Σάββατο, Μαρτίου 21, 2015

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΓΩ ΓΩΝΙΑΣ ΘΗΡΑΣ – ανακοίνωση αποφάσεων (συνεδρίαση 22.3)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Στην  Έξω Γωνιά Θήρας την  22 Μαρτίου  2015, ημέρα Κυριακή και ώρα 11.00, κατόπιν της αριθ. 15/18-3-2015 πρόσκλησης του Προέδρου της Τοπικής  Κοινότητας, αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο τριών μελών υπήρξαν τρεις παρόντες, συνεδρίασε δημόσια στην αίθουσα του Κατηχητικού Σχολείου του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους το Τοπικό Συμβούλιο  Έξω Γωνιάς Θήρας.
Συζητήθηκαν και λήφθηκαν αποφάσεις επί των ακόλουθων θεμάτων:

ΘΕΜΑ 1ο       Αυτοψία σε γενόμενη επέμβαση και διευθέτηση ομβρίων υδάτων. 
Αναφερόμενος ο Πρόεδρος στο υπόψη θέμα, γνωστοποίησε ότι κατόπιν  τηλεφωνικής καταγγελίας την 21-2-2015, διαπιστώσαμε ότι από το δυτικότερο τμήμα του χωριού μας (περιοχή κοινοτικών δεξαμενών) προς την εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου (Πύργος) κατασκευαζόταν ιδιωτικός δρόμος από μπετόν πλάτους περίπου 3,5 μέτρων, παράλληλα με το υπάρχον μονοπάτι από το οποίο διέρχονται περιηγητές. Επίσης διαπιστώσαμε ότι έχουν προκληθεί ζημιές στο μονοπάτι αυτό, οι οποίες, όπως μας αναφέρθηκε, προκλήθηκαν από τον εργολάβο εγκατάστασης σωλήνα ύδρευσης  της ΔΕΥΑΘ (ανατολικά) και από ρίψη μπάζων (δυτικά) από τρίτους.
Με το αριθ.9/21-2-20105 έγγραφό μας ζητήσαμε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να διενεργήσει αυτοψία, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα στην ως άνω περιοχή και να υποχρεωθούν οι υπαίτιοι προς αποκατάσταση των πραγμάτων.
Ιδιαίτερα το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στην αποκατάσταση του ως άνω μονοπατιού. Επίσης  το ενδιαφέρον μας εστιάζεται και στη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων  τόσο εξ αιτίας των έργων που έγιναν ανατολικότερα της θέσης αυτής στην ευρύτερη περιοχή του ξενοδοχείου Πρέκα όσο και εξ αιτίας του ως άνω νέου δρόμου από μπετόν  και των γενόμενων διαμορφώσεων. Υπόψη ότι ήδη από την υπάρχουσα μέχρι και το 2014 κατάσταση στην περιοχή, τα όμβρια ύδατα προκαλούσαν  ζημίες στις ανατολικότερες ιδιοκτησίες (γκρέμισμα τοίχων και διάνοιξη χαντακιών)  και πλημμύριζαν τμήμα του δρόμου που καταλήγει στην Εκκλησία του Προφήτη Ηλία, μεταφέροντας ποσότητες ελαφρόπετρας που παγιδεύονται στο οδόστρωμα αυτό με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσβαση αυτοκινήτου. Δεν πρέπει να αναβληθεί η κατάρτιση της μελέτης για τη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων που οδηγούνται τόσο στην περιοχή ανατολικότερα των κοινοτικών δεξαμενών όσο  και νοτιοδυτικά της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ήδη κατά τον τρέχοντα μήνα δύο φορές απασχολήθηκε το συνεργείο του Δήμου για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας οχημάτων στη δεύτερη ως άνω θέση.
Μετά από διαλογική συζήτηση, το Τοπικό Συμβούλιο υιοθετεί ομόφωνα το ως άνω έγγραφο καθώς και το 14/3-2015 έγγραφό μας προς το Δήμο και ζητά να επιληφθεί κατεπειγόντως ο Δήμος.

ΘΕΜΑ 2ο       Ενημέρωση του Τοπικού Συμβουλίου
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Τοπικό Συμβούλιο για τα ακόλουθα θέματα:
α. Η Γνωμοδοτική Επιτροπή του άρθρου 8 του ν. 3463/2006 της Αποκεντρ. Διοίκησης Αιγαίου στη συνεδρίαση της 16-2-2015 (πρακτικό 17) γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για την ονομασία της πλατείας της Κοινότητάς  μας σε πλατεία Ευαγγελίας Πρέκα – Ζώρζου.
Μετά από διαλογική συζήτηση, το Τοπικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα να αναμείνουμε τον ερχομό των μελών της οικογένειας και την από αυτούς ανάληψη πρωτοβουλίας και γνωστοποίηση των προτάσεών τους. 
β. Το τρίτο θέμα της συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου της 13-2-2015 (πρακτικό 2/2015) αναφερόταν στις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη στροφή ΑΒΙΣ μέχρι το εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού.  Σχετικό είναι το αριθ. 5/7-2-2015 έγγραφό μας προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και το αριθ. 6/9-2-2015 έγγραφό μας προς τη ΔΕΥΑΘ. Με το αριθ. 20/24-2-2015 έγγραφό μας ζητήσαμε από το Δήμο να ενεργήσει για κατάλληλη σήμανση προς ενημέρωση των οδηγών, ο οποίος και ανταποκρίθηκε σχετικά. Αναμένονται και οι χωρίς αναβολή ενέργειες που απαιτούνται εκ μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου δεδομένου ότι θα παρέλθει  χρονικό διάστημα και λόγω των γραφειοκρατικών διατυπώσεων  που απαιτούνται.
γ. Με το 12/4-3-2015 έγγραφό μας υπενθυμίσαμε στους κατοίκους  τον Κανονισμό καθαριότητας του Δήμου, επισημαίνοντας θέματα που απασχολούν την Κοινότητα. Για τα μπάζα κατεδαφίσεων και τα ογκώδη μπάζα που προκαλούνται από οποιοδήποτε λόγο, απαιτείται η προηγούμενη συνεννόηση με το Δήμο πριν αυτά μετακινηθούν από τη θέση παραγωγής τους.    
δ. Την 12-3-2015 αποστείλαμε ηλεκτρονικό μήνυμα στον Αντιδήμαρχο κ. Καμπουράκη συγκεντρωτικά στοιχεία για όλες τις περιπτώσεις οδικής σήμανσης που έχουμε αποφασίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του Συμβουλίου μας. Την 20-3-2015 υπέδειξα στον υδραυλικό του Δήμου τα ακριβή σημεία τοποθέτησης των σημάνσεων.
ε. Την 16-3-2015 θέσαμε υπόψη του Αντιδημάρχου κ. Καμπουράκη αναλυτικά τα θέματα στα οποία αναμένουμε ανταπόκριση από το Δήμο σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου μας.

ΘΕΜΑ 3ο   Σήμανση του δρόμου από τον άγιο Χαράλαμπο έως το Πτωχοκομείο.
Κατ αρχήν ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι κατά τη συζήτηση του 6ου θέματος στη συνεδρίαση της 1-12-2014 και του 6ου θέματος της 13-1-2015 του Τοπικού μας Συμβουλίου αποφασίστηκε ομόφωνα να:
- τεθεί στην υπάρχουσα πινακίδα μετά το χώρο στάθμευσης στο μνημείο των Ηρώων ένδειξη για την απαγόρευση  εισόδου στο δρόμο προς το εσωτερικό του χωριού οχημάτων συνολικού βάρους 3,5 τόνων και πλάτους 2 μ. των εισερχόμενων οχημάτων.
-  συμπληρωθεί η σήμανση για απαγόρευση στάθμευσης με την τοποθέτηση απαγορευτικού σήματος στην αρχή του δρόμου μετά το χώρο στάθμευσης καθώς και αμέσως μετά τη στροφή Σαλίβερου. Η σήμανση να καλύπτει και τις δύο κατευθύνσεις.
- τεθεί στη συμβολή του δρόμου αυτού με το δρόμο προς τον Πύργο σήμα για το αδιέξοδο στην κατεύθυνση προς το Πτωχοκομείο.
- τοποθετηθούν πλαστικά κολωνάκια εκατέρωθεν του δρόμου πάνω από το Ηρώο.
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου κατά τη συνεδρίαση της 19-1-2015 έλαβε ομόφωνα την αριθ. 11/2015 ομόφωνη απόφαση με την οποία γνωμοδότησε θετικά για τις ρυθμίσεις κυκλοφορίας της Τοπικής Κοινότητας με την παρατήρηση να μπορεί να εισέλθει ασθενοφόρο και να τοποθετηθούν ανοιγοκλεινόμενες μπάρες ασφαλείας ή προσταφερούμενα κολονάκια.
Κατόπιν των ανωτέρω, το Τοπικό Συμβούλιο αποφασίζει  ομόφωνα να συστήσει την πιστή τήρηση των περιορισμών που έχουν αποφασιστεί από το Τοπικό Συμβούλιο προκειμένου να μην απαιτηθεί η τοποθέτηση και ανοιγοκλεινόμενης μπάρας.

ΘΕΜΑ 4ο   Λοιπές περιπτώσεις σήμανσης οδικού δικτύου.
Συμπληρωματικά πρέπει να ληφθεί απόφαση και για  τις εξής περιπτώσεις σήμανσης:
α. στη στροφή κάτω από τον Άγιο Ελεήμονα και στο σημείο εξόδου από την κατοικία του Μάινα Αρτέμη, όπου συμπίπτει η έξοδος τριών ιδιοκτησιών, θα πρέπει να τεθεί και πινακίδα στην οποία θα αναγράφεται «Προσοχή έξοδος οχημάτων». Σχετική με το τελευταίο θέμα είναι και η από 9-2-2015 αίτηση προς το Δήμο του Μάινα Αρτέμη. 
β.  αντικατάσταση του στρογγυλού καθρέπτη πριν την οικία του Ακύλα (υπάρχει μόνο η βάση).
γ. σήμανση για το αδιέξοδο του δρόμου και στον πρώτο ασφαλτόδρομο προς τα δεξιά μετά τον Άγιο Χαράλαμπο.
Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίζεται ομόφωνα η τοποθέτηση των ως άνω σημάνσεων και του καθρέπτη.

ΘΕΜΑ 5ο   Αντιμετώπιση επικίνδυνου κτίσματος.
Αναφερόμενος ο Πρόεδρος στο θέμα υπενθύμισε ότι από το 2012 το κτίριο κάτω από την πλατεία του χωριού χαρακτηρίστηκε με έκθεση της Υπηρεσίας Δόμησης ως επικίνδυνο. Αφού ζητήσαμε εγγράφως την ενημέρωση της Εισαγγελικής Αρχής για μη συμμόρφωση των υπόχρεων, προχθές υπήρξε έγγραφη ενημέρωση του Δήμου από τον πληρεξούσιο μηχανικό αυτών, η οποία αναφέρει ότι έχει αιτηθεί άδεια από την Υπηρεσία Δόμησης και καταλήγει: «Παρακαλώ πολύ για τις δικές σας άμεσες ενέργειες ως προς την αφαίρεση των τραπεζοκαθισμάτων  από την νοτιοανατολική γωνία της υπερκείμενης πλατείας ή και την περισχοίνιση του τμήματος αυτού άλλως θα είστε εσείς υπεύθυνοι για οποιοδήποτε ατύχημα προκληθεί σε διερχόμενους τρίτους».
Ενημερώθηκε αναλυτικά ο μισθωτής του χώρου που εκμεταλλεύεται παρακείμενο κατάστημα ο οποίος την 20-3-2015 υπέβαλε αίτηση με την οποία ζητά την έγκριση για την εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης του τμήματος του τοίχου στη νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου το κόστος.
Μετά από διαλογική συζήτηση το Τοπικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα:
α. ως προς το αίτημα του πληρεξούσιου μηχανικού, να του συστήσουμε ότι θα πρέπει να βγάλει άδεια μικρής κλίμακας για την άμεση αποκατάσταση της επικινδυνότητας και
β. ως προς το αίτημα του μισθωτή του χώρου του παρακείμενου καταστήματος δεν έχουμε αντίρρηση αν οι εργασίες γίνουν μόνο σε κοινοτικό χώρο και εγκρίνει η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου.

Ο πρόεδρος, Παρασκευάς Σαλίβερος