Παρασκευή, Οκτωβρίου 26, 2012

Γ. Βρούτσης – η εισήγηση στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

Σύμφωνα με μέρος της εισήγησης του Υπ. Εργασίας και βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής,

Η σημερινή ενημερωτική συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων διεξάγεται σε μια συγκυρία κομβική και κρίσιμη για τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Μόλις χθες ολοκληρώθηκε ένας επίπονος και εξαντλητικός κύκλος διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των Δανειστών μας για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της μεγάλης όσο και επείγουσας δόσης των 31,5 δις. Ευρώ.
Η διαδικασία αυτή κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Οι υποχρεώσεις της προηγούμενης δανειακής σύμβασης είχαν καθυστερήσει, είχαν μείνει πίσω γιατί μεσολάβησαν οι δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Έπρεπε δηλαδή σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουν πάρα πολλά.
Την ίδια περίοδο η Ελληνική Κυβέρνηση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι ίδιοι οι αρχηγοί, κατέβαλλαν άοκνες προσπάθειες για την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον. Κι αυτό έγινε με επιτυχία.
Σήμερα, η Ελλάδα κερδίζει καθημερινά εμπιστοσύνη, εκτίμηση, σεβασμό τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στους άλλους Διεθνής Οργανισμούς.
Αυτό το κλίμα μαζί με τα απτά αποτελέσματα των προσπαθειών μας το επόμενο διάστημα θα βάλουν τη πατρίδα μας οριστικά στο δρόμο της εξόδου από τη κρίση. 
Ξεκινώντας τώρα την ενημέρωση προς τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η συμμετοχή και το ειδικό βάρος του Υπουργείου Εργασίας στην αναθεωρημένη συμφωνία είναι εξαιρετικά σημαντική. Πρώτον, μέσω της συμμετοχής του στη διαμόρφωση του πακέτου εξοικονόμησης των 13,5 δις και, δεύτερον, μέσω των αλλαγών σε θεσμικά ζητήματα της αγοράς εργασίας, τα «εργασιακά» όπως ονομάζονται στη σχετική δημόσια συζήτηση.
Ξεκινώ με το πρώτο. Πράγματι, το Υπουργείο Εργασίας σήκωσε μεγάλο βάρος του πακέτου εξοικονόμησης των 13,5 δις. Πρέπει, όμως, να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, αθέλητες ή εσκεμμένες.
Το «πακέτο» αυτό δεν ήρθε έτσι ξαφνικά,. Ήταν υποχρέωση της χώρας ήδη από το Φεβρουάριο που υπογράφηκε ο ν.4046/2012. Από τότε ήταν ουσιαστικά προσδιορισμένο και το ύψος της συμμετοχής του Υπουργείου Εργασίας σε αυτό, μέσω συγκεκριμένων ποσοστιαίων μειώσεων των κοινωνικών μεταβιβάσεων και της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Από την πλευρά μας καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια, μια εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια, ούτως ώστε τα εναλλακτικά σενάρια και προτάσεις  που υποβάλλαμε προς το υπουργείο Οικονομικών να είναι ισορροπημένα, πλήρως κοστολογημένα και να εξασφαλίζουν, όσο βέβαια είναι αυτό δυνατόν, κοινωνική δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση, οι τρεις αρχηγοί – οι οποίοι είχαν και τον τελικό λόγο – εκτιμώ ότι αποφάσισαν το μίγμα μέτρων που θα έχει τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιπτώσεις.
Το κρίσιμο διακύβευμα, πάντως, αυτή τη στιγμή είναι η συνέχιση της χρηματοδότησης. Και τα μέτρα αυτά, όσο δύσκολα και επώδυνα  αν είναι – και πράγματι είναι – συνδέονται άμεσα και καθοριστικά με την παραμονή μας στο ευρώ και τη χρηματοδότηση της χώρας. Αποτελούν κατά κάποιο τρόπο, το εισιτήριο για την επαναφορά της χώρας σε συνθήκες διεθνούς αξιοπιστίας.