Τετάρτη, Μαρτίου 26, 2014

τα δύο πρώτα ψηφίσματα της πρωτοβουλίας «ΕΜΕΙΣ», για την υγεία και για το εν εξελίξει έργο της κατασκευής του δρόμου αεροδρομίου – Οίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας "ΕΜΕΙΣ" ,

Τα παρακάτω ψηφίσματα εγκρίθηκαν ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση της  Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Θηραίων Πολιτών "ΕΜΕΙΣ"  στις 19 Μαρτίου :

1)  Υγεία , 2)  Δρόμος Αεροδρομίου - Οίας

Ψήφισμα για την υγεία
ΕΜΕΙΣ οι πολίτες που συνεδριάζουμε και συναποφασίζουμε σήμερα, καταγγέλλουμε τις μνημονιακές πολιτικές της Κυβέρνησης, που στοχεύουν στην υποβάθμιση και διάλυση του ΕΣΥ.
Μέρα με τη μέρα  οι δημόσιες δομές υγείας διαλύονται, και  παραδίδεται το ύψιστο κοινωνικό αγαθό της υγείας στον ιδιωτικό τομέα, σαν κοινό αναλώσιμο.

Εμείς θα αγωνιστούμε για την πλήρη υγειονομική θωράκιση του νησιού μας, διεκδικώντας τη λειτουργία του νοσοκομείου με δημόσιο χαρακτήρα και δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες. Θεωρούμε ότι η σημερινή δημοτική αρχή έχει καθυστερήσει δραματικά όσον αφορά τη λειτουργία του νοσοκομείου, εγκαταλείποντας την επίλυση του προβλήματος σε μια επιτροπή της οποίας ο ρόλος θα έπρεπε να είναι απλώς συμβουλευτικός. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση εμπαίζει  τη δημοτική αρχή κι εκείνη με τη σειρά της το θηραϊκό λαό.   Εμείς πιστεύουμε ότι ο δήμος δεν έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένο σχέδιο λειτουργίας του νοσοκομείου, όπως θα όφειλε, με αποτέλεσμα το πρωταρχικό αυτό ζήτημα να βρίσκεται ακόμα στην αρχή.

Εμείς, ως δημοτική κίνηση, πιστεύουμε, και θα αγωνιστούμε γι' αυτό, ότι το νοσοκομείο θα λειτουργήσει μόνο όταν ο δήμος πάρει την υπόθεση στα χέρια του κινητοποιώντας το θηραϊκό λαό προς αυτή την κατεύθυνση.

Καλούμε όλους τους Θηραίους πολίτες να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση που έχει συγκαλέσει το Συντονιστικό Υγείας για την Κυριακή 30 Μαρτίου 11π.μ. στο ΔΑΠΠΟΣ.

Ψήφισμα για την κατασκευή του δρόμου αεροδρομίου – Οίας
Εμείς οι πολίτες της Θήρας απαιτούμε την άμεση παύση των εργασιών για το νέο δρόμο Αεροδρομίου-Οίας και την οριστική ανάκληση του έργου, για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος.

Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος είναι υποχρέωση του κράτους (άρθρο 24 του Συντάγματος), το οποίο υποχρεούται σε προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα, στα πλαίσια της αρχής της αειφορίας. Το πολιτισμικό, ιστορικό, φυσικό και περιβαλλοντικό κεφάλαιο της Σαντορίνης είναι τεράστιο. Πρέπει ο σχεδιασμός του οδικού της δικτύου να γίνεται σε συνδυασμό με το υπάρχον αυτό περιβάλλον και να ενσωματώνει την προστασία του, όχι να την απειλεί.

Η μελέτη για το συγκεκριμένο δρόμο έγινε χωρίς ειδική κυκλοφοριακή μελέτη, χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χωρίς ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια. Ενδεικτικά, η μελέτη της εταιρείας περιλαμβάνει μόνο το 35% του υπάρχοντος οδικού δικτύου. Το υπόλοιπο θα αποτελείται από νέες χαράξεις. Προβλέπονται :
•ορύγματα βάθους έως και 10 μέτρων
•κόψιμο του βουνού με επιχώματα που θα φτάνουν και τα 8,5 μέτρα
•μετακίνηση 255.000 κ.μ. (21.200 φορτηγά) πολύτιμης θηραϊκής γης
•μπάζωμα δεκάδων μη καταγραμμένων ρεμάτων και
•απαλλοτρίωση 112 αμπελώνων.

Το έργο θα είναι ορατό από τους οικισμούς του Καρτεράδου, των Φηρών, του Βουρβούλου και της Οίας την ημέρα και τη νύχτα, καθώς προβλέπεται η φωτοδότηση του με προδιαγραφές εθνικού δρόμου.

Σ' ένα νησί που παράγει 3 προϊόντα Π.Ο.Π., που αποτελεί μια από τις εξαγωγικές αιχμές της χώρας με τα παγκοσμίου φήμης κρασιά του, σ' ένα περιβάλλον που αποτελεί πόλο έλξης εκατομμυρίων  τουριστών, ακριβώς λόγω της μοναδικότητας κι επιβλητικότητας του, το μόνο που δε χρειάζεται είναι μια μικρή εθνική οδός που θα το διασχίζει.

Καλούμε το Δήμο Θήρας, την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου, τους φορείς του νησιού και όλους τους πολίτες να εκφράσουν με κάθε πρόσφορο μέσο την αντίθεση τους, ώστε να μην παραμείνουμε θεατές σε μια ακόμα καταστροφή στον τόπο μας. 


ΕΜΕΙΣ -  Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Θηραίων Πολιτών