Τρίτη, Δεκεμβρίου 28, 2010

ένταξη στο ΠΕΠ έργων των Κυκλάδων

Ενημέρωση για την ένταξη Πολιτιστικών Έργων των Κυκλάδων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης - Αιγαίου λάβαμε σήμερα απο το γραφείο του Υφυπουργού κ. Ρήγα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση,

Τους τελευταίους μήνες, μια σειρά έργων πολιτιστικής υποδομής, που αφορούν τις Κυκλάδες, εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013, μετά από ενέργειες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και την έγκριση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Οικονομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.

Ένα από αυτά είναι το έργο «Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Μήλου», προϋπολογισμού 1,5 εκ. €, το οποίο προβλέπει την προστασία, ανάδειξη και βελτίωση της πρόσβασης σε αυτό το σπουδαίο μνημείο, που αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα θέατρα των Κυκλάδων, ορόσημο της αρχαίας πόλης της Μήλου και πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο. Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα από την ΚΑ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Το έργο «Συντήρηση και ανάδειξη μνημείων αρχαίας Καρθαίας Κέας», προϋπολογισμού 900.000€. Η Καρθαία είναι μια από τις αρχαίες πόλεις των Κυκλάδων που σώζονται σε καλή κατάσταση. Σε μια έκταση 6 περίπου στρεμμάτων, σώζονται τείχη, πρόπυλο, ναοί, θέατρο, οικίες, τάφοι και οδοί από τη γεωμετρική εποχή έως και την ύστερη αρχαιότητα, που δίνουν με σπάνια πληρότητα την πολεοδομική οργάνωση και την αρχιτεκτονική ταυτότητα μιας σπουδαίας -και πολύ γνωστής από τις γραπτές πηγές- αρχαίας πόλης. Οι εργασίες που προβλέπεται να γίνουν είναι η στερέωση του σωζόμενου τμήματος του αρχαίου μεγαλιθικού ανδήρου του ναού του Απόλλωνα, η αναστήλωση του προπύλου και η αποκάλυψη και στερέωση του θεάτρου. Επιπρόσθετα, το υπάρχον ενημερωτικό τετράπτυχο για τον αρχαιολογικό χώρο, θα εκδοθεί και στο σύστημα Μπράιγ.
Η «Στερέωση αρχαίου πύργου Αγ. Μαρίνας Κέας», προϋπολογισμού 1.200.000€. Πρόκειται για ένα σημαντικό αρχαίο πύργο, ο οποίος χρονολογείται από τον 4ο αι. π.Χ. και βρίσκεται στην περιοχή της μεταβυζαντινής μονής της Αγίας Μαρίνας.  Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη θα γίνει άμεση στήριξη και σταθεροποίηση της υπάρχουσας ετοιμόρροπης κατάστασης και κατά τη δεύτερη μερική αποκατάσταση του μνημείου με τη στερέωση και τη μερική συμπλήρωσή του.
Η «Συντήρηση και αποκατάσταση του Εκκλησιαστικού Συγκροτήματος Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου», με προϋπολογισμό 2,5 εκ. €. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μνημείο, όχι μόνο για τη Σύρο αλλά και για ολόκληρη την Καθολική κοινότητα της Ελλάδας.
Σημειώνουμε οτι όπως με το παραπάνω έτσι και με τα περισσότερα Δ.Τ. και τις ανακοινώσεις που λαμβάνουμε, δημοσιεύουμε τα σημαντικότερα σημεία χάριν συντομίας αλλά και ευκολης ανάγνωσης. Σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται για το πλήρες κείμενο μπορεί να επικοινωνήσει με την σελίδα.