Τετάρτη, Μαρτίου 23, 2011

δήμος Σαντορίνης - ενημέρωση για την γιορτή της 25ης Μαρτίου

Για το πρόγραμμα της γιορτής της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου μας ενημερώνει ο Δήμος της Σαντορίνης.
Σύμφωνα με αυτό,

Την ημέρα αυτή όλοι ανατρέχουμε στο παρελθόν για να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς προγόνους μας, οι οποίοι μέσα σε βαρύ κλίμα σκλαβιάς διατήρησαν άσβεστη δια μέσου των αιώνων τη φλόγα του πατριωτισμού και του αγώνα εναντίον της σκλαβιάς και έγιναν φωτεινό παράδειγμα για κάθε λαό.
Τιμούμε ιδιαίτερα την ηρωική εκείνη γενιά του 1821 που έδωσε τα πάντα και έκανε πράξη τα όνειρα και τις ελπίδες όλων των προηγουμένων γενιών, εξασφαλίζοντας σε μας τα δύο υπέρτατα αγαθά, την Ανεξαρτησία μας ως Έθνος και την Ελευθερία μας ως Λαός.
Προκειμένου και φέτος η Επέτειος αυτή να γιορταστεί με ιδιαίτερη λαμπρότητα, σας κοινοποιούμε παρακάτω το πρόγραμμα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1821 και παρακαλούμε όπως παραστείτε στις εκδηλώσεις που αναφέρονται σ ΄αυτό:

Γενικό σ΄ όλη την Επαρχία, σημαιοστολισμό των Δημοσίων, Δημοτικών, Κοινοτικών και ιδιωτικών καταστημάτων, των Καταστημάτων των ΝΠΔΔ, Τραπεζών, οικιών και ελλιμενισμένων πλοίων, από τις 08:00 το πρωί της 23ης Μαρτίου μέχρι τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου.
Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων που αναφέρουμε πιο πάνω τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου.
Ομιλίες από κατάλληλους ομιλητές σε συγκεντρώσεις στα Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, Οργανισμούς κ.λ.π στις 24 Μαρτίου. Οι ομιλητές που θα οριστούν να εκφωνήσουν τον πανηγυρικό της ημέρας, σκόπιμο είναι να αναφερθούν και στα επίκαιρα θέματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Χώρα.
Προσκύνημα μαθητών στα μνημεία Ηρώων και στέψη ανδριάντων, προσερχόμενων με επικεφαλείς καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους στις 24 Μαρτίου.
Στα Φηρά της Θήρας το προσκύνημα των μαθητών θα γίνει στο μνημείο του Ιερού Λόχου.
Το πρωί της 25ης Μαρτίου, ώρα 07:00 θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών.
Την ίδια ημέρα στις 11:00 θα τελεσθεί επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας – Αμοργού και Νήσων κ.κ. Επιφανείου.
Στα Φηρά Θήρας, τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η κ. Γαλαίος Ιωάννης καθηγητής Φιλόλογος του Γενικού Λυκείου Θήρας.
Μετά το τέλος της Δοξολογίας θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στα μνημεία των Ηρώων βάσει προγράμματος που θα καταρτισθεί από κάθε Δημοτική ή Κοινοτική Αρχή.
Στα Φηρά Θήρας μετά τη δοξολογία θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων στην Δημοτική Πλατεία «Σαρπάκη». Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών και σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και θα ακουστεί ο Εθνικός Ύμνος από την Φιλαρμονικη Θήρας.
Εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης στεφάνι θα καταθέσουν εκπρόσωποι όλων των παραρτημάτων και εφεδροπολεμιστών οργανώσεων που εδρεύουν στην Επαρχία.
Μετά το πέρας της δοξολογίας και της κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο των ηρώων, θα ακολουθήσει παρέλαση των μαθητών και συλλόγων στο δρόμο που περνάει έξω από το κτήριο της Δ.Ο.Υ Θήρας, όπου θα βρίσκονται οι επίσημοι.
Τελετάρχης ορίζεται ο κ.Μερτής Γεώργιος, Δημοτικός υπάλληλος του Δήμου Θήρας.
Στα Φηρά Θήρας μετά την παρέλαση θα ακολουθήσουν χορευτικά σχήματα του Δήμου Θήρας με Ελληνικούς χορούς, από την δασκάλα κα Σταματίνα Ξιάρχου.
Τέλος ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας θα δεξιωθούν τις Αρχές και τους κατοίκους στο Μπελλώνειο Ίδρυμα Θήρας.
Πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι πολιτικοί φορείς θα συμβάλλουν ουσιαστικά, ώστε ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου να έχει Πανεθνικό και Παλλαϊκό χαρακτήρα και μακριά από οποιαδήποτε κομματική εκμετάλλευση να αποτελέσει ορόσημο για τη συναδέλφωση του λαού.
Στις εκδηλώσεις και τη Δοξολογία είναι προσκεκλημένοι να παραστούν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και τα μέλη των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων, όλες οι Αρχές του Τόπου, τα αναγνωρισμένα Σωματεία και Οργανώσεις που λειτουργούν νόμιμα, τα Σχολεία και όλοι οι δημότες.