Τετάρτη, Δεκεμβρίου 29, 2010

Βρούτσης για ενδεχόμενη κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ

Ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου κατέθεσε και συνυπέγραψε ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Βρούτσης.

Στο κείμενο αναφέρεται οτι,


Στην ερώτηση τους οι νησιώτες βουλευτές επισημαίνουν ότι η πιθανή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., που είχαν καθιερωθεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ., την περίοδο 1990 – 1993, θα αποβεί ολέθρια για τα νησιά του Αιγαίου. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, θα οδηγήσει στην αύξηση του κόστους διαβίωσης των νησιωτών, οι τοπικές οικονομίες θα μπουν σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και θα χαθεί η ανταγωνιστικότητα των νησιών του Αιγαίου ως κατεξοχήν τουριστικών προορισμών, τη στιγμή που η αύξηση της ανταγωνιστικότητας πρέπει να είναι το ζητούμενο. Οι Βουλευτές της Ν.Δ. επισημαίνουν, ότι η απόφαση για μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. στα νησιά υπαγορεύτηκε από αυτονόητους εθνικούς λόγους και συνεπώς η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει, εάν θα προχωρήσει στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.

Η αντίληψη, που θέλει την οικονομία μας να γίνεται ανταγωνιστικότερη, μέσω μείωσης των μισθών, παραβλέπει το γεγονός ότι η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την ύφεση στα νησιά μας και, επιπλέον, θα τα κάνει να χάσουν το όποιο ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, ως κατεξοχήν τουριστικοί προορισμοί, με αποτέλεσμα η χώρα μας, συνολικά, να καταστεί μη ανταγωνιστικός και παράλληλα πιο ακριβός τουριστικός προορισμός. Γεγονός, με αρνητικές συνέπειες στα τουριστικά έσοδα, τα οποία έχει τόσο ανάγκη σήμερα η εθνική μας οικονομία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Θα αυξήσει τους συντελεστές του Φ.Π.Α. στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, καταργώντας παράλληλα τον ισχύοντα μειωμένο φορολογικό συντελεστή, όπως αυτός ισχύει βάσει του ν. 2093/92.;

Οι ερωτώντες Βουλευτές, Ιωάννης Βρούτσης, Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη, Κωνσταντίνος Μουσουρούλης.