Δευτέρα, Οκτωβρίου 22, 2012

νησιωτικότητα, ανεργία, πάταξη της γραφειοκρατίας, θέματα που έθεσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου στον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν

Στην ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών και κυρίως της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης στη συνάντηση που είχαν οι δέκα τρεις Περιφερειάρχες της χώρας με τον Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως η Πολιτική Συνοχής θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ειδικές ανάγκες των σαράντα οκτώ κατοικημένων νησιών μας, που δεν μπορούν να συγκρίνονται με αυτές των ηπειρωτικών ακόμα και άλλων παράκτιων περιοχών της χώρας μας. Είναι απαραίτητη, είπε, μια ειδική αναπτυξιακή πολιτική με ειδικά κίνητρα, καθώς, μέχρι σήμερα ακόμα, τα νησιά μας «τρέχουν» με διαφορετικές ταχύτητες. «Έτσι
-πρόσθεσε ο κ. Μαχαιρίδης- δεν επιτυγχάνεται η εσωτερική συνοχή και πολύ περισσότερο η συνοχή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στο ακτοπλοϊκό, ο Περιφερειάρχης επέσεισε τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης της θέσης των νησιών μας καθώς επίκειται η συρρίκνωση των συνδέσεων.
«Όταν η ανεργία καλπάζει δεν μπορούμε να μιλάμε για ανταγωνιστικότητα» επεσήμανε στον Ευρωπαίο Επίτροπο ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, σημειώνοντας πως η επίτευξη εσωτερικής συνοχής προϋποθέτει την εξασφάλιση των στοιχειωδών υποδομών σε κάθε νησί «προκειμένου να πετύχουμε την ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, το περιβάλλον, την υγεία, την παιδεία και πολύ περισσότερο την απασχόληση».

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μαχαιρίδης έθεσε τα θέματα της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και της πάταξης της γραφειοκρατίας, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μονάδα αφαλάτωσης στη Χάλκη, για την οποία απαιτήθηκαν προσπάθειες έξι μηνών μέχρι να εκδοθούν οι απαραίτητες άδειες.
Επανέφερε επίσης την πρότασή του, ο σχεδιασμός και η διαχείριση των πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου να γίνει από τις Περιφέρειες και τους Δήμους.
Τέλος, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον κ. Γιοχάνες Χαν ότι ολοκληρώνεται η μελέτη που αφορά στην κατάταξη των Ευρωπαϊκών Περιφερειών, που δεν πρέπει να καθορίζεται απλά και μόνο με βάση το κριτήριο του ΑΕΠ. Μια μελέτη που θα παραδοθεί στον Ευρωπαίο Επίτροπο, από τον οποίο ο Περιφερειάρχης ζήτησε για το σκοπό αυτό να συναντηθούν στις Βρυξέλες. Αίτημα που έγινε αποδεκτό από τον κ. Γιοχάνες Χαν, ο οποίος θα προσδιορίσει την ημερομηνία της συνάντησης.