Σάββατο, Μαρτίου 26, 2011

εκδήλωση για τα 300 χρόνια της Ι.Μ. Προφήτη Ηλία Θήρας

Με την επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε την Κυριακή 20 Μαρτίου στην Χριστιανική Εστία των Φηρών, γιόρτασε τα 300 χρόνια απο την επίσημη ίδρυσή της, το 1711, η Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία Θήρας.




Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα ενω παρουσιάστηκε η ταινία - ντοκυμαντέρ με θέμα την προβολή και ανάδειξη της ιστορίας της Ιεράς Μονής.
Πριν την προβολή της ταινίας, τιμήθηκαν με αντίγραφο του ιδρυτικού σιγγίλιου του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε' δύο πρόσωπα που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην ανόρθωση του μοναστηριού από την στιγμή που επαναλειτούργησε, με τα ιδιαίτερα χαρίσματα που διαθέτουν ο καθένας στον τομέα του.
Πρόκειται για την κυρία Ειρήνη Αναπλιώτου-Βαζαίου, νομικό σύμβουλο της Μονής τα τελευταία 13 χρόνια, η οποία αφιλοκερδώς προσφέρει τις υπηρεσίες της σε όλα τα σοβαρά θέματα που απασχολούν το μοναστήρι, με πρώτο εκείνο της απομάκρυνσης των κεραιών, και για τον κύριο Παναγιώτη Σπηλιόπουλο, ο οποίος με την σύζυγό του Μαρία ως καθηγητές μουσικής και τα παιδιά τους, Γεωργία, Πολυξένη, Ελένη και Νίκο, από το 2003 και μετά έχουν πραγματοποιήσει πολλές νεανικές εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο της Μονής στο Καμάρι. Τελευταία τους προσφορά αποτελεί η νέα ταινία που επίσημα προβλήθηκε χθες στην κατάμεστη αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας.

Οι φίλοι της Μονής μας έφυγαν ενθουσιασμένοι με την λήξη της εκδήλωσης κρατώντας στα χέρια τους το DVD με την ταινία που δόθηκε ως ευλογία σε κάθε παρευρισκόμενο.
Στην σελίδα της Μονής μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ταινία - ντοκυμαντέρ που δημιουργήθηκε για να μας ενημερώσει και να προβάλει την ιστορία του Μοναστηριού. 




Επίσης, στην σελίδα της Ιεράς Μονής του Προφήτη Ηλία Θήρας στο διαδίκτυο (θα ήθελα να πώ συγχαρητήρια για την επιλογή του μπλόγκερ, ξέρετε κάτι τέτοιες αποφάσεις είναι που μας απενοχοποιούν..!)
μπορείτε επίσεις να διαβάσετε ενα πολύ ενδιαφέρον κείμενο με ημερομηνία 23.3.2011 που (αναδημοσιεύεται) συντάχθηκε απο τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο και υπο τον τίτλο "Ο λόγος του Θεού «σερφάρει» στο internet" λύνει κάθε απορία σχετικά με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών του διαδυκτίου απο την ορθόδοξη εκκλησία, λέγοντας ουσιαστικά ενα μεγάλο "ναι" στην χρήση του ίντερνετ για την διάδωση του χρηστιανικού μηνύματος και την προσέγγιση της νεολαίας.
Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο, -και μας αρέσει πολύ!- το οποίο ξεκινά αναφέροντας πως,
Όταν ο Χριστός μας 2000 χρόνια πριν έλεγε στους μαθητές και Αποστόλους του να πάνε σ’ όλη τη γη και να διαδώσουν το Ευαγγέλιο της σωτηρίας (Μτ.28:19) είναι βέβαιο ότι γνώριζε ήδη πως η ανθρώπινη εφευρετικότητα θα άνοιγε νέους ορίζοντες προκειμένου να καταργήσει τις αποστάσεις, να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και άρα να αυξήσει την διεισδυτικότητα του Θείου Λόγου.
Σήμερα μπροστά στην πραγματικότητα της απίστευτης διάδοσης των νέων τεχνολογιών και κυρίως της προσβασιμότητας στο ίντερνετ από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σ’ όλο τον πλανήτη είναι προφανές ότι η έννοια του ευαγγελισμού δηλαδή της διάδοσης του Λόγου του Θεού στα μήκη και τα πλάτη της γης αποκτά και νέες διαστάσεις και προοπτικές.
To internet αποτελεί ένα μοναδικό «εργαλείο» για την προσέγγιση ειδικά των νέων ανθρώπων, ένα συγκλονιστικό περιβάλλον στο οποίο οι νέες ιδέες και βέβαια οι πάντα επίκαιρες αξίες του Ευαγγελίου μπορούν να βρουν γόνιμο έδαφος να ανθίσουν.