Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2015

ανακοίνωση του ΔΑΠΠΟΣ για τις δράσεις και την χρέωση των αθλητικών του χώρων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, 

Με αφορμή κάποια αρνητικά δημοσιεύματα για την λειτουργία του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ παραθέτουμε ως απάντηση τις δράσεις και το έργο του παρόντος διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού προς κρίση των συμπολιτών μας.

Κάτω από αντίξοες συνθήκες λόγο της επιβαρυμένης κατάστασης που συνολικά επικρατεί στην Ελληνική οικονομία και ιδίως στην τοπική αυτοδιοίκηση και έχουν συντελέσει στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης αρκετών εργασιών που κατά την ανάληψη των καθηκόντων μας θέσαμε ως πρωταρχικό μας μέλημα, προσπαθούμε να είμαστε ει δυνατόν, ενεργός φορέας υλοποίησης δράσεων στους τομείς του αθλητισμού και του πολιτισμού ως οφείλουμε.

Αρχικά να κάνουμε γνωστό ότι στον τομέα ευθύνης του Οργανισμού περιλαμβάνονται όλοι οι χαρακτηρισμένοι Αθλητικοί χώροι του νησιού με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς τις απαιτήσεις λειτουργίας τους. Έχει ξεκινήσει η προσπάθεια ώστε να γίνουν όσα απαιτούνται προκειμένου να τεθούν προς χρήση και να γίνουν οι επιβεβλημένες εργασίες συντήρησης τους καθώς είναι αυξημένες οι ανάγκες αποκατάστασης ώστε να τηρούνται οι κατά νόμο προϋποθέσεις λειτουργίας.

Αναλυτικά:

Στο Κλειστό Γυμναστήριο Θήρας

-Έχει ανατεθεί το έργο και ξεκινούν έως τις 5 Οκτώβριου οι εργασίες συντήρησης και επισκευής της στέγης του Κλειστού Γυμναστηρίου.

-Γίνεται σταδιακή αντικατάσταση φωτιστικών και τοποθέτηση ειδικών λαμπτήρων για μείωση του Θορύβου και εξοικονόμηση ενέργειας.

-Έγιναν εργασίες συντήρησης, επισκευής των αποδυτηρίων και αντικατάστασης υδραυλικών

-Τοποθέτηση κιγκλιδώματος και σχάρας για την ασφάλεια των αθλούμενων και επισκεπτών.

-Έχει ανατεθεί και εντός των ημερών  θα γίνει συντήρηση ηλεκτρονικών πινάκων και αλλαγή χρονομέτρων με βάση τα διεθνή πρότυπα.

-Γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και είμαστε στο τελικό στάδιο υπογραφής σύμβασης  για την υλοποίηση του έργου «Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση αθλητικού χώρου (Κλειστού Γυμναστηρίου Θήρας)  για τη φιλοξενία και πολιτιστικών δραστηριοτήτων» με εγκεκριμένη δημόσια δαπάνη 184.950,40€ και ποσοστό ενίσχυσης 100% στη δράση: L321-2.

Στο Δημοτικό Γήπεδο Καμαρίου

-Επισκευή υδρορροής των κτιρίων

-Αντικατάσταση προβολέων και έλεγχος πυλώνων

-Αναμένουμε την υπογραφή σύμβασης ώστε εντός του Οκτωβρίου να γίνει τοποθέτηση 500 πλαστικών  καθισμάτων στις κερκίδες του Γηπέδου

-Μέχρι τέλος Οκτωβρίου υπολογίζεται να ολοκληρωθεί η μελέτη συντήρησης του τάπητα του ποδοσφαίρου.

 Στο Δημοτικό Γήπεδο Θήρας

-Τοποθέτηση ειδικής περίφραξης (δίχτυα) στην πλευρά του οδικού δικτύου για την ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων

-Συνεργασία με τεχνικές υπηρεσίες Δήμου Θήρας για την υλοποίηση των υποδείξεων της επιτροπής καταλληλότητας Αθλητικών χώρων (ράμπας ΑΜΕΑ, σκάλας κινδύνου κλπ)  

Στο γήπεδο Ακρωτηρίου

-Αποκατάσταση ηλεκτρικού πίνακα και συντήρηση πυλώνων ηλεκτροφωτισμού

-Έναρξη εργασιών επισκευής τη περίφραξης του γηπέδου έως τις 8 Οκτωβρίου 

Στο γήπεδο Εμπορείου

-Έναρξη εργασιών επισκευής τη περίφραξης του γηπέδου έως τις 10 Οκτωβρίου  

Στο γήπεδο Ημεροβιγλίου

-Αποκατάσταση ηλεκτρικού πίνακα και συντήρηση πυλώνων ηλεκτροφωτισμού

-επισκευή της περίφραξης του γηπέδου  

 Στο γήπεδο Μεγαλοχωρίου

-Αποκατάσταση ηλεκτρικού πίνακα και συντήρηση πυλώνων ηλεκτροφωτισμού

-έως το τέλος Οκτωβρίου αναμένουμε τη μελέτη για τη συντήρηση του τάπητα και την επισκευή της περίφραξης του γηπέδου.  

Θηρασιά

Αποκατάσταση ηλεκτρικού πίνακα,  συντήρηση πυλώνων ηλεκτροφωτισμού, τοποθέτηση 12 νέων προβολέων. 
  
Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

Αναμένουμε εντός Οκτωβρίου τη μελέτη ώστε να γίνει εφαρμογή ασφαλτόστρωσης του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής και συντήρηση δικτύου.
  

Για όλες τις παραπάνω εργασίες αλλά και για εργασίες που πρόκειται σύντομα να τελεστούν αιτηθήκαμε στο Δήμο Θήρας και έγινε ομόφωνα δεκτή, την αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης του Οργανισμού η οποία παρουσιάζεται αυξημένη κατά το τρέχον έτος κατά διακόσιες χιλιάδες ευρώ. Μέρος της επιπλέον χρηματοδότησης δαπανήθηκε σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις ως βασικό αντικείμενο της συστατικής πράξης του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.

Να τονίσουμε ότι στην δραστηριότητα του Οργανισμού εντάσσονται οι συνεχείς επισκέψεις και τα σχολικά πρωταθλήματα που πραγματοποιούν τα σχολεία της Σαντορίνης ώστε οι μικροί και μεγάλοι μαθητές  να γνωρίσουν, να αγαπήσουν το χώρο αλλά και να μυηθούν στον αθλητισμό.

Διοργανώνονται σε τοπικό επίπεδο πρωταθλήματα καλαθοσφαίρισης και ευελπιστούμε  πετοσφαίρισης και ποδοσφαίρου.
Είμαστε ενεργοί ως προς την εκμάθηση Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών (με περισσότερους από διακόσιους μαθητές των Χορευτικών Σχημάτων). Στο πλαίσιο της προσπάθειας μας για πραγματική και ουσιαστική αναβάθμιση της μουσικής εκπαίδευσης και πολιτιστικής ανάπτυξης του νησιού μας σας γνωρίζουμε ότι επαναλειτουργεί η Φιλαρμονική ορχήστρα στο Μετόχι (Μεγαλοχώρι Θήρας).
Στον τομέα του Αθλητισμού η δραστηριότητα και η προσφορά του Οργανισμού είναι υψίστης σημασίας καθώς φιλοξενούνται τα αθλητικά σωματεία της Σαντορίνης στα αθλήματα της καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, ποδόσφαιρου, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, πολεμικών τεχνών και σκάκι , δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε εκατοντάδες αθλητές όλων των ηλικιών να αθλούνται καθημερινά στις άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις και στα γήπεδα του Οργανισμού, προάγοντας το αθλητικό ιδεώδες.

Θα θέλαμε επιπρόσθετα να σας καταστήσουμε ενήμερους  και σας παραθέτουμε δράσεις του Οργανισμού από τις αρχές του έτους χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε δράσεις στις οποίες σταθήκαμε αρωγοί και συνδιοργανωτές όπως τους επίλεκτους αγώνες πολεμικών τεχνών, santo youth contest κλπ ή την παραχώρηση υλικού σε συλλόγους και τοπικά διαμερίσματα προς υλοποίηση των εκδηλώσεων τους. Αυτές είναι :

22/02/2015                   Αποκριάτικη γιορτή
29/3-1/4 (final 4)          Τοπικό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης
1-2-3/05/2015               Santorini Experience
09-10/05/2015              Διοργάνωση 3x3 μπασκετ
17/06/2015                    Συναυλία με το Sweet adelines group στο Μουσείο Φηρών
9-10-11-12/09/2015      Διοργάνωση Φεστιβάλ Στρογγύλη
6/7-23/08                       Σεμινάρια – μαθήματα εναλλακτικού αθλητισμού
21/07-27/07                   Φιλοξενία Φοιτητών ΑEGEE
4-6/09/2015                   Santorini Circus Festival

Τέλος να αναφέρουμε και να γίνει κατανοητό ότι οι αποφάσεις του Δ.Σ. του Οργανισμού που αφορούν την ψήφιση τελών και κανόνων λειτουργίας υπερψηφίστηκαν ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού αλλά και του Δήμου Θήρας.

Η αλήθεια είναι ότι η χρήση των αθλητικών χώρων για τους δημότες είναι δωρεάν όπως και για τις ομάδες, τους συλλόγους και τα σωματεία που παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν στο κοινό.
Χρέωση υπάρχει όταν σύλλογοι ή ιδιώτες εκμεταλλεύονται τους αθλητικούς χώρους του Οργανισμού εισπράττοντας ένα σεβαστό ποσό από τους πολίτες για τις υπηρεσίες που παρέχουν και δεν λειτουργούν ως μη κερδοσκοπικοί Οργανισμοί.

Στις χρεώσεις ισχύει ότι λέει ο Αθλητικός νόμος και ότι συμβαίνει στα περισσότερα γήπεδα σε όλη την Ελλάδα. Άλλωστε τα τέλη χρήσης αφορούν ένα μικρό μέρος των λειτουργικών εξόδων του χώρων (φύλαξη, καθαριότητα, συντηρήσεις κλπ.) και τα ανταποδοτικά οφέλη προς τα σωματεία από τη χρήση των χώρων είναι πολλαπλάσια. Θα ήταν παράδοξο ένας Δημόσιος Οργανισμός να λειτουργεί ως ανταγωνιστής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας (γυμναστήρια - λοιποί χώροι άθλησης) επιτρέποντας στους χώρους του να γίνονται επ΄ αμοιβή μαθήματα χωρίς να επιβάλλει τέλη χρήσης συνηγορώντας με αυτό τον τρόπο και δίνοντας το δικαίωμα να κατηγορηθεί ότι λειτουργούν εισπρακτικοί μηχανισμοί στις πλάτες ενός δημόσιου φορέα.

Για να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν μια και καλή επειδή παρερμηνεύτηκε η χρέωση που ισχύει για τα αθλητικά σωματεία του νησιού μας. Είναι της τάξης των (5) πέντε ευρώ για όλα τα τμήματα υποδομών τους καθώς είναι σύλλογοι που συντηρούν αγωνιστικά τμήματα και λαμβάνουν μέρος σε πρωτάθλημα (Εθνικό, περιφερειακό, τοπικό) και όχι (20) είκοσι ευρώ όπως έντεχνα διαδόθηκε. Καλό θα ήταν προτού προβούμε σε διαμαρτυρίες και ανακοινώσεις να είχαν ερωτηθεί οι καθ' ύλην αρμόδιοι. Το ποτήρι επιλέγουμε αν το βλέπουμε μισοάδειο ή μισογεμάτο. Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που δείχνεται στην διοίκηση του Οργανισμού.  Tα συμπεράσματα δικά σας…


Ο Πρόεδρος, Τζούρος Ελευθέριος

«Νομίκεια 2015» - 3ο τουρνουά φιλικών αναμετρήσεων ομάδων της Α1 του γυναικείου βόλεϊ στην Σαντορίνη (3-4.10)

Με συνέπεια και συνέχεια ο Α.Ο. Θήρας διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το τουρνουά φιλικών αγώνων μεταξύ ομάδων της Α1 του γυναικείου βόλεϊ στην Σαντορίνη, το διήμερο 3 και 4 Οκτωβρίου.

Στους αγώνες θα συμμετάσχουν ο Α.Ο. Θήρας, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και η ομάδα του Ρεθύμνου, οι οποίες αναμένεται να γνωριστούν στα παρκέ του ΔΑΠΠΟΣ πρίν την έναρξη της φετινής αγωνιστικής στις 17.10

Οι αγώνες έχουν ως εξής :
3.10 17.00 ΑΕΚ – Παναθηναικός
3.10 20.00 Α.Ο. Θήρας – ΟΠΕ Ρεθύμνου
4.10 17.00 μικρός τελικός
4.10 20.00 μεγάλος τελικός

Τα «ΝΟΜΙΚΕΙΑ» διοργανώνονται στη μνήμη του Ευάγγελου και της Λούλας Νομικού, ευεργετών του νησιού και δωρητών για την δημιουργία του τελεφερίκ.

Οι φιλικοί αγώνες διοργανώνονται με πρωτοβουλία του Α.Ο. Θήρας και την υποστήριξη του Δήμου Θήρας και του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.


Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Οκτωβρίου στις 17.00 στο ΔΑΠΠΟΣ, και η τιμή της εισόδου ανα ημέρα και για τους δύο αγώνες είναι 5 ευρώ για τους ενήλικες και δωρεάν για τα παιδιά. 

Οι επόμενοι αγώνες του Α.Ο. Θήρας μετά τους φιλικούς αγώνες στα "Νομίκεια" είναι οι εξής : 


Σάββατο  10/11/2015 Α.Ο ΘΗΡΑΣ – Α.Ο Μαρκόπουλο
Κυριακή 11 / 10/15 Α.Ο ΘΗΡΑΣ – Α.Ο Μαρκόπουλο



5ο Red Bull Art of Motion σε νέα πίστα στην Οία (3-4.10)

H απόλυτη freerunning αναμέτρηση επιστρέφει στις 3 Οκτωβρίου (οι προκριματικοί θα πραγματοποιηθούν 1-2.10) για ένα ακόμη συγκλονιστικό υπερθέαμα, στην «έδρα» της που δεν είναι άλλη από τη Σαντορίνη! 

Στην επετειακή 5ησεζόν του, το RedBullArtofMotion αλλάζει για πρώτη φορά πίστα, με την απόκρημνη Καλντέρα να παραδίδει τα σκήπτρα στη ρομαντική Οία, εκεί όπου οι 18 καλύτεροι freerunners του κόσμου θα επιδιώξουν να μαγνητίσουν τα βλέμματα των θεατών, κλέβοντας –για λίγο- τα βλέμματα από το διάσημο ηλιοβασίλεμα.

Νέες προκλήσεις σε μια διαφορετική φυσική πίστα επιφυλάσσει φέτος το RedBullArtofMotion που αναμένεται σε ακριβώς ένα μήνα να συναρπάσει για πέμπτη συνεχόμενη χρόνια τα παραβρισκόμενα πλήθη αλλά και τους υπόλοιπους θεατές μέσα από τις συγκλονιστικές εικόνες που θα κάνουν και πάλι τον γύρο του κόσμου.

Η αφρόκρεμα του freerunning υπόσχεται θέαμα και συγκινήσεις στις 3 Οκτωβρίου, 16:00, στο περίφημο Κυκλαδίτικο νησί της Σαντορίνης που έχει ταυτίσει την αίγλη του με την παγκόσμια κλάση του διαγωνισμού.

Φέτος, η επετειακή χρονιά του διαγωνισμού συμπίπτει με μια σημαντική εξέλιξη στον θεσμό καθώς η φυσική πίστα μεταφέρεται από την Καλντέρα στην Οία, εκεί όπου πλέον οι 18 κορυφαίοι freerunners καλούνται να δαμάσουν το στιλ, την τεχνική και τα κόλπα τους για μια θέση στο βάθρο.

Παράλληλα, αλλαγές γίνονται και στην τελική σύσταση της 18αδας, με τουςtop 6 του 2014 να έχουν πάρει απευθείας πρόκριση στον αγώνα, 4 άντρες αθλητές και 3 γυναίκες αθλήτριες να έχουν επίσης προκριθεί μέσω του online προκριματικού που έγινε τους προηγούμενους μήνες και5 ακόμα αθλητές να διεκδικούν τις τελευταίες θέσεις μέσω του προκριματικού που θα πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη 01.10.

Θρύλοι του σπορ αλλά και νέα ταλέντα, όλοι πρόκειται να δώσουν το παρόν, με ηχηρά ονόματα όπως τον PavelPetkuns, JasonPaul, CoreyDeMeyersκαι τον περσινό νικητή Δημήτρη Κυρσανίδη, να δουλεύουν πυρετωδώς τις κινήσεις του για μια μοναδική εμφάνιση στις 03.10. Αυτήν, θα την αξιολογήσουν τέσσερις έμπειροι κριτές, με τον Kie Willis (GBR)να επιβλέπει την εκτέλεση, τον SergioCora (ESP) τη ροή, τον Anan Anwar (ΤHA) τη δημιουργικότητα, τον Gabriel Nunez (USA) τη δυσκολία, ενώ επικεφαλής κριτής είναι και πάλι ο Patrick Morawetz (AUT).

Λίγο πριν, ο περσινός νικητής Δημήτρης Κυρσανίδης, κατά κόσμον DK, θα επισκεφτεί πέντε πόλεις της Ελλάδας, δίνοντας την ευκαιρία στην ολοένα και αυξανόμενη ελληνική σκηνή να αγωνιστεί στον Προκριματικό με όλα τα έξοδα πληρωμένα, διεκδικώντας μια θέση στο μεγάλο διαγωνισμό δύο μέρες μετά.

Ανοιχτός για όλους, ο Προκριματικός, θα αναδείξει με τη σειρά του 5 αθλητές που θα ολοκληρώσουν την τελική 12αδα του διαγωνισμού που αναμένεται να εντυπωσιάσει χιλιάδες παρευρισκόμενους και εκατομμύρια θεατές μέσω διαδικτύου από κάθε γωνιά της Γης. Εκτός από τα βραβεία του βάθρου, το CU θα βραβεύσει τον freerunner που θα δώσει τον πιο…Restart εαυτό του μετο Best Trick Award.

Αθλητές- Red Bull Art of Motion 2015:
Δημήτρης “DK” Κυρσανίδης (GRE), Pavel “Pasha” Petkuns (LAT), Alexander Baiturin (RUS), Yoann Leroux (FRA), Jesse Peveril (CAN), Alexander Schauer (AUT), Pedro Leon “Phosky” Gomez (ESP), Mohammed Didi Alaoui (MAR), Dante Grazioli (USA), Alfred Scott (USA), Luci Romberg (USA), Pamela Forster (ΑUT), Lynn Jung (LUX)

Το RedBullArtofMotion θα μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ και από το Novasports 1 HD ενώ την ίδια στιγμή εντυπωσιακές εικόνες θα κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσα από: www.redbullartofmotion.com ,και το RedBullTV (διαθέσιμο για τηλεοράσεις με σύνδεση στο internet, κονσόλες gaming, κινητά και άλλα. Για πλήρη λίστα των υποστηριζόμενων συσκευών: about.redbull.tv.), Xbox 360, Apple TV και Samsung Smart TV.
Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 

Ακολούθησε τη δράση: www.redbullartofmotion.com  – www.facebook.com/rbafmI  #artofmotion 

26.9 – 4.10 η φθινοπωρινή αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της,

Η Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης διοργανώνει την 48η εθελοντική αιμοδοσία από το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 4 Οκτωβρίου και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή σε αυτήν.

Η Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης δημιουργήθηκε το 1992. Οι εθελοντικές αιμοληψίες διεξάγονται δύο φορές το χρόνο, Μάϊο και Οκτώβριο.

Στην σελίδα : https://www.facebook.com/TrapezaAimatosSantorinis?fref=ts μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση – πρόσκληση της φετινής φθινοπωρινής αιμοδοσίας, καθώς και τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα της φετινής Ανοιξιάτικης αιμοδοσίας στην Σαντορίνη.






3η Ημερίδα Νεότητος Ι.Μ.Θήρας Αμοργού & Νήσων (30.9)

Την  Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας Αμοργού & Νήσων στα Φηρά στην Σαντορίνη πραγματοποιήθηκε η ετήσια ημερίδα νεότητας για την έναρξη του φετινού κατηχητικού έργου.  Τελέστηκε ο αγιασμός για την έναρξη της νέας κατηχητικής χρόνιας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού & Νήσων κ.κ.Επιφάνιο ο όποιος ευχήθηκε στα στελέχη νεότητας και τόνισε την θέση και σημασία που έχει η Παλαιά Διαθήκη στην κατήχηση.

Στην συνέχεια έγινε απολογισμός του έργου του γραφείου νεότητας για την περασμένη χρονιά και των θερινών κατασκηνωτικών δράσεων του και ενημερώθηκαν τα στελέχη για τα πεπραγμένα του 4ο Πανελλήνιου Συνέδριου Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος  το οποίο διοργάνωσε η Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της νεότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ι.Μ. Βεροιας & Ναούσης.

Τέλος ο υπεύθυνος του γραφείου νεότητας Αρχ. Χριστοφόρος Καραμολέγκος παρουσίασε τον προγραμματισμό για την νέα κατηχητική χρονιά με μήνυμα «Ἑλα και εσύ… το μέλλον μας ανήκει!!!». Η θεματολογία της φετινης κατηχητικης υλης ης Παλαιάς Διαθήκης, το επιμορφωτικό πρόγραμμα για τους κατηχητές και τις παράλληλες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν την χρονιά αυτή.


ανακοίνωση - πρόσκληση συμμετοχής της ΠΝΑΙ στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της ανάδειξης και προώθησης των τοπικών προϊόντων, πρόκειται να συμμετέχει με δικό της περίπτερο στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, που θα διεξαχθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 4, 5 και 6 Δεκεμβρίου 2015.
Στόχος της Περιφερειακής αρχής είναι η προβολή και προώθηση του Νοτιοπελαγίτικου μελιού και των προϊόντων μέλισσας, στο εμπορικό κοινό και τους χώρους μαζικής εστίασης. Επιπλέον μέσω της δράσης αυτής, δίνεται στους παραγωγούς της Περιφέρειάς μας, η ευκαιρία σύναψης εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών με επιχειρήσεις παραγωγής και διακίνησης μελισσοκομικών προϊόντων και εξοπλισμού.

Καλούνται όσοι επιθυμούν να έχουν παρουσία μέσω της συμμετοχής τους στο περίπτερο που πρόκειται να μισθώσει η Π.Ν.ΑΙ.,  να το δηλώσουν έως την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015 στην σχετική φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=6472  .

Για πληροφορίες στα τηλέφωνα 2241360567 κα Τάνια Ρούσσου-Προϊσταμένη Τμήματος Προβολής και Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων για την Περιφερειακή Ενότητα Δωδεκανήσου και 2281082380 κα Ντίνα Βλάχου-Προϊσταμένη Τμήματος Προβολής και Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων για την Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων.


συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Π.Ν.Α. (8.10 11.00)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Σας καλούμε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 08/10/2015 και ώρα 11:00 π.μ. με τηλεδιάσκεψη, στα Καταστήματα της Περιφέρειας  στη Σύρο (Πλατεία Τσιροπινά) και στη Ρόδο (Πλατεία Ελευθερίας 1), σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 175 και 177 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/τ.Α΄/7-6-2010) και την διάταξη του άρθρου 5 του Ν. 4071/11-04-2012  με το οποίο αντικαθίσταται το άρθρο 176 του Ν. 3852/2010, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων  στα παρακάτω θέματα :

1. Έγκριση ανάθεσης εκτέλεσης του έργου: «Υποδομές Ανάπτυξης Ευρωπαϊκού Προσκοπισμού στη Ρόδο».
2. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Συντήρηση εθνικού οδικού δικτύου Ρόδου – Λίνδου και Ανατολικές ακτές – Αεροδρόμιο».
3. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας του έργου: «Αποπεράτωση μονάδας Σφαγείων Ν. Κάσου».
4. Έγκριση κόστους παραλλαγής – μετατόπισης δικτύου ΜΤ της ΔΕΔΔΗΕ λόγω κατασκευής του έργου: «Βελτίωση υφιστάμενης οδού από Ανάληψη έως Βαθύ Δήμου Αστυπάλαιας».
5. Έγκριση παράτασης προθεσμίας περαιώσεως του έργου: «Συντήρηση οδικού δικτύου Κέας (2013)».
6. Έγκριση Διακήρυξης του ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού καθαριότητας των υπηρεσιών της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Ν. Δωδεκανήσου) έτους 2016 και πρακτικών κλήρωσης των μελών των επιτροπών α) παραλαβής και αξιολόγησης των προσφορών,  β)εξέτασης ενστάσεων.
7. Έγκριση πρακτικού παραλαβής και αξιολόγησης των προσφορών του πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια ειδών παντοπωλείου και κατεψυγμένων πουλερικών για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Ρόδου έτους 2015.
8. Έγκριση 2ου πρακτικού επιτροπής αξιολόγησης του ηλεκτρονικού διαγωνισμού: «Προμήθεια χλοοτάπητα νεώτερης γενιάς και λοιπών υλικών για την κάλυψη αναγκών του Δήμου Καρπάθου».
9. Αποστολή πρακτικού επιτροπής για την καταγραφή, χαρακτηρισμού άχρηστου υλικού των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ν. Δωδ/σου) και έγκριση σύνταξης πρωτοκόλλου καταστροφής.
10. Έγκριση Διακήρυξης πρόχειρου διαγωνισμού με θέμα "Μεταφράσεις Κειμένων για την τουριστική προβολή των Νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. "
11. Καθαριότητα γραφείων και χώρων καθαριότητας των ΠΕ Σύρου – Άνδρου – Θήρας – Κέας/ Κύθνου – Μήλου - Μυκόνου- Νάξου – Πάρου και Τήνου» - Εκχώρηση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της αρχικής εταιρείας σε θυγατρική εταιρεία.
12. Ορθή επανάληψη της με αριθμό 428/2015 (ΑΔΑ:Ω29Ζ7ΛΞ-ΒΣΙ)  ως προς το θέμα: από το εσφαλμένο «Προμήθεια ειδικού εξοπλισμού για παιδιά με κινητικά προβλήματα όρασης των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Ομάδα 1: Ειδικός εξοπλισμός για παιδιά με κινητικά προβλήματα – Διαδικασία Διαπραγμάτευσης» στο ορθό: «Προμήθεια ανελκυστήρα σκάλας αμαξιδίου ΑΜΕΑ – Ομάδα 1: Ειδικός εξοπλισμός για παιδιά με κινητικά προβλήματα - Διαδικασία Διαπραγμάτευσης».  
13. Προμήθεια μικρού ελαστικοφόρου φορτωτή Δήμου Σικίνου – 1ο Πρακτικό Διαγωνισμού.
14. Προμήθεια μικρού ελαστικοφόρου φορτωτή Δήμου Ανάφης – 1ο Πρακτικό Διαγωνισμού.
15. Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε διαπραγμάτευση για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Κυκλάδων σύμφωνα με τις νέες ανάγκες σε δρομολόγια.
16. Έγκριση διάθεσης πίστωσης για τον εκ νέου υπολογισμό από 16% σε 23% Φ.Π.Α. σε δαπάνες, έργα και μεταφορά μαθητών, Ν. Δωδεκανήσου.
17. Τροποποίηση του Φ.Π.Α. στα νησιά και άμεση τροποποίηση των αποφάσεων δέσμευσης και απ ευθείας ανάθεσης που αφορούν τις δαπάνες που δεν έχουν τιμολογηθεί μέχρι και αυτή τη στιγμή.  Ν. Κυκλάδων.
18. Έγκριση δαπανών έργων και έγκριση ανάληψης πολυετούς υποχρεώσεων έργων.
19. Έγκριση διαφόρων δαπανών – διάθεσης πιστώσεων.
20. Έγκριση Δράσεων Προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
21. Έγκριση Δράσεων Αθλητισμού – Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
22. Εγκρίσεις μετακινήσεων κ. Περιφερειάρχη.
23. Εγκρίσεις μετακινήσεων  κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών.

24. Εγκρίσεις μετακινήσεων  κ.κ. Περιφερειακών Συμβούλων.

Παρασκευή, Οκτωβρίου 02, 2015

το 30% των κοινοτικών πόρων για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα θα εκχωρηθεί στις περιφέρειες της χώρας - συνάντηση Περιφερειαρχών με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε συνάντηση εργασίας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου, συμμετείχε την Τετάρτη 30.9 ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Κατά τη συνάντηση αναζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο και τις Περιφέρειες της χώρας, με στόχο την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Οι δύο πλευρές επισήμαναν τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο πρωτογενής τομέας στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάταξης της οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιλυθούν μια σειρά προβλημάτων που ταλανίζουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας.

Οι Περιφερειάρχες υπέβαλαν στον Υπουργό συγκεκριμένα αιτήματα για τα οποία ζήτησαν να προωθηθούν λύσεις και συγκεκριμένα: να προχωρήσει η σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων ώστε να ρυθμιστεί το περίπλοκο θέμα των βοσκήσιμων γαιών, να γίνει εξορθολογισμός των βοσκότοπων και των ενισχύσεων, να προχωρήσει η εξειδίκευση των όρων και προϋποθέσεων για τους κτηνοτροφικούς οικισμούς και τις κτηνοτροφικές ζώνες, να απλουστευθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των υπέρογκων χρεών των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ)

Ο Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου εξήγησε στους Περιφερειάρχες ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει ως στρατηγική επιλογή τη στενή συνεργασία μαζί τους, τόσο για ολοκλήρωση του τρέχοντος Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και για τον σχεδιασμό και υλοποίηση του ΠΑΑ 2014-2020 το οποίο αποτελεί βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.

Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε η  συμμετοχή των Περιφερειών στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 με την αντίστοιχη εκχώρηση του 30% τουλάχιστον των πόρων του Προγράμματος, που αναλογούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι οποίοι θα διατεθούν στους παρακάτω τομείς:
Σχέδια Βελτίωσης
Μεταποίηση
Αναδασμοί
Εγγειοβελτιωτικά έργα
Δασική Οδοποιία
Αγροτική Οδοποιία
Ενισχύσεις για την εκκίνηση επιχειρήσεων
Ενισχύσεις μικρών εκμεταλλεύσεων
Οριζόντια – κάθετη συνεργασία με την εφοδιαστική αλυσίδα
Πρόγραμμα Leader
Καινοτομία

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη συστηματικής συνεργασίας για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Θα ακολουθήσει σύντομα νέα συνάντηση όπου θα εξετασθεί η πρόοδος των όσων συμφωνήθηκαν.

συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γεώργιου Λεονταρίτη με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα κ. David Pearce

Επίσκεψη στη Σύρο πραγματοποίησε σήμερα o Αξιότιμος Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα κ. David Pearce. Ο κ. Pearce έφτασε το πρωί στο διοικητήριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπου τον υποδέχτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Λεονταρίτης.

Στη συνάντηση που ακολούθησε, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα ευχάριστο και φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν στο σύνολο των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στην κορυφή της ατζέντας τέθηκε η συνεχώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση στα νησιά, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα, με τον κ. Λεονταρίτη να διαβεβαιώνει τον κ. Πρέσβη πως τα νησιά μας αποτελούν ασφαλή τουριστικό προορισμό και πως επιθυμία της Περιφερειακής Αρχής είναι η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στον τομέα αυτό, ώστε να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα Αμερικανών πολιτών στη χώρα μας. Επιπρόσθετα, τον ενημέρωσε για τα έργα στον τομέα των μεταφορών που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται δίνοντας έμφαση στην πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής για την ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Ο κ. Πρέσβης με τη σειρά του επεσήμανε ότι η πολιτική σταθερότητα και οι ξεκάθαροι επενδυτικοί κανόνες και μεταρρυθμίσεις θα καταστήσουν περαιτέρω ελκυστικό το τουριστικό προϊόν.

Στη συνέχεια οι δύο άντρες συζήτησαν για την πολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή και για τα κύματα προσφύγων που καταφθάνουν στην Ελλάδα και που αναζητούν πέρασμα στην Ευρώπη, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την έξαρση του φαινομένου και συμφωνώντας παράλληλα ότι θα πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Ουσιαστική η σημερινή συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν τα θεμέλια της συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των Η.Π.Α. σε συγκεκριμένους τομείς. Μέσα από την εποικοδομητική συζήτηση με χαρά διαπιστώθηκε η σύμπνοια απόψεων σε ζητήματα που θεωρούνται μεγίστης σημασίας για τον νησιωτικό χώρο".


οι αλλαγές του Ν. 4336/2015 στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε ασφαλισμένους ιδιωτικού τομέα

Ο νόμος 4336/2015 (ΦΕΚ Α 94 της 14/08/2015) επιφέρει αλλαγές στα όρια ηλικίας πρόωρης και πλήρους συνταξιοδότησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, στον ιδιωτικό τομέα εντάσσονται τα ασφαλιστικά ταμεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, δηλαδή του ΙΚΑ και των πρώην ΔΕΚΟ. Εντάσσεται επίσης και το ασφαλιστικό ταμείο της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι κατηγορίες συντάξεων που θίγονται είναι οι συντάξεις γήρατος όλων των κατηγοριών. Αξιοσημείωτο είναι πως από τη ρύθμιση δεν εξαιρούνται προς το παρόν δικαιούχοι συντάξεων αναπηρίας, όπως και δικαιούχοι σύνταξης λόγω θανάτου. Δεν θίγονται από τις διατάξεις του νέου νόμου οι συντάξεις ασφαλισμένων που εντάσσονται στις κατηγορίες με ασφάλιση σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Ο στόχος του νέου νόμου για τη θεμελίωση με πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος είναι να τεθούν από το 2023 ως νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων ιδιωτικού τομέα:
α) το 62ο έτος της ηλικίας με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης και
β) το 67ο έτος της ηλικίας με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης.

Για τη θεμελίωση με μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ο στόχος του νόμου είναι να τεθεί από το 2022 ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων ιδιωτικού τομέα το 62ο έτος της ηλικίας με 4.500 ημέρες ή 15 χρόνια ασφάλισης.

Μέχρι και το 2022, οπότε και θα ισχύσει ο παραπάνω κανόνας, ο νόμος προβλέπει ένα μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξάνονται βαθμιαία, είτε πρόκειται για την πλήρη είτε για τη μειωμένη σύνταξη. Η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων έρχεται να επηρεάσει χιλιάδες ασφαλισμένους που ναι μεν είχαν «κατοχυρώσει» δικαιώματα, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ηλικιακά όρια ή τα έτη ασφάλισης.

Τα μεταβατικά όρια θα εφαρμοστούν σταδιακά έως το 2022, έτσι ώστε από το 2023 και μετά να μην υπάρχει καμία δυνατότητα συνταξιοδότησης πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας ή του 62ου με 40 έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με τα παραπάνω, αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης όσο περισσότερο απέχουν οι ασφαλισμένοι από τη συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου πριν από τη θέσπιση της διάταξης.
                                                                                                                                                                     Για όσους περίμεναν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα άνευ ηλικιακού ορίου (κυρίως στα πρώην ειδικά ταμεία των ΔΕΚΟ), η σταδιακή αύξηση αρχίζει από τη δημοσίευση του νόμου αυτού:
α) με όριο ηλικίας το 58ο έτος, εφόσον η θεμελίωση δικαιώματος προβλέπεται με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 35 ετών ασφάλισης, ενώ
β) σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο ηλικίας το 55ο έτος.

Από τις ανωτέρω ρυθμίσεις εξαιρούνται οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων. Επομένως, δεν εξαιρούνται οι υπαγόμενοι στις διατάξεις συνταξιοδότησης με αναπηρία.

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας επηρεάζονται οι μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ που μέχρι την ψήφιση του νόμου είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα με 5.500 ένσημα και ανήλικο αλλά δεν είχαν συμπληρώσει το όριο ηλικίας. Θίγονται επίσης οι μητέρες ανηλίκων στα πρώην ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ και Τράπεζες) που είχαν συμπληρώσει 25ετία μέχρι 31/12/2010 και μπορούσαν να αποχωρήσουν στα 50 με πλήρη σύνταξη, όπως και οι μητέρες ανηλίκων που είχαν συμπληρώσει 25ετία μέχρι 31/12/2011 και 31/12/2012 και κατοχύρωσαν δικαίωμα για σύνταξη από τα 52 ή τα 55 με πλήρη και τα 50 ή τα 55 με μειωμένη αντίστοιχα και οι οποίες θα δουν το όριο εξόδου να αυξάνεται από 6 μήνες έως 15 χρόνια.

Θίγονται επίσης όσοι και όσες έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα, δηλαδή έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης (μέχρι το τέλος του 2012), αλλά αναμένουν να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας, όπως μητέρες ανηλίκων, άνδρες σε ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ – Τράπεζες) με 25ετία, εργαζόμενοι με 35ετία. Αυτές άλλωστε είναι οι κατηγορίες που δεν είχαν υπαχθεί στον γενικό κανόνα της μειωμένης σύνταξης από τα 62 έτη και της πλήρους σύνταξης με 12.000 ένσημα στα 62 έτη και με 4.500 ένσημα στα 67 έτη.
Για όσους είχαν δικαίωμα συνταξιοδότησης με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου, τίθεται ως όριο, από τώρα, η ηλικία των 58 ετών που θα προσαυξάνεται κατ’ έτος έως τα 62. Το μέτρο θίγει κατηγορίες ασφαλισμένων πριν από το 1983 και το 1993.
 Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε. Επομένως, όσοι ασφαλισμένοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα πριν από τη δημοσίευση του νόμου, ακόμα και αν δεν έχουν ακόμη συνταξιοδοτηθεί, θα συνταξιοδοτηθούν με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν πριν από τη δημοσίευση του νόμου.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα ρυθμιστεί κάθε ζήτημα για την εφαρμογή των πινάκων του άρθρου αυτού και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Μέχρι να εκδοθούν Υπουργικές Αποφάσεις και διευκρινιστικές εγκύκλιοι, τα στοιχεία από τους πίνακες αναφέρονται με κάθε επιφύλαξη ως προς την ερμηνεία που θα τους δοθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Παράρτημα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου – Κυκλάδες, στα τηλέφωνα 22810-81692 και 22810-85306.


Πέμπτη, Οκτωβρίου 01, 2015

στο discovergreece.com τα «Ηφαίστεια 2015»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επάρχου Θήρας,

Η εκδήλωση ifesti@ 2015, κύριο θέμα στο blog του discovergreece.com, (της πλατφόρμας προβολής του Ελληνικού Τουρισμού που δημιούργησε η marketing greece) με εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο!

σταμάτησαν οι καλοκαιρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Φηρά, την συνδρομή του Α.Τ. Θήρας ζητά ο Δήμος λόγο των αυξημένων υφιστάμενων αναγκών

Σύμφωνα με έγγραφό του,

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Δημοτική Κοινότητα Θήρας ισχύουν μέχρι 30.9

Επειδή η κίνηση των οχημάτων παραμένει αυξημένη, παρακαλούμε για την λήψη μέτρων τροχαίας. 

κοινή συνέντευξη τύπου στην Περιφέρεια για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Ενόψει της έναρξης ισχύος της κατάργησης  των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Νοτίου Αιγαίου, από αύριο  Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2015, κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν την Τετάρτη 30.9  στην Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, ο Πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχάλης Μιχαήλ, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Μπόνης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου κ. Νίκος Τσούλος.

Αναφέρθηκαν στις επώδυνες επιπτώσεις που θα επιφέρει η νέα οικονομική πραγματικότητα στις νησιωτικές κοινωνίες και έστειλαν το μήνυμα ότι, ενωμένοι, θα παλέψουν με κάθε τρόπο για την άμβλυνση των επιπτώσεων αυτών, ενώ το ζήτημα την νομιμότητας της υπουργικής απόφασης θα διερευνηθεί  με όλα τα νομικά μέσα ανώτατο επίπεδο. 

Ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος

Με σκληρά λόγια για τους  νυν πρόθυμους και πρώην «επαναστάτες», που κατάφεραν ένα συντριπτικό πλήγμα κατά των νησιών, μίλησε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
«Οι σταθμοί στην ιστορία ενός τόπου είναι εκείνοι όπου αλλάζει ο ρους. Η αυριανή μέρα είναι ένας τέτοιος σταθμός στην οικονομική ιστορία των νησιών μας, ο οποίος θα αποτυπωθεί με τα πιο μελανά χρώματα, αφού συνιστά ένα βίαιο χτύπημα εις βάρος των νησιωτών.  Κανείς υγιής νους δεν θα μπορούσε να φανταστεί το συνολικό περιβάλλον το οποίο έχει σήμερα διαμορφωθεί  σχετικά με την αντιμετώπιση των νησιών από το κεντρικό κράτος. Ένα κράτος τυφλό, κουφό και άσχετο, το οποίο κινείται είτε από προχειρότητα, είτε από εντολές, είτε από δολιότητα, είτε από ταπεινά ένστικτα. Είναι όλα αυτά που μας νίκησαν σ’ ένα πολύ μεγάλο αγώνα που δίνουμε εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν έλθει στην Ελλάδα η τρόικα και τα μνημόνια» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και υπογράμμισε ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών δεν  έπεσε από τους δανειστές αλλά  εκ των έσω, χωρίς κανένας να το υπερασπιστεί, αλλά αντιθέτως, μετά από υπονόμευση και δολιότητα.

« Η συζήτηση  περί μνημονίων και τροϊκανών εξυπηρετεί μόνο όσους στο εσωτερικό της χώρας απεργάζονται εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία , την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για τους δικούς τους νοσηρούς λόγους  θεωρούν τους νησιώτες πολίτες τρίτης κατηγορίας.  Όποιος περιορίζει  το ζήτημα της κατάργησης του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των νησιών  στην δημοσιονομική του διάσταση,  ουσιαστικά το υποβαθμίζει» ανέφερε και πρόσθεσε πως  η νησιωτικότητα, για την οποία η μάχη πλέον θα δοθεί στις  Βρυξέλλες, παραμένει  κενό γράμμα και «το πιο σύντομο ανέκδοτο».

«Αυτό το οποίο δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα από αυτή την χώρα, όπως εκπροσωπείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις της, είναι να δώσει την μάχη για την νησιωτικότητα μέσα στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια όπου ανήκει. Δεν διεκδικήθηκε απολύτως τίποτα. Σήμερα, η μοναδική νησιωτική χώρα της Ευρώπης, έρχεται με τρόπο «πανηγυρικό» να ενταφιάσει το μοναδικό, τελευταίο μέτρο νησιωτικότητας, προβάλλοντας είτε θέματα ισονομίας και δημοκρατίας είτε τις κατά φαντασία πιέσεις που ανακαλύπτουν τώρα, για να σκεπάσουν την δολιότητα και την υπονόμευση που δέχθηκαν τα νησιά από πολιτικούς εκπροσώπους άλλων περιοχών της χώρας. Εκείνους που υπηρετούν με τον τρόπο αυτό, τα ταπεινότερα ένστικτα των δικών τους ψηφοφόρων» ανέφερε ο Περιφερειάρχης, υπενθυμίζοντας ότι αυτό που σήμερα συμβαίνει είναι ακριβώς εκείνο που από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε ουσιαστικά προαναγγείλει  η τότε αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.
Αναφερόμενος ο κ. Χατζημάρκος στις προτεραιότητες που θέτει από εδώ και στο εξής είπε: «Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να αμβλύνω τις επιπτώσεις από το συντριπτικό χτύπημα που δέχτηκαν  τα νησιά, με σχέδιο,  με συγκεκριμένη πρόταση, με πολύ σεβασμό απέναντι στους νησιώτες και χωρίς να συμμετέχω στον νέο «παραμύθι» περί αντισταθμιστικών μέτρων σε αυτούς που θα πληγούν. Είναι το νέο εφεύρημα για να χρυσώσουμε το χάπι στους… ανόητους νησιώτες. Απαντώ σε όλους αυτούς ότι δεν υπάρχει αντίμετρο στην απώλεια της ανταγωνιστικότητας των νησιών μας».
Κλείνοντας την αρχική του τοποθέτηση, έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι «όσο μαύρη κι αν είναι η σημερινή μέρα, τα νησιά μας δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν στην τύχη τους» και ότι  «μέσα από την θύελλα θα επιβιώσουν, με ψηλά το κεφάλι, με σχέδιο και πολλή δουλειά». 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου
Από την πλευρά το Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Πάππου υπενθύμισε ότι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ήταν υπόσχεση και δέσμευση του ιδίου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του τον περασμένο Ιανουάριο στο Ροδίνι. Έκανε λόγο για κακόβουλη ενέργεια κατά των νησιών, με στόχο την υφαρπαγή των ψήφων των νησιωτών και έκανε γνωστό ότι το Επιμελητήριο προχωρήσει άμεσα στην διερεύνηση της νομικής υπόστασης της υπουργικής απόφασης για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ενώ θα σταλεί επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, από τον οποίον θα ζητηθούν τα συγκεκριμένα κριτήρια βάσει των οποίων έγινε η επιλογή των πρώτων έξι νησιών όπου καταργείται το ειδικό φορολογικό καθεστώς.

Ο Πρόεδρος της ΕΞΡ Αντώνης Καμπουράκης
Για την ανήκεστο βλάβη που επέρχεται  στην οικονομία των νησιών μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, αναφερόμενος ειδικότερα στο πλήγμα που υφίσταται ο τουριστικός κλάδος. Δεσμευόμενος και εκείνος με την σειρά του για την νομική διερεύνηση του θέματος και για την μεταφορά της μάχης για την νησιωτικότητα στις Βρυξέλλες,  τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα για το ευρωπαϊκό Αιγαίο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Μιχαήλ  Μιχαήλ
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Παράρτημα Ρόδου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ ανέφερε από την πλευρά του ότι παρά τους αγώνες που δόθηκαν, τα νησιά δεν απέφυγαν τελικά το μοιραίο. Μίλησε για ακρωτηριασμό της τοπικής οικονομίας και ανέδειξε την εθνική διάσταση που είχε το ειδικό φορολογικό καθεστώς, ως μέτρο που συντελούσε στην παραμονή των νησιωτών στον τόπο τους καθώς και στην ανάπτυξή τους.

Ο Πρόεδρος του ΕΣΡ Νίκος Μπόνης
Ο απλός καταναλωτής είναι το πραγματικό θύμα της αύξησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Μπόνης επισημαίνοντας ότι η κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος πλήττει στην πραγματικότητα και τα μικρότερα νησιά, η αγορά των οποίων βρίσκεται στα μεγαλύτερα, όπου οι συντελεστές ΦΠΑ αυξάνονται. «Η επιπολαιότητα των κυβερνώντων θα πλήξει όλους τους νησιώτες» ανέφερε.

Ο  Πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών Νίκος Τσούλος  

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου κ. Νίκος Τσούλος σημείωσε πως τα επιχειρήματα των εκπροσώπων  των νησιών, δυστυχώς, δεν κατάφεραν να πείσουν τους κυβερνώντες. Έκανε λόγο για κοροϊδία των νησιωτών από τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο και πρόσθεσε πως την μεγαλύτερη ευθύνη για αυτήν την δυσμενή εξέλιξη για τα νησιά φέρουν οι τοπικοί βουλευτές. 

Γ. Βλασερός πρώτος υποψήφιος με το Πασοκ στις Κυκλάδες : τα νησιά μας έχασαν τη «νησιωτικότητά» τους

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Βλασερού,

Η ώρα της αλήθειας έφθασε. Τα νησιά του Αιγαίου, με πρώτα τα κυκλαδονήσια Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη και Μύκονο, είναι από τα πρώτα θύματα του 3ου και επαχθέστερου μνημονίου.
Ο ΦΠΑ ανέρχεται, στα συγκεκριμένα νησιά, στο 23% επί δικαίους καί αδίκους, παρά την συνταγματική κατοχύρωση της νησιωτικότητας.
Το προτεταμένο λάβαρο του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Γενάρη να μην ανέβει ο ΦΠΑ στα νησιά υποστάλθηκε και τα υποσχόμενα «ισοδύναμα» των εκλογών του Σεπτέμβρη, θα μείνουν να τα ψάχνει η κυβέρνηση.
Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί θηλιά στην οικονομία των νησιών μας, που έχουν βασική -αλλά εποχική- απασχόληση τον τουρισμό, του οποίου πλήττεται σοβαρά η ανταγωνιστικότητα.
Το υψηλό κόστος διακίνησης των προϊόντων, η κοστοβόρος -λόγω θαλάσσιας επικοινωνίας- πρόσβαση των διαφόρων υπηρεσιών όπως υγείας, παιδείας, δικαιοσύνης, πολεοδομίας κ.ά, φέρνει τους κατοίκους των νησιών μας σε οικονομικά μειονεκτική θέση  σε σχέση με τους άλλους της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου είναι άδικη φοροεισπρακτική και αντιπαραγωγική δεν πρέπει να περάσει. Η αναμενόμενη προσθήκη των δυσβάστακτων αντιαγροτικών μέτρων θα αποτελειώσει την οικονομία των νησιών μας.

Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να πάρουν θέσεις και να αποτρέψουν το βάρβαρο αυτό οικονομικό μέτρο.

S.A.F. το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της περιόδου 2015-2016 - «Πριν την άφιξη των δεινοσαύρων…» (28.9 – 28.10)

Το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης σε συνεργασία με το StudioScultura3 παρουσιάζει το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της περιόδου 2015-2016 με τίτλο «Πριν την άφιξη των δεινοσαύρων…».
Εμπνευστής του προγράμματος είναι ο γλύπτης ΜichelangeloRicci. OMichelangeloRicci είναι ιταλικής καταγωγής, διπλωματούχος του Δημoσίου Ινστιτούτου Τέχνης PolicarpoPetrocchi ως καθηγητής τεχνών. Δραστηριοποιείται ως γλύπτης, σκηνογράφος, ζωγράφος, τραγουδιστής και αλπινιστής.

Το πρόγραμμα «Πριν την άφιξη των Δεινοσαύρων» περιλαμβάνει:

Α) Έκθεση με τη συλλογή του MichelangeloRicci

Β) Εκπαιδευτική διαδρομή που επεξηγεί την αρχή του κόσμου και το BingBang, το γαλαξία μας, το ηλιακό μας σύστημα, τη αρχή της ζωής πάνω στη γη, τους δεινοσαύρους, τα προϊστορικά ζώα και την ανθρώπινη εξέλιξη.

Γ) Εργαστήριο κατασκευής δεινοσαύρων στο πρότυπο της μινιατούρας του MichelangeloRicci.

 ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ, ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ: 09.00-13.00, 15.00-18.00 ΕΚΤΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
ΑΠΟ 28/9/2015 ΕΩΣ 28/10/2015

ΕΚΘΕΣΗ: 3 ΕΥΡΩ  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: 7 EYΡΩ

Για κάθε πληροφορία σχετικά με το πρόγραμμα, είτε αφορά στην επίσκεψη στην έκθεση, είτε στην συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»  10.00 – 18.00
Τ: 22860 85141  Ε: info@santoriniartsfactory.gr  Κιν: 6971828108


Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 30, 2015

διεθνές Συνέδριο για το Βιωματικό Τουρισμό (IMIC 2015), στη Σαντορίνη (9-10.10)

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών,

Το 1o Διεθνές Συνέδριο για τον Βιωματικό Τουρισμό (experiential tourism) θα διοργανωθεί στη Σαντορίνη, 9-11 Οκτωβρίου 2015, στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Μ. Νομικός, στο πλαίσιο της γνωστής σειράς συνεδρίων IMIC που συνεχίζεται από την Ηλιότοπος για 11η συνεχή χρονιά.

Βιωματικός Τουρισμός (experiential tourism) είναι ένα ιδιαίτερα ευρύ και πολύ σύγχρονο πεδίο που περιλαμβάνει διάφορες μορφές τουρισμού όπως: δραστηριότητες στη φύση, πολιτιστικός τουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός, οικοτουρισμός, εκπαιδευτικά ταξίδια, τουρισμός πολιτιστικής κληρονομιάς, διερευνητικός (experimental) τουρισμός κλπ. Κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι ότι περιλαμβάνουν δραστηριότητες πέρα από τα συνηθισμένα, φιλικές προς το περιβάλλον οι οποίες παράλληλα χαρακτηρίζονται από σεβασμό προς την κουλτούρα και τον πολιτισμό ενός τόπου.

Μέσα από μοναδικές, αυθεντικές, βιωματικές εμπειρίες ζωής, μέσα από την επαφή του με την ιστορία, τον πολιτισμό, τη γεωμορφολογία, τη γαστρονομία και τη λαογραφία, ο επισκέπτης επιδιώκει να ζήσει εμπειρίες συμμετέχοντας με όλες τις αισθήσεις του και όχι μέσα από την αποστασιοποιημένη παρατήρηση ενός νέου τόπου.

Σκοπός του IMIC 2015 είναι να παρουσιάσει εμπεριστατωμένα τις νέες τάσεις παγκοσμίως στο σύγχρονο θέμα του Βιωματικού Τουρισμού, να ενδυναμώσει το ενδιαφέρον, να συμβάλει στην περαιτέρω κατανόηση της ολοένα και αυξανόμενης σημασίας που έχουν οι βιωματικές εμπειρίες στον τουρισμό και να προσφέρει γνώση και νέα εργαλεία σε όλους εκείνους που βρισκονται στην πρώτη γραμμή, σχεδιάζουν και προσφέρουν το τουριστικό προϊόν.

Οι οργανωτές και η διεθνής επιστημονική ομάδα που υποστηρίζει το IMIC 2015 προσκαλούν ακαδημαϊκούς, ερευνητές καθώς και νέους επιστήμονες από τον ευρύτερο χώρο του τουρισμού, από όλο τον κόσμο, όπως επίσης και εκπροσώπους της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της επιχειρηματικής κοινότητας κλπ να συμμετέχουν ενεργά στο μοναδικό και πρωτοπόρο αυτό συνέδριο. Προθεσμία υποβολής προτάσεων για ομιλία είναι η 10η Ιουλίου.

Ως κεντρικοί ομιλητές στο συνέδριο συμμετέχουν οι καθηγητές John Tribe, University of Surrey, Maria Gravari-Barbas, Paris 1 – Sorbonne University και Πάρις Τσάρτας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Αναλυτικές πληροφορίες για το IMIC 2015 υπάρχουν στη σελίδα http://imic2015.conferences.gr

Για πληροφορίες : Μαρία Λιάτσου, Ηλιότοπος Συνέδρια
Τηλ.: 2286024758, 23670 - Fax: 2286023672


οι βασικές διατάξεις που διέπουν τις Αλλαγές του Ν. 4336/2015 στα όρια συνταξιοδότησης σε ασφαλισμένους ιδιωτικού τομέα»

Το δίκτυο υπηρεσιών Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ συνεχίζει την λειτουργία του, με την αποστολή πληροφοριακών κειμένων της θεματικής ενότητας «Κοινωνική Ασφάλιση».

Αποστέλλονται οι  βασικές διατάξεις που διέπουν τις «Αλλαγές του Ν. 4336/2015 στα όρια συνταξιοδότησης σε ασφαλισμένους ιδιωτικού τομέα».

Το κείμενο αποτελεί έναν οδηγό πληροφόρησης ο οποίος λειτουργεί σε δυο επίπεδα:
Μια σύντομη κωδικοποιημένη πληροφόρηση σε μορφή πίνακα.

Μια βασική ανάλυση των περιεχομένων του πίνακα.

Το αρχείο με τις τελευταίες αλλαγές μπορείτε να τα δείτε εδώ : https://drive.google.com/file/d/0B6cFUP9k5xATLXZXaEdPcXVnbTZRYmZ3Y0ZyU2ljeGsyTFhV/view?usp=sharing



Τρίτη, Σεπτεμβρίου 29, 2015

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ για την άρση του μειωμένου ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Από την 1η Οκτωβρίου 2015, ανοίγει μια μαύρη σελίδα στην ιστορία των νησιών, με την κατάργηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αρχής γενομένης από έξη νησιά, εκ των οποίων τα τέσσερα ανήκουν στις Κυκλάδες (Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη), κάτι το οποίο έχει καταφέρει ένα καίριο οικονομικό και ψυχολογικό πλήγμα στους πολίτες και τους επιχειρηματίες,
Μέσα στο διάστημα των τελευταίων ετών, κατά το οποίο είχαν ήδη ξεκινήσει φημολογίες και δημοσιεύματα για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, το Επιμελητήριο Κυκλάδων μέσα από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, υπομνήματα, συναντήσεις και επαφές, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, προσπάθησε να πείσει και να αποτρέψει την επερχόμενη και καταστρεπτική για τα νησιά, αύξηση του ΦΠΑ. Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς προσπάθειες που καταβλήθηκαν, δεν έγινε κατανοητό από τους αρμοδίους εντός και εκτός χώρας, ότι τα νησιά και οι καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, δεν έχουν καμία σχέση με την καλοκαιρινή όψη και την ευχάριστη εμπειρία που αποκομίζουν οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής τους. Αντίθετα, η καθημερινή πραγματικότητα για τους νησιώτες, χαρακτηρίζεται – ενδεικτικά – από  δυσκολίες στη μετακίνηση και την επικοινωνία, ανεπαρκείς έως ανύπαρκτες υπηρεσίες υγείας και προνοιακές δομές, ανυπέρβλητα εμπόδια της γραφειοκρατίας, ελλείψεις των δημοσίων υπηρεσιών, αυξημένο κόστος μετακίνησης και διαβίωσης και πολλές άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν και επιβαρύνουν την καθημερινότητα μας.

Για το Επιμελητήριο Κυκλάδων, το θέμα δεν έχει κλείσει. Ήδη υλοποιεί τις επόμενες ενέργειες που έχει προγραμματίσει, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, με στόχο να ανατρέψει αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, όχι μόνο για τα αρχικά τέσσερα νησιά, αλλά και για τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν.

Καλούμε άμεσα την κυβέρνηση να αντιληφθεί τις πραγματικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες του νησιωτικού χώρου και να πράξει τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε όπως έχει προβλεφθεί και ανακοινωθεί, να ανακληθούν τα μέτρα, βρίσκοντας άλλα ισοδύναμα.

Μέχρι τότε όμως, να ανοίξει άμεσα τρία από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Κυκλάδες, για τα οποία ακόμα και εν μέσω οικονομικής κρίσης, εάν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορούν να εξεταστούν λύσεις που θα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που σχετίζονται με τη νησιωτικότητα:

1.         Ακτοπλοϊκό: να ξεκινήσουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες για το ριζικό ανασχεδιασμό των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων, που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις μονίμων κατοίκων και επισκεπτών και θα μειώσει το κόστος των μεταφορών.
2.         Υγεία: χρειάζεται σοβαρότερη αντιμετώπιση για όλο το νομό, για αυτό το θέμα που αφορά τόσο τους πολίτες όσο και τους επισκέπτες. Το μέγεθος και η σοβαρότητα του ζητήματος, δεν επιτρέπουν καμία ολιγωρία και καμία καθυστέρηση.  Ήδη με υπόμνημά μας προς την κυβέρνηση έχουμε περιγράψει την κατάσταση και δεν χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση στην παρούσα ανακοίνωση.
3.         Γραφειοκρατία: Η απίστευτη ταλαιπωρία και το κόστος σε μετακινήσεις, χρόνο και χρήμα με τα οποία επιβαρύνονται συμπολίτες μας λόγω αφενός της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και αφετέρου λόγω της συρρίκνωσής τους – συνέπεια της κρίσης – δημιουργούν ανεπίτρεπτες καταστάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με ευρωπαϊκή χώρα. Για την αντιμετώπιση του θέματος, απαιτείται α) η σταδιακή εξάλειψη ή έστω μείωση της ανάγκης να έρχεται ο πολίτης και ο επιχειρηματίας σε επαφή με τις υπηρεσίες, ενώ β) στο μεταβατικό αυτό στάδιο, είναι αναγκαία η μετακίνηση υπαλλήλων από άλλες περιοχές, με παροχή κινήτρων.


Το κύριο μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε, είναι, ότι συνεχίζουμε τον αγώνα, μεθοδικά και συντεταγμένα, μέχρι να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.