Τρίτη, Απριλίου 23, 2013

αίτημα οινοποιών της Σαντορίνης με θέμα την διερεύνηση της δυνατότητας μετατροπής του συνόλου του αμπελώνα του νησιού σε βιολογική καλλιέργεια

Σύμφωνα με την ανακοίνωση (αίτημα προς τον Δήμο Θήρας) που υπογράφει ο κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος για το σύνολο των Οινοποιείων της Σαντορίνης,

Το σύνολο των οινοποιείων της Σαντορίνης (συμπεριλαμβανόμενης και της Santo) συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν μία μελέτη που θα πραγματοποιηθεί - μετά από σχετικό αίτημά τους - από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Σαντορίνη, μίας μελέτης που έχει ως σκοπό να διερευνήσει τη δυνατότητα μετατροπής του ΣΥΝΟΛΟΥ του αμπελώνα του νησιού σε βιολογική καλλιέργεια.

Συγκεκριμένα η χρηματοδότηση του έργου (15.000 euro) θα γίνει από τα οινοποιεία που θα καταβάλουν από 1.000 euro έκαστο καθώς και από τις επαγγελματικές οργανώσεις ΚΕΟΣΟΕ & ΣΕΟ οι οποίες θα καταβάλουν από 2.500 euro έκαστη.

Το μόνο που ζητάμε από τον Δήμο Θήρας είναι να καλύψει τα εισιτήρια και τα έξοδα διαμονής της ερευνητικής ομάδας του ΓΠΑ, όταν και όσες φορές απαιτηθεί να έρθουν στο νησί για τις ανάγκες της έρευνας.

Φυσικά θα ζητήσουμε από τον αρμόδιο καθηγητή κ. Μπιλάλη να μας προσδιορίσει με ακρίβεια το πόσοι ερευνητές θα χρειαστεί να έρθουν στο νησί και πόσες φορές μέσα στους επόμενους 12-24 μήνες.

Αγαπητέ Δήμαρχε,
είναι νομίζω περιττό να επιχειρηματολογήσω για το τεράστιο ειδικό βάρος που θα έχει μία τέτοια εξέλιξη για τον Αμπελώνα της Σαντορίνης.
Μία θετική έκβαση του εγχειρήματος - πέραν του ότι θα είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο θα επιτυγχάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο - θα βοηθήσει σημαντικότατα στην θωράκιση του αμπελώνα και στην κατά πολύ καλύτερη τοποθέτηση του τελικού προϊόντος - του Σαντορινιού κρασιού - στη παγκόσμια αγορά με τις αντίστοιχες θετικές επιπτώσεις στο εισόδημα του αμπελουργού.