Πέμπτη, Απριλίου 12, 2007

  • Παρασκευή 13.4.2007
  • Καιρού επιτρέποντος σήμερα, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς η βιντεοσκόπηση του ναυαγίου από το ΕΛΚΕΘΕ, καθώς και ο καθαρισμός του Αθηνιού και της θαλασσιάς περιοχής και των ακτών γύρω απο το ναυάγιο, από πλωτά σκάφη και μηχανήματα της αρμόδιας εταιρίας.
  • Πρίν απο λίγο εντοπίστηκε το μαύρο κουτί του βυθισμένου πλοίου.
  • Στην απάντληση του πετρελαίου που βρίσκεται εγκλωβισμένο στις δεξαμενές του Sea Diamond, εστιάζονται πλέον οι προσπάθειες των αρμοδίων αρχών, ενώ ενισχύεται το υδάτινο φράγμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από το ναυάγιο.
  • Την ίδια ώρα τα ερωτήματα γι αυτό πληθαίνουν, με τις μαρτυρίες για το ποιος έδωσε την εντολή να μετακινηθεί το πλοίο από το σημείο προσάραξης, είναι αλληλοσυγκρουόμενες. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται για τη ρυμούλκηση με τον καπετάνιο να υποστηρίζει ότι ήθελε να το κατευθύνει αλλού, ενώ το Λιμενικό δηλώνει ότι δεν έδωσε εντολή ρυμούλκηση.
  • Το νησί επισκέφθηκε και ενημερώθηκε απο εκπροσώπους φορέων και αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις ενέργειες που εχουν πραγματοποιηθεί μεχρι στιγμής και την κατάσταση που εχει διαμορφωθεί σχετικά με το ναυάγιο, ο πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Κατα την διάρκεια της συνάντησης ο κ. Παπαγιαννάκης ενημέρωσε αιρετούς και φορείς για τις ερωτήσεις που εχουν κατατεθεί απο πλευράς Συνασπισμού στο κοινοβούλιο και το ευρωκοινοβούλιο για το θέμα, καθώς επίσης και για τις δυνατότητες οικονομικής και οχι μονο ενίσχυσης της Σαντορίνη απο την Ε.Ε.
  • Την ερχόμενη Τετάρτη 18 Απριλίου στις 17.00 η επόμενη συνάντηση του συλλόγου γυναικών. Αναμένεται να συζητηθεί η πρωτοβουλία του συλλόγου για τον καθαρισμό των ακτών του νησιού σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) καθώς και την παρουσίαση του προγράμματος στα Δημοτικά σχολεία του νησιού. Ο καθαρισμός των ακτών θα πραγματοποιηθεί απο τα μέλη του IWOS το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 21-22 Απριλίου, ενώ ΟΙ ενημερωτικές επισκέψεις της HELMEPA στα σχολεία την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.
  • Φυσικό κινηματογραφικό στούντιο η Θηρασιά για τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας «Μικρό Έγκλημα του Κύπριου σκηνοθέτη Χρήστου Γεωργίου. Πρόκειται για μια κυπριογερμανική παραγωγή, με την συμμετοχή του κυπριακού Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
  • Την 1η Αυγούστου όπως είναι πλέον καθιερωμένο θα ξεκινήσει και φέτος το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη το πρόγραμμα του οποίου ανακοινώθηκε και θα φιλοξενήσει και φέτος εκθέσεις ζωγραφικής, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, φωτογραφικές εκθέσεις αλλά και άλλες εκδηλώσει, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον μονίμων κατοίκων και επισκεπτών.
  • Πέμπτη 12.4.2007
  • Την παραγγελία εκπόνησης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην Καλντέρα, την ανάθεση σε δύο δικηγορικά γραφεία της παράστασης στα δικαστήρια που θα ακολουθήσουν, την κατάθεση του αιτήματος της αποζημίωσης, την πρόσκληση στο νησί της υπουργού Τουρισμού, καθώς και την σύσταση Γραφείου Τύπου για το θέμα, αποφάσισε μεταξύ άλλων το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας στην χθεσινή του συνεδρίαση που εξέφρασε παράλληλα την θλίψη του στους οικείους των αγνοουμένων και τις ευχαριστίες του σε όσους συμμετείχαν στην διάσωση των επιβατών του Sea Diamond.
  • Δεμένο στον Αθηνιό θα παραμείνει σήμερα το πλοίο «Φιλία» του ΕΛΚΕΘΕ λόγο των ισχυρών ανέμων που δεν επιτρέπουν τη συνέχιση της αυτοψίας και βιντεοσκόπησης στο ναυάγιο.
  • Διακόπηκαν και οι εργασίες απορρύπανσης και περισυλλογής των διαρρευσάντων καυσίμων του ναυαγίου από πλωτά σκάφη λόγο κακών καιρικών συνθηκών. Η απορρύπανση συνεχίζεται με την προσθήκη επιπλέον μέτρων φραγμάτων και με την περισυλλογή αποβλήτων από τον Αθηνιό.
    500 τόνοι πετρελαιοειδών έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις στον «Σαντορίνη 106.4» του κ. Μαμαλούκα υπεύθυνου της εταιρίας.
  • Με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων της Σαντορίνης συναντήθηκε χθες ο Μ. Κεφαλογιάννης που δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «απόλυτα ελεγχόμενη», ενώ
    ερωτηθείς για το ποιος έδωσε την εντολή ρυμούλκησης είπε πως «δεν απαντά σε φήμες και κουτσομπολιά κι ότι δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε δήλωση πριν ολοκληρωθεί η προανάκριση».
  • Νέα ερωτήματα για τις συνθήκες του όλου συμβάντος προέκυψαν από την χθεσινή συνέντευξη Τύπου του εκπροσώπου της πλοιοκτήτριας εταιρείας που αρνήθηκε την ευθύνη για τη ρυμούλκηση του πλοίου στο συγκεκριμένο σημείο, όπου τελικά βυθίστηκε, καθώς υποστήριξε ότι ο καπετάνιος δεν είχε τον έλεγχο του πλοίου.
  • Την ανησυχία της για ένα ενδεχόμενο οικολογικό πλήγμα εκφράζει με επιστολή της στο υπουργείο εμπορικής Ναυτιλίας και Τουρισμού η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.
  • «Όλοι οι χειρισμοί μετά την πρόσκρουση ήταν ευθύνη του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου καταλογίζοντας στον κ. Κεφαλογιάννη επιπολαιότητα.
  • Ακόμη, ερώτηση για το ναυάγιο του Sea Diamond κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Ανωμερίτης.

Τρίτη, Απριλίου 10, 2007

  • Τρίτη 10.4.2007
  • Την βιντεοσκόπηση του ναυαγίου του Sea Diamond ξεκινά σήμερα το μεσημέρι το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών με το βαθυσκάφος Ροβ. Στόχος της έρευνας η κατάσταση, η θέση και το βάθος του σκάφους, στοιχεία που θα αποτελέσουν πιλότο στην απόφαση για την ανέλκυση ή μη του ναυαγίου.
    Την ίδια ώρα, αποζημίωση για την βλάβη που υφίσταται το νησί θα ζητήσει από την πλοιοκτήτρια και την ασφαλιστική εταιρία ο Δήμος Θήρας που θα παραστεί στα δικαστήρια που θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Δημάρχου.
    Περισσότεροι από 70 τόνοι μαζούτ έχουν αντληθεί μέχρι στιγμής από τον κόλπο των Φηρών μετά τη βύθιση του Sea Diamond, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων (430 τόνοι) παραμένει στο πλοίο, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλο βάθος, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος μελλοντικής ρύπανσης.
  • Σύσκεψη με πρωτοβουλία του Δήμου και τουριστικών πρακτόρων σήμερα στην 13.30 στο Δήμο, παρουσία του Επάρχου, του προέδρου της κοινότητας της Οίας, των Αντιδημάρχων καθώς και του προέδρου των εν Ελλάδι τουριστικών γραφείων κ. Ευαγγέλου. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.
  • Με απόφαση του λιμενάρχη Θήρας, απαγορεύεται η προσέγγιση κάθε πλοίου και πλωτού ναυπηγήματος τόσο στην περιοχή προσάραξης όσο και στην περιοχή βύθισης του Sea Diamond, χωρίς την έγγραφη άδεια της Λιμενικής Αρχής. Απαγορεύεται ακόμη η κατάδυση στις ανωτέρω περιοχές, χωρίς άδεια.
  • Κατά τ’άλλα , τον πρωθυπουργό θα ενημερώσει σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης για την πορεία των ερευνών, που δήλωσε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν τόσο για τα αίτια του ναυαγίου όσο και για τους δύο αγνοουμένους. Ο κ. Κεφαλογιάννης εκτίμησε ότι υπήρξε ανθρώπινο λάθος.
  • Χθες κατέθεσαν ενώπιον του αρχιπλοιάρχου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας οι λεμβούχοι που βοήθησαν τους επιβάτες, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα καταθέσουν στον ίδιο, ο πλοίαρχος και πέντε μέλη του πληρώματος εις βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος.
    Οι κατηγορίες αφορούν την πρόκληση ναυαγίου εξ αμελείας, την παραβίαση διεθνών κανονισμών αποφυγής σύγκρουσης και την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης.
  • «Έκαναν ένα σόου με ελικόπτερα και σούπερ πούμα από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και μετά το πλοίο βυθίστηκε», δήλωσε ο αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού Θοδωρής Τσιμπίδης, ερευνητής και διευθυντής της οικολογικής οργάνωσης «Αρχιπέλαγος Αιγαίο».
  • «Η γεωγραφία, το βάθος και το βραχώδες έδαφος δε βοηθούν στο έργο της απάντλησης. Το πλοίο δεν έχει σταθεροποιηθεί σε κάποιο βάθος. Κάθε ώρα που χάνουμε είναι κρίσιμη» μας λέει ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του Ελληνικού γραφείου της GREENPEACE.