Δευτέρα, Ιουλίου 11, 2011

"Μια αληθινή γεύση του Αιγαίου" στο Στρασβούργο

Σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης,
Με επιτυχία στέφθηκε η πρωτοβουλία που είχε ο ευρωβουλευτής του Pasok Κρίτων Αρσένης να προσκαλέσει στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της συνόδου Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έφηβους μουσικούς παραδοσιακών οργάνων από το Αιγαίο και τους δασκάλους τους, "πρωτεργάτες της αναβίωσης της αυθεντικής νησιώτικης μουσικής".
Η εκδήλωση με τίτλο "Μια αληθινή γεύση του Αιγαίου" έκανε αίσθηση στο Ευρωκοινοβούλιο εξ αιτίας της εντυπωσιακή παρουσία των νέων μουσικών του Αιγαίου ενω περιλάμβανε και έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Πίττα με θέμα τα "Πανηγύρια του Αιγαίου".

Την πρόσκληση προς τους νεαρούς μουσικούς αλλά και την ευθύνη της οργάνωσης της αποστολής είχε η αρμόδια για τα θέματα πολιτισμού υπηρεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις Κυκλάδες. Συνολικά ανταποκρίθηκαν 20 έφηβοι μουσικοί από τις Κυκλάδες, οι οποίοι αντιπροσώπευσαν πάνω από 120 συνομηλίκους τους, οι οποίοι συγκροτούν ήδη στα νησιά μας μιαν ιδιαίτερη “πολιτιστική κοινότητα”. Η συγκρότηση της κοινότητας αυτής σφυρηλατείται και διευρύνεται συνεχώς, χάρη στις Παγκυκλαδικές Μουσικές Συναντήσεις που εδώ και χρόνια διοργανώνονται στις Κυκλάδες.

Με τους ήχους της τσαμπούνας, του τουμπιού, του σαντουριού, του βιολιού και του λαούτου, τιμήθηκε η αληθινή όψη της Ελλάδας, εκείνη της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας, της πηγαίας δημιουργίας, της ανάδειξης ανάμεσα σε ίσους, της πλούσιας σε σπάνιες παραδόσεις ιστορικής κληρονομιάς.

Σε δηλώσεις τους οι ευρωβουλετές Έβελιν Ρέγκνερ (Αυστρία) είπαν "Ήταν η κατάλληλη εκδήλωση σε στιγμές δύσκολες για την Ελλάδα!" η Άννα Ρόζμπαχ (Δανία) "Είναι όμορφο να βλέπεις κάτι θετικό από την Ελλάδα αυτές τις ημέρες, που να μην σχετίζεται με την οικονομική κρίση. Γιατί η Ελλάδα έχει τόσα πολλά να δώσει, φιλικούς ανθρώπους, πολιτισμό με ιστορία, όμορφη φύση και καλό φαγητό.", Νέσα Τσίλντερς (Ιρλανδία),  Ήταν υπέροχο να συμμετέχεις σε αυτό το χαρούμενο γεγονός που έσπασε την κατήφεια που καμιά φορά μας κυκλώνει. Ας χορεύουμε περισσότερο και ας μιλάμε λιγότερο!" Βίκτωρ Μποστινάρου (Ρουμανία) "Η εκδήλωση αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε ξανά τις ομορφιές της Ελλάδας και τον πλούσιο πολιτισμό της. Είναι ακόμη πιο σημαντικό να ανακαλύψουμε και να καταλάβουμε καλύτερα την Ελλάδα τώρα, σε μία τέτοια δύσκολη περίοδο", Μαρία Ιριγκουέν Πέρεζ (Ισπανία) "Εξαιρετικό φαγητό, όμορφη μουσική και καταπληκτικός χορός! Ανυπομονώ να επιστρέψω στην Ελλάδα σύντομα.."
Οι δικοί μας (σσ ευρωβουλευτές) δεν είπαν τίποτε διότι ή για τα πανηγύρια θα έπρεπε να μιλήσουν η για τα χάλια μας τα οικονομικά και η εποχή δεν ευνοεί τέτοιους συνειρμούς....