Παρασκευή, Δεκεμβρίου 31, 2010

Περιφέρεια, κι άλλα 3. έργα πολιτισμού...

Τρία νέα έργα που στοχεύουν στην προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 εκ. €, εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013.
(το πλήρες ΔΤ. αναφέρει το όνομα του -εκάστοτε- ΓΓ, πλήν όμως, εδω που τα λέμε, δεν είναι σωστό, γιατί αυτές οι δουλειές δεν αποτελούν το αποτέλεσμα της εργασίας ενός ανθρώπου, αλλά πολλών, οι οποίοι ουδέποτε αναφέρονται. ελπίζω, κάποιος "Γενικός" να τους μνημονεύσει κάποτε, αναφέροντας κι ευχαριστώντας τους. Προσωπικά, ως συντάκτης, γνωρίζω τους δεύτερους αλλά δεν μπορεί κανείς αυθαίρετα να τους αναφέρει. Αυτό είναι δουλειά των Γενικών....)
Πρόκειται για τα εξής έργα :
Επιγραφική συλλογή στο Ασκληπιείο Κω», προϋπολογισμού 300 χιλ. €
Το έργο περιλαμβάνει τη βελτίωση και τον εξοπλισμό του κτηρίου στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η επανέκθεση της επιγραφικής συλλογής με την οποία θα προβάλλεται η ιστορική και πολιτιστική σημασία και θα αναδεικνύεται η διεθνής ακτινοβολία του Ασκληπιείου. Προβλέπεται να εκτεθούν 24 περίπου επιγραφές, ενώ θα υπάρχουν πινακίδες πληροφόρησης, χάρτες, φωτογραφίες και πολυμεσικές εφαρμογές.
Διαμόρφωση και ανάδειξη αρχαίου οχυρού στη θέση Καστράκι ν. Αγαθονησίου», προϋπολογισμού 332 χιλ. €
Το έργο περιλαμβάνει εκτενείς καθαρισμούς, περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου, χάραξη και κατασκευή διαδρομών, πρόσβαση για ΑμΕΑ, κατασκευή λίθινων καθιστικών σε επιλεγμένα σημεία, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, κατασκευή ημιυπαίθρου περιπτέρου πληροφόρησης στην είσοδο του χώρου με διάθεση έντυπου υλικού, καθώς και πλωτούς προβλήτες για την πρόσβαση των επισκεπτών από τη θάλασσα.

Αποκατάσταση και λειτουργική αναβάθμιση Ιεράς Μονής Αποκάλυψης Πάτμου», προϋπολογισμού 800 χιλ. €
Προβλέπεται να γίνουν εργασίες προστασίας και ανάδειξης των μνημείων καθώς και αναστηλωτικές εργασίες στην Ιερά Μονή. Περιλαμβάνονται επίσης εργασίες διαμόρφωσης - εξωραϊσμού στον περιβάλλοντα χώρο της νέας εισόδου της Μονής καθώς και υποδομές και εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης κοινού.

Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο.