Παρασκευή, Μαρτίου 11, 2011

εκτός Σαντορινιάς επικαιρότητας, αλλά, επίκαιρο κι αυτό..

Έξω
Μα δεν έκανα τίποτα…
Έξω είπα
Μα δεν μίλησα, δεν έκανα τίποτα!
Έξω είπα
Μα δεν έκανα τίποτε, εσάς κοίταζα που μπήκατε στην αίθουσα…
Έξω
(φεύγοντας…) ναι, αλλά δεν έκανα τίποτα…

Ας υποθέσουμε τώρα ότι αυτό το σκηνικό εξελίσσεται σε μια σχολική αίθουσα, μεταξύ μιας καθηγήτριας και μιας μαθήτριας.
Ας υποθέσουμε επίσης οτι σκηνικό επαναλαμβάνεται σε τακτική βάση, με αποτέλεσμα η μαθήτρια να εκδιώκεται από την αίθουσα και να εκτίθεται στους συμμαθητές της. Δεν θα πρέπει, λογικά, κάποιος να παρέμβει; Η μητέρα ίσως; (και αρμοδίως..) και να ζητήσει τον λόγο; Τι πρόβλημα έχετε κυρία μου με το δικό μου το παιδί και με το που μπαίνετε στην τάξη του ζητάτε να βγει έξω; εμένα μου λέει ότι δεν κάνει τίποτε που μπορεί να σας ενοχλεί. Μήπως είστε λίγο προκατειλημμένη απέναντί της; …..

Πρόλογος, ενδεχομένως χαρακτηριστικός, για να μπούμε στο θέμα και να εξετάσουμε την κατάσταση στην οποία φαίνεται να βρίσκεται η Ελλάδα, ως η “άτακτη” και απείθαρχη μαθήτρια της “τάξης” της (οικονομικής) Ευρώπης…
Αφορμή για τα παραπάνω σχόλια και το κείμενο που ακολουθεί είναι η στάση εμμονής που φαίνεται ότι κρατούν πολλοί (εντυπωσιακά πολλοί..) ξένοι ηγέτες, οικονομολόγοι, καθώς και ο διεθνής Τύπος απέναντι στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.
Αποκορύφωμα του “τσουνάμι της εμμονής” είναι οι πρόσφατες δηλώσεις και η συνέντευξη που παραχώρησε σε Γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο ο κύριος Καν, επικεφαλής του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου ενώ και οι σημερινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου δεν είναι καλύτερες, μιας κι αντί της “επιμήκυνσης” που ζητά η ελληνική κυβέρνηση, εκείνη αντιπρότεινε “πουλήστε και τίποτε δημόσιο..”

(συμπληρωματικό Νο1...) σε αυτην την χώρα, ο Πινόκιο θα κυβερνούσε καλύτερα...


Αλήθεια, τώρα που η κυβέρνηση ψάχνει τις τσέπες της, γιατί δεν βγαίνει ο πρωθυπουργός μας μια "τσάρκα" μπας και βρεί κι' άλλους γεναιόδωρους παππούδες να του δώσουνε κανα φράγκο απο την σύνταξή τους, το "υστέρημά τους" όπως άλλωστε είχε δηλώσει και ο ίδιος, ώστε να "σωθεί" η ελλάδα; εκείνο το "παγκάρι" αλήθεια, στο οποίο μπορούσε να προσφέρει ο καθένας οτι είχε ευχαρίστιση, υπάρχει ακόμα; γιατί εχω κάτι γνωστούς που θέλουνε να προσφέρουνε σε είδος το κάτι τις τους...
Τι ναι τούτα (ρε παιδιά… ) και γιατί τους αφήνουνε; ..

Προφανώς δεν μπορούν να κάνουν και διαφορετικά.. κι ως γνωστό, όσο αφήνεις περιθώριο, τόσο σε “καβαλάει” ο άλλος …. πόσο μάλλον να είναι πολλοί και…αλλοδαποί...

(συμπληρωματικό Νο2...) Αντ΄αυτών όμως η κυβέρνηση έστειλε εισαγγελέα για να πιάσει εναν φτωχό και άνεργο (σσ. γιατί την σήμερον ημέρα, μπορεί να είσαι άνεργος αλλά φραγκάτος...) ιστολόγο που έγραψε στην σελίδα του οτι η ελλάδα πρόκειται να χρεοκοπήσει... Οταν τα λένε "μεγάλοι οικονομολόγοι" όμως δεν τους πιάνουνε...


Και ειλικρινά, προσπαθώ να καταλάβω, να ψυχολογήσω, πως μπορεί να αντιμετωπίζουν οι έλληνες αυτό το μπαράζ κατηγοριών και προσβολών…
Αυτοί, μπορεί να σκεφτεί ο έλληνας, δεν μας “μαλώνουνε” απλώς, δεν πάνε να μας συνετίσουν, δεν ήρθανε να “στρώσουνε” τα οικονομικά μας και να μας “βοηθήσουνε”.. αυτοί μας κοιτάζουνε με άγριες διαθέσεις! Αυτοί προπαγανδίζουνε πολύ άσχημα πράματα.. Μας καταπροσβάλουνε πρώτα καλά καλά, κι ύστερα προσπαθούνε να μας περάσουνε στην συνείδησή μας ότι είμαστε και απατεώνες!
Αυτό, δεν είναι μνημόνιο οικονομικό, αυτό είναι .. λοβοτομή! …
Οι άνθρωποι έχουνε ξεφύγει και φαίνεται ότι κανένας δεν μπορεί να τους βάλει στην θέση τους και να τους υποδείξει τα όρια τους!
Από την άλλη, εμείς οι έλληνες έχουμε κι ένα φιλότιμο, συνεχίζει να σκέπτεται ο έλληνας, είναι αυτό που όπως μας λένε χρόνια τώρα διαθέτουμε αυξημένο σε σχέση με άλλους λαούς. Που είναι λοιπόν και πως εκφράζεται αυτή η ιδιότητα; Μήπως με την σκέψη ότι από ένα σημείο και μετά όλες αυτές οι κατηγορίες είναι γραφικές; Μπορεί…




Δεν είναι κι ότι πιο δόκιμο δημοσιογραφικά (μας παίρνει ώρες ώρες ο πόνος…) αλλά έτσι έχουν οι δηλώσεις ..

«Οι Ελληνες αισθάνονται ότι τους εξαπάτησαν και όµως είναι εκείνοι που µαγείρεψαν τα στοιχεία και που δεν πληρώνουν φόρους ». Προσθέτει µάλιστα µε καταγγελτικό ύφος: « Η απάτη πάει σύννεφο», θεωρώντας ότι εάν δεν είχε ζητηθεί η παρέµβαση του ΔΝΤ η Ελλάδα «θα είχε πέσει στην άβυσσο. ∆ύο εβδομάδες αργότερα, η κυβέρνηση δεν θα µπορούσε πλέον να πληρώσει τους δηµοσίους υπαλλήλους, οι πολίτες θα είχαν αποσύρει όλες τις καταθέσεις από τις τράπεζες. Θα είχε επέλθει πλήρης κατάρρευση».
Αυτές είναι οι διαπιστώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου Ντοµινίκ Στρος-Καν όπως τη διατυπώνει στο ντοκιµαντέρ που γυρίστηκε από τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθµό Canal+ για τη ζωή του µε τον τίτλο «Με τον Ντοµινίκ Στρος-Καν µέσα στο ΔΝΤ» και πρόκειται να προβληθεί την Κυριακή στη Γαλλία. Χρησιμοποιώντας λαϊκή γλώσσα ο άνθρωπος που, όπως όλα δείχνουν, θα διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2012.

Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Σαντορίνης - δραστηριότητες - αιτήματα

Αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες του δραστηριότητες καθώς και τα αιτήματά του μας έστειλε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Σαντορίνης.
Σύμφωνα με το κείμενο, για κάθε ένα απο τα παρακάτω θέματα έχει ενημερωθεί η νέα δημοτική Αρχή, ενω πολλά απο αυτά έχουν συζητηθεί μεταξύ των μελών του Συλλόγου και των αντιδημάρχων του Δήμου Σαντορίνης. ( η αλήθεια βέβαια είναι, οτι δεν είναι και η πρώτη φορά που ακούμε για πολλά απο τα -αυτονόητα- αιτήματα και τις ανάγκες των εμπόρων της Σαντορίνης...)

Σύμφωνα με το κείμενο,
Το Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού συλλόγου Θήρας σας ενημερώνει για τις δραστηριότητες του κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Ρήγα Παναγιώτη στις 29/1/11 με θέματα το Γραφείο του Ο.Α.Ε.Ε. στο νησί μας, το Παραεμπόριο, το νέο εμπορικό λιμάνι, το αεροδρόμιο και άλλα θέματα που αφορούν το σύλλογό μας. Ο Υφυπουργός δέχτηκε τα αιτήματά μας και δεσμεύτηκε ότι θα μας απαντήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Συνεχείς συναντήσεις με το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους για την εξεύρεση λύσεων σε όλα τα θέματα που αφορούν το σύλλογό μας όπως :

Βασική μας επιδίωξη είναι να μην δοθεί από το δήμο καμία άδεια σε κανέναν πλανόδιο πωλητή.
Να γίνεται αστυνόμευση, κατάσχεση και επιβολή προστίμων σε ασκούντες πλανόδιο εμπόριο που δεν κατέχουν την απαραίτητη άδεια.
Στελέχωση δημοτικής αστυνομίας με περισσότερο προσωπικό.
Νυκτερινή αστυνόμευση εντός πόλεων , ίδρυση γραφείου τουριστικής αστυνομίας, έλεγχος αισχροκέρδειας και ίδρυση γραφείου παραπόνων σε κεντρικό σημείο των Φηρών.
Εύρεση χώρου για διάθεση αγροτικών, ιχθυοπαραγωγικών και άλλων παραδοσιακών προϊόντων, ώστε να απομακρυνθεί η κακή εικόνα μέσα από τα κεντρικά σημεία των χωριών. Ο χώρος θα μπορούσε να είναι τύπου λαϊκής αγοράς με αριθμημένες θέσεις και συγκεκριμένες ώρες και ημέρα.
Κορεσμός επαγγελμάτων και αδειών που χορηγεί ο Δήμος, ήτοι θα χρειασθεί να γίνει ο πολεοδομικός σχεδιασμός των επαγγελμάτων.
Περιορισμός χρήσεως πεζοδρομίων από οιαδήποτε επιχείρηση χωρίς την κατάλληλη αδειοδότηση από τον Δήμο. Αυστηρή απαγόρευση κατάληψης πεζοδρομίων από τα προς ενοικίαση οχήματα – μοτοποδήλατα.
Παρακολούθηση εκτέλεσης δρομολογίων από το ΚΤΕΛ ΘΗΡΑΣ προς απομακρυσμένα σημεία του νησιού. Ανάπτυξη τακτικών δρομολογίων για τα σημεία Ημεροβιγλίου – Φηροστεφανίου με μίνι λεωφορεία.
Σήμανση πόλεων με πινακίδες σε πεζόδρομους με ένδειξη για τα σημεία ενδιαφέροντος (Μουσεία, Εκκλησίες, παλιό λιμάνι, κεντρική πλατεία κ.α.)
Δημιουργία χώρων ελεγχόμενης στάθμευσης μέσα στην πόλη των Φηρών. Λειτουργία χώρων στάθμευσης ( πάρκινγκ ) στην είσοδο των Φηρών από Πύργο, εντός των Φηρών (νυν πάρκινγκ λεωφορείων, ταξί ) και αλλού όπου είναι δυνατόν με ελεγχόμενο χώρο στάθμευσης ήτοι με εισιτήριο.
Δημιουργία χώρου στάθμευσης για τα οχήματα των επιχειρηματιών και σύνδεση τους με την πόλη των Φηρών.
Τοποθέτηση ευδιάκριτων δίγλωσσων οδικών πινακίδων.
Λειτουργία Μίνι λεωφορείου για τη μεταφορά από τα παρκινγκ
Να μην απαγορευθεί η διέλευση των Ι.Χ. μικρών οχημάτων από το κέντρο, αλλά μόνο κατά την περίοδο αιχμής να κλείνει από την 18:00 έως και την 02:00. Επίσης από την κεντρική πλατεία να μην διέρχονται μεγάλα και βαρέα οχήματα.
Δημιουργία μικρών καλαίσθητων χώρων πρασίνου εντός πόλεων ( μικρά πεζούλια ζαρντινιέρες ) καθώς και τη φροντίδα τους.
Πλακόστρωτα και συνεχής αποκατάσταση ζημιών τους ,κατά προτεραιότητα όπου υπάρχει μεγάλη τουριστική κίνηση.
Τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων στη διαδρομή από μητρόπολη Φηρών έως και Τελεφερίκ με συνεχή καθαρισμό αυτών καθ’ όλο το 24ωρο.
Έλεγχος συμπεριφοράς ημιονηγών προς τους επισκέπτες ( ζητούν επίμονα τα εισιτήρια αν και δεν χρησιμοποιούν οι επισκέπτες τα ζώα τους ).
Καθαριότητα δρόμων όπου περνούν ζώα, επιβολή στους ημιονηγούς φροντίδας για τα ζώα τους, αλλά και για τα κόπρανα τους εντός πόλεως.
Επαρκής φωταγώγηση των δρόμων εντός και εκτός πόλεων και κυρίως σε ιστορικά σημεία ( Μουσεία , Εκκλησίες, κεντρικές πλατείες ). Τοποθέτηση – Αλλαγή φωτιστικών με καλαίσθητα και προσαρμοσμένα με τον εκάστοτε χώρο ( Αρχαιολογικό Μουσείο Φηρών ).
Επέκταση ωραρίου λειτουργίας των Αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων.
Δημιουργία ενός νέου και ικανού χώρου για τη συστέγαση όλων των αρχαιολογικών ανακαλύψεων της περιοχής του Ακρωτηρίου.

Σχεδόν σε όλα τα θέματα υπήρξε συμφωνία απόψεων με μείζον το θέμα παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων σε οδούς και πλατείες, όπου δεν υπήρξε πλήρης συμφωνία μιας και ο Δήμος ζητάει την παραχώρηση μόνο 70 εκατοστών εμπρός από το κατάστημα σε όποια επιχείρηση το ζητήσει.

Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Σαντορίνης μας ενημερώνει οτι διοργανώνει στις 19/3/2011 την πρώτη ετήσια χοροεσπερίδα του στην ταβέρνα Μαριώ και ζητάμε από όλους τους εμποροεπαγγελματίες να παρευρεθούν για να στηρίξουν την προσπάθεια μας αλλά και για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας και τις θέσεις μας.


Το Δ.Σ του Συλλόγου αποτελούν οι : Νικόλαος Νομικός Πρόεδρος, Γεώργιος Συνολάκης Α΄ Αντιπρόεδρος, Αβέρκιος Σιγάλας Γραμματέας, Γεώργιος Διαμαντόπουλος Ταμίας, Γεώργιος Αργυρός Β΄ Αντιπρόεδρος

επιμελητήριο - e-marketing για τα τοπικά προιόντα

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων μας ενημερώνει οτι προσκαλεί τους επιχειρηματίες - μέλη του οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διακίνηση των τοπικά παραγόμενων προιόντων (π.χ. κρασιά, τυριά, μέλι, γλυκά αλλά και κεραμεικά, χειροτεχνήματα κ.λπ) να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στην παρουσίαση του νέου ψηφιακού «εργαλείου» του Επιμελητηρίου Κυκλάδων
«Ηλεκτρονική Αγορά για Τοπικά Παραγόμενα Προϊόντα»

Μέσω της εφαρμογής, η οποία έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων των Κυκλάδων, τόσο οι παραγωγοί, όσο και έμποροι/διακινητές τοπικών προϊόντων μπορούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους μέσω του Διαδικτύου σε δυνητικούς πελάτες στα νησιά του Νομού, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και αν οι ιδιοι δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες τεχνολογικές υποδομές, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η δικτυακή πύλη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων www.e-kyklades.gr
Η εφαρμογή προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στα μέλη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας του Επιμελητηρίου για στήριξη της παραγωγής και εμπορίας των τοπικών προιόντων και της τοπικής αγοράς.
Προκειμένου να τονωθεί η κυκλοφορία των προϊόντων, καταρχήν εντός του Νομού, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα τα ποιοτικά Κυκλαδικά τοπικά προιόντα να βρούν διαύλους πώλησης και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχει επιτευχθεί ειδική συμφωνία με γνωστή εταιρεία ταχυμεταφορών, μέσω της οποίας τα προϊόντα θα παραδίδονται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και ταχύτητα σε ιδιαίτερα προνομιακές τιμές. Προσοχή: Οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές θα ισχύουν και για τη διακίνηση προϊόντων από νησί σε νησί.
Ειδικά στον τομέα των τροφίμων και ποτών, η νέα αυτή υπηρεσία συμβαδίζει απόλυτα με τη φιλοσοφία της Πρωτοβουλίας AegeanCuisine, μέσω της οποίας γίνεται μια προσπάθεια ανάδειξης της αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας και των τοπικά παραγόμενων προϊόντων των νησιών μας.
Τέλος, στη συνάντηση αυτή θα αναζητηθούν τρόποι για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των προϊόντων τα οποία παράγονται στο Νομό μας.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί την Τετάρτη 16 Μαρτίου και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη και, με ταυτόχρονη διασύνδεση, στα γραφεία του Επιμελητηρίου σε Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη και Τήνο.

Nautilus 2010 - Santorini exploration - δημοσίευση

Για την επιστημονική δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων της ωκεανογραφικής έρευνας "Santorini - Columbo experiment and exploration 2006 - 2010 με το R/V "Nautilus"

στην ειδική έκδοση του περιοδικού "Oceanography"  Μarch 2011, μας ενημέρωσε η Δρ. Νομικού Παρασκεύη, Γεωλόγος-Ωκεανογράφος, Υπεύθυνη της Ελληνικής αποστολής του προγράμματος
Nautilus 2010 - Santorini exploration, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
H δημοσίευση αναφέρεται σε πολύ σημαντικά στοιχεία που για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τυγχάνουν ιδιαίτερου ενδιαφέροντος απο την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Το κείμενο είναι γραμμένο στα Αγγλικά και μπορείτε να το δείτε και να το κάνετε download στην διεύθυνση http://www.tos.org/oceanography/issues/issue_archive/24_1-supp.html

Αξίζει να σημειώσουμε οτι πρόκειται για την πρώτη επιστημονική δημοσίευση των αποτελεσμάτων των πολυετών (απο το 2006) ερευνών που γίνονται σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και στην Ελλάδα, στα ευρύματα καθώς και σε υλικό που συνελέγει στις 2 ερευνητικές αποστολές του προγράμματος "Ναυτίλος" για την εξερεύνηση του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του "Κολούμπου" και της περιοχής της Καλντέρας, στην Σαντορίνη.

Πέμπτη, Μαρτίου 10, 2011

κοινότητα Καμαρίου - πρόσκληση

Η δημοτική Κοινότητα Καμαρίου καλεί σήμερα Πέμπτη 10 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα σε συγκέντρωση τους κατοίκους της περιοχής για να συζητηθούν θέματα που αφορούν το χωριό ώστε να είναι όλοι καλύτερα προετοιμασμένοι για την καλοκαιρινή περίοδο. Η συνάντηση θα γίνει στην αίθουσα κάτω από τον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιώτισσας.

ΔΑΟΣ - νέα διοίκηση

Με ανακοίνωσή της η γραμματεία του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού Σαντορίνης μας ενημερώνει οτι η νέα Διοίκηση ανέλαβε τα καθήκοντά της μετά και την τελετή παράδοσης -παραλαβής που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Κλειστού Γυμναστηρίου την Τρίτη 8 Μαρτίου. Νέος Πρόεδρος ανέλαβε ο κ. Αντώνιος Κατζέλης με Αντιπρόεδρο τον κ. Παρασκευά Ξαγοράρη, γνώριμοι στο χώρο του Αθλητισμού στο νησί, ενώ αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων των μελών από το αρμόδιο Γραφείο του Δήμου Θηρας.
Στην τελετή πέραν της ενημέρωσης από τον πρώην Πρόεδρο κ. Μανόλη Ορφανό για την δράση στο ΔΑΟΣ συζητηθήκαν και θέματα προσωπικού αλλά και γενικότερα λειτουργίας του Οργανισμού.

επιμελητήριο - ενημερωτική εκδήλωση 19.3

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων μας προσκαλεί σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει το Σάββατο 19 Μαρτίου στις 18:00 στην συνεδριακή αίθουσά του στην Ερμούπολη Σύρου, με θέμα: «Ενημέρωση για θέματα Φορολογίας Εισοδήματος, Φυσικών και Νομικών Προσώπων» με ομιλητές τους κυρίους  Ματθαίο Χαπίδη, Στέλεχος της "διεύθυνσης Φορολογίας Εισοδήματος Νομικών προσώπων του Υπουργείου Οικονομικών", Θανάση Σαφαρή, Στέλεχος της "διεύθυνσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών προσώπων του Υπουργείου Οικονομικών", Πίνη Στέλλα, Στέλεχος της "διεύθυνσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών προσώπων του Υπουργείου Οικονομικών", Δημήτριος Λέντζας,
Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός Σύμβουλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.).
Στην εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη Σύρου με ταυτόχρονη «ζωντανή» συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης, με τα γραφεία στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο, θα παρουσιαστούν οι μεταβολές στη Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων καθώς και οι αλλαγές των εντύπων Ε1, Ε3 και Ε5.
Σύμφωνα με την πρόσκληση του Επιμελητηρίου, οι ενδιαφερόμενοι λογιστές, επιχειρηματίες και επαγγελματίες καλούνται να συμμετάσχουν καταθέτοντας τις απόψεις τους και υποβάλλοντας τα ερωτήματά τους. Οι ερωτήσεις μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά ή με φαξ στο 22810 86555 έως την Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011.

Τετάρτη, Μαρτίου 09, 2011

ένα κείμενο για όσους δεν εξελέγησαν σε αυτές τις εκλογές

ναι.. σιγά τώρα που (σου) φταίει ο Τύπος.. (δεν κοιτάει ο καθένας τα "χαίρια" του λέω γω..)
ή (πιο εναλλακτικά) ο Robert Downey Junior τώρα δικαιώνεται... (αυτός μου αρέσει, τι να κάνουμε...)
ή (πιο κυνικά) -εσείς πόσα πορτοκάλια φάγατε σήμερα;
-2;! (μονο;..) να τρώτε κι άλλα αμα θέλεται να είστε καλός στην δουλειά σας...

Πρόλογος, κάτι τέτοιες μέρες, ή που σκέφτεσαι, ή που γράφεις...

Αποτιμώντας ο μη εκλεγείς τα γεγονότα, σίγουρα, μια φάση απογοήτευσης την περνάει. Φάση στην οποία αναρωτιέται, "γιατί μου ξηγηθήκατε ετσι ρε παιδιά (σ.σ.μπαγλαμάδες, θέλει να πεί ο ποιητής, αλλά αποφευγει...) εμένα, που σας έκανα ετούτο, που σας έφτιαξα εκείνο και σας έδωσα το άλλο και σας βοήθησα εδω, εμένα που μου ζητήσατε να σας κάνω, και να σας βάλω, να μιλήσω, να ζητήσω κ.κ.ο."
Αυτές οι σκέψεις, όπως και να το κάνεις, είναι αναπόφευκτες, όσο ψύχραιμος κι αν θέλει να δείχνει ο "αποτυχής". Το ευτύχημα βέβαια, είναι οι σκέψεις αυτές να διαρκέσουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Γιατί, αν δεν ξεπεραστούν ευκολα, τότε ενέχουν άλλοι κίνδυνοι...Ξεπερνώντας λοιπόν ο υποψήφιος την "πίκρα", και μιλάμε για περιπτώσεις σοβαρών υποψηφίων και οχι υποψηφίων απο υποχρέωση ή "υποψηφίων-τραβάτε με κι ας κλαίω" (κατα κανόνα αυτά ισχύουν στην Περιφέρεια..) οφείλει να αποφασίσει για το τι θα κάνει στην ζωή του. Οχι βέβαια πως η ζωή του εξαρτάται απο τις εκλογές, αλλά οφείλει εν πάσει περιπτώσει, να σκεφτεί το ενδεχόμενο να ξανασυμμετάσχει στην διαδικασία ή να μην ξανασυμμετάσχει.
Κι επειδή τελικώς τα πράγματα δεν είναι τόσο περίπλοκα όσο ακούγονται και διαβάζονται, θα μετρήσει το εαν τελικώς θέλει ή δεν θέλει να το .. ξαναπεράσει το κανάλι!
Και σε περίπτωση που του αρέσει θα το ξανακάνει, σε περίπτωση που δεν του αρέσει δεν θα το ξανακάνει.
Απο την άλλη, και ως γνωστό, ένα απο τα μεγαλύτερα ταλέντα του ανθρώπου είναι να γνωρίζει και να μπορεί να διαχειρίζεται τις πτώσεις του. (τα μπούμ) Τα "κάτω" του δηλαδή. Ή, εαν το θέλεται διαφορετικά, τα διαστήματα που λόγο συγκυριών, αναγκάζεται, επιθυμεί ή πρέπει να μείνει στην "απέξω".
Κι' αυτός είναι ενας χρυσός κανόνας (κυριολεκτικά χρυσός, γιατί παίξε-παίξε καίγεται κανείς..) που ισχύει για τους ηθοποιούς. Τους καλούς ηθοποιούς, που για να μπορούν να δίνουν -το καλύτερό τους φυσικά...- θα πρέπει να ξεκουράζονται, να κοιτάνε τα πράγματα απο απόσταση, να απολαμβάνουν εμπειρίες και να κρίνουν καταστάσεις. Μια απαραίτητη περίοδος "αγρανάπαυσης" δηλαδή η οποία τους δίνει την δυνατότητα να βελτιώσουν τον εαυτό τους και να είναι έτοιμοι για τον νέο τους ρόλο. Με αυτές τις (αρκετά πρωινές είναι η αλήθεια...) σκέψεις, αναρωτιέμαι, μήπως είναι η ώρα και κάποιοι πολιτικοί (βασικά, αυτοδιοικητικούς σκέφτομαι...) να την "δουν" και λίγο ηθοποιοί;

ένωση ζωοφίλων Σαντορίνης - νέα σελίδα

Την νέα της σελίδα "ανέβασε" στο διαδίκτυο πριν απο λίγες ημέρες η δραστήρια Ένωση Ζωοφίλων Θήρας. Στην νέα, λειτουργική και πολύ καλής αισθητικής σελίδα μπορείται να ενημερωθείται για το ιστορικό, τα πεπραγμένα, τον προγραμματισμό και τις δραστηριότητες της Ένωσης των Ζωοφίλων της Σαντορίνης, ενω μπορείται να εγγραφείτε και στο newsletter της ώστε να ενημερώνεστε για ο,τι νεότερο.
Η νέα σελίδα βρίσκεται στην διευθυνση: www.sawasantorini.org
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε οτι το τελευταίο διάστημα και σύμφωνα με τα όσα μας έχουν αναφέρει μέλη της Ένωσης - εθελοντές που φροντίζουν για την λειτουργία του "καταφυγίου αδέσποτων ζώων και ιπποειδών" στον Καρτεράδο, η λειτουργία του έχει βελτιωθεί ενω σε συνεργασία με την δημοτική αρχή γίνονται προσπάθειες ώστε να λειτουργήσει με ακόμη καλύτερες συνθήκες.

τελικός super cup σε “μοντέλο Σαντορίνης”

Στην μνήμη των αθλητικών συντακτών καθώς φαίνεται έχει χαραχθεί ο περσινός τελικός του ελληνικού πρωταθλήματος βόλεϊ της Α1 κατηγορίας μεταξύ των αιωνίων αντιπάλων, του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού που πραγματοποιήθηκε στην Σαντορίνη στον χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου.

Οι συντάκτες της σελίδας www.gazzetta.gr  αναφερόμενοι στον φετινό τελικό που διοργανώνεται να πραγματοποιηθεί στην Ορεστιάδα (από τον Νότο στον Βορά!) γράφουν σήμερα ότι "το απόλυτα πετυχημένο μοντέλο του τελικού του Σούπερ Καπ στη Σαντορίνη θα εφαρμοστεί και στον τελικό του Κυπέλλου στην Ορεστιάδα".
Σημειώνοντας ότι όπως και στην περίπτωση της Σαντορίνης, "δεν θα εκδοθούν εισιτήρια, αλλά προσκλήσεις που θα μοιραστούν στην τοπική κοινωνία".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα,
Από τη στιγμή που η βία έχει γίνει δυστυχώς αναπόσπαστο κομμάτι συνολικά της κοινωνίας και ειδικότερα στον αθλητισμό, θα πρέπει όσο γίνεται να την περιορίσεις. Στο βόλεϊ φαίνεται πως το έχουν καταλάβει και με το παραπάνω, καθώς στόχος σε κάθε μεγάλη διοργάνωση και αγώνα είναι αρχικά να βγαίνει κερδισμένο το άθλημα. Αυτό σκοπεύουν να κάνουν και για τον τελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στον Ηρακλή και τον Ολυμπιακό, ο οποίος θα διεξαχθεί στην Ορεστιάδα.
Στην σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας που έγινε στην ακριτική πόλη, αποφασίστηκε να ακολουθηθεί το μοντέλο της Σαντορίνης. Δηλαδή να μην εκδοθούν εισιτήρια αλλά προσκλήσεις, οι οποίες και θα διατεθούν ονομαστικά από την τοπική κοινωνία και οι οποίες θα δοθούν δωρεάν.
Αξίζει να αναφέρουμε πως το μοντέλο Σαντορίνης λειτούργησε άψογα και μάλιστα όταν αντίπαλοι ήταν οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, ζευγάρι με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα στα αθλητικά δρώμενα της χώρας.

το 'στρωσε, το 'στρωσε κι εδω...

Λιγάκι έστω, "μια ιδέα" που λέμε και στην απλή καθομιλουμένη. Κι αναφερόμαστε στο χιόνι, ή χιονάκι στην δική μας περίπτωση, που έκανε την εμφάνισή του νωρίς σήμερα (9 Μαρτίου) το πρωί στον Πύργο και τους γύρω λόφους του. Οχι τίποτε άλλο, αλλά να μην "παραπονιόμαστε" οτι εδω έχουμε .. άλλο καιρό!
Η θερμοκρασία τούτη τη στιγμή στην Σαντορίνη είναι στους 9 βαθμούς κελσίου, με την πρόγνωση των μετεωρολόγων όμως να λέει οτι σύντομα θα δούμε ήλιο, οπώτε όσοι τυχεροί, προλάβετε, να το δείτε, εστω και για λίγο, το χιονάκι...
(πως -πως άραγε;..!- και πέσαμε τόσο έξω.. μιας κι αυτην την ώρα στην Σαντορίνη ... μαίνεται χιονοθύελα! οι μετεωρολόγοι πάντως δεν μας είχαν προετοιμάσει!) Το ... φαινόμενο, διήρκησε τελικώς ενα ... δεκάλεπτο..!
Και για να έχουμε να .. θυμόμαστε, η κακοκαιρία των ημερών πάντως δεν έχει δημιουργήσει, μέχρι στιγμής τουλάχιστο, προβλήματα στο νησί, εκτός απο την πρόσκαιρη διακοπή των δρομολογίων των πλοίων, καθώς και μικρές -ελπίζουμε σε κάθε περίπτωση..- ζημιές σε δέντρα και δεντράκια, αφού  περιορίστηκε στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Αξίζει να πούμε οτι η Σαντορίνη είδε χιόνι, και μάλιστα αρκετό και καλοστρωμένο, ύστερα απο αρκετές δεκαετίες, τον Γενάρη του 2006 και τον Φλεβάρη του 2008. Έκτοτε, δεν είχε "ασπρίσει" η μέρα..

αποκριάτικη γιορτή - Καμάρι

"Μια χαρά" πήγε η γιορτή που διοργάνωσε την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς η Κοινότητα Καμαρίου σε συνεργασία με τον "Παγκράτιο Πολιτιστικό Σύλλογο" σύμφωνα και με τα όσα μας είπε η πρόεδρος του χωριού κ. Πελέκη. Όπως άλλωστε μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες, το κέφι περίσσεψε , ο κόσμος μασκαρεύτηκε, διασκέδασε και γενικώς, πέρασε καλά.
Μετά το "πάρτυ" ακολούθησε το γλέντι, με φαγητό, κρασάκι (βεβαίως βεβαίως..) με την συμβολή του οποίου όλα...έγιναν καλύτερα και η γιορτή, που σημειωτέον ήταν υπαίθρια, διήρκησε μέχρι αργά το απόγευμα.
Αξίζει δε να αναφέρουμε οτι πρόκειται για μια απο τις "ολόφρεσκιες" πρωτοβουλίες της νέας προέδρου, μιας και απ' όσο γνωρίζουμε είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στο Καμάρι.
Εμείς, ευχόμαστε και του χρόνου καλύτερα και ευχαριστούμε τους φίλους για τις φωτογραφίες!

πρόταση για τα απορρίμματα

Τις εγκαταστάσεις της εταιρίας "Σούκος" την Λάρισα επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Σαντορίνης κ. Ζώρζος προκειμένου να δεί απο κοντά την λειτουργεία μηχανήματος για την διαχείρηση των απορριμμάτων με σκοπό την μείωση του όγκου τους και την παραγωγή καυσίμου.
Πρόκειται για ενα νέας τεχνολογίας μηχάνημα καθώς και τρόπο επεξεργασίας των απορριμμάτων που όπως μαθαίνουμε έχει εφαρμοστεί δοκιμαστικά σε κάποιες περιοχές στην Ελλάδα.
Το κρίσιμο, πόσο μάλλον αυτην την εποχή, ερώτημα που τίθεται είναι σχετικά με το κόστος λειτουργίας του που σε κάποιες περιπτώσεις υπολογίζεται στα 137 ευρώ τον τόνο.

Τρίτη, Μαρτίου 08, 2011

το κοιτάς και συλλογιέσαι. μα τόσα λεφτά;

Γήπεδο "Καμαρίου" Θήρας. Το κοιτάς και συλλογιέσαι «Μα τόσα λεφτά»
ή (εναλλακτικός τίτλος..)  Αρσένιε, τα ομόλογα να είναι δομημένα...

Η αλήθεια είναι οτι το κείμενο με τίτλο "το κοιτάς και συλλογιέσαι. μα τόσα λεφτά; με έκανε να προβληματιστώ. Για πολλούς λόγους. Μιας και τα στοιχεία που παρουσιάζονται κι αναφέρονται στο κόστος "στρωσίματός" του με συνθετικό χλοοτάπητα σε σχέση με την δουλειά που έγινε, εμφανίζουν μεγάλο -οικονομικό...- ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με το κείμενο,
Για τον χλοοτάπητα του γηπέδου "Καμαρίου" ο δήμος της Σαντορίνης πλήρωσε το ποσό των 901.640,000 ευρώ (σύμφωνα και με την αναρτημένη πινακίδα) ποσό που σύμφωνα με παραδείγματα άλλων γηπέδων που αναφέρονται, υπερβαίνει κατα πολύ τα χρήματα που θα "έπρεπε" να εχουν δωθεί για την συγκεκριμένη εργασία, της συγκεκριμένης ποιότητας και των συγκεκριμένων διαστάσεων..
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται και τις συγκρίσεις που γίνονται, στην περίπτωση της Σαντορίνης, υπάρχει "περίπτωση" το τελικό κόστος να "ξέφυγε" του υποτιθέμενου προβλεπόμενου, κατα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Σύμφωνα με το κείμενο στην υπόθεση θα πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας (αυτό όμως δεν θα πρέπει να γίνει κατόπιν καταγγελίας;..) για να εξεταστεί η εν λόγο ανάθεση, ενω γίνεται αναφορά και για τις ευθύνες του Δήμου Σαντορίνης που δεν έκανε έλεγχο στο έργο (αμα είχανε τέτοιες αρμοδιότητες οι αρμόδιοι των Δήμων, τότε δεν θα θεωρούνταν, σε κάποιες έστω περιπτώσεις, οι Δήμοι "κουμπαράδες"...).
Σχετικά με τις ευθύνες του Δήμου της Σαντορίνης, και του κάθε Δήμου, εκφράζουμε ορισμένες ενστάσεις, μιας και εξετάζοντας λίγο καλύτερα κανείς τα πράγματα, μπορεί να παρατηρήσει οτι σε πολλές περιπτώσεις, περιορίζονται στο να πληρώνουν επιλογές άλλων.
Χαρακτηριστικά πάντως είναι τα στοιχεία που εμφανίζονται, σύμφωνα με τα οποία, αντίστοιχα και καλύτερα γήπεδα (εστω πιο γνωστά) στρώθηκαν με χλοοτάπητα με τα μισά λεφτά. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να το διαβάσετε.

Όσο για ενα απο τα πρώτα σχόλια, με έκανε να χαμογελάσω, μιας και μου θύμισε παλαιότερες καταστάσεις και πράγματα που πολλοί έχουν βρεί μπροστά τους, καθώς και την φράση "What happens in Vegas, stays in Vegas" αναλογιζόμενη οτι κάποιοι προσπαθούν να το εφαρμόσουν και στην Σαντορίνη!
Αλήθεια, βοηθάει κάπου αυτό; Ή μήπως αποτελεί μέρος μιας "θεωρίας σε σύγχυση" και υπο αμφισβήτηση σύμφωνα με την οποία το οποιοδήποτε σχόλιο αποτελεί πλήγμα για την εικόνα του τόπου. Με την ίδια λογική, και η Αθήνα είναι τουριστική περιοχή, πάνε οι τουρίστες και βλέπουνε (κάποιοι θαυμάζουνε κιόλας...) την Ακρόπολη και τον ... Πειραιά, μήπως κατά συνέπεια δεν θα πρέπει οι Αθηναίοι δημοσιογράφοι να μιλούν για τα δεινά του Πειραιά; (μη και τον "δυσφημίσουν" δηλαδή;...)
Νομίζω οτι αυτά τα πράγματα είναι ξεπερασμένα, και όποιον επαγγελματία συντάκτη και να ρωτήσει κανείς, θα πάρει την απάντηση "τι σχέση έχει το ένα με το άλλο;..."

σκακιστικό σχολικό πρωτάθλημα Κυκλάδων

Ο Αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος Σαντορίνης και ο Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου του Εμπορείου, διοργανώνουν το Σκακιστικό Σχολικό Πρωτάθλημα Κυκλάδων 2011.
Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Γυμνάσιο του Εμπορείου το Σάββατο 12 Μαρτίου στις 10.00.  Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για κάθε μαθητή - μαθήτρια 'Αβαθμιας και 'Ββάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων του Νομού.
Οι Αγώνες θα διεξαχθούν με βάση το Ελβετικό σύστημα, όπου κάθε παίκτης θα αντιμετωπίσει 7 αντιπάλους σε 7 διαφορετικούς γύρους. Νικητές ανακηρύσσονται οι 3 πρώτοι της τελικής βαθμολογικής κατάταξης, όπως και οι 3 πρώτοι ανα κατηγορία. Οι κατηγορίες είναι:
μαθητές - μαθήτριες Νηπιαγωγείου, Πρώτης εως και Έκτης Δημοτικού (και οι 6 τάξεις)
'Α, 'Β και 'Γ Γυμνασίου και Λυκείου.
Στους νικητές θα απονεμηθούν μετάλλια ενω αναμνηστικά διπλώματα θα απονεμηθούν σε όλους τους συμμετέχοντες.
Οι πρώτοι νικητές αποκτούν το διακίωμα συμμετοχής στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωάθλημα που θα γίνει στην Ερέτρια 16-18 Απριλίου 2011.
Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείται να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Αθλητικού Σκακιστικού Ομίλου Σαντορίνης, Παναγιώτη Φρεντζά στα 22860 27140 και 6949 174698 ή μπορείται να έρθεται απευθείας στον χώρο των αγώνων μέχρι τις 9.50.
Διευθυντής των αγώνων είναι ο γυμνασιάρχης του Γυμνασίου του Εμπορείου κ. Κατσίπης.

Υπερια 2011

Για 9η συνεχόμενη χρονιά ο Εξωραιστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Θολαρίου - Αιγιαλής Αμοργού διοργανώνει σε συνεργασία με το Aegialis Hotel and Spa την Διεθνή Συνάντηση Πολιτισμού και τουρισμού "Υπερια" απο τις 27 Απριλίου εως τις 2 Μαίου.
Το συνέδριο απευθύνεται πρωτίστως σε δημοσιογράφους απο την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και σε όποιον θα ήθελε να μάθει περισσότερα για το νησί, μιας κι εχει ως στόχο την ανάδειξη της Αμοργού, της ιστορίας της και του φυσικού της πλούτου. Οι εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν και απο το 2ο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους καθώς και απο μουσική, εκθέσεις, εργαστήρια καιξεναγήσεις. Για πληροφορίες μπορείται να επικοινωνήσετε με το τηλ. 22850 73393 και στο www.yperia.gr

Δευτέρα, Μαρτίου 07, 2011

Santorini tango team - milonga night

Απόψε Δευτέρα 7 Μαρτίου στις 21.00 η ομάδα του TANGO ARGENTINO SANTORINI διοργανώνει MILONGA (βραδιά τάνγκο) στο Mojito Cafe στον Καρτεράδο. Το special ζευγάρι της βραδιάς θα είναι οι Ηλίας Οικονόμου και Laura Toledo.