Τρίτη, Ιουνίου 15, 2010

Στην επικαιρότητα του νησιού,

Αφαλατώσεις
Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη κι όποιοι δήμαρχοι νησιωτικών περιοχών προλάβουν θα επωφεληθούν.

Ημερίδα με θέμα την «Αφαλάτωση στα νησιά του Αιγαίου» διοργανώθηκε το Σάββατο 12 Ιουνίου στο Συνεδριακό Κέντρο Π. Νομικού στα Φηρά απο την Κοινότητα της Οίας και το δίκτιο ΟΤΑ «Δάφνη» σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου http://www.aegean-energy.gr/gr/home.htm 

Στην ημερίδα κλήθηκαν και συμμετείχαν ο Υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών Νίκος Σηφουνάκης και ο γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Βασίλης Μπρακουμάτσος.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η συζήτηση μεταξύ φορέων με στρατηγικό ρόλο σε πολιτικά, θεσμικά, περιβαλλοντικά, τεχνικά και οικονομικά θέματα που σχετίζονται με την υδροδότηση των νησιών με σκοπό την δημιουργία ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της αφαλάτωσης με την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου - Ίου είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της Εξοικονόμησης στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου. Το Γραφείο χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και υποστηρίζει τους ΟΤΑ σε θέματα ενεργειακού σχεδιασμού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μια απο τις σημαντικότερες τοποθετήσεις ήταν αυτη του υφυπουργού μεταφορών κ. Σηφουνάκη ο οποίος έχει οριστεί υπεύθυνος απο πλευράς κυβέρνησης για να προωθήσει το θέμα της εγκατάστασης αφαλατώσεων στα νησιά του Αιγαίου.
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο κείμενο της σελίδας μας είναι η πρώτη φορά που τα συναρμόδια υπουργεία προχωρούν σε μια σοβαρή προσπάθεια οριστικής επίλυσης του προβλήματος ύδρευσης όλων των άνυδρων νησιών του Αιγαίου. Έτσι, από 13/04/2010 και έως 17/05/2010 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η υλοποίηση μονάδων αφαλάτωσης σε νησιά των νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων μέσω ΣΔΙΤ.

Σύμφωνα πάντως με τις δηλώσεις του Νίκου Σηφουνάκη απο την Σαντορίνη, «οι μονάδες αφαλάτωσης δεν θα έπρεπε να είναι εντεταγμένες στις ρυθμίσεις για τους περιβαλλοντικούς όρους δόμησης. Θα έπρεπε να εξαιρούνται και να μην υπάρχουν τόσα γραφειοκρατικά προβλήματα στην εγκατάστασή τους» ανέφερε ο υφυπουργός. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ημερίδας, θα πρέπει να διοργανωθεί μια νέα συνάντηση στην Αθήνα, όπου και θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για την χωροθέτηση των μονάδων αφαλάτωσης σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος.

(εδω θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε πως, «λύστε πρώτα τα οικογενειακά σας κι ύστερα φωνάξτε μας να σας πούμε τι σόι αφαλατώσεις θέλουμε, ανάλογα με τις ανάγκες του το κάθε νησί». θα μπορούσαμε επίσης να πούμε οτι το κράτος, η Πολιτεία , αν ήθελε να μας «βοηθήσει» δεν θα μας περιέπλεκε δημοπρατώντας αφαλατώσεις οι οποίες δεν μπορούν να χωροθετηθούν διότι το ίδιο κράτος(!) απαγορευει την εγκαταστασή τους!)
Κατα την διάκεια της ίδιας εκδήλωσης ο πρόεδρος της Οίας αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της ΚΕΥΑ της Οίας να συγκρατήει τις τιμές διάθεσης στο καταναλωτικό κοινό του παραγόμενου νερού, μειώνοντας το κόστος παραγωγής του.
Επίσης, σχτικά με το μέλλον του δικτύου «Δάφνη» των ΟΤΑ ο κ. Χάλαρης ανέφερε οτι δεν υπάρει πρόβλημα με την συνέχιση της λειτουργίας του μις και ο «Καλλικράτης» προβλέπει την λειτουργεία δικτύων ΟΤΑ στο άρθρο 101.

Τέλος και σύμφωνα με ανακοίνωση της Κοινότητας,
Την Παρασκευή 18 Ιουνίου τις 18.00 στο Πρώην Δημοτικό Σχολείο Φοινικιάς θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των κατοίκων της περιοχής με τα παρακάτω θέματα:

1. Ένταξη – Πορεία έργων υποδομής
2. Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης (Συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων– Το αύριο της Κοινότητας Οίας).

Ενω σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Κοινότητας κ. Χάλαρη, οι απόψεις που θα ακουστούν θα τον οδηγήσουν την λήψη της απόφασής του σχετικά με την συμμετοχή του στις εκλογές του Νοεμβρίου.