Τετάρτη, Απριλίου 24, 2013

ημερίδα, με θέμα «Αποτελεσματικότητα, Διαφάνεια, Δικαιοσύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας

Ειδική ημερίδα, με θέμα «Αποτελεσματικότητα, Διαφάνεια, Δικαιοσύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Απριλίου στην Αθήνα.
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κος Κ. Ασκούνης, ο οποίος τόνισε ότι σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής, ήταν η δημιουργία δίαυλου  επικοινωνίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους θεσμούς των ανωτάτων δικαστικών αρχών και των ελεγκτικών αρχών του Κράτους, σε μία κρίσιμη για τη χώρα μας περίοδο. Η συνεργασία, η συνεννόηση και η αλληλοκατανόηση μεταξύ των θεσμών είναι επιβεβλημένη και μάλιστα χωρίς ενδιάμεσους.
Ο κος Ασκούνης ανέφερε ότι οι επιπτώσεις της στρεβλής και αναποτελεσματικής λειτουργίας της  δημόσιας διοίκησης έχουν επηρεάσει και την Τ.Α. , η οποία όμως με το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα.
Από τις αρχές του 2011 οι δήμοι μειώθηκαν από 1.034 σε 325, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις από 5.880 σε 1.138. Την τελευταία τετραετία οι πόροι της Τ.Α. έχουν μειωθεί κοντά στο 60%. Οι δήμοι διαχειρίζονται το 4% των συνολικών πόρων του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ συμμετέχουν στο δημοσιονομικό χρέος μόλις με το 0,9%.
Οι έλεγχοι είναι αναγκαίοι είπε ο κος Ασκούνης να γίνονται στην Τ.Α., όπως και σε όλους τους θεσμούς, τόνισε όμως την πολυπλοκότητα στις αποφάσεις των ελεγκτικών οργάνων, αλλά και για αντιφατικότητα στους ελέγχους.

Επίσης, η πολλαπλότητα των ελέγχων και οι ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες,  έχουν ως αποτέλεσμα την αναβολή εκ μέρους των αιρετών σημαντικών αποφάσεων ή ακόμη και την άρνηση έκδοσης αυτών, λόγω του φόβου που έχει δημιουργηθεί σε αυτούς, μήπως εκδώσουν μια μη απόλυτα νομότυπη απόφαση. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία τα οποία έχει επεξεργασθεί το Υπουργείο Εσωτερικών τα αποτελέσματα μη έκδοσης αποφάσεων, είναι τρεις φορές χειρότερα από το να είχε εκδοθεί μία κακή ή παράτυπη απόφαση.
Παρεμβάσεις στην ημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. έκαναν ο Υπουργός Εσωτερικών κος Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο κος Αντώνης Ρουπακιώτης Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στις τοποθετήσεις τους οι κ. Υπουργοί τόνισαν ότι πρέπει να υποστηριχθεί η μεταφορά των αρμοδιοτήτων που προβλέπει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ από τη Πολιτεία στην Τ.Α.  και να υποστηριχθούν οι δήμοι , έτσι ώστε να διαδραματίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ρόλο που έχουν αναλάβει.
Γενική παραδοχή υπήρξε και από τους δύο Υπουργούς, ότι τα φαινόμενα διαφθοράς στην Τ.Α. δεν είναι τόσο διογκωμένα, όσο παρουσιάζονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτά που υπάρχουν σε όλους τους χώρους του δημοσίου. Επισημάνθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών η προσπάθεια που καταβάλλει σήμερα η Τ.Α. η οποία παρά την μείωση των πόρων της, και τον συνεπακόλουθο περιορισμό των δαπανών της, συνεχίζει να ασκεί με επιτυχία τις βασικές αρμοδιότητές της, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας που τόσο αναγκαία είναι σήμερα για τους πολίτες.
Τέλος όλοι επισήμαναν την ανάγκη ακόμη καλύτερης συνεργασίας και αλληλοπληροφόρησης, ώστε να υποστηριχθεί αποτελεσματικά και σε πλήρη νομότυπη βάση η λειτουργία των Ο.Τ.Α.
Μετά τις τοποθετήσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ και των κ.κ. Υπουργών, διεξήχθη συζήτηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε δύο κύκλους με τη συμμετοχή και τη συζήτηση των παρακάτω:
Α΄ Κύκλος:
•           Χαράλαμπος Αθανασίου, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, τ. Πρόεδρος Ένωσης Εισαγγελέων
•           Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Πρόεδρος Συμβουλίου Επικρατείας
•           Ιωάννης Τέντες, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου
•           Σωτηρία Ντούνη, Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου
•           Συντονιστής: Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΚΕΔΕ
Β΄ Κύκλος:
•           Καλλιόπη Σπανού, Συνήγορος του Πολίτη
•           Νικόλαος Μαυρίκας, Αντιπρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
•           Λέανδρος – Σωκράτης Ρακιντζής, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
•           Παρασκευάς Νομικός, Ειδικός Γραμματέας Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης
•           Συντονιστής: Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΚΕΔΕ

Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων υπήρξαν τοποθετήσεις των συμμετεχόντων αιρετών και αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος με τους εκπροσώπους των πολιτειακών και δικαστικών φορέων που συμμετείχαν στην ημερίδα.
Τις εργασίες της παρακολούθησαν ο πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου κος Ιωάννης Δεκαβάλλας Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και ο κος Ιωάννης Γλυνός Δήμαρχος Άνδρου.