Παρασκευή, Νοεμβρίου 30, 2012

Ένωση Λεμβούχων Θήρας, σε σταθερά αναπτυξιακή πορεία …

Εάν όχι το μοναδικό, ένα από τα -δυστυχώς- ελάχιστα σκάφη που κατασκευάζονται αυτήν την εποχή στην Ελλάδα, ναυπηγεί το τελευταίο διάστημα στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στην περιοχή της Βλυχάδας της Σαντορίνης, η Ένωση Λεμβούχων Θήρας.


Το νέο σκάφος αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2013 και να προστεθεί άμεσα στον στόλο των 25 σκαφών της.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, η Ένωση Λεμβούχων Θήρας έχει σκοπό να κατασκευάσει στα ιδιόκτητα ναυπηγεία της, συνολικά 4 νέα σκάφη, με τα δύο πρώτα να παραδίδονται το 2013 και τα άλλα δύο το 2014.

Η Ένωση Λεμβούχων Θήρας με το νεότευκτο σκάφος της θα είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών, ακόμη και μέσω επιδοτούμενων δρομολογίων στα νησιά της επαρχίας Θήρας (του νησιωτικού συμπλέγματος της Σαντορίνης) καθ όλη την διάρκεια του χρόνου και ιδίως τους χειμερινούς μήνες οπώτε και η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών είναι δυσχερής, με την κατάσταση, λόγο και των περικοπών κονδυλίων του Υπουργείου Ναυτιλίας για τις επιδοτούμενες γραμμές (κατά 13 εκ. ευρώ το 2013) να αναμένεται να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην επικοινωνία μεταξύ τους, των μικρών -και οχι μόνο- νησιών.

Το νέο σκάφος θα έχει την δυνατότητα να μεταφέρει 200 επιβάτες, η ταχύτητά του θα ξεπερνά τους 20 κόμβους, ενω θα εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα που θα του επιτρέπουν να ταξιδεύει ακόμη και με δύσκολους χειμωνιάτικους καιρούς. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση Λεμβούχων Θήρας είναι σταθερά μια από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Σαντορίνη που συνεχίζουν να ακολουθούν αναπτυξιακό πρόγραμμα, αντιλαμβανόμενες πάντοτε έγκαιρα τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κάθε εποχής.
Η Ένωση Λεμβούχων Θήρας παρέχει λεμβουχικές (θαλάσσιες μεταφορικές) υπηρεσίες στην περιοχή της Σαντορίνης με τα ιδιόκτητα σκάφη της και με το μόνιμο προσωπικό της που ξεπερνά τα 70 άτομα.
Ένα από τα κύρια αντικείμενά της είναι η ασφαλής και γρήγορη μεταφορά των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων που προσεγγίζουν τον όρμο των Φηρών, μιας και το νησί δεν διαθέτει λιμένα πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων, εξ αιτίας της έλλειψης του οποίου, προέκυψε άλλωστε και η ανάγκη δραστηριοποίησης ενός σύγχρονου στόλου πλοιαρίων για την από-επιβίβαση στην Σαντορίνη των επιβατών των πλοίων της κρουαζιέρας.


Με τα 4 νέα πλοία της η Ένωση Λεμβούχων Θήρας θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που προκύπτουν στις θαλάσσιες μεταφορές κι ακόμη δε, και στο κομμάτι της ακτοπλοίας, καλύπτοντας τις ανάγκες του κομβικού λιμανιού της Σαντορίνης. 

τουρισμός και απασχόληση – ανακοίνωση του Δήμου Θήρας

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις και στον τομέα της απασχόλησης και του τουρισμού.
Στη Σαντορίνη, όπου εδώ και πολλά χρόνια βασίζεται η οικονομία στον τουρισμό, η εξασφάλιση εργασίας, κυρίως για τις γυναίκες και τους νέους, εξαρτάται από τα τουριστικά μεγέθη.

Η Δημοτική Αρχή, υλοποιεί συγκεκριμένες πολιτικές προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα από τον τουρισμό και να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος. Η βελτίωση αυτών θα έχει άμεση θετική αλυσιδωτή επίδραση με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο εμπόριο, στην εστίαση, στα οινοποιεία και στις τουριστικές υπηρεσίες.
Κύριες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, είναι η βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, η αναζήτηση νέων προωθητικών ενεργειών και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, οι οποίες είναι σε απόλυτη αντιστοιχία με την τουριστική πολιτική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως αυτή παρουσιάστηκε προσφάτως από την Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κα Φτακλάκη. Με συντονισμένες ενέργειες προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε όλους τους φορείς που μπορούν να συνδράμουν στην υλοποίηση της δράσης, όπως ενδεικτικά το Υπουργείο Τουρισμού, τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Θήρας υιοθέτησε την πρόταση και πραγματοποιεί τη δράση         «2013 ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ», η οποία ήδη έχει ευρύτατη αποδοχή και μεγάλη υποστήριξη εντός και εκτός Σαντορίνης. Τα επικοινωνιακά οφέλη είναι από τώρα υπαρκτά ενώ αναμένεται ή δράση αυτή να φέρει στη Σαντορίνη περισσότερους και ποιοτικότερους επισκέπτες ιδιαίτερα στις άκρες της τουριστικές περιόδου.
Στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν άλλες δράσεις στην ίδια κατεύθυνση προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η Δημοτική Αρχή.

το Υπ. Εργασίας πληρώνει και ξεκινάει απο τα εφάπαξ....

Την υλοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης για τη σταδιακή εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου μετά την εκταμίευση της δόσης δρομολογεί ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης με την έναρξη της διαδικασίας  για τη χορήγηση του εφάπαξ στους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Σήμερα  (30.11) σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό και με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτη Κοκκόρη, του προέδρου του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κ. Μιχάλη Κωνσταντίνου καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων, συζητήθηκαν οι τρόποι για την άμεση καταβολή των οφειλομένων προς τους ασφαλισμένους.
Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός προέβη στην εξής δήλωση:
«Αφού διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της χώρας μας τώρα πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της απορρόφησης και της απονομής των εφάπαξ το οποίο πρέπει να κερδηθεί οπωσδήποτε διότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Πρέπει να καταβάλουμε σε 40.228 δικαιούχους εφάπαξ 1.1 δις ευρώ και αυτό μέχρι το τέλος του 2013.  Γι’ αυτό και σήμερα συνεργαστήκαμε με τον πρόεδρο του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κ. Κωνσταντίνου και υπηρεσιακούς παράγοντες σχεδιάζοντας την στρατηγική για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Από την Δευτέρα θα ενισχύσουμε με επιπλέον υπαλλήλους, αυτούς που ήδη εργάζονται στο Ταμείο πάνω στην απονομή των εφάπαξ ενώ οι εργασίες θα συνεχίζονται και το απόγευμα. Στόχος είναι να εξυπηρετούνται περίπου 4.000 δικαιούχοι το μήνα μέχρι την τελική επίτευξη του στόχου και αυτό το στόχο θα τον καταφέρουμε». 

2ο λαϊκό ανταλλακτικό παζάρι ανθρωπιστικής αλληλεγγύης

Το 2ο  Λαϊκό Ανταλλακτικό Παζάρι Ανθρωπιστικής Αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου του 2012, 11 το πρωί με 5 το απόγευμα, στην αυλή του δημοτικού κλειστού Γυμναστηρίου της Σαντορίνης. 
Την διοργάνωσή του ανέλαβε η ομάδα Θηραίων Δράσεις. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών,

Ύστερα από την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα κάποια χρόνια τώρα, στον κόσμο γενικότερα αλλά και στην Σαντορίνη τελευταία, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε το 2ο λαϊκό παζάρι με πολλούς σκοπούς, ένας από τους οποίους είναι και η κοινωνική αλληλεγγύη .

 Το  1ο  πραγματοποιήθηκε πέρυσι και με την βοήθεια των Θηραίων πολιτών βοηθήθηκαν πολλοί Θηραίοι συμπολίτες μας αλλά και άλλοι άνθρωποι γενικότερα στην Ελλάδα καθώς συνεργαστήκαμε με τους Γιατρούς του κόσμου (Ελληνική Αντιπροσωπεία).

Το 2ο Παζάρι θα είναι λίγο διαφορετικό.. με σκοπούς πάλι την ανταλλαγή και την  περισυλλογή ειδών με την διαφορά όμως ότι  οτιδήποτε καλό προκύψει μέσα από αυτό θα προσφερθεί ως βοήθεια σε συμπολίτες  του νησιού μας.

Το παζάρι θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, 11 – 17.00 στο κλειστό γυμναστήριο.
Τα είδη που μπορούν να προσφέρουν και να ανταλλάξουν όσοι συμμετάσχουν και ανταποκριθούν στην πρόσκληση είναι : τρόφιμα συσκευασμένα, ρούχα για παιδιά και ενήλικες καθαρά και σε καλή κατάσταση, είδη πρώτης ανάγκης, και φάρμακα.

Κατά την διάρκεια του παζαριού θα στηθούν πάγκοι ανταλλαγής ειδών ενώ θα δημιουργηθεί κι ένας πίνακας ανακοινώσεων για τα μεγάλα αντικείμενα (έπιπλα, οικιακές συσκευές κλπ) που δεν θα είναι δυνατό να μεταφερθούν στον χώρο, και θα είναι διαθέσιμα για διάθεση ή ανταλλαγή.
Στους πάγκους ανταλλαγής ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να παραδώσει ή να ανταλλάξει είδη, ενώ θα μπορεί να αποκτήσει οτιδήποτε επιθυμεί έναντι ενός συμβολικού ποσού (ότι επιθυμεί ο καθένας) το οποίο θα κατατεθεί στον λογαριασμό του Συλλόγου νεφροπαθών Σαντορίνης.
Παράλληλα, και για την ενίσχυση του Συλλόγου, κατά την διάρκεια του παζαριού θα πραγματοποιηθεί λαχειοφόρος αγορά όπου θα κληρωθούν δώρα και προσφορές από επιχειρήσεις του νησιού.

Όποια καταστήματα θέλουν να προσφέρουν ένα δώρο για την λαχειοφόρο αγορά για την ενίσχυση των Νεφροπαθών του νησιού, μπορούν να μας στείλουν μήνυμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την σελίδα «Θηραίων δράσεις» στο facebook, : https://www.facebook.com/thira.actiongroup?fref=ts


2nd Santorini Swap and Support Bazaar

Due to the difficult Worldwide economic situation, and particularly that of Greece and more recently, Santorini, we have decided to organise a 2nd Swap Bazaar.
The 1st Bazaar took place last year and went very well, helping many local citizens as well as many other people in Greece, who were helped by the donations made to Doctors of the World.
The 2nd Bazaar will be slightly different. The purpose will again be to exchange clothes, household goods etc but donations made will be given to those in need on our island.

“Σαντορίνη Θηρασιά Ενότητα Αλλαγή” πρόσκληση σε συγκέντρωση (2.12)

Η δημοτική παράταξη “Σαντορίνη Θηρασιά Ενότητα Αλλαγή” ενημερώνει ότι η αναβληθείσα συγκέντρωσή της θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στις 17.30 στο εστιατόριο Μαιρούλα στην Βλυχάδα. 

παρουσία του Δήμου Θήρας στο 3ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

Ξεκινάνε σήμερα 30 Νοεμβρίου οι εργασίες του σημαντικότερου Ελληνικού συνεδρίου που αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων, με θέμα: «Διαχείριση στερεών αποβλήτων σε κρίση: Νέες προκλήσεις και προοπτικές».

Στα πλαίσια του συνεδρίου, ο Δήμος Θήρας θα παρουσιάσει δύο επιστημονικές εργασίες που αφορούν μελέτες και προγράμματα τα οποία έχουν εκπονηθεί μέσα στο τελευταίο έτος,
την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου "Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων σε Μικρούς Νησιωτικούς Χώρους: η Περίπτωση της Θηρασιάς"
και το Σάββατο 01 Δεκεμβρίου "Πρόγραμμα οικιακής Κομποστοποίησης στο Δήμο Θήρας: Αποτελέσματα και Προοπτικές".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Θήρας είναι από τους ελάχιστους φορείς Τ.Α. οι οποίοι μετέχουν ενεργά με εισηγήσεις στο συνέδριο.

Για περισσότερες πληροφορίες το site του συνεδρίου είναι το : http://conference2012.eedsa.gr/
Το πρόγραμμά του μπορείτε να το διαβάσετε με κλίκ εδω 
Ενώ, σχετικά με τις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκειά του μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ:

ακίνητο για την στέγασή της αναζητά η δημοτική επιχείρηση “Γεωθήρα”

Σε δημοπρασία για την μίσθωση ακινήτου για την στέγαση των υπηρεσιών της αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η δημοτική επιχείρηση του Δήμου Θήρας, Γεωθήρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Η Γεωθήρα ενδιαφέρεται να μισθώσει ένα έτοιμο προς χρήση οίκημα,  εμβαδού από 90 μέχρι 130 μ2, στην περιοχή του Δήμου Θήρας και σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των πέντε (5) χλμ. από το κτίριο διοίκησης του Δήμου Θήρας στην Δημοτική Κοινότητα Θήρας (Φηρά), με σκοπό τη στέγαση των υπηρεσιών της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.
Η δημοπρασία θα διεξαχθεί σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 46/2012 Απόφαση της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε., στην οποία έχει συμπεριληφθεί λεπτομερής Διακήρυξη των όρων αυτής.
Η επιλογή του εκμισθωτή θα γίνει με κριτήριο κατακύρωσης τη Χαμηλότερη Προσφορά, ενώ η δαπάνη θα καλυφθεί από ιδίους πόρους της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.
Καλούνται, όσοι επιθυμούν και ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην δημοπρασία, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον έως και την Τρίτη, 18/12/2012 και ώρα 15:00, υποβάλλοντας προσφορά στην οποία θα περιγράφεται λεπτομερώς το προσφερόμενο ακίνητο.
Αντίτυπα της λεπτομερούς Διακήρυξης και των λοιπών πληροφοριακών στοιχείων για τη συμμετοχή στη δημοπρασία διατίθενται από τα γραφεία της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. κατά τις εργάσιμες ημέρες και από τις 08:00 π.μ. έως τις 03:00 μ.μ., αρμόδιος υπάλληλος κος Βάιλας Γεώργιος (Τηλ. 22860-23021, Φαξ 22860-23031).

Πληροφορίες σχετικά με το έργο της επιχείρησης μπορείτε να διαβάσετε στην σελίδα της στην διεύθυνση : http://www.geothira.gr/

συνάντηση της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Νοτίου Αιγαίου

Στην έδρα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου 2012, συνάντηση εργασίας μεταξύ της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Αντώνη Χατζηιωάννου.

Στη συνάντηση, έγινε εκτενής παρουσίαση των δράσεων και των έργων που έχει αναλάβει και υλοποιεί το Επιμελητήριο Κυκλάδων, με έμφαση σε αυτές που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του κ. Χατζηιωάννου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Πρωτοβουλία «Η Κουζίνα του Αιγαίου» (Aegean Cuisine), η οποία αναπτύχθηκε από το ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου με την υποστήριξη των Επιμελητηρίων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου, και έχει ως στόχο την ανάδειξη της μοναδικής οινο-γαστρονομίας των νησιών, καθώς και την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων, προκειμένου να ενισχυθούν τόσο η τουριστική ταυτότητα, όσο και η πρωτογενής και δευτερογενής παραγωγή των νησιών.  

Η συζήτηση επικεντρώθηκε, στη συνέχεια, στην ανάγκη βελτίωσης τόσο της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών, όσο και στις μεθόδους διασφάλισης της ποιότητας αυτής, ενώ έγινε αναφορά στις προσπάθειες – που έχουν ξεκινήσει στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΠΝΑ - για κοινή και παράλληλη στόχευση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τις προοπτικές επέκτασης της εμβέλειας της Πρωτοβουλίας «Η Κουζίνα του Αιγαίου» (Aegean Cuisine) στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με τη συμμετοχή των κατά τόπους Επιμελητηρίων.

Αναφερόμενος στο έργο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε πως παρακολουθεί στενά και με ενδιαφέρον τις καινοτόμες πρωτοβουλίες του φορέα, ενώ γνωρίζει λεπτομερώς τη δράση του AegeanCuisine.

Τον κ. Χατζηιωάννου συνόδευαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Κώστας Ίσσαρης, Παντελής Τζανακόπουλος και Ματθαίος Βίλλας, ενώ το Επιμελητήριο Κυκλάδων εκπροσωπήθηκε από τον Α’ Αντιπρόεδρο, κ. Λεονάρδο Ρούσσο, το Διευθυντή του φορέα, κ. Αλέξη Τσιάντη, καθώς και τον υπεύθυνο της Πρωτοβουλίας AegeanCuisine, κ. Γιώργο Καλώστο. 

συνάντηση του Υπ. Εργασίας με τον πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκαν, την Πέμπτη 29.11 με τον πρέσβη της Γερμανίας  στην Ελλάδα, κ.  Βόλφγκανκ Ντόλτ και συζήτησαν θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου καθώς και θέματα διμερών σχέσεων.

με εντολή Περιφερειάρχη, ΕΔΕ μετά από καταγγελία για χρηματισμό υπαλλήλου. σε αργία τέθηκαν άλλοι τρεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου,

Εντολή για διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) και για υποβολή αιτήματος μέχρι το μεσημέρι προς τον Εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθούν, και ποινικά, οι καταγγελίες για χρηματισμό εις βάρος υπαλλήλου της Διεύθυνσης Πρόνοιας, έδωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, μετά από σχετικές αναφορές του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών κ. Διομήδη Σπινέλη, κατά τη διάρκεια συνεδρίου με θέμα «η διαφθορά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα». 

Με δηλώσεις του σήμερα, ο κ. Μαχαιρίδης τόνισε πως επιβάλλεται η σε βάθος έρευνα, ειδικά όταν πρόκειται για ανώνυμες καταγγελίες, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Έκανε επίσης γνωστό ότι ήδη έχουν τεθεί σε αργία άλλοι τρεις υπάλληλοι που υπηρετούσαν σε άλλα νησιά της Περιφέρειας, που βαρύνονται με σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, με ένα εξ αυτών να διώκεται βάσει του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα για ποινικά αδικήματα. 

επιστολή στους βουλευτές του Νομού, έστειλε το ΕΠΑΜ Θήρας

Την επιστολή μπορείτε να την διαβάσετε εδώ : http://epamthiras.blogspot.gr/

διαγωνισμός για τον καλύτερο εργοδότη...

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, την Επάνοδο και το Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία», στο πλαίσιο του Κοινοτικού Προγράμματος Progress «Για την απασχόληση και την Κοινωνική Αλληλεγγύη», υλοποιεί το έργο με τίτλο «Ο κόσμος της εργασίας κατά των διακρίσεων».

Στόχος του έργου είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων σχετικά με την καταπολέμηση των διακρίσεων και την προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού, στο πεδίο της εργασίας και της απασχόλησης.

Για τον σκοπό αυτό, θα διενεργηθεί διαγωνισμός με στόχο τη συμβολική  βράβευση «του καλύτερου εργοδότη» ως προς την υιοθέτηση πολιτικών προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης και σεβασμού της διαφορετικότητας. Οι πολιτικές αυτές αποτυπώνονται:

Α. στη δημιουργία κουλτούρας κατά των διακρίσεων και σεβασμού της διαφορετικότητας, στον εργασιακό χώρο, μέσα από θετικά μέτρα όπως:

ευαισθητοποίηση του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού σε ζητήματα διαχείρισης της ποικιλομορφίας,
ευαισθητοποίηση και κατάρτιση σχετικά με τα δικαιώματα όλων των ατόμων (για παράδειγμα φορείς HIV και AIDS, μετανάστες, πρόσφυγες, Ρομά κ.λπ),
διαδικασίες καταγγελιών για παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και αντιμετώπισή τους,
υιοθέτηση κώδικα δεοντολογίας ή χάρτη διαφορετικότητας.


Β. στην προώθηση και εφαρμογή  της αρχής της ίσης μεταχείρισης και στην αποδοχή του πλουραλισμού, στον εργασιακό χώρο, μέσα από θετικά μέτρα:

στις  διαδικασίες πρόσληψης (κριτήρια επιλογής εργαζομένων από κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν διακρίσεις),
στις  αμοιβές, επιδόματα, όρους και προϋποθέσεις απασχόλησης,
στην επιμόρφωση,
στην επαγγελματική εξέλιξη,
στην παροχή υποστήριξης ατόμων ευπαθών ομάδων (π.χ. εξασφάλιση προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία).
Οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πολιτικές διαφορετικότητας, όπως οι παραπάνω, καλούνται να υποβάλουν φάκελο υποψηφιότητας για συμμετοχή στο διαγωνισμό για τον «καλύτερο εργοδότη», στο Κέντρο Παιδαγωγικής & Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία», Καΐρη 23, 171 22 Αθήνα (Τηλ:  210. 3218.590, Φαξ: 210.9329.456) ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: schedia@otenet.gr  μέχρι την Τετάρτη 05.12.2012 και ώρα 15:00.
Ο φάκελος θα πρέπει να περιέχει περιγραφή της πολιτικής τους, καθώς και σχετικά αποδεικτικά στοιχεία, όπως αποδεικτικά συμμετοχής σε σχετικά σεμινάρια και επιμορφώσεις, εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της επιχείρησης, κώδικας δεοντολογίας ή χάρτης διαφορετικότητας, αγγελίες πρόσληψης κ.λπ). Τα υποβαλλόμενα έγγραφα θα πρέπει να είναι συμβατά με την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Η αξιολόγηση θα γίνει από Πενταμελή Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των φορέων υλοποίησης του έργου.

Η βράβευση θα γίνει από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κυρία Αννα Στρατινάκη την Παρασκευή 14.12.2012, στην εκδήλωση «Ημέρα Διαφορετικότητας» που θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, με την απονομή τιμητικής πλακέτας στον νικητή.

Χ. Κόκκινος για την απόφαση του eurogroup – άμεση ανάγκη η ανάπτυξη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής της παράταξης «νέα εποχή για τα νησιά»,

Η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup αποτελεί συμφωνία "σταθμό" για την Ελλάδα και για την κοινή πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα  με την απόφαση εκταμιεύονται 34,4 δις ευρώ στις 13 Δεκεμβρίου του 2012 και τα υπόλοιπα 9,3 δις ευρώ του δανείου ως το Μάρτιο του 2013. Συνοδεύεται με πακέτο ελάφρυνσης με τη μείωση επιτοκίων, το "πάγωμα" των τόκων για 10 χρόνια , την αναβολή αποπληρωμής για 15 χρόνια , την επιστροφή κερδών της ΕΚΤ και την επαναγορά ομολόγων.
Η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη και στο ευρώ χαρη στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποίησε η κυβέρνηση αλλά και χάρη στις μεγάλες θυσίες που πραγματοποιεί και καλείται να πραγματοποιήσει στο εγγύς μέλλον ο ελληνικός λαός. Οι κοινωνικές αντοχές και ανοχές είναι σε οριακό επίπεδο. Είναι απαραίτητο , το ταχύτερο δυνατό να ξεφύγουμε από την υφεσιακή κατάσταση και να προωθήσουμε την ανάπτυξη. Με σκληρή δουλειά και ταχύτατους ρυθμούς πρέπει να παταχθεί η γραφειοκρατία , να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι του ΕΣΠΑ και η ακίνητη περιουσία του δημοσίου και σημαντικό κομμάτι του δανείου να κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία και στην στήριξη του κοινωνικού κράτους.
Δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες από κανέναν  αλλά ούτε για κινδυνολογία και "στείρα" άρνηση που - δυστυχώς - έχει επιδείξει η αντιπολίτευση τον τελευταίο  καιρό.
Η κυβέρνηση καλείται να κερδίσει άμεσα μάχες, να συνεχίσει να θεμελιώνει την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτρικό και να την οδηγήσει  στην ανάκαμψη και στην έξοδο από την βαθιά οικονομική ύφεση.
Οι δανειστές μας θα πρέπει να καταλάβουν οτι ο ελληνικός λαός έχει πραγματοποιήσει μεγάλες θυσίες και δεν μπορεί να υποστεί άλλες. Θέλει ελπίδα και προοπτική. Οι Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που δοκιμάζονται από την κρίση.
Απαιτείται ενότητα και σκληρή, αποτελεσματική δουλειά. Οι ευθύνες είναι μεγάλες. Οι στιγμές είναι ιστορικές. Ας το αναλογιστούμε όλοι. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και ελληνική κοινωνία.

στήριξη της Περιφέρειας στα ΑΜΕΑ, συνάντηση σήμερα με τον κ. Μ. Ζηδιανάκη

Με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες Νοτίου Αιγαίου Μανώλη Ζηδιανάκη και συνεργάτες του συναντήθηκε σήμερα στη Ρόδο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος επανέλαβε τη δέσμευσή του να υποστηριχθεί από την Περιφέρεια η υπό ίδρυση κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, που θα έχει ως σκοπό την παροχή φροντίδας σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού της περιοχής μας.

Στη συνάντηση, όπως και στις άλλες που προηγήθηκαν, εξετάστηκαν οι λεπτομέρειες της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας, η ενθάρρυνση και χρηματοδότηση της οποίας κρίνεται επιβεβλημένη, ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία που εκατοντάδες συμπολίτες μας έχουν ανάγκη τη στήριξη και τη μέριμνα μέσα από οργανωμένες δομές.

αρχίζει να πληρώνει το δημόσιο....

Ανάσα στην αγορά αναμένεται να δώσει το σχέδιο για τη σταδιακή εξόφληση των ληξιπρόθεσμών οφειλών του Δημοσίου σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε στους υπουργούς ο πρωθυπουργός. Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία είναι πλέον εφικτή μετά την εκταμίευση της δόσης θα τονώσει την ρευστότητα γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την οικονομία. Ακριβώς για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός ζήτησε την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών/ΓΛΚ και του οικείου Υπουργείου, ενώ  αντίστοιχα μνημόνια υπογράφονται μεταξύ των υπουργείων και των εποπτευόμενων από αυτά φορέων. Βασικός στόχος είναι και η αποφυγή της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2012, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δημόσιων φορέων και υπηρεσιών παρουσίαζε συνολικές απλήρωτες υποχρεώσεις από δαπάνες 8,6 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα εκκρεμούν υποχρεώσεις από επιστροφές φόρων ύψους 738 εκατ. ευρώ. Εφάπαξ για 40.000 δημοσίους υπαλλήλους, εξόφληση χρεών σε φαρμακευτικές εταιρείας και επιστροφές φόρων οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης: Όπως ενημερώνει σε ανακοίνωση της η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού η κυβέρνηση προωθεί τη σταδιακή εξόφληση των χρεών δίνοντας προτεραιότητα σε αυτά που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τις 31/12/2011 και κυρίως στην πληρωμή του εφάπαξ για 40.229 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί, ύψους 1,384 δισ. ευρώ, στις οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρίες που αγγίζουν τα 2,2 δισ. ευρώ και στις επιστροφές φόρων συνολικού ύψους 738 εκατ. ευρώ. Για τις υπόλοιπες αποπληρωμές η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού ενημερώνει ότι θα γίνεται σύμφωνα με τις ακόλουθες αρχές: «Η εξόφληση θα γίνεται με ιεραρχικό τρόπο, δηλαδή θα προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις. Η σειρά αυτή μπορεί να ανατρέπεται στις ακόλουθες περιπτώσεις: -όταν προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης, όπως τόκοι υπερημερίας κλπ. ή η παροχή εκπτώσεων,-όταν αφορούν την αντιμετώπιση επιτακτικών και επειγουσών αναγκών, που θα έχουν κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, -όπως όταν διακυβεύεται η συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών και –όταν υφίστανται κίνδυνοι προσφυγής εναντίον των υπηρεσιών, που θα αυξάνουν το κόστος. Σε κάθε περίπτωση δεν θα εξοφληθούν υποχρεώσεις του 2012 πριν την εξόφληση των υφιστάμενων κατά την 31-12-2011, εκτός εάν υφίστανται κωλύματα νομιμότητας για την εξόφληση κάποιων υποχρεώσεων. Σε περιπτώσεις που υφίστανται φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις θα παρακρατούνται τα αντίστοιχα ποσά και θα αποδίδεται το καθαρό ποσό στους δικαιούχους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις». 

Πέμπτη, Νοεμβρίου 29, 2012

“o αριθμός και η διαφορετικότητα των νησιών καθιστούν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μοναδική σε διεθνές επίπεδο” – Παρουσίαση του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας στη Σαντορίνη

Το πλαίσιο του προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου παρουσίασε η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Λίτσα Φτακλάκη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες (Τετάρτη 28/11/12) στο κατάμεστο από κόσμο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Μ. Νομικός, στη Σαντορίνη.
"Τόσο ο αριθμός όσο και η διαφορετικότητα των νησιών καθιστούν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μοναδική από πολλές απόψεις, όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αλλά και σε διεθνές επίπεδο", τόνισε στην ομιλία της η κα Φτακλάκη.

Υπογράμμισε τις μεγάλες διαφορές στο βαθμό τουριστικής ανάπτυξης των νησιών του Αιγαίου και τόνισε ότι έφθασε πλέον η εποχή να δημιουργηθούν Οργανισμοί Ολοκληρωμένου Συστήματος Προώθησης Προορισμού (DMO=Destination Management Organization) που θα διαχειρίζονται συνολικά την παρουσία και την προβολή των νησιών.

Το πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας διαμορφώνεται με κατεύθυνση τη "στροφή στον ποιοτικό τουρισμό", με κύριους άξονες τη διατήρηση υπάρχοντος και προσέλκυση νέου τουρισμού, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και το Island Hopping.

Η Αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως “τo Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης για το Τουριστικό Μάρκετινγκ της Περιφέρειας στοχεύει στη "Δημιουργία ενός brand προορισμού, ώστε να γίνει το Νότιο Αιγαίο αναγνωρίσιμη τουριστική αγορά και να ενσωματώνει τους συμβολισμούς και της αξίες που συμπυκνώνουν την ελκυστικότητα και μοναδικότητα των νησιών".

Στη συνέχεια η κα Φτακλάκη παρουσίασε τον "ανεμόμυλο" που αποτελεί το νέο σήμα για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας καθώς και το σλόγκαν που το συνοδεύει ”Νησιά του Αιγαίου - Απέραντο Γαλάζιο” σημειώνοντας:

"Ο ανεμόμυλος είναι μια πολύ αναγνωρίσιμη εικόνα των νησιών. Συμβολίζει την ελευθερία, την ενέργεια, τον άνεμο, την κίνηση, τη ζωή,  ενώ  η λέξη ΑΠΕΡΑΝΤΟ, που σημαίνει ατελείωτο, συνεχίζει επ’ άπειρον και αποτελεί την αληθινή αίσθηση της Ελλάδας"

Στη διάρκεια της ομιλίας η κα Φτακλάκη ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα υποστηρίξει ενεργά τη δράση του Δήμου Θήρας να ανακηρύξει το 2013 ως Έτος Γαστρονομίας και ότι με απόφαση του Περιφερειάρχη, Γιάννη Μαχαιρίδη, η δράση τίθεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας.


Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος - Νικόλαος Ζώρζος, ο οποίος παρουσίασε τα τρία σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί η τουριστική προβολή της Σαντορίνης: Ηφαίστειο, Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου, Γαστρονομία. Σύντομη παρέμβαση έκανε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Ηλίας Μάινας, ενώ στην εκδήλωση παρέστει και η Περιφερειακή Σύμβουλος Ιουλία Καραμολέγκου.

Την παρουσίαση παρακολούθησε σημαντικός αριθμός στελεχών της αυτοδιοίκησης του νησιού, εκπρόσωποι τουριστικών φορέων καθώς και επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων από το χώρο των ξενοδοχείων, της εστίασης, των οινοποιείων κ.ά.                       

Τετάρτη, Νοεμβρίου 28, 2012

(και) τα πρώτα ημερολόγια…!

Όμορφα, χρήσιμα και οικονομικά (κοστίζουν 5 ευρώ) είναι τα ημερολόγια για την νέα χρονιά που δημιούργησε ο Σύλλογος των μαμάδων και των μπαμπάδων των Νηπιαγωγείων (πρόκειται για 3 τάξεις) του Εμπορείου της Σαντορίνης.

Στην περίπτωση που σας αρέσουν και θέλετε να αγοράσετε ένα ή περισσότερα για δωράκια, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Σύλλογο των γονέων ή να .. περάσετε μια βολτούλα από το σχολείο τις ώρες που είναι ανοιχτό και, φυσικά είναι εφικτό να σας εξυπηρετήσει!

Τα έσοδα θα διατεθούν για εργασίες που πρέπει να γίνουν στο σχολείο.

παρουσίαση του προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην Σαντορίνη (28.11)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Το πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα παρουσιάσει η νέα Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, αρμόδια για θέματα τουρισμού, Ελευθερία (Λίτσα) Φτακλάκη, την Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 18:30, στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρου Μ. Νομικού, στα Φηρά.
Καλούνται όλοι οι δραστηριοποιούμενοι φορείς και μεμονωμένα άτομα σε θέματα τουρισμού να παρευρεθούν προκειμένου να ακολουθήσει συζήτηση με την Αντιπεριφερειάρχη για θέματα που αφορούν στη Σαντορίνη.

ευχαριστίες στους συνεργάτες του από το πολιτιστικό χωριό «Η Σαντορίνη που έφυγε»

Σύμφωνα με το κείμενο,

Ολοκληρώνοντας στις αρχές Νοεμβρίου, την πρώτη χρονιά λειτουργίας του Πολιτιστικού Χωριού «Η Σαντορίνη που έφυγε» και  της ενεργής συμμετοχής του στον χώρο του Τουρισμού και του Πολιτισμού της Σαντορίνης, θα θέλαμε αρχικά να ευχαριστήσουμε όλες τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και τους εξωτερικούς συνεργάτες που στήριξαν τις προσπάθειές μας και συνέβαλαν στην επιτυχία και την πραγματοποίησή τους, παρά τις δυσκολίες λόγω της πολύπλευρης κρίσης που βιώνει η χώρα μας.

Κάνοντας έναν γενικό απολογισμό του καλοκαιριού που πέρασε, καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε όλες τις πολιτιστικές/ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που είχαμε προγραμματίσει εξ’ αρχής, αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώσαμε για δεύτερη χρονιά στο χώρο μας, με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ανταπόκριση του κόσμου. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κόσμο που μας στήριξε και ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν οι εξής εκδηλώσεις :

20 & 21 Ιουλίου “Γλέντι στο χωριό μου” με τον Σαμψών Φύτρο και το συγκρότημα «Απρόβλεπτοι». Και τις δυο βραδιές πραγματοποιήθηκαν δυο απρόβλεπτα γλέντια με ζωντανή μουσική, φαγητό και πολύ χορό.
28 & 29 Ιουλίου “ 1st Zumba Weekend” Παρά το γεγονός ότι η ZumbaR είναι καινοτομία στον χώρο της Γυμναστικής που εμφανίστηκε και στην χώρα μας και για αυτό λίγοι την έχουν ως τώρα δοκιμάσει , το κοινό ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας και με μια διήμερη γιορτή με πολύ χορό, γνώρισε με μεγάλο ενθουσιασμό την ιδιαίτερη τεχνική της Zumba Fitness , ανανεώνοντας το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά!
1 Αυγούστου Εγκαίνια της πρώτης Santorini Biennale of Arts με θέμα "Παρελθόν και Νοσταλγία". Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και το νέο αυτό πολιτισμικό γεγονός του νησιού με επίκεντρο και τον χώρο μας.
3 Αυγούστου τραγουδήσαμε για το φεγγάρι μαζί με το συγκρότημα A Capella.
14 Αυγούστου για δεύτερη χρονιά διοργανώσαμε μια λιτή βραδιά με τοπικά εδέσματα συμμετέχοντας στο διήμερο των τοπικών εκδηλώσεων για την μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας.
25 Αυγούστου “ Βραδιά με τις νοικοκυρές του Πύργου”. Την σκυτάλη δώσαμε για δεύτερη χρονιά στις νοικοκυρές του χωριού , οι οποίες με πολύ μεράκι και αγάπη ετοίμασαν τοπικά νησιώτικα φαγητά και γλυκά και τα παρουσίασαν στον κόσμο που παρευρέθηκε. Την βραδιά άνοιξαν τα τοπικά χορευτικά σχήματα με ζωντανή μουσική. Η προσέλευση του κόσμου ακόμα και μετά την έναρξη της εκδήλωσης ήταν εντυπωσιακή. Το κοινό και οι επισκέπτες του νησιού αγκάλιασαν αυτή την βραδιά επιβραβεύοντας με τον καλύτερο τρόπο τις προσπάθειες που καταβάλαμε για το καλοκαίρι 2012.

Αναμφισβήτητα ήταν μια πολύ απαιτητική και ουσιαστική χρονιά για το Πολιτιστικό Χωριό « Η Σαντορίνη που έφυγε» την οποία η Διοίκηση και  τα μέλη της ομάδας του κατάφεραν να φέρουν εις πέρας με επιτυχία και κάνοντας μια σημαντική αρχή για το μέλλον.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις και τους συνεργάτες που μας στήριξαν:
Αγροκήπιο ΓΕΩΠΟΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ,κ.Κατερίνα Ζαχαροπούλου & κ.Γιώργος Σκοπελήτης
Anastasia Princess Hotel,κ.Σταύρος Φύτρος & κ.Λευτέρης Φύτρος
Aqua Vista Ηotel, κ.Αλίνα Τσολακάκη & κ.Κατερίνα Μαβρουδή
Santorini Biennale of Arts 2012, κ.Κίκος Παπαδόπουλος, κ.Δήμητρα Τρογαϊδου & κ.Γρηγόρης Φράγκος
EKO MOTO FYTROS, κ.Αντώνης Φύτρος, κ.Μάρκος Φύτρος & κ.Γρηγόρης Φύτρος
HELLENIC SEAWAYS,κ. Ελένη Πετσετάκη
SELENE RESTAURANT,κ.Γιώργο Χατζηγιαννάκη & κ.Γιωργία Τσάρα
PLANESI, κ.Κατερίνα Μητροπία
TUI HELLAS, κ.Έλενα Κολονιάρη  & κ.Θωμάς Καρκαλέτσος

Καθώς και :
τον κ.Κίκο Παπαδόπουλο και την ομάδα του για την άριστη συνεργασία με κοινό σκοπό την πραγματοποίηση της πρώτης Santorini Biennale of Arts 2012.
τον πρόεδρο της Κοινότητας Πύργου, κ. Βαγγέλη Νομικό για την στήριξή του στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.
τους δημοσιογράφους κ.κ.Δημήτρη Πράσσο και Παναγιώτη Μυτιληναίο και την κ. Δέσποινα Αλεφραγκή που συνέβαλαν στην προβολή των δραστηριοτήτων που έλαβαν χώρα στο συγκρότημά μας και κάλυψαν όλες τις εκδηλώσεις.
τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πύργου « ΕΣΤΙΑ» (για την υποστήριξή του στην κάλυψη του απαιτούμενου εξοπλισμού για την κάλυψη των αναγκών της κάθε εκδήλωσης.)
τους κ.κ. Αντώνη Νικολόπουλο για την δημοσίευση του στην εφημερίδα Sport Day και Δημήτρη Μπαλή για την ραδιοφωνική προβολή  της εκδήλωσης Zumba Weekend.
τον κ.Δημήτρη Καλαμάρη για την δημοσίευσή του στην εφημερίδα Athens Voice σχετικά με την διοργάνωση της πρώτης Santorini Biennale of Arts 2012.
τον κ.Νίκο Αντερριώτη και την κ. Μυρτώ Μαλάμου για την διοργάνωση του βιωματικού εργαστηρίου με θέμα την Ακρόπολη, στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο μας.

Η Διοίκηση και το προσωπικό της εταιρίας ευχαριστούν και πάλι όλους όσους στήριξαν το έργο του Πολιτιστικού Χωριού, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τη επόμενη Τουριστική Χρονιά 2013.Μέχρι τότε μπορείτε να ενημερώνεστε για οποιαδήποτε νέα δραστηριότητά μας μέσα από την νέα ιστοσελίδα μας www.santorinimuseum.com  και την σελίδα μας στο Facebook http://www.facebook.com/SantoriniOfThePast?ref=hl 

Εκ μέρους της Διοίκησης και του προσωπικού,
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εκείνους που στήριξαν την προσπάθειά μας.
Καλό Χειμώνα ! 

από το αστυνομικό δελτίο…

Νεκρή από τις αναθυμιάσεις φωτιάς που ξέσπασε στο σπίτι της στο Φηροστεφάνι της Σαντορίνης, βρέθηκε από το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής που έσπευσε στην περιοχή, μια 98 χρονη γιαγιά.
Το περιστατικό συνέβη στις 9.30 το πρωί της Τετάρτης 28.11 και σύμφωνα με τους γείτονες, η 98χρονη είχε επιλέξει τα τελευταία χρόνια να ζει μόνη της.

επιμελητήριο Κυκλάδων : έναρξη μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην διοίκηση επιχειρήσεων

Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου ξεκινάει η 2η Σειρά Κυκλάδων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων που διοργανώνεται από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (Ε.Ε.Δ.Ε.).

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ειδικά σχεδιασμένο για στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, τα οποία επιθυμούν να προετοιμαστούν έγκαιρα για θέσεις αυξημένης ευθύνης και γενικότερων καθηκόντων (general management).

Αποτελεί δε το πλέον επιτυχημένο και αποδεκτό από την ελληνική αγορά πρόγραμμα του είδους του, καθώς, στα 23 χρόνια διεξαγωγής του, έχουν αποφοιτήσει περισσότερα από 3.700 στελέχη, τα οποία απολαμβάνουν επιτυχημένες καριέρες στο χώρο των επιχειρήσεων.

Η ποιότητα της προσφερόμενης εκπαίδευσης στηρίζεται τόσο στην παρακολούθηση των σύγχρονων εξελίξεων στο διεθνή επιχειρησιακό στίβο –μια που η επιχειρηματική δραστηριότητα αποκτά όλο και πιο έντονα παγκόσμιο χαρακτήρα– όσο και στο διδακτικό προσωπικό που αποτελείται από έμπειρους και καταξιωμένους Managers, διακεκριμένους εισηγητές και προσωπικότητες από τον κόσμο των επιχειρήσεων.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 18 μήνες (ολοκληρώνεται το Μάιο του 2014) και τα μαθήματα διεξάγονται στην Ελληνική γλώσσα, δύο διήμερα ανά μήνα (Παρασκευή 17:00-21:30 και Σάββατο 08:30-15:30), στους χώρους του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σύρο και στα νησιά Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη & Μήλο (μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης).

Η αξία συμμετοχής στο πρόγραμμα ανέρχεται σε 3.950€ (συμπεριλαμβάνεται πλήρες εκπαιδευτικό υλικό - βιβλία, case studies, σημειώσεις γραμμένες ειδικά για το πρόγραμμα κλπ), ενώ προσφέρεται δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του Επιμελητηρίου στη Σύρο (τηλ. 22810 82346, εσωτ. 105) και στα γραφεία των νησιών Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη & Μήλο.  

συνεδρίαση τουριστικής επιτροπής Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου συνεδρίασε στη Σύρο η τουριστική επιτροπή με προεδρεύουσα την αντιπεριφερειάρχη Ελ. Φτακλάκη. Η αντιπεριφερειάρχης χαιρέτισε τα μέλη της επιτροπής και δεσμεύτηκε με μια συνεχή συνεργασία καθώς η επιτροπή τουρισμού πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στο σχεδιασμό των δράσεων.

Η αντιπερειφεριάρχης ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για την έκθεση της PHILOXENIA της Θεσσαλονίκης, στην οποία μετείχε η κα Φτακλάκη προβάλλοντας τη τουριστική ταυτότητα της Περιφέρειας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής παρουσίασε αναλυτικά στους παρευρισκόμενους  τη τουριστική ταυτότητα της περιφέρειας και των διαφημιστικών προϊόντων με το λογότυπο της περιφέρειας.  Επιπλέον, προτάθηκε η δημιουργία μιας ομάδας προβληματισμού Επιστημόνων Τουρισμού (thing tank).

Ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση, η πρόεδρος της επιτροπής κα Φτακλάκη παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης της Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για το έτος 2013 όπου συζητήθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη της επιτροπής, καθώς επίσης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η απόφαση αυτεπιστασίας για την υλοποίηση του υποέργου 1 της Πράξης «Προβολή του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου» μέσω του ΕΣΠΑ.      

Παρόντες στην επιτροπή τουρισμού ήταν τα μέλη Γρυπάρης Δημήτριος
 Κυπραίου Μαρία, Ερωτόκριτος Μιχαήλ, Θεόφιλος Λάζαρος, Σταυλάς Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνος Μπιζάς,  Κουκάς  Κωνσταντινο,  Βαρκά Θεοδόσιο.  

απείχαν απο την εργασία τους οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου 27-28.11

Σύμφωνα με την απόφαση της τελευταίας έκτακτης γενικής τους συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 26.11,

1. Με την κύρωση από τη Bουλή των νέων μέτρων του  επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 9 Ν. 4093/12)  και του Προϋπολογισμού για το 2013, αλλά και με την αντιδημοκρατική μεθόδευση έκδοσης στο σωρό Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, η τρικομματική κυβέρνηση, σε πλήρη συνεργασία με την Ε.Ε. και το  Δ.Ν.Τ.   νομοθέτησε τον σφαγιασμό των εργασιακών δικαιωμάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.  Στον μεν ιδιωτικό καταργούν το 8ωρο και  τις Συλλογικές Συμβάσεις, αφήνοντας εντελώς απροστάτευτους του εργαζόμενους στην εργοδοτική αυθαιρεσία,  ενώ στον δημόσιο προχωρούν σε άμεσες διαθεσιμότητες, δηλαδή απολύσεις, συναδέλφων κατηγοριών Δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης  αορίστου χρόνου, και υποχρεωτικές μετατάξεις για όλους, ακόμη και σε κατώτερη βαθμίδα. Ταυτόχρονα τρομοκρατούν με πειθαρχικούς ελέγχους, όχι τους «επίορκους», όπως διακηρύττουν, αλλά τους υπαλλήλους που αντιστέκονται π.χ. με την απειλή της «ανάρμοστης συμπεριφοράς» εντός ή εκτός «υπηρεσίας».
2.Η σχετική εγκύκλιος ( αρ. πρωτ. 26188/12/11/12) που εξέδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς και οι σχετικές ερμηνευτικές «οδηγίες» που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου, αποκαλύπτουν και την πρωτοφανή μεθόδευση «νομιμοποίησης» της  κυβερνητικής αυθαιρεσίας καθώς  από την μια ουσιαστικά τροποποιούν τον νόμο  και από την άλλη αποκαλύπτουν πως οι αυθαίρετες μετατάξεις και οι πειθαρχικοί έλεγχοι  χρησιμοποιούνται ως εργαλεία υποταγής με απειλή την απόλυση.  Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι ανυπόστατες προφορικές εντολές κυβερνητικών παραγόντων  για άμεση θέση σε διαθεσιμότητα, ουσιαστικά, του συνόλου των συναδέλφων κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.
3.  Η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους είναι ενιαία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς περικόπτουν άγρια τις συντάξεις ( για 5η συνεχόμενη φορά), καταργούν τα εναπομείναντα επιδόματα γιορτών και άδειας , πετσοκόβουν ακόμη και  τα οικογενειακά επιδόματα, εκτοξεύουν την συντάξιμη ηλικία στα 67 όταν η επίσημη ανεργία ξεπερνά το 25% και τα χρόνια για την πλήρη σύνταξη στα 40 ! Η συγκεκριμένος νόμος  αποτελεί  ποταμό αντιλαϊκών ρυθμίσεων που περιλαμβάνει από νέα χαράτσια στην «δημόσια» υγεία μέχρι την πλήρη ουσιαστική εξίσωση των ιδιωτικών «κολλεγίων» με τα  ΑΕΙ  και την σκανδαλώδη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
4. Τα μέτρα δεν «τα επιβάλουν οι δανειστές και το μνημόνιο» αλλά η ανάγκη των  μεγαλοεργοδοτών  για φτηνό και υποταγμένο εργατοϋπαλληλικό δυναμικό σύμφωνα με τις ανάγκες της κερδοφορίας τους. Από την άλλη αποδεικνύουν τι είδους «ανάπτυξη» ετοιμάζουν, διαλύοντας  τομείς του δημοσίου, προκειμένου να διαθέσουν το αντικείμενο σε ιδιώτες  σε βάρος του εργαζόμενου λαού ( τρανταχτά παραδείγματα ο ΕΟΠΥΥ με τα τηλεφωνικά ραντεβού, οι συμβολαιογραφικές πράξεις, το κτηματολόγιο και η «τακτοποίηση» αυθαιρέτων, οι διάφορες ενεργειακές επιθεωρήσεις κλπ που πάντοτε συνοδεύονται από νέα χαράτσια και επιβαρύνσεις). 
5. Οι  μεγάλοι περσινοί αγώνες που οδήγησαν στην κυβερνητική εναλλαγή, αλλά και ο τωρινός αγώνας χιλιάδων συναδέλφων σε δήμους και περιφέρειες, μας οδηγούν  να αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτών των  μέτρων,  αλλά  ταυτόχρονα να ξεκινήσουμε  ανυποχώρητο αγώνα  για την ανατροπή  συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής κυβερνήσεων και  Ε.Ε. και  τη διεκδίκηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης με στόχο και γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.

- Απεργούμε  την  Τρίτη 27  και  την Τετάρτη 28  Νοέμβρη. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στην σταθερή δουλειά για όλους.
-  Ορίζουμε νέα Γ.Σ. την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στις 10 πμ.
- Καταγγέλλουμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την υλοποίηση του νόμου.
- Καλούμε την Διοίκηση δεσμευτεί και να ενημερώσει αρμοδίως ότι κανένας υπάλληλος της Α.Δ. Αιγαίου δεν εμπίπτει στις διατάξεις για διαθεσιμότητα - απόλυση. Κανένας συνάδελφος  «διαθέσιμος» – απολυμένος - άνεργος.
- Καλούμε την προσωρινή διοικούσα επιτροπή της ΟΣΕΑΔΕ να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες συντονισμένης δράσης των σωματείων στις Αποκ. Διοικήσεις.
- Συντονιζόμαστε  με άλλους φορείς και συσπειρώσεις εργαζομένων, με στόχο την πραγματοποίηση κοινών  δράσεων.
- Καλούμε σωματεία κι φορείς εργαζομένων να πάρουν αποφάσεις  για το μπλοκάρισμα και την ανατροπή του εργασιακού μεσαίωνα ! 

Σ.Υ.Π.Ν.Α.Π.Ε.Δ. (Σύλλογος εργαζομένων Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και Περιφερειακών ενοτήτων Δωδεκανήσου) – η απόφαση της γενικής συνέλευσης (12.11)

Η κρίση που εδώ και χρόνια μαστίζει την Ελληνική κοινωνία δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι κρίση θεσμών και αξιών. Ένα ολόκληρο σύστημα που βασίσθηκε στην εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων έναντι των συλλογικών, στην ανυπαρξία οραμάτων και προοπτικών ανάπτυξης που να εδράζονται σε γερά θεμέλια, στο συγκεντρωτισμό και στην αλαζονεία της εξουσίας, καταρρέει. Και μαζί του παρασέρνει όλη την Ελληνική κοινωνία.

Οδηγεί τη μέση Ελληνική οικογένεια σε απόγνωση, στην έκρηξη της ανεργίας, στη μετανάστευση των νέων επιστημόνων, στην καταβαράθρωση μισθών και συντάξεων, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στην καταρράκωση κάθε έννοιας ισονομίας, ισοπολιτείας και κράτους δικαίου, στη φορολογική βαρβαρότητα και εν τέλει στον ευτελισμό της εθνικής υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας.

Η μεσαία τάξη αποδομείται και οι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι από καιρό στο στόχαστρο και καλούνται να πληρώσουν για μια κόμη φορά το μάρμαρο, σαν τα εύκολα θύματα. Και για να γίνει αυτό άμεσα εφικτό, καλλιεργείται η παλιά καλή συνταγή. Να στρέψουμε τη μια τάξη ενάντια στην άλλη, τον ιδιωτικό τομέα ενάντια στο δημόσιο έτσι ώστε να κυριαρχήσει στο τέλος η αρχή του «μικρότερου κακού» μέσα από τη διαδικασία του «διαίρει και βασίλευε».

Μέσα απ΄αυτή τη λογική και προκειμένου να ισοσκελισθεί η ζημιά που έχει ήδη γίνει στον ιδιωτικό, ο δημόσιος τομέας διαβάλλεται διαρκώς, καταλογίζεται ως ο κύριος υπεύθυνος για την τραγική κατάσταση της χώρας, οι λειτουργοί του στην καλύτερη περίπτωση αντιμετωπίζονται ως «ηθικοί» αυτουργοί που συμβάλουν στην σπατάλη και στη διαφθορά, η έννοια του «επίορκου» και του «βολεμένου» είναι στο καθημερινό λεξιλόγιο επί δικαίων και αδίκων και βέβαια για όλα φταίνε οι άλλοι και όχι αυτοί που πραγματικά ευθύνονται.

Είναι ανώφελο να απαριθμήσει κανείς τις τραγικές μεταβολές που είτε μέσω νομοθετημάτων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, είτε μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένων που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, είτε μέσω διαφόρων άλλων φιρμανίων, έχουν επιβληθεί στο μέσο υπάλληλο και έχουν ανατρέψει και την επαγγελματική αλλά και την οικογενειακή του ζωή. Πρόσφατο τραγικό παράδειγμα η λεγόμενη «διαθεσιμότητα» που οδηγεί σε μαζικές και δίχως κριτήρια απολύσεις με  πρόσχημα την «κινητικότητα» αλλά και η τρομερή αύξηση της φορολογίας με διάφορες μεθόδους, είτε άμεσα μέσω της δραστικής αύξησης του φόρου εισοδήματος είτε έμμεσα με τα διάφορα χαράτσια και την αύξηση του ΦΠΑ, του φόρου στην βενζίνη τα τέλη κυκλοφορίας κ.α.

Οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου των περιφερειακών ενοτήτων της Δωδεκανήσου, δηλώνουν ότι δεν θα ανεχθούν άλλο ευτελισμό. Με διαρκή αγώνα θα ανατρέψουν τις λογικές και πρακτικές που αποδομούν την αξιοπρέπειά τους, το δικαίωμα στην εργασία και εν τέλει τον κοινωνικό ιστό.

Η γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την 26.11.12 αποφάσισε την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων μέσα από τη συνεργασία και την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων που πλήττονται βάναυσα. Για το σκοπό αυτό, το Δ.Σ. του Συλλόγου θα έχει άμεση συνεργασία με τους λοιπούς Συλλόγους και φορείς (εργαζόμενοι στο Δήμο, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΡ, άλλοι επί μέρους σύλλογοι εργαζομένων κλπ) έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο αγώνα.

Στην προσπάθεια αυτή θέλουμε αρωγό όλες τις κοινωνικές δυνάμεις γιατί αποτελούμε ένα ενιαίο σύνολο που πλήττεται βίαια.

Θέλουμε επίσης αρωγό σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο, όχι μόνο σε επίπεδο ψηφισμάτων και λεκτικής συμπαράστασης αλλά έμπρακτα, με δυναμικές δράσεις και με πραγματική εναντίωση στην προσπάθεια υποβάθμισης που γίνεται στον ίδιο το θεσμό και εν τέλει στην αποκεντρωτική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν προνομιούχοι και μη, δεν υπάρχει εγώ κι’ εσύ δεν υπάρχει διάκριση στην υποτέλεια. Υπάρχει μόνο ο αγώνας για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας, του δικαιώματος στην εργασία και όλων των αξιών που πρέπει να διέπουν μια ευνομούμενη πολιτεία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο, o Αντιπρόεδρος Κλαδογένης Αντώνιος και ο Γενικός Γραμματέας Γκίκας Αντώνιος
Τηλέφωνα, 2241360550, 2241360631 Email  sypnaped@gmail.com 

το Δίκτυο Οινοπαραγωγών Κρήτης επισκέφθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – μια επίσκεψη που μπορεί να βρει κι άλλους ενδιαφερόμενους….

Με μία ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν το έργο και τα κρασιά του Δικτύου Οινοπαραγωγών Κρήτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ολοκληρώθηκε χθες (27.11) η επίσκεψη των μελών του Δικτύου στις Βρυξέλλες, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ  Σπύρου Δανέλλη.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης, ο κ. Δανέλλης μίλησε για την σημασία που έχει το παράδειγμα του Δικτύου Οινοπαραγωγών Κρήτης τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη του σήμερα, καθώς το Δίκτυο με τη δράση του στέλνει δυναμικά εντός και εκτός συνόρων το μήνυμα της ανάπτυξης, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. 
Ο Πρόεδρος του Δικτύου κ. Ν. Μηλιαράκης παρουσίασε την ιστορία, το έργο και τη φιλοσοφία του Δικτύου Οινοπαραγωγών Κρήτης, δίνοντας παράλληλα στους παρευρισκόμενους χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις τοπικές ποικιλίες και την τοπική παραγωγή. 
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Ελληνίδα Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κα Μ. Δαμανάκη , η οποία τόνισε την ιδιαίτερη βαρύτητα που έχουν τέτοιες πρωτοβουλίες στη σημερινή συγκυρία, καθώς αναδεικνύουν την εικόνα μιας άλλης, θετικής Ελλάδας, που είναι υπαρκτή, που δημιουργεί και  αναπτύσσεται, παρά τις δυσκολίες.

Το πολυπληθές κοινό της εκδήλωσης, που απαρτιζόταν από Ευρωβουλευτές όλων των χωρών-μελών και των πολιτικών ομάδων, στελέχη των κοινοτικών οργάνων και μέλη της ελληνικής κοινότητας, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει βίντεο που αναδεικνύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρασιών και του νησιού, να συνομιλήσει με τους οινοπαραγωγούς του Δικτύου, να γευτεί τα κρασιά τους, να ενημερωθεί για τις κρητικές ποικιλίες.

Της εκδήλωσης προηγήθηκε συνάντηση του Δικτύου Οινοπαραγωγών Κρήτης με τον κ. Στέργιο Τατάγια, στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG AGRI), η οποία πραγματοποιήθηκε στους χώρους της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας, στις Βρυξέλλες. 
Στο πλαίσιο της συνάντησης, τα μέλη του Δικτύου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τις βασικές αρχές που προβλέπεται να διέπουν τη νέα Κοινή Οργάνωση Αγοράς Οίνου. 
Παράλληλα, ο κ. Τατάγιας παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το σημαντικό ζήτημα της παράτασης της απαγόρευσης των νέων φυτεύσεων πέραν του 2015, ενώ αναφέρθηκε και σε γενικότερα ζητήματα του αμπελοοινικού τομέα, με έμφαση στην ελληνική πραγματικότητα. Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, τους προσεχείς μήνες η χώρα θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις, που θα αφορούν τόσο στη χρηματοδότηση όσο και στην οργάνωση του αμπελοοινικού τομέα και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εξασφαλιστεί η στήριξη του τομέα στη βάση τριών κατευθύνσεων : της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, της επέκτασης των επενδύσεων από πλευράς οινοπαραγωγών και της προώθησης των ελληνικών οίνων.

Τέλος, την Δευτέρα 26/11, κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Δανέλλη που υποστηρίχθηκε από το γραφείο του ΕΟΤ στις Βρυξέλλες, οι οινοπαραγωγοί του Δικτύου παρουσίασαν τα κρασιά τους σε εμπόρους, αντιπροσώπους οινοποιών και δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες. Η εκδήλωση παρουσίασης και γευσιγνωσίας των κρασιών πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό εστιατόριο Στροφιλιά και είχε μεγάλη ανταπόκριση από πλευράς παραγόντων της βελγικής αγοράς, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προϊόντα του Δικτύου, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στους οινοπαραγωγούς για εμπορική συνεργασία.

“νέα εποχή για τα νησιά” για την συνεδρίαση (23.11) του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ο κ.  Χαράλαμπος Κόκκινος , επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, κατά την τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα 26 Νοεμβρίου 2012 στη Σύρο, στο θέμα που αφορά την "Ακτοπλοία  στο Νότιο Αιγαίο",  αναφέρθηκε στην ανάγκη ουσιαστικής διαβούλευσης, την κατάθεση ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων προτάσεων και άμεσων λύσεων στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την ακτοπλοΐα.
Τόνισε τη δύσκολη συγκυρία λόγω της οικονομικής κρίσης και των αρνητικών οικονομικών μεγεθών που εμφανίζουν οι ακτοπλοϊκές εταιρίες, την αύξηση της τιμής των καυσίμων και των τιμών των εισητηρίων.
Απαιτείται άμεσα , η κυβέρνηση να δώσει λύσεις και να δρομολογηθούν συγκεκριμένες δράσεις όπως:
- Σύσταση Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή όλων των
νησιωτικών φορέων και επανασχεδιασμό δομών και αρμοδιοτήτων του
Υπουργείου Ναυτιλίας.
- Λειτουργία του Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής (άρθρο 208 του Ν.
3852/2010 "Καλλικράτης") που παραμένει ανενεργό.
- Θεσμοθέτηση ετήσιου συνεδρίου για θέματα νησιωτικότητας.
- Καθιέρωση του μεταφορικού ισοδύναμου.
- Αξιοποίηση των μελετών για την ακτοπλοϊα, όπως η μελέτη για το
"μετρό του Αιγαίου" (σύνδεση των μικρών νησιών με τα κομβικά νησιά που
συνδέονται καθημερινά με τον Πειραιά).
- Εθνική Σρατηγική για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και μέριμνα για το
μοναδικό ναυπηγείο της νησιωτικής Ελλάδας, το "ΝΕΩΡΙΟΝ ΣΥΡΟΥ".
- Αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης.
- Να αρθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη δρομολόγηση των υδροπλάνων.
- Κοινωνική πολιτική με μειωμένα ακτοπλοϊκα εισητήρια στις ευπαθείς
κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, πολύτεκνοι, φοιτητές κλπ)
- Γνωστοποίηση και ετήσιος προγραμματισμός των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

Τέλος, αναφέρθηκε στον κίνδυνο αποκλεισμού της Σύρου από τον Πειραιά
αλλά και των νησιών της Τήνου και της Μυκόνου από τη Σύρο και τις
υπόλοιπες Κυκλάδες με την αποδρομολόγηση του Blue Star Ithaki.
Επίσης, ο περιορισμένος αριθμός δρομολογίων μεταξύ Ρόδου και Σύρου
πλήττει την ενδοπεριφερειακή επικοινωνία και συνοχή.
Είναι άμεση η ανάγκη για την τακτική σύνδεση των νησιών μας με τις
έδρες των δύο πρώην νομών και τον Πειραιά.
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας είναι κοινωνικό αγαθό. Είναι άμεση
συνδεδεμένη με την άρση της απομόνωσης και την ανάπτυξη.
Αρκετές προτάσεις    τόσο του κου Κόκκινου, όσο και των υπόλοιπων Περιφερειακών Συμβούλων του συνδυασμού ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ, εντάχθηκαν στο ψήφισμα που εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου για το θέμα της ακτοπλοίας.