Σάββατο, Μαΐου 30, 2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΟΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Α.Ε.Σ. (30.6 12.00 ΔΑΠΠΟΣ)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση – πρόσκληση,

Μια ακόμη μπασκετική χρονια φτάνει σιγα σιγα προς το τελος!! Τα ωφέλη πολλα και σημαντικά για όλους.

Το Σάββατο 30 Μαΐου 2015 και ωρα 12:00 μικροί και μεγάλοι φίλοι της πορτοκαλί θεάς...γιορταζουν στο κλειστό γυμναστήριο!!


Σας περιμένουμε!!

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ ΣΤΟΝ ΑΟ ΘΗΡΑΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Α.Ο. Θήρας,

Η Μαρία Οικονομίδου είναι η τέταρτη Θεσσαλονικιά με την οποία η ομάδα μας ήρθε σε συμφωνία για ανανέωση της συνεργασίας και για την νέα αγωνιστική περίοδο.

Ευχόμαστε στην κεντρική του Α.Ο.ΘΗΡΑΣ να είναι πάνω απ’όλα υγιής, εκπληρώνοντας τόσο τους προσωπικούς της στόχους όσο και αυτούς της ομάδος μας.


Εκ του Δ.Σ. Α.Ο.ΘΗΡΑΣ  

πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΘΗΡΑΣ

Σύμφωνα με την νέα ανακοίνωση (29.5)

Οι  ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν έγγραφη προσφορά σε σφραγισμένο  φάκελο μέσω του πρωτοκόλλου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας , με την ένδειξη “Προσφορά για την προμήθεια νερού για τις  ανάγκες του Δ.Λ.Τ.Θήρας » με ενδεικτική τιμή m3. Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα

Α/Α     Μονάδα Μέτρησης Ποσότητα ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ  ΤΙΜΗ ΜΟΝΑΔΟΣ ΑΝΑ m3          
1          m3       2600,00           ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΝΕΡΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΘΗΝΙΟΥ                     
2          m3       1500,00           ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΝΕΡΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΥΧΑΔΑΣ                  

Προϋπολογισμός δαπάνης :   9.000,00€ ευρώ με ΦΠΑ.
Προθεσμία υποβολής: μέχρι  02-06-2015 και ώρα 12.30 π.μ.             
Οι προσφορές δεν πρέπει να ξεπερνούν τον ενδεικτικό προϋπολογισμό.


Ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. ΘΗΡΑΣ  ΠΕΛΕΚΗΣ ΗΛΙΑΣ

2ο Θερινό Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά από τον Σαμψών Φύτρο στο Πολιτιστικό Χωριό στον Πύργο (22.6 – 10.8)

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των διοργανωτών,

Η σχολική χρονιά φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος της...αν ψάχνετε προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης και παιχνιδού για τα παιδιά σας, το Cultural Village έχει να σας προτείνει για 5η χρονιά μια μεγάλη ποικιλία εκαπιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά Νηπιαγωγείου & Δημοτικού....!!


Αγαπητοί γονείς και φίλοι του Cultural Village,

Θα θέλαμε να σας ανακοινώσουμε με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό ότι στο πλαίσιο των φετινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Cultural Village , θα πραγματοποιηθεί το
2o ΘΕΡΙΝΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2015,«Στη μνήμη του Γιάννη Χρυσού- Δρόσου», ιδρυτή του χώρου, με συντονιστή τον Σαμψών Φύτρο.

Το θεατρικό εργαστήρι με τίτλο " ΑΚΟΥΣΑΤΕ;;;;ΑΚΟΥΣΑΤΕ...." απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.

Η λειτουργία των τμημάτων που θα συγκροτηθούν θα ξεκινήσει από τις 22 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί περίπου στις 10 Αυγούστου 2015.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον αγαπημένο μας Σαμψών Φύτρο αρχικά για την συνεχή συνεργασία του με το χώρο μας, από το 2012 μέχρι και σήμερα, για την εμπιστοσύνη και την άριστη συνεργασία του καθώς και για την επιθυμία του, το 2ο Θερινό Θεατρικό Εργαστήρι 2015 να είναι στη μνήμη του Γιάννη Χρυσού- Δρόσου, ιδρυτή και εμπνευστή του Πολιτιστικού Χωριού " Η Σαντορίνη που έφυγε" που πριν 7 μήνες έφυγε από κοντά μας.
Περιμένουμε όλους τους μικρούς μας φίλους, που είτε έχουν λάβει μέρος στα προηγούμενα προγράμματα ,είτε όχι αλλά ενδιαφέρονται για τη τέχνη του θεάτρου και της μουσικής και αναζητούν ώρες δημιουργικής απασχόλησης και παιχνιδιού μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς!
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας μεσω αυτής της σελίδας μας, του μαιλ μας info@santorinimuseum.com  και τηλεφωνικά στο 2286031101/6945296202!
Σας περιμένουμε και σας ευχόμαστε Καλό Καλοκαίρι και Καλή πρόοδο στους μικρούς μας φίλους!


Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, προσκαλούμε τους μικρούς μας φίλους να συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμμτα του Πολιτιστικού Χωριού.
Έμπειροι παιδαγωγοί και καθηγητές σε συνεργασία με το προσωπικό του Πολιτιστικού Χωριού, θα βρίσκονται στη Σαντορίνη για να παρουσιάσουν, εξαιρετικής ποιότητας και αξίας εκπαιδευτικά προγράμματα στα παιδιά που θα συμμετάσχουν.
Τα προγράμματα θα ξεκινήσουν στις 20/6/2015 και θα διαρκέσουν μέχρι τις αρχές Αυγούστου.
Για την καλύτερη οργάνωση των προγραμμάτων, σας παρακαλούμε να δηλώσετε ενδιαφέρον συμπληρώνοντας τη συννημένη αίτηση την οποία θα πρέπει να παραδώσετε μέχρι την τελευταία μέρα μαθημάτων στη Διεύθυνση του σχολείου σας.
Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων θα λάβετε τη τηλεφωνική επιβεβαίωση της συμμετοχής του παιδιού στα εκπαιδευτικά προγράμματα και θα ενημερωθείτε για την πρώτη μερα που θα φερετε τα παιδιά στο χώρο μας για μια πρώτη γνωριμία - συνάντηση.
Μετά τη λήξη των προγραμμάτων θα δοθεί τιμητικός έπαινος στα παιδιά για την συμμετοχή και την παρακολούθησή τους.

Το 2o ΘΕΡΙΝΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ 2015 του Cultural Village με τον Σαμψών Φύτρο είναι γεγονός!

Μετά την μεγάλη επιτυχιά του 1ου Θερινού Θεατρικού Εργαστηρίου, το 2013, ο αγαπημένος ηθοποιός, μουσικός και συνεργάτης του Cultural Village ανανεώνει το ραντεβού του με τους μικρούς μας φίλους για ένα ακόμα πολιτιστικό καλοκαίρι γεμάτο θέατρο...!!

Πολλές εκπλήξεις περιμένουν και φέτος τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο θεατρικό εργαστήρι!

πανέτοιμη η Νάξος για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Συνθέτων (6-7.6)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Νάξου,

Το όνειρο για ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου στις Κυκλάδες γίνεται πραγματικότητα το Σαββατοκύριακο 6-7 Ιουνίου καθώς η Νάξος διοργανώνει το πανελλήνιο πρωτάθλημα συνθέτων, δηλαδή του δεκάθλου και του επτάθλου για τις κατηγορίες Αντρών, Γυναικών και Νέων Αντρών και Γυναικών.

Στους αγώνες αναμένεται να πάρουν μέρος οι κορυφαίοι έλληνες δεκαθλητές και επταθλήτριες με προεξάρχουσα την Σοφία Υφαντίδου την σπουδαία αθλήτρια μας η οποία κυνηγά το όριο πρόκρισης για το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου που θα γίνει τον Αύγουστο στο Πεκίνο.

Στους άντρες ξεχωρίζουν τα ονόματα του Πηλίδη, του Μάντη και του Σταμπολίτη ενώ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εμφάνιση του “δικού μας” κυκλαδίτη αθλητή του Πανναξιακού Δημήτρη Μανδηλαρά ο οποίος είναι σε εξαιρετική κατάσταση και δεν θα είναι έκπληξη μια θέση στην τριάδα.
Στις γυναίκες, εκτός από τη Σοφία Υφαντίδου που είχε εντυπωσιάσει στους Ολυμπιακούς του 2012 όταν στον ακοντισμό του επτάθλου πέτυχε την καλύτερη επίδοση που έχει σημειώσει ποτέ επταθλήτρια, θα πάρουν μέρος οι ανερχόμενες Τζινακούλα, Μαρκοπούλου και Καστανά.

Συνολικά περισσότεροι από σαράντα αθλητές και αθλήτριες θα πάρουν μέρος στους αγώνες συνοδευόμενοι από τους προπονητές και τους τεχνικούς τους ενώ  στη Νάξο θα βρεθούν και αρκετοί συγγενείς των αθλητών εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία μαζί με τους αγώνες να δουν και το νησί.
Με το πανελλήνιο πρωτάθλημα συνθέτων αλλάζει ο χάρτης των αθλητικών διοργανώσεων, οι Κυκλάδες παίρνουν το μερίδιο που τους αναλογεί σε επίπεδο μεγάλων αγώνων, ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος διεκδίκησης διοργανώσεων με διεθνές πρόσημο.

Οι αγώνες αυτοί διοργανώνονται  από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Ένωση Αθλητικών Σωματείων ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ)  και υλοποιούνται χάρη στην επιμονή και αποφασιστικότητα του Περιφερειάρχη αθλητισμού κ. Γιάννη Μαργαρίτη με την ενεργή υποστήριξη του Πανναξιακού και του Ναξιακού και ειδικότερα των προπονητών Δημήτρη Μανδηλαρά και Πέτρου Σιδερή.

Το αγωνιστικό μέρος θα συμπληρωθεί και με  δρομικά αγωνίσματα μικρών κατηγοριών  για αθλητές και αθλήτριες κυρίως των κυκλαδίτικων σωματείων αλλά και των δημοτικών σχολείων της Νάξου.


μονάδα αφαλάτωσης στο νησί της Ρω από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Στην υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια και εγκατάσταση αυτόματου συστήματος αφαλάτωσης στο νησί της Ρω, προέβη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, αποδεικνύοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον της Περιφέρειας για τα μικρά, ακριτικά νησιά και τις ανάγκες τους.

Το κόστος της φορητής μονάδας αφαλάτωσης που λύνει το πρόβλημα υδροδότησης της Ρω, ανέρχεται σε 67.639 ευρώ και χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Μέχρι σήμερα, η κάλυψη των αναγκών του νησιού με πόσιμο νερό, γίνεται με την μεταφορά νερού με υδροφόρο σκάφος.


Το εν λόγω αυτόματο σύστημα αφαλάτωσης «αντίστροφης ώσμωσης» είναι δυναμικότητας 20m3 ημερησίως. Η μονάδα είναι ενεργειακά αυτόνομη αφού καλύπτεται από φωτοβολταϊκό σύστημα, με δυνατότητα ανάκτησης ενέργειας, ώστε να είναι κατά το δυνατόν οικονομική. Με τον τρόπο αυτό, η μονάδα θα έχει την δυνατότητα παραγωγής πόσιμου νερού και σε συνθήκες αυξημένων αναγκών ή και να αποθηκεύσει νερό εφόσον χρειαστεί. 

ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2014»

Το forum θαλάσσιου τουρισμού ήταν άκρως κατατοπιστικό όσον αφορά τα θέματα και τις λύσεις που πρέπει να δοθούν για την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας και του yachting.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσωπήθηκε από τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Επιχειρηματικότητας  Παναγιώτη Κουνάκη, στο δείπνο που παρατέθηκε στους εταίρους της CLIA στο οποίο αναδείχθηκε η ανάγκη για συνεργασία των βασικών νησιών κρουαζιέρας και την ανάδειξη νέων προορισμών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.


Η Περιφέρεια διαδραματίζοντας τον ρόλο συντονιστή μεταξύ των προορισμών μπορεί να συνδράμει με την βοήθεια των Δήμων, των Λιμενικών Ταμείων,  των Επιμελητηρίων και των Εμπορικών Συλλόγων στην ανάταση του κοιμώμενου γίγαντα του θαλασσίου τουρισμού.

με επιτυχία και πολύ χρήσιμα συμπεράσματα το 3ο Posidonia Sea Tourism Forum

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «το Βήμα» http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=707745

Mια σειρά ζητημάτων που άπτονται τόσο των επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης και των πολιτικών εξελίξεων στις αγορές κρουαζιέρας της Ευρώπης όσο και στις προκλήσεις που δημιουργούνται από τις ελλείψεις στις υποδομές για τα υπερμεγέθη κρουαζιερόπλοια συζητήθηκαν κατά την πρώτη ημέρα του 3ου Posidonia Sea Tourism Forum που άνοιξε τις πύλες του στην Αθήνα για να υποδεχτεί 800 ηγετικά στελέχη από τις παγκόσμιες βιομηχανίες κρουαζιέρας και yachting.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού κυρία Έλενα Κουντουρά άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου με μια σύντομη κεντρική ομιλία, στην οποία επεσήμανε τον σπουδαίο ρόλο τον οποίο διαδραματίζει ο θαλάσσιος τουρισμός στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας: «Ο τουρισμός συμβάλλει στο 20% του ΑΕΠ της χώρας και εξασφαλίζει 750.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι η διεύρυνση της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα και ο κλάδος της κρουαζιέρας αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής τουριστικής μας στρατηγικής. Κύρια προτεραιότητά μας είναι η προσέλκυση επενδύσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας, κ. Θεόδωρος Δρίτσας δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα συγκροτηθεί Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία: «Η εν λόγω Επιτροπή θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στη βελτίωση της υποδομής και του κανονιστικού πλαισίου που απαιτούνται για την αναβάθμιση του θαλάσσιου τουριστικού προϊόντος».
Σύμφωνα με τον κ. Πιερφρανσέσκο Βάγκο, Πρόεδρο της CLIA Europe, οι υφιστάμενες λιμενικές υποδομές, οι προκλήσεις του home-porting, οι συνεχείς και απρόβλεπτες αυξήσεις τιμών εισόδου στα διάφορα αξιοθέατα των προορισμών είναι τα κυριότερα εμπόδια για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της κρουαζιέρας στην Ελλάδα.
Όπως τόνισε: «Ο κλάδος χρειάζεται ένα ανταγωνιστικό, σταθερό και αποδοτικό περιβάλλον, αλλά δυστυχώς τα εμπόδια είναι πολλά. Καλώ τις ελληνικές αρχές να δώσουν προτεραιότητα σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης λιμενικών υποδομών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα περάτωσης και με αποδοτικές και βιώσιμες πηγές χρηματοδότησης».
Ο κ. Βάγκο ανέφερε, επίσης, ότι πέρυσι ο αριθμός των επιβατών κρουαζιέρων άγγιξε τα 6 εκατομμύρια στην Ευρώπη, με το ένα εκατομμύριο εξ αυτών να προέρχονται από χώρες εκτός Ευρώπης, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου. Πρόσθεσε, δε, ότι το 2013 ο κλάδος της κρουαζιέρας συνεισέφερε 40 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή οικονομία, εξασφαλίζοντας 340.000 θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Βάγκο, τα άμεσα έσοδα από τον κλάδο της κρουαζιέρας στην Ελλάδα ανέρχονται στα 570 εκ. ευρώ, ενώ τα έμμεσα έσοδα ανέρχονται σε 1,4 δισ., εκ των οποίων το εν τρίτο εξασφαλίζουν 11.000 άμεσες θέσεις εργασίας.
Ο κ. Γεώργιος Γράτσος, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, επανέλαβε τα κύρια ζητήματα που τορπιλίζουν την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας, προσθέτοντας σε αυτά την έλλειψη απευθείας αεροπορικών συνδέσεων με τις Η.Π.Α. ως ένα από τα κυριότερα εμπόδια.
Ο κ. Λάρυ Πίμεντελ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Azamara Club Cruises, αναφέρθηκε σε συμπεράσματα και χρήσιμες πληροφορίες μελέτης του Boston Consulting Group για τις σύγχρονες τάσεις που χαρακτηρίζουν την έννοια της πολυτέλειας στο χώρο της κρουαζιέρας και πώς αυτές εκλαμβάνονται από τους οικονομικά εύρωστους τουρίστες. Τόνισε ιδιαίτερα ότι η σταθερότητα μιας περιοχής αποτελεί πρωταρχικό κριτήριο για να την επιλέξουν οι εταιρείες κρουαζιέρας, καθότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσουν να προωθήσουν την περιοχή στο εύπορο αγοραστικό κοινό τους. 
Επίσης η κυρία Έντι Ροντρίγκεζ, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Crystal Cruises, υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο του διαδικτύου στον τρόπο επικοινωνίας και προβολής σε παγκόσμια κλίμακα των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων αυτής της περιοχής στο επιβατικό κοινό των μεγάλων αγορών κρουαζιερόπλοιων, όπως είναι η Βόρεια Αμερική, με οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Τόνισε ότι αποτελεί πρόβλημα για τις εταιρείες κρουαζιέρας να προωθήσουν μια συγκεκριμένη περιοχή σαν την Ανατολική Μεσόγειο, όταν το αγοραστικό τους κοινό δεν γνωρίζει την περιοχή αυτή.
Ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, υπογράμμισε τη σπουδαία σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία: «Το 2014 η συμβολή του τουρισμού στις τοπικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα ανήλθε σε 14 δισ. ευρώ, ωστόσο μια πιθανή έξοδος της χώρας από το ευρώ θα σήμαινε το τέλος του ελληνικού τουρισμού. Για το λόγο αυτό, ζητούμε από τον κύριο Πρωθυπουργό να βρει μια λύση εντός της Ευρωζώνης. Από τη μεριά μας, δεσμευόμαστε να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση με την προϋπόθεση ότι ο συντελεστής ΦΠΑ για τις τουριστικές υπηρεσίες θα οριστεί στο 8%-10%, ούτως ώστε να μπορούμε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί. Θα δεχόμασταν μια αύξηση του ΦΠΑ μερικών μονάδων, αλλά είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε αύξηση άνω των δέκα μονάδων, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στον τουριστικό τομέα και στις ευκαιρίες απασχόλησης. Αναλογιστείτε μόνο ότι οι ελληνικές μαρίνες έχουν ΦΠΑ 23%, τη στιγμή που οι τουρκικές μαρίνες έχουν μηδενικό ΦΠΑ!
«Για το 2015 υπολογίζουμε ότι θα δεχτούμε 25 εκατομμύρια επισκέψεις (παρά την πρόσφατη πτώση), αλλά βέβαια αυτός ο αριθμός εξαρτάται από την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές μας εντός της Ευρωζώνης. Ευελπιστούμε ότι, έως το 2021, θα έχουμε αγγίξει τα 19 δισ. σε έσοδα από τουριστικές υπηρεσίες, ωστόσο κάτι τέτοιο απαιτεί ετήσιες επενδύσεις ύψους 3,3 δισ. που θα συμβάλλουν στην αύξηση της ετήσιας συμβολής του τουρισμού στο ΑΕΠ 9% επιπλέον», επεσήμανε.


Το πρόγραμμα του 3ου Posidonia Sea Tourism Forum μπορείτε να δείτε εδώ :

Το 3ο Posidonia Sea Tourism Forum διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), της Ένωσης Μεσογειακών Λιμένων Κρουαζιέρας (MEDCRUISE), της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας (ΕΛΙΜΕ), της Ένωσης Μαρίνων Ελλάδας, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, και του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων.

Χρυσοί χορηγοί είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, αργυροί χορηγοί είναι η Air France – KLM – Delta, το Υπουργείο Εμπορίου, η Περιφερειακή Επιτροπή Ανάπτυξης Τουρισμού και η Υπηρεσία Λιμένος της επαρχίας Hainan, και χάλκινοι χορηγοί είναι οι εταιρείες Celestyal Cruises, RINA, η Λίμνη Βουλιαγμένης και το Aktina Travel.

η Ryanair γιορτάζει ένα χρόνο χαμηλών ναύλων στην Αθήνα με νέες προσφορές

Η Ryanair, γιόρτασε τη Τρίτη 26 Μαΐου, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της στην Αθήνα, ανακοινώνοντας προσφορά ναύλων από 19.99€ στα δρομολόγια από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ρόδο και Πάφο.

Οι πελάτες της Ryanair μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα από 13 δρομολόγια από την Αθήνα αυτόν τον χειμώνα, προς: Βαρσοβία Μοντλίν, Βερολίνο Schönefeld, Βουδαπέστη, Βρυξέλλες Σαρλερουά , Θεσσαλονίκη, Λονδίνο Στάνστεντ, Μιλάνο Μπέργκαμο, Μπρατισλάβα,  Πάφο, Ρόδο, Ρώμη Τσιαμπίνο, Σαντορίνη και Χανιά. Παράλληλα, μπορούνε να επωφεληθούν από αριθμημένες θέσεις, δεύτερη δωρεάν χειραποσκευή, μειωμένες  χρεώσεις, νέα ιστοσελίδα και ολοκαίνουργια εφαρμογή με mobile κάρτες επιβίβασης καθώς και από τις νέες μας υπηρεσίες Family Extra και Business Plus, οι οποίες καθιστούν την Ryanair ως την ιδανική επιλογή για οικογένειες, επαγγελματίες και ταξιδιώτες αναψυχής.


Οι συγκεκριμένοι χαμηλοί ναύλοι της  Ryanair, ξεκινούν από 19.99€  και αφορούν δρομολόγια από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ρόδο και Πάφο και είναι διαθέσιμοι προς κράτηση μέχρι την Δευτέρα, 1η Ιουνίου, για ταξίδια τον Ιούνιο.

Παρασκευή, Μαΐου 29, 2015

Minoan Air: Νέο δρομολόγιο Ηράκλειο-Σαντορίνη

Την έναρξη των νέων δρομολογίων Ηράκλειο-Σαντορίνη και Σαντορίνη-Ηράκλειο ανακοίνωσε η Minoan Air. Οι πτήσεις θα ξεκινήσουν στις 10 Ιουνίου και θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο.


Για πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια και τις τιμές μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα : http://www.minoanair.com/

Πέμπτη, Μαΐου 28, 2015

συνάντηση νησιωτών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας - παρουσίαση από την Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας πρότασης για τη δημιουργία Ανεξάρτητου Κρατικού Φορέα Πτητικών Μέσων Πολλαπλών Δράσεων στους νησιώτες

Την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Μανιού, πραγματοποιήθηκε συνάντηση κατά την οποία η Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) παρουσίασε την πρότασή της για την δημιουργία ενός Ανεξάρτητου Κρατικού Φορέα Πτητικών Μέσων Πολλαπλών Δράσεων.

Στην συνάντηση παρευρέθησαν οι κ.κ. βουλευτές Ηλίας Καματερός, Νεκτάριος Σαντορινιός, Αντώνης Συρίγος, Νίκος Συρμαλένιος, Δημήτρης Σεβαστάκης, και Γιάννης Ζερδελής.

Η βουλευτίνα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου εκπροσωπήθηκε από τον συνεργάτη της Γιώργο Τσιρίδη. Πέραν των μελών της ΟΣΠΑ, μέλη της Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων της πρώην Ο.Α. (ΕΠΤΑΟΑ), και οι κ.κ. Ευριπίδης Ακάλεστος και Γιάννης Γρατσίας, χειριστές των αεροσκαφών που ανήκουν στο Βελέντζειο Ίδρυμα της Πάρου και στο Ίδρυμα Νομικού της Σαντορίνης αντιστοίχως, συμμετείχαν στην συνάντηση.

Μια αντικειμενική πραγματικότητα είναι ότι η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας (Ο.Α.) και η συνακόλουθη τραυματική εμπειρία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας (HELITALIA) που διαδέχτηκε το καθεστώς της Ο.Α. οδήγησε στην επικίνδυνη υποστελέχωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και στον πλημμελή έλεγχο των αεροπορικών δράσεων στην Ελλάδα. 

Ταυτόχρονα ενδεχόμενες προσοδοφόρες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα υπηρεσίες εδάφους και συντήρησης αεροσκαφών, εκχωρήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα την ελλιπή και προβληματική παροχή τους. Επιπλέον, το προσωπικό των πιλότων και μηχανικών με υψηλό, εξαιρετικό και κοστοβόρο επίπεδο εξειδίκευσης χρηματοδοτημένο από το ελληνικό δημόσιο, απασχολήθηκε κυρίως σε εταιρείες ξένων συμφερόντων. Το εντόνως προβληματικό τοπίο που δημιούργησε η πολιτική επιλογή των ιδιωτικοποιήσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων έρχεται να ανατρέψει η πρόταση της ΟΣΠΑ για τον Ανεξάρτητο Κρατικό Φορέα Πτητικών Μέσων Πολλαπλών Δράσεων.

Οι κ.κ. Κλεάνθης Τρατράς και Γιώργος Τόλιας παρουσίασαν με λεπτομέρειες την εν λόγω πρόταση. 

Στο οικονομικό επίπεδο, η βιωσιμότητα της πρότασης σχετίζεται με το ιδιαιτέρως χαμηλότερο κόστος λειτουργίας ανά ώρα πτήσης και κόστος συντήρησης των προτεινόμενων αεροσκαφών τύπου turboprop σε σχέση με τα C-130 της Πολιτικής Αεροπορίας. Επιπλέον, η σχεδιασμένη ανάπτυξη ενός τέτοιου φορέα θα επαναφέρει τις προσοδοφόρες υπηρεσίες στην διαχείρισή του, με αποτέλεσμα στο άμεσο μέλλον να είναι σε θέση να έχει και κέρδη. Στο επιχειρησιακό επίπεδο, η δράση του φορέα θα καλύπτει αεροδιακομιδές ΕΚΑΒ, συντήρηση κρατικών πτητικών μέσων και εποπτεία αερομεταφορών. Θα συμβάλλει στην διαδικασία διασυνοριακών ελέγχων, έρευνας και διάσωσης, επιτήρησης δασών και στο συντονισμό δασοπυρόσβεσης.

Επί του ιδαιτέρως οξέος ζητήματος των αεροδιακομιδών, σημειώθηκε ότι ο εν λόγω φορέας θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς το ΕΚΑΒ. Θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στην εποχικότητα και την ενδεχόμενη γεωγραφική αλληλοεπικάλυψη, χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι ανάγκες σε αεροδιακομιδές. Η μελετημένη τοποθέτηση των βάσεων των πτητικών μέσων σε στρατηγικά σημεία σε όλη την Ελλάδα, σε αντίθεση με την σημερινή μονομερή τοποθέτησή τους στην Ελευσίνα, θα αποδειχθεί αποτελεσματικότερη και ως προς το σώσιμο ζωών και ως προς τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Οι χειριστές των αεροσκαφών του Βελέντζειου Ιδρύματος της Πάρου και του Ιδρύματος Νομικού της Σαντορίνης τοποθετήθηκαν θετικά απέναντι στην πρόταση και δήλωσαν την διαθεσιμότητά τους για ενδεχόμενη συνεργασία. Οι βουλευτές που συμμετείχαν στην συνάντηση εξέλαβαν θετικά την πρόταση της ΟΣΠΑ, έθεσαν ερωτήσεις, και ζήτησαν πιο λεπτομερή ενημέρωση σε επόμενη συνάντηση.


το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε Διεθνές Φόρουμ για την Κρουαζιέρα στην Αρχαία Ολυμπία

Τα οφέλη του τουρισμού κρουαζιέρας και η σημασία της ουσιαστικής συμμετοχής των τοπικών επιχειρηματιών στην αξιοποίηση των ευκαιριών

Με σημαντική συμμετοχή και επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 23 Μαΐου 2015 στην Αρχαία Ολυμπία το Διεθνές Φόρουμ με θέμα «Οικονομικές Επιπτώσεις της Κρουαζιέρας στους Παράκτιους, Νησιωτικούς και Παραποτάμιους Προορισμούς».
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων συμμετείχε σε αυτή την υψηλού κύρους διοργάνωση κατά την οποία έγινε ανάλυση σε βάθος κάθε πτυχής της κρουαζιέρας και του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αλλά και διάλογος σε σχέση με καλές πρακτικές μέσα από την παρουσίαση διεθνούς εμπειρίας και έρευνας.

Το Φόρουμ αποτέλεσε παράλληλη εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015 και φιλοξενήθηκε από το Επιμελητήριο Ηλείας υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, με την ειδική συνεργασία του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR) και της Ένωσης Μεσογειακών Επιμελητηρίων (ASCAME), και με την υποστήριξη του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), του Φόρουμ Επιμελητηρίων Ιονίου-Αδριατικής (AIC Forum), της Ένωσης Επιμελητηρίων Danube (DCCA), του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Ένωσης Ευρωπαϊκών Μικρών Νησιών (ESIF).

Στην ημερίδα παρευρέθηκε η Αν. Υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία του θαλάσσιου τουρισμού για την Ελλάδα καθώς και στην Εθνική Τουριστική Στρατηγική. Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση το λόγο μεταξύ άλλων πήραν ο κ. Γιώργος Μπενέτος (Πρόεδρος του INSULEUR και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά), ο κ. Rodolfo Giampieri (Πρόεδρος AIC Forum) και ο κ. Θρασύβουλος Καλογρίδης (Πρόεδρος ΕΟΑΕΝ). Στην πρώτη ενότητα εξετάστηκε η θεματική «Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο: Η Κρουαζιέρα και η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό», με συντονίστρια την κα. Στέλλα Κυβέλου (Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο – Εθνικό σημείο επαφής ESPON).

H δεύτερη ενότητα, με συντονιστή τον κ. John B. Richardson από την εταιρεία στρατηγικών συμβούλων Fipra International, αφορούσε στο ερώτημα «Τι αναμένει η κρουαζιέρα από τις τοπικές ΜΜΕ;». Μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο κ. Marco Digioia (Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας CLIA Europe) και η κα. Αιμιλία Παπαχρήστου από την MED Cruise. Την τρίτη ενότητα με τίτλο «Τι προσδοκούν οι τοπικές επιχειρήσεις από την κρουαζιέρα;» συντόνισε η κα. Ezgi B. Uçar (Αν. ΓΓ Επιμελητηρίου Μερσίνης, ΓΓ Επιτροπής Τουρισμού ASCAME), με ομιλητές όπως την κα. Agnes Dobrotka (Συντονίστρια έργου των Επιμελητηρίων της Danube) και τον κ. Ελευθέριο Κεχαγιόγλου (Πρόεδρος Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τα συμπεράσματα από την κα. Silvia Delgado (Μέλος Τεχνικής Επιτροπής INSULEUR) και τον κο. Κωνσταντίνο Νικολούτσο (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας).

Σκοπός του Φόρουμ, που επιτεύχθηκε χάρη στο στοχευμένο και διεθνή χαρακτήρα των ομιλητών και προσκεκλημένων, ήταν να εξεταστούν οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται μέσω της κρουαζιέρας σε παράκτιους, νησιωτικούς και παραποτάμιους προορισμούς για τους επιχειρηματίες, καθώς και οι διαδικασίες για την αποτελεσματική συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων στην προώθηση της συγκεκριμένης θεματικής βιομηχανίας τουρισμού.


Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, μέσω της συντονισμένης και διαρκούς ενημέρωσης και συμμετοχής σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις, συλλέγει πολύτιμη εμπειρία, γνώση και επαφές στον κλάδο της κρουαζιέρας. Όλη αυτή η διαρκώς εξελισσόμενη εμπειρία και τεχνογνωσία είναι στη διάθεση όλης της επιχειρηματικής κοινότητας του νομού και ιδιαίτερα στους αναπτυσσόμενους προορισμούς κρουαζιέρας.

συνάντηση Περιφερειάρχη με τον ΓΓ Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Βασίλη Παπαδόπουλο και τον επικεφαλής του Γραφείου στην Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Γιώργο Τσαρμπόπουλο, δέχθηκε στο γραφείο του στην Ρόδο  ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σήμερα Πέμπτη, με αντικείμενο το οξύ πρόβλημα του μεταναστευτικού.

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ακόμη η κ. Βασιλική Πρασίνου, ειδική συνεργάτιδα της Αναπληρώτριας Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου  και η κ. Αριάδνη Σπανάκη, νομική εκπρόσωπος στα Δωδεκάνησα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στην διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και κυρίως η Κως και η Σύμη, όπου αυτήν την περίοδο έχουν δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και παράτυπων μεταναστών.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη στελέχωσης το ταχύτερο δυνατόν της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος στο Νότιο Αιγαίο, εξασφάλισης υλικοτεχνικών υποδομών στα νησιά, όπως και την ανάγκη, με πρωτοβουλία κυβερνητικών φορέων να αξιοποιηθούν κρατικά ακίνητα για τις δομές προσωρινής κράτησης. Ο κ. Χατζημάρκος προχώρησε ακόμη πιο πέρα, προτείνοντας και προτάσσοντας την ενεργοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 235/2007 για τους συνοριοφύλακες, προκειμένου να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν οι χώροι υποδοχής.


Σε δηλώσεις του μετά την σύσκεψη ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε: «Η δική μας συνδρομή, οποτεδήποτε ζητήθηκε, δόθηκε. Είμαστε από τις ελάχιστες περιφέρειες που έχουμε συνδράμει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό με ένα τρόπο εξαιρετικό και οικονομικά αλλά πρωτίστως πολιτικά. Τουλάχιστον σε κεντρικό επίπεδο αυτό αναγνωρίζεται. Δυστυχώς δεν μπορούμε να προσφέρουμε τίποτα παραπάνω, διότι δεν έχουμε την αρμοδιότητα, ούτε μας δίδεται νομοθετική δυνατότητα γι αυτό. Οποτεδήποτε το θεσμικό περιβάλλον μας το επιτρέψει, θα δώσουμε και παραπάνω βοήθεια, χωρίς να σταθούμε ούτε σε πικρίες, ούτε σε αχαρακτήριστες συμπεριφορές τις οποίες βλέπουμε ακόμη και στο μεταναστευτικό. Σε τοπικό επίπεδο δυστυχώς έχουμε ακόμη τα φαντάσματα του παρελθόντος, με τον απίστευτο λαϊκισμό. Κάποιοι ζητούν την βοήθειά μας αλλά δεν έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν την βοήθεια αυτή και την ανικανότητά τους προσπαθούν να την “φορτώσουν” σε άλλους» κατέληξε.

πολύ σκληρές εκφράσεις από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για το θέμα του Φ.Π.Α. – σημερινή (28.5) συγκέντρωση / διαμαρτυρία στην Ρόδο

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,
Με πολύ σκληρές εκφράσεις ο Περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος απάντησε σήμερα σε όσους λοιδορούν τον αγώνα της τοπικής κοινωνίας και των παραγωγικών τάξεών της, προκειμένου να αποτρέψουν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενόψει της αποψινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των παραγωγικών φορέων στην Πλατεία Κύπρου της Ρόδου, την οποία στηρίζει η Περιφέρεια, ο κ. Χατζημάρκος μίλησε για «προδότες, δοσίλογους και μειοδότες, που η  ιστορία θα τους κρίνει πάρα πολύ άσχημα, γιατί όποιος πρόδωσε τον τόπο του δεν νομίζω να βρήκε γωνιά στην ιστορία που να τον άντεχε», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. 

Μιλώντας για τους παραγωγικούς φορείς της Ρόδου, ο Περιφερειάρχης τόνισε:
«Θεωρώ εξαιρετικά τιμητικό το γεγονός ότι άνθρωποι ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας, την οποίαν προφανώς δικαιούνται όλοι να έχουν,  υψώνουν την φωνή και το ανάστημά τους και στέφονται και κατά το φορέα τους, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Σήμερα, δυστυχώς,  βλέπω υποταγμένους, ανθρώπους οι οποίοι σκύβουν το κεφάλι, βάζουν το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον του τόπου τους και ως νέοι δοσίλογοι πουλάνε την ιστορία του τόπου τους. Στους φορείς δεν έχω δει ποτέ τέτοια στάση. Πρώτη φορά βλέπω να προδίδεται η ιστορία αυτού του τόπου από τους πολιτικούς εκπροσώπους του».

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και για την ανακοίνωσε που εξέδωσε η κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των συντελεστών ΦΠΑ χαρακτηρίζοντας το κείμενο επαίσχυντο.  «Οι συντάκτες του Δελτίου Τύπου  θεωρώ ότι είναι δοσίλογοι. Μόνο άνθρωποι προδότες της ιστορίας του τόπου τους θα μπορούσαν να είχαν συντάξει ένα τέτοιο επαίσχυντο κείμενο. Να ντρέπονται γι αυτό» ανέφερε.

Ερωτηθείς ο Περιφερειάρχης για την καμπάνια των παραγωγικών τάξεων, με στόχο της αποτροπή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και στην κριτική που αυτή δέχθηκε από την τοπική κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε με εξίσου σκληρό τρόπο:
«Όλα αυτά είναι στο μυαλό ανθρώπων που ζουν και σκέφτονται κομματικά και δεν μπορούν να βρουν ένα κυβικό αέρα να αναπνεύσουν ελεύθεροι σκεπτόμενοι τον τόπο τους. Αυτά που σήμερα διακυβεύονται, μέχρι τώρα, στην ιστορία αυτού του τόπου ήταν απολύτως αυτονόητα και δεδομένα, ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας, από ανθρώπους που είχαν δημόσιο λόγο και ρόλο. Η ελεύθερη έκφραση σήμερα
ποινικοποιείται για πρώτη φορά από ανθρώπους που υποτίθεται ότι είναι προοδευτικοί, που ξεπουλάνε με την μεγαλύτερη ευκολία τα ιερά αυτού του τόπου. Και όλα αυτά τα κάνουν επιτιθέμενοι σε αυτούς που υπερασπίζονται το δίκιο του τόπου τους, ανακαλύπτοντας ανύπαρκτες πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες. Αυτοί οι οποίοι σήμερα κατηγορούνται είναι οι ίδιοι που και στο παρελθόν έχουν στραφεί με τον ίδιο τρόπο εναντίον των πολιτικών φορέων τους οποίους υποτίθεται ότι σήμερα υπηρετούν. Αυτοί που σήμερα τους κατηγορούν για πεμπτοφαλαγγίτες δεν ήταν ποτέ σε αυτό το μετερίζι. Ήταν πάντα απέναντι. Κι αυτοί που σήμερα μιλάνε για τρομολαγνία, την έκαναν όχημα της δικής τους πολιτικής διαδρομής για χρόνια, όταν ξήλωναν τα πεζοδρόμια με το παραμικρό. Σήμερα δεν δέχονται τον αντίλογο και χαρακτηρίζουν ως πεμπτοφαλαγγίτες εκείνους που πολιτισμένα, με μια πρόσκληση καλούν τον κόσμο να πάει στην πλατεία της πόλης του και να δηλώσει με την παρουσία του ότι αντιτίθεται σε ένα μέτρο το οποίο, αυταπόδεικτα, θα πλήξει υφεσιακά την τοπική οικονομία, σε βαθμό που ακόμη δεν έχει εκτιμηθεί. Να ντρέπονται απέναντι στην ιστορία αυτού του τόπου.  Η ιστορία αυτού του τόπου θα τους καταχωρήσει στην γωνιά των μειοδοτών».

Κάλεσμα για μεγάλη συμμετοχή στον αγώνα

Ο Περιφερειάρχης απηύθυνε από την πλευρά του κάλεσμα σε όλους τους πολίτες της Ρόδου να συμμετάσχουν μαζικά στην αποψινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνουν οι παραγωγικές τάξεις της περιοχής «στον κοινό αγώνα για να σώσουμε το τελευταίο μέτρο νησιωτικότητας», όπως είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο».

«Σήμερα το βράδυ ελπίζουμε ότι το μήνυμα που θα φύγει από την Ρόδο θα είναι τόσο ηχηρό, όσο επιβάλλει η κρισιμότητα της περίστασης. Μια κοινωνία δεν μπορεί μόνο να περιμένει από τους άλλους, αλλά και η ίδια να είναι διατεθειμένη να δώσει μια ελάχιστη παρουσία σε έναν αγώνα εξαιρετικά μεγάλο και σημαντικό. Θέλω να πιστεύω ότι η ανταπόκριση των συμπατριωτών μας θα είναι τέτοια που θα δώσει κουράγιο και θα ενδυναμώσει εκείνους τους λίγους που δίνουν την μάχη και θα συνεχίσουν να το κάνουν, όταν οι περισσότεροι έχουν παραδοθεί στην κομματική τους αυτότητα» ανέφερε.


μετά τους επικουρικούς, κίνητρα και στους αγροτικούς γιατρούς από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Μετά την πρώτη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, στις 2 Μαρτίου 2015, η οποία άνοιξε τον δρόμο ουσιαστικής και καταλυτικής παρέμβασης της  δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, στην προσπάθεια επίλυσης του φλέγοντος προβλήματος της στελέχωσης των δομών υγείας στα μικρά νησιά του Αιγαίου, μέσω παροχής κινήτρων σε επικουρικούς γιατρούς,  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  συμπλήρωσε την αρχική της παρέμβαση με απόφαση που αφορά και αγροτικούς γιατρούς.

Ειδικότερα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, στην συνεδρίαση της 2ας Μαρτίου 2015, αποφάσισε την παροχή κινήτρων οικονομικού χαρακτήρα με επιβάρυνση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, σε εξήντα (60) επικουρικούς γιατρούς που θα υπηρετήσουν στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με την απόφασή του να παρέχει σε αυτούς πρόσθετη οικονομική αποζημίωση σε μηναία βάση, για το σύνολο της τριετούς θητείας.

Η απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υιοθετήθηκε άμεσα από τον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος συμπεριλαμβάνει στις επικείμενες προκηρύξεις   για την κάλυψη κενών θέσεων επικουρικών γιατρών των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την οικονομική αποζημίωση που το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε. 

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  στις 23 Μαΐου 2015 στο Καστελλόριζο, ελήφθη απόφαση  τα ίδια κίνητρα  να δοθούν και σε 16 αγροτικούς γιατρούς, προκειμένου να καλυφθεί ο αριθμός των εξήντα (60)  συνολικά ιατρικών θέσεων , τις οποίες  επιδοτεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της. 

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ξεπερνώντας αγκυλώσεις και στερεότυπα περί αρμοδιοτήτων, κατόρθωσε να βάλει τα νησιά του Αιγαίου στον χάρτη της υγείας,  αποδεικνύοντας ότι όπου υπάρχει πραγματική βούληση και ευελιξία σκέψης, μπορούν να υπάρξουν και λύσεις.

Την πρωτοβουλία της Περιφέρειας, όχι μόνο υιοθέτησε άμεσα το Υπουργείο Υγείας, περιλαμβάνοντας τα κίνητρα στις προκηρύξεις κάλυψης των κενών θέσεων με επικουρικούς γιατρούς, αλλά ακολουθούν και άλλες περιφέρεις της χώρας  που  κάνουν το ίδιο.

Από την επιτυχία της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, θα εξαρτηθεί το επόμενο βήμα της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, που είναι η απόκτηση ουσιαστικού θεσμικού ρόλου στην αντιμετώπιση των προβλημάτων πρωτοβάθμιας περίθαλψης.


επιμένουν οι θεσμοί στο θέμα του ΦΠΑ - Βαρουφάκης: ανάλγητη η στάση των θεσμών στις ανάγκες των νησιών

«Στις διαπραγματεύσεις έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απολύτως ανάλγητη στάση σε ό,τι αφορά τις ανάγκες των νησιών μας» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινού αναφορικά με τον ΦΠΑ στα νησιά.

«Στις διαπραγματεύσεις που γίνονται και σήμερα, το τονίζω σήμερα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απολύτως ανάλγητη στάση στις ανάγκες των νησιών μας. Η πίεση είναι ασφυκτική σε όλα τα επίπεδα. Τις προτάσεις μας τις καταθέτουμε σε όλα τα επίπεδα, και εγώ και ο πρωθυπουργός, και στο Brussels group και στους θεσμούς» είπε, υπογραμμίζοντας:

«Τα επιχειρήματά μας είναι αδιάσειστα και αυτό το παραδέχονται και άλλοι ομόλογοί μου από άλλες χώρες. Όμως βλέπουμε ότι αυτά τα σημαντικά επιχειρήματα τα προσπερνούν οι θεσμοί. Όχι οι εταίροι μας, αλλά οι θεσμοί. Γι' αυτό έχει σημασία να είναι η τελευταία διαπραγμάτευση απέναντι στη μνημονιακή αναλγησία».

«Είχα διατυπώσει μια κατηγορηματική δέσμευση, την οποία τίμησα παρά την ασφυκτική πίεση που δεχόμαστε, να μην υπάρξει καμία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά κατά την τουριστική περίοδο και μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Δέσμευση στο διηνεκές δεν μπορεί να υπάρξει από κανέναν» σημείωσε.

«Άλλο να είσαι κάτοικος στη Νίσυρο, στην Κω ή στη Ρόδο και άλλο να είσαι κάτοικος στην ηπειρωτική χώρα, στην Ελλάδα, τη Γερμανία, κ.λπ. και αυτό είναι βασική αρχή για την κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι εάν δεν θέλουμε οι νησιωτικές περιοχές να είναι μόνο ξενοδοχειακά συγκροτήματα για τουρίστες, χρειάζεται μία αναπτυξιακή πολιτική, ένα αναπτυξιακό πλαίσιο, το οποίο, όπως είπε, θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητές τους και παράγοντες όπως το κόστος μεταφοράς.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι δεν μπορούμε να αποδωθούμε σε έναν αγώνα με την Τουρκία για το ποιος θα έχει τον πιο χαμηλό ΦΠΑ. Όμως, σημείωσε ότι δεν είναι μόνο θέμα φορολογίας, υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν ώστε να αναβαθμιστεί ο τουρισμός μας.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε: «Η Ευρώπη θα πρέπει να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της και να συζητάμε αυτά τα θέματα στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και όχι εν μέσω ενός αδιαφανούς πλαισίου διαπραγμάτευσης που δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές».


σε 48ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στην Πολιτική Αεροπορία το διήμερο 31.5-1.6

Σαρανταοκτάωρη προειδοποιητική απεργία από την Κυριακή 31 Μαΐου ώς τη Δευτέρα 1 Ιουνίου (ανήμερα του Αγίου Πνεύματος), κήρυξε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), καταγγέλλοντας «απαξίωση της ΥΠΑ απ' όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, σε όλους τους τομείς, αεροναυτιλία και αεροδρόμια».

Σε εξώδικη δήλωση-γνωστοποίηση, προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ζητά «να τεθεί άμεσα η ΥΠΑ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της οικονομικής ασφυξίας και της δραματικής έλλειψης προσωπικού».

Οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια ζητούν:

την άμεση απαιτούμενη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας, για έργα και συντηρήσεις σε όλο το φάσμα των υποδομών των αεροδρομίων και της αεροναυτιλίας, καθώς και την εκπόνηση ενός υλοποιήσιμου σχεδίου ανάπτυξης αυτών.
την άμεση στελέχωση της Υπηρεσίας, που λειτουργεί με προσωπικό κάτω από τα ελάχιστα απαιτούμενα και την άμεση καταβολή στους εργαζόμενους των δεδουλευμένων αμοιβών τους, που κάποιες από αυτές οφείλονται από την άνοιξη του 2014.


Την ανησυχία της εξέφρασε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FEDΗΑΤΤΑ) για τις συνέπειες της απεργιακής κινητοποίησης που έχει προκηρυχθεί από την ΟΣΥΠΑ.

Με έγγραφό της η FEDHATTA. ενημερώνει την ΟΣΥΠΑ ότι σέβεται απόλυτα το δικαίωμα στην απεργία όπως και το δικαίωμα στην εργασία.  Παράλληλα εκτιμά ιδιαίτερα το έργο που προσφέρουν οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας και θεωρεί πρώτιστη ανάγκη την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και ασφάλειας από τα αεροδρόμια της χώρας μας.


Στην  ανακοίνωση της FEDΗΑΤΤΑ σημειώνεται: «Ταυτόχρονα όμως δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ο Τουρισμός είναι αγαθό που ανήκει σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στους εργαζόμενους του τομέα αυτού. Η χώρα μας διανύει μια μακρόχρονα δύσκολη περίοδο, οι όποιες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της λειτουργίας των επαγγελματικών χώρων και τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών είναι απόλυτα σεβαστές, κατανοητές και απαραίτητες.

κώδικας λειτουργίας του «Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης» από την Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματική λειτουργία του θεσμού του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, ενός θεσμού που αποτελεί ασπίδα προστασίας των πολιτών και εγγύηση χρηστής διοίκησης, παρουσίασε στις 28.5 τον «κώδικα λειτουργίας» του θεσμού ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με την αποστολή και την αρμοδιότητα, τη διοικητική υποστήριξη, τον τρόπο υποβολής καταγγελίας, κ.α..

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της περιφέρειας Αττικής, ο θεσμός λειτουργεί, αφενός, ως εσωτερικός ελεγκτικός μηχανισμός των διοικητικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και αφετέρου ως όργανο διαμεσολάβησης μεταξύ των υπηρεσιών, των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων της Περιφέρειας, και των πολιτών και των επιχειρήσεων. Αποτελεί έτσι κρίσιμο θεσμό για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς.

«Μέσω της λειτουργίας του θεσμού του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, αποτρέπονται πρόσθετες διοικητικές διαδικασίες προσφυγής στην εποπτεία, σε ελεγκτικούς μηχανισμούς και στη δικαιοσύνη, επειδή πολλά προβλήματα κακοδιοίκησης θα επιλύονται στο πλαίσιο της ίδιας της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα και την αποσυμφόρηση των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς και την εξοικονόμηση διαδικασιών, πόρων, χρόνου και χρήματος». «Επιπλέον, το γεγονός ότι η Περιφέρεια, ως μεγαλύτερη και ευρύτερη διοικητική μονάδα, έχει ακόμη περισσότερο ανάγκη ένα θεσμό που θα διευκολύνει την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και ο ρόλος της ως διοικητικού κέντρου με σημαντικές αδειοδοτικές, ελεγκτικές και αναπτυξιακές αρμοδιότητες, θεμελιώνουν την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης ενός τέτοιου οργάνου, το οποίο θα διαθέτει το κύρος και την ανεξαρτησία που απαιτούνται» (από την Αιτιολογική έκθεση Προγράμματος «Καλλικράτη» ).

Περιφερειακός «Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης» στην Περιφέρεια Αττικής ψηφίστηκε από το περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θεσμό καθώς και ο «Κώδικας Λειτουργίας» στη διεύθυνση: http://patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=4200&Itemid=260&lang=el


Τετάρτη, Μαΐου 27, 2015

η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των νησιών – επιστολή της Επάρχου Θήρας στον Υπ. Ναυτιλίας

Σύμφωνα με την επιστολή με θέμα τα ακτοπλοικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά της επαρχίας Θήρας, αναφέρονται τα εξής :

     Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών των Κυκλάδων, είναι  η ακτοπλοϊκή σύνδεση.
     Τονίζω  το πιο σημαντικό, καθώς η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των νησιών, είναι για τους μόνιμους κατοίκους  ότι είναι οι εθνικές οδικές αρτηρίες, για τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ακόμα και αυτός ο παραλληλισμός, ίσως να μην καλύπτει πλήρως την σημασία της.  Όπως γνωρίζουμε όλοι, οι κάτοικοι των νησιών κυριολεκτικά βασίζουν την διαβίωση, την ασφάλεια, τον ανεφοδιασμό, την υγειονομική τους περίθαλψη αλλά και την οικονομική, επαγγελματική και επιχειρηματική τους δραστηριότητα, στην ακτοπλοΐα.

  Όλοι οι κάτοικοι των έξι (6) νησιών της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, σε κάποια πτυχή της ζωής τους βασίζονται ή θα βασιστούν, στην γρήγορη και ασφαλή μετακίνησή σε κεντρικότερα νησιά και από εκεί, στα αστικά κέντρα. Είναι πολλές φορές για εκείνους, ζήτημα ζωής και θανάτου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Θηρασίας, η οποία δεν διαθέτει καθόλου σύνδεση με την Σαντορίνη, με αποτέλεσμα οι  300 κάτοικοί της να εξυπηρετούνται είτε περιστασιακά από ιδιωτικά πλεούμενα, είτε μισθώνοντας οι ίδιοι δρομολόγια με τα κόστη να είναι υπέρογκα.

  Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ανάφη. Ο καθημερινός Γολγοθάς που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι δεν έχει τελειωμό, καθώς εδώ και έξι (6) μήνες το νησί δεν συνδέεται με τακτικό ακτοπλοϊκό δρομολόγιο με κανένα άλλο λιμάνι. Ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες φυσικά, η κατάσταση δεν καλυτερεύει καθώς τα δρομολόγια είναι ελάχιστα σε εβδομαδιαία βάση. Ίδιες συνθήκες επικρατούν και στα υπόλοιπα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, καθιστώντας την διαβίωση, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, τρομερά δύσκολη.

Κύριε Υπουργέ,
   Οι απαιτήσεις μας για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων,  θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές και προσαρμοσμένες στα δεδομένα της εποχής. Δεν είναι για παράδειγμα δυνατόν, να συζητάμε το ενδεχόμενο δημιουργίας επιπλέον αεροδρομίων. Όσο και αν μας έλυνε τα χέρια μια τέτοια πρωτοβουλία, καταλαβαίνει ο καθένας πόσο δύσκολο είναι να προκριθεί μια τέτοια λύση οικονομικά και ταυτόχρονα πόσο σχεδόν ακατόρθωτο είναι να κατασκευαστούν νέα αεροδρόμια σε όλα τα μικρά και βραχώδη νησιά μας.

   Πρώτη προτεραιότητα είναι η διασύνδεσή τους με την Ερμούπολη της Σύρου που είναι η πρωτεύουσα του Νομού. Ωστόσο, κατά την άποψή μου, αυτό δεν είναι αρκετό για να λυθεί το πρόβλημα της διασύνδεσης των νησιών. Θα πρέπει να προβλεφθεί και σύνδεση με τη Σαντορίνη που διαθέτει και τις υποδομές αλλά και αεροδρόμιο, για να εξυπηρετήσει τους πολίτες. Για να είναι τα σχέδια αυτά βιώσιμα και λειτουργικά, θα πρέπει φυσικά να έχουν έναν ορίζοντα δώδεκα (12) μηνών. Να έχουμε κατά νου δηλαδή, πως θα πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη ακτοπλοϊκή διασύνδεση μεταξύ των νησιών ώστε να εξυπηρετούνται οι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και οι τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται, κατά χιλιάδες, το νησί μας, να μπορούν με επιπλέον γραμμές να επισκεφθούν και τα γύρω νησιά.  Ας εγκαταλείψουμε το μη βιώσιμο -πλέον- πλάνο των άγονων γραμμών. Ας καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές και τέτοιες θα θρηνήσουμε αν δεν αναλάβουμε δράση σύντομα.

   Οφείλουμε, σε μία εποχή που η οικονομική και κοινωνική κρίση έχει χτυπήσει τους πολίτες μας με τον πιο βάναυσο τρόπο, να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά τους. Θα πρέπει να κάνουμε όσες θυσίες, όσους αγώνες, να δώσουμε όσες μάχες χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε στους συμπολίτες μας τη δυνατότητα της ασφαλούς και αξιοπρεπής μετακίνησης.


Η ΕΠΑΡΧΟΣ  Π. Ε. ΘΗΡΑΣ  ΘΕΩΝΗ  ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΥ

Ο ΑΟ ΘΗΡΑΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

O Α.Ο.ΘΗΡΑΣ ανακοινώνει ότι ήρθε σε συμφωνία συνεργασίας με την αθλήτρια Γεωργιάδoυ Αναστασία.

Η πρώην κεντρική του Ηρακλή Κηφισιάς παρά το νεαρό της ηλικίας της έχει πολλές παραστάσεις από το πρωτάθλημα της Α1 και θα προσδώσει δύναμη και εμπειρία στην ομάδα του νησιού της Σαντορίνης.

Ευχές από όλη την οικογένεια του Α.Ο.ΘΗΡΑΣ για μια επιτυχημένη αγωνιστική περίοδο.


Εκ του Δ.Σ. Α.Ο.ΘΗΡΑΣ

τοποθέτηση του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Μανιού, στην ημερίδα για την Ακτοπλοΐα, στις 21-5-2015 στη Νάξο

Στην ημερίδα που έγινε στην Νάξο με θέμα «Η Ακτοπλοΐα ως πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας των νησιών των Κυκλάδων καλέστηκε ο Νίκος Μανιός να κάνει ένα χαιρετισμό και να τονίσει κάποια σημεία που έχουν πολιτικό ενδιαφέρον και μπορούν να δώσουν λύσεις στο κρίσιμο πρόβλημα που λέγεται ακτοπλοϊκές γραμμές στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ανέφερε, η μέχρι τώρα πολιτική εφαρμογή στην ακτοπλοΐα ήταν να ονομάζονται κάποιες ακτοπλοϊκές γραμμές εθνικού συμφέροντος και όπου η αγορά δεν κέρδιζε, το κράτος ερχόταν και χρηματοδοτούσε τις εταιρείες που εξυπηρετούσαν τις γραμμές αυτές. Έτσι δημιουργήθηκε ένα σύστημα όπου αναπτύχθηκαν πελατειακές σχέσεις μεταξύ κράτους πολιτικής και επιχειρηματιών. Δηλαδή οι ελληνικές κυβερνήσεις διαμόρφωσαν κανόνες αγοράς που ενώ το κράτος πλήρωνε, οι εταιρείες όποτε ήθελαν άφηναν τις υποχρεώσεις τους στη μέση. Επίσης τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη για εφέτος να κινείται με συμβάσεις της περασμένης κυβέρνησης, ενώ αν υπολογιστούν τα ποσά επιχορηγήσεων σε βάθος πενταετίας, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εταιρείες με καινούργια καράβια -μικρότερα βέβαια- αλλά με την λογική ότι εκτός από το κέρδος θα ανταποκρίνονται και στον κοινωνικό τους ρόλο για την μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων. Αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική κατάσταση που υπάρχει μεταξύ τραπεζών και εταιρειών, λέγοντας ότι οι εταιρείες έχουν δανειστεί από τις τράπεζες ποσά μεγαλύτερα από το κόστος των καραβιών τους, με αποτέλεσμα να προσφέρουν ακριβές, σπασμωδικές και αποσπασματικές συγκοινωνίες.

Είναι, περιέγραψε, σαν ένα νευρικό και κυκλοφορικό σύστημα ενός ανθρώπου που δεν επικοινωνεί με όλα τα μέρη του σώματος.

Τέλος, είπε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή που ανέλαβε, επεξεργάζεται έναν εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό όπου όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία θα έχουν λόγο, θα έχουν θέση και δουλειά να κάνουν μέσα σε ένα σχεδιασμένο πλαίσιο. Διαφορετικά, θα οδηγηθούμε σε μία μεγαλύτερη αναρχία στο χώρο των  ενδονησιωτικών θαλάσσιων συγκοινωνιών από ότι είναι μέχρι σήμερα. 

Πρέπει το δόγμα “σεβασμός στην αγορά” να συνοδεύεται και από τον σεβασμό της αγοράς στην κοινωνία. Σεβασμός λοιπόν στην ναυσιπλοΐα αλλά και η ναυσιπλοΐα σεβασμό στο λειτούργημα που κάνει.


Αν ενταχθούν όλα στην λογική του κέρδους θα έχουμε αποτύχει.

Γ. Βρούτσης – δηλώσεις με θέμα τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ., Ιωάννης Βρούτσης, παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα 25 Μαϊου, συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», στην εκπομπή «The TOC» της δημοσιογράφου, Έλλης Στάη.

i) Η ωρίμανση των μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό απέδωσαν καρπούς- το μαρτυρούν τα ίδια τα νούμερα.
ii) Τον Ιούλιο του 2012 κληρονομήσαμε την ανεργία με ισχυρές αυξητικές τάσεις στο 25,3% και την παραδώσαμε τον Φεβρουάριο του 2015 στο 25,4%, αφού κατέγραψε μείωση 2,5 ποσοστιαίων μονάδων 

iii) Τον Ιούλιο του 2012 κληρονομήσαμε την ανεργία των νέων με ισχυρές αυξητικές τάσεις στο 56,4% και την παραδώσαμε τον Φεβρουάριο του 2015 στο 50,1%, αφού κατέγραψε μείωση 8,5 ποσοστιαίων μονάδων 

iv) Για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας το 2014 υπήρξαν αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αφού πρώτα προηγήθηκαν τέσσερα χρόνια συνεχούς μείωσης

v) Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με ευχές και προθέσεις. Η προσέλκυση επενδύσεων, η δημιουργία επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα και οι μεταρρυθμίσεις, αποτελούν τα απαραίτητα συστατικά μιας πολιτικής που θα «γεννήσει» θέσεις απασχόλησης και θα μειώσει την ανεργία. Σήμερα, δυστυχώς, η Κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα ικανοποίησης της πελατείας της, διορίζοντας στο δημόσιο και αδιαφορώντας για τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που είναι άλλωστε και στον πυρήνα της ιδεολογίας της. Δυστυχώς, με τις ιδεοληψίες και την αβεβαιότητα, η οικονομία πέρασε σε ύφεση, τα ελλείμματα εκτοξεύονται και πάλι. Όλα αυτά δημιουργούν συνθήκες αύξησης ξανά της ανεργίας.

Παραπομπές : ΕΛΣΤΑΤ - Δείκτης Μισθών στο Σύνολο της Οικονομίας – Ετήσια Μεταβολή (Α’Τριμ.2009-Δ’Τριμ.2014), Με εποχική διόρθωση και χωρίς διόρθωση εργάσιμων ημερών
ΕΛΣΤΑΤ - Έρευνα Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Φεβ. 2015)
ΕΛΣΤΑΤ - Έρευνα Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Φεβ. 2015)


ανακοίνωση του τομέα Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων

Από τον Τομέα Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η διαχείριση των απορριμμάτων δείχνει με κάθε τρόπο την αδυναμία της αντίληψης του προβλήματος και της σύγκλισης κράτους και τοπικών κοινωνιών, για ανεύρεση βιώσιμης λύσης.

Η αδυναμία αυτή, επιφέρει μεγάλο οικονομικό κόστος (πρόστιμα) και ανυπολόγιστη ζημία του περιβάλλοντος με επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή των πολιτών.

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών προτείνει και υποστηρίζει την παλαιότερη πρόταση έμπειρων στελεχών της αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία πλωτών Κέντρων Διαλογής Απορριμμάτων (πΚΔΑ) που θα παραλαμβάνουν ανακυκλώσιμα και σύμμεικτα απορρίμματα ειδικά στο νησιώτικο χώρο. Η λύση των πΚΔΑ βασίζεται σε μετασκευή πλοίων, είναι τεχνικά πλήρης και οικονομικά επωφελής.
Αναλυτικότερα:
-           Δεν απαιτεί χωροθέτηση μόνιμης εγκατάστασης που είναι θέμα μεγάλης τριβής με κάθε τοπική κοινωνία
-           Έχει μικρότερο οικονομικό κόστος από μια μόνιμη εγκατεστημένη μονάδα
-           Με κατάλληλους χειρισμούς ο περιβαλλοντικός κίνδυνος γίνεται χαμηλότερος από αντίστοιχες επίγειες μονάδες
-           Ξεπερνά το πρόβλημα εξεύρεσης κατάλληλης θέσης εγκατάστασης μόνιμης μονάδας που θα πρέπει να πληροί γεωλογικά, υδρολογικά, χωροταξικά κ.α. κριτήρια
-           Τα επεξεργασμένα απορρίμματα δίνουν κόμποστ (εδαφοβελτιωτικό) το οποίο έχει μεγάλη αξία σε άνυδρες και ξηρές περιοχές

Η εφαρμογή έστω και πιλοτικά αυτής της τεχνολογίας είναι ώριμη, μπορεί να ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα και πρέπει να προταθεί άμεσα. Αν και η λύση αυτή είναι ιδανική για το νησιωτικό χώρο της Ελλάδας δεν μπορεί να αποκλειστεί η εφαρμογή της και στο σύνολο της χώρας αφού είναι ελάχιστες οι περιοχές που δε γειτνιάζουν με τη θάλασσα.

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα της μέσα από καινοτόμες λύσεις που ταιριάζουν στο δικό της περιβάλλον και τις δυνατότητές της.

Δεν επιτρέπεται να μεταθέτουμε προβλήματα σε μέλλοντα χρόνο για τις επόμενες γενιές.

Λύσεις.  Τώρα.


ξεπέρασαν τα 1,7 εκατομμύρια οι τουρίστες κατά το πρώτο τρίμηνο

Ξεπέρασαν τα 1,7 εκατομμύρια οι τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η εισερχόμενη τουριστική κίνηση κατέγραψε αύξηση κατά 45,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να καταγράψουν αύξηση κατά 12,8% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2014, φθάνοντας τα 532 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται πρωτίστως στην αύξηση κατά 16,7% των εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ των 28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 266 εκατ. ευρώ, και δευτερευόντως στις εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 253 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2015, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 9,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 138 εκατ. ευρώ, δηλαδή μειώθηκαν κατά 2,4%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 28 εκτός της ζώνης του ευρώ παρουσίασαν αύξηση κατά 29,6% και διαμορφώθηκαν στα 114 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 2,8% και διαμορφώθηκαν στα 42 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 39,7% και διαμορφώθηκαν στα 14 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 42 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 25,5%.

Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 28, μείωση παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία κατά 73,2%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 5 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 32,9% και διαμορφώθηκαν στα 35 εκατ. ευρώ.


επείγουσα η ανάγκη αποστολής ασθενοφόρων και προσωπικού του ΕΚΑΒ στα νησιά των Κυκλάδων - το θέμα έθεσαν στον πρόεδρο του ΕΚΑΒ οι τρεις βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ

Τα προβλήματα που δημιουργεί στις Κυκλάδες η έλλειψη ασθενοφόρων και προσωπικού του ΕΚΑΒ, ειδικότερα κατά την τουριστική περίοδο, όπου η αύξηση των περιστατικών επείγουσας μεταφοράς είναι κατακόρυφη, συζήτησαν με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νικόλαο Παπαευσταθίου, οι τρεις βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Νίκος Συρμαλένιος,  Αντώνης Συρίγος και  Νίκος Μανιός.
Οι τρεις βουλευτές μετέφεραν στον πρόεδρο του ΕΚΑΒ την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά νησιά των Κυκλάδων, όπως η Αμοργός, η Αντίπαρος, η Σίφνος, καθώς και μεγαλύτερα νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, λόγω της έλλειψης ασθενοφόρων και πληρωμάτων, καθώς και την απόγνωση των νησιωτών που κάθε καλοκαίρι επί σειρά ετών καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επείγουσες μεταφορές ασθενών με ίδια μέσα.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ δεσμεύτηκε να αποστείλει την προσεχή εβδομάδα ασθενοφόρα στα νησιά των Κυκλάδων που έχουν επείγουσα ανάγκη και έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα. Όσον αφορά το προσωπικό του ΕΚΑΒ, μέχρι να υπάρξουν τα κονδύλια για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, προτείνονται ως προσωρινές λύσεις, και για την κάλυψη αποκλειστικά των επειγουσών αναγκών της φετινής θερινής περιόδου, η πιθανότητα πρόσληψης εποχικού προσωπικού του ΕΚΑΒ, καθώς και η πιθανότητα πρόσληψης επικουρικού προσωπικού, με υπηρεσία στα Κέντρα Υγείας των νησιών, σε συνεργασία με την 2η ΥΠΕ.


Ειδική συζήτηση έγινε και για το θέμα των διακομιδών στα νησιά, οι οποίες συνεχίζουν να κοστίζουν στο ελληνικό Δημόσιο εκατομμύρια ευρώ ετησίως.  Η λύση που συζητήθηκε είναι η ένταξη των αεροδιακομιδών, καθώς και των δύο υγεινομικών αεροσκαφών που βρίσκονται στην Πάρο και στη Σαντορίνη, στο ισχύον για τα πλωτά μέσα μεταφοράς ασθενών νομοθετικό πλαίσιο.