Τετάρτη, Απριλίου 24, 2013

Γ. Βρούτσης «η οργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας περνάει σε μια νέα εποχή»

Η Ελλάδα πλέον διαθέτει το Ηλεκτρονικό Σύστημα «Ήλιος», ένα από τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα συστήματα ελέγχου και ενημέρωσης συντάξεων ισότιμο με αυτό των πιο προηγμένων ευρωπαϊκών  χωρών. Αφετηρία αποτέλεσε η δημιουργία του εθνικού μητρώου συντάξεων και συνταξιούχων στις 21-12-2012, το οποίο συγκέντρωσε για πρώτη φορά σε μία ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα όλες τις συντάξεις και τους συνταξιούχους της χώρας.
Απώτερος στόχος του Ηλεκτρονικού Συστήματος «Ηλιος» ήταν, εκτός από την καταγραφή των συντάξεων - από 93 διαφορετικούς τομείς - σε μία ενιαία βάση παρακολούθησης, να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός διαφάνειας στο ασφαλιστικό σύστημα, «φωτίζοντας» σκοτεινές και γκρίζες περιοχές του, κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο.
Κεντρικός βραχίονας του συνολικού εγχειρήματος υπήρξε η ΗΔΙΚΑ η οποία, σε συνεργασία με τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, ανέλαβε το χρονοβόρο και διαδικαστικά δυσχερές έργο της συμπλήρωσης και ενημέρωσης των αριθμών ΑΜΚΑ και ΑΦΜ στις χορηγούμενες συντάξεις.
Μετά από συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων, το υπουργείο Εργασίας, πλέον, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει οτι η απόσταση που μας χωρίζει απο το στόχο του μηδενισμού των αποκλίσεων σε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ που παρουσιάζονται σήμερα στο ενιαίο μητρώο συντάξεων, είναι ελάχιστη.