Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2015

συνάντηση με πρωτοβουλία του Ο.Λ.Η. για την κρουαζιέρα

Περισσότεροι από είκοσι φορείς συμμετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου στο Ηράκλειο της Κρήτης με πρωτοβουλία του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου με θέμα την καλύτερη δυνατή οργάνωση και τον προγραμματισμό για την υποδοχή των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων.

Στην συνάντηση συμμετείχαν  η Περιφέρεια Κρήτης, ο δήμος Ηρακλείου, εκπρόσωπος ΕΟΤ Ηρακλείου, η 3η ΕΒΑ Ηρακλείου, η Τροχαία Ηρακλείου, η Τουριστική αστυνομία, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Εμπορικό Επιμελητήριο, εκπρόσωποι της Ένωσης Ναυτικών Πρακτόρων, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ιδιοκτητών επιβατηγών αυτοκινήτων, ο σύλλογος των Ταξί Ηρακλείου, το σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης & Θήρας, το ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου, το αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Τουριστικών λεωφορείων, το Σωματείο οδηγών τουριστικών λεωφορείων και open bus, ο Σύλλογος Επισιτισμού & Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου κ.α.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι εμπλεκόμενοι φορείς ενημερωθήκαν  από τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο του Οργανισμού  Λιμένος Ηρακλείου, κ. Γιάννη Μπρα, για τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Ο.Λ.Η. για την προώθηση της  κρουαζιέρας μέσα στο 2015 αλλά και για το 2016 αλλά και για τη συμμετοχή του Οργανισμού  στην μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας που θα γίνει τις επόμενες ημέρες στο Μαϊάμι, την Seatrade Cruise Shipping Miami 2015.

Ο κ. Μπρας διαπίστωσε την ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν παρεμβάσεις που θα εισάγουν καινοτομία και θα αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν.

Κεντρικό μήνυμα στις ομιλίες όλων ήταν ότι η επιτυχής ανάδειξη μιας πόλης/νησιού σε σταθερά ανταγωνιστικό προορισμό κρουαζιέρας απαιτεί την ύπαρξη γενικότερου τουριστικού ενδιαφέροντος για την ευρύτερη περιοχή, αναβαθμισμένες και ασφαλείς υποδομές, και κυρίως άριστη συνεργασία μεταξύ πόλης-λιμανιού-τουριστικών/εμπορικών φορέων στην κατεύθυνση της επίλυσης καθημερινών & πρακτικών προβλημάτων και της ανάδειξης του "τουρισμού εμπειρίας". 

Όλοι οι συμμετέχοντες εξήραν το επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ του λιμανιού, του Δήμου, του Επιμελητηρίου και της Περιφέρειας τόσο στην διαχείριση της καθημερινότητας, όσο και στην προώθηση κοινών δράσεων με επίκεντρο την εισαγωγή της σύγχρονης τεχνολογίας και εναλλακτικών μορφών ενημέρωσης στην ανάδειξη των ιστορικών-πολιτιστικών μνημείων και στην υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και εξήραν την αποτελεσματικότητα της διοίκησης του λιμανιού του Ηρακλείου σε αυτό τον τομέα.