Παρασκευή, Μαρτίου 28, 2014

Γ. Βρούτσης : σήμερα η αναλύτική παρουσίαση του συστήματος «άτλας»

O υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννης Βρούτσης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ κ. Χρήστος Χάλαρης, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων, σήμερα Παρασκευή 28 Μαρτίου στις 11.00 π.μ, θα παρουσιάσουν το καινοτόμο σύστημα «Άτλας», που αποτελεί μια θεμελιακή μεταρρύθμιση για την αναβάθμιση της οργάνωσης και λειτουργίας του ασφαλιστικού συστήματος.

Με την ολοκλήρωση της λειτουργίας του συστήματος «Άτλας», κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο «ασφαλιστικό βιογραφικό του» ενώ η βεβαίωση της ασφαλιστικής ικανότητας των δικαιούχων θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, καταργώντας έτσι τα βιβλιάρια ασθενείας. Επίσης, ο χρόνος αναμονής για την απονομή των συντάξεων δεν θα ξεπερνά πλέον τις λίγες ημέρες, ακόμη και εάν κάποιος εργαζόμενος έχει πολλές διαδοχικές αλλαγές στην ασφαλιστική του κάλυψη.

Σύμφωνα με ανάρτηση της εφημερίδας «το ποντίκι» : http://topontiki.gr/article/70920

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, το σύστημα αλλάζει ριζικά τα δεδομένα ως προς την παρακολούθηση και τη διαχείριση της ασφαλιστικής διαδρομής κάθε πολίτη.

Κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να έχει από τον προσωπικό του υπολογιστή πρόσβαση στο «ασφαλιστικό βιογραφικό» του,  από την πρώτη στιγμή που θα εισέλθει στην αγορά εργασίας μέχρι και τη συνταξιοδότησή του. Σε ποιον εργοδότη απασχολήθηκε, για πόση διάρκεια και με ποιο ασφαλιστικό καθεστώς.

Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, η έκδοση και απονομή σύνταξης, ακόμη και στις πιο σύνθετες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, καθίσταται ζήτημα ημερών.
Από την 1η Ιουνίου 2014 καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας. Η επιβεβαίωση της ασφαλιστικής ικανότητας τους θα γίνεται πλέον on line με το σύστημα «Άτλας» από τους ίδιους τους παρόχους υγείας.


Από τον φετινό Νοέμβριο, νέοι ασφαλισμένοι – μετά την 1.1.1994 – θα μπορούν να βλέπουν στον υπολογιστή τους το σύνολο της ασφάλισής τους.