Τετάρτη, Μαρτίου 23, 2011

(το "έχουμε και λέμε") σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Σύρο

Ε, μιας και μας έκανε την τιμή, να μην του το ανταποδώσουμε; Αχαριστία θα ναι…

Για μια ακόμη φορά, σε τοπικό επίπεδο στην προκειμένη περίπτωση, την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Περιφέρεια επισκίασαν οι διαμαρτυρίες απο ομάδες πολιτών που αντιδρούν (φαντάζομαι...) στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, σε αντίθεση με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες που πέρασαν πιο στο ... ντούκου. Και, πως να μην περάσουν άλλωστε μιας και στο πέρασμά του συγκεκριμένα απο την Σύρο προχθές ο πρωθυπουργός αρκέστηκε σε διαπιστώσεις, ευχάριστες στο άκουσμα θεωρίες, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, πλήν όμως έλειψαν οι "δεσμεύσεις", όπως λέγαμε και λίγο παλαιότερα. Οι τόσο απαραίτητες σε αυτήν την χρονική συγκυρία. Όπου, ενα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ασφυκτιά απο τις οικονομικές πιέσεις, με την οικονομία να μην δείχνει σημάδια -σύντομης τουλάχιστο- ανάκαμψης και τους εκλεγμένους της (νέας..) Αυτοδιοίκησης να οδηγούνται στα όριά τους και να βρίσκονται στα πρόθυρα να παραδώσουν τους ΟΤΑ και τα...κλειδιά τους (άλλο παλιό κι ετούτο...)

Κι επειδή κατα κανόνα, και προφανώς ετσι έγινε και σε αυτήν την περίπτωση, τις ομιλίες των πρωθυπουργών τις συντάσσουν ομάδες συνεργατών τους (είτε ως ιδιώτες είτε ως δημόσιοι υπάλληλοι, όλοι απο το κράτος πληρώνονται...) με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε ηγέτη, θα θέλαμε να επισημάνουμε στους συντάκτες των πρωθυπουργικών μανιφέστων, να βάζουν και "λίγο απο εξαγγελία" στο εξής στα κείμενά τους. Γιατί με τα υφιστάμενα δυσκολεύεται να ενθουσιαστεί ακόμη και το πιο φανατικό ακροατήριο (το οποίο θα το ψάχνουνε σε λίγο με το κιάλι ...). Πόσο μάλλον οι (πασόκοι ή μη δεν έχει και πολύ σημασία πια...) εκλεγμένοι της (νέας..) Αυτοδιοίκησης που έχουν πολύ "κουπί" να τραβήξουν για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των πολιτών τους στα περιθώρια που τους δίνει ο "Καλλικράτης".
Πληροφορίες πάντως σύμφωνα με τις οποίες το στύλ Παπανδρέου (άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε δηλαδή...) προσπαθούν να "ξεπατικώσουν" αρκετοί πολιτικοί υπο την σκέψη οτι αποδίδει μακροπρόθεσμα οφέλη, δεν επιβεβαιώνονται...

Όσο για τις αντιδράσεις, ποιός δεν τις περίμενε; Με τέτοιες περικοπές και τέτοια οικονομία, μάλλον απίθανο μοιάζει να επισκέπτεται μια πόλη ή να πραγματοποιεί μια ομιλία ο πρωθυπουργός και να μην διαμαρτύρεται κανένας απέξω. Μια κατάσταση -ωραία- επανάσταση δηλαδή, γιατί μια χαρά πράμα είναι να διαμαρτύρεσαι για οτι δεν σου αρέσει, πλήν όμως για μια ακόμη φορά (κι αυτό δεν είναι καθόλου ωραία κατάσταση...) δημιουργήθηκαν επεισόδια. Τόσο που σπάς το κεφάλι σου να δείς ποιός παίζει τον πιο προβοκατόρικο ρόλο. Η αστυνομία; ή οι διαδηλωτές; ... Οι καταστάσεις πάντως που δημιουργήθηκαν προχτές στην Ερμούπολη έξω απο το μαγαζί ..(συγνώμη!) απο το Μέγαρο που μιλούσε ο πρωθυπουργός δεν ευνοούν κανέναν. Ούτε τους διαδηλωτές που αν περιφρουρούσαν και ήλεγχαν την πορεία θα είχαν πολλούς περισσότερους μαζί τους (καθώς και οικογενειάρχες και μαμάδες και παιδιά τους και συνταξιούχους κλπ) με αποτέλεσμα να βλέπαμε μια μεγάλη και οργανωμένη διαμαρτυρία στην Περιφέρεια απο συνειδητοποιημένους ενδιαφερόμενους συνομιλητές του πρωθυπουργού.
Ποιός είπε οτι λέμε όχι; Κανονικά, όλη η Ερμούπολη έπρεπε να είναι στον δρόμο. Αλλά με διαφορετικό τρόπο...

Σχετικώς αναμενόμενα τα δελτία Τύπου των κομμάτων της αντιπολίτευσης, "χτυπούν" (στα ευκολα..) στα κομματικά χαρακτηριστικά της παρουσίας του πρωθυπουργού και των υπουργών του, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις σοβαρές πολιτικές αδυναμίες.

Συμπέρασμα; Πιο καλά, πιο "αντιπολιτευτικά" αν το θέλετε, και πιο "επι της ουσίας" τα λένε τελικά οι δήμαρχοι (ζήτω οι επαναστάτες της παρέας δηλαδή!) μιας κι είναι αυτοί που βρίσκονται στην δύσκολη θέση να βγάλουν τα κάστανα απο την φωτιά....(με λαβίδα, κανονικά...)

Και για να μην τα πολυλογούμε, ο κ. Γιώργος -και η μεγάλη του πολιτκή συντροφιά- ήρθε, είδε και απήλθε, ενω όλοι οι υπόλοιποι -τοπικοί παράγοντες βεβαίως, βεβαίως...- τρώνε τρείς μέρες τώρα τα μουστάκια τους....

επίλογος (ο Αμερικάνικος...)
Καλός ο Ομπάμα, (μαύρος -ο πρώτος-, δημοκρατικός, με πειστικό λόγο, "σοβαρός" οικογενειάρχης, ωραίο χαμόγελο, καλογραμμένες ομιλίες, καταφέρνει και ενθουσιάζει τον κόσμο-;-, καλό το ποσοστό -με το οποίο βγήκε-) αλλά η ομάδα δεν τραβάει. Λόγο της οικονομίας και των χειρισμών του, φυσικά. Διαπιστώνουν εσχάτως αρκετοί διεθνείς αναλυτές. Αν το μεταφέρεις τώρα στα δικά μας, τα δεδομένα δεν διαφέρουν και πολύ...

επίλογος ο χαριτωμένος ..
-τι πήγε να κάνει ο Γιώργος στην Σύρο;
- να "εκτιμήσει" την κατάσταση....