Δευτέρα, Ιουλίου 11, 2011

Διάσωση χελώνας caretta caretta στη Σάμο

(σώστε την χελώνα καρέτα - καρέτα που λέει κι ενα παλιό και παρείστικο τραγουδάκι...!)
Άγιο είχε (δεν μπορεί, θα χουνε και οι -τυχερές- χελώνες τον δικόν τους..) η βαριά τραυματισμένη χελώνα Caretta caretta, η οποία σώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Σάμο από την «ανθρώπινη αλυσίδα» που δημιουργήθηκε με την κινητοποίηση και άψογη συνεργασία λουόμενων, εθελοντών του ινστιτούτου Αρχιπέλαγος με το Λιμενικό και την ακτοπλοϊκή εταιρεία Hellenic Seaways.

Η χελώνα, ηλικίας περίπου 20 ετών και βάρους 29 κιλών, βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 30/6 τραυματισμένη (έφερε βαρύ τραύμα στο κεφάλι από προπέλα), στην παραλία Ψιλή Άμμος στo Πυθαγόρειο Σάμου. Λουόμενοι ειδοποιούν αμέσως το Αρχιπέλαγος και μια πενταμελής ομάδα καταφθάνει. Προσφέρει τις πρώτες βοήθειες και μεταφέρει τη χελώνα σε κτηνιατρείο στο Βαθύ.
Την επόμενη μέρα, με την άψογη συνεργασία του Λιμενικού Σώματος και την αμέριστη βοήθεια της Διεύθυνσης της Hellenic Seaways και του πληρώματος του επιβατηγού «Νήσος Μύκονος» η χελώνα μεταφέρεται με συνοδεία ερευνητή του Αρχιπελάγους στον Πειραιά.
Η χελώνα, σύμφωνα με τα ιατρικά δεδομένα, έχει πολλές πιθανότητες, μετά από αυτόν το συντονισμένο …μαραθώνιο, σύντομα να αναρρώσει και να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον…
Σχετικό βιντεάκι μπορείτε να δείτε εδω