Παρασκευή, Μαρτίου 20, 2015

ανακοίνωση του Επαρχείου Θήρας : ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφει η Έπαρχος κ. Λειβαδάρου,

    Εν όψη της νέας τουριστικής περιόδου, η ΄Έπαρχος Θήρας σε συνεργασία με το Γραφείο Προστασίας Καταναλωτή του Τμήματος Ανάπτυξης Π.Ε. Θήρας,  ενημερώνουμε τους επιχειρηματίες για την με αριθμ. Α2-718/2014 (ΦΕΚ 290/Β/31-7-2014) Απόφαση του Υπ. Ανάπτυξης, σχετικά με την ΕΝΟΤΗΤΑ 7.2 ΕΣΤΙΑΣΗ / ΑΝΑΨΥΧΗ, σκοπός της οποία είναι ότι καταναλωτής οφείλει να γνωρίζει τα προϊόντα τα οποία πρόκειται να καταναλώσει καθώς και την τιμή στην οποία διατίθενται.

 Οι διατάξεις της ενότητας αυτής αφορούν καταστήματα εστίασης και διασκέδασης ( εστιατόρια, τα καταστήματα γρήγορης εστίασης, εστιατόρια ξενοδοχείων, ταβέρνες, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης και λοιπά παρόμοια καταστήματα), τα κέντρα και καταστήματα που λειτουργούν σε ξενοδοχεία και ξενοδοχειακά συγκροτήματα, εντός επιβατηγών πλοίων, & αμαξοστοιχιών ΟΣΕ καθώς και σημεία πώλησης έτοιμου φαγητού εντός καταστημάτων. Αφορούν παραδοσιακά καφενεία, υπό την έννοια του ΚΦΑΣ, με τις εξαιρέσεις που ορίζονται παρακάτω.

Άρθρο 90   ΤΗΡΗΣΗ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΤΩΝ

1. Οι υπεύθυνοι των ανωτέρω καταστημάτων, οφείλουν να τηρούν Τιμοκαταλόγους οι οποίοι συντάσσονται υποχρεωτικά στην Ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες.
2. Τα παραπάνω καταστήματα υποχρεούνται να αναρτούν τον τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο, στην εξωτερική όψη της κυρίας εισόδου του καταστήματος. Για τα ξενοδοχεία και ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ο τιμοκατάλογος πρέπει να αναρτάται στην εξωτερική όψη της κυρίας εισόδου της αίθουσας όπου προσφέρονται τα είδη του τιμοκαταλόγου. Οφείλουν επίσης πριν την παραγγελία να διαθέτουν τιμοκατάλογο στον κάθε πελάτη.
3. Από τις παραπάνω υποχρεώσεις εξαιρούνται τα παραδοσιακά καφενεία κατά την έννοια του Κ.Φ.Α.Σ.  όπως κάθε φορά ισχύει, για τα οποία όμως ισχύει υποχρέωση ανάρτησης τιμοκαταλόγων σε εμφανές σημείο του καταστήματος, αναγράφοντας μόνο τα προσφερόμενα είδη και τις τιμές τους συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α..

Άρθρο 91     ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΩΝ

1.  Στους τιμοκαταλόγους αναγράφονται όλα τα προσφερόμενα είδη "αλά- κάρτ" με τις αντίστοιχες τιμές τους συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Η ύπαρξη τιμοκαταλόγων με τιμές προ ΦΠΑ δεν συνιστά παράβαση αρκεί να αναφέρεται αυτό.
2.  Στον τιμοκατάλογο αναγράφεται σε εμφανές σημείο με κεφαλαία γράμματα ιδίου μεγέθους με την γραμματοσειρά των προσφερομένων ειδών, η ένδειξη: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ-ΤΙΜΟΛΟΓΕΙΟ) », και στην  Αγγλική γλώσσα (εφόσον τηρεί τιμοκατάλογο και στην Αγγλική γλώσσα), την ένδειξη: «CONSUMER IS NOT OBLIGED TO PAY IF THE NOTICE OF PAYMENT HAS NOT BEEN RECEIVED (RECEIPT – INVOICE)».
3.  Τα αναγραφόμενα στους τιμοκαταλόγους φαγητά και σαλάτες προσφέρονται στους πελάτες:
     α)  Με την μερίδα.
     β)  Με το κιλό. Στην περίπτωση αυτή σημειώνεται υποχρεωτικά η ένδειξη: "με το κιλό"δίπλα στο είδος.
4.  Στους τιμοκαταλόγους αναγράφονται απαραίτητα οι ακόλουθες ενδείξεις είτε μεμονωμένα, είτε κατά ομάδες φαγητών – ποτών, με τρόπο να μην γίνεται αντιληπτή η διάκριση αυτή στον καταναλωτή:
      α)   Το είδος των ελαίων  και η χρήση τους,
      β)  «Κατεψυγμένο» κατά περίπτωση.
      γ)   «Προμαγειρευμένο» ή «Προτηγανισμένο», κατά περίπτωση.

  δ) «Προϊόν Π.Ο.Π.»  (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ή «Προϊόν Π.Γ.Ε.» (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), αποκλειστικά και μόνο για προϊόντα που ανήκουν επισήμως σε αυτές τις κατηγορίες. Απαγορεύεται η χρήση του όρου  «Π.Ο.Π.» και «Π.Γ.Ε.» αν τα προϊόντα που διατίθενται δεν είναι τέτοια.
   ε) Προκειμένου για συσκευασμένα ποτά (μπύρα, οίνος, εμφιαλωμένο νερό, αναψυκτικά, χυμοί, οινοπνευματώδη ποτά, σόδες,κ.λ.π.), αναγράφεται επιπλέον και η ειδικότερη ονομασία του είδους με την οποία προσφέρεται στο εμπόριο (ετικέτα) και ο όγκος του περιεχομένου κάθε συσκευασίας σε ml.
   στ)  Ειδικότερα για τους οίνους και τα προϊόντα απόσταξης, που προσφέρονται στους καταναλωτές χωρίς να είναι εμφανής η συσκευασία τους, αναγράφεται υποχρεωτικά η χώρα προέλευσης και ο παραγωγός ή ο εμφιαλωτής τους, όπως αναφέρονται στην επισήμανση (ετικέτα) των εν λόγω οίνων ή προϊόντων απόσταξης, σύμφωνα με τους κανονισμούς 1234/2007 (άρθρο 118 κε) και 607/2009 (άρθρο 55 & 56).
      ζ)  Προκειμένου για σαλάτες πάσης φύσεως, αναγράφονται η ονομασία κάθε σαλάτας όπως την ορίζει το κατάστημα και τα βασικά συστατικά που την συνθέτουν.

Άρθρο 92    ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΣΕΛΦ ΣΕΡΒΙΣ, ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΑΚΕΤΟ, ΚΟΥΒΕΡ

1. ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
 Εφόσον τα καταστήματα ορίζουν ελαχίστη κατανάλωση εντός καταστήματος ή με σύστημα διανομής κατ΄ οίκον, οφείλουν στον τιμοκατάλογο που προορίζεται για τον καταναλωτή, να αναγράφουν σε εμφανές σημείο την ένδειξη «Ελάχιστη κατανάλωση ειδών         Ευρώ».
2. ΣΕΛΦ ΣΕΡΒΙΣ
 Εφόσον τα καταστήματα  διαθέτουν για τους πελάτες τους σύστημα αυτοεξυπηρέτησης (ΣΕΛΦ ΣΕΡΒΙΣ), οφείλουν να τοποθετούν σε ορατό σημείο για τον πελάτη, αναρτημένο τιμοκατάλογο με τα είδη προσφοράς του ΣΕΛΦ ΣΕΡΒΙΣ και τις αντίστοιχες τιμές διάθεσης σύμφωνα με το άρθρο 91 παρ.1.
3.  ΠΑΚΕΤΟ ΕΚΤΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
Εφόσον τα καταστήματα  διαθέτουν για τους πελάτες τους  τα είδη σε πακέτο εκτός καταστήματος οφείλουν στο χώρο (φυσικό ή διαδικτυακό) υποβολής ή εκτέλεσης της παραγγελίας, είτε να έχουν σε εμφανές σημείο αναρτημένο τιμοκατάλογο ή να διαθέτουν ικανό αριθμό τιμοκαταλόγων προς χρήση για τον πελάτη με τα είδη προσφοράς σε πακέτο με τις αντίστοιχες τιμές διάθεσης  σύμφωνα με το άρθρο 91 παρ.1.
4.  ΤΑΜΠΛ-ΝΤΟΤ (TABLE D¨ HOTE)- MENOY (MENU).
Οποιαδήποτε χρήση του συστήματος ταμπλ ντοτ ή μενού πρέπει να γίνεται γνωστή στον πελάτη με την αντίστοιχη τελική τιμή ανεξάρτητα  με το πως ορίζεται αυτή (κατά άτομο/κατά μενού κ.λ.π.).
Η πολιτική αυτή πρέπει να καθίσταται γνωστή στον πελάτη με τρόπο τέτοιο ώστε ο πελάτης να είναι σε θέση, όταν λαμβάνει γνώση του τιμοκαταλόγου,  να λαμβάνει γνώση και της πολιτικής αυτής
(π.χ. Αναρτημένη καρτέλα, ενσωματωμένη στον τιμοκατάλογο, ανεξάρτητα ή μη στην εξωτερική όψη του καταστήματος κ.λ.π.).
5.   ΠΑΡΟΧΗ ΚΟΥΒΕΡ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ, ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ
Δεν επιτρέπεται να χρεώνουν στην πελατεία τους αξία που αφορά "ΚΟΥΒΕΡ" (π.χ. Σερβίτσια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, κ.λ.π.).  Κανένα προϊόν (όπως εμφιαλωμένο νερό ,ψωμί) δεν προσφέρεται και χρεώνεται χωρίς προηγούμενη συναίνεση του καταναλωτή. 

Άρθρο 93   ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΚΡΕΑΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΤΙΑΣΗΣ
1.  Επιτρέπεται στα καταστήματα μαζικής εστίασης, εφόσον διαθέτουν παρασκευαστήριο για ιδία μόνο χρήση, το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με τις ισχύουσες Υγειονομικές διατάξεις, να παρασκευάζουν και να διαθέτουν ψημένα στην κατανάλωση παρασκευάσματα κρέατος.
2. Απαγορεύεται στα ανωτέρω καταστήματα να κατέχουν τεμαχίδια κρέατος προερχόμενα, είτε από τα καταστήματα της επεξεργασίας  και τυποποίησης μεγάλων μυϊκών μαζών, είτε από την απόξεση των οστών μετά από προηγούμενη αφαίρεσή τους.

Άρθρο 94      ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΙΔΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΙΛΟ
1.  Ο καταναλωτής θα πρέπει να είναι σε θέση, προτού καταναλώσει το είδος κρέατος, ή πουλερικών, που επέλεξε και διατίθεται με το κιλό, να γνωρίζει το βάρος του συγκεκριμένου είδους σε βρώσιμη μορφή και την τελική τιμή που θα κλιθεί να πληρώσει.
2. Ο καταναλωτής θα πρέπει να είναι σε θέση, προτού καταναλώσει το είδος ψαριού, που επέλεξε και διατίθεται με το κιλό, να γνωρίζει το βάρος του συγκεκριμένου είδους σε ωμή μορφή και την τελική τιμή που θα κλιθεί να πληρώσει.
3. Τα ανωτέρω καταστήματα πρέπει να εξασφαλίζουν την τήρηση της παραπάνω παραγράφου με κάθε πρόσφορο μέσο όπως ενδεικτικά να ζυγίζουν το είδος παρουσία του πελάτη και να καταγράφουν την τελική τιμή πώλησης, να συνοδεύουν το είδος κατά το σερβίρισμα με σημείωμα στο οποίο θα αναφέρεται το βάρος του είδους και την τελική τιμή του.

Άρθρο 95    ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΟΤΩΝ, ΟΙΝΩΝ, ΖΥΘΟΥ & ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΩΝ ΝΕΡΩΝ
ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
1. Οι προ συσκευασίες των ποτών, οίνων, ζύθου και εμφιαλωμένων νερών που διατίθενται ακέραιες στον πελάτη εντός των μονάδων ομαδικής εστίασης, πρέπει να αποσφραγίζονται παρουσία του.
2. Τα ποτά με αλκοόλη μπορούν να διατίθενται σε ποτήρι από την αρχική προ συσκευασία στον τελικό καταναλωτή εντός των μονάδων ομαδικής εστίασης σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
Στην περίπτωση αυτή προσφέρονται αποκλειστικά από την αρχική προ συσκευασία, που μπορεί να έχει ήδη ανοιχθεί για την εξυπηρέτηση προηγούμενης παραγγελίας. Απαγορεύεται η μετάγγιση του περιεχομένου εν όλω ή εν μέρη σε άλλον περιέκτη προκειμένου να προσφερθεί στον πελάτη. Κατά την εκτέλεση της παραγγελίας, εφόσον το ζητήσει ο πελάτης, η μετάγγιση της ανάλογης ποσότητας του ποτού από την αρχική προ συσκευασία στο ποτήρι πρέπει να γίνεται παρουσία του και να του δίνεται η δυνατότητα να διαβάσει την επισήμανση της συγκεκριμένης προ συσκευασίας.
3.  Επιτρέπεται η χύμα διάθεση:
     α) Οίνου προς τον τελικό καταναλωτής
   β) Ζύθου που έχει νομίμως παραχθεί σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της ισχύουσας ειδικής νομοθεσίας.
    γ) Προϊόντων απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών  (διήμερων). Τα προϊόντα αυτά προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο χύμα, κατά τα οριζόμενα στις σχετικές διατάξεις της ισχύουσας ειδικής νομοθεσίας, (Άρθρο 64 της Α2-718/2014 (ΦΕΚ 290/Β/31-7-2014), Απόφασης) και υπό την επιφύλαξη των οικείων διατάξεων του Υπ. Οικονομικών  ως προς την έκδοση των παραστατικών στοιχείων και του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών ως προς τα υλικά που πρέπει να έρθουν σε επαφή με τα τρόφιμα.

    Σας καλώ όλους να τηρήσετε τις ανωτέρω διατάξεις. Ευχή όλων μας είναι, η προδιαγραφόμενη καλή τουριστική χρονιά να αξιοποιηθεί ως εφαλτήριο υλοποίησης του κοινού οράματος για "Υψηλή Τουριστική Συνείδηση και Άριστη Φιλοξενία".        Καλή Σαιζόν σε όλους !

    Παρακαλούμε όπως τηρηθούν τα ανωτέρω, από τους υπεύθυνους των καταστημάτων, διότι η κάθε παράβαση τιμωρείται με το ανάλογο σχετικό  Διοικητικό Πρόστιμο.

 Η ΕΠΑΡΧΟΣ ΘΗΡΑΣ                                                                                    ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΥ ΘΕΩΝΗ