Πέμπτη, Ιουνίου 17, 2010

Με 80.000 θα βλέπαμε τα ευρήματα της Αρχαίας Θήρας.

Αλλά που...
ή «απο την άσπα στην ντουλάπα».... (και στις δυό περιπτώσεις, μην τα είδατε...)

Μια (πολύ) κυρία μου είπε χθές το εξής «άμα δεν λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, χάνουμε τις έννοιες των λέξεων, κι αυτό είναι ολέθριο»
Συμφώνησα μαζί της και της απάντησα οτι την χαίρομαι που μπορεί και το κάνει (αποδεδειγμένα)
Μετά, αφού αισθάνθηκα πιο άνετα, της είπα «μα, δεν είναι κρίμα και ντροπή για 80.000 να γινόμαστε ρεζίλι;»
Συμφώνησε. Χωρίς να εκδηλώσει την «φοβερή έκπληξη».
Κι η αλήθεια είναι οτι με 80.000 θα είχαμε κάτι να δείχνουμε. Κρίμα στη χαρά που κάναμε όταν τα έβρισκαν οι αρχαιολόγοι...

Ο πρόλογος και το κυρίως θέμα του κειμένου αναφέρονται στην μη αξιοποίηση των ευρημάτων της αρχαίας Θήρας, μεταξύ των οποίων και η διάσημη και πολύ μεγάλης αρχαιολογικής αξίας «κόρη της Θήρας» τα οποία ήρθαν στο φώς πρίν απο λίγα μόλις χρόνια απο τον αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα και παραμένουν ακόμη κλειδωμένα σε αποθήκες περιμένοντας την επιστημονική μελέτη και δημοσίευση.
Το θέμα αναδείχθηκε πρόσφατα απο την αρχαιολόγο Φωτεινή Ζαφεοροπούλου η οποία υπολόγισε οτι με ενα ποσό γύρω στα 80.000 τα ευρήματα θα μπορούσαν «να γίνουν κτήμα της παγκόσμιας αρχαιόφιλης κοινότητας, ενα κομμάτι της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας το Επαρχιακό Συμβούλιο συζήτησε πρόσφατα το θέμα, αποφάσισε ομόφωνα υπέρ του αιτήματός της παραπέμποντάς το στην Νομαρχία (μπας και βρεί χρήματα αλλά πολύ περισότερο άκρη στην γραφειοκρατία, ώστε να «μελετήσει» και να να αναδείξει τα αρχαία).
Ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν στην Βουλή και στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Σταυρος Σκοπελίτης, Γιώργος Μαρίνος και Βέρα Νικολαίδου (good luck to them…)

Σχόλιο Νο 1
Καλά το λέει ενας φίλος, εδω κοντεύουνε να μας ζητήσουνε να πουλήσουμε την Ακρόπολη, σιγά μη δώσουνε λεφτά για την συντήρηση των ευρημάτων της Αρχαίας Θήρας...
Άντε μετά να μην συμφωνήσεις....

Σχόλιο Νο2
Υπάρχει αλήθεια τρόπος να αναζητηθούν ξένοι ή και εγχώριοι επενδυτές; Άνθρωποι δηλαδή που μακριά απο την ελληνική γραφειοκρατία και τα «κονδύλιά της» θα δώσουν τα χρήματα για να συντηρηθούν τα ευρήματα. Για ποιό λόγο; Για να διαφημιστούν μετά. Δηλαδή δεν «θα με χάλαγε» κιόλας (εδω που φτάσαμε...) να δώ κάτω απο την "κόρη της Θήρας» μια ταμπελίτσα με πληροφορίες που να διαφιμίζει π.χ. την Vodafone…. (και το κακό είναι οτι δεν κάνω πλάκα...)