Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, έστειλε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυκλάδων και Δήμαρχος Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, σχετικά με την λειτουργία του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου στην οποία αναφέρει τα εξής:
(η ενημέρωσή μας προέρχεται απο το Γραφείο Τύπου της ΤΕΔΚ Κυκλάδων)
«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή μου, ως πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Κυκλάδων, θέλω να σας θέσω ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο αφορά τη λειτουργία του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου της Σύρου.
Σύμφωνα με το άρθρο 45, παρ. 2 του Ν. 3205/2003 "Μισθολογικές ρυθμίσεις λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και αντιστοίχων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος και άλλες συναφείς διατάξεις",
«Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, για την πραγματοποίηση εφημεριών, κατατάσσονται σε τρεις (3) ζώνες ανάλογα με την έδρα τους, ως εξής:
Α. Ζώνη Α΄
Στη ζώνη αυτή ανήκουν τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου και των Ιωαννίνων, συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών, καθώς και τα κέντρα υγείας του λεκανοπεδίου Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Β. Ζώνη Β΄
Στη ζώνη αυτή ανήκουν τα περιφερειακά και Νομαρχιακά νοσοκομεία των υπόλοιπων νομών ή πόλεων, καθώς και της Αλεξανδρούπολης και της Λάρισας.
Γ. Ζώνη Γ΄
Στη ζώνη αυτή ανήκουν τα νοσοκομεία που έχουν την έδρα τους σε χαρακτηρισμένες από ισχύουσες διατάξεις, προβληματικές περιοχές, όλα τα υπόλοιπα κέντρα υγείας, καθώς και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) με τα παραρτήματά του».
Επίσης, με το άρθρο 1 παρ. 1, περ. α21 του Προεδρικού Διατάγματος υπ΄ αριθ. 131/1987, "Χαρακτηρισμός ως προβληματικών και άγονων πόλεων ή κωμοπόλεων και ιατρικών ειδικοτήτων διάκρισή τους σε κατηγορίες και θέσπιση κινήτρων ιατρών" , ορίζονται τα κάτωθι:
«1. Οι εξής κατά νομό πόλεις ή κωμοπόλεις, στις οποίες εδρεύουν νοσοκομεία ή κέντρα υγείας, χαρακτηρίζονται ως άγονες και προβληματικές και διακρίνονται σε κατηγορίες Α΄ και Β΄, λόγω των κοινωνικών, γεωγραφικών, συγκοινωνιακών και οικιστικών τους συνθηκών.
Στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α΄ κατηγορίας υπάγονταν από το Νομό Κυκλάδων τα νησιά: Σύρος, Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Θήρα, Μήλος, Πάρος, Νάξος.
Τα ανωτέρω ίσχυαν μέχρι και την ψήφιση του Ν. 3896/8-9-2010 σύμφωνα με το οποίο το Γ.Ν. Σύρου και τα Κ.Υ. τα οποία υπάγονται σε αυτό εντάσσονται από την Γ΄ ζώνη που ήταν μέχρι σήμερα, στη Β΄ ζώνη.
Οι συνέπειες της ένταξης αυτής, είναι:
Α. Η απώλεια των κινήτρων που δίδονταν στους ιατρούς έτσι ώστε να έρθουν και να στελεχώσουν τις μονάδες υγείας των νησιών μας (όριο ηλικίας – προϋπηρεσία, κ.α).
Β. Η υποβάθμιση των συνθηκών παροχής ιατρικής φροντίδας αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ελλιπή στελέχωση τμημάτων του Νοσοκομείου καθώς και των Κέντρων Υγείας, με αποτέλεσμα την ανάγκη εφημερίας από έναν ή δύο ιατρούς καθ΄ όλη τη διάρκεια του μήνα.
Κύριε Υπουργέ,
Είναι ξεκάθαρο ότι ο συντάκτης του νόμου 3896/2010, δεν έλαβε υπόψη του, πρώτον τη νησιωτικότητα σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος, δεύτερον το ότι το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου καλύπτει υγειονομικά τις Κυκλάδες των 24 κατοικημένων νησιών και τρίτον την ίδια την ιστορική παρουσία του νοσοκομείου μας στον ευαίσθητο νησιωτικό μας χώρο.
Είναι προφανές ότι ο νόμος συντάχθηκε με βάση την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων του κέντρου και όχι αυτών των νησιωτικών περιφερειακών νοσοκομείων.
Καθίσταται λοιπόν σήμερα επιτακτική η ανάγκη, προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν με την εφαρμογή του νόμου να υπάρξει η τροποποίησή του, σύμφωνα με την οποία να υπαχθεί το νομαρχιακό νοσοκομείο Σύρου και τα κέντρα υγείας τα οποία εποπτεύει στην Γ΄ ζώνη, όπως άλλωστε έχει ενταχθεί και το Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου και οι μονάδες που υπάγονται σε αυτό.
Προσδοκώντας στην ικανοποίηση του αιτήματός μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.»