Πέμπτη, Ιουλίου 14, 2011

σχετικά με τον νέο νόμο για την προστασία των ζώων

Το μάθαμε κι αυτό σχετικά με τον νέο Νόμο για την προστασία των ζώων (ο οποίος έλαβε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου)
οτι πρόκειται δηλαδή για διαφορετικό κείμενο απο αυτό στο οποίο είχε προηγηθεί επεξεργασία και διάλογος και είχε προετοιμαστεί επι υφυπουργίας Αποστολάκη, απο αυτό που τελικώς ψηφίστηκε επι υφυπουργίας Δριβελέγκα και συναντά τις διαφωνίες αρκετών φιλοζωικών οργανώσεων και σωμαείων της χώρας.
Σύμφωνα με το κείμενο που λάβαμε και αξίζει της προσοχής σας,

Μετά την αντικατάσταση της Υφυπουργού κ. Αποστολάκη με τον κ. Δριβελέγκα, όλη η Φιλοζωική κοινότητα αγωνιούσε για να δει ποια θα είναι η αντιμετώπιση του νέου επιτελείου προς τον προτεινόμενο νόμο της πρώην υφυπουργού. Την προηγούμενη εβδομάδα, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ το προσχέδιο νόμου που αφορούσε στην προστασία των ζώων με την ενημέρωση ότι εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και σύντομα θα πήγαινε για περαιτέρω διαβούλευση στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.
Όταν όμως διαβάσαμε προσεκτικά το αναρτηθέν προσχέδιο νόμου διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο για ένα προσχέδιο με απώτερο σκοπό να καταστήσει τον εθελοντισμό εντελώς αδύνατον, να τιμωρεί τους φιλόζωους που έχουν έστω και ένα ζώο παραπάνω με 500 € πρόστιμο κλπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανεδαφικής και ανέφικτης πρότασης ήταν ότι μόνον οι δήμοι είχαν δικαίωμα «προστασίας» για τα αδέσποτα σε συνεργασία πιθανόν με κάποιο σωματείο αλλά μόνον αν υπάρχει υποδομή καταφυγίου, νοσοκομείο και κατάλληλος εξοπλισμός. Στη συνέχεια υπήρξαν αντιδράσεις από όλο το φιλοζωικό κίνημα με συναντήσεις με τον υφυπουργό και το επιτελείο του, συνεντεύξεις τύπου κ.α. Η μεγάλη έκπληξη ήρθε όμως από το γραφείο της κ. Αποστολάκη η οποία ενημέρωσε ότι τα προσχέδιο το οποίο η ίδια είχε αφήσει προς έγκριση δεν ήταν αυτό που είχε αναρτήσει το ΥΠΑΑΤ! Σήμερα, είδαμε ότι στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ έχει αναρτηθεί το νομοσχέδιο της κ. Αποστολάκη το οποίο είναι πολύ πιο κοντά στους φιλοζωικούς στόχους μας.
Το νομοσχέδιο μπορείτε να το δείτε εδω, ελπίζοντας εν τω μεταξύ οτι δεν θα έχουν υπάρξει άλλες εκπλήξεις.