Δευτέρα, Απριλίου 22, 2013

υποψηφιότητες εν όψει δημοτικών εκλογών

Την υποψήφιότητά του για επόμενες δημοτικές εκλογές ανακοίνωσε σε συνέντευξή του πρίν απο λίγες ημέρες ο πρώην Δήμαρχος Θήρας την οκταετία (2002 – 2010) κ. Άγγελος Ρούσσος.
Κατα την διάρκεια της συνέντευξής του αναφέρθηκε σε αρκετά απο τα έργα που πραγματοποιήθηκαν κατα την διάρκεια της θητείας του, ενω εξέφρασε την πεποίθηση και την βεβαιότητα οτι κατα την διάρκεια της οκταετίας 2002 – 2010 το νησί εντάχθηκε σε όσο το δυνατό περισσότερα χρηματοδοτικά προγράμματα ήταν εφικτό.
Σημασία επίσης έδωσε ο κ. Ρούσσος στις προσπάθειες που έγιναν απο πλευράς του καθώς και του κ. Μιχάλη Ρούσσου για την υπέρβαση των δυσκολιών και την ευρεση τελικά των χρημάτων για το ξεκίνημα των διαδικασιών για την ανέγερση του Νοσοκομείου του νησιού, το οποίο εως και σήμερα δεν έχει ξεκινήσει την λειτουργία του.
Στην συνέντευξή του ο κ. Ρούσσος εξέφρασε παράλληλα και την δυσαρέσκειά του για το οτι όπως ανέφερε ουδέποτε έχει ζητηθεί η συνδρομή ή γνώμη του για θέματα τα οποία ως δήμαρχος είχε χειριστεί, απο την σημερινή δημοτική αρχή.

Επίσης, την ανακοίνωση οτι θα είναι υποψήφια στις επόμενες δημοτικές εκλογές, έκανε και η δημοτική σύμβουλος επικεφαλής του συνδιασμού της «λαικής συσπείρωσης» στην Σαντορίνη κ. Μαρία Αργυρού.
Σε συνέντευξή της προ ημερών η κ. Αργυρού αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διατήρησης και ενίσχυσης των δυνάμεων της “λαικής συσπείρωσης” σε ολόκληρη την Ελλάδα ενω έκανε αναφορές και στις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά της Σαντορίνης, αναφέροντας λόγους για τους οποίους η λαική συσπέιρωση θα πρέπει να βγεί ενισχυμένη απο την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Η κ. Αργυρού αναφέρθηκε σε προβλήματα που απασχολούν την ελληνική και τοπική κοινωνία, και που τείνουν όπως είπε να ενταθούν λόγο της οικονομικής κρίσης, όπως είναι η ανεργία, οι κοινωνικοί αποκλεισμοί, ο περιορισμός του κράτους πρόνοιας κ.α. ζητήματα, στα οποία, όπως ανέφερε, η Τ.Α. μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο με στόχο της βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών.

Σχετικά πάντως με την εν λόγο εκλογική διαδικασία, δεν είναι και λίγες οι φορές που έχει ακουστεί πως ενδεχομένως οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να μην πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του 2014, όπως είχε προγραμματίσει ο Καλλικράτης, αλλά να παίρνουν παράταση, ακόμη και για τον Νοέμβριο του 2014.
Mε την εφαρμογή του Καλλικράτη οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα τελούνται πλέον κάθε πέντε χρόνια, προκειμένου να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές και να γίνεται έτσι “οικονομία” με τρεις κάλπες σε μια διαδικασία.

Η πρώτη, όμως, περίοδος του νέου μέτρου έπρεπε να έχει ένα μεταβατικό στάδιο, καθώς οι τελευταίες εκλογές έγιναν το Νοέμβριο του 2010, ενώ οι επόμενες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο ήταν προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2014.
Άρα για να συμπέσουν οι δύο διαδικασίες, η πρώτη δημαρχιακή θητεία επί Καλλικράτη έπρεπε να περιοριστεί στα 3,5 χρόνια, οι εκλογές να γίνουν τον Ιούνιο του 2014, κατόπιν δε κάθε πέντε χρόνια. Πλήν όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εισηγηθεί (και μάλλον θα περάσει) οι επόμενες ευρωεκλογές να γίνουν Μάιο και όχι Ιούνιο. Άρα εκλείπει ο λόγος για τις δημοτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2014, κάτι που έσπειρε τις σκέψεις σε κάποιους για παράταση της θητείας και μεταφοράς αργότερα της ημερομηνίας της κάλπης, ενω πολύ πιθανό ιεωρείται οι εκλογικές αναμετρήσεις να γίνουν και τον Μάιο του 2014.