Παρασκευή, Φεβρουαρίου 17, 2012

Γ. Βρούτσης σχετικά με την ψήφιση των νέων μέτρων

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ παραχώρησε την Παρασκευή 17.2 ο κ. Βρούτσης.
Στην συνέντευξή του διευκρινίζει τους λόγους για τους οποίους ψήφισε υπέρ των νέων μέτρων με τα οποία όπως είπε δεν συμφωνεί πλήν όμως ήταν αναγκαστικά προκειμένου να κρατηθεί η χώρα όρθια και ζωντανή μιας και διαφορετική πορεία θα οδηγούσε στο τέλος, ενώ αναφέρθηκε και στους συναδέλφους του που δεν ψήφισαν υπέρ των μέτρων. Σχετικά με την συνολική εικόνα και πορεία της ελληνικής οικονομίας ανέφερε ότι, «Τον Ιούνιο πράγματι θα πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα. Δεν μπορεί κανείς να διασφαλίσει και να προδιαγράψει το τι θα γίνει στο μέλλον, τα πάντα βρίσκονται στην πορεία και την κατεύθυνση του άγνωστου. Το σίγουρο είναι ότι η άλλη πορεία ήταν του τέλους, άρα προχωράς, κερδίζεις χρόνο και να δεις μήπως αλλάξουν πολλά πράγματα.»

Ούτε η Ελληνική Δημοκρατία ούτε η ΝΔ, κυρίως, γίνεται εντολοδόχος του κ. Σόιμπλε υπογράμμισε μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, ενώ επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για εκλογές μετά την ολοκλήρωση του PSI. Όπως εκτίμησε, τα μέτρα δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι η ΝΔ τα ψήφισε προκειμένου να κρατηθεί η χώρα όρθια και ζωντανή. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα, όταν η ΝΔ αναλάβει την πλήρη ευθύνη της διακυβέρνησης, να μπορέσει να διαπραγματευτεί υπό άλλους όρους. Ερωτηθείς για τους διαγραφέντες συναδέλφους του, ξεκαθάρισε ότι αν και έκαναν μια αψυχολόγητη ενέργεια με την οποία δεν συμφωνεί, είναι πρόσωπα που εκτιμά και σέβεται την άποψή τους, ενώ τόνισε ότι η άλλη πορεία, ήταν αυτή του τέλους. Σχολίασε, πάντως, ότι ήταν απόφαση του προέδρου, αλλά όπως είπε, στην πολιτική και στη ζωή «ποτέ μη λες ποτέ».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο κος Σόϊμπλε είπε ότι καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ιταλίας.»
Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: «Εντολοδόχος του κου Σόιμπλε δε νομίζω ότι γίνεται η Ελληνική Δημοκρατία, ούτε η ΝΔ κυρίως, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε στην ομιλία του και είναι και η θέση μας γνωστή ότι με την ολοκλήρωση του PSI σε τρεις εβδομάδες πάμε σε εκλογές. Τον Απρίλιο θα έχουμε εκλογές.»
Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: «Αυτό το μοντέλο και τα μέτρα δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Μπαίνει όμως το δίλημμα που έχει να κάνει και με τα 100 δις το κούρεμα και με την μείωση των 4,5 δις κάθε χρόνο σε επίπεδο τόκων και είναι και το ζήτημα που έχει να κάνει μεταξύ του μεγάλου διλήμματος το να κρατήσουμε τη χώρα όρθια και ζωντανή. Ψηφίσαμε και προχωράμε. Και αυτή η συνταγή δεν είναι μια συνταγή που μας ικανοποιεί, είναι μια συνταγή που δημιουργεί από μόνη της ύφεση. Ελπίζουμε όταν η ΝΔ θα έχει την πλήρη ευθύνη της διακυβέρνησης, θα μπορέσει να διαπραγματευτεί σε άλλους όρους και να βάλουμε τα πράγματα στη σειρά τους.»
ΓΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: «Είναι πρόσωπα που και εκτιμώ, έχουν προσφέρει στην παράταξη, σέβομαι την άποψή τους, δεν συμφωνώ μαζί τους, θεωρώ ότι έκαναν μια αψυχολόγητη ενέργεια η οποία δεν δικαιολογείται υπό την έννοια ότι κάναμε μια πολύ εκτεταμένη και αναλυτική κουβέντα στην ΚΟ. Σε αυτή την εκλογική διαδικασία το ναι ήταν πολύ πιο δύσκολο από το όχι, το όχι ήταν ο εύκολος δρόμος, το ναι ήταν το πολύ δύσκολο.»
Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: «Τον Ιούνιο πράγματι θα πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα. Δεν μπορεί κανείς να διασφαλίσει και να προδιαγράψει το τι θα γίνει στο μέλλον, τα πάντα βρίσκονται στην πορεία και την κατεύθυνση του άγνωστου. Το σίγουρο είναι ότι η άλλη πορεία ήταν του τέλους, άρα προχωράς, κερδίζεις χρόνο και να δεις μήπως αλλάξουν πολλά πράγματα.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν θα πρέπει να αρθούν οι γέφυρες για τους διαγραφέντες;»
Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: «Είναι απόφαση του προέδρου, ο πρόεδρος θα αποφασίσει για αυτό το ενδεχόμενο. Η δική μου εμπειρία από την πολιτική με οδηγεί σε ένα στερεότυπο ότι στην πολιτική και στη ζωή ποτέ μη λες ποτέ. Κρατήστε αυτό.»

Δήμος Σαντορίνης - ανακοίνωση σχετική με προσλήψεις

Ενημερώνουμε τους δημότες ότι ξεκίνησε στις 9 Φεβρουαρίου 2012 και ολοκληρώνεται στις 29 Φεβρουαρίου 2012 η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων στο ειδικό πεδίο του διαδικτυακού τόπου του Ο.Α.Ε.Δ. http://ait.oaed.gr  από όσους ενδιαφέρονται να προσληφθούν σε Δήμους ως προσωπικό «για εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία».
Ο Ο.Α.Ε.Δ. θα επεξεργαστεί τα στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων για να καταρτίσει τον Ετήσιο Κυλιόμενο Πίνακα Κατάταξης Ανέργων από τον οποίο θα γίνει η επιλογή των ανέργων που θα προσληφθούν από τους Δήμους, μετά από σχετική υπόδειξη από τον Ο.Α.Ε.Δ., προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό για εκτέλεση έργου με αυτεπιστασία, στις εξής ειδικότητες:
1.         Δ.Ε. Ηλεκτρολόγος
2.         Δ.Ε. Οδηγός
3.         Δ.Ε. Τεχνίτης Οικοδόμος
4.         Δ.Ε. Τεχνίτης Ελαιοχρωματιστής
5.         Δ.Ε. Χειριστής Μηχανημάτων
6.         Υ.Ε. Εργάτης Γενικών Καθηκόντων
Οι άνεργοι που ενδιαφέρονται να προσληφθούν για εκτέλεση έργου με αυτεπιστασία στο Δήμο μας ή σε κάποιο άλλο Δήμο της χώρας και οι οποίοι διαθέτουν τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται, υποβάλλουν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου με ηλεκτρονικό τρόπο την αίτησή τους στον Ο.Α.Ε.Δ., αναφέροντας την ειδικότητά τους και προσδιορίζοντας μέχρι τρεις φορείς στους οποίους επιθυμούν κατά προτεραιότητα να προσληφθούν.
Στην περίπτωση που ο εγγεγραμμένος άνεργος δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω  του Δήμου Θήρας στο οικείο δημοτικό κατάστημα (Γραφείο προσωπικού).
ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ
Για συμμετοχή στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. άνεργοι, ηλικίας 18-65 ετών, οι οποίοι διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα για εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία (ηλεκτρολόγοι, οδηγοί, τεχνίτες οικοδόμοι, τεχνίτες ελαιοχρωματιστές, τεχνίτες σιδεράδες, υδραυλικοί, χειριστές μηχανημάτων ή εργάτες γενικών καθηκόντων.
Τα δικαιολογητικά που απαιτείται να προσκομίσουν οι άνεργοι (π.χ. τίτλοι σπουδών, άδεια άσκησης επαγγέλματος, αποδεικτικά στοιχεία εμπειρίας) υποβάλλονται στο φορέα πρόσληψης, μόνο στην περίπτωση που ο άνεργος επιλεγεί για πρόσληψη και όχι στην αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) του Ο.Α.Ε.Δ. Αναλυτικότερη πληροφόρηση περιλαμβάνεται στο σχετικό κείμενο της Δημόσιας Πρόσκλησης του Ο.Α.Ε.Δ.

Γ. Παπαμανώλης. θα είναι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές;

ένας .. θεός -κι ενδεχομένως, ένας πρόεδρος...- ξέρει....(!)
εδώ, δεν ξέρουμε αν ο νησιώτικος φπα είναι εντός ή εκτός του μνημονίου που ψηφίστηκε, τρέχα γύρευε για τα υπόλοιπα....
(συμπληρωματικό, κι επειδή το είδαμε κι αυτό..)
Ο κ. Πρετεντέρης, πάντως, τον θεωρεί "τζογαδόρο"...(!)

Το σκεπτικό του σχετικά με την επιλογή του να μην ψηφίσει άρθρα του νομοσχεδίου σχετικά με την νέα δανειακή σύμβαση, επιλογή που ισοδυναμεί με καταψήφιση του "δεύτερου Μνημονίου", που υπερψηφίστηκε τελικώς στην Βουλή την Κυριακή 12.2, ανέλυσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική εφημερίδα "κυκλαδίτης" ο βουλευτής των Κυκλάδων Γιώργος Παπαμανώλης. Και, με δεδομένο, οτι με την επιλογή του, συμπεριλαμβάνεται στους βουλευτές που κρίθηκε οτι ψήφισαν αρνητικά, άγνωστο παραμένει το ποιά θα είναι η στάση του κόμματός του απέναντι στην δική του περίπτωση, σε συνδιασμό και με τις δικές του προσωπικές αποφάσεις για το πολιτικό του μέλλον.

Σύμφωνα με μέρος της συνέντευξής του,

"Η απόφασή μου να καταψηφίσω το Μνημόνιο ΙΙ έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα μέτρα που καλούμαστε να πάρουμε εκτός από άδικα και σκληρά δεν οδηγούν σε αποτελέσματα επιθυμητά τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας μας όσο και για την στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Είναι μέτρα που βαθαίνουν την ύφεση, σμπαραλιάζουν τον ιδιωτικό τομέα, ενδέχεται να μειώσουν ακόμα περισσότερο το Δημόσιο και μειώνουν ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων και συνταξιούχων. Δεν μπορούμε να ζητάμε παραπάνω από αυτούς που δεν μπορούν να δώσουν. Επιπλέον, στη νέα δανειακή σύμβαση προβλέπεται με σαφήνεια η κατάργηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας. Ό, τι και αν βγουν να πουν, ενδεχομένως κάποιοι συνάδελφοι, η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται ξεκάθαρα στη νέα δανειακή σύμβαση και θα περιέχεται στον επικείμενο εφαρμοστικό νόμο. Όπως είχα δηλώσει, κάτι τέτοιο δεν θα το ψήφιζα ποτέ, σε καμία περίπτωση. Αυτό και έκανα. Άλλοι, συνάδελφοι μου βουλευτές, πήραν διαφορετική απόφαση. Ψήφισαν "ναι" παρά τις εξαγγελίες τους.

Τον Μάη του 2010, κληθήκαμε να στηρίξουμε το Μνημόνιο Ι με γνώμονα την Σωτηρία της Χώρας από τον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας αφού ο δανεισμός από τις αγορές ήταν απαγορευτικός. Το Μνημόνιο, ο μηχανισμός στήριξης, φαινόταν μια λύση, παρά τα δύσκολα και σκληρά μέτρα που επέφερε στην κοινωνία μας. Αποδείχτηκε όμως, πως αυτά που ψηφίσαμε με πόνο καρδιάς, μόνο οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η κυβέρνηση δεν κατάφερε να τα εφαρμόσει, θέλετε υποκύπτοντας στις πιέσεις κάποιων συντεχνιών; Θέλετε γιατί ήταν πρωτόγνωρα σκληρά μέτρα και οι Υπουργοί δεν μπορούσαν να τα πάρουν; Το αποτέλεσμα είναι ότι ο δισταγμός αυτός επέφερε νέα και ξανά νέα μέτρα για να καλύψουμε αυτά που δεν μπορούσαν να καλύψουν με τη διστακτικότητα και τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του Πρώτου Μνημονίου. Παρόλα αυτά δύο φορές σε νομοσχέδια που αφορούσαν και έπλητταν ακόμα περισσότερο τους Κυκλαδίτες και εννοώ τους νόμους του κ. Σηφουνάκη για τις κλίσεις και για τους παραδοσιακούς οικισμούς εγώ δεν δίστασα να καταψηφίσω τα συγκεκριμένα άρθρα πηγαίνοντας κόντρα στην Κοινοβουλευτική μου Ομάδα. Βλέποντας λοιπόν, για να ολοκληρώσω το ερώτημά σας, ότι τα νέα μέτρα καλούνται και πάλι να τα πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι, επειδή δεν μπορεί η Κυβέρνηση να υλοποίηση τις αποφάσεις που παίρναμε π.χ. αποκρατικοποιήσεις, κ.λ.π. αποφάσισα να μην στηρίξω το Μνημόνιο ΙΙ.

-Κύριε Παπαμανώλη η στάση σας αυτή, σας κόστισε τόσο την έξοδό σας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και την στέρηση να συμπεριληφθείτε εκ νέου στα ψηφοδέλτια του Πα.Σο.Κ. στις επερχόμενες εκλογές. Ποια τα σχέδια σας; Θα εκτεθείτε ξανά και με ποιους; ή θα αποσυρθείτε;
-Πρώτα από όλα και μέχρι της εκλογές θα παραμείνω ενεργός βουλευτής, ανεξάρτητος και θα είμαι κοντά στα γεγονότα. Θα αγωνιστώ για το συμφέρον των Κυκλάδων με βασικό στόχο από δω και πέρα να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά και χαθεί ακόμα ένα κεκτημένο των νησιών μας.

Για το αν θα είναι ξανά υποψήφιος, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο και πρόσθεσε ότι «θα δούμε τι θα γίνει με την νέα ηγεσία μέχρι τέλος Μαρτίου». Ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος ούτε «δεξιά» ούτε «αριστερά» αφού ανήκει στον κεντρώο χώρο, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετέχει και στις επόμενες εθνικές εκλογές ως υποψήφιος, εάν δημιουργηθεί νέος κεντρώος πολιτικός φορέας.

Π. Ρήγας, οι εν Αθήνα αποφάσεις (των νησιωτών) για τον νησιώτικο ΦΠΑ...

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή Κυκλάδων Παναγιώτη Ρήγα σχετικά με την εν Αθήνα συνάντηση για τον μειωμένο νησιωτικό ΦΠΑ και το συλογικό αίτημα για την διατήρησή του, 

Από την συνάντηση των εκπροσώπων του συνόλου των συλλογικών θεσμικών εκφράσεων των Νησιών του Αιγαίου, πρόεκυψε με απόλυτη σαφήνεια η αποφασιστικότητα και η αγωνιστική διάθεση όλων για την απόκρουση του ενδεχόμενου της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου.
Η «μάχη» για την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης- αποφασίστηκε -να δοθεί συντεταγμένα, ενωτικά με καθαρή στόχευση και με σοβαρή επιχειρηματολογία.
Στην ίδια συνάντηση διευκρινίστηκε με τρόπο απόλυτο ότι η νέα δανειακή σύμβαση που ψηφίστηκε από την βουλή δεν περιλαμβάνει το μέτρο της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.
Στην τοποθέτηση του κατά την διάρκεια της συνάντησης ο κ. Ρήγας μεταξύ άλλων ανέφερε:
«το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά δεν ρυθμίζεται ούτε θίγεται στην ψηφισθείσα δανειακή σύμβαση. Είναι όμως ενδεχόμενο να έρθει προς συζήτηση στα πλαίσια του νέου φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο θα ψηφιστεί από την βουλή μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Οφείλουμε με απόλυτα τεκμηριωμένο τρόπο να υποστηρίξουμε και να επιβάλουμε την διατήρηση του συγκεκριμένου μέτρου ως ουσιαστικού παράγοντα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της νησιώτικης οικονομίας και προστασίας του επιπέδου της ζωής των νησιωτών. Την προσπάθεια αυτή οφείλουμε να την δώσουμε όλοι μαζί δίχως δεύτερες σκέψεις, δίχως αστερίσκους, δίχως κομματικές ή προσωπικές υστεροβουλίες.
Έχω δηλώσει έγκαιρα ότι μια τέτοια διάταξη δεν πρόκειται να την ψηφίσω».

Χ. Κόκκινος - επισκέψεις στα νησιά...

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου Χαράλαμπος Κόκκινος, περιόδευσε στα νησιά των Κυκλάδων , είχε συναντήσεις με τους δημάρχους των νησιών, στελέχη της αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους φορέων και παρέστη σε εκδηλώσεις των Δημοτικών Οργανώσεων της ΝΔ.
Κοινή διαπίστωση ήταν η εγκατάλειψη των νησιών μας, η απουσία νησιωτικής πολιτικής και αναπτυξιακών δράσεων με αποτέλεσμα να διογκώνεται η ύφεση και η ανεργία. Τα προβλήματα της καθημερινότητας αυξάνουν δραματικά. Αναζητείται η διέξοδος από την κρίση και επιβάλλονται άμεσα να ενεργοποιηθούν αναπτυξιακές δράσεις.

Για την Σαντορίνη και την Θηρασιά διαπιστώθηκε οτι, 
Δεν επιδοτείται ικανοποιητικά το δρομολόγιο Θήρα-Θηρασιά με κίνδυνο απομόνωσης των κατοίκων της Θηρασιάς, τα έργα προχωρούν με ρυθμούς "χελώνας"  π.χ. το νέο Νοσοκομείο που έπρεπε να έχει ήδη παραδοθεί, το ίδιο συμβαίνει και με τον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι.

"λαική συσπείρωση" Αιγαίου για τον ΦΠΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση των εκλεγμένων Περιφερειακών και Δημοτικών συμβούλων του βόρειου και νότιου Αιγαίου με τους συνδιασμούς της λαικής συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του νησιωτικού ΦΠΑ, 

Η καταιγίδα των βαρβάρων αντιλαϊκών μέτρων πάει να πάρει και τον μειωμένο ΦΠΑ για τη νησιά του Αιγαίου. Θυμίζουμε ότι πρωτοστατήσαμε μέσα και έξω από τη Βουλή στον αγώνα για την δραστική μείωσή του με στόχο την ολοσχερή κατάργησή του.
Το ενδεχόμενο κατάργησής του δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Ενώ, εδώ και μήνες ανακοινώθηκε, ορισμένοι κυβερνητικοί και περιφερειακοί παράγοντες μας καθησύχαζαν ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Οι ίδιοι αυτοί παράγοντες, που σήμερα «αντιτίθενται» στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, όχι μόνο απέρριψαν πεισματικά κάθε πρόταση για αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική αλλά δεν έχαναν ευκαιρία να κατακεραυνώνουν το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση που καταγγέλλουν, ξεσκεπάζουν και αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική.
Να γιατί αποτελεί ακραία υποκρισία και εμπαιγμό το να έρχονται, ιδιαίτερα σήμερα, παράγοντες  όπως οι περιφερειάρχες, οι αντιπερειφεριάρχες, δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι να αντιτίθενται στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ ενώ, όχι μόνο κλείνουν τα μάτια μπροστά στο απίστευτο έγκλημα που διαπράττεται αυτό το διάστημα σε βάρος του λαού και της χώρας μας αλλά και έμμεσα ή και άμεσα το  εφαρμόζουν κατά γράμμα την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική με βαριές συνέπειες για τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενων, αγρότες, συνταξιούχοι και νεολαία.
Και βέβαια οι εκλεγμένοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ είναι ενεργά αντίθετοι με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Αρνούνται να πάρουν μέρος στον αποπροσανατολισμό του λαού.
Διεκδικούν, όχι μόνο την μεγαλύτερη μείωσή του, αλλά και την πλήρη κατάργησή του, αφού πρόκειται για κατεξοχήν αντιλαϊκό φόρο.
Εντάσσουν ιδιαίτερα σήμερα, την αντίθεσή της αυτή στον γενικότερο αγώνα ενάντια στην άγρια αντιλαϊκή επίθεση.
Καλούν τους εργαζόμενους, το λαό μας σε γενικό ξεσηκωμό, μέσα από τις γραμμές των ταξικών συνδικάτων, των λαϊκών επιτροπών και άλλων φορέων αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για μια άλλη εξουσία, λαϊκή, στην υπηρεσία των εργαζόμενων και γενικότερα το λαό μας.

"οικολογικός άνεμος" για τον ΦΠΑ...

Σύμφωνα με ανακοίνωση των συνδιασμών βόρειου και νότιου Αιγαίου του "οικολογικού ανέμου" στο ενδεχόμενο αύξησης του νησιωτικού ΦΠΑ, που εκδόθηκε μετά και την προχθεσινή συνάντηση στην Αθήνα, (στην συνάντηση συμμετείχαν ο περιφερειακός σύμβουλος στο Βόρειο Αιγαίο Ηλίας Γιαννίρης και η Χριστίνα Ευθυμιάτου – Καρυστιναίου, μέλος της συντονιστικής γραμματείας Νοτίου Αιγαίου)

Η Συνάντηση ήταν ιδιαίτερα σημαντική, σχεδόν "ιστορική", λόγω της ευρείας συμμετοχής εκπροσώπων από όλα τα νησιά του Αιγαίου, της σοβαρής ανταλλαγής και σύνθεσης απόψεων που επιτεύχθηκε ξεπερνώντας τις κομματικές αντιπαραθέσεις καθώς και της απόφασης για σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής αγώνα και έκδοσης ψηφίσματος που θα προωθηθεί στην Ελληνική Κυβέρνηση, το Ευρωκοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τρόικα και το ΔΝΤ.
Από την πλευρά των εκπροσώπων των οικολογικών περιφερειακών παρατάξεων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, τέθηκε το θέμα μιας "επιθετικής πολιτικής" για την προάσπιση των μοναδικών νησιωτικών διατάξεων που έχουν μέχρι σήμερα κατακτηθεί, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στην ένταση των προσπαθειών σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για ολοκληρωμένη "Πολιτική για τη Νησιωτικότητα". Για τις οικολογικές παρατάξεις το θέμα δεν είναι απλά δημοσιονομικό ή λογιστικό, αλλά εμπεριέχει τρεις σημαντικές βασικές διαστάσεις νησιωτικότητας που πρέπει να αναδειχθούν:
- την ανταγωνιστικότητα και οικονομική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ως συνόλου, μέσα από τις ιδιαίτερες δυνατότητες των νησιών
- την κοινωνική συνοχή του ευαίσθητου νησιωτικού χώρου,
- την ίδια την ύπαρξη της πρωτογενούς παραγωγικής δυνατότητας και της περιβαλλοντικής συνοχής των νησιών
Η όλη προσπάθεια διατήρησης των ειδικών φορολογικών καθεστώτων δεν θα πρέπει λοιπόν να προχωρήσει μεμονωμένα, αλλά παράλληλα με την καμπάνια για την κατοχύρωση πρόσθετων και ολοκληρωμένων νησιωτικών πολιτικών και ειδικών γραμμών χρηματοδότησης στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

"ανάγκη" η δημιουργία θέσεων εργασίας απο τους πράσινους ..

Το φλέγον ζήτημα της ανεργίας των νέων που φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη έθεσε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο νέος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος.
Σύμφωνα με μέρος της παρέμβασής του στο οποίο αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που μπορούν να πάρουν οι Περιφέρειες, 

Είναι θέμα επιβίωσης και κοινωνικής συνοχής η προώθηση συνεκτικών πολιτικών και η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους, ιδιαίτερα σε τομείς που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στις κοινωνικές υποδομές. Είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση τόσο υπάρχοντες ευρωπαϊκοί πόροι όσο και νέες πηγές χρηματοδότησης. Αν και δεν είναι γνωστό ποιοι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων θα παραμείνουν αδιάθετοι στο τέλος της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, είναι θετική η ανακοίνωση του κ. Μπαρόζο για επαναπρογραμματισμό με στόχο ώστε να διατεθούν  αυτοί για να ενισχυθεί η απασχόληση των νέων και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).
Κάτι τέτοιο, όμως, πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή των περιφερειών, μέσα στις περιφέρειες, και με ιεράρχηση προτεραιοτήτων ώστε να χρηματοδοτηθούν πρωτοβουλίες που είναι έντασης εργασίας, δημιουργούν δηλαδή πολλές θέσεις εργασίας ενώ δεν απαιτούν μεγάλα κεφάλαια ή βαριές υποδομές. Τομείς με μεγάλη δυναμική για την απασχόληση νέων, που συμβάλλουν παράλληλα στην κοινωνική συνοχή αυτή την περίοδο της βαθιάς κρίσης, είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, ο πολιτισμός, η προστασία του περιβάλλοντος, η εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και η πράσινη οικονομία και καινοτομία.
Είναι σημαντικό η κυβέρνηση αλλά ιδιαίτερα οι Περιφέρειες και τα Περιφερειακά Συμβούλια να επεξεργαστούν σχέδια και πρωτοβουλίες για την ενεργητική ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και πρέπει να το κάνουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, με δεδομένο ότι η Κομισιόν θα συζητήσει με τις κυβερνήσεις των 8 κρατών μελών που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα ώστε να παρουσιάσει τις προτάσεις της στο Ευρωκοινοβούλιο στις αρχές Μαρτίου”.

εγνατία ... 31.com ..(!)

Για την ετοιμότητά τους να υλοποιήσουν τριάντα ένα 31 έργα στο Νότιο Αιγαίο, αυστηρά ιεραρχημένα και με στόχο την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ, διαβεβαίωσαν τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου στελέχη της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.
Στο πλαίσιο της συζήτησης εξετάστηκαν ένα προς ένα τα συγκεκριμένα έργα, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των εβδομήντα έργων της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε, η οποία έχει την ευθύνη για την εκπόνηση των μελετών και την υλοποίησή τους.
Όπως έγινε γνωστό, διαπιστώνεται σοβαρό πρόβλημα εκταμίευσης πόρων από τα Υπουργεία Υποδομών και Περιφερειακής Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αξιοποιεί, μέχρι στιγμής, δικούς της πόρους.
Αν διασφαλιζόταν η ομαλή χρηματοδότηση, οι δυνατότητές μας θα ήταν πολύ περισσότερες τονίστηκε από τα στελέχη της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.
Ειδική αναφορά πάντως έγινε και για τις αφαλατώσεις σε μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου, επενδύσεις που βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής. Από την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε εκφράστηκε η διάθεση να συνδράμει τη διαδικασία εκπόνησης των μελετών.

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 16, 2012

οι φορείς της κρουαζιέρας για τις υποδομές του όρμου των Φηρών

Η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων, κυρίως των επαρχιακών λιμένων και ιδιαίτερα των λιμένων της νησιωτικής χώρας, συζητήθηκαν στην συνάντηση της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) με τον γενικό γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής  Θάνο Πάλη.
Τα μέλη της ΕΕΚΦΝ αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα λιμάνια όπου εντοπίζονται προβλήματα και ιδιαιτερότητες, όπως η Σαντορίνη, όπου υπάρχει άμεση ανάγκη κατασκευής δεύτερου σύγχρονου και με μεγάλη χωρητικότητα τελεφερίκ.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγιναν αναφορές στην κατανομή των πλοίων κατά τον ελλιμενισμό τους, όπου σημειώθηκε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα και ότι υπάρχει ανάγκη κατάρτισης προγραμμάτων και ρυθμίσεων από πλευράς διοικήσεως λιμένων, ιδιαίτερα αυτών της νησιωτικής χώρας.

Στις επισημάνσεις τους για την Σαντορίνη -και θέλουμε να πιστεύουμε ότι γίνονται με σκοπό να επισημανθεί η κρισιμότητα της κατάστασης και να «τρέξουν» οι διαδικασίες-  
γίνεται λόγος στο ενδεχόμενο οι εταιρίες που διαχειρίζονται τα κρουαζιερόπλοια να άρουν ή να περιορίσουν το ενδιαφέρον για τον προορισμό, ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην διακίνηση των επιβατών με την άφιξή τους επάνω στο νησί.

Σύμφωνα με το κείμενο των επισημάνσεων της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας για την Σαντορίνη, με αποδέκτη τον  γενικό γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Θάνο Πάλη,

Αναφερόμενοι στο θέμα, και εν συνεχεία και της συναντήσεως που είχαμε προ καιρού στο Γραφείο σας μαζί με τον κ. Δήμαρχο Σαντορίνης, θα θέλαμε, ως εκπρόσωποι των εφοπλιστικών – διαχειριστικών εταιρειών και άλλων φορέων της κρουαζιέρας, να υπενθυμίσουμε την αναγκαιότητα κατασκευής δεύτερης εγκατάστασης - μονάδος τελεφερίκ στην Σαντορίνη για τους λόγους που παρατίθενται:

1.Η σημερινή υποδομή είναι εντελώς ανεπαρκής να ικανοποιήσει  τις ανάγκες  μεταφοράς των χιλιάδων τουριστών προς την πόλη, από το σημείο αποβίβασης στη Σκάλα Φηρών, που πραγματοποιείται με τα σκάφη της Ένωσης Λεμβούχων από τα κρουαζιερόπλοια, ένεκα της έλλειψης λιμενικής υποδομής.
2.Η παραμονή των κρουαζιερόπλοιων στον Όρμο της Σαντορίνης διαρκεί κατά μέσο όρο 6 ώρες και οι αποβιβαζόμενοι πρέπει να μεταφερθούν  στη πόλη  και τα άλλα αξιοθέατα του νησιού σε σύντομο χρόνο, προκειμένου να προλάβουν να επιστρέψουν στα πλοία των.
3.Και ενώ η αποβίβαση των τουριστών από τα κρουαζιερόπλοια στη Σκάλα Φηρών ή το λιμένα Αθηνιού πραγματοποιείται με άψογο και υποδειγματικό τρόπο από τα σκάφη της άριστα οργανωμένης Ένωσης Λεμβούχων, το πρόβλημα παρουσιάζεται στην εν συνεχεία εναέρια μεταφορά αυτών, από την Σκάλα που αποβιβάζονται, προς την πόλη των Φηρών, δεδομένου ότι η υπάρχουσα υποδομή  του τελεφερίκ είναι εντελώς ανεπαρκής,  μεταφέρουσα το ανώτερο 650 άτομα την ώρα, τη στιγμή που οι αποβιβαζόμενοι τουρίστες με τα σκάφη της Ένωσης Λεμβούχων φτάνουν  την περίοδο αιχμής  και τους 6.500 επιβάτες την ώρα.
4.Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι, οι ανάγκες εξυπηρέτηση των τουριστών είναι άμεσες και δεν επιδέχονται άλλων καθυστερήσεων,  δεδομένου ότι  στις γειτονικές  χώρες  εκτελούνται συνεχώς έργα υποδομής και ανάπτυξης των λιμένων με σύγχρονες εγκαταστάσεις και οι διαχειρίστριες εταιρείες πλοίων δεν μπορούν να παραγνωρίσουν αυτά και να παραμείνουν για πολύ στα προγράμματα του παρελθόντος, αφού η έλλειψη υποδομής, όπως αυτή της περίπτωσης του νησιού, δεν διευκολύνει την μεταφορά των επιβατών – τουριστών στην πόλη.
5.Θα πρέπει ακόμα να ληφθεί υπόψη ότι, με το έργο αυτό αναμένεται και η αποσυμφόρηση του λιμένα Αθηνιού, όπου προβλέπεται κανονικά να εξυπηρετεί τα πλοία της ακτοπλοΐας, που μεταφέρουν χιλιάδες επιβάτες και οχήματα ιδίως την περίοδο του θέρους. Στο λιμένα αυτό αναγκάζονται σήμερα να αποβιβάζονται παράλληλα και χιλιάδες τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια, γιατί δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από την υπάρχουσα εναέρια εγκατάσταση (τελεφερίκ), όπως προαναφέρεται. Έτσι δημιουργείται το αδιαχώρητο, ένεκα ελλείψεως στο λιμένα ικανών κρηπιδωμάτων αλλά και χερσαίας λιμενικής ζώνης για τη στάθμευση των οχημάτων  και την παραμονή των επιβατών.
6.Σας γνωρίζουμε ακόμη ότι, οι εταιρείες μέλη μας που διαχειρίζονται κρουαζιερόπλοια, έχουν δηλώσει πως δεν μπορούν να δεχτούν άλλο τη συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση ταλαιπωρίας των τουριστών και δεν θα παραγνωρίσουν την πρόκληση φυσικά των άλλων λιμένων γειτονικών χωρών, όσον αφορά τις προσφερόμενες σύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις.
7.Όπως απεδείχθη στον χρόνο των ενεργειών για το έργο, έπρεπε να προηγηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση, που να επιτρέπει την εκτέλεση έργων στο απόκρημνο – Καλντέρα της νήσου, και αυτές τις διαδικασίες ανέλαβε το Υπουργείο σας, όπως επιβεβαιώνεται με το ύπερθεν σχετικό.

Επισημαίνεται για μία ακόμη φορά η σοβαρότητα της κατάστασης και τα οφέλη που προσδοκώνται από την δραστηριότητα αυτού του κλάδου της Τουριστικής Ναυτιλίας – Κρουαζιέρας, τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για την τοπική κοινωνία.
Υπενθυμίζεται και το γεγονός της προωθούμενης νομοθετικής ρυθμίσεις για πλήρη απελευθέρωση cabotage για τα κρουαζιερόπλοια – ο σχετικός νόμος βρίσκεται στην Βουλή προς ψήφιση – όπου και από αυτό το γεγονός αναμένεται η προσέλκυση κρουαζιεροπλοίων στην Ελλάδα, κάτι που θα έχει ιδιαίτερη σημασία για την Σαντορίνη. Όμως για να μπορέσει να αποδώσει αυτό το νέο μέτρο προσέλκυσης κρουαζιεροπλοίων βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει στο νησί και στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει σχέση με τις ευκολίες μεταφοράς των τουριστών στην πόλη από τα σημεία αποβίβασης των στην Σκάλα με τα σκάφη των Λεμβούχων τα οποία, με την άριστη οργάνωση που έχουν, εξυπηρετούν μέχρι εκεί που μπορούν να αποσπάσουν, τα μέγιστα.
Η Ένωση μας που παρακολουθεί την όλη υπόθεση, οφείλει να ενημερώσει της διαχειρίστριες εταιρείες κρουαζιεροπλοίων σε όλο τον κόσμο, σχετικά με την αναμενόμενη από πολλού κατασκευή της νέας και τόσο αναγκαίας εγκατάστασης σύγχρονου και με μεγάλη μεταφορική ικανότητα τελεφερίκ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του παρόντος αλλά περισσότερο του άμεσου μέλλοντος.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, θα θέλαμε και εμείς με την σειρά μας ως Φορέας εκπροσώπησης της κρουαζιέρας, να παρακαλέσουμε όπως γίνουν κατ’ αρχάς όλες οι αναγκαίες ενέργειες από την πλευρά του Υπουργείου σας, προκειμένου να επισπευστεί η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.
Παράλληλα, θα θέλαμε να παρακαλέσουμε όλους τους φορείς, στους οποίους κοινοποιείτε το παρόν, όπως συνδράμουν στην όλη προσπάθεια που απαιτείται για το έργο που προαναφέρεται. Προς τον σκοπό αυτό, κρίνουμε ότι θα ήτο χρήσιμη η παρουσία όλων στην προγραμματιζόμενη από τον κ. Δήμαρχο Θήρας σύσκεψη, στην οποία θα παρευρεθούμε και εμείς με εκπροσώπους μας, προκειμένου να παράσχουμε κάθε χρήσιμο στοιχείο που θα μπορούσε να βοηθήσει στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε να επισπευθεί το έργο.

πηγή : http://www.portnet.gr/component/content/article/9993-2012-02-15-11-45-21.html

"απο την ευφορία στην εφορία" part 2 ..

Το δεύτερο μέρος του κειμένου "απο την ευφορία στην εφορία"
μπορείτε να διαβάσετε εδώ:  http://www.exoumekaileme.com/p/best-of.html 

Τρίτη, Φεβρουαρίου 14, 2012

ο Δήμος Σαντορίνης και η ΒΙΤ

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ο Δήμος Θήρας συμμετέχει και φέτος στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού BIT 2012 του Μιλάνου. Η συγκεκριμένη έκθεση είναι από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τουρισμού στην Ευρώπη και ο Δήμος Θήρας συμμετέχει στο περίπτερο του Ε.Ο.Τ. στην πιο κεντρική θέση των εκθετών με πλούσιο υλικό.
Ανάρπαστες αναμένονται να γίνουν οι αφίσες και τα DVD της Σαντορίνης για τους επισκέπτες της έκθεσης, καθώς και διαφημιστικό υλικό της Σαντορίνης έχει ήδη προωθηθεί σε Ιταλούς δημοσιογράφους και πρακτορεία, οι οποίοι είναι ειδικοί σε ρεπορτάζ τουρισμού και στην οργάνωση διακοπών σε Μεσογειακές χώρες.
Επίσης στα πλαίσια της τουριστικής έκθεσης BIT 2012, ο Δήμος Θήρας μετέχει με εκπροσώπους του σε επαγγελματική τουριστική συνάντηση / workshop μεταξύ Ελλήνων εκθετών, τουριστικών επαγγελματιών και τουριστικών πρακτόρων της περιοχής της Λομβαρδίας και των κυριότερων Μ.Μ.Ε. της Ιταλίας η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15.02.2012.
Τέλος, ο Δήμος Θήρας στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων της Διεθνούς Έκθεσης Μιλάνου «ΒΙΤ 2012», υπό την αιγίδα του Δήμου του Μιλάνου, και σε συνεργασία με το γραφείο του Ε.Ο.Τ. στο Μιλάνο και με την Ένωση Επιχειρηματιών της περιοχής  BRERA (κοσμοπολίτικη περιοχή στο κέντρο της πόλης δίπλα από το θέατρο LA SCALA), συμβάλλει με υλικό του στην διακόσμηση (10) δέκα καταστημάτων της περιοχής  με Ελληνικά τοπία (φωτογραφικό υλικό + τουριστικά έντυπα), happenings με την παρουσίαση Ελληνικών παραδοσιακών χορών από χορευτική ομάδα της Ελληνικής Κοινότητας της πόλης ΠΑΡΜΑ, ενώ γκαλερί τέχνης της περιοχής θα παρουσιάσουν εμπνεύσεις Ελλήνων καλλιτεχνών.

εκδηλώσεις – προσκλήσεις

Η ταβέρνα «καπετάν Λοίζος» στον Μονόλιθο μας καλεί να τσικνίσουμε μαζί της την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου σε μια βραδιά με σπέσιαλ για την περίσταση μενού και ζωντανή μουσική.
Επίσης μας ενημερώνει ότι την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, προτελευταία Κυριακή της Αποκριάς καθώς και την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, τελευταία Κυριακή της Αποκριάς
μας καλεί να γιορτάσουμε μαζί της από το μεσημέρι  με ζωντανό πρόγραμμα με βιολί και μπουζούκι. Για πληροφορίες και κρατήσεις, 22860 31063 

Την ετήσια γιορτή του θα πραγματοποιήσει ένας από τους πολυπληθέστερους συλλόγους της Σαντορίνης, ο «Σύλλογος Κυνηγών Σαντορίνης» το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στο κέντρο Αηδόνι, στην Βλυχάδα.

Την ετήσια γιορτή του και την κοπή της πίτας του θα πραγματοποιήσει ο «Σύλλογος Ποντίων και φίλων Ποντίων Σαντορίνης» το Σάββατο 18.2.2012 στον πολυχώρο ΥΦΕΝ στα Φηρά.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη κοπή της πίτας του Συλλόγου ενώ για μια ακόμη φορά την πολύ καλή δουλειά του θα παρουσιάσει το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου, χορεύοντας παραδοσιακούς Ποντιακούς χορούς.
Η τιμή της εισόδου είναι στα 20 ευρώ και σε αυτήν περιλαμβάνονται φαγητό και απεριόριστο κρασί. 

Ο σύλλογος γονέων του δημοτικού σχολείου του Ακρωτηρίου μας καλεί στην ετήσια γιορτή του που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στο εστιατόριο «Μαιρούλα» στην Βλυχάδα. Στο μουσικό μέρος της βραδιάς, βιολί θα παίξει ο Βαγγέλης Σιγάλας ενώ για μια ακόμη φορά την δουλειά της θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα του Ακρωτηρίου σε ένα σκετσάκι με τίτλο «τι τραβάει μια γριά»
Τιμή εισόδου 22 ευρώ. Για πληροφορίες στο τηλέφωνο 6972 904825 

Την ετήσια γιορτή του και την κοπή της πίτας του θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου του Εμπορείου την Παρασκευή 24.2.2012 στην ταβέρνα “Μαιρούλα” στην Βλυχάδα. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί λαχειοφόρος αγορά για την συγκέντρωση χρημάτων για τις ανάγκες του σχολείου.

Την ετήσια γιορτή της και την κοπή της πίτας της θα πραγματοποιήσει η 3η τάξη του ΕΠΑΛ την Παρασκευή 24.2.2012 στο κέντρο Αηδόνι στην Βλυχάδα. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί λαχειοφόρος αγορά για την συγκέντρωση χρημάτων για τις ανάγκες του σχολείου.
Στο μουσικό μέρος της βραδιάς συντροφιά στους παρευρισκόμενους θα κρατήσουν ο Σπύρος Βασσάλος και ο Γιάννης Βερύκκοκος.

Η Ταβέρνα Πύργος μας ενημερώνει ότι αυτό το διάστημα είναι ανοιχτά από Πέμπτη έως και Κυριακή. Για πληροφορίες για κρατήσεις και εκδηλώσεις 693 29 70 342

Η ταβέρνα «Δημήτρης» στο Καμάρι μας καλεί το βράδυ της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς 26.2 και την Καθαρά Δευτέρα 27.2 από την μία το μεσημέρι,
να γιορτάσουμε μαζί της και να απολαύσουμε τα φαγητά της, τα σαρακοστιανά εκλεκτά της πιάτα και το μουσικοχορευτικό της πρόγραμμα με την Λίτσα Βάλβη στο τραγούδι σε ένα νησιώτικο και λαϊκό πρόγραμμα. Μαζί της ο Χαράλαμπος Καραμολέγκος στο βιολί και ο Ανδρέας Καραμολέγκος στο μπουζούκι.
Για πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να καλείτε στο 22860 32748 

για ερωτευμένους και μη..

Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου ανήμερα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, το εστιατόριο «Μαρμίτα» στην πλατεία στο Μεγαλοχώρι προετοιμάζει για τους εορτάζοντας ερωτευμένους -και μη!- μια ξεχωριστή βραδιά ενώ θα σερβίρει το ειδικό για την περίσταση μενού του. Για πληροφορίες και κρατήσεις 22860 81603

Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου ανήμερα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, ο πολυχώρος «escapeland» στον δρόμο προς το Καμάρι διοργανώνει για τους εορτάζοντας ερωτευμένους -και μη!-, μια όμορφη βραδιά γεμάτη ρομαντισμό. Στην μουσική ο DJ Πάνος Αντωνιάδης. Έναρξη στις 20.30 

το Ν. Αιγαίο (και τα προβλήματά του..) στην Ευρώπη

(μήπως -κι αυτοί- γυρίζουνε γύρω γύρω και μας ... δυσφημίζουν;....
ή, "σκάνδαλο κυρίες και κύριοι! ο περιφερειάρχης δηλώνει στο εξωτερικό οτι "το Ν. Αιγαίο έχει προβλήματα..."!.....)

Οι ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα του νησιωτικού χώρου του Νοτίου Αιγαίου αναδείχθηκαν κατά το τριήμερο 8-10 Φεβρουαρίου στις εργασίες της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Παράκτιων Περιφερειών (CRPM) στις Βρυξέλες, με αντικείμενο τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα νέα Διαρθρωτικά Ταμεία 2014-2020. Την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου εκπροσώπησε η περιφερειακός σύμβουλος, εντεταλμένη ευρωπαϊκών θεμάτων, περιφερειακών θεσμών και διεθνών συνεργασιών,  Λίτσα Φτακλάκη. 

οι εν Αθήνα αγώνες για τον ΦΠΑ... (θα φωνάξουμε και συνθήματα;...)

Κοινό μέτωπο για την αποτροπή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά μας δημιουργούν βουλευτές, Αυτοδιοίκηση και φορείς του Αιγαίου, οι οποίοι πρόκειται να συναντηθούν στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής την Τετάρτη, 15/2 στις 3 το απόγευμα.
Σκοπός της συνάντησης είναι η διαμόρφωση ενιαίας στάσης και άσκησης πίεσης προς πάσα κατεύθυνση, με το τελικό κείμενο να αποστέλλεται στην κυβέρνηση, στην τρόικα και στην «ομάδα κρούσης» της Κομισιόν. 

στο Rock Street..

Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στις 21.30 στον χώρο "Rock Street", Ιωνίας 44, Νίκαια, θα παρουσιάσει τις μουσικές του το ολοκαίνουργιο ντουέτο των Βασίλη Παναγιωτίδη και Κωσταντίνου Πελεκάνου. 

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 13, 2012

"απο την ευφορία στην εφορία"

Ένα κείμενο – «σύγχρονο πολιτικό δράμα» (!) βασισμένο στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, με τίτλο «απο την ευφορία στην εφορία....» μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

Κυριακή, Φεβρουαρίου 12, 2012

8ο IMIC : Τουρισμός και Γαστρονομία στο Προσκήνιο - πρόγραμμα

Το διήμερο 15 και 16 (Τετάρτη και Πέμπτη) Φεβρουαρίου στο Ξενοδοχείο Ledra Marriott στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί το 8ο ετήσιο συνέδριο της καθιερωμένης σειράς IMIC με στόχο να φέρει κοντά όλους εκείνους που σχετίζονται με το ρόλο της γαστρονομίας στον τουρισμό, με τίτλο  Τουρισμός και Γαστρονομία στο Προσκήνιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών
Ο παγκόσμιος τουρισμός είναι στη μέση μιας απίστευτης στροφής στον τρόπο που οι άνθρωποι προγραμματίζουν σήμερα τις διακοπές τους. Ο σύγχρονος τουρίστας απαιτεί ολοένα και περισσότερο αυθεντικές εμπειρίες στα ταξίδια του και όχι απλά το παραδοσιακό στερεότυπο «ήλιος και θάλασσα».
Τα τελευταία χρόνια, σημειώνεται επίσης αυξανόμενο ενδιαφέρον για ταξιδιωτικές εμπειρίες που σχετίζονται με τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα. Ωστόσο, παρά την ανοδική ζήτηση στον τομέα αυτό καταγράφεται πολύ λίγη συστηματική έρευνα και μελέτη για το θέμα.
Το 8ο ετήσιο συνέδριο της καθιερωμένης σειράς IMIC έχει ως στόχο να φέρει κοντά όλους εκείνους που σχετίζονται με το ρόλο της γαστρονομίας στον τουρισμό και θα επιχειρήσουν να σχεδιάσουν τον αναβαθμισμένο ρόλο που μπορεί να έχει στο μέλλον.
Ομιλητές και συμμετέχοντες στο φετινό IMIC θα διερευνήσουν τρόπους και πρακτικές για τον σχεδιασμό και την προώθηση νέων τουριστικών προϊόντων, τα οποία θα αναδείξουν την ξεχωριστή γαστρονομική κληρονομιά κάθε τόπου και τα προϊόντα του προσελκύοντας παράλληλα περισσότερους και «ποιοτικότερους» τουρίστες.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει ως εξής:

 Τετάρτη, 15/2/2012
Συντονιστής Μιχαήλ Αργύρης, Πρόεδρος SITE Greece
 Η Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή και Γαστρονομία ως Παράγων Ανάπτυξης του Τουρισμού και της Οικονομίας, Νίκος Κατσαρός, Δντής του Τμήματος Διατροφολογίας New York College, π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ
Μεσογειακή Διατροφή: Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας , Βίκυ Ιγγλέζου, Μανιατάκειον Ίδρυμα
Η Αναμόρφωση της Εικόνας του Ελληνικού Τουρισμού και της Γαστρονομίας στο Πλαίσιο της Βιωσιμότητας, Γιάννης Καραμπάσης, Green Evolution
Η Βιολογική Καλλιέργεια & το Πρότυπο ΒΙΟ Kouzina στην Υπηρεσία της Γαστρονομίας και του Τουρισμού, Βασιλική Ρούση, Υπεύθυνη Πιστοποίησης ΒΙΟΕΛΛΑΣ
Φέρε το Προϊόν σου να το Κάνουμε Εμπειρία!, Κωστής Σταματόπουλος, Trekking Hellas
 
Συντονιστής Κώστας Κωνσταντινίδης, Ηλιότοπος
Απονομή βραβείου αριστείας IMIC – SITE Greece
Turning the Tide? UK Travel and TourismTrends for 2012 and their Implications for Greece Scott McCabe, Ass. Professor in Tourism Management/Marketing, Nottingham University.
Ελληνικός Τουρισμός προς το 2020: Αναφορά προόδου, Γιώργος Δρακόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ
Εντυπώσεις από μια Μικρή Γαστροναυτική Εκστρατεία ανά την Ελλάδα, Δημήτρης Κούτουλας, Σύμβουλος Τουρισμού και Μάρκετινγκ
 
Συντονίστρια Μαργαρίτα Μανούσου, Διευθύντρια Σύνταξης Περιοδικού “Τουριστική Αγορά”
Project Director “MEETINGREECE”, Συνέργειες για την Eπιτυχία, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος
Recipes for Successful Oenotourism, John Szabo, Master Sommelier
Με τη χορηγία των οινοποιείων της Σαντορίνης (με αλφαβητική σειρά) Argyros, Boutari, Cannava Roussos, Gaia, Gavalas, Hatzidakis, Karamalegos, Santowines
Ελληνικό Κρασί – Προϊόν της Δημιουργικής Ελλάδας Γιώργος Μακρής, Οινικός (εξ)ερευνητής

Στρογγυλό Τραπέζι Οινοτουρισμός στην Ελλάδα: Προβλήματα, Ευκαιρίες, Προοπτικές
Συντονίστρια Μάγια Τσόκλη, Δημοσιογράφος, Βουλευτής Επικρατείας, Πρέσβειρα του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού
Συμμετέχουν: Πάρις Τσάρτας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου – Ιωάννης Βογιατζής, Οινοποιός, Πρόεδρος Ένωσης    
Οινοπαραγωγών της Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ) – Εκπρόσωπος Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού –
Μανώλης Κουτουλάκης, Σύμβουλος Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων & Ανάπτυξης

Στρογγυλό Τραπέζι
Ελληνικό Πρωινό: Η Ώρα της Υλοποίησης
Συμμετέχουν εκπρόσωποι από τη Χίο, τη Μυτιλήνη, την Κω και τη Ρόδο
Συντονίζει: Γιώργος Πίττας, Συγγραφέας, ξενοδόχος, υπεύθυνος για το πρόγραμμα καθιέρωσης Ελληνικού Πρωινού του ΞΕΕ
Φέρε το Προϊόν σου να το Κάνουμε Εμπειρία! (Μέρος 2) Κωστής Σταματόπουλος, Trekking Hellas
Γευσιγνωσία κρασιών Σαντορίνης

Πέμπτη, 16/2/2012  
Συντονιστής Κωνσταντίνος Δεριζιώτης, Εκδότης Περιοδικού Χρήμα & Τουρισμός, Διευθύνων Σύμβουλος KSD, Μέλος ΔΣ ΕΒΕΑ
Θρησκευτικός Τουρισμός. Προσέγγιση των Διατροφικών Προτύπων Πελατών Ξενοδοχειακής Εστίασης.
Η Περίπτωση της Εβραϊκής Κοινότητας. Μάγδα Πειστικού, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Γαστρονομικός Τουρισμός.  Ήπιος Περιηγητικός Τουρισμός με Θέμα τη Γαστρονομία, Ευκαιρία  Ανάπτυξης Επιχειρήσεων.
Servqual σε «Κυνήγι Τρούφας στα Γρεβενά» Γιώργος Παλησίδης,Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Athens Food Tours: Μια νέα Γαστρονομική Εμπειρία για τους Επισκέπτες της Αθήνας Δέσποινα Σαββίδου, Athens Walking Tours
Τα Tοπικά Προϊόντα στη Μαζική Εστίαση Άντα Καραγιάννη, Praxis Plus

Συντονιστής Δημήτρης Μιχαηλίδης
Η ανταγωνιστικότητα των Προορισμών μέσα από Καινοτομίες στον Τουρισμό
Sotiris Hji-Avgoustis, Prof. & Chair, Indiana University Purdue University Indianapolis, Dpt of Tourism, Conventions & Event Management (USA)
Brian Krohn, Assistant professor in the Department of Tourism, Conventions and Event Management (TCEM), Indiana University
Τοματοπολτός Σαντορίνης, ένας διαχρονικός κόκκινος πρεσβευτής Μάρκος Καφούρος, Πρόεδρος Ένωσης Θηραϊκών Προϊόντων SantoWines
Το Κίνημα για την Επιστροφή στην Κρητική Διατροφή και η Καθιέρωση της Κρήτης ως Γαστρονομικός Προορισμός, Ζωή Νόβακ, Διευθύντρια Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας
Θεσμοφόρια: Ύμνος στη Γη και στη Γονιμότητα. Πρόταση για Καθιέρωση Θεσμού εκδηλώσεων για τη
Μεσογειακή Διατροφή-Σύνδεση Γαστρονομίας, Τουρισμού, Γιολάντα Τότσιου, Σύμβουλος Καινοτομίας και Πολιτισμού, Agropole ΕΠΕ
Τελετουργική Γαστρονομία, Γιώργος Πίττας, Συγγραφέας

Wines from Santorini: Born of Earth Wind & Fire Σοφία Πέρπερα, Οινολόγος, Iδρύτρια του All About Greek Wine
Η Επικοινωνία της Γαστρονομίας
Συντονιστής: Δημήτρης Αντωνόπουλος, Δημοσιογράφος
Συζητούν: Αλβέρτος Αρούχ, Συγγραφέας Εστίασης – Μυρσίνη Λαμπράκη, Συγγραφέας Γαστρονομίας,
Δημοσιογράφος – Βαγγέλης Σπάρταλης, Εμπορικός Διευθυντής εκδοτικού ομίλου – Χρήστος Σοκόλης,
Ειδικός σε θέματα δημοσίων σχέσεων, οργανωτής εκδηλώσεων – Γιώργος Χατζηγιαννάκης, Εστιάτορας

16.00-18.00 Εκδήλωση Santowines  -  “O Κόκκινος Πρεσβευτής”

Την διοργάνωση των συνεδρίων IMIC αναλαμβάνει η «Ηλιότοπος Συνέδρια»
Για κάθε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο  2286024758
e-mail: imic@heliotopos.net

"στρώνει" ο Καλλικράτης νούμερο 2...

Η απόσυρση άρθρων του πολυνομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη 2», που είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Περιφερειαρχών, συμφωνήθηκε στην συνάντηση που είχαν οι Εκτελεστικές Επιτροπές της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, κ.κ. Τάσο Γιαννίτση, Πάρι Κουκουλόπουλο και την κα Φώφη Γεννηματά.
Συγκεκριμένα, αποσύρεται το επίμαχο άρθρο 22, σύμφωνα με το οποίο προβλεπόταν η δημιουργία σε κάθε αποκεντρωμένη διοίκηση ενός ταμείου νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία "Ταμείο Αποκεντρωμένης Διοίκησης...", ενω αποσύρεται επίσης το άρθρο 3 του σχεδίου νόμου, που προέβλεπε τη λειτουργία Περιφερειακών Γνωμοδοτικών Επιτροπών.

πατατούλα η εαρινή - ενισχύσεις

Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια του προγράμματος στήριξης των Μικρών Νησιών του Αιγαίου Πελάγους χορηγείται στρεμματική ενίσχυση για τη στήριξη της καλλιέργειας εαρινής πατάτας.
Η ενίσχυση αυτή αφορά τους καλλιεργητές εαρινής πατάτας ανεξαρτήτως ιδιότητας και επαγγέλματος για την κάλυψη μέρους του κόστους καλλιέργειας.
Η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα και να έχει ελάχιστη έκταση ανά αγροτεμάχιο μισό στρέμμα.
Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέχρι  10 Μαρτίου 2012.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας - Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής στη Ρόδο τηλ. 22410 55915 και 55916, στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στη Σύρο τηλ. 22810 98825, καθώς και στα Τμήματα Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

επιμελητήριο Κυκλάδων - ενημερωτική εκδήλωση

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων και η Εταιρεία Ανάπτυξης & Προόδου Κυκλάδων (ΕΤ.Α.Π.) στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους για ενημέρωση των επιχειρήσεων των Κυκλάδων, σας προσκαλούν σε ενημερωτική εκδήλωση την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στις 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη, όπου θα γίνει παρουσίαση της δράσης «Εκσυγχρονισμός Χερσαίων Εμπορευματικών Οδικών Μεταφορών». 
Η παρουσίαση θα γίνει  μέσω τηλεδιάσκεψης στα γραφεία του Επιμελητηρίου, σε Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο.
Η πρόσκληση αφορά, υφιστάμενες Μεσαίες, Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο στους τομείς των αμιγώς χερσαίων εμπορευματικών οδικών μεταφορών και νέες, νεοσύστατες και υπό σύσταση Μικρές Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις.

οι φορείς του Ν. Αιγαίου για τον νησιωτικό ΦΠΑ

Η τηλεφωνική παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη, με την οποία διαβεβαίωνε προσωπικά τον Περιφερειάρχη ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στο νομοθέτημα (μνημόνιο 2) θέμα κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, προσέδωσε νέα τροπή στη συνάντηση όλων των φορέων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.
Σκοπός της συνάντησης και κατ’ αρχήν απόφαση των φορέων, της Περιφέρειας και των Δήμων, ήταν το κλείσιμο των υπηρεσιών στο Νότιο Αιγαίο σαν ένα πρώτο μήνυμα  προς «προς τους εισηγητές, ντόπιους και ξένους», όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης προς τον Πρωθυπουργό της χώρας.
Το περιεχόμενο της επιστολής, που κοινοποιείται στους αρχηγούς των κομμάτων, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως και στους βουλευτές της Περιφέρειας, έχει ως εξής: 

Το σύνολο των αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων του Νοτίου Αιγαίου εξέφρασαν, στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, την έντονη ανησυχία και τη σφοδρή αντίδρασή τους μπροστά στο ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά μας.
Όλοι μας επαναβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Μια κινητοποίηση, όπως το κλείσιμο του συνόλου των δημοσίων υπηρεσιών σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, σαν μια πρώτη ένδειξη της ανυποχώρητης στάσης μας, όπως την έχουμε καταστήσει σαφή τα τελευταία χρόνια, όποτε εγείρεται και διαρρέεται θέμα κατάργησης ενός καθεστώτος που κακώς νοείται ως «προνομιακό», όταν κι εσείς γνωρίζετε ότι πρόκειται για ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα των μειονεκτημάτων που απορρέουν από τη νησιωτικότητα.
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των φορέων του Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ρητά ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στο παρόν νομοθέτημα (μνημόνιο 2) θέμα κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, αποφασίστηκε η αναστολή, στην παρούσα φάση, των κινητοποιήσεων για το συγκεκριμένο σκοπό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποχωρούμε από την αδιαπραγμάτευτη και αμετακίνητη θέση μας να υπερασπιστούμε τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής μας περιοχής. Για εμάς η όποια απόπειρα στέρησης του «αέρα» που μας κρατά στη ζωή είναι και άδικη και μη αποδεκτή».

Την ανακοίνωση υπογράφει και η Π.Ε.Δ. (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Ν. Αιγαίου

επιμελητήριο Κυκλάδων για τον νησιωτικό ΦΠΑ

Επιστολή στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπ. Οικονομικών απέστειλε το Επιμελητήριο Κυκλάδων με θέμα την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
Σύμφωνα με την επιστολή,

Είναι γνωστό και έχει αναλυθεί τόσο σε προηγούμενες επιστολές του Επιμελητηρίου μας όσο και σε παρεμβάσεις άλλων φορέων, κατά ποιο τρόπο οι αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ, επηρεάζουν την οικονομία, την ανταγωνιστικότητα και την τοπική ανάπτυξη.
Παρά τις διαβεβαιώσεις και τις δεσμεύσεις που έχουμε λάβει για τη διατήρηση του καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τις νησιωτικές περιοχές,η απειλή κατάργησής του, είναι σήμερα ορατή, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Αν και το θέμα έχει εξαντληθεί από το σύνολο των φορέων των νησιωτικών περιοχών, θα θέλαμε να τονίσουμε, ότι πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για αυτό το θέμα, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της, τις συνθήκες που επικρατούν στο νησιωτικό χώρο και ιδίως στα μικρότερα νησιά β’ ταχύτητας, τα οποία αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα επιβίωσης, επικοινωνίας και διάλυσης του κοινωνικού και οικονομικού ιστού τους.
Οι συνθήκες αυτές, αποτέλεσμα της αδιαφορίας των κυβερνήσεων για τις νησιωτικές περιοχές και της μη εφαρμογής νησιωτικών πολιτικών όπως ορίζονται στο Ευρωπαϊκό αλλά και στο Ελληνικό Σύνταγμα, τοποθετούν το σύνολο του νησιωτικού χώρου σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, αφού οι πολίτες τους δεν αντιμετωπίζονται τουλάχιστον ισότιμα με τους πολίτες του ηπειρωτικού χώρου. Ιδιαίτερα σήμερα, θα έπρεπε να είναι απαγορευτική κάθε σκέψη για εξίσωση των συντελεστών ΦΠΑ με κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος, το οποίο αποτελεί και το μοναδικό αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στο αυξημένο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων και άλλων υλών στα νησιά και εν τέλει στο αυξημένο κόστος διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών.
Επιπλέον, η κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος, θα επηρέαζε άμεσα το τουριστικό προϊόν, εξαλείφοντας κάθε δυνατότητα να παραμείνει ανταγωνιστικό, δεδομένων των ιδιομορφιών και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και διαπιστώνοντας καθημερινά τη γενικότερη απραξία που χαρακτηρίζει τις πολιτικές για τη νησιωτικότητα, τα προβλήματα της ακτοπλοΐας και την εγκατάλειψη ιδιαίτερα των μικρότερων νησιών, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην εξίσωση των συντελεστών του ΦΠΑ και ζητούμε την τήρηση της υπόσχεσής σας για διατήρηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών.
Τέλος, επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε το κλίμα από την καθολική αντίδραση των κατοίκων των νησιών μας, απέναντι στην πιθανή αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, η οποία είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα μας και υποδηλώνει ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν φθάσει στα όρια της αντοχής τους.

Παναγιώτης Ρήγας για τον νησιωτικό ΦΠΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Εγκαίρως και με κάθε ευκαιρία έχω εκφράσει την διαφωνία μου στην συντονισμένη προσπάθεια από την πλευρά των δανειστών, από κύκλους της ελληνικής γραφειοκρατίας αλλά και από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα να καταργηθεί το καθεστώς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά μας.
Οι λόγοι της διαφωνίας μου, που είναι διαφωνία όλων των θεσμικών εκπροσώπων του νησιωτικού χώρου, έχουν διατυπωθεί κατ΄ επανάληψη με αναλυτικό και εναργή τρόπο.
Επειδή είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι τα επιχειρήματα που προβάλουμε ως εκπρόσωποι των νησιών, είναι αναντίρρητα και στέρεα, δεν διαπραγματεύομαι και δεν υποχωρώ από τις θέσεις μου.
Ως εκ τούτου δηλώνω ευθύς εξαρχής ότι δεν πρόκειται να ψηφίσω διάταξη που θα επιβάλλει την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά μας.

Γιώργος Παπαμανώλης για τον νησιωτικό ΦΠΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Οι νησιώτες βουλευτές, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπ. Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία διαβεβαίωσαν ότι αρνούνται να συναινέσουν σε πιθανή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, καλώντας την κυβέρνηση ν’αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο. Ειδικά αυτή τη στιγμή, αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας για την διασφάλιση της βιωσιμότητας στο νησιωτικό χώρο. Ο βουλευτής Γιώργος Παπαμανώλης δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι θα καταψηφίσει πιθανό νομοσχέδιο που θα προβλέπει οποιαδήποτε κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Χ. Κόκκινος για τον νησιωτικό ΦΠΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Πιθανή αύξησή τους θα οδηγήσει σε ύφεση, σε αύξηση της ακρίβειας και σε περαιτέρω περιορισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Είναι πράξη αντιαναπτυξιακή  και οπισθοδρομεί τον τόπο. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν είναι προνόμιο αλλά αντιστάθμισμα στις δυσκολίες και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες. Θυμίζω ότι το ανωτέρω ευεργετικό για τους νησιώτες μας μέτρο προωθήθηκε κατά την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τότε ΕΟΚ) πριν 33 χρόνια.
Οι φορείς των νησιών μας (αυτοδιοίκηση , επιμελητήρια κλπ) ζήτησαν και ζητούν , με ψηφίσματα και παρεμβάσεις , να μην αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ. Ο περιφερειακός συνδυασμός ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ κατέθεσε κατ΄επανάληψη τη θέση του και ένωσε τη φωνή του με τη φωνή του συνόλου των  νησιωτών μας για να αποτρέψουμε αυτή την πιθανή αρνητική εξέλιξη που κυοφορείται επικοινωνιακά το τελευταίο διάστημα.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κος Πλασκοβίτης , σε πρόσφατη δήλωσή του διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχει αρνητική ρύθμιση και δεν περιλαμβάνεται στη νέα δανειακή σύμβαση. Δυστυχώς όμως οι  κυβερνητικοί παράγοντες , πολλά αρνήθηκαν , πολλά υποσχέθηκαν αλλά άλλα έπραξαν. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν θα θιγούν.

πολίτες κόντρα στον καιρό για τον νησιωτικό ΦΠΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης,

Η καταιγίδα εξαθλίωσης του ελληνικού λαού που υπέγραψαν με το νέο μνημόνιο τα τρία κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ της συγκυβέρνησης Παπαδήμου, περιλαμβάνει ρητά και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών των ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού καθώς και των περιοχών που απολαμβάνουν ακόμα μέχρι σήμερα ειδικό φορολογικό καθεστώς.
Η διαβεβαίωση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Πλασκωβίτη, που δόθηκε στη σύσκεψη των φορέων της Περιφέρειας μέσω τηλεδιάσκεψης, ότι δεν θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές της νησιωτικής Ελλάδας, δεν πείθει κανέναν, αφού στο κείμενο του μνημονίου περιλαμβάνονται σαφώς οι προτάσεις του ΔΝΤ για τις αλλαγές του φορολογικού μας συστήματος και ανάμεσα τους και την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Άλλωστε η τελική διατύπωση αυτών των αλλαγών θα γίνει μέχρι τον Ιούνιο του 2012, οπότε θα ψηφιστεί ο νέος φορολογικός νόμος. Ισως υπολογίζει ο κ. Πλασκωβίτης ότι τότε δεν θα είναι ο ίδιος στην κυβέρνηση για να χρειαστεί να διαψεύσει τον εαυτό του.
Καλούμε τον Περιφερειάρχη και την Περιφερειακή Αρχή να σταματήσουν τις κινήσεις εκτόνωσης και να συστρατευτούν με τις συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, με όλο το λαό, για να μην περάσουν οι πολιτικές φτωχοποίησης της χώρας και της κοινωνίας, για να μην περάσει η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Τους καλούμε να ξεκινήσουν άμεσα και χωρίς ταλαντεύσεις, διαρκείς κινητοποιήσεις με κλείσιμο των υπηρεσιών, με συμμετοχή στις μαζικές συγκεντρώσεις, με αγωνιστική παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή και στους αρμόδιους υπουργούς. Όλα τα άλλα αποτελούν ανώδυνους λεονταρισμούς χωρίς κανένα αντίκρυσμα.