Παρασκευή, Νοεμβρίου 14, 2014

μια συνολική, και πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την ιστορία, αρχιτεκτονική, και αρχαιολογία της Σαντορίνης – «Προϊστορικός Οικισμός Ακρωτηρίου Θήρας: Το παράδειγμα της Δυτικής Οικίας» - επιστημονική ομιλία της κ. Παλυβού

Μια συνολική, και πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την ιστορία, αρχιτεκτονική, και αρχαιολογία της Σαντορίνης, με τίτλο  «Προϊστορικός Οικισμός Ακρωτηρίου Θήρας: Το παράδειγμα της Δυτικής Οικίας» πραγματοποιήθηκε στις 10.11.2014 από την Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κλαίρη Παλυβού.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ) στην Αίθουσα "Συλλόγου των Αθηναίων" και καταγράφηκε και καταχωρήθηκε ψηφιακά από την ψηφιακή πλατφόρμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη blod.gr

Το βίντεο της παρουσίασης μπορείτε να το δείτε εδώ: http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=1703#.VGXI_s83cXs.twitter  ενώ στην ίδια σελίδα θα μπορέσετε να δείτε και 50 περίπου διαφάνειες σε ψηφιακή μορφή για την καλύτερη κατανόηση της παρουσίασης.

Σύμφωνα με μέρος της παρουσίασης,

Η λεγόμενη Δυτική Οικία είναι ένα από τα σπίτια του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου Θήρας, η ανασκαφή και μελέτη του οποίου έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται για τυπικό δείγμα αστικού σπιτιού: είναι πολυόροφο, διαθέτει δύο κλιμακοστάσια - ένα στην κύρια είσοδο και ένα στο εσωτερικό του σπιτιού - και είχε επίπεδο χρηστικό δώμα. Στο ισόγειο βρίσκονται οι χώροι εργασίας και αποθήκευσης, ενώ στον όροφο οι χώροι υποδοχής και διημέρευσης στους οποίους περιλαμβάνεται και αποχωρητήριο. Δύο από τα δωμάτια του ορόφου έφεραν πλούσιες τοιχογραφίες. Η εξαιρετική διατήρηση του ερειπίου κάτω από τις στάχτες του ηφαιστείου δίνει την ευκαιρία να θαυμάσει κανείς το υψηλό επίπεδο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και οικοδομικής τεχνολογίας της εποχής εκείνης (μέσα 2ης χιλιετίας π.Χ.)


Η κ. Κλαίρη Παλυβού είναι Γραμματέας και ιδρυτικό μέλος της ΕΜΑΕΤ. Είναι Ομότιμος Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το ακαδημαϊκό της έργο εστιάζει, μεταξύ άλλων, στην ιστορία και την τέχνη του προϊστορικού Αιγαίου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας της ανασκαφής του Ακρωτηρίου Θήρας, υπό την διεύθυνση του καθηγητή Χρίστου Ντούμα, και της ανασκαφής στην αρχαία Άβαρις της Αιγύπτου της Ακαδημίας της Βιέννης.

Ωδή στη Σαντορίνη με παλιές καρτ ποστάλ

Σύμφωνα με ανάρτηση (28/09/2014) της εφημερίδας «Καθημερινή» σε κείμενο του Νίκου Μαστροπαύλου, http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=635834 με τίτλο : Ωδή στη Σαντορίνη με παλιές καρτ ποστάλ - «Σαντορίνη μέχρι το 1956 μέσα από cartes-postales», σχετικά με το φωτογραφικό λεύκωμα που κυκλοφόρησε πρόσφατα με την επιμέλεια του κ. Δημήτρη Τσίτουρα, αναφέρεται ότι,

Η Σαντορίνη είναι από τα πλέον δυναμικά τοπία πάνω στη Γη, όπως και η ζωή που κυλά πάνω στις πιο θεαματικές γωνίες, δίπλα στις πιο γοητευτικές καμπύλες του κόσμου. Το λεύκωμα «Σαντορίνη μέχρι το 1956 μέσα από cartes-postales» είναι ένα συναρπαστικό οδοιπορικό στο νησί που το λένε και Καλλίστη, από τα τέλη του 19ου αιώνα ως το 1956, όταν το τοπίο και τους ανθρώπους συγκλόνισε ξανά, με έναν καταστροφικό σεισμό, η χθόνια μητέρα του, το ενεργό ηφαίστειο. Αυτή η αστείρευτη πηγή φωτιάς που εξουσίαζε τη φυσιογνωμία και τον πολιτισμό σύσσωμου του Αρχιπελάγους.

«Αστραψε μες στο κήρυγμα του ανέμου / Την καινούργια και παντοτινή ομορφιά / Οταν ο ήλιος των τριών ωρών υψώνεται / Πάνγλαυκος παίζοντας το αρμόνιο της Δημιουργίας» όπως στοχάζεται ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης στην «Ωδή στη Σαντορίνη» από τη «Θητεία του Καλοκαιριού» που το χειρόγραφό του υπάρχει στο κέντρο του λευκώματος, μαζί με το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Σαντορίνη» από τη «Γυμνοπαιδία». Αυτοί οι δύο ποιητές συνέλαβαν μοναδικά τη Σαντορίνη που παρουσιάζεται βήμα-βήμα στο λεύκωμα, από το Αμμούδι, την Πάνω Μεριά, την Οία, τον Γιαλό των Φηρών, τα Φηρά, το ηφαίστειο, το Φηροστεφάνι, το Ημεροβίγλι ως τις αρχαιότητες - προτού ακόμη κυριαρχήσει επάνω τους με τη λάμψη του το Ακρωτήρι που ήρθε αργότερα στο φως -, τα μοναστήρια της Επισκοπής και του Προφήτη Ηλία, και τον Πύργο.

Το οδοιπορικό στη Σαντορίνη συνθέτουν 400 καρτ ποστάλ και με τις δύο όψεις τους. Γιατί υπάρχει και η πίσω όψη τους που από τα κείμενα του αποστολέα αναδίδεται το άρωμα του νησιού και της εποχής: «Γιαγιάκα, Φάνη, Χρυσούλα, η Σαντορίνη είναι θαύμα, το δε σπίτι είναι εκπληκτικό! Γιαγιάκα, δεν θέλω να μου στεναχωριέσαι με τίποτα, μακάρι να σε είχαμε μαζί μας να δεις και να τρελαθείς από την ομορφιά του νησιού όλου». Με αυτό το σύντομο μήνυμα πίσω από μια καρτ ποστάλ άρχισε ο περιπαθής και συλλεκτικός έρωτας του Δημήτρη Τσίτουρα με τη Σαντορίνη. Γιατί μόνο ένας παθιασμένος συλλέκτης με 5.000 πράγματα για το νησί στη συλλογή του θα κοίταζε με τόση ευαισθησία και την πίσω όψη των καρτών και θα συνέθετε ένα τόσο απαιτητικό και δαπανηρό λεύκωμα σε δύσκολους καιρούς. Γιατί δεν είναι μόνο η τέλεια απόδοση των εικόνων, αλλά και η τεκμηρίωσή τους με κείμενα ειδικών, όπως ο ιστορικός της φωτογραφίας Αλκης Ξανθάκης («Η ιστορία της καρτ ποστάλ»), η αρχιτέκτονας Παρασκευή Μποζινέκη-Διδώνη («Οία - Το Καπτανοχώρι» και «Φηρά - Ενα μάθημα αρχιτεκτονικής»), ο ηφαιστειολόγος Γιώργος Βουγιουκλάκης («Οι Καμένες και η ιστορία τους»), η αρχαιολόγος Μάγια Ευσταθίου («Οι αρχαιότητες της Θήρας στις καρτ ποστάλ»), ο αρχαιολόγος Χαράλαμπος Πέννας («Επισκοπή» και «Μονή Προφήτη Ηλία»), η ενδυματολόγος Ιωάννα Παπαντωνίου («Ενα σχόλιο σε μια καρτ ποστάλ»). Μία και μόνη κάρτα, «Θήρα, νότιος βραχίων του νέου λιμένος», στα μάτια της κυρίας Παπαντωνίου αποκαλύπτει ένα ολόκληρο κοίτασμα πληροφοριών για την αμφίεση της καλής κοινωνίας στη Σαντορίνη στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το δείτε εδώ : http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=635834

Η καλαίσθητη έκδοση των 400 σελίδων διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία στην τιμή των 50 ευρώ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο παρουσιάστηκε την Τετάρτη 12.11.2014 σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής. 

ξεκίνησε η μεγαλύτερη ελληνική έκθεση για τον τουρισμό PHILOXENIA 2014

Διαρκώς ανανεωνόμενες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη το διάστημα 13-16.11.2014 μπορείτε να δείτε στην σελίδα : http://philoxenia.helexpo.gr/philoxenia/

Στην έκθεση συμμετέχει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου σε δικό της χώρο, στον οποίο φιλοξενούνται οι εκπρόσωποι καθώς και υλικό από τον Δήμο Θήρας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές,

Στόχος της διοργάνωσης είναι να αναδείξει ότι πιο σύγχρονο έχει η τουριστική βιομηχανία διεθνώς εμπλουτίζοντας την ελληνική εκθεσιακή πραγματικότητα με ένα γεγονός υψηλού επιπέδου και αυστηρά επαγγελματικού προσανατολισμού.

Στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia  η ΔΕΘ-HELEXPO θα  προσκαλέσει και θα φιλοξενήσει σημαντικούς ξένους εμπορικούς επισκέπτες από χώρες στόχους παρεχοντας στους εκθέτες της την προοπτική άμεσων επαγγελματικών συνεργασιών και συμφωνιών.

Το Σαββατοκύριακο το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί   την έκθεση και να ανακαλύψει νέους τουριστικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με τον Τύπο της Θεσσαλονίκης,

Μετά την έκρηξη του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι, η ελληνική κλαδική έκθεση Philoxenia εμφανίζεται ενισχυμένη από πλευράς συμμετοχών, κατά περίπου 60% σε σύγκριση με την περυσινή διοργάνωση και παρά το γεγονός ότι φέτος πραγματοποιείται ακριβώς το ίδιο διάστημα, 13-16 Νοεμβρίου, με τη ρουμανική έκθεση για τον τουρισμό, την TTR II.

Η φετινή Philoxenia έχει περισσότερους εκθέτες από τις προηγούμενες χρονιές και σίγουρα έναντι της διοργάνωσης του 2013 που είχε φτάσεις τους 140 εκθέτες.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιαιτερότητες της φετινής διοργάνωσης, αναβιώνει ως προς το οργανωτικό σκέλος, η Hotelia με περίπου 50 συμμετοχές.


H φετινή Philoxenia, μοιάζει πάντως να ζει το καλοκαίρι του 2014 του ελληνικού τουρισμού, σημειώνοντας αύξηση στις συμμετοχές αλλά στην ανταπόκριση του κοινού. 

«Ίασις», έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για την υγεία στην αρχαία Ελλάδα

Σύμφωνα με την ανάρτηση http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231363706

Πώς φρόντιζαν τη διατροφή και το σώμα τους οι αρχαίοι Έλληνες; Πώς αντιμετώπιζαν το ζήτημα της δημόσιας υγείας; Τι έκανε ένας αθλητής εάν τραυματιζόταν 2.500 χρόνια πριν; Υπήρχαν χειρουργικά εργαλεία; Πώς χρησιμοποιούσαν το όπιο και άλλες φαρμακευτικές ουσίες και βότανα; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να δώσει η έκθεση «Ίασις. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό» που εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Η διατήρηση της υγείας, η κατανόηση των αιτιών που προκαλούν τις ασθένειες και η ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισής τους, είναι ζητήματα που έχουν ανέκαθεν απασχολήσει τον άνθρωπο. Τι αλλαγές όμως παρατηρήθηκαν στην ανθρώπινη σκέψη και στις ιατρικές μεθόδους μέσα στους αιώνες;

Η έκθεση, που παρουσιάζει την εξέλιξη των αρχαίων θεραπευτικών πρακτικών, εξετάζοντας τη μετάβαση από την μαγικο-θρησκευτική θεραπεία στην ορθολογική, επιστημονική ιατρική, περιλαμβάνει σχεδόν 300 αρχαία αντικείμενα από 41 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού (Βρετανικό Μουσείο, Λούβρο, Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλωρεντίας κ.ά). 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ν.ΑΙ. ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΡΟΔΟΣ: ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ ΣΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ»

Σύμφωνα με το κείμενο που εκφωνήθηκε,

Κυρίες και κύριοι, είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση, που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για τα εγκαίνια της έκθεσης του Μουσείου του Λούβρου που είναι αφιερωμένη στη Ρόδο.

Είμαστε εδώ για να γράψουμε άλλη μια σελίδα στη μακρά πορεία της στενής ελληνογαλλικής φιλίας και συνεργασίας, που όταν αυτή αφορά στον πολιτισμό, λαμβάνει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, για ολόκληρη την Ευρώπη,  από κάθε άλλη μορφή της.

Η έκθεση του Μουσείου του Λούβρου για τη Ρόδο, δίνει  για μια ακόμη φορά το έναυσμα να ανακαλύψει η Ευρώπη τον συνεκτικότερο συνδετικό κρίκο που διαθέτει: Τον πολιτισμό της.
Σήμερα που ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται μπροστά σε πελώριες προκλήσεις, είναι σαφές περισσότερο από ποτέ, πως η παγκοσμιοποίηση  έχει ανάγκη από θεμελιώδεις αξίες  πάνω στις οποίες μπορεί να οικοδομηθεί ένας  νέος, περισσότερο ανθρώπινος κόσμος.

Σήμερα που η Ευρώπη αναζητά μια νέα θεσμική διάσταση, είναι βέβαιο ότι ο πολιτισμός αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέσο για την θεσμική επιτυχία της ευρωπαϊκής  ολοκλήρωσης. Διότι, εν κατακλείδι, η Ευρώπη θα παραμείνει πάντα μία έννοια πρωτίστως πολιτιστικού περιεχομένου. Διότι τις κοινωνίες τις διαρθρώνουν κατ’ αρχήν οι πνευματικές αξίες.

Συγχαίρουμε την απόφαση του Λούβρου  να εκθέσει όχι μόνο ένα σημαντικό αριθμό εκθεμάτων από την Ρόδο που το ίδιο διαθέτει αλλά και να συγκεντρώσει μοναδικά έργα από μεγάλα μουσεία της Ευρώπης.

Είμαστε συγκινημένοι γιατί η έκθεση αυτή αποτίει φόρο τιμής στην μακραίωνη ιστορία της Ρόδου, στην ανεκτίμητη ελληνική κληρονομιά, στην γοητεία που άσκησε στον  γαλλικό και συνολικά το ευρωπαϊκό πολιτισμό. Αναθερμαίνει το ενδιαφέρον και βοηθάει στη γνωριμία του ευρύτερου κοινού με ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας της Ρόδου δια μέσου των χιλιετηρίδων. Είναι μια έκθεση που έχει ξεχωριστή σημασία για όλους εκείνους που θεωρούν τον ελληνικό κλασικό πολιτισμό ως θεμελιώδη συστατικό της ταυτότητάς τους.

Και εδώ δεν θα μπορούσα παρά να κάνω αναφορά στην μεγάλη Γαλλίδα ακαδημαϊκό και κορυφαία ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί και στην συγκλονιστική φράση από το βιβλίο της «Γιατί  η Ελλάδα» : «Χωρίς να το ξέρουμε, αναπνέουμε τον αέρα της Ελλάδας κάθε στιγμή» έγραψε…

Ή όταν το 2000 έγινε πρέσβειρα του Ελληνισμού και συγκινημένη  στην αρχή της ομιλίας της είπε: «Όλη μου τη ζωή αντλούσα ευτυχία στην αδιάκοπη επαφή με τα έργα της αρχαίας Ελλάδας. Ο ελληνικός πολιτισμός έχει κάτι το εξαιρετικό: τη δύναμη της επικοινωνίας!».

Είμαστε ευτυχείς που το Μουσείο του Λούβρου με αυτή την Έκθεση παραφράζει την Ζακλίν Ντε Ρομιγί και δίνει απάντηση στο ερώτημα «Γιατί η Ρόδος»!

Η Ρόδος, η αγαπημένη Θεού Απόλλωνα,
η Ρόδος που γέννησε το Ναυτικό Δίκαιο (Lex Rodia), που οι διατάξεις του στήριξαν  τον αρχαίο κόσμο, τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Αυτοκρατορία,
η Ρόδος που γέννησε το μέτρο, 
η Ρόδος της φιλοσοφίας και της ρητορικής όπου μαθήτευσε ο Κικέρων και σπουδαίοι Ρωμαίοι αυτοκράτορες,
η  Ρόδο του αρχιτέκτονα Δεινοκράτη που σχεδίασε την Αλεξάνδρεια και την Αμφίπολη, που αναστήλωσε το Ναό της Εφεσίας Αρτέμιδος (ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου), 
η  Ρόδος όπου φιλοτεχνήθηκε η Νίκη της Σαμοθράκης.

Αυτή είναι η Ρόδος!
Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία του Λούβρου, δίνεται μια μοναδική δυνατότητα στο διεθνές κοινό να παρατηρήσει μια ολόκληρη περίοδο που σημάδεψε την μετεξέλιξη των τεχνών. Για να ολοκληρωθεί αυτή η μοναδική εμπειρία, σας καλούμε να επισκεφθείτε τη Ρόδο και να δείτε από κοντά τον τόπο που ανέδειξε όλο αυτό το πολιτισμικό κάλλος.
Η ευκαιρία της πολιτισμικής ένωσης δύο πόλεων του κόσμου που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό το Φως: Η πόλη του Φωτός και το νησί του Ήλιου, είναι μοναδική. Αυτή η γέφυρα πολιτισμού που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Λούβρου κι συγκεκριμένα της κας Coulie, σε συνεργασία με την κα Μελίνα Φιλήμονος από την ΚΒ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θέλουμε και ελπίζουμε να είναι η απαρχή μιας «λαμπρής» συνεργασίας που επιστέγασμά της θα είναι η μεταφορά τμήματος της έκθεσης από το Παρίσι στην Ρόδο, γεγονός για το οποίο ήδη συζητούμε με το Μουσείο του Λούβρου.

Σας ευχαριστώ

συνάντηση κ. Γιώργου Χατζημάρκου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αυστρίας

Με τον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας της Αυστρίας Dr. Heinz Fischer, συναντήθηκε την Παρασκευή, στα Ανάκτορα Hofburg, στη Βιέννη,  ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στο πλαίσιο της επίσκεψης τοπικών αρχών και αντιπροσωπείας τουριστικών παραγόντων της Ρόδου στην αυστριακή προεδρία. 

Ο κ. Χατζημάρκος, στον επίσημο χαιρετισμό που απηύθυνε, πλαισιωμένος από τον Πρόεδρο της Αυστρίας  Dr. Heinz Fischer και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Αυστρίας – η οποία οργάνωσε την συνάντηση – κ. Karl Blecha, εξέφρασε τη χαρά και την τιμή, “που δια μέσου της Ρόδου, γράφεται μία ακόμη σελίδα στη μακρά φιλία και αλληλοεκτίμηση των δύο λαών”.
Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε πως “με αφορμή την συνεργασία της ΕΞΡ με την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Αυστρίας, μας δίνεται η δυνατότητα να δουλέψουμε πάνω σ' αυτό που σήμερα αποτελεί ζητούμενο και μεγάλο στοίχημα: Την Ευρώπη των λαών, την Ευρώπη με το ανθρώπινο πρόσωπο, που ακόμη αναζητά”. Κλείνοντας, κάλεσε τον Πρόεδρο της Αυστρίας να επισκεφθεί τη Ρόδο, με την ευκαιρία της συνάντησης των Αυστριακών συνταξιούχων.

H συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Πρόεδρο της Αυστριακής Δημοκρατίας  κ. Fischer και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων και πρώην Υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας κ. Blecha, έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και κοινωνικός τουρισμός και αντηλλάγησαν απόψεις για τομείς όπου θα ήταν δυνατή η περαιτέρω συνεργασία των δύο πλευρών.  Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στα Ανάκτορα Hofburg.
Στην πρωτεύουσα της Αυστρίας μετέβησαν ακόμη ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντ. Καμπουράκης, ο γενικός διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Χαρ. Παλογιαννίδης, η αερολιμενάρχης κ. Ξανθή Κριτσινέλια, ο αστυνομικός διευθυντής κ. Φ. Νικολόπουλος, ο τουριστικός πράκτορας κ. Γ. Καμπούρης και οι ξενοδόχοι κ.κ. Μαρία Καμπουράκη και Μαρία Βασιλάκη.


Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Ρόδου στην Βιέννη, οργανώθηκε από την  Ομοσπονδία Συνταξιούχων Αυστρίας, ενόψει της μεγάλης συνάντησης της Ομοσπονδίας που θα γίνει τον Απρίλιο και Μάιο 2015 και 2016, στη Ρόδο. Στην διετία αναμένονται  συνολικά 14.000 Αυστριακών συνταξιούχων (7.000 ετησίως) οι οποίοι προβλέπεται να πραγματοποιήσουν πάνω από 50.000 διανυκτερεύσεις και μάλιστα σε περίοδο εκτός σαιζόν, Απρίλιο και Μάιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρόδος είναι η μια από τις δύο πόλεις (η δεύτερη είναι η  Murcia της Ισπανίας), που επελέγησαν για την διετία 2015 – 2016, για να φιλοξενήσουν τα συνέδρια της Ομοσπονδίας. 

Γ. Χατζημάρκος: Η έκθεση του Λούβρου, μετά το Παρίσι, έρχεται στη Ρόδο

Η καθ’ όλα επιτυχημένη Press Conference που δόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Παρίσι, για την έναρξη της  έκθεσης, «Ρόδος: ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής» («Rhodes: Une ile grecque aux portes de l’ Orient») στο Μουσείου του Λούβρου, είχε ως επιστέγασμα την οριστικοποίηση της απόφασης για τη μεταφορά των εκθεμάτων στη Ρόδο, την προσεχή άνοιξη.

Η απόφαση ελήφθη σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου με τον διευθυντή  του Μουσείου κ. Jean-Luc Martinez, το βράδυ της Τετάρτης.
Πρόκειται για μια προσωπική επιτυχία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε θέσει ως στόχο τη μεταφορά της Έκθεσης από το Παρίσι στη Ρόδο. Οι συνεννοήσεις είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο, πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα, οπότε είχαν φιλοξενηθεί  στη Ρόδο η  Υπεύθυνη Προβολής του Μουσείου κα Laurence Roussel, η Υπεύθυνη Τύπου κα Christine Cuny, η Επιμελήτρια της έκθεσης κα Anne Coulie, καθώς και εκπρόσωποι μεγάλων γαλλικών ΜΜΕ, όπως Le Monde, Le Figaro, L’ Express,  Le Journal και  Des Artes & L’ Oeil.

Οι συζητήσεις προχώρησαν στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την έναρξη της Έκθεσης στο Μουσείο του Λούβρου και η οριστικοποίηση της θετικής απόφασης ήρθε το ίδιο βράδυ, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου  με τον διευθυντή  του Μουσείου κ. Jean-Luc Martinez. Αξίζει να τονιστεί ότι το 2015 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ρόδου.

Αναμένεται τώρα και η οριστικοποίηση της ημερομηνίας μεταφοράς  και της διάρκειας της έκθεσης στη Ρόδο, με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου να συζητά για την παραμονή της, καθ’  όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Εφόσον αυτό επιτευχθεί, θα αποτελέσει το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για το νησί της Ρόδου και για ολόκληρη την Ελλάδα, σε ευθεία διασύνδεση και με το τουριστικό προϊόν της περιοχής.


Σημειώνεται ότι η έκθεση στο Μουσείο του Λούβρου  άνοιξε την Πέμπτη 13.11.2014 για το κοινό και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου 2015, οπότε αναμένεται να κινηθεί η διαδικασία για τη μεταφορά της στη Ρόδο. 

αναφορά για τα Λιμενικά Τέλη σκαφών κατηγορίας από 7,01 έως και 10 μέτρα κατέθεσε ο Βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας

Με την αναφορά ζητεί να  επανεξεταστούν  τα τέλη σκαφών από 7,01 έως και 10 μέτρα και να διαχωριστούν τα ερασιτεχνικά ξύλινα αλιευτικά σκάφη, από τα αντίστοιχα τουριστικά και σκάφη πολυτελείας της κατηγορίας αυτής, αφού από τον πίνακα κατανομής των τελών προκύπτει παράλογη αύξηση τελών ελλιμενισμού για την κατηγορία αυτή.


Το κείμενο της αναφοράς και περισσότερες πληροφορίες για το θέμα μπορείτε να δείτε στην διεύθυνση: http://www.prigas.gr/ 

Γ. Βρούτσης : δηλώσεις με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Οκτώβριο

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Οκτώβριο, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», της πλέον αξιόπιστης ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της αγοράς εργασίας, ο φετινός Οκτώβριος – όπως και οι αντίστοιχοι μήνες παρελθόντων ετών που υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία - παρουσίασε αρνητικές ροές απασχόλησης (κατά 66.636 θέσεις εργασίας). Δεδομένης της λήξης της ιδιαίτερα επιτυχημένης για εφέτος θερινής τουριστικής περιόδου, οι απώλειες αυτές προέρχονται κατά βάση από τον τερματισμό συμβάσεων εποχικής εργασίας στον ευρύτερο τουριστικό τομέα (επισιτισμός και ξενοδοχειακές μονάδες).

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι σε επίπεδο δεκαμήνου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014 και λόγω της συνολικής βελτίωσης των στοιχείων απασχόλησης τα δύο τελευταία χρόνια, οι συνολικές ροές μισθωτής απασχόλησης παρουσιάζουν θετικό πλεόνασμα 120.287 θέσεων εργασίας, αποτελώντας - μαζί το περσινό «υψηλό» των 130.703 θέσεων εργασίας – τις καλύτερες επιδόσεις αντίστοιχων δεκαμήνων από το 2001 μέχρι σήμερα.  

Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει την καθοδική του πορεία και τον Αύγουστο του 2014 ήταν σημαντικά μειωμένο κατά 2,1% ποσοστιαίες μονάδες από το «υψηλό» του Σεπτεμβρίου 2013 και κατά 1,9% μονάδες από τον αντίστοιχο περσινό Αύγουστο του 2013.

Παράλληλα, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του παρουσιάζει συνεχή πτωτική τάση.  

και αυτές οι συλλήψεις αποτελούν πραγματικότητα …

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Κυκλάδων,

Συνελήφθη χθες (13.11.2014) το μεσημέρι στην Ρόδο ένας 74χρονος ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για θανάτωση ζώου.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε ύστερα από αστυνομική έρευνα χθες το πρωί ο κατηγορούμενος χτύπησε με σιδερένιο σωλήνα και τραυμάτισε θανάσιμα ένα κουτάβι.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε χθες το απόγευμα στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Με αφορμή το περιστατικό, τονίζεται ότι ο βασανισμός, η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου καθώς και η οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος του, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός, αλλά και η αναίτια θανάτωση ζώου είναι πράξεις που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και τιμωρούνται με φυλάκιση ή χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές σύμφωνα με τους Νόμους 4039/2012 και 1197/1981 όπως ισχύουν σήμερα.

Η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο της ευαισθησίας και της υποχρέωσής της για την πάταξη τέτοιων περιστατικών καλεί τους πολίτες που αντιλαμβάνονται κάποια από τις παραπάνω πράξεις να καταγγείλουν το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής ή στην οικεία Εισαγγελία.


μεγάλη διάκριση της κυκλαδίτικης μπύρας «Νήσος» που παράγεται στην Τήνο

Σύμφωνα με κείμενο της Χριστίνας Κατσαντώνη στο : http://www.thetoc.gr/new-life/creatives/article/m-tsokli---al-kouris-pws-ftiaksame-tin-brebeumeni-mpura-nisos

Μ. Τσόκλη - Αλ. Κουρής: Πώς φτιάξαμε την βραβευμένη μπύρα «Νήσος»

Η μπύρα Νήσος, που χθες βράδυ (12.11.2014) τιμήθηκε με την υψηλότερη διεθνή διάκριση που έχει πάρει ελληνική μπύρα, και τα μυστικά της επιτυχίας της σύμφωνα με τους ιδρυτές της.

Για τους ιδρυτές της μικροζυθοποιίας Κυκλάδων στην Τήνο, τη δημοσιογράφο Μάγια Τσόκλη και τον σύντροφό της, Αλέξανδρο Κουρή, η μπύρα εκπροσωπεί τον τόπο, είναι μέρος της ταυτότητας και λειτουργεί ως πρεσβευτής του. Η μπύρα ΝΗΣΟΣ, γεννήθηκε στη Βαγιά της Τήνου. Είναι μια μπύρα που αγαπά το Αιγαίο και τα καλοκαιρινά μεσημέρια, τα λευκά ξωκλήσια, το κύμα, τις ξερολιθιές και τα μελτέμια. Από χθες το βράδυ είναι και η μπύρα που κατακτά την υψηλότερη διάκριση που έχει πάρει ποτέ σε διεθνή διαγωνισμό ελληνική μπύρα: το αργυρό μετάλλιο στον διαγωνισμό European Beer Star -ο ένας από τους δύο πιο καταξιωμένους διεθνείς διαγωνισμούς- στην κατηγορία Pilsner ανάμεσα σε 1613 μπύρες από 42 χώρες από όλες τις ηπείρους.

Η αξιολόγηση έγινε από κριτική επιτροπή αποτελούμενη από 105 ζυθοποιούς, sommeliers μπύρας και αναγνωρισμένους ειδικούς του κλάδου από 25 χώρες με τη διαδικασία της τυφλής γευσιγνωσίας. «Δηλαδή, οι κριτές δεν έβλεπαν ποια μπύρα αξιολογούν κάθε φορά» εξηγεί στο Thetoc.gr ο ιδιοκτήτης της ζυθοποιίας, Αλέξανδρος Κουρής. «Αν η δοκιμασία ήταν φανερή, δεν νομίζω ότι η Νήσος θα είχε καμία τύχη».

Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το δείτε εδώ : http://www.thetoc.gr/new-life/creatives/article/m-tsokli---al-kouris-pws-ftiaksame-tin-brebeumeni-mpura-nisos  

Πέμπτη, Νοεμβρίου 13, 2014

δέσμευση από τον Δήμο Θήρας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην πρόσβαση στον χώρο μέριμνας για τα αδέσποτα και ηλικιωμένα ζώα καθώς και για την εύρεση και διαμόρφωση νέου, μόνιμου χώρου για την φιλοξενία τους

Συνάντηση μεταξύ μελών του φιλοζωικού σωματείου S.A.W.A. και του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Κυριαζή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11.11.2014 στον Δήμο Θήρας με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων πρόσβασης και μεταφοράς τροφών και νερού στον χώρο φιλοξενίας και μέριμνας για τα αδέσποτα και ηλικιωμένα ζώα της Σαντορίνης που βρίσκεται στον Καρτεράδο, καθώς και συζήτηση του θέματος της μετεγκατάστασης και μόνιμης εγκατάστασης της δομής σε νέο χώρο, που θα πληροί όλες τις νόμιμες και αντικειμενικές προϋποθέσεις.

Στην συνάντηση συμφωνήθηκε να μεταφέρονται με μέριμνα του Δήμου τροφές και νερό για τα ζώα, μέχρι την προσωρινή αποκατάσταση του χωματόδρομου που οδηγεί στο καταφύγιο ο οποίος είχε προβλήματα στην πρόσβαση από τις τελευταίες βροχές.

Παράλληλα αποφασίστηκε να αναζητηθεί άμεσα νέος χώρος ιδιοκτησίας του Δήμου Θήρας για την μετεγκατάσταση του καταφυγίου.


Το S.A.W.A. εκπροσώπησε στην συνάντηση η πρόεδρός του κ. Χριστίνα Καλούδη, ενώ στην συνάντηση συμμετείχαν και περισσότεροι από 20 υποστηρικτές και εθελοντικά μέλη των δράσεών του. 

ανακοίνωση του Δήμου Θήρας για τη βελτίωση της αισθητικής του δημοσίου χώρου και την προστασία του τοπίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση (5.11.2014) που υπογράφει η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος κ. Όλγα Γραβάνη με θέμα  «Παράνομες υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες και επιγραφές στη Σαντορίνη», αναφέρεται ότι,           
   
            Ο Δήμος Θήρας ξεκινά εντατικά και συντονισμένα την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, των οικισμών του αλλά και των εκτός σχεδίου περιοχών ώστε να διατηρηθεί η μοναδικότητα, το ύφος, το χρώμα, να αναδειχθεί η φυσική ομορφιά και ο παραδοσιακός  χαρακτήρας  των νησιών του.
Τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκε έξαρση του φαινομένου της παράνομης τοποθέτησης υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων και επιγραφών σε πολλές Κοινότητες, σε βάρος του τοπίου, της αισθητικής και της ασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών.

            Έχουν τοποθετηθεί φωτεινές επιγραφές, υπερμεγέθεις επιγραφές σε δρόμους και κτίρια που αλλοιώνουν τους παραδοσιακούς οικισμούς και τον ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τόπο. Έναν τόπο μοναδικό που απαγορεύεται από το νόμο η τοποθέτηση υπαίθριων διαφημίσεων. Άλλωστε η Σαντορίνη έχει ανακηρυχθεί από το 1972 ως τόπος ιστορικός και ιδιαιτέρου φυσικού κάλους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα ξένα σώματα δεν εντάσσονται στο χαρακτήρα και το ύφος του νησιού με αποτέλεσμα να αποτελούν παραφωνία και οπτική ρύπανση.

            Ο Δήμος Θήρας έχει ξεκινήσει την καταγραφή των ανωτέρω πινακίδων και επιγραφών ώστε να εκδώσει τις προβλεπόμενες εκθέσεις αυτοψίας και να προχωρήσει στην αφαίρεση αυτών που δεν θα απομακρυνθούν από τους ιδιοκτήτες τους, με την επιβολή παράλληλα όλων των νομίμων διοικητικών κυρώσεων για τον κάθε παραβάτη.

            Οι πινακίδες που θα θεωρηθούν κατά την αυτοψία «ρύποι» θα αφαιρεθούν καταλογίζοντας τη σχετική δαπάνη στους διαφημιζόμενους ή στους διαφημιστές. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων ταυτόχρονα με την απομάκρυνσή τους.

            Στην επόμενη σελίδα παρατίθεται η σχετική κείμενη νομοθεσία που αφορά στην υπαίθρια διαφήμιση και με την οποία θα πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να συμμορφωθούν.

Οι φορείς που είναι αποδέκτες του παρόντος εγγράφου καλούνται να ενημερώσουν τα μέλη τους και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά όρια του Δήμου Θήρας να μεριμνήσουν άμεσα για την αφαίρεση όλων των παράνομων και αυθαίρετων διαφημιστικών πινακίδων και επιγραφών. Σε αντίθετη περίπτωση,  όπως παραπάνω αναφέρουμε, θα προβεί ο Δήμος στην αφαίρεση των πινακίδων με ταυτόχρονο καταλογισμό των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Η διάσωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας αυτού του πανέμορφου τόπου απαιτεί συντονισμένη δράση και ευαισθητοποίηση όλων όσων έχουμε αίσθηση της ευθύνης απέναντι στην πολιτιστική ταυτότητα των νησιών μας. Άλλωστε η αντίσταση σε αυτή την εμπορευματοποίηση που γεννά αισθητική ρύπανση αλλοιώνει την φυσική ομορφιά, καταστρέφει τα μορφολογικά στοιχεία των οικισμών, όσων τουλάχιστον έχουν διατηρηθεί μέχρι τις μέρες μας, αποτελεί υποχρέωσή μας στον πολιτισμό και την παράδοση. Δεν είναι μόνο η Δημοτική αρχή θεματοφύλακας τούτων αλλά ο καθένας από εμάς.

Για την Δημοτική αρχή αποτελεί υποχρέωση, για τον Δημότη και τον κάτοικο συνέπεια στην αγάπη που πιστεύουμε ότι έχουμε όλοι για τον τόπο.

Με εκτίμηση, η Δημοτική Σύμβουλος, Όλγα Γραβάνη


Διατάξεις κείμενης νομοθεσίας που αφορούν στην υπαίθρια διαφήμιση.

1. Το άρθρο 11 του ν.2696/1999 «Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το άρθρο 13 του Ν. 3212/2003.
2. Ο ν.2946/2001 « Υπαίθρια διαφήμιση, Συμπολιτείες Δήμων και Κοινοτήτων και άλλες Διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το άρθρο 13 του Ν. 3212/2003.
3. Η ΚΥΑ 52138/2003 που αφορά τον «καθορισμό όρων, προϋποθέσεων, προδιαγραφών και διαδικασίας τοποθέτησης ειδικά διαμορφωμένων πλαισίων, για την προβολή υπαίθριας εμπορικής διαφήμισης κατά τις διατάξεις του Ν. 2946/2001».
4. Η ΚΥΑ 38110/2002 όπως αυτή εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του Ν. 2946 (άρθρο 2 παρ.3) με την οποία καθορίζονται οι «όροι και προϋποθέσεις ανάρτησης πανό σε προσόψεις κτιρίων, καθώς και προδιαγραφών και διαδικασίας τοποθέτησης επιγραφών σε κτίρια και κοινόχρηστους χώρους κατά τις διατάξεις του Ν. 2946/2001».
5. Οι διατάξεις του άρθρου 280 του ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/τ. Α’/7-06-2010) – Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης.
6. Το με αρ. πρωτ. οικ. 28246/15-06-2011 έγγραφο της Δ/νσης Οικονομικών της Γεν. Δ/νσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπ. Εσωτερικών, και θέμα: Αφαίρεση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων.
7. Την Υπουργική Απόφαση 23732/1972 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1127/Β΄/1972 «Περί κηρύξεως της Νήσου Θήρας ως τόπου ιστορικού και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους».
8. Η υπ΄ αρ. 168/2011 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου «Έγκριση Κανονισμού Λειτουργίας Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών Δήμου Θήρας».
9. Η υπ΄ αρ. 72/2012 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου «Λήψη Κανονιστικής Απόφασης για τη χρήση των κοινοχρήστων χώρων Δήμου Θήρας».


Η ανακοίνωση κοινοποιήθηκε σε όλους τους επαγγελματικούς συλλόγους του νησιού, σε συλλόγους και σωματεία και κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη Θήρα.


συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Δήμου Θήρας (14.11 17.00)

Την Παρασκευή 14.11 στις 17.00 θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θήρας με μοναδικό θέμα την ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015.


EIΣΗΓΗΤΗΣ : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ – κ. ΛΑΜΠΑΔΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ.  

«Μαθητικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής» από την Π.Ν.Α

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

H Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Διεύθυνση Ανάπτυξης Δωδεκανήσου - Τμήμα Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, έχει προκηρύξει Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα:  «Ζωγραφίζω το νησί μου»

Ο διαγωνισμός, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, απευθύνεται στους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι με τη δημιουργία εικαστικών έργων να κινητοποιηθούν οι μαθητές ώστε να προβάλλουν από τη δική τους οπτική  τις ιδιαίτερες «γωνιές» του τόπου που ζουν και να κατανοήσουν και να αναδείξουν τα σημαντικά πολιτιστικά μνημεία ή τις περιοχές ιδιαίτερου «φυσικού κάλλους» του νησιού τους.

Συνολικά θα δοθούν 3 βραβεία (3 φορητοί υπολογιστές) και 44 έπαινοι για όλα τα νησιά της περιφέρειας.

Όλα τα έργα θα μετατραπούν σε αφίσες, θα εκτεθούν στο Νεστορίδειο Μέλαθρον και κατόπιν θα διακοσμηθούν με αυτά όλα τα κτήρια της Περιφέρειας.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος ΠΝΑΙ  Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης                                                   Άγγελος Ανανίας

ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Τίτλος διαγωνισμού «Ζωγραφίζω το νησί μου»
Στόχος του διαγωνισμού
•           Να ανακαλύψουν και να αναδείξουν τον τόπο που ζουν μέσα από τις δικές τους καλλιτεχνικές δημιουργίες
•           Να προωθηθεί το έργο και η δημιουργική ενασχόληση των μαθητών
•           Να συμβάλλει στην πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης
•           Να ενθαρρύνει τη διαρκή και ενεργό συμμετοχή των μαθητών μέσα από ατομικές ή συλλογικές δράσεις
•           Να αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις για ένα θέμα και ότι μπορούν να δοθούν διαφορετικές λύσεις
•           Να ερευνά και να χρησιμοποιεί υλικά, τεχνικές και τρόπους για τη δημιουργία έργων και να αποκτά δεξιότητες
Κοινό
Μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικών Σχολείων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Σκεπτικό
Ο διαγωνισμός αυτός κινητοποιεί τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σαν αρωγούς, να αποδώσουν μέσα από καλλιτεχνικές δημιουργίες τις ιδιαίτερες «γωνιές» του τόπου που ζουν και προωθεί την κατανόηση και σεβασμό των μαθητών για σημαντικά πολιτιστικά μνημεία ή περιοχές ιδιαίτερου «φυσικού  κάλλους» του νησιού τους.
Προδιαγραφές έργου
Μέγεθος: ελάχιστο μέγεθος Α3+
Επιφάνεια: χαρτόνια διαφορετικού πάχους
Τεχνοτροπία: ελεύθερη (ζωγραφική, επίπεδο ή ανάγλυφο κολάζ, ψηφιδωτό, τυπώματα, κέντημα,)
Υλικά ζωγραφικής: δακτυλομπογιές, νερομπογιές, κάρβουνα, μαρκαδόροι (χοντροί και λεπτοί), κερομπογιές (waxpastel), μελάνια, λαδομπογιές (oilpastel), τέμπερες, ξυλομπογιές, ακρυλικά, πλαστικά χρώματα
Υλικά για κολάζ επίπεδο ή ανάγλυφο και ψηφιδωτό: ψηφίδες με διαφορετικά υλικά, χρωματιστά χαρτόνια, οντουλέ, χαρτί γκοφρέ, εφημερίδες, περιοδικά, σχοινιά, υφάσματα, φελλοί, σπόροι, τσόφλια, ζυμαρικά, άχρηστα υλικά και γενικά υλικά από τη φύση.
Κριτήρια επιλογής Σχέση με το θέμα , Πρωτοτυπία, Δημιουργικότητα, Τεχνική εκτέλεση και αισθητικό αποτέλεσμα

Ημερομηνία παράδοσης του έργου
Μέχρι 30 Νοεμβρίου 2014
Τόπος παράδοσης :Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Ρόδος

Βραβεία – Έπαινοι
-           Συνολικά 3 βραβεία (3 φορητοί υπολογιστές)
-           44 έπαινοι για όλα τα νησιά της περιφέρειας

Κριτική επιτροπή
Πενταμελής επιτροπή που θα αποτελείται από δυο υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δύο εκπαιδευτικούς με ειδικότητα εικαστικών και την πρόεδρο του συλλόγου εικαστικών Δωδεκανήσου.
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων Έως τις 19/12/2014.


Έκθεση στο Νεστορίδειο Μέλαθρον στη Ρόδο. Θα εκτεθούν όλα τα έργα, θα μετατραπούν σε αφίσες και θα κοσμήσουν τα κτήρια της Περιφέρειας.

η περιοδική έκθεση για τη Ρόδο άνοιξε τις πύλες της στο Μουσείο του Λούβρου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α. ,

Με αναφορές στον νομπελίστα ποιητή του φωτός Οδυσσέα Ελύτη και στην μεγάλη Γαλλίδα ακαδημαϊκό και κορυφαία ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος άνοιξε,  σήμερα Τετάρτη, τη συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, για τη μεγάλη έκθεση που το Μουσείο του Λούβρου αφιερώνει στο νησί της Ρόδου.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε  στο Hôtel du Louvre, απέναντι από το Μουσείο του Λούβρου, από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τις δύο επιμελήτριες της Έκθεσης, την κα Anne Coulié από το Μουσείο του Λούβρου και την κα Μελίνα Φιλήμονος Τσοποτού από την ΚΒ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Ρόδου.  Των ομιλιών προηγήθηκε η προβολή του video, παραγωγής της Π.Ν.ΑΙ. ειδικά για την περίσταση.
Η έκθεση «Ρόδος: ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής» («Rhodes: Une ile grecque aux portes de l’ Orient») ανοίγει τις πύλες της για το κοινό αύριο Πέμπτη και μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου 2015 και αποτελεί ένα εξαιρετικής σημασίας γεγονός πολιτισμού  για τη Ρόδο, για την Ελλάδα, για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Είμαστε σήμερα εδώ, από το νησί του Ήλιου, τη Ρόδο, στην πόλη του φωτός,  το Παρίσι. Τα βήματα μας ακολουθούν το φως του πολιτισμού που ανάβει στο Μουσείο του Λούβρου και ενώνει τις δύο πόλεις.  Είμαστε εδώ για να γράψουμε άλλη μια σελίδα στη μακρά πορεία της στενής ελληνογαλλικής φιλίας και συνεργασίας, που όταν αυτή αφορά στον πολιτισμό, λαμβάνει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, για ολόκληρη την Ευρώπη,  από κάθε άλλη μορφή της», ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος.

Εστιάζοντας στον καταλυτικό ρόλο του πολιτισμού, στις μεγάλες προκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ανέφερε μεταξύ άλλων:  «Η έκθεση του Μουσείου του Λούβρου για τη Ρόδο, δίνει  για μια ακόμη φορά το έναυσμα να ανακαλύψει η Ευρώπη τον συνεκτικότερο συνδετικό κρίκο που διαθέτει: Τον πολιτισμό της.  Σήμερα που ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται μπροστά σε πελώριες προκλήσεις, είναι σαφές περισσότερο από ποτέ, πως η παγκοσμιοποίηση  έχει ανάγκη από θεμελιώδεις αξίες  πάνω στις οποίες μπορεί να οικοδομηθεί ένας  νέος, περισσότερο ανθρώπινος κόσμος.  Σήμερα που η Ευρώπη αναζητά μια νέα θεσμική διάσταση, είναι βέβαιο ότι ο πολιτισμός αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέσο για την θεσμική επιτυχία της ευρωπαϊκής  ολοκλήρωσης. Διότι, εν κατακλείδι, η Ευρώπη θα παραμείνει πάντα μία έννοια πρωτίστως πολιτιστικού περιεχομένου. Διότι τις κοινωνίες τις διαρθρώνουν κατ’ αρχήν οι πνευματικές αξίες».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Χατζημάρκου στη Ζακλίν Ντε Ρομιγί. «Δεν θα μπορούσα παρά να κάνω αναφορά στην μεγάλη Γαλλίδα ακαδημαϊκό και κορυφαία ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί και στην συγκλονιστική φράση από το βιβλίο της «Γιατί  η Ελλάδα» : “Χωρίς να το ξέρουμε, αναπνέουμε τον αέρα της Ελλάδας κάθε στιγμή”  έγραψε. Ή όταν το 2000 έγινε πρέσβειρα του Ελληνισμού και συγκινημένη  στην αρχή της ομιλίας της είπε: “Όλη μου τη ζωή αντλούσα ευτυχία στην αδιάκοπη επαφή με τα έργα της αρχαίας Ελλάδας. Ο ελληνικός πολιτισμός έχει κάτι το εξαιρετικό: τη δύναμη της επικοινωνίας.” Είμαστε ευτυχείς που το Μουσείο του Λούβρου με αυτή την Έκθεση παραφράζει την Ζακλίν Ντε Ρομιγί και δίνει απάντηση στο ερώτημα “Γιατί η Ρόδος”»! ανέφερε.

Ο κ. Χατζημάρκος συνεχάρη τους υπευθύνους του Μουσείου του Λούβρου να εκθέσει όχι μόνο ένα σημαντικό αριθμό εκθεμάτων από την Ρόδο που το ίδιο διαθέτει αλλά και να συγκεντρώσει μοναδικά έργα από μεγάλα μουσεία της Ευρώπης. Όπως είπε, «είμαστε συγκινημένοι γιατί η έκθεση αυτή αποτίει φόρο τιμής στην μακραίωνη ιστορία της Ρόδου, στην ανεκτίμητη ελληνική κληρονομιά, στην γοητεία που άσκησε στον  γαλλικό και συνολικά το ευρωπαϊκό πολιτισμό. Αναθερμαίνει το ενδιαφέρον και βοηθάει στη γνωριμία του ευρύτερου κοινού με ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας της Ρόδου δια μέσου των χιλιετηρίδων. Είναι μια έκθεση που έχει ξεχωριστή σημασία για όλους εκείνους που θεωρούν τον ελληνικό κλασικό πολιτισμό ως θεμελιώδη συστατικό της ταυτότητάς τους» και ευχήθηκε «η έκθεση αυτή να είναι η απαρχή μιας λαμπρής συνεργασίας που επιστέγασμά της θα είναι η μεταφορά τμήματός της από το Παρίσι στην Ρόδο».

Ο δήμαρχος Ρόδου
Με ευχαριστίες στο Μουσείο του Λούβρου και την κα Anne Coulie  άνοιξε την ομιλία του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Αναφερόμενος σε κομβικά σημεία της μακραίωνης ιστορίας της Ρόδου, συνδέοντας την ιστορική αναδρομή με τα εκθέματα του Λούβρου, ο κ. Χατζηδιάκος  σκιαγράφισε με τις περιγραφές του  την ομορφιά και τη μοναδικότητα της Ρόδου, απόρροια των αποτυπωμάτων της ιστορίας πάνω της.
«Στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων, η Ρόδος έχει αντιμετωπίσει πολλές κουλτούρες που έχουν αφήσει το σημάδι τους στο νησί. Αρχαίοι  Έλληνες, Ρωμαίοι, ΒυζαντινοίΙππότες του Τάγματος του Αγίου ΙωάννηΟθωμανοί και Ιταλοί. Η Ρόδος διαθέτει πολλά μνημεία, αποτυπώματα  της ιστορίας της. Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι η Μεσαιωνική Πόλη. Διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμοί έχουν ζήσει αρμονικά στο πέρασμα του χρόνου. Η σημερινή συνύπαρξη των διαφορετικών εθνοτήτων στη Ρόδο είναι η ζωντανή απόδειξη» ανέφερε και πρόσθεσε:
«Σήμερα, η Ρόδος είναι ένα από τους  πιο δημοφιλείς, σε παγκόσμια κλίμακα, τουριστικούς προορισμούς. Σαν να είναι ένα μωσαϊκό διαφορετικών τοπίων, το νησί προσφέρει  την μοναδική ομορφιά του σε κάθε επισκέπτη. Τα ήθη και τα έθιμα του νησιού εξακολουθούν να ζουν στα χωριά, ενώ η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα της πόλης της Ρόδου  εντείνει τη  γοητεία της. Οι εμπορικοί δρόμοι που προσφέρουν τη δυνατότητα για εξαιρετικές αγορές, ο εξαιρετικός  συνδυασμό των γεύσεων, το Ροδίτικο κρασί,  η μυστική γοητεία των τοπίων, τα πολυτελή καταλύματα η  έντονη νυχτερινή ζωή, ο ήλιος που  λάμπει πάνω από 300 ημέρες το χρόνο, κάνουν τη Ρόδο ένα εξαιρετικό θέρετρο».
Ο κ. Χατζηδιάκος κατέληξε σ’ ένα κάλεσμα: «Η Ρόδος είναι ένας μύθος, μια ιστορία, ένα μωσαϊκό από εικόνες από το παρελθόν και το παρόν, ένα σημείο συνάντησης καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο. Για όλους αυτούς τους λόγους, σας καλώ να ανακαλύψετε, να αισθανθείτε  και να ζήσετε τη μοναδική πολιτιστική ταυτότητα της Ρόδου».

Η Anne Coulié
Στη συνέχεια η Επιμελήτρια της Έκθεσης κα  Anne Coulié μίλησε αναλυτικά για τα εκθέματα της συλλογής που φιλοξενείται στο Μουσείο του Λούβρου και κυρίως στα κοσμήματα, ευρήματα από τις  πρώτες ανασκαφές του  August Salzmann μεταξύ 1859 και 1868, τα οποία χαρακτήρισε συναρπαστικά.
Η ίδια είπε ότι εδώ και χρόνια είχε θέσει ως στόχο την διοργάνωση  μιας έκθεσης αφιερωμένης στη Ρόδο. «Ήταν καιρός να γίνει. Αυτή η έκθεση είναι η πρώτη στον κόσμο που είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στη Ρόδο και στην αρχαιότητα. Παρά τον πλούτο της, η αρχαιολογία της Ρόδου είναι ελάχιστα γνωστή στο ευρύ κοινό».
Αναφερόμενη στο μέλλον της έκθεσης τόνισε: «Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε και επιθυμούμε, ένα δεύτερο βήμα να γίνει στη Ρόδο το καλοκαίρι του 2015, μια ημερομηνία η οποία συμπίπτει με την εκατονταετηρίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ρόδου. Δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία, δεν έχει ακόμη υπογραφεί, αλλά δεν βλέπω τι θα μπορούσε να σταματήσει αυτή την προοπτική».

Η Μελίνα Φιλήμονος
Η αρχαιολόγος κα Μελίνα Φιλήμονος αναφέρθηκε με τη σειρά της στη μεγάλη σημασία της έκθεσης και στα εξαιρετικά εκθέματα που αποκαλύπτουν στο ευρύ κοινό πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στη Ρόδο, αναδεικνύοντας παράλληλα και την επιστημονική αξία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου η αντιπροσωπεία της Ρόδου μαζί με τον Έλληνα Πρέσβη στο Παρίσι κ. Θεόδωρο Πασσά η Διευθύντρια  του ΕΟΤ Γαλλίας, κα Αθηνά Τυλλιανάκη και η κα Μιχαηλίδου εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού,  ξεναγήθηκαν στην έκθεση, στο Μουσείο του Λούβρου , λίγες ώρες πριν ανοίξει για το κοινό. Η ξενάγηση έγινε από τον διευθυντή  του Μουσείου κ. Jean-Luc Martinez και τις δύο Επιμελήτριες της έκθεσης κ. Coulié και Φιλήμονος.

Στο Παρίσι για τα εγκαίνια της Έκθεσης έχουν επίσης μεταβεί ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Στέλιος Μπρίγκος, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Μαριέττα Παπαβασιλείου – Βακιάνη, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου και ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Στέργος Αιβάζης.

Το link  για την Έκθεση της Ρόδου στο επίσημο site του Μουσείου του Λούβρου:

εγκρίθηκε το αίτημα (13.11) για την κήρυξη του Δήμου Κιμώλου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας

Υπεγράφη σήμερα, 13 Νοεμβρίου 2014, αίτημα για την κήρυξη του Δήμου Κιμώλου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, κ. Γεώργιο Λεονταρίτη.


Την 8η Νοεμβρίου 2014 εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα (ισχυρότατη καταιγίδα και έντονη βροχόπτωση) που έπληξαν την Κίμωλο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εκτεταμένων απωλειών, ζημιών και καταστροφών τόσο στο οδικό δίκτυο, όσο και στις υποδομές του νησιού. Οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έδρασαν άμεσα καταγράφοντας τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη θεομηνία. Επειδή για την αντιμετώπιση απαιτείται ειδικός συντονισμός και κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες, όπως προβλέπεται από το άρθρο 2 § 4β του ν. 3013/2002, ο κ. Λεονταρίτης αιτήθηκε προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Σεραφείμ Τσόκα, την κήρυξη του Δήμου Κιμώλου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. 

ανακοίνωση για την συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Συριζα Κυκλάδων της 9ης Νοεμβρίου 2014

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κυκλάδων συνεδρίασε στις 09/11/2014 στην Ερμούπολη της Σύρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης α) την εκλογή νέου συντονιστή και αναπληρωτή συντονιστή, β) τη λήψη απόφασης σχετικά με την οργανωτική δομή της, γ) τον καταμερισμό αρμοδιοτήτων με βάση τις θεματικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ, δ) την πραγματοποίηση πολιτικής συζήτησης πάνω στην πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ της 18 – 19 Οκτωβρίου 2014, ε) τον καθορισμό προτεραιοτήτων και τον προγραμματισμό δράσεων στις Κυκλάδες μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Η Ν.Ε. αποφάσισε το συντονιστικό όργανό της να είναι 3μελές, στο οποίο μετά από ψηφοφορία εκλέχθηκαν οι:  

Αναστασία Σαπουνά (Άνδρος), συντονίστρια
Χρήστος Κυμπιζής (Σίφνος), αναπληρωτής συντονιστής
Κατερίνα Κουτσογιαννάκη (Νάξος), μέλος.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τη διοργάνωση ανοιχτών συζητήσεων με θέμα τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, από τον Πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα και καθόρισε τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα.

Ενόψει των Περιφερειακών Συνδιασκέψεων του ΣΥΡΙΖΑ -που ειδικά για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εξ αιτίας των εγγενών δυσκολιών που προκύπτουν λόγω της νησιωτικότητας, θα πραγματοποιηθούν δύο ξεχωριστές, στο επίπεδο των Νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου- αποφάσισαν την άμεση καταγραφή και αναζήτηση προτάσεων για τα σημαντικότερα σύγχρονα προβλήματα καθώς κι αυτά που απασχολούν τις Κυκλάδες εδώ και χρόνια. Παραγωγική ανασυγκρότηση, ακτοπλοϊκό, υγεία, παιδεία, διαχείριση απορριμμάτων και υδατικών πόρων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το μοντέλο ανάπτυξής τους στα νησιά, fast track επενδύσεις, ξεπούλημα των δημοσίων αγαθών από το ΤΑΙΠΕΔ και άλλα.

Τα μέλη της ΝΕ καλούν όλες τις Κυκλαδίτισσες και τους Κυκλαδίτες, να συμμετάσχουν στον αγώνα για  την ανατροπή των μνημονίων, να παλέψουμε μαζί για το κοινό μας όνειρο “Να πάρουμε τις ζωές μας πίσω!”