Τετάρτη, Δεκεμβρίου 29, 2010

Ε.Ο.Α.Ε.Ν. για ενδεχόμενο κατάργησης μειωμένου ΦΠΑ

Την διαφωνία του στο ενδεχόμενο κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου εκφράζει με επιστολή του στις 22.12.2010 ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) με έδρα την Χίο.

Στην επιστολή του ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν. προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και με αποδέκτες του κυρίους:
Μιχάλη Χρυσοχοϊδη Υπουργό Περιφ. Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας,  Ελπίδα Τσουρή Υφυπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας, 3) Βουλευτές νησιών Αιγαίου, Επιμελητήρια Μέλη ΕΟΑΕΝ,
αναφέρει οτι :

Πληροφορούμεθα ότι στην έκθεση των ελεγκτών του Δ.Ν.Τ. ανάμεσα στα μέτρα/στόχους που προτείνονται για την φορολογική αναμόρφωση περιλαμβάνεται και η “κατάργηση των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων στον ΦΠΑ”, που σημαίνει την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν εδώ και 23 χρόνια στα νησιά του Αιγαίου.

Επισημαίνουμε ότι το παραπάνω ευνοϊκό καθεστώς υιοθετήθηκε για να αντισταθμιστούν/μετριαστούν ως ένα βαθμό οι αρνητικές συνέπειες της «νησιωτικότητας» και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές αυτές περιοχές.
Η ενδεχόμενη κατάργηση του ευνοϊκού αυτού καθεστώτος και η εξομοίωση των συντελεστών του ΦΠΑ με αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα θα είναι μια ενέργεια αδικαιολόγητη που θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις χειμαζόμενες από την κρίση οικονομίες των νησιών μας, αφού θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα το κόστος διαβίωσης, αλλά και κάθε μορφή οικονομικής δραστηριότητας στα νησιά μας.
Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του επιχειρηματικού κόσμου και των κατοίκων των νησιών μας, σας ζητά να απορρίψετε κάθε σκέψη που οδηγεί στην κατάργηση του ευνοϊκού μέτρου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, πράξη που άλλωστε είναι αντίθετη με την κατοχύρωση της «νησιωτικόητας» στο Σύνταγμα της χώρας μας.

Την επιστολή υπογράφει ο Πρόεδρος του φορέα κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους.