Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2012

συνεχίζεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό της η παρακολούθηση της δραστηριότητας του ηφαιστείου της Σαντορίνης…

Μπαράζ σημερινών (24.10) δημοσιευμάτων κάνουν λόγο για “κατεπείγουσα 24ωρη παρακολούθηση στο ηφαίστειο της Σαντορίνης” πλήν όμως και πέρα από τον “υπερβολικό” χαρακτήρα μερικών εξ αυτών, γεγονός είναι μια ακόμη, πρόσφατη, απόφαση για την συνέχιση της παρακολούθησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης από το ινστιτούτο ΙΜΠΗΣ, η οποία ξεκίνησε πρίν από 15 περίπου χρόνια, και συνεχίζεται αδιάλειπτα έκτοτε με την κατά καιρούς ανανέωση και αναβάθμιση του εξοπλισμού του Ινστιτούτου.
Παράλληλα, την μέριμνά τους, με την πραγματοποίηση μετρήσεων και την αξιολόγηση των στοιχείων που προκύπτουν από την όποια ηφαιστειακή δραστηριότητα, πραγματοποιούν και ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με την γνώση και την συνεργασία τοπικών φορέων και αρχών…

Σύμφωνα πάντως με σημερινά (24.10) δημοσιεύματα,
“εγκρίνεται η διάθεση πίστωσης ύψους 54.251 ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση οργάνων του Ολοκληρωμένου Συστήματος 24ωρης Παρακολούθησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης για την εκτίμηση και αντιμετώπιση πιθανού ηφαιστειακού κινδύνου...
Σύμφωνα με το www.cretalive.gr  φορέας υλοποίησης του έργου είναι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ενώ σχετικό αίτημα κατέθεσε ο ΟΑΣΠ (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ) που θέλει να παρακολουθεί τη δραστηριότητα του ηφαιστείου.
Τον Ιούλιο του 2011, οι ερευνητές που χρησιμοποίησαν το βαθυσκάφος «Θέτις» και το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα «Max Rover» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίου Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), θέλησαν να έχουν μία καλύτερη εικόνα, από "πρώτο χέρι", για το τι συμβαίνει στο ηφαίστειο της Σαντορίνης.
Η αποστολή, αρχηγός της οποίας ήταν ο γεωλόγος Δημήτρης Σακελλαρίου, επικεφαλής ερευνών του Τομέα Θαλάσσιας Γεωλογίας-Γεωφυσικής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, πόντισε ένα μετρητή κλίσης και δύο αισθητήρες υποθαλάσσιας πίεσης για να καταγράψει την πιθανή παραμόρφωση και το «φούσκωμα» του βυθού εξαιτίας ανοδικών κινήσεων του μάγματος και των αερίων κάτω από το βυθό. 


Συμπληρωματικό, 13.30
Σύμφωνα πάντως με τα όσα μας είπε σήμερα και αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε, ο πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ κ. Φυτίκας,
Η χρηματοδότηση των παρακολουθήσεων και των ερευνών στο ηφαίστειο της Σαντορίνης, όπως είχε από αρκετά Πανεπιστημιακά ιδρύματα ζητηθεί, πραγματοποιείται πλέον από κρατικό φορέα και συγκεκριμένα τον ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) ο οποίος πρόσφατα εκταμίευσε την πρώτη δόση της χρηματοδότησης των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων γι αυτόν τον σκοπό.
Μεταξύ των ιδρυμάτων που χρηματοδοτούνται είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, κ.α.
Σε ότι αφορά το ΙΜΠΗΣ, με τα χρήματα που αναλογικά θα λάβει θα μπορέσει να να επισκευάσει τους (4 από τους 5..) παλιρροιογράφους του οι οποίοι και είχαν άμεση ανάγκη  συντήρησης….