Σάββατο, Απριλίου 04, 2015

το σήκωμα του «Λάζαρου» στο Μεγαλοχώρι (4.4 18.00)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Οι Μεγαλοχωριανοί σηκώνουν τον «Λάζαρο» και θυμούνται το Γερομανώλη και τον Καπετάνιο (Μπατζάνη)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοχωρίου «το Μετόχι», ανακοινώνει ότι το Σάββατο 4 Απριλίου 2015 ημέρα της εορτής «ανάσταση του Λαζάρου» στις 09.00 η ώρα το πρωί στην Κεντρική Πλατεία του Χωριού μας (ΠΟΤΑΜΟΣ) θα αρχίσει το στόλισμα του Πατροπαράδοτου «Λάζαρου». (Ξύλινο ομοίωμα σε σχήμα ρόμβου, ύψους 13 μέτρων, στολισμένο με δεντρολίβανο – αλισμαρί)

Το απόγευμα της ίδιας μέρας και στον ίδιο χώρο, αμέσως μετά τον εσπερινό, στις 18:00 η ώρα, σας καλούμε όλοι μαζί να σηκώσουμε το «Λάζαρο» με τον παραδοσιακό τρόπο.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.


Η πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγαλοχωρίου

διαμαρτυρία κατοίκων Πύργου για την τοποθέτηση πυλώνα της ΔΕΗ σε κατοικημένη περιοχή

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Σας προσκαλούμε το Σάββατο 4 Απριλίου στις 7 η ώρα το απόγευμα στην Μέσα Πλατεία του Πύργου (Δημοτικό Σχολείο) να θαυμάσετε από κοντά τη Santorini the Οne και να διαμαρτυρηθούμε.
Ιδίως όσοι γονείς έχουν παιδιά που πηγαίνουν σχολείο στον Πύργο. Μην το παίρνετε στ' αστεία, το θέμα είναι σοβαρό και πρέπει να προλάβουμε.

Η ΔΕΗ είναι επιχείρηση και ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Εμείς τί κάνουμε? 

ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ "ΣΕΛΗΝΗ" ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ 4 & 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟ CULTURAL VILLAGE, ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων,

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων σας ενημερώνει ότι το εστιατόριο “Σελήνη” στη Σαντορίνη γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια λειτουργίας του και στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2015, διοργανώνει το Σάββατο 4 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, στο Cultural Village, στον Πύργο, εκδήλωση, με τίτλο: SANTORINI The One Γαστρονομικός Προορισμός.

Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και της Εστίας του Πύργου.
Την Κυριακή 5 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στο εστιατόριο Σελήνη και στο χώρο του Cultural Village, έκθεση των Σαντορινιών κρασιών της τελευταίας εσοδείας, Vedema 2014 καθώς και έκθεση επιλεγμένων προϊόντων από μικρούς παραγωγούς απ' όλη την Ελλάδα, Selene's Selection 2015. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 11πμ μέχρι τις 7μμ με ελεύθερη είσοδο.

Η έκθεση γίνεται με την αιγίδα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, του Δικτύου Aegean Cuisine και της Εστίας του Πύργου.


Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με τους διοργανωτές στο τηλέφωνο 2286022249 ή στο info@selene.gr .




Σας περιμένουμε όλους το Σάββατο 4 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα, στο Cultural Village, στον Πύργο στο Πασχαλινό Βazaar και στην πρώτη εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό των 30 χρόνων λειτουργίας του “Σελήνη”:

Santorini The One/ Γαστρονομικός Προορισμός
Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και της Εστίας του Πύργου.
19.00

Έναρξη-Χαιρετισμοί:Παρουσίαση: Ήβη Τζανετοπούλου- Χρυσού, Διευθύντρια Cultural Village
Χαιρετισμοί:
Νίκος Ζώρζος, Δήμαρχος Θήρας
Γιάννης Ρούσσος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων
Μάκης Ζώρζος, Πρόεδρος Εστίας Πύργου

19.30

Santorini The One /Γαστρονομικός Προορισμός:
Η συμβολή του “Σελήνη”
Ομιλητές:
Μερόπη Παπαδοπούλου, δημοσιογράφος, Περιοδικό “Οινοχόος”
Θάλεια Τσιχλάκη, κριτικός γεύσης
Κώστας Κωνσταντινίδης, Ηλιότοπος Συνέδρια

20.00
Σαντορίνη “Κεντρική Αγορά” προβολής των ελληνικών προϊόντων
Στρογγυλό Τραπέζι-Συντονιστής:
Γιώργος Χατζηγιαννάκης “Σελήνη”

Συμμετέχουν:
Μάρκος Καφούρος, Πρόεδρος Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων
Νίκος Νομικός, Πρόεδρος Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου
Μανώλης Καραμολέγκος, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων
Βασίλης Ζαχαράκης, Πρόεδρος Συλλόγου Εστιατόρων
Στέφανος Γεώργας

20.30
Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Πίττα “Οι θησαυροί της ελληνικής γαστρονομίας”
Συντονιστής: Δημήτρης Πράσσος, δημοσιογράφος
Παρουσιάζουν:
Μερόπη Παπαδοπούλου, δημοσιογράφος

Χρήστος Μαρκοζάνες, εστιάτορας και ο συγγραφέας

αθλητικό τουρνουά μπάσκετ "3 με 3" από τον Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ (9-10.5)

Ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης σε συνεργασία με την Ε.Ο.Κ, την Ε.Σ.Κ.Κ και την Αθλητική Ένωση Σαντορίνης διοργανώνει στις 9-10 Μαΐου 2015 το αθλητικό τουρνουά μπάσκετ "3 με 3".

Πρόκειται για μία γιορτή του μπάσκετ όπου αγόρια και κορίτσια ηλικίας 8 έως 18 ετών (γεν.1997 - 2007) θα έχουν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στον προαύλιο χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου, φτιάχνοντας ομάδες με το σχολείο τους, με το σωματείο τους ή απλά με την παρέα τους.

Γονείς, φίλοι, φίλαθλοι και όσοι αγαπούν τον αθλητισμό θα βρίσκονται εκεί για να παρακολουθήσουν και να χειροκροτήσουν όλες τις προσπάθειες από κοντά, σε μία εκδήλωση που στόχο έχει την διασκέδαση μέσω της... δίψας για μπάσκετ και όχι της... δίψας για διάκρισης, αφού θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα σε όλους τους συμμετέχοντες.

Κάθε ομάδα θα απαρτίζεται από τρεις παίκτες κι έναν αναπληρωματικό και σύμφωνα με την ηλικία του μεγαλύτερου ηλικιακά αθλητή τους θα κατατάσσεται σε μία απ' τις 9 κατηγορίες ομάδων. Οι αγώνες θα ολοκληρώνονται είτε με τη συμπλήρωση των 16 πόντων για μία ομάδα, είτε στα 20 λεπτά, ενώ σε περίπτωση ισοπαλίας θα εκτελούνται τρεις ελεύθερες βολές για κάθε ομάδα.

Επίσης, εκτός απ' τους καθιερωμένους αγώνες το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει διαγωνισμό τριπόντων και διαγωνισμό ελευθέρων βολών.

Ενημερωτικά έντυπα με τις οδηγίες και τους κανονισμούς του τουρνουά, όπως και αιτήσεις συμμετοχής μπορείτε να προμηθευτείτε είτε απ' τα γραφεία διοίκησης του Οργανισμού, είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Ε.Ο.Κ www.basket.gr, ενώ θα έχετε τη δυνατότητα να υποβάλλετε τις αιτήσεις σας μέχρι την Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015.

Με τιμή, Ο Πρόεδρος   Τζούρος Ελευθέριος 


η ομιλία του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου για το ΦΠΑ

Στο παρακάτω link μπορείτε να βρείτε την ομιλία του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γ. Χατζημάρκου στην  κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου στην Αθήνα, για το καθεστώς των συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΘΗΡΑΣ (6.4)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 239, 240 και 244 του Δ.Κ.Κ  (Ν.3463/2006) σας καλούμε την 6η του μήνα Απριλίου  ημέρα της εβδομάδος Δευτέρα   και  ώρα 10:00 σε έκτακτη  συνεδρίαση, στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας (πρώην Κοινότητα Θήρας) για συζήτηση και λήψη αποφάσεων  στα παρακάτω επείγοντα θέματα της ημερήσιας διατάξεως  για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της θερινής περιόδου:

α/α       Θέματα της  Ημερήσιας Διάταξης.
1.         Έγκριση όρων Διαγωνισμού Καθαριότητας Λιμένων Δ.Λ.Τ.Θήρας
2.         Έγκριση όρων πρόχειρου Διαγωνισμού Προμήθειας Πίλλαρς
3.         Έγκριση όρων πρόχειρου Διαγωνισμού Διαχείρισης Φύλαξης Βλυχάδας
4.         Έγκριση όρων πρόχειρου Διαγωνισμού Ναύλωσης Σκάφους.


Ο Πρόεδρος  Πελέκης  Ηλίας

νέες επιτυχίες για Αθλητική Ένωση Σαντορίνης (Πανιώνιος Γ.Σ.Σαντορινης)

Η Αθλητική Ένωση Σαντορίνης (Πανιώνιος Γ.Σ.Σαντορινης) συμμετείχε στο διασυλλογικό πρωτάθλημα της ΕΤΑΝΕ  (ανδρών/ γυναικών, εφήβων/ νεανίδων, παίδων/κορασίδων) 27-28-29 Μαρτίου στην Χαλκίδα με δέκα αθλητές και αθλήτριες.

Ο απολογισμός:
1 χρυσό μετάλλιο ,Ζήκας Γιώργος +65kg παίδων
Ο αθλητής συνεχίζει την σταθερά ανοδική πορεία αφού κερδίζει μέσα σε 3 μήνες το δεύτερο χρυσό μετάλλιο και την επιλογή του από την ΕΤΑΝΕ να τον περιελαβει στην αποστολή της στην Βουλγαρία για το 5th Hereya open international tournament 25/4.

1 Ασημένιο μετάλλιο ,Ζαράνης Μάριος -68kg εφήβων Απόλυτα πετυχημένη η πρώτη του εμφάνιση  σε επίσημους αγώνες .  

2 Χαλκινα μετάλλια , Ζώτος Νίκος.   - 68kg εφήβων  -  Φωκάς Κωνσταντίνος. -63kg εφήβων
Και οι δύο συμμετείχαν σε κατηγορίες "φωτιά" στους εφήβους και μετά απο 4 πολύ δυνατούς αγώνες και καταπληκτικη εμφάνιση κατέκτησαν την τρίτη θέση.
2 5ές Θέσεις,  Δρόσου Ζωή.       -59 kg νεανίδων  - Καραμολεγκος Γιώργος.  -59kg εφήβων
Δυστυχώς οι τραυματισμοί τους κατα την διάρκεια  του αγώνα διέκοψαν αναγκαστικά την πορεία τους προς τα μετάλλια.

Επίσης συμμετείχαν η αθλήτρια Χαμπέου Κων/να -44kg κορασίδων και οι νεότεροι αθλητές του συλλόγου μας ,Αραβανής Χρήστος.  37- kg παίδων έγχρωμη ζώνη , Αργυρός Βαγγέλης.  - 33kg παίδων μαύρη ζώνη, οι οποίοι βρέθηκαν για πρώτη φορά σε επίσημους αγώνες και η προσπάθεια τους είναι αξιοσημείωτη.

Επιπλέον στην αποστολή ήταν και ο αθλητής Ξαγοραρης Παντελής,ο τραυματισμός του οποίου δεν του επέτρεψε την συμμετοχή του στους αγώνες,συνόδευσε όμως την ομάδα,βοηθώντας την προπονήτρια και εμψυχωνοντας τους συναθλητες του.


Το Δ.Σ του συλλόγου και η έφορος του τμήματος Μάινα Μαργαρίτα, συγχαίρουν θερμά την προπονήτρια κ Τσουκνίδου Μαρία και τους αθλητές για το ήθος τους ,την διαρκή προσπάθεια και τις απόλυτα πετυχημένες εμφανίσεις τους,καθώς επίσης ευχαριστει τους γονείς και όλους όσους στηρίζουν όλη την προσπάθεια.

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ – επιστολή στην υφυπουργό οικονομικών κ. Βαλαβάνη με θέμα τον ΦΠΑ

Σύμφωνα με το κείμενο,

Με έκπληξη, ανησυχία και εντονότατη δυσαρέσκεια όλοι οι κάτοικοι του νησιού της Σαντορίνης, πληροφορηθήκαμε πρόσφατα τις προθέσεις της κας Βαλαβάνη, για αύξηση του Φ.Π.Α. στον τόπο μας!

Υπό αυτές τις συνθήκες, επιδιώκουμε να αποτρέψουμε το κακό, και δεσμευόμενοι πως αν η συγκεκριμένη παράλογη πρόταση προωθηθεί, οι προσπάθειές μας θα λάβουν τη μορφή έννομης χιονοστοιβάδας, αποφασίσαμε να στείλουμε την παρούσα επιστολή στην κα. Βαλαβάνη με στόχο την ενημέρωσή της για τις συνθήκες ζωής που επικρατούν στον τόπο μας και για τις οποίες είναι προφανές πως δεν έχει μπει στον κόπο να πληροφορηθεί, πριν εκστομίσει τις «ρηξικέλευθες» ιδέες της...

Ας πληροφορηθεί, λοιπόν, η κα. Βαλαβάνη πως στην Σαντορίνη δεν δραστηριοποιούνται μόνο άξιοι επιχειρηματίες, οι οποίοι κατόρθωσαν με προσωπικό κόπο και συνεχή προσπάθεια να καταστήσουν το νησί μας έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου και κατ’ επέκταση να συμβάλλουν γόνιμα στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας που μαστίζεται τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση (και αν κρίνουμε από προτάσεις σαν τις παραπάνω, θα συνεχίσει να μαστίζεται για πολύ καιρό ακόμα...). Ζουν επίσης χιλιάδες μισθοσυντήρητοι εργάτες και υπάλληλοι, οι οποίοι καθημερινά δίνουν αγώνα αξιοπρέπειας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ζουν εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι, υπό τη σκιά του «ενιαίου φτωχολογίου», προσφέρουν κοινωνικό έργο με το κεφάλι ψηλά, καθώς επίσης και
500 πολύτεκνες οικογένειες, εκ των οποίων οι 300 είναι ΑΠΟΡΕΣ και οι οποίες προστίθενται σε άλλες 400 οικογένειες, εκτός των πολύτεκνων, που επίσης χαρακτηρίζονται από δυσπραγία. Σε αυτούς τους ανθρώπους, όπου καμία ουσιαστική κρατική βοήθεια δεν έχει απαλύνει τις συνθήκες της ζωής τους και οι οποίοι κάνουν «δώρο» στον πολύπαθο ετούτο τόπο τη συνέχειά του, τα ευαίσθητα κοινωνικά αντανακλαστικά του νησιού μας είναι εκείνα που τους επιτρέπουν να ζουν αξιοπρεπώς και να αισθάνονται πως η προσφορά τους αναγνωρίζεται.
Μετά από τα παραπάνω, τα ερωτήματα είναι εύλογα:
-           Επιμένει ακόμα η κα. Βαλαβάνη στην εκδικητική της πρόταση απέναντι σε όσους κατάφεραν να προκόψουν και να προσφέρουν στον τόπο τους;
-           Επιμένει ακόμα στον πνιγμό οποιασδήποτε ελπίδας για ανάλογη ανάπτυξη των όμορων νησιών, μιας που με την αύξηση  του ΦΠΑ, τα συγκεκριμένα νησιά, τα οποία προμηθεύονται προϊόντα από εμάς, θα βυθιστούν ακόμα περισσότερο στη φτώχεια και την ανέχεια;
-           Επιμένει ακόμα στην οικονομική εξόντωση χιλιάδων μισθοσυντήρητων εργαζομένων;
-           Επιμένει ακόμα στο στραγγάλισμα του πολύτεκνου Σαντορινιού και στην εξαφάνισή του;

Είναι στο χέρι της Υπουργού να δώσει τις απαντήσεις που αρμόζουν σε μία πολιτικό που αξιώνει να εργάζεται για το καλό του πολίτη και όχι για τον αφανισμό του.
Ζητούμε: να πρυτανεύσει η λογική.
Απαιτούμε: την άμεση παύση οποιασδήποτε συζήτησης αφορά την αύξηση του Φ.Π.Α. στο νησί μας.
Προειδοποιούμε: πως απέναντι σε παράλογες πρακτικές θα απαντήσουμε αποφασιστικά, έννομα, συλλογικά.

Χαράλαμπος Δαρζέντας

Πρόεδρος Ένωσης Πολυτέκνων Σαντορίνης

έκθεση με θέμα «Ζωγραφίζω το νησί μου» από την Π.Ν.Α.

Ο  Περιφερειάρχης  Νοτίου  Αιγαίου  κος  Γιώργος  Χατζημάρκος  και ο Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης κος Νίκος Φρόνας, σας προσκαλούν στα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής των μαθητών των Δημοτικών σχολείων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τίτλο: «Ζωγραφίζω το νησί μου».
Σάββατο 4 Απριλίου 2015 και ώρα 18.30 στη νέα πτέρυγα του  Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης

Η έκθεση είναι μια πρωτοβουλία του Τμήματος Δία Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.


Διάρκεια έκθεσης : έως τις 14 Απριλίου 2015

στην 6η AGROQUALITY FESTIVAL 2015 και 6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ & ΕΛΙΑΣ η Π.Ν.Α. (8-10.5)

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνεχίζει την προσπάθειας της για ανάδειξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειάς, καθώς ενδιαφέρεται να συμμετάσχει με δικό της περίπτερο στην 6η AGROQUALITY FESTIVAL 2015 και 6ο  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ & ΕΛΙΑΣ, που θα πραγματοποιηθεί 08, 09 και 10 Μαΐου 2015 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, υπό την οργάνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχει ως στόχο την προβολή, προώθηση και στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης, καθώς επίσης και της προώθησης των τοπικών μας προϊόντων. Οι εκθέτες με την συμμετοχή τους έχουν την δυνατότητα να προβάλουν τα προϊόντα τους στο ευρύτερο κοινό αλλά και να έρθουν σε απευθείας επαφή με εμπορικούς αντιπροσώπους – επιχειρηματίες χονδρικού και λιανικού εμπορίου.

Καλούνται όσες επιχειρήσεις παραγωγής, μεταποίησης και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας (τροφίμων & ποτών) επιθυμούν να έχουν παρουσία μέσω της συμμετοχής τους στο περίπτερο που πρόκειται να μισθώσει η Π.Ν.ΑΙ. να το δηλώσουν έως τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2015 (πριν τις 10.00 π.μ.) στην σχετική φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=5854. Λόγω των περιορισμένων θέσεων εκθετών που εξασφαλίσαμε, η επιλογή των εκθετών θα γίνει βάση κριτηρίων όπως πιστοποίηση προϊόντων, τυποποίηση, παραγωγική δυναμικότητα, και ιδιαιτερότητα.

Για πληροφορίες στα τηλέφωνα 2241364928, κα Εύα Αποστολίδου, 2241360566 Ρούσσου Τάνια, 2241360572 Τριανταφύλλου Σουζάνα.

           
Ο  Αντιπεριφερειάρχης ΦΙΛΗΜΟΝΑΣ ΖΑΝΝΕΤΙΔΗΣ


Επιμελητήριο Κυκλάδων : αυξήστε τις κρατήσεις των ξενοδοχειακών καταλυμάτων σας άμεσα και δωρεάν

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων διαθέτει στα ξενοδοχειακά καταλύματα 6 μήνες δωρεάν δοκιμή της υπηρεσίας ηλεκτρονικών κρατήσεων (e-booking)

Mε αφορμή την ενημερωτική συνάντηση που διεξήχθη την Τετάρτη 1η Απριλίου, σε συνεργασία με την Κυκλαδική Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων και με τη συμμετοχή συλλόγων και ιδιοκτητών ξενοδοχειακών καταλυμάτων από τα νησιά Άνδρος, Κέα, Κουφονήσι, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σίφνος, Σύρος, Τήνος, το Επιμελητήριο Κυκλάδων καλεί τους καταλυματίες του νομού να επενδύσουν στο μέλλον της επιχείρησης τους δοκιμάζοντας την πολυχρηστική υπηρεσία e-booking καταχωρώντας παράλληλα την επιχείρηση τους στην τουριστική πύλη του Επιμελητηρίου.

Η αύξηση στην επισκεψιμότητα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων - μέσω της τουριστικής πύλης e-kyklades.gr - που κάνουν ήδη χρήση της υπηρεσίας e-booking, παρουσιάζει εντυπωσιακά αποτελέσματα με την παρούσα κίνηση στην πύλη (Μάρτιος 2015) να κυμαίνεται στα περίπου ίδια επίπεδα με την κίνηση του Ιουλίου 2014, γεγονός που σηματοδοτεί μια πρώιμη «άνοιξη» για τις φετινές κρατήσεις στις Κυκλάδες. 

Η θεαματική αυτή αύξηση επισκεψιμότητας στην πύλη (που έχει αποτυπωθεί και στους χειμερινούς μήνες) έχει οδηγήσει το Επιμελητήριο στην απόφαση να ενισχύσει σημαντικά την αποτελεσματική προβολή μικρών και μεγάλων τοπικών ξενοδοχειακών καταλυμάτων στο διαδίκτυο.
Παράλληλα στηρίζει και ενημερώνει τους επαγγελματίες και φορείς με σειρά παρουσιάσεων και επαφών με τοπικούς συλλόγους οι οποίοι έχουν ανταποκριθεί πλήρως, σε Σίφνο, Τήνο και Σύρο (Ένωση Τουρ. Καταλυμάτων και Ένωση Ξενοδόχων) με επόμενη στάση σε Σαντορίνη, Nάξο και σε όποια νησιά εκδηλώσουν ενδιαφέρον στη συνέχεια. Στόχος να καλυφθεί όλος ο νομός και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και επαγγελματίες να ενώσουν τις δυνάμεις τους μέσα από συνέργειες για τον εκσυγχρονισμό και την προβολή όλων.    

Για το λόγο αυτό και στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης, το Επιμελητήριο διαθέτει εντελώς δωρεάν την υπηρεσία e-booking σε όλα του τα μέλη για 6 μήνες, έτσι ώστε να γνωρίσουν από κοντά μια ολοκληρωμένη, ευέλικτη και αποτελεσματική εφαρμογή κρατήσεων η οποία επιτρέπει τη διαμόρφωση ενός αυτόνομου πακέτου σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης. Το e-booking αναβαθμίζεται διαρκώς και θα είναι σύντομα διαθέσιμο και ως εφαρμογή κινητού (mobile app). Η δοκιμαστική περίοδος πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους καταλυματίες να γνωρίσουν τις πολλές χρήσεις του συστήματος, οδηγώντας κρατήσεις σε πολλαπλές πλατφόρμες και προσφέροντας μια ισχυρή, προσιτή εναλλακτική στις υφιστάμενες παγκόσμιες, μονοπωλιακές μηχανές αναζήτησης που λειτουργούν με συνεχή προμήθεια.
Η τουριστική πύλη προβάλλει συνολικά περίπου 3000 επιχειρήσεις, ενώ ήδη περισσότερα από 1500 καταλύματα είναι καταχωρημένα με το 20% να κάνει χρήση του e-booking. Το επόμενο διάστημα η πύλη αλλάζει μορφή, εμπλουτίζεται και ενσωματώνει περιεχόμενο σε 7 ακόμα γλώσσες ενώ δημιουργούνται επιπλέον εφαρμογές για κινητά. 

Στην ενημερωτική συνάντηση παρουσιάστηκε η υπηρεσία e-booking και οι δυνατότητες της τουριστικής πύλης του e-kyklades.gr, ενώ ο Προϊστάμενος Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κυκλάδων, Μιχάλης Παράβαλος κλήθηκε από την Κυκλαδική Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων να ενημερώσει τους καταλυματίες για τα νέα δεδομένα και διαφοροποιήσεις στο σύστημα των κλειδιών, στις πιστοποιήσεις και μοριοδοτήσεις απαντώντας σε πολλά ερωτήματα επαγγελματιών ενόψει της τουριστικής περιόδου 2015.

Για να παρακολουθήσετε διαδικτυακά την βιντεοσκοπημένη ενημερωτική συνάντηση παρακαλούμε επισκεφθείτε το e-kyklades.gr. Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με την τουριστική πύλη του Επιμελητηρίου και την υπηρεσία e-booking παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον κ. Παναγιώτη Θεοδωράκη στο τηλέφωνο 22810 82346, εσωτ. 109.



ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ όχι στην αυξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Ο Νίκος Χρυσόγελος, συμπρόεδρος των ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, πρώην ευρωβουλευτής και περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου, συμμετείχε στην έκτακτη, κοινή  συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε την 1η Απριλίου 2015 στο Σύνταγμα αλλά και στην πορεία στην Βουλή για το θέμα  των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που  σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών επανεξετάζεται (όπως γίνονταν και από προηγούμενες κυβερνήσεις).

Ο Νίκος Χρυσόγελος επισήμανε ότι - όπως έχουν απαντήσει πολλές φορές εκπρόσωποι της Κομισιόν και όπως έχει εξηγήσει και ο ίδιος στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου είχε εκλεγεί -  το θέμα της κατάργησης του καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου δεν το θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις ή ελληνικοί κύκλοι που αγνοούν την νησιωτική πραγματικότητα. Χαρακτηριστικά, ο τότε Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Šemeta είχε επισημάνει σε απαντήσεις του ότι «εμπίπτει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών να αποφασίσουν κατά πόσο θα συνεχίσουν να κάνουν χρήση  του μέτρου μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά» και ότι η ίδια η Κομισιόν δεν παίρνει θέση σε αυτό το θέμα.
Σχετικά με το επιχείρημα ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά θα φέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ υποστηρίζουν ότι η χώρα θα μπορούσε να έχει πολλαπλάσια έσοδα αν αναδιοργάνωνε το φορολογικό σύστημα στην περιφέρεια και επανασχεδίαζε τη φορολογική πολιτική. Η εξίσωση των συντελεστών ΦΠΑ δεν θα επέφερε έσοδα περισσότερα από 70-90.000.000 Ευρώ, όταν τα διαφυγόντα έσοδα από μη είσπραξη ΦΠΑ σε όλη τη χώρα (και στα νησιά) ξεπερνάει το 30% (με μέσο ευρωπαϊκό όρο το 12%).


Αναλυτικά οι θέσεις των ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για το φορολογικό σύστημα και την πολιτική συνοχής στο Αιγαίο είναι αναρτημένες εδώ www.prasinoi.gr , e-mail: info@prasinoi.gr  facebook.com/prasinoi  twitter.com/greensgr

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Προτάσεις για την ανάπτυξη ενός Πολυκεντρικού Αστικού Τουρισμού στην Αττική - Ομιλία του Τομεάρχη της ΝΔ στην Γ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας, Αττικής και Αργοσαρωνικού»

Δέσμη προτάσεων για την ανάπτυξη ενός πολυκεντρικού αστικού τουρισμού στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής κατέθεσε ο Βουλευτής της Ν.Δ. και Τομεάρχης Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη γενική συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής.
Ο Μάνος Κόνσολας αφού επισήμανε τη σοβαρή προσπάθεια που έγινε από το Υπουργείο Τουρισμού και την κα. Όλγα Κεφαλογιάννη για να μπει με αξιώσεις η Αθήνα στο χάρτη των τουριστικών προορισμών, κάτι που αποτυπώθηκε και στην αύξηση των επισκεπτών προς την Αθήνα κατά 29%, επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθεί αυτή η δυναμική, τονίζοντας:
«Με την ανάληψη των καθηκόντων μου, ως Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, προχώρησα στην οριοθέτηση νέων προτεραιοτήτων.
Σε αυτές τις προτεραιότητες εντάσσεται και η ανάπτυξη του αστικού τουρισμού, με κύριο πυλώνα την Αθήνα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
Ο αστικός τουρισμός αποτελεί μια δυναμικά αναπτυσσόμενη τάση.
Τα ταξίδια σε πόλεις αντιπροσωπεύουν το 40% του συνόλου του τουρισμού στην Ευρώπη ενώ το 60% από αυτό το ποσοστό, αφορά στον τομέα των city-breaks.
Γύρω από τον αστικό τουρισμό αναπτύσσονται και άλλες μορφές τουρισμού, όπως ο συνεδριακός τουρισμός, ο τουρισμός αναψυχής, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο θαλάσσιος τουρισμός ο ιατρικός ή ιαματικός τουρισμός.
Να λοιπόν η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας: η ανάπτυξη ενός Πολυκεντρικού Αστικού Τουρισμού με κεντρικό πυλώνα την Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής».
Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι ο αστικός τουρισμός, το κομμάτι του city-break προϋποθέτει ασφαλές περιβάλλον και όχι ένα υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον και έθεσε το ερώτημα  πόσο συντελεί στην ενίσχυση της εικόνας της Αθήνας, η εικόνα εξαθλιωμένων λαθρομεταναστών να περιφέρονται στο κέντρο της πόλης. Μετά, μάλιστα, και από τη μεταφορά τους από τα κέντρα προσωρινής κράτησης και την ουσιαστική εγκατάλειψή τους στο κέντρο της πόλης.
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε άξονα προτάσεων που περιλαμβάνει:
- Εφαρμογές νέων τεχνολογιών για την παροχή υπηρεσιών και χρηστικών πληροφοριών στους επισκέπτες, αλλά και την αξιοποίηση του διαδικτύου και των social media στην προβολή και στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος, αφού η κυρίαρχη και διαρκώς αυξανόμενη τάση, είναι να γίνονται κρατήσεις μέσω διαδικτύου.
- Την ανάδειξη και αξιοποίηση του ιστορικού  κεφαλαίου με διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων αλλά και έξυπνες αλλά αυτονόητες κινήσεις, όπως είναι το ενιαίο εισιτήριο που θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και ταυτόχρονα μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
-Την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού που τον χαρακτήρισε  μέρος του Πολυκεντρικού Αστικού Τουριστικού Προτύπου της Αττικής, θέτοντας ως προτεραιότητα την κατασκευή ενός σύγχρονου, μεγάλου συνεδριακού κέντρου στην Αττική αλλά και ένα νέο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο για το συνεδριακό τουρισμό και ιδιαίτερα για τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις που διοργανώνουν συνέδρια με κανόνες πιστοποίησης.
- Την ανάδειξη της ακτογραμμής, αλλά και των τουριστικών προορισμών της Αττικής με νησιωτικό χαρακτήρα, όπως είναι τα νησιά του Αργοσαρωνικού με την  αύξηση της επισκεψιμότητάς τους να συνδέεται με την προβολή και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους αλλά και ένα αξιόπιστο δίκτυο μεταφορών.
- Τη σύνδεση τουρισμού και πολιτισμού με το πολιτιστικό  κεφάλαιο να λειτουργεί υποστηρικτικά στο μοντέλο ανάπτυξης ενός πολυκεντρικού αστικού τουρισμού. Με το Ελληνικό Φεστιβάλ, τις υποδομές που αναπτύσσονται από το Ίδρυμα Νιάρχου και τους άλλους χώρους τέχνης και πολιτισμού να αποτελούν μια βάση μεγάλων δυνατοτήτων.
- Έμφαση στην ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού και ιδιαίτερα της κρουαζιέρας που αφορά σε ένα ευρύ πλέγμα επιχειρήσεων. Η μετατροπή του Πειραιά στο μεγαλύτερο home port για την κρουαζιέρα στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη, θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη. Τόσο στην αύξηση των διανυκτερεύσεων, όσο και στην αύξηση των επιβατών του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας.
Ο Μάνος Κόνσολας επισήμανε χαρακτηριστικά:
 «Τουριστικός προορισμός και κρουαζιέρα δεν συμβαδίζει με κλειστά μαγαζιά, με κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους.
Καιρός να υιοθετήσουμε τα αυτονόητα και να απορρίψουμε ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος.
Ο επισκέπτης, όπως προκύπτει από την εμπειρία και τις μετρήσεις, επιθυμεί να υπάρχουν ανοιχτά καταστήματα στις περιοχές που επισκέπτεται, εκτός του συνήθους ωραρίου. Η ίδια η αγορά πρέπει να αυτορυθμίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις».

Τέλος, ο κ. Κόνσολας πρότεινε την ανάπτυξη ειδικών τομεακών προγραμμάτων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Πέμπτη, Απριλίου 02, 2015

πρωταθλητής του "Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ Basketball League 2014 - 2015" ο Πήγασος

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.,

Σ' ένα παιχνίδι διαφήμιση του μπάσκετ, με τις δύο ομάδες να πιάνουν υψηλά στάνταρ απόδοσης και με την αγωνία να κορυφώνεται στα τελευταία δευτερόλεπτα της αναμέτρησης, ο Πήγασος ανακυρήχθηκε πρωταθλήτης του τοπικού πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης "Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ Basketball League 2014 - 2015".

Το ματς ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους "αεροπόρους", που με το... καλημέρα σας απέκτησαν ένα ισχυρό προβάδισμα 20-4 (4':41''), εκμεταλλευόμενοι τα πολλά λάθη και την αστοχία των αντιπάλων τους. Ωστόσο, από εκείνο το σημείο και μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου οι Heat "αφυπνίστηκαν" και μ' ένα σερί 15-3 μείωσαν την απόσταση στους τέσσερις πόντους (23-19).
Στη δεύτερη περίοδο το σκηνικό ήταν πανομοιότυπο. Οι παίκτες του Πηγάσου μπήκαν ξανά με φόρα στο παρκέ, ήταν για άλλη μια φορά απίστευτα γρήγοροι στους αιφνιδιασμούς και κατάφεραν να αποκτήσουν διαφορά δέκα πόντων (31-21). Όμως, κι αυτή τη φορά οι "πυροσβέστες" στα μισά του δεκαλέπτου άρχισαν την αντεπίθεσή τους "ψαλιδίζοντας" στο 1':42'' τη διαφορά στο πόντο (39-38), πηγαίνοντας έτσι στ' αποδυτήρια με την ψυχολογία στο ζενίθ.

Με την έναρξη της επανάληψης, οι δύο ομάδες συνέχισαν να πηγαίνουν χέρι - χέρι στο σκορ, με τους Heat μάλιστα να παίρνουν για πρώτη φορά στην αναμέτρηση κεφάλι στο σκορ με 45-46 (5':50"), αλλά δεν κατάφεραν να το κρατήσουν μέχρι το φινάλε της περιόδου (57-54).

Το τέταρτο δεκάλεπτο είχε μία... άγρια ομορφιά, που μόνο το μπάσκετ μπορεί να μας προσφέρει. Με την "εκκίνηση" της περιόδου ο Πήγασος πήρε μια απόσταση επτά πόντων (64-57, 7':36''), αλλά οι παίκτες των Heat βρήκαν ξανά τα ψυχικά αποθέματα και επέστρεψαν απ' την... άβυσσο φέρνοντας το παιχνίδι στα ίσα (70 - 70) 3':55'' πριν το φινάλε. Μάλιστα, οι "πυροσβέστες" εκμεταλεύτηκαν τη στιγμή και πήραν διαφορά τεσσάρων πόντων (72-76) 1':16'' πριν τη λήξη του δεκαλέπτου. Όμως, ένα τρίποντο του αρχηγού του Πηγάσου Μπαλογιάννη (0:45'') έφερε ξανά το ματς στο καλάθι (76-78). Ο Σταματέκος ανέβασε ξανά την απόσταση στους τέσσερις (76-80, 0:31''), αλλά ο Γεωργιάδης δεν είχε πει ακόμα την τελευταία του λέξη. Δεκαεννέα δευτερόλεπτα πριν το σφύριγμα της λήξης παίρνει την επίθεση πάνω του και μ' ένα τρίποντο φέρνει σε απόσταση βολής τους "αεροπόρους" (79-80). 

Αμέσως, μετά ο αρχηγός των Heat Βελλίκης κέρδισε φάουλ, χωρίς όμως να καταφέρει να ευστοχήσει σε καμία απ' τις δύο βολές και στην τελευταία επίθεση των "αεροπόρων", ο Γεωργιάδης παίρνει την μπάλα κάτω απ' το καλάθι και σημειώνει το 81-80, δίνοντας το έναυσμα για ξέφρενα πανηγύρια στο πάγκο του Πηγάσου, 8 δέκατα πριν το σφύριγμα της λήξης. Οι καρδιές όλων ήταν έτοιμες να σπάσουν, αλλά το σουτ που επιχείρησε ο Μπλέτσας για λογαριασμό των Heat δεν κατάφερε να βρει στόχο.

Έτσι, με αυτό τον συναρπαστικό και άκρως θεαματικό τρόπο ο Πήγασος κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το τρόπαιο του πρωταθλητή του τοπικού πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης.

Όσον αφορά στον μικρό τελικό, νικητές αναδείχθηκαν οι Houston Rockets απέναντι στους Σερβιτόρους Σκόνης. Το πρώτο ημίχρονο κύλησε με τις δύο ομάδες να μένουν κοντά στο σκορ και τους Σερβιτόρους να διατηρούν συνεχώς το προβάδισμα. Ωστόσο, στην τρίτη περίοδο οι "ρουκέτες"... εκτοξεύτηκαν και μ' ένα σερί 11-0 πήραν το προβάδισμα με 27-32, ενώ κατάφεραν να φτάσουν τη διαφορά τους στο +12 (32-44) 2':24'' πριν τη λήξη του δεκαλέπτου. Στην τελευταία περίοδο οι παίκτες των Houston κατάφεραν να διατηρήσουν απόσταση ασφαλείας, χωρίς ν' αφήσουν περιθώρια στους αντιπάλους τους ν' αντιδράσουν, φτάνοντας έτσι στο τελικό 57-67.

Επίσης, μεταξύ των δύο παιχνιδιών διεξήχθη και ο τελικός του διαγωνισμού τριπόντων, με τον Κώστα Σοφιανό απ' την ομάδα του Βουρβούλου ν' ανακυρρήσεται νικητής.

Αναλυτικά τ' αποτελέσματα, οι ολοκληρώμενες βαθμολογίες των δύο ομίλων και τα ζευγάρια μέχρι τον τελικό έχουν ως εξής:


ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ :
Σερβιτόροι Σκόνης - Houston Rockets (57 - 67)
(Διαιτητές: Κασάπη - Πεταλωτής)
ΤΕΛΙΚΟΣ :
Πήγασος - Heat (81 - 80)
(Διαιτητές: Παπαδημητρόπουλος - Κλαδιανός)


δημοπρασία του έργου «Διαμόρφωση Πλατείας Ρολογιού Οίας»

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ο Δήμος Θήρας ενημερώνει ότι το έργο «Διαμόρφωση Πλατείας Ρολογιού Οίας» δημοπρατήθηκε.
Σκοπός του έργου είναι αφενός η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων χώρων υγιεινής στο κέντρο της Οίας αλλά συγχρόνως και η ανάπλαση της ενδιαφέρουσας πλατείας του Ρολογιού, σημαντικού τοπόσημου του παραδοσιακού οικισμού.

Οι νέοι χώροι υγιεινής θα αποτελούνται από 2 W.C  ανδρών 2 W.C γυναικών και 1 W.C για ΑΜΕΑ και θα είναι εξοπλισμένοι σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Κατασκευάζονται κάτω από την πλατεία (σχεδόν υπόσκαφα) με είσοδο προς το βορρά. Με τον τρόπο αυτό ολόκληρη η πλατεία παραμένει ελεύθερη ως ανοιχτός δημόσιος χώρος με έμφαση στο παλαιό Ρολόι του οικισμού.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα  51.370,28 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και οι εργασίες θα ξεκινήσουν μετά το τέλος της φετινής  τουριστικής περιόδου.


παραίτηση από μέλους του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου της επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Κ.Κ.Ε. Λίλας Καφαντάρη

Σύμφωνα με την επιστολή της κ. Καφαντάρη,

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη, κύριοι Σύμβουλοι.

Μετά από πέντε περίπου χρόνια παρουσίας μου και δράσης στο Π.Σ.Ν.Α. αλλά και έξω απ’ αυτό, είμαι υποχρεωμένη να παραιτηθώ από μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η  όξυνση των προβλημάτων του κλάδου μου, των Ελλήνων Ηθοποιών, και η  ευθύνη μου, ως εκλεγμένης στο Δ.Σ. του Σωματείου επί κεφαλής της παράταξης, που πρόσκειται στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, επιβάλλουν τη καθημερινή μου παρουσία και δράση πλάι στους συναδέλφους και συναγωνιστές.

Αισθάνομαι την ανάγκη ιδιαίτερα να απευθυνθώ στα μέλη του προηγούμενου, όπως και του σημερινού Περιφερειακού Συμβουλίου που ανεξάρτητα των πολιτικών διαφορών μας, υπήρξε μεταξύ μας αλληλοσεβασμός και καλή προσωπική επαφή.

Ακόμα θα ήθελα να απευθυνθώ σε φορείς και γενικότερα στους κατοίκους των νησιών ευχαριστώντας για τη συνεργασία και τη στήριξή τους στον αγώνα που έδωσα απ την πλευρά μου μαζί με τους άλλους συμβούλους του ΚΚΕ εκλεγμένους με τη Λαϊκή Συσπείρωση, για τα τεράστια προβλήματα των νησιών μας.

Ομολογώ ότι αυτά τα χρόνια θα τα κρατήσω στην καρδιά μου ως χρόνια δημιουργικά και αγωνιστικά σε τόπους φιλόξενους και πανέμορφους με κάθε καιρό και με όποιες δυσκολίες. Με ανθρώπους που με αγκάλιασαν γενναιόδωρα και μου έμαθαν πολλά όπως και οι ίδιοι οι αγώνες μας.
Ένα είναι σίγουρο. Ότι  θα συνεχίσω να σκέφτομαι τα νησιά μας με όλα αυτά που σημαίνουν πια για μένα,

Εύχομαι καλή συνέχεια σε όλους.
Σας ευχαριστώ.

Λίλα Καφαντάρη.

1- 4- 2015

υποβολή αιτήσεων μίσθωσης κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού και παραλίας εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θήρας (εκτός της Κόκκινης Παραλίας Ακρωτηρίου) – προθεσμία εως τις 20.4

Σύμφωνα με ανακοίνωση - πρόσκληση της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. του Δήμου Θήρας,

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. του Δήμου Θήρας, έχοντας υπόψη το γεγονός ότι η ολοκλήρωση των διαδικασιών μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης των κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού και παραλίας προς τους όμορους επαγγελματίες είναι μακρά και χρονοβόρα και δεδομένου ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι της τουριστικής περιόδου,

ΚΑΛΕΙ

Όλους τους ενδιαφερόμενους που διατηρούν όμορες στην παραλία ξενοδοχειακές εν γένει επιχειρήσεις, κάμπινγκ και κέντρα αναψυχής, που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά όρια του Δήμου Θήρας (εκτός της Κόκκινης Παραλίας Ακρωτηρίου) και επιθυμούν να μισθώσουν τον κοινόχρηστο χώρο αιγιαλού και παραλίας που βρίσκεται έμπροσθεν της επιχείρησής τους, να υποβάλλουν αίτηση στη ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε..

ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ότι, το δικαίωμα απλής χρήσης των κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού και παραλίας δεν έχει παραχωρηθεί ακόμα στους Ο.Τ.Α. της χώρας και  είναι άγνωστο εάν εν τέλει θα παραχωρηθεί και με ποιους όρους. Ως εκ τούτου, γίνεται αντιληπτό ότι η συλλογή των αιτήσεων θα γίνει μόνο για την εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου (σε περίπτωση που το γενικό πλαίσιο λειτουργίας των παραλιών θα είναι παρόμοιο με αυτό των προηγούμενων ετών) και η ολοκλήρωση των μισθωτηρίων συμβολαίων τίθεται υπό την αίρεση της προηγούμενης έκδοσης της σχετικής Κ.Υ.Α.  και των δεσμευτικών όρων που αυτή θα περιλαμβάνει.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ορίζεται η Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015 και ώρα 15:00

 Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ  ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.                                

ΑΙΚΑΤ. ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ ΜΑΝΕΤΑ

Τετάρτη, Απριλίου 01, 2015

επιστολή στον πρωθυπουργό από την Ν.Ν.Α. για το θέμα του Φ.Π.Α.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Στην έκτακτη, κοινή  συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 1η Απριλίου 2015 στο Σύνταγμα, για την προάσπιση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, συμφωνήθηκαν τα κάτωθι:

Οι αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς του Νοτίου Αιγαίου, για μια ακόμη φορά εκφράζουμε την βαθύτατη αγωνία και ανησυχία μας για το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, που αυτές τις ώρες και σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, βρίσκεται στο τραπέζι της τελικής διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Αυτή την ύστατη ώρα δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών είναι για μας αδιαπραγμάτευτο και είμαστε αποφασισμένοι να το προασπίσουμε με κάθε τρόπο. Ως εκ τούτου, η σθεναρή και δυναμική αντίδρασή μας, είναι δεδομένη. Η τυφλή φοροεισπρακτική λογική και η αδιέξοδη πολιτική που επιβάλλεται στη χώρα, δεν μπορεί να περάσει ως οδός «σωτηρίας».

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε την εμμονή των δανειστών σε ένα μέτρο περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους, σε αντίθεση με την ανήκεστο βλάβη που θα επιφέρει στην οικονομία των νησιών.

Ακόμη και το υποτιθέμενο δημοσιονομικό όφελος των 347 εκατ. ευρώ (που ψευδώς προβάλλεται, ενώ κάθε επιστημονική ανάλυση αποδεικνύει ότι σε καμία περίπτωση το όποιο δημοσιονομικό όφελος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 45 εκατ. Ευρώ) που θα προκύψει από τυχόν κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, θα είναι ασήμαντο, μπροστά στις επιπτώσεις που θα επιφέρει, καθώς θα αποτελέσει την ταφόπλακα κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά μας.

Οι δανειστές και το οικονομικό επιτελείο που συνδιαλέγεται μαζί τους, θα πρέπει να αντιληφθούν  πως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά ανάγκη. Δεν παραβιάζουν, αλλά αποκαθιστούν τη δικαιοσύνη.

Το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά του Αιγαίου υιοθετήθηκε για να αντισταθμιστούν  οι αρνητικές συνέπειες της νησιωτικότητας και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές αυτές περιοχές. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως μια συνήθης «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», που ανάλογα με τις συγκυρίες τίθεται προς αμφισβήτηση.

Είναι κρίσιμης σημασίας να γίνει αντιληπτό από εκείνους που απεργάζονται την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ  στα  νησιά, σε ποια περιοχή αναφέρονται.

Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με τις δραματικές ελλείψεις στον ζωτικής σημασίας τομέα της υγείας, όπου ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού είναι θεαματικά συρρικνωμένος  σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ανάλογες είναι οι ελλείψεις στους τομείς της παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας.

Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπου οι μεταφορές έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα, μέσω των δραστικών περιορισμών των κονδυλίων για την επιδότηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές, με συνεπακόλουθο  τον  περιορισμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, πύλη και σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καλούνται να σηκώσουν το δυσανάλογο βάρος της εισόδου  παράτυπων μεταναστών και προσφύγων. 

Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπου λόγω του εικονικού υπολογισμού εισοδημάτων, έχει επέλθει δραματική περικοπή των κοινοτικών πόρων για βασικά  έργα υποδομής.  

Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου όπου αυτή την ώρα υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, που λόγω τουρισμού, είναι η κατ’ εξοχήν περιοχή που μπορεί να δώσει ελπίδα ανάκαμψης και  αναπτυξιακή προοπτική σε μια συρρικνωμένη εθνική οικονομία.

Στα νησιά του Αιγαίου, που μετά τα παραπάνω, είναι προφανές ότι μακράν απέχουν από την εικόνα της ευημερίας που τεχνηέντως καλλιεργείται.

Κατόπιν αυτών, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτός ο παραλογισμός. Όλα έχουν όρια, που στην περίπτωση των νησιών μας, έχουν ξεπεραστεί προ πολλού.

Δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που σε κάθε περίπτωση δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση.

Αντιθέτως, δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο καταστάσεις που διαμορφώνουν συνθήκες κατάφωρης ανισότητας των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση αποκατάσταση των δυσμενών συνθηκών που διαμορφώθηκαν την τελευταία εξαετία της ύφεσης στα νησιά.

Απαιτούμε από τους δανειστές, να εγκαταλείψουν τις παράλογες και αντιαναπτυξιακές βλέψεις τους.

Στην απαίτηση μας αυτή, δεν θα ανεχθούμε καμία στάση υποχωρητικότητας από τους τοπικούς κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, που τους θέτουμε προ των ευθυνών τους και τους καθιστούμε υπεύθυνους για ό,τι συμβεί.

Μετά από πέντε χρόνια βαθύτατης ύφεσης, ο τόπος δεν αντέχει άλλο να  βυθίζεται από πολιτικές και αποφάσεις που αντιμετωπίζουν τη ζωή ως ένα σύνολο στατιστικών δεικτών.
Ούτε οι αρχές της οικονομικής επιστήμης δεν μπορούν να επιβραβεύσουν την ορθότητα αυτών των εμμονών, αφού το μόνο που θα επιτευχθεί θα είναι η περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και η ενίσχυση της ύφεσης.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει από το τραπέζι των διαβουλεύσεων κάθε σκέψη ή πρόταση για παρέμβαση στο ισχύον καθεστώς ΦΠΑ και να στραφεί στην άρση των δυσμενών συνθηκών που έχουν φέρει τα νησιά σε μειονεκτική θέση έναντι της ηπειρωτικής χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε άμεσα και δυναμικά.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή, ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.
Με εκτίμηση,

Γεώργιος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Φώτης Χατζηδιάκος, Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου

Ιωάννης Πάππου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Ιωάννης Ρούσσος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Αντώνιος Καμπουράκης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου

Ιωάννης Κακλιός, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου

Ιωάννης Κουζούπης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Κυκλάδων

Μιχαήλ Μιχαήλ, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Ιάκωβος Γρύλλης, Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Παναγιώτης Καραγιάννης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου

Παναγιώτης Τοκούζης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου


Νικόλαος Φουτούλης, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου

επιστολή Επιμελητηρίου Κυκλάδων στον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα: «Υποβάθμιση του ΙΚΑ ΜΗΛΟΥ και μεταφορά υπηρεσιών του στη Σαντορίνη»

Σύμφωνα με την επιστολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με αποδέκτη τον κ. Στρατούλη,

Αξιότιμε κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ,

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τη συνεχιζόμενη αποστελέχωση και αποδιοργάνωση των δημόσιων φορέων στα νησιά των Κυκλάδων, με τελευταίο παράδειγμα την περίπτωση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ της Μήλου, το οποίο είναι προ των θυρών να υποβαθμιστεί σε γραφείο και να μεταφερθούν υπηρεσίες του στη Σαντορίνη.

Ενόψει της συγκέντρωσης των φορέων της Μήλου που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου, με τη συμμετοχή και της Διοίκησης του ΙΚΑ, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει δηλώσει κατ’εξακολούθηση την πάγια θέση του σε ότι αφορά την συνεχιζόμενη τάση αποψίλωσης δημοσίων υπηρεσιών σε νησιά του νομού.

Η θέση αυτή εξακολουθεί να προτάσσει ως πρώτη λύση, αυτή της ορθής και αποτελεσματικής στελέχωσης των δημόσιων φορέων τόσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών όσο και για την διατήρηση παραγωγικών θέσεων εργασίας όπου είναι απαραίτητο, αλλά σε περιπτώσεις όπου η μείωση προσωπικού ή η αποψίλωση παραρτημάτων κρίνεται αναπόφευκτη, πρέπει να εξασφαλίζεται πρώτα η ομαλή συνέχιση της εξυπηρέτησης του πολίτη, ιδανικά μέσω τεχνολογικών λύσεων και αυτοματισμών, όπως έχουμε προτείνει και στο παρελθόν.

Ελπίζουμε, ως νέα κυβέρνηση, να αντιλαμβάνεστε περισσότερο τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου και σας καλούμε να βάλετε ένα τέλος στον κατήφορο της αποστελέχωσης των φορέων «πρώτης γραμμής» των νησιών, δίνοντας προτεραιότητα στην συνεχιζόμενη ομαλή εξυπηρέτηση του πολίτη και του επιχειρηματία, με λύσεις που βασίζονται σε μια λογική πρόληψης και όχι διαχείρισης κρίσης κατόπιν εορτής,   ειδικότερα όπου τίθενται ευαίσθητα θέματα περιττών και κοστοβόρων μετακινήσεων πολιτών και επιχειρηματιών μεταξύ νησιών δεδομένου και των προβλημάτων  με τις ακτοπλοϊκές διασυνδέσεις.  


Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε θέμα κρίνετε χρήσιμη τη συνεργασία μας,

Art Space Santorini 2015

Την φετινή λειτουργία του ως επισκέψιμο οινοποιείο, Μουσείο και εικαστικό κέντρο σύγχρονης ζωγραφικής και γλυπτικής, ξεκίνησε σήμερα 1η Απριλίου το γνωστό και αγαπητό «Art Space¨στην Έξω Γωνιά της Σαντορίνης.

Το Art Space στην Έξω Γωνιά της Σαντορίνης, συνεχίζοντας από το 1999 μέχρι και σήμερα την εικαστική του δραστηριότητα, φιλοξενεί και εφέτος έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Ένα μοναδικό Εικαστικό Κέντρο στους υπόσκαφους χώρους ενός παλιού οινοποιείου.
Στο παλιό οινοποιείο του 1861, εκτίθενται αντιπροσωπευτικά έργα σύγχρονης ζωγραφικής και γλυπτικής, προσφέροντας στους επισκέπτες την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη Ελληνική τέχνη και την πορεία της εικαστικής έκφρασης στην Ελλάδα.

Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος 11.00 – 20.00 καθημερινά εως τις 30 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του χώρου με την έναρξη της φετινής του λειτουργίας,
Μονοπάτια γνώριμα κι αγαπημένα….!

Παλιές Κάναβες με τα Πατητήρια και τα Λινά…. Το Παλιό Ρακιδιό και το Προβιομηχανικό Ντοματάδικο…. Οι άλλες σπηλιές και το Σύγχρονο Οινοποιείο….!

Μαζί ξανά, για το καινούργιο καλοκαιρινό ταξίδι στους δρόμους της Τέχνης και του Κρασιού! Ζωγραφική, Γλυπτική, Φωτογραφία…. Έργα Ελλήνων και άλλων καλλιτεχνών….

Και η μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας με τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά του Art Space !

Καλό Μήνα! Καλό Καλοκαίρι...!
Αντώνης Αργυρός
Πληροφορίες για το Art Space μπορείτε να δείτε στην σελίδα του στην διεύθυνση : http://www.artspace-santorini.com/gr/

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην φετινή έκθεση είναι οι εξής : 

1.         Adamo Nora
2.         Ananiadou Karolina
3.         Antonopoulou  Nikoletta
4.         Arkoudogianni Evridiki
5.         Bakatsi Stella
6.         Dimos Tassos
7.         Drosou Irini
8.         Gerd Groetz
9.         Horianopoulou Eirini
10.       Karagiorgis Andreas
11.       Karakatsanis Vassilis
12.       Karamitas Athanasios
13.       Kassaveti Katerina
14.       Klassen Gabriele
15.       Klio Papaioannou
16.       Korovessi Aggelika
17.       Mataragas Dionysis
18.       Michaela Kluever
19.       Moraros Dimitris
20.       Moussouri Kyveli
21.       Ntonateli Roberto
22.       Panagiotidis Agelos
23.       Petropoulou Sophia
24.       Redis Retzas
25.       Saridakis Manolis
26.       Schmiedel Leoni
27.       Solidakis Vassilis
28.       Talianis Dimitris
29.       Tsami Katerina 
30.       Valyrakis John