Τρίτη, Δεκεμβρίου 28, 2010

Π. Ρήγας - ημερίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Απο το Γραφείο του Υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Παναγιώτη Ρήγα μας ενημέρωσαν σχετικά με την συμμετοχή του Υφυπουργού σε ημερίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών νησιών.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου,

Ο Υφυπουργός Οικονομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Παναγιώτης Ρήγας, συμμετείχε σε ημερίδα με θέμα «Ευρωπαϊκά Νησιά: προοπτικές ανάπτυξης στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2013», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο.

Στόχος της ημερίδας ήταν να βάλει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο χάρτη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Συνοχής.
Στην ομιλία του, ο Υφυπουργός Οικονομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Παναγιώτης Ρήγας, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Μέχρι σήμερα διαπιστώνουμε υστέρηση και διστακτικότητα στην ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκτιμούμε ότι η προσέγγιση μιας ισότιμης ανάπτυξης των νησιών αφορά τις νησιωτικές περιοχές όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό θα πρέπει να ενσωματώνεται αντίστοιχα και στις πολιτικές της».
Όπως επεσήμανε ο κ. Ρήγας, για την επίτευξη των στόχων «η ευρωπαϊκή νησιωτική πολιτική θα πρέπει να κινηθεί σε δύο αλληλένδετες κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά σε αναγκαίες παρεμβάσεις και προσαρμογές στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής και ειδικότερα για τη χωρική συνοχή, δεδομένου ότι χρειάζεται η συνέχιση των διαρθρωτικών παρεμβάσεων ώστε οι υποδομές, οι επιχειρήσεις και το ανθρώπινο δυναμικό των νησιών να μπορούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις που σημειώνονται στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η δεύτερη κατεύθυνση θα πρέπει να εξειδικευτεί στο πλαίσιο της πολιτικής της εσωτερικής αγοράς, ώστε να αίρεται η μειονεκτική θέση των νησιών σε σχέση με τις ηπειρωτικές περιοχές».
Αναφερόμενος ο κ. Ρήγας στις ενέργειες του Υπουργείου πρόσθεσε: «στηρίζουμε και προωθούμε επιλογές ανάδειξης των ζητημάτων αυτών, όπως η ημερίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που περιλαμβάνει όλα τα καίρια θέματα για τον προσδιορισμό ενός βιώσιμου πλαισίου ανάπτυξης για τα νησιά, με εργαλείο την πολιτική της συνοχής και μετά το 2013. Υποστηρίζουμε την υιοθέτηση μιας οριζόντιας στρατηγικής για την κάλυψη των ειδικών αναγκών των νησιών της Ευρώπης και επιδιώκουμε, το ζήτημα της εδαφικής συνοχής να αποτελέσει βασική ευρωπαϊκή πολιτική για το μέλλον της Ευρώπης».
Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης,
η Υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Ελπίδα Τσουρή, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Χαλκιώτης, οι Ευρωβουλευτές, του ΠΑΣΟΚ κ. Κρίτων Αρσένης, του ΚΚΕ κ. Γιώργος Τούσσας, των Οικολόγων Πράσινων κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο Νομάρχης Χίου και νεοεκλεγμένος Δήμαρχος Χίου κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Χίου, Δήμαρχος Ομηρούπολης Γιάννης Μαλαφής, ο Δήμαρχος Μαστιχοχωρίων κ. Ηλίας Κλεισσάς, ο Δήμαρχος Καμποχώρων Μανώλης Κράκαρης, ο Δήμαρχος Ιωνίας κ. Παναγιώτης Καμίτσης, ο Δήμαρχος Οινουσσών Ευάγγελος Αγγελάκος, ο νεοεκλεγμένος Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτρης Βουνάτσος, ο Αντιπρόεδρος του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαικής Ένωσης κ. Γιώργος Μπενέτος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών και νεοεκλεγμένος Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, ο νεοεκλεγμένος Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Κώστας Γανιάρης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου κ. Αντώνης Ζαννίκος, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι της Κύπρου, της Ισπανίας, του Δικτύου Νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης και του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης, καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και άλλοι αυτοδιοικητικοί και παραγωγικοί φορείς.
Στο τέλος της ημερίδας, ο Υφυπουργός Οικονομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας παρουσίασε τα συμπεράσματα της συνεδρίασης, όπως προέκυψαν από τις θέσεις των ομιλητών, τις παρεμβάσεις αλλά και τη συμμετοχή στο δημόσιο διάλογο.