Σάββατο, Μαρτίου 21, 2015

ρυθμιστικός χαρακτήρας παρά μειώσεις στις τιμές των ακινήτων στην Σαντορίνη

Περισσότερο ως ρυθμίσεις παρά ως μειώσεις μπορούν να θεωρηθούν οι ανακατατάξεις στις τιμές  των προς ενοικίαση ακινήτων στην Σαντορίνη, στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών και ανακατατάξεων των τιμών των ακινήτων στην χώρα τα τελευταία χρόνια, και κυρίως από το 2008 και μετά, αλλά και το πώς διαμορφώνονται τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς οι τιμές των προς ενοικίαση ακινήτων της Σαντορίνης δεν διαφέρουν με τους αντίστοιχους μέσους όρους των τουριστικών περιοχών, ανάλογα πάντοτε με το μέγεθος, τα χαρακτηριστικά, τις υποδομές και τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται.

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού μπορούν να προσμετρηθούν η εποχικότητα στο ενδιαφέρον για την ενοικίαση κατοικίας, με την καλοκαιρινή περίοδο να οριστικοποιείται στους 5 με 6 μήνες ανάλογα και με τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων.

Ως εκ τούτου η εύρεση από πλευράς ενδιαφερομένων σπιτιών για τους μισούς μήνες του χρόνου, θεωρείται δυσκολότερη σε σχέση με όσους ενδιαφέρονται να ενοικιάσουν αντίστοιχο ακίνητο για όλο το χρόνο, αν και μέχρι στιγμής το ζήτημα αυτό δεν έχει αποτυπωθεί ως πρόβλημα, με δεδομένο ότι τα ακίνητα του νησιού αρκούν για την κάλυψη των αναγκών όλων των ενδιαφερομένων.

Σε αριθμούς και σε μέσους όρους η ενοικίαση ενός ακινήτου 3 δωματίων ξεκινά από τα 300 – 500 ευρώ, ανάλογα βέβαια με τα χαρακτηριστικά του. Όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση σε πανελλαδικό επίπεδο, μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές έχουν υποστεί τα ακριβότερα ακίνητα σε σχέση με αυτά που καλύπτουν βασικές ανάγκες.

Οι σημερινές τιμές μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν υποστεί συνολική μείωση την τελευταία επταετία κατά 20-30%.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ακίνητα που διατίθενται για εξάμηνη χρήση ενοικιάζονται επιπλωμένα, κάτι που όμως λόγο της φύσης και της χρήσης τους, δεν αυξάνει σημαντικά την τιμή τους.

Χαρακτηριστικό και μάλιστα από αυτά που σε ελάχιστες περιπτώσεις απαντώνται στην ελλάδα, παρά τον τουριστικό χαρακτήρα και την ανάλογη ανάπτυξη πολλών περιοχών, είναι η ύπαρξη και διάθεση ακινήτων για την διαμονή για συγκεκριμένα διαστήματα και κατά την διάρκεια της εργασίας τους, εργαζομένων σε τουριστικές επιχειρήσεις που έρχονται από άλλες περιοχές της χώρας. 

Στην συντριπτική πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων, τα ακίνητα δεν χρεώνονται στους ενοίκους τους, αλλά το κόστος χρήσης τους συμψηφίζεται με τον μισθό που συμφωνείται μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Περιπτώσεις τέτοιων ακινήτων και συμφωνιών υπάρχουν στις αμιγώς τουριστικές περιοχές της χώρας, κυρίως εκτός Αττικής.

Χαρακτηριστικό της αγοράς της Σαντορίνης είναι πως το τελευταίο διάστημα και στο πλαίσιο του ανταγωνισμού καθώς και του ενδιαφέροντος για καλύτερες τιμές ενοικίασης, πολλά ακίνητα της Σαντορίνης ανακαινίσθηκαν και αναβαθμίστηκαν ποιοτικά, τόσο σε ότι αφορά τους εσωτερικούς τους χώρους και τις υποδομές, όσο και τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο τους.


Στα προς ενοικίαση ακίνητα δεν συμπεριλαμβάνονται, για τυπικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους, όσα αφορούν την διάθεσή τους σε επισκέπτες του νησιού, και τα οποία χρεώνονται ανά διανυκτέρευση.