Σάββατο, Μαρτίου 21, 2015

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ SEA DIAMOND

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Ο Δήμαρχος Θήρας ενημερώνει τους δημότες του ότι βγήκε η απόφαση σήμερα (20.03.2015) από το Τριμελές Ποινικό Εφετείο για τους τρεις τελευταίους κατηγορούμενους του ναυαγίου SEA DIAMOND και οι επιβληθείσες ποινές είναι οι εξής:
α)        Στον Πλοίαρχο Ιωάννη Μαρίνο:
Φυλάκιση 2 ετών για διατάραξη θαλάσσιας συγκοινωνίας.
Φυλάκιση (20) μηνών για τις ανθρωποκτονίες.
Φυλάκιση Ενός έτους για πρόκληση ναυαγίου.
Φυλάκιση τεσσάρων μηνών για παραβίαση της SOLAS 1974. Παραμένει η επιβληθείσα σ'αυτόν ποινή (18) μηνών της προηγούμενης απόφασης του ίδιου Δικαστηρίου, για πρόκληση σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης που αυτή δεν ανηρέθη και παραμένει.
β)        Στον Ανθυποπλοίαρχο Παναγιώτη Κουβέλη.
Φυλάκιση 10 μηνών για διατάραξη θαλάσσιων συγκοινωνιών.
Φυλάκιση 20 μηνών για τις ανθρωποκτονίες.
Φυλάκιση 8 μηνών για πρόκληση ναυαγίου.
Φυλάκιση 4 μηνών για παραβίαση Διεθνούς Κανονισμού Προστασίας της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα.
γ)         Στον Γενικό Διευθυντή ομίλου εταιρειών LOUISΓεώργιο Κουμπενά.
Φυλάκιση δύο (2) ετών για διαρκή θαλάσσια ρύπανση. 

Από το Γραφείο Τύπου του Δημαρχείου Θήρας


Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στο Εφετείο ύστερα από μερική αναίρεση του Άρειου Πάγου την εφετειακή απόφαση (11.2014) για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond το 2007 στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέραςστη Σαντορίνη, μετά από αναίρεση που είχαν ασκήσει οι τρεις κατηγορούμενοι, που είχαν καταδικαστεί για πλημμελήματα.

Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι καλώς καταδικάστηκε ο πλοίαρχος για το αδίκημα της παραμέλησης διάσωσης ναυτιλιακών εγγράφων, ενώ αναίρεσε την εφετειακή απόφαση γι’ όλα τα άλλα αδικήματα, κρίνοντας ότι δεν έχει πλήρη, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία όπως απαιτούν οι συνταγματικές επιταγές.


Με απόφασή του που ανακοινώθηκε στις 20.3.2015 το Εφετείο εξέδωσε την απόφαση, όπως αυτή αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου Θήρας.