Πέμπτη, Απριλίου 03, 2014

συντονιστικό Υγείας Θήρας: πρακτικά και ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης Θηραίων Πολιτών (30.3) - ανακοίνωση του Συντονιστικού Υγείας Θήρας

Τα κείμενα και οι ανακοινώσεις που ακολουθούν αφορούν:

Α) Την ανακοίνωση του Συντονιστικού Υγείας Θήρας για την Γενική Συνέλευση.
Β) Τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης Θηραίων Πολιτών για την Υγεία που πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο Θήρας στις 30 Μαρτίου 2014.
Γ) Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για την πραγματοποιηθείσα Γενική Συνέλευση Θηραίων Πολιτών
Ως Συντονιστικό Υγείας Θήρας ευχαριστούμε τους πολίτες που συμμετείχαν στην Γενική Συνέλευση για την Υγεία, στο Κλειστό Γυμναστήριο Θήρας, την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014.
Προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε τη συνέλευση από κομματικές αντιπαραθέσεις και προεκλογική εκμετάλλευση και πιστεύουμε ότι τα καταφέραμε.
Οι κινήσεις που κάναμε ως Συντονιστικό Υγείας για να καλέσουμε τους Θηραίους ήταν:

1) βάλαμε περίπου 200 αφίσες σε κεντρικά σημεία σε όλα τα χωριά του νησιού. Αφενός δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε αφισορύπανση και αφετέρου θεωρήσαμε ότι οι φούρνοι, οι τράπεζες, οι Δημόσιες Υπηρεσίες, οι στάσεις λεωφορείων, τα σούπερ μάρκετ είναι χώροι που έχουν συχνή πρόσβαση οι πολίτες. Σημειώνουμε ότι πολλές αφίσες, για άγνωστους λόγους, αφαιρέθηκαν την επόμενη ημέρα της τοποθέτησης τους.
2) βγάλαμε δύο(2) τηλεοπτικά σποτ που δυστυχώς λόγω της μη λειτουργίας του τοπικού καναλιού της Σαντορίνης, δεν μπόρεσαν να τα δουν οι Θηραίοι πολίτες. Ωστόσο, κυκλοφόρησαν πάνω από 10 ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebookκτλ).
3) χρησιμοποιήσαμε τα τοπικά ΜΜΕ ώστε να προβάλουμε τη Συνέλευση στους πολίτες.
4) βγάλαμε αυτοκίνητο με ντουντούκα την Παρασκευή 28/03 και το Σάββατο 29/03, όπου πέρασε από τα χωριά της Σαντορίνης καλώντας τους πολίτες στη Γενική Συνέλευση.
5) μοιράστηκαν σε ορισμένα Δημοτικά, στα τρία Γυμνάσια και στα δύο Λύκεια της Σαντορίνης, σε κάθε μαθητή, προσκλήσεις για τη Συνέλευση ώστε να δοθούν στους γονείς του.
6) στείλαμε ανακοίνωση στις Εκκλησίες του νησιού η οποία διαβάστηκε από τους ιερείς και καλούσε τους πολίτες να συμμετέχουν.
7) επικοινωνήσαμε με το ΚΤΕΛ Θήρας το οποίο έβαλε δωρεάν δρομολόγια από το Καμάρι, την Οία και την Περίσσα προς το ΔΑΠΠΟΣ την ημέρα της Συνέλευσης.
8) επικοινωνήσαμε με την Ένωση Λεμβούχων Θήρας η οποία έβαλε δωρεάν δρομολόγιο λάντζας από τη Θηρασιά προς το Αμμούδι ώστε να μπορέσουν να συμμετέχουν οι συμπολίτες μας στη Θηρασιά.

Θεωρούμε ότι η συμμετοχή των Θηραίων πολιτών δεν ήταν η αναμενόμενη δεδομένου της δημοσιότητας που είχε λάβει η Συνέλευση.
Ωστόσο, η Συνέλευση κύλησε σε πολύ καλό κλίμα και θεωρούμε ότι έθεσε τις βάσεις ώστε να διοργανωθούν σε ακόμη πιο μαζικό επίπεδο και άλλες συνελεύσεις. Ένας από τους στόχους μας ήταν η σωστή οργάνωση και θεωρούμε ότι τον επιτύχαμε.

Πρακτικά Γενικής Συνέλευσης Θηραίων Πολιτών
Την Κυριακή 30/03/2014 στις 11 το πρωί, στο Κλειστό Γυμναστήριο Θήρας πραγματοποιήθηκε η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Ο στόχος της συνέλευσης ήταν να κατατεθούν απόψεις και προτάσεις ώστε να αποφασίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τους ΤΡΟΠΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ προκειμένου να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ:

Α)την άμεση στελέχωση και χρηματοδότηση από το κράτος, του Κέντρου Υγείας Θήρας
Β)την άμεση λειτουργία του, εξοπλισμένου και έτοιμου προς λειτουργία, νέου νοσοκομείου Θήρας
Η συνέλευση άρχισε με 35 λεπτά καθυστέρηση, στις 11:35και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 14:15. Το Προεδρείο που συντόνισε τη συνέλευση αποτελούνταν από τους:α)κ. Δημήτρη Μενδρινό (εκπρόσωπο των Πολιτών της Οίας), β)κα Αυγή Κομματά (εκπρόσωπο και Γενική Γραμματέα της ΕΛΜΕ Θήρας), γ)κα Νικολέτα Σιγάλα (Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γενικού Λυκείου Θήρας), δ) κ. Λουκά Λυγνό (εκπρόσωπο του Συλλόγου Νεφροπαθών και Φίλων Θήρας). Το πέμπτο μέλος του προεδρείου συμπληρώθηκε, μετά από κάλεσμα στους συμμετέχοντες στη γενική συνέλευση, από τον κ. Σταύρο Καβαλάρη.Η Γραμματεία που λειτούργησε για να συμπληρωθεί η λίστα των ομιλητών αποτελούνταν από τους:α) κα Σεβαστή Κατσαρού (πολίτης), β) κα Εύα Δαμασκινού (πολίτης), γ) κα Μαρία Κέκου (πολίτης).
Κατά την έναρξη της συνέλευσης περιγράφηκε ο τρόπος λειτουργίας της από τον κ. Δημήτρη Μενδρινό. Στη συνέχεια έγιναν οι τοποθετήσεις-χαιρετισμοί του σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θήρας κκ Επιφάνειου, του Δημάρχου Θήρας κ. Νικόλαου Ζώρζου, του εκπροσώπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Ηλία Μάινακαι του εκπροσώπου του Συντονιστικού Υγείας Θήρας κ. Δημήτρη Μενδρινού.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι φορέων καθώς και μεμονωμένοι πολίτες, κάποιοι από τους οποίους έκαναν προτάσεις για τους τρόπους αντίδρασης των Θηραίων. Ο χρόνος ομιλίας για κάθε έναν ορίστηκε, με ομόφωνη γνώμη του προεδρείου, στα τρία(3) λεπτά.
Μίλησαν με σειρά προτεραιότητας:1) κ. Κορωναίος Αντώνης (εκπρόσωπος Νεφροπαθών Θήρας), 2) κα Μπαλόγλου Κωνσταντίνα (εκπρόσωπος Πολιτών της Οίας), 3) κ. Κωνσταντινίδης Αντώνης (επικεφαλής ψηφοδελτίου και υποψήφιος Δήμαρχος Θήρας της κίνησης πολιτών «ΕΜΕΙΣ»), 4) κ. Μπενέτος Σπύρος (Δήμαρχος Λειψών και υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου), 5) κα Μαυρουδή Άννα (υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου), 6) κ. Λουκόπουλος Ιωάννης (εκπρόσωπος του σωματείου Νότιας Σαντορίνης), 7) κα Αργυρού Μαρία (υποψήφια Δήμαρχος Θήρας), 8) κα Κίτσου Σοφία (εκπρόσωπος της επιτροπής στήριξης για το νέο νοσοκομείο Θήρας), 9) κ. Σιγάλας Πάρις (πολίτης), 10) κ. Θεοδώρα Μάινα (πολίτης), 11) κ. Καμπανός Δημήτρης (πολίτης), 12) κ. Σιγάλας Αντώνης (υποψήφιος Δήμαρχος Θήρας), 13) κ. Καββαδίας Νικόλαος (πολίτης), 14) πάτερ Αντώνιος, 15) κα Κώχ Ειρήνη (Δημοτική Σύμβουλος Θήρας), 16) κα Φραγκάκου Ρούλα (πολίτης), 17) κ Ζώρζος Νικόλαος (Δήμαρχος Θήρας), 18) κ. Μενδρινός Δημήτρης (πολίτης).
Μετά το τέλος των τοποθετήσεων, έγινε 10λεπτο διάλειμμα και οι ομιλητές που είχαν καταθέσει πρόταση καλέστηκαν από το Προεδρείο ώστε να καταγραφεί λεπτομερώς η πρόταση τους.
Μετά το διάλειμμα, εξαιτίας της αποχώρησης αρκετών πολιτών από τη Γενική Συνέλευση, το Προεδρείο έθεσε το ερώτημα αν μπορούν οι παρόντες να προχωρήσουν σε ψηφοφορία. Οι πολίτες αποφάσισαν να συνεχιστεί η διαδικασία.

Το Προεδρείο συνόψισε τις προτάσεις σε τρεις(3):
1)Να γίνει συγκέντρωση έξω από το Κέντρο Υγείας Θήρας και στη συνέχεια πορεία προς το νέο Νοσοκομείο στο οποίο να πραγματοποιηθεί συμβολική κατάληψη συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας. Οι λεπτομέρειες τις κινητοποίησης να οριστικοποιηθούν όταν οριστεί η ημερομηνία της.
2)Να γίνει 30-40 ημέρες παύση ασφαλιστικών εισφορών στη Σαντορίνη.
3)Να βγει ψήφισμα από τη Γενική Συνέλευση όπου να δηλώνεται αποφασιστικά προς τους αρμόδιους υπουργούς ότι δεν μετακινούμαστε στην Αθήνα για να συζητήσουμε για το νέο νοσοκομείο Θήρας και να απαιτήσουμε την παρουσία τους στη Σαντορίνη.

Αποτελέσματα ψηφοφοριών
Η πρώτη πρόταση ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα, η δεύτερη δεν πέρασε και η τρίτη ψηφίστηκε με αυξημένη πλειοψηφία.

ΨΗΦΙΣΜΑ
Η Γενική Συνέλευση Θηραίων Πολιτών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30/03/2014, στο Κλειστό Γυμναστήριο Θήρας
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ
Α) Να απαιτηθεί από τους υπευθύνους η κρίσιμη τελική σύσκεψη για τη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου Θήρας να πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη παρουσία των εκπροσώπων των συναρμόδιων Υπουργείων. Την ημέρα της σύσκεψης να πραγματοποιηθεί πορεία των Θηραίων πολιτών από το Κέντρο Υγείας Θήρας προς τον χώρο της σύσκεψης που προτείνεται να είναι το νέο Νοσοκομείο Θήρας. Σε περίπτωση καθυστέρησης απάντησης ή μη πραγματοποίησης της σύσκεψης στη Σαντορίνη, να πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση με σκοπό την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Β) Στη προγραμματισμένη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη 08/04/2014 να μην μεταβούν μη θεσμικοί παράγοντες της Σαντορίνης.

Το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης