Παρασκευή, Απριλίου 26, 2013

ριζικές αλλαγές στο στράτευμα – καταργούνται το το Α' και Β' Σώμα Στρατού – κλείνει το Αεροπορικό Απόσπασμα της Σαντορίνης

Ριζικές αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις έφερε η νέα δομή που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 25.4.2013 προς έγκριση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επικυρωθεί από το ΚΥΣΕΑ για άμεση εφαρμογή.

Η νέα δομή προβλέπει το κλείσιμο πολλών σχηματισμών με σημαντικότερους το Α' και Β' Σώμα Στρατού, τη μείωση των ανωτάτων αξιωματικών σε ποσοστό 20%, ενώ εξοικονομείται ποσό ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Η δομή διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων μειώνεται κατά 40%-45%, ενώ η δομή δυνάμεων περιορίζεται κατά 20%-25%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περίπου 45-50 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, κυρίως την ηπειρωτική, να κλείσουν οριστικά.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, η ποσοτική μείωση της δομής διοίκησης και της δομής δυνάμεων δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση μείωση προσωπικού..

Όσον αφορά στην Πολεμική Αεροπορία περιορίζονται κατά περίπου 50% τα συγκροτήματα και κατά 17% οι σχηματισμοί με 4 αεροπορικά αποσπάσματα να κλείνουν (Αγρίνιο, Σαντορίνη, Τυμπάκι, Ιωάννινα), ενώ ορισμένες σμηναρχίες μεταπίπτουν σε αεροπορικά αποσπάσματα. Παρόμοια είναι και τα στοιχεία για το Πολεμικό Ναυτικό με το «μαχαίρι» να πέφτει κυρίως στις Μοίρες. Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ανέφεραν πως οι αλλαγές στην Αεροπορία και το Ναυτικό είναι περιορισμένες, καθώς οι μονάδες δεν είναι τόσες πολλές όσες για το Στρατό Ξηράς.