Τρίτη, Οκτωβρίου 23, 2012

την αδυναμία (και οικονομική..) των Δήμων να αναλάβουν τις νέες αρμοδιότητες (εως και ..131-!- στους νησιωτικούς Δήμους) δηλώνει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου….

Με επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, με θέμα την «άσκηση αρμοδιοτήτων του Ν. 3852/2010 που μεταφέρονται το 2013 στους δήμους του νομού Κυκλάδων»,  παρενέβη  ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων  της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας  αναφέρει τα εξής :

«Ένα από τα σοβαρότερα θέματα που απασχολεί την τοπική αυτοδιοίκηση των Κυκλάδων είναι η δυνατότητα άσκησης από την πλευρά τους, των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται στα άρθρα 94 και 204 του Ν. 3852/2010 και οι οποίες θα πρέπει να ασκηθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Ειδικότερα σύμφωνα με το άρθρο 94 του νόμου μεταφέρονται 77 νέες αρμοδιότητες στους δήμους, ενώ με το άρθρο 204 που αφορά αποκλειστικά τους νησιωτικούς δήμους μεταφέρονται 54 αρμοδιότητες, σύνολο δηλαδή μεταφερομένων αρμοδιοτήτων από 1/1/2013, 131.

Οι αρμοδιότητες αυτές κατανέμονται ως εξής:
21 που αφορούν την αγροτική οικονομία, 53 την αλιεία, 13 την κτηνιατρική,
9 το εμπόριο, 15 τις μεταφορές και την επικοινωνία, 6 τα τεχνικά έργα
4 την υδροοικονομία και το περιβάλλον, 3 την βιομηχανία, ενέργεια και φυσικοί πόροι
4 τη δημόσια υγεία, 3 την κοινωνική προστασία.

Για την άσκηση των προαναφερομένων αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν από τις 9 περιφερειακές ενότητες του νομού Κυκλάδων στους 19 δήμους, απαιτείται σημαντικός αριθμός από εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, όπως είναι μηχανικοί, γεωπόνοι, ιχθυολόγοι, βιολόγοι, κτηνίατροι, χημικοί, επόπτες δημόσιας υγείας, τεχνολόγοι τροφίμων, κοινωνικοί λειτουργοί, κλπ.

Σύμφωνα με την καταγραφή του υπάρχοντος προσωπικού, υπάρχει μικρός αριθμός αυτών των ειδικοτήτων, κυρίως στις περιφερειακές ενότητες της Σύρου και της Νάξου, οι οποίες όμως δεν επαρκούν επ΄ ουδενί για την άσκηση των προαναφερομένων αρμοδιοτήτων.
Ήδη οι μέχρι σήμερα μεταφερόμενες αρμοδιότητες ασκούνται με μεγάλη δυσκολία από τους νησιωτικούς μας δήμους και κυρίως από τις έδρες των νομών και των περιφερειακών ενοτήτων που έχουν και το βάρος υποστήριξης των μικρών νησιωτικών δήμων, διότι ούτε το αναγκαίο προσωπικό μεταφέρθηκε σε αυτούς, αλλά κυρίως δεν δόθηκαν από την πολιτεία κατά παράβαση του συντάγματος και της νομοθεσίας, οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι που απαιτούνται για την άσκηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων.
Παράλληλα τα δύο τελευταία χρόνια που έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, υπάρχει συνεχή μείωση των ποσών που δίνονται από τους ΚΑΠ στους δήμους και μάλιστα με το νέο μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη για ακόμη νέα μείωση που θα οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία και σε αδυναμία λειτουργίας τους δήμους.
Ήδη τα προβλήματα αυτά είχαν εντοπιστεί από το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, το οποίο στη συνεδρίασή του στις 24/5, με την με αριθμό 38 απόφασή του ομόφωνα αποφάσισε, να μην γίνουν αποδεκτές από τους Δήμους οι πιο πάνω αρμοδιότητες, αν δεν συνοδευτούν από τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους, την μετάταξη του απαραίτητου κι εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς και την μεταφορά της υλικοτεχνικής υποδομής, που θα κάνουν δυνατή την υλοποίηση τους από τους Δήμους, αυτών των αρμοδιοτήτων. Καθοριστική για το θέμα αυτό, είναι και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο δικαιώνει το δήμο Ηρακλείου, σε αίτηση ακύρωσης απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, με την οποία παραχωρήθηκαν αρμοδιότητες στο δήμο Ηρακλείου χωρίς να μεταφέρονται αντίστοιχοι πόροι, όπως επιτάσσει το σύνταγμα το άρθρο 102, παρ. 5.

Επειδή, μέχρι σήμερα, η Πολιτεία, δεν έχει προχωρήσει σε υλοποίηση καμιάς από τις παραπάνω αναγκαίες  προϋποθέσεις, και επειδή, η οικονομική κατάσταση των Δήμων μας , όπως σας έχουμε αναφέρει είναι τραγική, λόγω των περικοπών, σας ενημερώνουμε ότι δεν μπορούν οι νησιωτικοί δήμοι του νομού Κυκλάδων, να αναλάβουν νέες αρμοδιότητες από την 1/1/2013 και θα πρέπει η πολιτεία να δώσει τους αναγκαίους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό στους ΟΤΑ, ή να επανεξετάσει άμεσα το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες στους δήμους.