Παρασκευή, Απριλίου 26, 2013

την Σαντορίνη επισκέπτονται οι προσκεκλημένοι των ΟΠΕ και ΕΔΟΑΟ, Masters of Wine

Σύμφωνα με αναρτήσεις και φωτογραφίες στην σελίδα new wines of Greece στο facebook μελών της αποστολής του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) που ξεναγούν τους Masters of Wine τους επισκονται αυτές τις ημέρες την Ελλάδα, οι εντυπώσεις των φιλοξενουμένων είναι θετικότατες από την επίσκεψη και φιλοξενία τους από το οινοποιείο της Santo Wines, στο οποίο και βρέθηκαν, την 6η μέρα της παραμονής τους στην χώρα μας, το απόγευμα της Πέμπτης 25 Απριλίου.

Τις προηγούμενες ημέρες οι 22 Masters of Wine επισκέφθηκαν, ξεναγήθηκαν και πραγματοποίησαν δοκιμές κρασιών σε Νεμέα, Νάουσα, Επανωμή, Αμύνταιο και Αττική.
Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Αττική, δοκίμασαν κρασιά των περιοχών της Αττικής, της Ευβοιας και της Κεντρικής Ελλάδας συνοδευμένα από φαγητά που επιμελήθηκε ο Ηλίας Μαμαλάκης, ενώ κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους στο οινοποιείο της Santo Wines το μενού επιμελήθηκε ο σεφ του εστιατορίου “Νυχτέρι” Βασίλης Ζαχαράκης.
Η επίσκεψη των Masters of Wine στην Σαντορίνη αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σάββατο 27 Απριλίου.


Ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) υλοποιούν το «Πρόγραμμα Προώθησης Οίνων σε Αγορές Τρίτων Χωρών - ΚΟΑ Κρασιού», στο οποίο συμμετέχουν 95 περίπου οινοποιεία της χώρας και μέρος του οποίου είναι η επίσκεψη 22 ΜWs από την Βόρειο Αμερική και τον Καναδά, στην Ελλάδα, το χρονικό διάστημα από 20 έως 27 Απριλίου.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Ελλάδα, προβλέπει ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές σε οινοπαραγωγικές περιοχές και οινοποιεία στην Αττική, την Πελοπόννησο, την Βόρεια Ελλάδα και την Σαντορίνη.
Συγκεκριμένα,  θα γίνουν επισκέψεις σε Νεμέα, Νάουσα, Επανωμή, Αμύνταιο, Αττική και Σαντορίνη, ενώ θα γίνουν εκτενείς παρουσιάσεις των κρασιών κάθε περιοχής της Ελλάδας που δεν θα επισκεφτούν.
Η επιλογή των παραγωγών έγινε με βασικό κριτήριο την υψηλή ποιότητα των κρασιών.

Ο ΟΠΕ (Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου) έχει υλοποιήσει μία σειρά τέτοιων, συγχρηματοδοτούμενων από την Ελλάδα και την Ευρωπαική Κοινότητα προγραμμάτων, που συνθέτουν και προβάλλουν όλες τις εξαιρετικές ποιότητες των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, τις άπειρες δυνατότητες χρήσης τους, τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και τις πηγές προμήθειας τους.

Master of Wine θεωρείται ο κορυφαίος τίτλος στον χώρο του κρασιού και ο πιο δύσκολος να κατακτηθεί, αφού οι εξετάσεις συμπεριλαμβάνουν όλο το φάσμα γνώσης του οινικού χώρου, από την αμπελουργία μέχρι την καταναλωτική έρευνα, ενώ οι εξεταζόμενοι δοκιμάζουν 36 κρασιά και πρέπει να αναγνωρίσουν «τυφλά» την προέλευση, την ηλικία, την ποικιλία και την μέθοδο παραγωγής.

Το Ινστιτούτο των Masters of Wine (IMW) απαρτίζεται από τους εξεταζόμενους που έχουν επιτύχει στις εξετάσεις αλλά και έχουν υπογράψει τον κώδικα ηθικής και συμπεριφοράς του Ινστιτούτου. Το IMW ιδρύθηκε το 1953 και σήμερα υπάρχουν μόνο 301 MWs σε όλο τον κόσμο, που θεωρούνται ηγετικές φυσιογνωμίες στο παγκόσμιο οινικό στερέωμα.

Το IMW επέλεξε την 60η επέτειο από την ίδρυσή του για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα. Παρόλο που θεωρείται επίσημη, σε αυτές τις επισκέψεις δεν επιτρέπεται η συμμετοχή παραπάνω από 22 ατόμων. Στο παρελθόν, επίσημες επισκέψεις του IMW σε οινοπαραγωγικές χώρες / περιοχές έχουν χαιρετιστεί ως γεγονότα εξέχουσας σημασίας για τις μελλοντικές, θετικές εξελίξεις, όπως η επίσκεψη το 1985 στην Αυστραλία ή στην Χιλή το 1993.

Στους MWs που επισκέπτονται αυτές τις ημέρες την Ελλάδα, υπάρχουν ιδιοκτήτες εταιριών εμπορίας, αγοραστές μεγάλων αλυσίδων super market του εξωτερικού, εκπαιδευτές, σύμβουλοι οινοποίησης, οινογράφοι, graphic designers, τηλεοπτικοί παραγωγοί, κ.α.