Παρασκευή, Οκτωβρίου 26, 2012

η ΠΕΔ Κυκλάδων για την 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 4ης Συνεδρίασης Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013 που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη.
Στις εργασίες της συνεδρίασης συμμετείχαν οι Περιφερειάρχες Κρήτης και Βορείου Αιγαίου, Σταύρος Αρναουτάκης και Αθανάσιος Γιακαλής, αντίστοιχα, η Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας Ζέττα Μακρή, δήμαρχοι και από τις τρεις Περιφέρειες, εκπρόσωποι υπουργείων, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ήταν:
Η εξέταση της προόδου υλοποίησης του προγράμματος.
Η αναθεώρηση του προγράμματος
Η ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος
Η νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020
Το κλείσιμο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων περιόδου 2000 – 2006.

Μεταξύ των εκπροσώπων της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου ήταν ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας, ο οποίος εκπροσώπησε και την Περιφερειακή Ενότητα Σύρου.

Κατά την τοποθέτησή του στις εργασίες της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, επεσήμανε ότι το ΕΣΠΑ είναι η μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται για την καταπολέμηση της ύφεσης που πλήττει ολόκληρη τη χώρα, αλλά και για την προώθηση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στα προβλήματα προσπελασιμότητας, επικοινωνίας και μεταφορών, λέγοντας ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να αναμένουμε επιδείνωση της κατάστασης με περικοπές γραμμών από την πλευρά των ακτοπλόων και περικοπές πιστώσεων για τις γραμμές δημοσίου συμφέροντος από την πλευρά του κράτους, που θα πολλαπλασιάσουν τα προβλήματα και θα καταστήσουν ακόμη λιγότερο λειτουργική και αποτελεσματική την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. ‘’Για σκεφτείτε’’, τόνισε ο κ. Δεκαβάλλας, ‘’τι θα γινόταν στην περίπτωση που διακοπτόταν η σύνδεση της Αθήνας με κάποια πόλη, ή αν κοβόταν κάποια γραμμή του μετρό. Για τις άγονες γραμμές παίρνονται τέτοιες αποφάσεις και είναι σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Γι΄ αυτό πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για την αποτελεσματικότερη αξιοποίησή τους για τον τομέα των μεταφορών’’.

Ιδιαίτερη αναφορά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης στα προβλήματα που δημιουργούνται εξ΄ αιτίας της γραφειοκρατίας στην ωρίμανση των έργων. ‘’Μια γραφειοκρατία την οποία ακούμε να στηλιτεύουν οι πάντες εδώ και δεκαετίες, αλλά διαρκώς να διαπιστώνουμε ότι όλο και θεριεύει’’. Χαρακτηριστικά ανέφερε την Οδύσσεια την οποία περνούν οι δήμοι προκειμένου να προετοιμάσουν ιδιαίτερα λιμενικά έργα και έργα τα οποία απαιτούν εγκρίσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι εργασίες της 4ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης ολοκληρώθηκαν με την έκδοση απόφασης που ψηφίστηκε ομόφωνα από τα μέλη.