Παρασκευή, Δεκεμβρίου 31, 2010

απολογισμός (σε έργα και εντάξεις) ΓΓ Περιφέρειας...

(τίτλος εναλλακτικός, "οι αριθμοί ευημερούν....")

Λίγες ώρες πριν παραδώσει την Αναπτυξιακή Σκυτάλη τόσο στον Γ. Μαχαιρίδη όσο και στον Φώτη Χατζημιχάλη, ο απερχόμενος (και πολυγραφότατος..!)  ΓΓ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου κ. Μπρακουμάτσος με άνακοίνωσή του μας ενημερώνει για το έργο που παραδίδει και προετοίμασε.

Σύμφωνα με το κείμενο,

Σε λίγες γραμμές θέλω να καταγράψω τι προγραμμάτισαν οι αυτοδιοικητικοί, τι υπέγραψα εγώ, και τι θα πρέπει να ΑΠΑΙΤΗΣΕΤΕ ως πολίτες του Αρχιπελάγους σε εύλογο χρονικό διάστημα να το απολαμβάνετε στη χρήση του και ιδιαίτερα οι νέες και οι νέοι.

Φίλες και Φίλοι του Αιγαίου,
Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 εγκρίθηκε το Μάρτιο του 2007 η αποτελεσματική του υλοποίηση ξεκίνησε ουσιαστικά στις αρχές του 2010. Αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας συντονισμένης και συστηματικής προσπάθειας που διατηρήθηκε με την ίδια ένταση σε όλη τη διάρκεια του έτους, ταυτόχρονα με την προσπάθεια της χώρας μας να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και να περάσει σε πορεία ανάπτυξης και προόδου.
Στοχευμένες αλλαγές και καίριες νομοθετικές ρυθμίσεις για την απλούστευση των διαδικασιών έβαλαν μπροστά τους μηχανισμούς του ΕΣΠΑ και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 με αποτέλεσμα να καλυφθεί μεγάλο μέρος από το χαμένο έδαφος των προηγούμενων χρόνων. Η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το ΕΣΠΑ, οι Επιχειρησιακές Συμφωνίες Υλοποίησης, η ρύθμιση για την επικαιροποίηση των μελετών, η απλούστευση της διαδικασίας για τη διαχειριστική επάρκεια των δικαιούχων ήταν μερικές από τις αλλαγές που έδωσαν διέξοδο στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούσαν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των Προγραμμάτων.
Επίσης μετά από αίτημα της Περιφέρειάς μας ενεργοποιήθηκε στην περιοχή μας η ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. η οποία ανέλαβε να προετοιμάσει και να υλοποιήσει μια σειρά από έργα υποδομών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις αδύναμων και υποστελεχωμένων φορέων των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχαν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τους πόρους του ΕΣΠΑ. Παράλληλα η Περιφέρεια πέτυχε να εγγραφούν για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 38 μελέτες ωρίμανσης έργων συνολικού προϋπολογισμού 9,2 εκ. €.
Το 2010 ήταν μια χρονιά κατακόρυφης ανόδου σε όλους τους δείκτες του Προγράμματος. Έτσι μιλώντας για το κομμάτι που αντιστοιχεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ήδη καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του με εντάξεις έργων, το συνολικό ποσό των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί προσεγγίζει το 80% και η απορρόφηση βρίσκεται στο 27%.
Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί και η χρηματοδότηση των νησιών της Περιφέρειας μέσω του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 2007-2013 που έχει προϋπολογισμό 250 εκ. € και το οποίο αφορά κυρίως τους τομείς των μεταφορών, της υγείας, του πολιτισμού, του τουρισμού και του περιβάλλοντος. Ήδη 23 υλοποιούμενα έργα του Προγράμματος έχουν εγγραφεί για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ θα ακολουθούν σταδιακά και τα υπόλοιπα μετά την ωρίμανσή τους.