Σάββατο, Ιανουαρίου 14, 2012

πίτα Πύργου...

Η Τοπική Κοινότητα Πύργου Θήρας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΕΣΤΙΑ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΛΛΙΣΤΗΣ ΘΗΡΑΣ, μας προσκαλούν στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας, που θα γίνει την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 6:00 μ.μ. στο εντευκτήριο της ΕΣΤΙΑΣ.
Θα χαρούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

bye bye (american..) pie...No1

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων,

Σύμφωνα με απόφαση της διοικητικής επιτροπής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, δεν θα πραγματοπιηθεί η καθιερωμένη εορταστική εκδήλωση για το νέο έτος.
Ο λόγος για την απόφαση αυτή πάρθηκε με δεδομένη την επικρατούσα εξαιρετικά δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας μας και των πρωτοφανών επιπτώσεων για την αγορά και την επιχειρηματικότητα, οι οποίες δεν επιτρέπουν εορτασμούς αλλά προβληματισμό και προσπάθεια.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το επιμελητήριο Κυκλάδων παραμένει στο πλευρό των μελών του σχεδιάζοντας και υλοποιόντας δράσεις με σκοπό την στήριξη και ενδυνάμωση των επιχειρήσεων και την ανόρθωση της ψυχολογίας των επιχειρηματιών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Ευχόμαστε υγεία για όλους και μακάρι το 2012 να μας αξιώσει να δούμε την έξοδο απο την κατάσταση αυτή.

bye bye pie No2

Ανάλογη ανακοίνωση εκδόθηκε και απο την Θηραική Εταιρία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών, στην οποία επισημαίνεται οτι εξ αιτίας της ρευστής οικονομικής κατάστασης και της αστάθειας στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση των μελών για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος.

ενα νέο απορριμματοφόρο, ανακύκλωσης..

Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής,

Ο Δήμος Θήρας μας ενημέρωσε πως παρέλαβε από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ενα νέο απορριμματοφόρο ανακύκλωσης.
Το συγκεκριμένο όχημα είναι χωρητικότητας 16 κυβικών μέτρων και νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποκομιδή των μπλε κάδων του νησιού μας και αναμένεται να βγει στους δρόμους σε λίγες μέρες όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης πινακίδων κυκλοφορίας.
Επίσης αναμένονται τα συνολικά αποτελέσματα ανακύκλωσης του Δήμου Θήρας για το 2011 από το κέντρο διαλογής τα οποία θα ανακοινωθούν σε λίγες μέρες.
Ο Δήμος Θήρας θέλει να ευχαριστήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, οι οποίοι με τη ξεχωριστή διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών συμβάλλουν στην μείωση του συνολικού όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων και στην προστασία του περιβάλλοντος της Σαντορίνης.

σχετικά με την εκτός σχεδίου... Νο1

Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νίκο Σηφουνάκη, απέστειλε ο Βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας, την οποία συνυπογράφουν άλλοι 34 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με την οποία ζητούν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο απαγορεύει καθολικά τη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή: «Η αδυναμία της Πολιτείας να αντιμετωπίσει την αυθαίρετη δόμηση και η ανικανότητά της να προχωρήσει, για δεκαετίες -λόγω μιας απαράδεκτης γραφειοκρατίας- σε πολεοδόμηση περιοχών με πιεστικές ανάγκες, παράλληλα με την άνθηση μιας διαπλοκής, από τις πλέον κλασικές, των ελεγκτικών και μη μηχανισμών, με μεγάλα αλλά και μικρά συμφέροντα, συμπληρώνεται τώρα με μία αδιανόητη και αδικαιολόγητη απαγόρευση.

Εκατομμύρια περιουσίες απαξιώνονται. Οι ιδιοκτήτες τους, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες ευρωπαίοι πολίτες, εγκλωβίζονται και εξαπατώνται για άλλη μια φορά από το ελληνικό κράτος. Ένας ολόκληρος κλάδος, από τους σημαντικότερους -αυτός της οικοδομής- που ήδη χειμάζεται από την οικονομική κρίση, δέχεται καίριο πλήγμα. Μια νέα γενιά αυθαιρέτων ετοιμάζεται».

Οι Βουλευτές ζητούν την απόσυρση του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος και την εισαγωγή του στη Βουλή ως νομοθετική ρύθμιση ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να τοποθετηθούν και ανάλογα να ψηφίσουν.

σχετικά με την εκτός σχεδίου... Νο2

Σε επιστολή που απέστειλε ο βουλευτής Κυκλάδων Γιώργος Ν.Παπαμανώλης μαζί με 18 ακόμη βουλευτές, προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ν. Σηφουνάκη με αφορμή την δημοσιοποίηση του Π.Δ. που αφορά τις χρήσεις γης (ιδιαίτερα για την πρόβλεψη που αφορά τις περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης), ζητήθηκε λόγω της σοβαρότητας των άρθρων, το σχέδιο Π.Δ. να κατατεθεί ως σχέδιο νόμου στη Βουλή και να ακολουθήσει η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε στην παραπάνω επιστολή με την ακόλουθη δήλωση:

« Σε απάντηση της επιστολής που αποστείλατε από κοινού με άλλους συναδέλφους βουλευτές με θέμα «καθολική απαγόρευση δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές» επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε ότι:
Το ΥΠΕΚΑ παρουσίασε στις 20/12/2011 στα Μ.Μ.Ε. Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις «χρήσεις γης» το οποίο αναρτήθηκε για διαβούλευση στο διαδίκτυο μέχρι της 31 Ιανουαρίου 2012.
Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι προϊόν επεξεργασίας των υπηρεσιών συναρμόδιων Υπουργείων προκειμένου να εκσυγχρονισθεί το Προεδρικό Διάταγμα «Κατηγορίες και το περιεχόμενο χρήσεων γης» του 1987 (ΦΕΚ 166Δ/1987).
Δυστυχώς, δημιουργήθηκαν παρερμηνείες ως προς το άρθρο 14 του σχεδίου, το οποίο κάθε άλλο παρά στοχεύει στην απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης. Αντιθέτως, εξειδικεύει και κατοχυρώνει κάθε πολίτη που επιθυμεί να δημιουργήσει δράσεις στις εντός σχεδίου πόλεως και εντός οικισμού περιοχές καθώς και στις εκτός σχεδίου περιοχές. Η σύγχυση προκλήθηκε από την παράγραφο 9 της Ζώνης Α και 18 της Ζώνης Γ, που όμως δεν αφορά την ολοσχερή κατάργηση της εκτός οικισμών δόμησης.
Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Παπαμανώλη στα παραπάνω,
Επειδή, η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού δεν θεωρήθηκε ικανοποιητική, γι’αυτό το λόγο οι βουλευτές, οι οποίοι δεν συμφωνούν με την απαγόρευση των περιοχών εκτός σχεδίου δόμησης, ζήτησαν να τους δοθούν περαιτέρω διευκρινήσεις και εξηγήσεις σε προγραμματισμένη συνάντηση την Δευτέρα 16.1.2012

αστυνομικό ανακοινωθέν...

Σύμφωνα με ανακοίνωση με ημερομηνία (12.1.2012) της αστυνομίας,
Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για κλοπή από κατάστημα στην Θήρα. Ειδικότερα, στο 3ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Φηρών - Πύργου Θήρας, οι συλληφθέντες αφαίρεσαν από κοινού, από κατάστημα (Super Market) προϊόντα συνολικής αξίας 512 ευρώ. Η κλοπή έγινε αντιληπτή από υπεύθυνο του καταστήματος, ο οποίος ειδοποίησε την Αστυνομία. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον της Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Νάξου.



στην δική τους μπουάτ..

Ο Στάθης Αρτινός, ο Αργύρης Λούλατζης (Argie) και η Φλώρα Χρυσού μας καλούν το Σάββατο 21 Ιανουαρίου στις 23.00 "στην δική τους μπουάτ" (σ.σ αυτός είναι ο τίτλος της παράστασης) στον χώρο του "OPERA cafe bar", Εθν. Αντιστάσεως 69, Περιστέρι, 210 5757459

Λιτές ενορχηστρώσεις με τρεις κιθάρες κι ένα μπαγλαμαδάκι, φωνές που μπλέκονται με σκοπό να μας ταξιδέψουν μουσικά από περασμένες δεκαετίες έως σήμερα.
Σ’ αυτή τη μπουάτ εκτός από τις δικές τους δημιουργίες συνυπάρχουν τραγούδια από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό μεγάλων καλλιτεχνών που ο καθένας τους αποτέλεσε ορόσημο για την εποχή του. Τραγούδια όπως αυτά των Doors συναντάνε τον Νίκο Παπάζογλου, των REM το Διονύση Σαββόπουλο αλλά και τον Σωκράτη Μάλαμα στήνοντας μουσικές γέφυρες σ ’αυτό το ταξίδι της μουσικής μεταξύ του rock , του εντέχνου και της παραδοσιακής.

Οι συντελεστές.
Η Φλώρα Χρυσού είναι μια νέα τραγουδοποιός από τη Σαντορίνη.
Με μουσικές σπουδές σε πιάνο, αυτοδίδακτη στην κιθάρα και μαθήματα φωνητικής, γράφει η ίδια τα τραγούδια της και αρκετά από αυτά τα έχει παρουσιάσει σε διάφορους μουσικούς διαγωνισμούς.
Το 2006 συμμετείχε με το τραγούδι της " Ίσως σε θέλησα" στο 2ο CD της γνωστής μουσικής ιστοσελίδαςwww.kithara.gr  Το 2009με το τραγούδι «Μάντης» απέσπασετο 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Κοζάνης Νικόλας Άσιμος. Την ίδια χρονιά συνεργάστηκε με την διεθνή οικολογική οργάνωση "Friends of the earth" στην Κύπρο και το τραγούδι της «Don’t give up» αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της ομώνυμης εκστρατείας της οργάνωσης στα πλαίσια της συμμετοχής της στη συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη. Το Νοέμβρη του 2010 κυκλοφόρησε από τη Legend η πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Θα σου λείψω".

Ο Στάθης Αρτινός εμφανίστηκε το 2006 με τα τραγούδια "οι άγγελοι μαθαίνουν να πετάνε" , "όταν ο ήλιος θα πάψει να ανατέλλει" που έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση στο κοινό. Τα τελευταία χρόνια και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η μουσική του από την πρώτη δισκογραφική δουλειά «οι λέξεις» ξεπέρασαν στο youtube τα 2.000.000 views. H νέα του δισκογραφική δουλειά ονομάζεται "Όγδοη Μέρα" και θα κυκλοφόρησε το 2011.

Ο Argie μετά απο πολλά χρόνια live στη Θεσσαλονίκη ήρθε στην Αθήνα και μετά το σχήμα του "Ανάσα" κυκλοφόρησε την προσωπική του δουλειά από τη legend τo 2010. Αυτό το διάστημα εκτός από την συνεργασία του με τον Στάθη Αρτινό, ετοιμάζει μια εξαιρετική δισκογραφική συνεργασία με την ηθοποιό και σκηνοθέτη Χριστίνα Γκόλια.

oικονομική επιτροπή της ΠΝΑ - 18.1

Την Τετάρτη 18.1.2012 στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΝΑ.

Να ναι καλά το skype (..!) η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί μέσω του εν λόγο προγράμματος ταυτόχρονα και παράλληλα σε Ρόδο και Σύρο.
Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα εξής,

Ανάθεση αποστολής αλληλογραφίας 2012 σε εταιρεία ταχυμεταφοράς .
Προφορική μειοδοτική δημοπρασία για τη μίσθωση στέγασης των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου.
Προφορική μειοδοτική δημοπρασία για τη μίσθωση στέγασης των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Τήνου.
Προφορική μειοδοτική δημοπρασία για τη μίσθωση στέγασης της Δνσης Ανάπτυξης, Δνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών και της Δνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας του Νομού Κυκλάδων.
Έγκριση Πρακτικών Δημοπρασίας για το έργο: «Επισκευή Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Άνδρου (2011)»
Διάθεση πίστωσης για προμήθεια βιβλίου με τίτλο «ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ» ('Ενα αρχαιολογικό ταξίδι στο Καστελλόριζο, στη Σύμη, στη Χάλκη, στην Τήλο και τη Νίσυρο).
Έγκριση Πρακτικού Ανοικτού Διεθνή Διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού των γραφείων/υπηρεσιών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στο Νομό Κυκλάδων.
Τροποποίηση της συμβατικής προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του υποέργου Νο 2 με τίτλο «Τεχνικός Σύμβουλος Επίβλεψης του έργου Διαμόρφωση Χερσαίων Χώρων Παραπλεύρως του παλαιού λιμένα Μυκόνου».
Έγκριση 2ου ΑΠΕ της Αρχικής Σύμβασης και του 1ου ΑΠΕ της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης του έργου :« Βελτίωση Οδικού Δικτύου Διτυκού Άξονα Νήσου Ρόδου».
Έγκριση 3ου ΑΠΕ του έργου : «Φωτεινή Σηματοδότηση Κόμβον Νήσου Κω».
Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου: «Κατασκευή Αθλητικών Εγκαταστάσεων στο Δήμο Αφάντου».

ΠΝΑ - αιτήσεις για την διανομή τροφίμων

Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΝΑ ανακοινώνεται ότι η περίοδος υποβολής αιτήσεων για την δωρεάν διανομή τροφίμων από τα αποθέματα παρέμβασης της Χώρας για το έτος 2012 σε άπορα άτομα ή οικογένειες λήγει την 15-03-2012.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται σε φορείς οι οποίοι προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα υποβάλλουν αίτηση στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας που εδρεύουν το αργότερο έως 31-03-2012
Για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, το όριο του εισοδήματος από το οποίο προκύπτει εάν το άτομο ή η οικογένεια είναι άπορη ή όχι αλλά και για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται τις εργάσιμες ώρες στα κατά τόπους Τμήματα Αγροτικής Οικονομίας.
Τμήμα Ρόδου 2241055928 , Τήμα Θήρας, τηλ. 2286022291 .

ΠΝΑ - για φυτοπροστασία..

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος "φυτοϋγειονομικού ελέγχου" της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και στα πλαίσια του επίσημου προγράμματος επισκοπήσεων 2011, εντοπίστηκαν προσβολές από την πεταλούδα (Paysandisia archon) σε κανάριους φοίνικες σε περιοχές της Σύρου.
Η εν λόγο πεταλούδα μπορεί να προκαλέσει ολοσχερή καταστροφή των φοινικοειδών ενω η προσβολή συχνά γίνεται αντιληπτή αφού έχει καταστραφεί η καρδιά του προσβεβλημένου φοινικοειδούς και το δένδρο έχει καταστραφεί. Ωστόσο συχνά είναι δυνατό να εμφανιστούν συμπτώματα, όπως η ανώμαλη ανάπτυξη του φοινικοειδούς, φαγώματα στα φύλλα, στοές, κ.α
Για τους παραπάνω λόγους, σε περίπτωση ενδείξεων ή εντοπισμού προσβολών σε φοινικοειδή, οι πολίτες μπορούν να ειδοποιούν άμεσα το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου στα τηλέφωνα: (22810) 98823, 98844, ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του παθογόνου.

προετοιμασία για τη «λογοδοσία» της περιφερειακής αρχής - σύσκεψη για τον απολογισμό του 2011

Εν όψει της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου, συνεδρίασε στις 10.1 με τηλεδιάσκεψη και με διευρυμένη σύνθεση η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας.
Υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη και με τη συμμετοχή όλων των αντιπεριφερειαρχών, προέδρων οργανισμών και εντεταλμένων συμβούλων, τα στελέχη της περιφερειακής αρχής παρουσίασαν περιεκτικά ανά τομέα ευθύνης τους τα έργα και τις δράσεις που υλοποιήθηκαν το 2011, όπως επίσης και τον προγραμματισμό για τη νέα χρονιά.
Η αναλυτική παρουσίαση του απολογισμού θα γίνει κατά την ανοικτή διαδικασία της «λογοδοσίας» της περιφερειακής αρχής, παρουσία των φορέων, των πολιτών και των Μέσων Επικοινωνίας της περιοχής μας.
Ο Περιφερειάρχης δίδοντας το στίγμα της εισήγησης που θα κάνει κατά την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στη σημασία του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας και γενικώς του «Καλλικράτη», περιγράφοντας παράλληλα τις συνεχείς προσπάθειες και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου, με στόχο την πραγματική αποκέντρωση.





Βρούτσης για ... πολυ..οικονομικό νομοσχέδιο....

Σύμφωνα με τον σχολιασμό του κ. Γιάννη Βρούτση, αναπληρωτή τομεάρχη οικονομίας της Ν.Δ., βουλευτή Κυκλάδων, για το (νέο...) πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών,

Οι φορολογικές διατάξεις που ενσωματώνονται στο παρόν πολυνομοσχέδιο, εξακολουθούν -όπως και στους προηγούμενους 14 φορολογικούς νόμους- να είναι πρόχειρες και αποσπασματικές. Δεν απαντούν στις σημερινές οικονομικές προκλήσεις, καθώς και στην αναγκαιότητα δημιουργίας μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής φορολογικής μεταρρύθμισης. Είναι χαμηλών προσδοκιών και μειωμένης αποτελεσματικότητας. Είναι ασύνδετες μεταξύ τους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις προσπαθούν να «μπαλώσουν» ή ακόμη και να διορθώσουν πρόσφατα ψηφισμένες φορολογικές διατάξεις.
Για τη Ν.Δ., παραμένει η ανάγκη δημιουργίας ενός δίκαιου, αποτελεσματικού, απλού, σταθερού και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος, που θα συμβάλει ουσιαστικά στην Επανεκκίνηση της οικονομίας.
Θεωρούμε ότι αποτελεί πρόκληση και αποσπασματική αντιμετώπιση η διάταξη που αφορά στη μείωση των προστίμων στις ενδοομιλικές συναλλαγές. Είναι γνωστό ότι με τη διαδικασία των ενδοομιλικών συναλλαγών, δίνεται η δυνατότητα υπερτιμολογήσεων -μεταξύ επιχειρήσεων του ιδίου ομίλου- με αποτέλεσμα να μεταφέρονται έσοδα που αποκτώνται στην Ελλάδα σε άλλες χώρες του εξωτερικού, λόγω ευνοϊκότερης φορολογικής αντιμετώπισης.
O υπουργός εισάγει προς ψήφιση φορολογική διάταξη βάσει της οποίας θεσπίζονται αντικειμενικά κριτήρια για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος των επιχειρήσεων.
Όμως, η ενδεικτική υπόδειξη κριτηρίων με νομοθετική διάταξη και η νομοθετική εξουσιοδότηση για εξειδίκευσή τους με Υπουργική Απόφαση, εγκυμονεί τον κίνδυνο να κριθεί αντισυνταγματική, καθώς προσκρούει στο άρθρο 78, παρ.4 του Συντάγματος.
Αν, λοιπόν, είναι έτοιμος -όπως διαρρέει το υπουργείο- ο περίφημος μαθηματικός τύπος, τότε γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται στην διάταξη ώστε να αποφευχθεί ο πιθανός κίνδυνος αντισυνταγματικότητας;

Dear John, ...

ή, μια μεγάλη και βαθιά φιλιά γεννιέται (ακόμη και χωρίς ομόλογα...)
ή θέλω κι εγω επιστολή από τον Γιοχάνες ….(!)

Άκουγα κι εγω «Χαν», λέω, για κανα…. χάνο (!) θα πρόκειται -αν και η θέση του δεν θα πολυδικαιολογούσε κάτι τέτοιο...- , αλλά αυτός είναι μια χαρά άνθρωπος και με το παραπάνω μάλιστα. Νέος, ωραίος, λεπτοκαμωμένος, σε ωραίο size δηλαδή, ενω φαίνεται κι ευχάριστος άνθρωπος. ….
Όχι ο αριστερά, με το κουστούμι -που κι αυτός αξιοπρεπώς στέκεται- ο δεξιά, με το σπόρ ντύσιμο και το άνετο στύλ.... (άφήστε δε, που αυτός είναι ο χρηματοδότης, οπότε σε αυτόν ταιριάζουν τα κομπλιμέντα...)

Και γιατί να μην είναι άνετος εδώ που τα λέμε; Αυτός, επίσκεψη έρχεται, κι αμα του "κάνουμε", μπορεί να μας δώσει κανα φράγκο ευρωπαικό....
Απο ενδυματολογικής πλευράς, (καθόλου δεν ταιριάζουν...) ο κ. Μαχαιρίδης φορά σύνολο (που δεν είναι σύνολο, αλλά λέμε τώρα…) που αποτελείται απο καφέ τζίν καθημερινό παντελόνι και ζώνη ομοίου χρώματος, καθώς και μαύρο σακάκι, το αποκαλούμενο και "ιππασίας", με σιέλ πουκάμισο, ενω ο Γιοχάνες σε στύλ (εγω για το σούπερ μάρκετ βγήκα....) φορά γαλάζιο καρό πουκάμισο και γαλάζιο πουλόβερ καθώς και τζίν stonewashed παντελόνι που πιθανότατα να έχει αγοράσει από καλαθάκι στο Βερολίνο, κάτι, που διόλου δεν τον απασχολεί μιας, κι έτσι είναι οι ξένοι στις διακοπές, i just wanted something easy to wear, etc... Δυστυχώς, ως προς τα γυαλιά ηλίου, δεν μπορούμε να διακρίνουμε εαν πρόκειται για επώνυμη φίρμα ή εαν αγοράστηκαν απο περίπτερο της Ρόδου.

Φωτό, αρχείο της ΠΝΑ. Μάρτιος 2011.
Σημείωση. Η επιστολή αξίζει να διαβαστεί -απο τους τυχών ενδιαφερόμενους φυσικά- μιας και περιέχει μερικούς ολοκαίνουργιους και σαφέστατους τεχνικούς όρους σχετικά με τις ευρωπαικές χρηματοδοτήσεις και το πως μπορεί κανείς να τις "πετύχει".

Προσωπική επιστολή στον φίλο του Γιάννη έστειλε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την περιφερειακή ανάπτυξη, Γιοχάνες (Χαν) ως απάντηση στις έγγραφες προτάσεις που του υπέβαλε πρόσφατα -ο φίλος του Γιάννης- σχετικά με τη διαχείριση των πόρων από τις περιφερειακές δομές της χώρας, και ιδιαίτερα στο νησιωτικό χώρο, εν όψει της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020...

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας απο την ΠΝΑ,

Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Κομισιόν επιβεβαιώνει επίσης την πρόθεσή του να αποδεχθεί το αίτημα του κ. Μαχαιρίδη, η κατανομή των κονδυλίων να μη γίνεται με μόνο κριτήριο το ΑΕΠ κάθε Περιφέρειας, αλλά σε συνδυασμό και άλλων δεικτών (κοινωνικών, οικονομικών κλπ).
«Οι συγκεκριμένες πρόνοιες θα παράσχουν την υποστήριξη που χρειάζεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» τονίζει στην επιστολή του ο κ. Χαν, το περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:
«Αγαπητέ Πρόεδρε, Αγαπητέ Ιωάννη (my dear John…)

Σας ευχαριστώ για την από 29ης Νοεμβρίου 2011 επιστολή σας, στην οποία αναφέρεστε στη θέση που η Περιφέρεια Αιγαίου θα περιέλθει, στα πλαίσια της μελλοντικής Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτιμώ ιδιαίτερα την υποστήριξη που παρέχετε προς την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο (2014 -20).
Όσον αφορά το αίτημά σας για ενημέρωση σχετικά με την επικέντρωση χρηματοοικονομικών πόρων, οι διενεργηθείσες σχετικές αξιολογήσεις κατέδειξαν ότι η ανεπαρκής επικέντρωση χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πολύ συχνά είχε ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις να υπολείπονται του αποδεκτού αλλά και την μειωμένη γενικότερη αποτελεσματικότητα των αντιστοίχων πολιτικών. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της διασποράς πόρων σε υπέρμετρα μεγάλο αριθμό τομέων και προγραμμάτων. Η επικέντρωση ανάγεται, κατά συνέπεια, σε κάτι το απαραίτητο οπότε καλούμαστε να κάνουμε επιλογές, συχνά δύσκολες.
Η επικέντρωση πόρων, ωστόσο, από μόνη της δεν αρκεί. Η δαπάνη των δημοσίων πόρων πρέπει να γίνεται μόνον εφ’ όσον υπάρξει προηγουμένως σαφής προδιαγραφή του τι ακριβώς επιδιώκουμε να πραγματοποιήσουμε με τους συγκεκριμένους πόρους. Είναι, κατά συνέπεια, απαραίτητο να τεθούν σαφείς στόχοι, τεκμηριωμένοι από εξ’ ίσου ξεκάθαρες σκοπιμότητες και ταυτόχρονα να θεσπιστούν δείκτες παρακολούθησης και αποτίμησης της προόδου. Όσο τεχνικό κι αν μοιάζει να είναι το συγκεκριμένο θέμα, το ζήτημα δεν παύει να έχει θεμελιωδώς πολιτικό χαρακτήρα, που άπτεται της λειτουργίας και της ευθύνης λογοδοσίας που διέπει κάθε δημόσια πολιτική.
Εδώ βρίσκεται η πεμπτουσία (σ.σ. !) του πλαισίου απόδοσης που αναμένεται ότι θα επιτείνει την εστίαση της Πολιτικής Συνοχής στα αποτελέσματα και την αποδοτικότητα.

Το Αποθεματικό Επίδοσης θα τεθεί ξεχωριστά για κάθε Κράτος-Μέλος, για κάθε Ταμείο και ανά Κατηγορία Περιφέρειας. Κατά συνέπεια, δεν θα υπάρξει, πλέον, η δυνατότητα αναδιανομής κονδυλίων μεταξύ Κρατών Μελών, Ταμείων ή Κατηγοριών Περιφέρειας. Το Αποθεματικό Επίδοσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την υποστήριξη προτεραιοτήτων που έχουν επιτύχει τα ορόσημά τους για το 2018. Τα ορόσημα (milestones) θα ορίζονται με σαφήνεια στο πλαίσιο της αναμενόμενης απόδοσης κάθε προγράμματος, με πρωτοβουλία του ενδιαφερομένου κατά περίπτωση Κράτους Μέλους. Τα Κράτη Μέλη είναι που θα αποφασίσουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος κατανομής του Αποθεματικού Επίδοσης 5% μεταξύ των προτεραιοτήτων εκείνων που έχουν ανταποκριθεί στα ορόσημά τους.
Τέλος, επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι η κατανομή των διαφόρων κονδυλίων χρηματοδότησης για την επόμενη προγραμματική περίοδο, δεν θα αποτελέσει συνάρτηση μόνο του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος αλλά -ιδίως προκειμένου για τις περισσότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες- θα εξαρτηθεί και από έναν ευρύ συνδυασμό δεικτών που θα αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στην αγορά εργασίας, την παιδεία καθώς και σε άλλους οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς.
Έχω την πεποίθηση ότι οι συγκεκριμένες πρόνοιες θα παράσχουν την υποστήριξη που χρειάζεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έτσι ώστε και αυτή, με τη σειρά της, να είναι σε θέση να συνεισφέρει, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη στην ευόδωση των στόχων που έχουν τεθεί υπό τη Στρατηγική «Ευρώπη 2020».
Σας εύχομαι ό, τι καλύτερο για τη συνέχιση του σημαντικού έργου σας.
Με εκτίμηση και χαιρετισμούς προς όλους τους φίλους.
Γιοχάνες Χαν.

Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2012

"καζαμίας" 2012...


Τον "καζαμία" του "έχουμε και λέμε" για το 2012 μπορείτε να τον διαβάσετε εδώ:

εύρεση ρωμαϊκής ανάγλυφης πλάκας στην Σαντορίνη


Ένα σημαντικότατο, όπως χαρακτηρίστηκε σε μια πρώτη ματιά απο αρχαιολόγους, αρχαιολογικό εύρημα της ρωμαϊκής εποχής αποκαλύφθηκε την Τρίτη 10 Ιανουαρίου στην Σαντορίνη στην παραλιακή περιοχή της Περίσσας κατά την διάρκεια εργασιών για την εγκατάσταση αγωγών της αποχέτευσης.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπ. Πολιτισμού,


Κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου  «Ύδρευση – αποχέτευση οικισμού Περίσσας νήσου Θήρας», υπό την επίβλεψη της 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αποκαλύφθηκε ρωμαϊκή ανάγλυφη πλάκα, συνολικών διαστάσεων 1,82 μ.  μήκους, 0,91 μ. πλάτους και  0,15 μ. πάχους, που απεικονίζει δύο ανδρικές μορφές σε ανάκλιντρο. Η δεξιά ώριμη ανδρική μορφή συνοδεύεται από την επιγραφή ΜΕΛΗΣ, ενώ η αριστερή νεαρή ανδρική μορφή από την επιγραφή ΧΑΡΙΚΛΗΣ.
Η ευρύτερη περιοχή της Περίσσας στην οποία βρέθηκε το ανάγλυφο, παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Το εύρημα μεταφέρθηκε και φυλάχθηκε σε ασφαλή χώρο.


Το εύρημα βρέθηκε σε βάθος δέκα περίπου μέτρων απο την επιφάνεια της γής, και 100 απο την παραλία της Περίσσας σε πολύ καλή κατάσταση ενώ εντυπωσιακές είναι και οι διαστάσεις του, πρόκειται για μαρμάρινη πλάκα μεγάλου βάρους και διαστάσεων
1,82 μ.  μήκους, 0,91 μ. πλάτους και  0,15 μ.
Στο εύρημα εμφανίζονται λαξεμένοι επάνω στο μάρμαρο σε καθιστή στάση δύο νεαροί άνδρες που κρατούν στα χέρια οπλισμό της εποχής, ενώ πλήρως ευδιάκριτα είναι και τα ονόματά τους, «Μελης -και- Χαρικλης».
Σύμφωνα με την άποψη αρχαιολόγου που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του μιας και οι επίσημες έρευνες για την αξιολόγηση του αντικειμένου δεν έχουν ξεκινήσει, πρόκειται για εξαιρετικής σημαντικότητας έργο της αρχαίας τέχνης της μαρμαρογλυπτικής, που σε οτι αφορά την έρευνα και δόμηση της ιστορίας και των αρχαίων πολιτισμών του νησιού, θα ανοίξει νέους δρόμους στους επιστήμονες που μέχρι σήμερα την εξετάζουν.
Σύμφωνα με την ίδια άποψη, πρόκειται για εύρημα ισάξιο του αγάλματος της "κόρης" που βρέθηκε προ λίγων ετών στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Θήρας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για τμήμα μνημείου ή επιγραφή μεγάλου μεγέθους και να αποτελεί μέρος του αρχαιολογικού πλούτου του επίνειου, της θαλάσσιας πύλης, της πόλης της "αρχαίας Θήρας", που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού επάνω απο την προαναφερθείσα παραλία. Το επίνειο αυτό στην περιοχή της Περίσας ονομαζόταν "Έλευσίς" και κατοικήθηκε για χίλια περίπου χρόνια τον 8ο αιώνα π.χ. Τα πλούσια μέχρι σήμερα ευρήματα, επιγραφές, κινητά ευρήματα, λατρευτικά αντικείμενα και νεκροταφεία που έχουν αποκαλυφθεί έχουν αποτελέσει την κύρια πηγή πληροφοριών για την ιστορία της πόλης, μιας και η συνεχείς και επαναλαμβανόμενη κατοίκησή της απο επιδρομείς διαφόρων πολιτισμών έχει αλλοιώσει τις αρχικές μορφές της πολύ καλά οργανωμένης πολιτείας.
Σημαντικό μέρος των ανασκαφών της πόλης πραγματοποιήθηκε απο Γερμανούς αρχαιολόγους την περίοδο 1896 - 1902 ενω δεκάδες απο τα ευρήματα εκτίθενται στο αρχαιολογικό στο (παλιό) αρχαιολογικό Μουσείο των Φηρών.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε οτι σχετικά κοντά στο σημείο που βρέθηκε το αντικείμενο, υπάρχει χώρος με αρχαιολογικά ευρήματα που αποτελεί μέρος της οικιστικής πόλης της αρχαίας Θήρας και συγκεκριμένα του επινείου "Ελευσίς".
Το αντικείμενο αμέσως μετά την ανακάλυψή του μεταφέρθηκε με ειδικά διαμορφωμένο γερανό σε χώρο των αποθηκών του νέου αρχαιολογικού Μουσείου των Φηρών όπου και θα εξεταστεί απο αρχαιολόγους που μετέβησαν ήδη στο νησί για την αξιολόγησή του.


4 και μία .. γήινες ιστορίες απο την Σαντορίνη..


Τις ιστορίες και τις επιλογές ελλήνων που εγκατέλειψαν (ή τους έτυχε πιο νωρίς...) επαγγέλματα και επαγγελματικές επιλογές που μπορούν να χαρακτηριστούν "συμβατικές" για να επιλέξουν και να ακολουθήσουν καινοτόμες ιδέες στην παραγωγή τροφίμων, πρώτων υλών και προϊόντων παρουσίασε στο "συλλεκτικό" του τεύχος του Ιανουαρίου του 2012 το περιοδικό "εικόνες" της εφημερίδας" Έθνος της Κυριακής" κάνοντας λόγο για "ιστορίες αισιοδοξίας - οι έλληνες που κάνουν την διαφορά".

Εντυπωσιακό και εξαιρετικά ενθαρρυντικό για τους ανθρώπους καθώς και για τον τόπο, είναι το γεγονός οτι μεταξύ των 100 ιστοριών - περιπτώσεων που αναφέρονται οι 4 εκτυλίσσονται στην Σαντορίνη.
Σύμφωνα με το κείμενο, σήμερα που το δυτικής έμπνευσης και εγχώριας εκτέλεσης μοντέλο της παροχής -δυτικού τύπου- υπηρεσιών δημιουργεί προβλήματα και οικονομικά αδιέξοδα, υπάρχουν άνθρωποι που ξανακάνουν πράγματα που έως και πρίν απο 30 χρόνια φάνταζαν αυτονόητα, ή που σε άλλες περιπτώσεις εφαρμόζουν καινοτόμες ιδέες στην καλλιέργεια της γης και την παραγωγή προϊόντων.

Μεταξύ των περιπτώσεων που αναφέρονται είναι αυτές του Γιάννη Νομικού, όπου όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα αλλά και οι περισσότεροι γνωρίζουν σε τοπικό επίπεδο, δίνει τον δικό του αγώνα για την διάσωση και διάδοση της Θηραϊκής φάβας, ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής της, της τυποποίηση και επώνυμη προώθησή της με σκοπό να μειωθούν τα κρούσματα νοθείας. Του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, ιδιοκτήτη εστιατορίου με περισσότερες απο 70 -εκτελεσμένες!- συνταγές με φάβα, ο οποίος χρησιμοποιεί στην κουζίνα του και προβάλει τα τοπικά προϊόντα και την γαστρονομία της Σαντορίνης σε ολόκληρο τον κόσμο, ενω παράλληλα εκπαιδεύει νεότερους μαγείρους στην τέχνη της εστιατορικής με σεβασμό στον τόπο και την παράδοση. Του Ματθαίου Δημόπουλου διευθυντή της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προιόντων, με στόχο απο το 1989 να δώσει κίνητρα και να αυξήσει την τοπική καλλιέργεια των αμπελιών καθώς και άλλων αγροτικών προιόντων, και του Πάρι Σιγάλα, παραγωγού Σαντορινιού ασύρτικου με πλήθος βραβείων ανα τον κόσμο που παράγει μερικές απο τις καλύτερες ετικέτες που εξάγονται διεθνώς.

Εμείς δε, θα θέλαμε να συμπληρώσουμε, ή να αναφέρουμε με αφορμή, μια ακόμη περίπτωση, ενδεικτική της "εναλλακτικής" στροφής αρκετών σε επαγγέλματα και τεχνικές που δημιουργούνται απο τις νέες ανάγκες της εποχής. 
Πρόκειται για τον Χρήστο Δρούγκα, επαγγελματία μέχρι πρότινος αλλά και παραλλήλως, στον χώρο των γραφικών τεχνών και των εκδόσεων, που εδώ και μερικούς μήνες ως κάτοικος του νησιού, ασχολείται με την εκτροφή σαλιγκαριών σε χώρο που με απλά μέσα έχει διαμορφώσει στην Περίσα. Σύμφωνα με τα όσα μας έχει πεί στο πλαίσιο ενός ακόμη καλύτερου ρεπορτάζ, πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα απασχόληση που μπορεί να θεωρηθεί και εργασία, μιας και το προϊόν της εκτροφής, τα σαλιγκάρια, είναι σε θέση να προσφέρουν ενα αρκετά καλό εισόδημα στον παραγωγό τους. Σύμφωνα με την εγχώρια αγορά, η ζήτηση είναι εξασφαλισμένη μιας και η παραγωγή υπολείπεται κατα πολύ στο να καλύψει τις ανάγκες της, που συμπληρώνονται σε κάποιες περιπτώσεις με εισαγωγές. Σύμφωνα με τα σημερινά χαρακτηριστικά του .. χρηματιστηρίου των σαλιγκαριών, το στρέμμα, ανάλογα με την ποικιλία του οργανισμού καθώς και τις κλιματολογικές συνθήκες, μπορεί να αποδώσει 800 - 1.200 κιλά τον χρόνο. Ο Χρήστος αυτην την περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία έρευνας της τοπικής αγοράς στο πλαίσιο της συνεργασία του με εστιατόρια της Σαντορίνης.

Οι φωτογραφίες πολλών άρθρων του περιοδικού της εφημερίδας "Έθνος" είναι της Ζωής Χατζηγιαννάκη, κόρης του ιδιοκτήτη του εστιατορίου "σελήνη" στον Πύργο Σαντορίνης.
  

έργα του Στρίνμπεργκ ταξιδεύουν στην Σαντορίνη


Με αφορμή το έτος Στρίνμπεργκ, η θεατρική ομάδα “Cospiramus”, “συνωμοτεί” μαζί μας και μας παρουσιάζει στην Σαντορίνη δύο από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του Σουηδού δραματουργού  Αύγουστου Στρίντμπεργκ την “Δεσποινίδα Τζούλια” και τον  “Πατέρα”, έργα τα οποία συγκαταλέγονται στα θεμελιώδη της παγκόσμιας δραματουργίας.
Οι παραστάσεις θα παρουσιαστούν από την θεατρική ομάδα “Conspiramus”.
Οι παραστάσεις θα δοθούν στο αμφιθέατρο του οινοποιείου Μπουτάρη, στο Μεγαλοχώρι με την στήριξη της Κινηματογραφικής Λέσχης Σαντορίνης και του Δήμου Θήρας.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Σάββατο 14/1/2012 και ώρα 21:00 “Ο Πατέρας”
Κυριακή 15/1/2012 και ώρα 21:00 “Δεσποινίς Τζούλια”
Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 7 € Μέλη Λέσχης : 5 €

Η "Δεσποινίς Τζούλια" αναφέρεται στη διαμάχη των δύο φύλων η οποία εντείνεται μέσα από τη σύγκρουση των δύο αντίθετων κοινωνικών τάξεων. Το έργο εισάγει τη τεχνική του συγγραφέα της «σκηνής δράσης», όπου οι πράξεις έχουν καταργηθεί και συμπυκνώνει την δράση και την εξέλιξή της σε μία πράξη διατηρώντας την ενότητα χώρου και χρόνου.
«Ο Πατέρας» είναι ένα έργο με σαφή αναφορά στην αρχή των δικαιωμάτων των γυναικών, αρχή του φεμινισμού, και την αιώνια σύγκρουση των δύο φύλων. Είναι έργο σχεδόν αυτοβιογραφικό που γεννήθηκε από τις πραγματικές ανησυχίες που βασάνιζαν τον Στρίντμπεργκ την εποχή που το ‘γραφε. Η πατρότητα, όσο και το μεγάλο, αιώνιο, χάσμα ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα, στάθηκαν η αφορμή για να το γράψει.

Η θεατρική ομάδα “Conspiramus” αποτελείται από απόφοιτους του ακαδημαϊκού έτους 2011 της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης ¨ Δήλος¨ της Δήμητρας Χατούπη. Θεματική των πτυχιακών τους αποτέλεσε το έργο του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα Αύγουστου Στρίντμπεργκ, υπό την υποκριτική διδασκαλία και καθοδήγηση του ηθοποιού Δημήτρη Ήμελλου.
Μέσα από μια συστηματική διαδικασία σπουδής και έρευνας πάνω στη βιογραφία και το έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, αλλά και με ματιά φρέσκια αντίστοιχη του νεαρού της ηλικίας τους, προέκυψαν οι ανωτέρω παραστάσεις, οι οποίες παίχτηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία για χρονική περίοδο δύο μηνών στην Αθήνα.  Ένας από τους στόχους της ομάδας είναι η συνάντηση του εκτός Αθηνών κοινού με συγγραφείς του βεληνεκούς του Στρίντμπεργκ.
Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, και λαμβάνοντας υπόψη μας τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε η απόφασή μας είναι το εισιτήριο να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο ώστε να μπορούμε και εμείς να ταξιδεύουμε και το κοινό να έρχεται σε επαφή και με τα δύο αυτά μεγάλα έργα. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους στηρίζουν αυτή μας την προσπάθεια, και σας περιμένουμε να γιορτάσουμε αυτό το Σαββατοκύριακο μαζί τα γενέθλια αυτού του μεγάλου συγγραφέα.

Σχετικά με τα έργα και τους συντελεστές τους, 

Η "Δεσποινίς Τζούλια" είναι ένα από τα γνωστότερα και πιο χαρακτηριστικά έργα του Σουηδού δραματουργού Στρίντμπεργκ. Γράφτηκε το 1888, και παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1904. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σπουδαία έργα του. Το έργο εισάγει τη τεχνική του συγγραφέα της «σκηνής δράσης», όπου οι πράξεις έχουν καταργηθεί και συμπυκνώνει την δράση και την εξέλιξή της σε μία πράξη διατηρώντας την ενότητα χώρου και χρόνου. Το έργο αναφέρεται στη διαμάχη των δύο φύλων για την κυριαρχία η οποία εντείνεται μέσα από τη σύγκρουση των δύο αντίθετων κοινωνικών τάξεων. 
H Δεσποινίς Τζούλια, η κόρη του πλούσιου ιδιοκτήτη του σπιτιού, αφού έχει χωρίσει με τον αρραβωνιαστικό της, προκαλεί τον υπηρέτη Ζαν σε ένα επικίνδυνο ερωτικό παιχνίδι. Αυτός, αρχικά ταπεινός, προσπαθεί να την αποτρέψει. Αργότερα, όταν διαφαίνεται ότι πίσω από το αυταρχικό προσωπείο της κυρίας κρύβονται η δυστυχία και η αδυναμία, σπεύδει να το εκμεταλλευτεί Η εξουσία αλλάζει χέρια, τα απωθημένα βγαίνουν στην επιφάνεια και η νοσηρή κοινωνική πραγματικότητα θριαμβεύει, οδηγώντας τα πάντα σε ένα αδιέξοδο. Την υπόθεση συμπληρώνει ένα ερωτικό τρίγωνο με την υπηρέτρια Κριστίν μια γυναίκα που επιμένει να κρατά τις ισορροπίες, δεν δέχεται τις ανατροπές.

 Συντελεστές:
Διδασκαλία: Δημήτρης Ήμελλος
Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού
Κινησιολογία: Νικολέττα Ξεναρίου
Κρουστά: Νίκος Τουλιάτος
Ευχαριστούμε θερμά τον Θοδωρή Αμπαζή για τη βοήθειά του. 
Διανομή: (με σειρά εμφάνισης)
Δεσποινίς Τζούλια: Φανή Αποστολίδου/ Ιωάννα Μάντζαρη/ Βίκυ Τσίρου
Ζαν: Νίκος Κρίκας/ Γιάννης Μουγιάκος
Κριστίν: Νικολέτα Δάφνου/ Δέσποινα Μπιμπίκα 

Ο «Πατέρας» είναι ένα έργο που γεννήθηκε από τις πραγματικές ανησυχίες που βασάνιζαν τον Στρίντμπεργκ την εποχή που το έγραφε. Τόσο η πατρότητα, όσο και το μεγάλο, αιώνιο, χάσμα ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα, αλλά κυρίως η πολύ χαλασμένη σχέση που είχε με την γυναίκα του εκείνη την περίοδο, στάθηκαν η αφορμή για να το γράψει. Μπορεί κανείς να ονομάσει τον «Πατέρα» μια αυτοβιογραφία πάνω στη συγκεκριμένη αγωνία, αγωνία που διακατείχε συνέχεια τον Στρίντμπεργκ και που μεταφέρει στον ήρωα του έργου προσπαθώντας να κρατήσει το δικαίωμα της απόλυτης ευθύνης πάνω στο παιδί του από τη μια - επικρατούσα άποψη της εποχής - και από την άλλη, στην προσπάθεια της γυναίκας του να έχει κι αυτή δικαίωμα πάνω στην ανατροφή της κόρης της. Αρχή των δικαιωμάτων των γυναικών, αρχή του φεμινισμού, τα δύο φύλα συγκρούονται

Το ταραγμένο μυαλό του Στρίντμπεργκ και σε προέκταση του ήρωα του, του Ίλαρχου Άντολφ δεν μπορεί να ηρεμήσει την ψυχή του, που από εκείνη τη στιγμή βασανίζεται από την υποψία. Μια υποψία που θα τον οδηγήσει σε ακρότητες προκειμένου να μάθει την αλήθεια που θα του στηρίξει την αξιοπρέπεια, τον ανδρισμό, αλλά κυρίως την σιγουριά της κυριαρχίας του μέσα στο σπίτι.
Από την άλλη μεριά, η σύζυγος, η γυναίκα που της είναι πλέον αδιανόητη αυτή η κυριαρχία του άντρα, θα τραβήξει το σκοινί μέχρι να σπάσει. Θα επηρεάσει τη γνώμη της κόρης τους εναντίον του πατέρα της, θα κατηγορήσει τον άντρα της, στο γιατρό και στον διοικητή του, σαν τρελό και θα οργανώσει μέσα στο σπίτι όποια συνωμοσία κρίνει απαραίτητη προκειμένου, όχι τόσο να μεγαλώσει η κόρη τους όπως κρίνει αυτή, αλλά για να κερδίσει αυτόν τον αδυσώπητο αγώνα με το αρσενικό. Και θα νικήσει επειδή το επιχείρημα της είναι ατράνταχτο.

Συντελεστές:
Διδασκαλία: Δημήτρης Ήμελλος
Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού
Διανομή: (με σειρά εμφάνισης)                                                                                    
Λοχαγός: Χρυσοβαλάντης Φράγκος
Πάστορας: Νίκος Κρίκας
Σβερντ/Νέντ: Σάββας Κοντός
Λάουρα: Μαριάννα Ασιμή /Δήμητρα Θωμαΐδου
Γιατρός: Λευτέρης Παπακώστας
Παραμάνα: Δώρα Δημητρίου
Βέρθα: Ρεβέκκα Γκόγκου

Πουσσαίος – Σιφουνάκης (και) με θέμα την (ευστάθειά της..) καλντέρα….


Η επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του φακέλου σχετικά με το έργο στήριξης των πρανών της Καλντέρας, προκειμένου να ενταχθεί το συντομότερο στο ΕΣΠΑ, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ.

Στη συνάντηση, υπό τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκο Σηφουνάκη, στην οποία συμμετείχε ο Αντιπερειφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος, συζητήθηκε διεξοδικά η εκπόνηση της μελέτης ευστάθειας και πιστοποίησης του τελεφερίκ, η οποία συντάσσεται από ειδικό γραφείο μαζί με το τεχνικό δελτίο και τα τεύχη δημοπράτησης για την υλοποίηση του έργου στις περιοχές των Φηρών, Αθηνιού και Οίας – Αρμένης.

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης επανέφερε στον κ. Σιφουνάκη την πρόταση, την οποία υπέβαλε το καλοκαίρι, για ενεργοποίηση της βάσης δεδομένων του Εθνικού Κτηματολογίου έτσι ώστε να προχωρήσουν η εκπόνηση δασικών χαρτών, ο καθορισμός των γραμμών αιγιαλού και παραλίας, η οριοθέτηση των ρεμάτων, των οικισμών και των παραδοσιακών μονοπατιών.
Μέσω της διαδικασίας προβλέπεται να περιοριστεί η ταλαιπωρία των πολιτών, που προκαλεί η πολύμηνη αναμονή των υποθέσεων ορισμού αιγιαλού και κατά μέσο όρο φτάνει σήμερα τους 20 μήνες, ενώ παράλληλα διευκολύνεται και το έργο των υπηρεσιών.

και γραπτώς τα αιτήματα της ΠΝΑ για την απασχόληση


αίτημα (σαφές, γραπτό και με επιχειρήματα..) της Περιφέρειας προς την κεντρική διοίκηση για την στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης στην περιφέρεια..
ή, η ΠΝΑ στην πρωτοπορία για καινοτομίες στην απασχόληση…

Επιστολή με θέμα την στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης στην ελληνική περιφέρεια συνέταξε και έστειλε στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι δεν θα πρέπει να ασκούν τα υπουργεία περιφερειακή πολιτική και να διαθέτουν πόρους, εν αγνοία των περιφερειακών και τοπικών δομών, ειδικά σε τομείς όπως η στήριξη των επιχειρήσεων για την αύξηση της απασχόλησης. 
«Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε καθοριστικά την εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη και απασχόληση» τονίζει ο κ. Μαχαιρίδης, σε συνέχεια και των προσωπικών επαφών που είχε με τον υπουργό στην Αθήνα, ο οποίος ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να καταθέσει και εγγράφως τις προτάσεις του, προκειμένου με πόρους από το ΕΣΠΑ να υποστηριχθούν οι ντόπιες επιχειρήσεις, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και προϋποθέσεων, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

Αναλυτικά ο κ. Μαχαιρίδης αναφέρει στην επιστολή του:

Στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας και κατανοώντας την προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο, και εσείς προσωπικά, για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την τόνωση της απασχόλησης μέσω του ΕΣΠΑ, θέλω να καταθέσω τις προτάσεις μου που σε αλλεπάλληλες επαφές το έχω πράξει προφορικά.
Καταρχάς δεν είμαστε αντίθετοι στη χρησιμοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με σκοπό τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Θέλουμε όμως οι πόροι να κατευθυνθούν στις επιχειρήσεις μέσα από αξιολόγηση και διαδικασίες της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, για να μην παρατηρείται το φαινόμενο, Υπουργεία να ασκούν Περιφερειακή Πολιτική και να διαθέτουν πόρους, εν αγνοία των περιφερειακών και τοπικών δομών.
Σε ότι αφορά την επιτυχία της προσπάθειάς σας θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο θετικό κλίμα στην αγορά και ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Σ’ αυτό μπορούμε να συμβάλλουμε: 
1.  Με την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων και των πόρων σε περιφερειακό επίπεδο για να δοθεί η δυνατότητα οι αποφάσεις να λαμβάνονται από θεσμούς εγγύτερους στους εν δυνάμει επενδυτές που επηρεάζονται από αυτές και που σε τοπικό επίπεδο είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι σαν «τοπικό αναπτυξιακό δυναμικό».
2.   Με την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και τη θέσπιση ενός νέου νομικού και διοικητικού πλαισίου που να ευνοεί την επιχειρηματικότητα.
3.   Με τη θέσπιση ενός νέου χρηματοδοτικού πλαισίου που να ενθαρρύνει τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.
4.  Με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, τους παραδοσιακούς τομείς, τους πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς πόρους, τα τοπικά προϊόντα κ.λ.π.
5.  Με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ιδέες για παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Κύριε Υπουργέ,
Η νέα στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη και την απασχόληση θα πετύχει μόνο εάν αποδειχθεί ικανή να κινητοποιήσει το τοπικό επιχειρηματικό δυναμικό και τους αναγκαίους πόρους, με ιεράρχηση και αποτελεσματική αξιοποίηση και των διαθέσιμων πόρων (ΕΣΠΑ, τραπεζικό σύστημα κ.λ.π.).
Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται μεγαλύτερη κινητοποίηση των τοπικών φορέων, στήριξη των επενδυτών με τον εντοπισμό των εμποδίων που απωθούν τους ιδιώτες επενδυτές, με τη δημιουργία υπηρεσιακής μονάδας στήριξής τους και επιτάχυνση των εγκρίσεων σε σχετικά μικρό χρόνο.

Σε ότι αφορά στην πρόσβαση στα χρηματοδοτικά μέσα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθειά σας να αναπτυχθούν περισσότερα μέσα.
Η μη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκαλεί ασφυξία στις επιχειρήσεις με εμφανή τα αποτελέσματα και τις τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και στα επίπεδα της απασχόλησης.
Είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας χρηματοδοτικού μηχανισμού σε σταθερή και διαρκή βάση, προκειμένου να εξασφαλιστούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ισότιμες ευκαιρίες να αξιοποιήσουν το ντόπιο δυναμικό, με στόχο την περαιτέρω προαγωγή της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Η παντελής έλλειψη στήριξης από τον τραπεζικό κλάδο και η τεράστια αύξηση του κόστους δανεισμού είναι καταστροφικά για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 
Η στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας θα πρέπει να μας οδηγήσει και στη δημιουργία «ντόπιου αποταμιευτικού κεφαλαίου» που μπορεί να λειτουργήσει σαν «ανακυκλούμενο χρηματοδοτικό κεφάλαιο», προκειμένου οι τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντλήσουν πόρους κυρίως για μελέτες και σχεδιασμό νέων καινοτόμων προϊόντων, προσαρμοσμένων στην τοπική αγορά και τη ζήτηση. 
Η Περιφέρεια μπορεί να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια στηρίζοντας την καινοτομία, την κατάρτιση στις νέες τεχνολογίες, την επιμόρφωση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Κύριε Υπουργέ,
Είμαστε στη διάθεσή σας προκειμένου να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα μέσα και τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας προκειμένου να συνδράμουμε καθοριστικά την εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη και απασχόληση».  

ο Δήμος Σαντορίνης, η χωματερή και μια ανακοίνωση…


Ο δήμος Σαντορίνης μας ενημερώνει ότι η κεντρική είσοδος του χώρου διάθεσης απορριμμάτων είναι ανοιχτή για την εναπόθεση αντικειμένων και οικοδομικών υλικών από (κάθε) Δευτέρα έως Παρασκευή 07.00 έως 14.00.

η ανακοίνωση της δημοτικής οργάνωσης ΝΔ Σαντορίνης


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτική Οργάνωση Ν.Δ Θήρας,

Η Δημοτική Οργάνωση Ν.Δ Θήρας μετά την είδηση του θανάτου του συμπολίτη μας Γεωργίου Μητροπία εκφράζει τη βαθιά θλίψη της.
Ο Γιώργος Μητροπίας ήταν από τα παλιότερα και πιο δραστήρια μέλη της Οργάνωσης και για πολλά χρόνια διατέλεσε πρόεδρος της.
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ/Σ της Οργάνωσης συμπαραστέκονται ολόψυχα στην οικογένεια του και εκφράζουν ειλικρινή συλλυπητήρια.
Θα παρευρεθούν στο τρισάγιο που θα τελεστεί στη Μητρόπολη Θήρας και αντί στεφάνου καταθέτουν 100 Ευρώ στο Πτωχοκομείο Θήρας.

οι τελετές των Θεοφανείων..


Τυπικά και με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν στις 6 Ιανουαρίου ημέρα των Θεοφανείων η Θεία Λειτουργία και οι τελετές Καθαγιάσεως των Υδάτων, στο Αλιευτικό Καταφύγιο της Βλυχάδας στις 12:00, στο Λιμάνι του Αθηνιού στις 11:00, στο Λιμάνι του Όρμου Φηρών στις 12:00, στον Λιμενίσκο Έξω Γιαλού Φηρών (Κοντοχώρι) στις 16:00 και στον Άγιο Νικόλαο Ακρωτηρίου στις 10:15.  

πιτούλα..


Τη καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της  πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας πραγματοποίησε ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοχωρίου  «ΤΟ ΜΕΤΟΧΙ» την Παρασκευή  6 Ιανουαρίου 2012 στην αίθουσα στην περιοχή «Μετόχι».

χάθηκε ο Μιλού..


Το όνομα του είναι Μιλού, είναι έξι μηνών, έχει κάνει τα εμβόλια του και δεν είναι στειρομένος.
Είναι ημίαιμο golden μικρόσωμο, αρσενικό, χρώματος μπεζ - καφέ με πυκνό τρίχωμα και πυκνή ουρά, αρκετά, γύρω στα 9 κιλά. Φοράει ένα σκέτο κόκκινο φαρδύ λουρί ράχης .
Το σπίτι του βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το συνεργείο του Αργυρού (suzuki) στο δρόμο πηγαίνοντας για το Καμάρι -περιοχή Έξω Γωνιάς- όπου και χάθηκε στις 9.1.2012 το απόγευμα πριν τις 5:30.
Στις φωτογραφίες βρίσκεται στα πόδια του συνοδηγού μέσα στο αυτοκίνητο και έχουν βγει πριν από 20 ημέρες
Παρακαλώ για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλ. 6937147140, Σοφία

oι ταξιτζήδες (δημιουργούν μεταφορικούς συνεταιρισμούς..) και οι οικοδόμοι (που διαμαρτύρονται για την ανεργία στον κλάδο τους)


Τον πρόεδρο Θανάση Χατζηγεωργίου και μέλη της Διοίκησης των Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ δέχθηκε στις 2.1.2012 ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία του Συνδέσμου να μετατραπεί σε Μεταφορικό Συνεταιρισμό Ιδιοκτητών ΡαδιοΤαξί Ρόδου (ΣΥΝ.Π.Ε), αποτελούμενο από 250 μέλη, με νέα οργάνωση και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πολίτες.
Επίσης, οι κ. Μαχαιρίδης δέχθηκε την επίσκεψη του Σωματείου Οικοδόμων, με τον πρόεδρό του Νίκο Τριπολίτη να περιγράφει τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει μεγάλος αριθμός συναδέλφων του, λόγω της ανεργίας που μαστίζει τον κλάδο.
Τα μέλη της Διοίκησης του Σωματείου τόνισαν πως οι κατά καιρούς εκκλήσεις του Περιφερειάρχη προς τους εργολήπτες δημοσίων έργων να προσλαμβάνουν προσωπικό που πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις, με προτεραιότητα στο ντόπιο δυναμικό, δεν βρίσκει ανταπόκριση.
Πρότειναν μάλιστα να επιδιωχθεί, αν είναι δυνατόν, συνάντηση με τους εργολήπτες και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την πάταξη του φαινομένου της μαύρης εργασίας.
Οι κ. Μαχαιρίδης και Χατζηδιάκος επεσήμαναν τις περιορισμένες έως ανύπαρκτες αρμοδιότητες που έχει η Περιφέρεια για τους ελέγχους στους χώρους εργασίας, διαβεβαιώνοντας το Σωματείο των οικοδόμων ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια νέων παρεμβάσεων, που αντικειμενικά υπάρχουν, προς τους εργολήπτες για να απασχολούν νόμιμο προσωπικό. 

κοινωνικές δραστηριότητες της Περιφέρειας..

Σύμφωνα με ανακοίνωση με ημερομηνία 10.1.2012 της Π.Ν.Α. και του δήμου Ρόδου,

Σε συνέχεια της πρόσφατης κοινής συνάντησης του Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλου, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και του δημάρχου Στάθη Κουσουρνά, με σκοπό το συντονισμό των προνοιακών δράσεων, ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης συναντήθηκε με την αντιδήμαρχο αρμόδια για την κοινωνική πολιτική Λίτσα Ροδίτη – Κρεμαστινού στις εγκαταστάσεις του παλιού Νοσοκομείου όπου στεγάζονται τα μαγειρεία του δημοτικού συσσιτίου. Στην συνάντηση συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της συγκεκριμένης δομής του Δήμου, με τη δέσμευση του Περιφερειάρχη για προμήθεια πρόσθετου εξοπλισμού, παράλληλα με την ενεργοποίηση των εθελοντικών ομάδων και την εξασφάλιση υλικών και τροφίμων από ιδιώτες.
Η συνάντηση εγκαινίασε μια στενότερη συνεργασία Περιφέρειας και Δήμου Ρόδου με στόχο την καλύτερη οργάνωση και προγραμματισμό των παρεμβάσεων κοινωνικής αλληλεγγύης από την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β΄ βαθμού για την ανακούφιση των αναξιοπαθούντων πολιτών.          


Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι,


Τρόφιμα αξίας εφτακοσίων (700) ευρώ πρόσφεραν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό του κέντρου διανομής της ΔΕΗ Ρόδου.
Ο Περιφερειάρχης εξήρε την πρωτοβουλία εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στους κ. Χαλκιά και Μπούκλα, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ξανά τη μεγάλη και κινηματικού χαρακτήρα ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας με σκοπό την ανακούφιση εκατοντάδων συνανθρώπων μας.     

Βρούτσης για ΠΔ ΥΠΕΚΑ σχετικά με το νομοσχέδιο για τις χρήσεις γης…


Με αφορμή το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), «Κατηγορίες και Περιεχόμενο Χρήσεων Γης», που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης ο κ. Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι χρήσεις γης αποτελούν σημαντικότατο εργαλείο για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας. Είναι λοιπόν σαφές, ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο έχει ανάγκη από εξορθολογισμό, εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στα νέα δεδομένα.
Παρά τα όσα θετικά -σε γενικές γραμμές- προωθούνται με την πρόταση του ΥΠΕΚΑ, εγείρονται σοβαρές ενστάσεις σχετικά με τη δόμηση και τις χρήσεις γης στις εκτός σχεδίου περιοχές, όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 14 με τίτλο «Περιοχές ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης και Χρήσεων».
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, στις εν λόγω περιοχές ουσιαστικά απαγορεύεται η ανέγερση κατοικίας, ενώ παράλληλα προωθείται η μετατροπή τους σε περιοχές με χρήση κυρίως επαγγελματική.
Η παραπάνω πρόβλεψη, θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην οικονομία της μέσης Ελληνικής οικογένειας, κυρίως δε στη νησιωτική Ελλάδα όπου οι ιδιοκτησίες είναι πάρα πολύ μικρές.
Με τη συγκεκριμένη διάταξη, ουσιαστικά αχρηστεύονται και απαξιώνονται χιλιάδες περιουσίες που βρίσκονται σε εκτάσεις εκτός σχεδίου (οικοδομήσιμες σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις).
Το μέτρο αυτό, χαρακτηρίζεται ακραίο και άδικο, καθώς δεν προβλέπει καμία μεταβατική διάταξη που να δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους γης να αντιδράσουν, ενώ παράλληλα “ευνοεί” συγκεκριμένα οικονομικά κέντρα να αγοράσουν φθηνά τεράστιες εκτάσεις και να τις εκμεταλλευτούν.
Για τη Ν.Δ., η ολοκλήρωση του εθνικού σχεδιασμού για τις χρήσεις γης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη, στόχος που όμως δεν επιτυγχάνεται με αποσπασματικές παρεμβάσεις.
Για την ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 14 του Προεδρικού Διατάγματος, η Ν.Δ. ήδη προέβη σε ανακοινώσεις διαμέσου του εκπροσώπου τύπου κ. Γιάννη Μιχελάκη και του αρμόδιου Τομεάρχη Περιβάλλοντος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη». 

συνεδρίαση περιφερειακού ταμείου ανάπτυξης


Υπό την προεδρεία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη συνεδρίασε στις 5.1.2012 στη Σύρο το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Νοτίου Αιγαίου. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν ο προϋπολογισμό του έτους 2012, τον οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα.
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννη Ρούσσο και συζήτησαν για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το εμπόριο και την πορεία της αγοράς. Στη συνέχεια ο κ. Μαχαιρίδης πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιώργο Γκούφα, με θέμα την οργάνωση της επικείμενης ειδικής συνεδρίασης απολογισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.

άρχισε η λειτουργία του γραφείου απεμπλοκής επενδύσεων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου


Με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την ευρύτερη συνεργασία στο θέμα των μπλοκαρισμένων επενδύσεων δημιουργήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της ΑΔΑ, κ. Φώτη Χατζημιχάλη, το γραφείο καταγραφής, απεμπλοκής και παρακολούθησης των επενδύσεων στο Αιγαίο. 
Μέσω του συγκεκριμένου γραφείου η ΑΔΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των διαδικασιών, την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την προώθηση κάθε επένδυσης στο Αιγαίο.
Το  γραφείο καταγραφής, απεμπλοκής και παρακολούθησης των  επενδύσεων της  Α.Δ.Α. άρχισε ήδη τη δημιουργία σχετικού πίνακα με τη συγκεντρωτική καταγραφή και παρουσίαση των επενδύσεων  που χρήζουν αρωγής και παρέμβασης για την απεμπλοκή τους και ο οποίος περιλαμβάνει:
Στοιχεία, περιγραφή, χαρακτηριστικά της επένδυσης.
Καταγραφή των ολοκληρωμένων και των προς διεκπεραίωση σταδίων.
Προσδιορισμό των καθυστερήσεων στη υλοποίηση του έργου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για κάθε πληροφορία, επαφή ή αποστολή στοιχείων στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της ΑΔΑ.

Ήδη με επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΑ έχει επικοινωνήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρειες- Δήμους- Επιμελητήρια κλπ.) με στόχο την άμεση ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων και τον καλύτερο συντονισμό όλων των υπηρεσιών, ώστε να επιταχυνθεί η απεμπλοκή επενδύσεων που λιμνάζουν στο Αιγαίο και να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές προσπάθειες στην περιοχή.

πρωτογεννής τομέας της οικονομίας, σημειώσατε ένα (βήμα μπροστά…)


Συνεργασία με τον καθηγητή - εντομολόγο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλη Χαριζάνη είχε ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Παμπάκας, με αντικείμενο τη δημιουργία καταφυγίου της Ελληνικής Μέλισσας και Βασιλοτροφίας στο Καστελόριζο.
Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Πουλής καθώς και ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού κ. Γιμούκης.
Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν στην σύνταξη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και η φύτευση αρωματικών φυτών στο Καστελόριζο, με σκοπό την καλύτερη ανάπτυξη και συντήρηση των μελισσών αλλά και την παραγωγή αρωματικού υλικού για μεταπώληση.

Γιάννης Βρούτσης σε ρόλο...blogger.... ή, αχ αυτή η αντιπολίτευση...(!)


Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κυκλάδων κ. Βρούτσης, με αφορμή τους διορισμούς υψηλόμισθων διευθυντών στον ΟΠΑΠ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Όπως, διαφαίνεται από τις αναγγελίες πρόσληψης της Επιθεώρησης Εργασίας (με α.π. 141/3.1.2012), ο ΟΠΑΠ αποτελεί άλλο ένα τρανό παράδειγμα δημόσιου οργανισμού που λειτουργεί ως “κομματικό λάφυρο” και χρησιμοποιείται απροκάλυπτα ως όχημα για την εξυπηρέτηση κομματικών ημετέρων και φίλων.
Σε μια εταιρεία, τα κέρδη και ο τζίρος της οποίας βαίνουν μειούμενα, το Διοικητικό Συμβούλιο επέλεξε -και χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί η δέουσα αξιολόγηση- να δημιουργήσει εκ του μηδενός έξι νέες θέσεις υψηλόμισθων διευθυντών. 

all together for …Καλλικράτης … ή, Μαχαιρίδης, Γεννηματά, Χρυσοχοϊδης, Ξυνίδης, κ.α….


Το επιχειρησιακό πρόγραμμα “Καλλικράτης” συζήτησαν με την αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Φώφη Γεννηματά, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).
Παράλληλα, οι Περιφερειάρχες ζήτησαν από την υπουργό Εσωτερικών να παραμείνει ο προληπτικός έλεγχος των δαπανών στην Υπηρεσία Εντελλομένων Εξόδων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ο κατασταλτικός στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα που θα καθυστερήσουν τον έλεγχο και την εκκαθάριση των δαπανών.
Ο κ. Μαχαιρίδης κατέθεσε στην Υπουργό συμπληρωματικό υπόμνημα σημειακών τροποποιήσεων στον Καλλικράτη.

Ακολούθησε συνάντηση της ΕΝΠΕ με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, με τον οποίο συζητήθηκε η πορεία του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 - 2013 (ΕΣΠΑ). 
Στο πλαίσιο της συνάντησης κατατέθηκαν προτάσεις με κύριες:
-την εκχώρηση στις Περιφέρειες τμήματος των προγραμμάτων Αλιείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και του Κοινωνικού Ταμείου,
-την απλοποίηση και εκχώρηση νέων αρμοδιοτήτων στις Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σωκράτη Ξυνίδη, στον οποίο δεσμεύτηκε ότι θα διαβιβαστεί στο υπουργείο το σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας.
Ο κ. Μαχαιρίδης ζήτησε από τον κ. Ξενίδη να διατεθεί στο ΚΕΚ Γιώργος Γεννηματάς, είτε με μίσθωση είτε με αγορά από την Περιφέρεια, το ακίνητο ιδιοκτησίας του ΕΟΜΕΧ στη Ρόδο, προκειμένου να υλοποιηθούν προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και επιμόρφωσης.

Ν. Συρμαλένιος σχετικά με (το αποπάνω) τις προτάσεις διοικητικών αλλαγών στην Περιφέρεια


Σε ανακοίνωση του συνδυασμού «πολίτες κόντρα στον καιρό» σχετικά με τις συναντήσεις του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου αναφέρετε μεταξύ άλλων ότι,

Πληροφορηθήκαμε ότι ο Περιφερειάρχης κ. Μαχαιρίδης σε επαφές και παρεμβάσεις που είχε με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, κατέθεσε σειρά βελτιωτικών προτάσεων για να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για τροποποιήσεις του Καλλικράτη. 
Ο κ. Μαχαιρίδης κατά την προσφιλή του συνήθεια και χωρίς να ζητά αποφάσεις του συλλογικού οργάνου (περιφερειακού συμβουλίου) του οποίου ηγείται, συμπεριφέρεται για άλλη μια φορά ως διορισμένος από την κυβέρνηση περιφερειάρχης και όχι ως εκλεγμένος από το λαό του Ν. Αιγαίου.

Ως προς την ουσία: Είναι ευχάριστο ότι επιτέλους και μετά σχεδόν δύο χρόνια, γίνεται κατανοητή η πρόταση της παράταξης μας για την αυτοτέλεια και τη διοικητική αυτονομία των δύο πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Θα θυμίσουμε ότι από τότε στην επεξεργασία της διαμόρφωσης του Καλλικράτη αλλά και προεκλογικά, είχαμε προτείνει στα πλαίσια της ενιαίας Περιφέρειας και του ενιαίου περιφερειακού συμβουλίου, την παράλληλη λειτουργία δύο οργάνων που θα αποτελούνταν από τους εκλεγμένους συμβούλους των δύο πρώην νομαρχιών αντίστοιχα. Και αυτό με το πολύ απλό σκεπτικό ότι, δεν είναι δυνατόν το ενιαίο περιφερειακό συμβούλιο να μπορεί να συζητά και να αντιμετωπίζει ενδελεχώς τα μύρια όσα ζητήματα και προβλήματα υπάρχουν και αναφύονται στα 48 κατοικημένα νησιά της περιοχής μας. Τότε η πρόταση μας είχε απορριφθεί μετ' επαίνων, διότι υποτίθεται ότι συγκρουόταν με τη λογική της σύστασης της ενιαίας Περιφέρειας.

Σε ότι αφορά την επανασύσταση του θεσμού των Επάρχων, αποδείχθηκε ότι οι υπηρεσίες των πρώην Επαρχείων και νυν των Περιφερειακών Ενοτήτων όχι μόνο υπολειτουργούν, αλλά βρίσκονται μισό βήμα από τη διάλυση. Το τελειωτικό πλήγμα το δέχθηκαν με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου το περασμένο καλοκαίρι, όπου η μνημονιακή πλειοψηφία, στο όνομα της εξοικονόμησης δημόσιων δαπανών, ψήφισε μεταξύ των άλλων καταστροφικών διατάξεων και την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων στις Δημόσιες Υπηρεσίες και βεβαίως στις Περιφέρειες της χώρας.

ασθενής σεισμική δόνηση.. (η τελευταία αισθητή..)


Σεισμός εντάσεως 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Σαντορίνη με εστιακό βάθος 5 χλμ, στις 11.39 το πρωί της Δευτέρας 9.1.2012 σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 5 χλμ από τη Μεσαριά.

Τρίτη, Ιανουαρίου 10, 2012

διαχείριση μουσειακών συλλογών την εποχή της οικονομικής κρίσης


Σε εκδήλωση με θέμα «Διαχείριση μουσειακών συλλογών την εποχή της οικονομικής κρίσης» θα συμμετάσχει ως μέλος του panel των ομιλητών ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη Γιάννης Παπακωνσταντίνου, την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 18:00 στο αμφιθέατρο του ιδρύματος Β. και Μ. Θεοχαράκη, (Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Σύνταγμα)

Πρόκειται για τον 3ο κύκλο των συζητήσεων με τίτλο «συλλέκτες και συλλογές» με θέμα
«Διαχείριση μουσειακών συλλογών την εποχή της οικονομικής κρίσης»

Η Ελίζα Πολυχρονιάδου, συντηρήτρια έργων τέχνης-μουσειολόγος, συνομιλεί με διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο των εικαστικών τεχνών και της οικονομίας για θέματα που πλήττουν τις μουσειακές συλλογές, δημόσιες ή ιδιωτικές, την εποχή της οικονομικής κρίσης. Η διαχείριση του πολιτισμού στις ποικίλες εκφάνσεις του είναι κατ΄ αρχήν όραμα αλλά παράλληλα έχει άμεση σχέση με την οικονομική ανάπτυξη του τόπου, τα οικονομικά και πολιτικά δεδομένα και το διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι. Ο Γ΄ κύκλος διαλέξεων στοχεύει στη παρουσίαση νέων τρόπων διαχείρισης των μουσειακών συλλογών, δημοσίων και ιδιωτικών, με γνώμονα την εφευρετικότητα, τη δημιουργικότητα και τη μεθοδικότητα.

Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012 με συνομιλητές τον Καθηγητή Φώτη Παπαθανασίου, διευθυντή του Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη,  την  κα. Σοφία Πελοποννησίου και τον Δρ. Γιώργο Μαγγίνη, επιμελητές του Ιδρύματος  Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, θα ερευνηθούν θέματα που απασχολούν τα ιδιωτικά μουσεία και Ιδρύματα.
Ο Δρ. Γιάννης Παπακωνσταντίνου, ιδιώτης συλλέκτης, θα αναφερθεί στη δημιουργία και τη διατήρηση ιδιωτικών συλλογών.
Με τη συμμετοχή του κ. Μιχάλη Μωραΐτη, διευθυντή πληροφορικής  του Ομίλου Θεοχαράκη, θα ερευνηθούν οι δυνατότητες ηλεκτρονικής διαχείρισης μέσω της ψηφιοποίησης των μουσειακών συλλογών, ενώ με συντονιστή τον  κ. Λευτέρη Κουσούλη, πολιτικό επιστήμονα, θα συζητηθούν θέματα πολιτικής στρατηγικής και αυτογνωσίας.