Πέμπτη, Δεκεμβρίου 30, 2010

Περιφέρεια - 3 νέα έργα

Απο το γραφείο του Γ.Γ. της Περιφέρειας και λίγο πριν την ολοκλήρωση της θητείας του κ. Μπρακουμάτσου έχουμε την ενημέρωση για την ένταξη 3 νέων έργων στα προγράμματα  
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ & ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ 2007-2013
και
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007-2013

Πρόκειται για τα έργα :
«Συντήρηση και επέκταση του αρχαιολογικού χώρου Σκάρκου Ίου» με προϋπολογισμό 400 χιλ. €.
«Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Σίφνου», προϋπολογισμού 3 εκ. €
και
«Κατασκευή δικτύου μεταφοράς νερού και δεξαμενών στις θέσεις Προφήτης Ηλίας και Ανεμούριο Λειψών», προϋπολογισμού 846 χιλ. €

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε,

O Σκάρκος, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Ίου, είναι μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος σε έκταση και καλύτερα διατηρημένος οικισμός της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου (2800-2300 π.Χ.) κατά την οποία άκμασε ο Κυκλαδικός πολιτισμός. Το 2008 πήρε το πρώτο βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Europa Nostra. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί ελάχιστοι άλλοι οικισμοί της περιόδου αυτής, είναι πολύ μεγάλη η σημασία του για να γίνει γνωστή η πραγματική μορφή των κυκλαδικών κοινωνιών που δημιούργησαν τέχνη σε μια τόσο πρώιμη περίοδο.
Ο οικισμός διαθέτει οργανωμένο πολεοδομικό σχέδιο, σύστημα απορροής ομβρίων υδάτων και εντυπωσιακά διώροφα κτίρια. Στην περιοχή αυτή έχουν βρεθεί σφραγίδες, μαρμάρινα ειδώλια, μεταλλικά, οστέινα και λίθινα σκεύη και εργαλεία, εντυπωσιακά πήλινα και άλλα αντικείμενα, αρκετά από τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ίου.
Το έργο προβλέπει:
• την ανόρθωση και αρμολόγηση σε τοίχους κτιρίων του οικισμού
• την επέκταση του ορατού αρχαιολογικού χώρου
• την κατασκευή διαδρόμου πορείας επισκεπτών και
• την επισκευή, διαμόρφωση και εξοπλισμό υφιστάμενου λιθόκτιστου κτίσματος για τις ανάγκες του αρχαιολογικού χώρου
Το έργο θα υλοποιηθεί από την ΚΑ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο.

Σίφνος,
Η κατασκευή του ΧΥΤΑ προβλέπεται να γίνει στη θέση Βορεινή που βρίσκεται κοντά στον υπάρχοντα χώρο διάθεσης απορριμμάτων. Η μέση ετήσια δυναμικότητά του θα είναι 2.655 τόνοι και προβλέπεται να εξυπηρετήσει το νησί για 20 χρόνια. Το έργο περιλαμβάνει προμήθεια ενός ερπυστριοφόρου προωθητή και ενός βυτιοφόρου οχήματος, αγορά της απαιτούμενης γης και αποκατάσταση του χώρου διάθεσης απορριμμάτων.
Λειψοί,
Το έργο προβλέπει την κατασκευή 2 δεξαμενών νερού συνολικής χωρητικότητας 2.500 κ.μ., 4 αντλιοστασίων και αγωγών μήκους 3.000μ. με τους οποίους θα γίνεται η σύνδεση των γεωτρήσεων με τις δεξαμενές. Αναμένεται να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της ισομερούς κατανομής του νερού και της συνεχούς τροφοδοσίας στον οικισμό και τους συνοικισμούς του νησιού.
Η χρηματοδότηση γίνεται από το Ταμείο Συνοχής και το Ελληνικό δημόσιο, μετά από εκχώρηση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ποσού ύψους 75 εκ. €, με το οποίο θα υλοποιηθούν στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα έργα ΧΥΤΑ, Xώρων Yγειονομικής Tαφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), επεξεργασίας και ασφαλούς διάθεσης ιλύος από Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), καθώς και έργα διαχείρισης και διανομής πόσιμου νερού.