογικός άνεμος για το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας.


Εκ μέρους του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ, οι τρεις επικεφαλής, Νίκος Χρυσόγελος, (υποψήφιος Περιφερειάρχης), Χριστίνα Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου (υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων) και Μιχάλης Κουμπιός (υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου) θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς όλους τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, από το Ν. Αιγαίο που έκριναν τις προτάσεις μας, μας εμπιστεύτηκαν και ψήφισαν τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ που θα εκπροσωπηθεί έτσι στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον Νίκο Χρυσόγελο, στο πλαίσιο όμως μιας συλλογικής δουλειάς. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε, επίσης, και όσα νησιά μας έδωσαν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά όπως η Σίφνος (26,27%) και γενικά η εκλογική ενότητα Μήλου, η Πάτμος (12%), η Σύρος (6,15%), η Άνδρος (5,62%), η Πάρος (4,87%). Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όσους και όσες συμμετείχαν ως υποψήφιοι/ες στο ψηφοδέλτιο μας αλλά και όσους/ες βοήθησαν στην καμπάνια που ήταν κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή εκλογική διαδικασία. Είχε ουσία, περιεχόμενο και ποιότητα.
Για ελάχιστες ψήφους δεν θα έχουμε δεύτερο Περιφερειακό Σύμβουλο, μια και το εκλογικό σύστημα αφαιρεί από τους μικρότερους σχηματισμούς έδρες προς όφελος των μεγαλύτερων. Με 50% των ψήφων ο πρώτος συνδυασμός θα έχει 60% των εδρών στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Σε ένα δύσκολο πολιτικά περιβάλλον και σε μια περιοχή όπου λειτουργούν σημαντικοί πελατειακοί και κομματικοί μηχανισμοί, εμείς δείξαμε ότι μπορούμε να μιλάμε με προτάσεις και πρόγραμμα, να αναδεικνύουμε αξίες και να αναλαμβάνουμε σημαντικές πρωτοβουλίες για λύσεις των προβλημάτων. Δώσαμε όλοι μαζί έναν ωραίο αγώνα και καταφέραμε πραγματικά όχι μόνο να εκλέξουμε έναν Περιφερειακό Σύμβουλο στο Ν. Αιγαίο αλλά και να αποκτήσουμε ρίζες στις τοπικές κοινωνίες και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια σοβαρή συνέχεια στην παρουσία μας σε επίπεδο περιφέρειας συνολικά αλλά και σε κάθε νησί.
Έχουμε την πεποίθηση ότι όσοι και όσες μας επέλεξαν, ψήφισαν υπέρ μιας πολιτικής που θα συνδυάζει την σοφία του παρελθόντος με σύγχρονες, πράσινες, οικολογικές λύσεις και για αλλαγές στο Ν. Αιγαίο. Δεσμευόμαστε ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και στα νησιά θα εργαστούμε σε συνεργασία με ενεργούς πολίτες, φορείς και την αυτοδιοίκηση, αξιοποιώντας καλές πρακτικές και πρωτοβουλίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να προωθηθούν πράσινες, οικολογικές λύσεις για την οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την προστασία του περιβάλλοντος - ιδιαίτερα αναγκαίες σήμερα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια βαθιά πολύπλευρη κρίση και με κοινωνικά άδικες κι αναποτελεσματικές πολιτικές - αλλά για να γίνουν ξανά τα νησιά κέντρα πολιτιστικής και πνευματικής δημιουργίας, για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις. Ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ θα συμβάλλουμε για να ξεκινήσει μια νέα εποχή για το Ν. Αιγαίο, να φυσήξει άνεμος αλλαγής.



Η φωτογραφία προέρχεται απο το άλμπουμ του Αρκά (οχι πολιτικού!, σκιτσογράφου...!) "Η Ζωή Μετά"

Τρίτη, Νοεμβρίου 09, 2010

μετεκλογικό - ευτυχώς την γλιτώσαμε....

Σκηνικό μεγάλου πόκερ...

Ευτυχώς “φωτίστηκε” ο πρωθυπουργός -ο οποίος τις ελεύθερες ώρες του παίζει στοίχημα στο ίντερνετ-, να μην τρέχουμε σε εκλογές Δεκεμβριάτικα, γιατί εδώ που τα λέμε οι εκλογές δεν είναι άιντε άιντε τις αποφασίσαμε τις κάναμε, αλλάζουν ένα σωρό πράματα με τις εκλογές κι ακόμη δεν έχουν προλάβει να καλοσυνηθίσουν τις καρέκλες τους οι βουλευτές που βγήκανε (στις εκλογές) και μπήκανε (στην βουλή) που να μπαίνουμε πάλι σε διαδικασία ανακατατάξεων (άλλος βγαίνει, άλλος δεν βγαίνει) δεν είναι και το οικονομικό κλίμα καλό, για να ξοδευόμαστε σε εκλογές, άκουσε κι ο κ. Σαμαράς για κάλπες σου λέει, ώρα είναι καλά- καλά δεν έχω προλάβει να μάθω τους δικούς μου, που να ανοίγουμε εκλογοδουλειές τέτοια ώρα, για να μην τα πολυλογούμε οι εκλογές ματαιώνονται προσωρινά, όπως άλλωστε όλα τα πράγματα στην ζωή, προσωρινά είναι… Άλλωστε, αν είναι να (ξανα) ψηφίσουμε για το μνημόνιο (θέτε δε θέτε δηλαδή) καλύτερα να κάνουμε ένα δημοψήφισμα στο ίντερνετ, να μην πολυζοριζόμαστε κιόλας, να μην (ξανα)ανακατέψουμε και την βουλή, γιατί και οι συντάκτες του ανάλογου ρεπορτάζ τα χουνε παίξει και δεν ξέρουνε ποιός είναι εντός και ποιός εκτός πια, να μην χαλάμε και λεφτά στα ψηφοδέλτια, να πούμε ότι το κάναμε κι αυτό. Ότι ψηφίσαμε ηλεκτρονικά δηλαδή, ότι είπαμε την γνώμη μας. Το θέμα είναι ποιος θέλει να ακούσει μια τέτοια γνώμη….

εκλογές - αποτελέσματα - Κυκλάδες

Σκηνικό μεγάλων πόλεων στα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων…
ή τα δεδομένα στην ενδιάμεση εβδομάδας

Μπορεί στην Σαντορίνη να «ξεμπερδέψαμε» -και μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση, είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό που πήρε υποψήφιος δήμαρχος στις Κυκλάδες- από τον πρώτο γύρω, στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων όμως η εικόνα δεν είναι η ίδια, μιας και στις περισσότερες περιπτώσεις των μεγάλων νησιών ο δεύτερος γύρος αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και μάλιστα σε έντονο προεκλογικό κλίμα. Ένα από τα κατά κανόνα δεδομένα άλλωστε είναι ότι σε κάθε περίπτωση οι συνδυασμοί που δεν προκρίνονται στον δεύτερο γύρω έστρεφαν τα βέλη τους κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην (κάθε, ανα περίπτωση) δημοτική αρχή. Οπότε, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο τις επόμενες μέρες να δούμε εάν θα υπάρξουν επίσημες συνεργασίες, εάν θα αφεθούν οι ψηφοφόροι ελεύθεροι, κι εάν τελικά θα έχουμε μεγάλες ανατροπές όπως για παράδειγμα να μην εκλεγούν αυτοί που ήρθαν πρώτοι, αλλά να τους περάσουν οι δεύτεροι…
Σκληρή αναμένεται η μάχη για την επικράτηση σε Σύρο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Άνδρο και Μήλο.

Σε ότι αφορά τα δυό τελευταία στην παραπάνω αναφορά νησιά, σε Άνδρο και Μήλο δηλαδή, οι 3 υποψήφιοι συνδυασμοί μοιράστηκαν δια του 3 την προτίμηση του εκλογικού σώματος με εξαίρεση την περίπτωση του κ. Γλυνού στην Άνδρο που έχει ελαφρό προβάδισμα έναντι του συνυποψήφιού του στον δεύτερο γύρο κ. Σουσούδη, ενώ στην Μήλο όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου το εκλογικό σώμα μοιράστηκε δια του τρία.
Σε ότι αφορά την Σύρο, την Μύκονο, την Πάρο και την Νάξο το σκηνικό είναι ιδιαίτερο, σε κάθε περίπτωση συμμετείχαν 4 συνδυασμοί, εκτός από τον ενιαίο δήμο Σύρου όπου συμμετείχαν 5, ενώ ενισχυμένοι σε εκλογικό ποσοστό εμφανίζονται οι συνδυασμοί που δεν περνάνε στο δεύτερο γύρο και που στα σίγουρα θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην διαδικασία για τον δεύτερο.

Στην Μύκονο ο σημερινός δήμαρχος κ. Κουσαθανάς προηγείται με δέκα μονάδες έναντι του συνυποψήφιου του κ. Φιορεντίνου, είναι όμως άγνωστο τι στάση θα κρατήσουν οι δυό συνδυασμοί που μένουν εκτός δεύτερου γύρου, οπώτε προς το παρόν όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Πολύ καλή παρουσία είχε στις εκλογές η ανεξάρτητη Δέσποινα Νάζου με την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου που πήρε 609 ψήφους (12, 25%) κι εκλέγεται η ίδια καθώς και ένας ακόμη δημοτικός σύμβουλος της παράταξής της.

Στην Νάξο ο σημερινός δήμαρχος κ. Μαράκης ήρθε δεύτερος με μικρή διαφορά από τον συνυποψήφιό του κ. Μαργαρίτη, μάλιστα το αποτέλεσμα απ’ ότι μάθαμε ξάφνιασε την σημερινή δημοτική παράταξη, οπώτε και σε αυτήν την περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, με τις εκλογές να λαμβάνουν έντονο κομματικό χαρακτήρα.
Πολύ καλό αποτέλεσμα όμως έφεραν και οι κυρίες Ψαρρά Ευδοκία με την Λαική Συσπείρωση Νάξου και ποσοστό 8,29 και η κ. Κίζη-Χατζηανδρέου Θέκλα με την Εναλλακτική Δημοτική Κίνηση και ποσοστό 4,345 οι οποίες κι αναμένεται να κρίνουν τις εξελίξεις.

Στην Πάρο ο νυν δήμαρχος κ. Βλαχογιάννης ήρθε πρώτος με μικρή διαφορά από την συνυποψήφιά του κ. Πρωτολάτη, με τους δυό τους να προέρχονται από τον ίδιο ιδεολογικό χώρο, του Πασοκ. Σε κάθε περίπτωση κι εδώ το αποτέλεσμα θα κρίνουν οι ενδεχόμενες συμφωνίες και συνεργασίες αυτής της εβδομάδας με τους κυρίους Γλέζο και Ροκονίδα να παίζουν καταλυτικό ρόλο.

Στην Σύρο ο σημερινός και για αρκετές 4ετίες δήμαρχος της Ερμούπολης κ. Δεκαβάλλας προηγείται με 13 μονάδες έναντι του συνυποψηφίου του στον δευτερο γύρο κ. Πάπιτση, και σε αυτήν την περίπτωση όμως τις εξελίξεις αναμένεται να κρίνουν όσοι έμειναν εκτός. Ο συνδυασμός του κ. Απέργη με το χρίσμα της ΝΔ δεν τα πήγε τελικά καλά, μιας και το 10% που συγκέντρωσε δεν ανταποκρίνεται στην εκλογική βάση της ΝΔ στο νησί. Σε κάθε περίπτωση Απέργης, Τζίνης, Δεναξάς θα παίξουν ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.


Η εικόνα στα νησιά των Κυκλάδων

Άνδρος (“ξανακληρώνει”στον δεύτερο γύρο…)

Γλυνός Ιωάννης του Μιχαήλ / ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ για την ΑΝΔΡΟ 41,12 - 2.983 - 6
Σουσούδης Θεοδόσιος του Ιωάννη / ΑΝΔΡΟΣ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ     36,49 - 2.647 - 5
Μαλταμπές Ιωάννης του Αχιλλέα / Η ΑΝΔΡΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ                 22,39 - 1.624 - 3


Μήλος (“ξανακληρώνει”στον δεύτερο γύρο…)

Νίνος Αντώνιος του Πέτρου / ΣΥΜΜΑΧΙΑ για τη Μήλο                 33,56 - 1.047 - 3
Δαμουλάκης Γεράσιμος του Γερασίμου / Πρώτα η Μήλος               30,71 - 958 - 3
Γαϊτάνης Αβέρκιος του Γεωργίου / ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ   28,43 - 887 - 2


Μύκονος (“ξανακληρώνει”στον δεύτερο γύρο…)

Κουσαθανάς-Μέγας Αθανάσιος του Ιωάννη / ΕΝΩΜΕΝΗ ΜΥΚΟΝΟΣ     41,69 - 2.072 - 5
Φιορεντίνος Ανδρέας του Νικολάου / ΜΥΚΟΝΟΣ ΕΠΟΜΕΝΗ - ΜΕΡΑ    32,88 1.634 - 4
Κουσαθανάς Αντώνιος του Ματθαίου / ΜΥΚΟΝΙΑΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ            13,18 - 655 - 1
Νάζου Δέσποινα του Νικολάου / ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ             12, 25 - 609 - 1


Νάξος (“ξανακληρώνει”στον δεύτερο γύρο…)

Μαργαρίτης Εμμανουήλ του Νικολάου / ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ        44,29 - 5.880 - 6
Μαράκης Νικόλαος του Ιωάννη / ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΝΑΞΟΥ                  43,07 - 5.718 - 6
Ψαρρά Ευδοκία του Κωνσταντίνου / ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΑΞΟΥ       8,29 - 1.101 - 1
Κίζη-Χατζηανδρέου Θέκλα / ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ    4,34 -576 - 1



Πάρος (“ξανακληρώνει”στον δεύτερο γύρο…)

Βλαχογιάννης Χρήστος του Γεωργίου / ΕΝΙΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ           43,10 - 3.182 - 6
Πρωτολάτη Γρηγορία του Ιακώβου / ΠΑΡΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ  40,17- 2.966-6
Γλέζος Εμμανουήλ του Νικολάου / Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου              8,49 -627 - 1
Ροκονίδας Κωνσταντίνος του Αντωνίου / ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΡΟΥ      8,24- 608 -1


Σίφνος

Μπαμπούνης Ανδρέας του Νικολάου / ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΙΦΝΟΥ 50,29 1.040 10
Κασιώτης Κωνσταντίνος του Αθανασίου / ΣΙΦΝΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 49,71 1.028 7


Σύρος (“ξανακληρώνει”στον δεύτερο γύρο…)

Δεκαβάλλας Ιωάννης του Νικολάου / ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΡΑ                46,43 5.032 6
Πάπιτσης Γεώργιος του Βικέντιου / ΣΥΡΟΣ-ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ   33,25 3.604 5
Απέργης Κωνσταντίνος του Ιωάννη / ΕΝΩΜΕΝΗ ΣΥΡΑ                           10,04 1.088
Δενάξας Ιωάννης του Γάσπαρη / Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου                        5,21 565 1

Τζίνης Ανδρέας του Χρήστου / ΣΥΡΑ με λογισμό και μ΄ όνειρο 5,07 549 1


Τήνος

Κροντήρας Παναγιώτης του Βασιλείου / ΤΗΝΟΣ-ΤΟΛΜΑΜΕ ΜΑΖΙ      51,79 3.696 13
Ορφανός Σίμος του Ιωάννη / ΤΗΝΟΣ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ             48,21 3.441 8

Δευτέρα, Νοεμβρίου 08, 2010

εκλογές - αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών - Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την εκλογική διαδικασία στις Περιφερειακές - Δημοτικές Εκλογές 2010, για την περιοχή μας είναι τα εξής :




Δήμος Θήρας (Θήρας)
Ενσωμάτωση 96,22 %
Γραμμένοι 9.435.001
Ψήφισαν 5.754.616
Συμμετοχή 60,99
Άκυρα / Λευκά 9,09 %

Ζώρζος Αναστάσιος-Νικόλαος του Χριστοφόρου / ΘΗΡΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Ποσοστό 68,39 Ψήφοι 6.029 Έδρες 18
Θήρας (ποσοστό) 69,87 (ψήφοι) 5.581
Οίας (ποσοστό) 54,17 (ψήφοι) 448

Σιγάλας Αντώνιος του Σωτηρίου / ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ-ΘΗΡΑΣΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΛΑΓΗ
Ποσοστό 25,68 Ψήφοι 2.264 Έδρες 7
Θήρας (ποσοστό) 23,92 (ψήφοι) 1.911
Οίας (ποσοστό) 42,68 (ψήφοι) 353

Αργυρού Μαρία του Παντελή / Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας
Ποσοστό 5,92 Ψήφοι 522 Έδρες 2
Θήρας (ποσοστό) 6,21 (ψήφοι) 496
Οίας (ποσοστό) 3,14 (ψήφοι) 26


Δήμος Ίου.
Πετρόπουλος Μιχαήλ του Σταύρου / ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗ ΝΙΟ 65,41  -  866 8
Βολικάκης Γεώργιος του Ανδρέα / ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ ΟΜΟΝΟΙΑ         34,59  -  458 5


Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Ενσωμάτωση 96,15 %
Γραμμένοι 9.428.314
Ψήφισαν 5.750.131
Συμμετοχή 60,99
Άκυρα / Λευκά 9,09 %


Μαχαιρίδης Ιωάννης του Θεοφύλακτου / Ν. ΑΙΓΑΙΟ Αρχιπέλαγος ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Ποσοστό 50,69 Ψήφοι 82.909 Έδρες 31
Κόκκινος Χαράλαμπος του Ανδρέα / ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ
Ποσοστό 31,16 Ψήφοι 50.962 Έδρες 13
Καφαντάρη Ευθαλία (Λίλα) του Ηλία / ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ποσοστό 9,02 Ψήφοι 14.760 Έδρες 4
Συρμαλένιος Νικόλαος του Ευαγγέλου / ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ
Ποσοστό 5,25 Ψήφοι 8.585 Έδρες 2
Χρυσόγελος Νικόλαος του Περικλή / Οικολογικός Άνεμος
Ποσοστό 3,87 Ψήφοι 6.333 Έδρες 1


Oι Περιφερειακές εκλογές σε κάθε νησί της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Ενσωμάτωση 96,22 %
Γραμμένοι 9.435.001
Ψήφισαν 5.754.616
Συμμετοχή 60,99
Άκυρα / Λευκά 9,09 %

Μαχαιρίδης Ιωάννης του Θεοφύλακτου / Ν.ΑΙΓΑΙΟ Αρχιπέλαγος ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Ποσοστό 50,69 Ψήφοι 82.909 Έδρες 31

Άνδρου 31,55 - 2.117
Θήρας 50,96 - 5.455
Καλύμνου 52,63 - 9.737
Καρπάθου 53,57 - 2.824
Κέας-Κύθνου 37,47 - 1.096
Κω 59,26 - 10.567
Μήλου 37,92 - 2.633
Μυκόνου 24,48 - 1.134
Νάξου 51,61 - 7.045
Πάρου 32,12 - 2.443
Ρόδου 59,26 - 30.963
Σύρου 39,95 - 4.072
Τήνου 45,09 - 3.001

Κόκκινος Χαράλαμπος του Ανδρέα / ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ
Ποσοστό 31,16 Ψήφοι 50.962 Έδρες 13

Ανδρου 43,50 - 2.919
Θήρας 27,35 - 2.928
Καλύμνου 32,09 - 5.937
Καρπάθου 24,30 - 1.281
Κέας-Κύθνου 42,80 - 1.252
Κω 27,51 - 4.906
Μήλου 21,60 - 1.500
Μυκόνου 53,72 - 2.489
Νάξου 27,31 - 3.728
Πάρου 46,38 - 3.527
Ρόδου 28,54 - 14.913
Σύρου 33,22 - 3.386
Τήνου 33,94 - 2.259

Καφαντάρη Ευθαλία (Λίλα) του Ηλία / ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ποσοστό 9,02 Ψήφοι 14.760 Έδρες 4

Ανδρου 10,12 - 679
Θήρας 14,34 - 1.535
Καλύμνου 9,22 - 1.705
Καρπάθου 4,91 - 259
Κέας-Κύθνου 5,54 - 162
Κω 6,80 - 1.213
Μήλου 9,59 - 666
Μυκόνου 11,05 - 512
Νάξου 11,33 - 1.547
Πάρου 9,82 - 747
Ρόδου 7,04 - 3.678
Σύρου 13,95 - 1.422
Τήνου 10,53 - 701


Συρμαλένιος Νικόλαος του Ευαγγέλου / ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ
Ποσοστό 5,25 Ψήφοι 8.585 Έδρες 2

Άνδρου 9,22 - 619
Θήρας 3,58 - 383
Καλύμνου 2,61 - 483
Καρπάθου 14,26 - 752
Κέας-Κύθνου 10,70 - 313
Κω 3,93 - 700
Μήλου 18,18 - 1.262
Μυκόνου 6,69 - 310
Νάξου 6,34 - 865
Πάρου 6,81 - 518
Ρόδου 2,42 - 1.267
Σύρου 6,72 - 685
Τήνου 6,51 - 433


Χρυσόγελος Νικόλαος του Περικλή / Οικολογικός Ανεμος
Ποσοστό 3,87 Ψήφοι 6.333 Έδρες 1

Ανδρου 5,62 - 377
Θήρας 3,77 - 404
Καλύμνου 3,45 - 638
Καρπάθου 2,96 - 156
Κέας-Κύθνου 3,49 - 102
Κω 2,50 - 446
Μήλου 12,70 - 882
Μυκόνου 4,06 - 188
Νάξου 3,41 - 466
Πάρου 4,87 - 370
Ρόδου 2,74 - 1.432
Σύρου 6,15 - 627
Τήνου 3,94 - 262


Τα αξιοσημείωτα και αξιοπρόσεκτα…..

Οι 7 στους 10 που λές καλημέρα σήμερα στην Σαντορίνη έχουν ψηφίσει τον συνδυασμό του κ. Νίκου Ζώρζου και των συνεργατών του…

Συμπληρωματικό στο παραπάνω. Άμα κοιτάς τα «νούμερα» χάνεις αυτό που θες να πείς, τόσο σε ότι αφορά την «τυπική δημοσιογραφική προσέγγιση» όσο και σε πιο ανθρώπινο και συναισθηματικό επίπεδο…

Καλώς ο ενθουσιασμός αλλά από δω και πέρα, προφανώς, χρειάζεται δουλειά. Αυτό άλλωστε φωνάζει και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το σύνθημα «άλλαξέ τα όλα – άλλαξέ τα όλα» δεν ακούστηκε χθές το βράδυ.
Ούτε το «λεφτά υπάρχουν» από την άλλη πλευρά…!
Ο κ. Ζώρζος αρκέστηκε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες του και όσους τον στήριξαν και ψήφισαν.

Σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε σε όλους τους εκλεγέντες με τον συνδυασμό της πλειοψηφίας καλή δουλειά. Επιπλέον, τους ευχόμαστε να μην χάσουν την φαντασία και το χιούμορ τους, να ακούνε τον κόσμο και να μην γίνουν … γραφειοκράτες!

Το ποσοστό της κ. Αργυρού από πολλούς κρίνεται χαμηλό. Προφανώς, και χωρίς να έχουν υπάρξει διλήμματα του τύπου «ή εγώ ή το χάος» ή «ούτε μία ψήφος χαμένη» ο κόσμος της Σαντορίνης εμφανίστηκε ιδιαίτερα συσπειρωμένος στην επιλογή του συνδυασμού του κ. Ζώρζου.

Ο κ. Αντώνης Σιγάλας δεν τα πήγε κι άσχημα με δεδομένο ότι ο συνδιασμός στήθηκε έναν μόλις μήνα πριν από την εκλογική διαδικασία, και δεν είχε τον χρόνο να ωριμάσει στην συνείδηση του κόσμου και προφανώς να δοκιμαστούν και να παγιωθούν οι σχέσεις των συμμετεχόντων του. Επίσης, ερωτηματικά προκαλεί το εάν θα μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα εάν είχε την στήριξη και το χρίσμα του Πασοκ, ζητώντας με αυτόν τον τρόπο την τυπική στήριξη των ψηφοφόρων του κόμματος στην Σαντορίνη στην οποία το κίνημα έχει καλή μαγιά, εκλογική δηλαδή βάση.

Συμπληρωματικό. Ελπίζουμε ο συνδιασμός του κ. Σιγάλα. που ηττήθηκε με σημαντική διαφορά, να ξεπεράσει γρήγορα την φάση της αναζήτησης ή και απόδοσης ευθυνών (θα μπορούσαμε να πούμε να μην την περάσει και καθόλου) και να τον δούμε να προσφέρει το δικό του έργο ως αντιπολίτευση της δημοτικής αρχής. Και για να μην .. ξεχνάμε κι αυτά που ξέρουμε σε αυτην τη δουλειά, το έργο της αντιπολίτευσης είναι πολύ σημαντικό (νομοτελειακά, απο την φύση του δηλαδή) και έχει τις δυνατότητες να προσφέρει στον τόπο.

Εάν πάντως το ερώτημα περί των -ενδεχόμενων ίσα με χθές- εθνικών εκλογών παιζόταν στην Σαντορίνη, σήμερα θα ψάχναμε ημερομηνίες για κάλπες….

Πάμε και στην Ίο, όπου, ο κ. Πετρόπουλος ύστερα από αρκετά χρόνια στο .. «περίμενε» κατόρθωσε να εκλεγεί δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, κάτι που δείχνει (τουλάχιστο, εμείς αυτό καταλαβαίνουμε) ότι η στήριξη που παρείχε ο πρώην, για πολλές 4ετίες και επιτυχημένος, κρίνοντας από τα ποσοστά που του έδιναν οι συμπολίτες του, κ. Πουσσαίος, δεν ήταν τόσο ισχυρή.
Το παραπάνω, θα μπορούσε να αποτελέσει «σχόλιο» ή «συμπέρασμα» σε μια πιο αυστηρή «κομματική» εποχή, πλήν όμως τα αποτελέσματα των εκλογών σε ολόκληρη την χώρα δείχνουν ότι ο κόσμος ψηφίζει πιο με πιο προσωπικά κριτήρια..
Καλή επιτυχία και θητεία ευχόμαστε σε κάθε περίπτωση στον κ. Πετρόπουλο που τα αρκετά τελευταία χρόνια με συνέπεια συμμετέχει στα κοινά και στις εκλογικές διαδικασίες.

Η Μήλος στηρίζει τους Νίκους! ή, ο κ. Νίκος Συρμαλένιος έχει δημιουργήσει «μαγιά» εναλλακτικών ψηφοφόρων στην Μήλο, μιάς και το ποσοστό του κ. Νίκου Χρυσόγελου (του οικολογικού ανέμου)

Κοίτα να δεις ποσοστό το ΚΚΕ στην Μύκονο! 11%!
Καλό δηλαδή, υψηλό, σε σχέση με την δημόσια εικόνα του νησιού που δεν παραπέμπει στις περισσότερες περιπτώσεις σε αντι-ιμπεριλιστές ψηφοφόρους αλλά στο ακριβώς αντίθετο. Είναι εδώ που λένε ότι τα φαινόμενα, απατούν…
Αυτό με την Μύκονο μου θυμίζει μια φωτογραφία που έδειξε χθές ο ΣΚΑΙ (και δεν ήταν από την Μύκονο) με τον «Ριζοσπάστη κι από πάνω τα κλειδιά μιας ολοκαίνουργιας Μερσέντες. «οι Μερσέντες κατασκευάζονται σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, σύντροφε» θα μπορούσε να γράφει η λεζάντα…

«Σκούπισε» ο Μαχαιρίδης στην Σαντορίνη με ποσοστό 50,96 και 5,5 χιλιάδες ψήφους. Τα 60άρια τα χτύπησε, ως ήταν αναμενόμενο, σε Κω και Ρόδο, με ποσοστό και στις 2 περιπτώσεις(!) 59%.
Το συμπέρασμα; Κυκλάδες και Δωδεκάνησα δεν ήθελαν (άλλες γενικώς –ούτε Β γύρο ούτε εθνικές-) εκλογές. Ήθελαν τον κ. Μαχαιρίδη και το τίμ του.

Το «μαύρισε» η Σαντορίνη τον Κόκκινο με ποσοστό 27% ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό του το πήρε στην Πάρο (46%) και σε Κέα – Κύθνο (43%). Στα υπόλοιπα νησιά κινήθηκε περί το 30%.

Καλά τα πήγε ο κ. Συρμαλένιος κατορθώνοντας να αυξήσει το ποσοστό του στα περισσότερα νησιά. Αρκετά καλά πήγε και στα Δωδεκάνησα, ένα νέο περιβάλλον για τον ίδιο, ως επικεφαλής.
Το καλύτερο ποσοστό του το πήρε στην Μήλο (ως ήταν αναμενόμενο) σε Κάρπαθο (14%) και Άνδρο (9%)

Καλά τα πήγε και ο κ. Χρυσόγελος του οικολογικού Ανέμου τόσο στις Κυκλάδες όσο και στα 12νησα. Φαντάσου οι Νίκοι να κατέβαιναν μαζί… Τότε θα μιλάγαμε για μεγάλη Νίκη!
Το καλύτερο ποσοστό του ο κ. Χρυσόγελος το πήρε στην Μήλο(!) και τα αμέσως καλύτερα σε Σύρο (6%) και Άνδρο (5,5)

Τέλος για μια ακόμη φορά, όπως γράφει και ο Τύπος, νίκησε η αποχή με ποσοστά που φτάνουν στο 40%! (αλλά μην το πολυλέτε, μην μας βάλει ο Ραγκούσης να ξαναψηφίσουμε!)